Verboden mondmaskers uit te delen (behalve slechte)

En andere pittige verhalen

station_masker

OK, het Belgische naai-atelier werd al aan het werk gezet, ze staan tot ver buiten aan te schuiven aan de Veritas-vestigingen. Vrouwen verknippen hun bh’s en krijgen hangborsten om toch maar het gezin van bescherming te voorzien. Want op de overheid moeten we niet rekenen, dat werd ons al lang duidelijk. Bovendien is dat huiselijke handwerk ideaal om de lockdown, die amper versoepeld wordt, draaglijk en zelfs leutig te maken. Zo horen we in de wandelgangen van de veiligheidsraad.

Dorpspolitiek

Tommeke

Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?

Het is dus alle hens aan dek. Het Vlaams Belang, tegenwoordig altijd bij de pinken, wilde gezondheidsmaskers uitdelen aan het Antwerpse Centraal Station, maar moest opkrassen: dat zou samenscholingen kunnen teweegbrengen, vond burgemeester Bart De Wever. 250 euro boete per uitgedeeld masker. Dat kan zelfs de goed gevulde partijkas van het VB zich niet permitteren, dus dropen ze af naar het partijhoofdkwartier waar men de gratis maskers nog wel kon bekomen.

Sorry mensen, Bart gunt Tommeke die publiciteit niet. Partijstrategisch is dat allemaal dik in orde, vanuit het standpunt van volksgezondheid veel minder. Als iemand zich geroepen voelt om briefjes van 100 euro uit te delen, zal dat vermoedelijk meer deining veroorzaken dan een mondmasker dat aan één euro in de supermarkten te koop is. Maar in deze tijden, waar de federale regering de distributie van die (op het openbaar vervoer verplichte!) mondmaskers werkelijk niet rond krijgt, zou iedereen die ze zomaar uitdeelt applaus moeten krijgen. Misschien stond er wel een Vlaams leeuwtje op, of een VB-logo, dat weet ik niet. Voor zo’n virus misschien een extra aansporing om uit de buurt te blijven?

Noteer dat sommige gemeenten zoals Liedekerke de maskers wél gratis uitdelen. Ze kwamen uit het Oosten en blijken waardeloos. Wegens de racismewet hier verder geen Chinezenmoppen.

Handelsoorlogje

DeBacker

Genaaid door de supermarkten…

Over supermarkten gesproken, want de Belgische mondmaskergrap houdt maar niet op. We vernemen nu dat minister De Backer (Open VLD) bij supermarktenkoepel Comeos 35 miljoen mondmaskers had besteld, om ze via de apothekers gecontroleerd te verdelen. U leest het goed: de regering besteedt, na al het gekluns, de bevoorrading van cruciaal medisch materiaal voor de volksgezondheid uit aan Carrefour en Delhaize. Die de maskers ook wel vonden op de markt, maar als puntje bij paaltje kwam ze niet wilden leveren. Ze verkochten ze liever zelf, om de apothekers een hak te zetten. Een grote partij verdween ook naar het buitenland. Jawel.

De Backer is als liberaal een grote voorstander van deals met de privé-sector, en laat zich door deze graag naaien.

Het handelsoorlogje tussen supermarkten en apothekers draait dus in het voordeel van de eersten uit. Philippe De Backer is minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post, belast met Administratieve Vereenvoudiging, Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee. Niets dat met medische bescherming lijkt te maken te hebben, maar zijn partijgenote Maggie De Block heeft ondertussen zoveel blunders opgestapeld dat Philippe in de bres moest springen, zo gaat dat.

De Backer is als liberaal een grote voorstander van deals met de privé-sector, en laat zich door deze graag naaien. Ook -en vooral- in tijden van nationale gezondheidscrisis. Daar komt vermoedelijk stevig lobbywerk aan te pas. Zo ging hij voor de uitbreiding van de testcapaciteit te rade bij farmaceutische bedrijven en niet bij de erkende klinische laboratoria, die de geproduceerde reagentia zelfs niet krijgen. Kassa bij de big pharma.

Dorpspolitiek (bis)

Naaiende maggie

Genaaid door zichzelf

Het Comeos-verhaal ligt in het verlengde: zoveel mogelijk naar de privé doorschuiven, luidt het devies. De supermarktbond kan nu De Backer chanteren en doet dat ook zonder enige schaamte: ze wil bij de overheid bijkomende kosten in rekening brengen, plus de garantie dat ze de maskers zelf mag verkopen. Dat is tegen de oorspronkelijke afspraak én tegen het al genomen Ministerieel Besluit van minister van Economische Zaken Nathalie Muylle (CD&V). Maar als we in oorlog zijn met het virus, is het à la guerre comme à la guerre, nietwaar.

Institutioneel lijkt de conclusie duidelijk: ofwel terug naar de Belgische federale staat, ofwel splitsen, maar niet mossel noch vis

Het is ook vanuit dezelfde liberale inspiratie dat gekozen werd voor een puur economische versoepeling van de lockdown, zonder aandacht voor sociale contacten. Kom alleen uit uw kot om te kopen en geld te laten rollen, maak er vooral géén uitstap van en laat voor de rest Spinning Maggie maar ronken.

De coronacrisis zal bij ons de geschiedenis ingaan als de Belgische mondmaskergrap waar toch zuur zal om gelachen worden. Wanbeheer, slechte communicatie, dorpspolitiek, en dat in een lappendeken van bevoegdheden waar zelfs een kat haar jongen niet meer in terugvindt. Institutioneel lijkt de conclusie duidelijk: ofwel terug naar de Belgische federale staat, ofwel splitsen, maar niet mossel noch vis. Vroeger verwekte de complexe staatsstructuur alleen ergernis, nu tellen we dagelijks ook doden. Van een Deense aanpak (zoveel inwoners als Vlaanderen, 10 keer minder slachtoffers, lockdown opgeheven) kunnen we alleen maar dromen. In afwachting.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

81 reacties op Verboden mondmaskers uit te delen (behalve slechte)

 1. Trouwe Lezer zegt:

  waarom splitsen ? het lijken me toch allemaal ‘Vlamingen’ die hier volop aan het blunderen zijn geslagen. Zelfs Wilmès he, of woont die niet in Vlaanderen plots ?

  Hoe de Benelux nog meer opsplitsen de zaak gaat beter maken ontgaat me toch hoor. Hoe meer staatjes hoe meer van die creaturen die hun nest kunnen draaien. En een tijdje geleden vond je’t zelf allemaal wel OK, maar dat ben je al vergeten precies…
  Het is goed om kritisch te zijn, maar dan moet je ook eerlijk zijn, anders is het een pose.

  • Tony Dekeukelaere zegt:

   Dat zijn geen Vlamingen : dat zijn liberalen die hun zakken vullen !

  • aghasee zegt:

   Trouwe Lezer op 5 mei 2020 om 10:42:

   [BeNeLux splitsen]
   Mijn stelling, heb ik al meermaals op de interwebs verkondigd:
   Vlaanderen, Oost en West, kan het Monaco aan de Noordzee worden.
   Vereiste nummers één en twee, in willekeurige volgorde: UIT België en UIT Europa. Zo snel mogelijk. Zes vakken heen en terug van Doornik tot Duitsland; hetzelfde voor Oostende – Brussel. Geef Zaventem aan de Walen en bouw luchthaven Oostende uit in zee (offertes bij Jan de Nul liggen klaar). Geef Haven Antwerpen aan de ollanders, de Schelde is met moeite bevaarbaar, en giet kaaimuren van De Panne tot en met Zeebrugge. Laat de schepen aanmeren, de vliegtuigen landen en de vrachtwagens rijden. We zijn geografisch ideaal gelegen. Prijs per ton. Kassa. En de vinken trekken zich geen zwaar verkeer aan, mocht er een groene rakker panikeren.

   • aghasee zegt:

    En ter aanvulling: bouw een militair apparaat uit om het allemaal te verdedigen. Vlaanderen te klein? Nonsens. Cfr Israël, Zwitserland…

   • Anoniem zegt:

    Israël?
    Breng Freilich niet op ideeën aub.

 2. Hans zegt:

  Hopelijk vergeet en vergeeft de bevolking dit liberale genaai en gegraai nooit.

 3. Boomer zegt:

  Heel veel dingen die Van Ranst niet had verwacht, wel ik ook niet.
  Ten eerste dat onze verkozenen zo laf gingen zijn om vanaf dag 1 zichzelf vijf maanden betaalde vakantie toe te bedelen.
  Ten tweede dat men een regering in lopende zaken volmachten zou geven die in oorlogstijd gelden en dit onder vakkundige controle van de MR en PS en Vlaamse minderheid.
  Ten derde dat de burgers zo onderdanig en slaafs de meest absurde maatregelen zouden slikken omdat de “gazet” en het “nieuws” het gezegd hebben.
  Ten vierde dat politici zich zo bedroevend zouden profileren voor eigenbelang daar waar de bevolking de volle laag kreeg en nog steeds krijgt.
  Ten vijfde dat ambtenaren en “experten” ons leven gaan bepalen in de toekomst en onze privacy compleet op de schop gaat in naam van Corona.
  Ten zesde dat deze hysterie nog maar eens aantoont dat Europa niet werkt en ons enkel handenvol geld kost om die vele mandarijnen paleizen te bekostigen.
  Tot slot dat tegenwoordig alles opgeklopt en uitvergroot wordt tot planetaire catastrofes met als gevolg dat wij op termijn allemaal slaven gaan zijn in dienst van het groot kapitaal.
  Bange, arme en dus gewillige brave burgers!

 4. Yvo G zegt:

  Sedert enkele maanden is mijn huid fel veranderd; het begon met talloze jeukende bultjes, een jeuk die pas verdween toen de stoppels erdoor kwamen. Die zijn op een paar weken goed doorgegroeid, en er vormt zich -echt waar- een pluimendons over mijn vel, dat eronder nog altijd pukkelig aanvoelt.
  Moest het gebeuren er geen regeringen kunnen gevormd worden, wie gaat er dan nieuwe besparingen doorvoeren? Nieuwe belastingen opleggen? Een mondmaskertax uitvinden? Zwijgmaskers verplichten? Wie gaat er daarvoor een reeks nieuwe FOD’s met bijhorende ministers en het hele postjes-leger installeren?
  Voor mij hoeft dat allemaal niet, dat ze maar gezapig doorhobbelen zoals ze bezig zijn.

  Alhoewel, moest het gaan over het pluimen, komt er dan niet reflexmatig snel een unanimiteit over alle bendegrenzen heen? De Niets-Voor-Arbeidersbende staat al ongeduldig te trappelen, de Leider-Keizer met de turkooizen frak heeft gesproken.

 5. Christel zegt:

  Tja, niet alleen apothekers maar ook treinreizigers worden genaaid door de overheid:
  in stations kan men een mondmasker aanschaffen voor …15 euro! Serieus?
  https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200505_04946090

  open brief van een boze collega – apr uit officina, die rondging op facebook:

  3/05/2020 – Open Brief aan Sophie Wilmès en Maggie De Block geschreven door apotheker Dirk Broeckx (oud-voorzitter Algemene Farmaceutische Bond)

  Antwerpen, 3 mei 2020

  Mevrouw de Minister,

  Uw recente beslissing dat supermarkten mondmaskers mogen verkopen door de aanpassing van het ministerieel besluit dat de verkoop in apotheken regelde, is de druppel die voor mij de emmer doet overlopen.

  De afgelopen acht weken hebben we in de apotheek dagelijks uren uitleg en advies gegeven aan burgers die beschermingsmateriaal (maskers, alcoholgel…) kwamen zoeken. We zijn de enige sector die letterlijk dag- en nacht de bevolking heeft geholpen om wegwijs te geraken uit de gezondheidsadviezen en haast dagelijks veranderende regels. We hebben, ook tijdens de lockdown, in alle stilte wachtdiensten gedaan.

  Meestal zagen de mensen hun arts niet (tele-consultatie en/of schrik om naar spoed te gaan), maar ze zagen wel ons in de apotheek: rechtstreeks, close-by, persoonlijk en betrokken.

  We hebben elke dag opnieuw onze plan moeten trekken om de noodzakelijkste producten te vinden. Geen van de resem bevoegde ministers heeft mij daarbij geholpen. In tegendeel: inspecteurs van economie en financiën kwamen collega’s controleren. Test Aankoop mocht ons schaamteloos aan de schandpaal nagelen. Geen minister die het over de lippen kreeg dat de prijzen waaraan we nu nog schaarse beschermingsmiddelen kunnen aankopen een tienvoud is van de publiekprijs die ze luidkeels toeterden.

  Voorziet het Besluit dat u uitvaardigt, dat de kassierster van de supermarkt ook tientallen keren per dag de tijd zal nemen om – met kennis van zaken (?!) – uit te leggen wanneer je een masker moet dragen? Hoe je ze moet aan- en uitdoen en bewaren? Of je ze al dan niet kan hergebruiken? En (vooral) hoe je voor de rest veilig kan leven en werken?

  De communicatie van de overheid bereikt immers niet iedereen. De meest kwetsbare groepen in de bevolking, onderaan de maatschappelijke ladder of anderstalig, maar vooral ook veel oudere patiënten, hebben behoefte aan uitleg op maat en een luisterend oor om praktisch én mentaal de storm te kunnen doorstaan.

  Er zijn ruim 4.800 apotheken in België. Bijna op elke hoek van de straat. Waarschijnlijk meer dan er supermarkten zijn en hoe dan ook dichterbij de bevolking, competenter en vlotter beschikbaar. Verschuif een deel van ons aanbod en de nodige middelen voor een goede dienstverlening vallen weg. Samen met mijn motivatie.

  Waarom deze slag in ons gezicht?
  De zoveelste!

  Bij de start van de lockdown moesten twee sectoren openblijven: apotheken en voedingswinkels. Het valt me op dat apotheken de afgelopen weken door de overheid niet alleen zo goed als doodgezwegen worden, maar zelfs pro-actief doodgeknepen worden.

  Ik vind mezelf geen “held”, maar weet wel dat ik dagelijks in rechtstreeks contact sta met mensen die ziek zijn of het aan het worden zijn; meer dan de doorsnee vuilnisophaler, bakker, slager of taxichauffeur; wel allemaal “helden”.

  Ik sta dit jaar ruim 41 jaar in het beroep. Ik werd samen met mijn partner ziek net voor de lockdown begon. We waren bij de eersten die positief testten. We hebben het samen uitgeziekt en bleven wekenlang in quarantaine, uit voorzorg voor onze medwerkers en patiënten. Of we voldoende immuun zijn mogen we niet weten, want de testen die dit kunnen aantonen heeft u verboden.

  Wanneer recent de eerste huisarts door Covid19 overleed, stond het in elke krant. Afgelopen week stierf de eerste apotheker door dezelfde ziekte, maar behalve in onze eigen kanalen, werd er met geen woord over gerept.

  U hoeft niet ongerust te zijn: we gaan uit protest de apotheek niet sluiten.
  Daarvoor voelen we ons te zeer verantwoordelijk voor de patiënten die op ons kunnen rekenen.
  Maar van de politiek moet ik voorlopig niets meer hebben.
  Noch steun – die we toch nooit krijgen – noch meer slagen in het gezicht.

  Met beleefde groeten,

  Apotheker Dirk BROECKX

  • doom zegt:

   David Icke

  • Anoniem zegt:

   En, mijnheer Van Ranst, u gaat misschien nog in de politiek? Neenee, alhoewel, zeg nooit “nooit”. Dat is een antwoord van de raspolitieker! Daar gaat BDW van tschoon verdiep een zware concurrent aan krijgen.
   Overal waar de politiek passeert, is het geld weg en ligt alles in puin….

  • Greta zegt:

   Eerlijk gezegd begrijp ik een dergelijke reactie niet, ongeacht of er nu op elke hoek een apotheker te vinden is, kunnen deze nooit in deze beperkte ruimtes een toeloop grote aantallen inwoners bedienen noch de afstandsmaatregelen respecteren.

   Bedenkelijk zelfs, waar hier toch in eerste instantie noodzakelijke medicijnen dienen verkocht te worden, alsof een marge op een (goedkoop) mondmasker hun zal redden? Wordt dit nog bedenkelijker zelfs.

   Men vergeet dan blijkbaar, dat er toch nog steeds een redelijk aanzienlijk segment aan mensen bestaat die gezond zijn en die drempel van pillen industrie liefst zoveel mogelijk vermijden noch oversteken. Reeds teveel is dit segment geëvolueerd naar een bollenwinkel waar elke minieme lichamelijk klacht met één van deze al dan niet giftige middelen bestreden zou moeten worden.

   Een supermarkt is veel laagdrempeliger voor een veel groter aantal mensen en diegene die echte veiligheid wensen zullen het wel zelf maken of naar de apotheker gaan.

   Als een partij dit onder een vorm als propaganda gaat uitdelen even laakbaar, dit is niet iets om partijpolitiek mee te voeren. Het uitdelen door een gemeente die dit dan nog door vrijwilligers laat uitdelen iets helemaal anders. Een gemeentebestuur bestaat meestal nooit uit één partij, waardoor het niet onmiddellijk gelinkt wordt of profijt getrokken voor die partij of als partijpolitiek wordt gezien.
   Als ze daar inderdaad hebben gestaan op die wijze, meer dan laakbaar en terecht dat ze teruggefloten werden.

   • Anoniem zegt:

    Alleen de regering is laakbaar in deze soap.
    “N-VA wil dat de Belgische staat toch geen mondmaskers voor iedereen koopt”

   • Ines zegt:

    Die van het VB deden daar aan mond-OP-reclame, degenen die deze prullen opzetten zijn het menselijke equivalent (en hebben wat mij betreft ook het iq) van een verkiezingsaffiche. Mondmaskers evolueren zeer snel van banale gezondheidsproducten naar accessoires om de eigen identiteit te uiten/(politieke) statements te zetten. Dat hebben ze bij het VB weer goed geroken.

    https://www.latimes.com/world-nation/story/2020-04-07/a-look-at-coronavirus-masks-around-the-world
    @ Ivo, let niet op het obligate Engels, het gaat meer om de foto’s;-)

   • Ines zegt:

    mond-OP-mondreclame*

   • Yvo G zegt:

    @Ines, daar is niets meer aan toe te voegen, dank voor de link, haha

   • TOMVG zegt:

    zeer mooi initiatief van VB, de enige sociale volkspartij.

   • Christel zegt:

    Alsof apothekers, die overstelpt worden met telefoons en vele vragen over covid-19 krijgen van vooral oudere en digibete patiënten in hun officina, vergoed worden voor de vele uren, die ze besteden aan het beantwoorden van die vragen en telefoons. Dat bent u vergeten, mevrouw Troubleyn.
    Ze hebben ook veel tijd verloren bij de zoektocht naar schaars geworden mondmaskers en ontsmettingsmiddelen, die bovendien door de grote vraag ernaar opeens veel duurder zijn geworden. En dat terwijl de overheid doodleuk honderden vergunningen verleende aan bedrijven om die mondmaskers uit te voeren naar het buitenland!
    Door het besparingsbeleid van Maggie zijn ze verplicht om het goedkoopste geneesmiddel (generische GM) af te leveren, ook als de huisarts een duurder merk heeft voorgeschreven en bovendien is de lijst van onbeschikbare geneesmiddelen alsmaar langer omdat farmaceutische bedrijven ze liever aan landen, die meer betalen, levert. Dan is de apotheker genoodzaakt om naar een alternatief te zoeken en ze laten invoeren, met een hogere aankoopprijs inclusief een hele hoop bureaucratie. Allemaal tijdrovend, de winstmarge is heel klein en de ingevoerde GM zijn dan weer voor de rekening van de patiënt. Heel wat officina- apothekers geven er dan ook de brui aan.
    En de overheid met zijn vele ministers van volksgezondheid ( ik ben de tel kwijt: 7, 8, 9?) en liefst vijf ministers die verantwoordelijk zijn voor mondmaskers is niet eens erin geslaagd om de bevolking van mondmaskers te voorzien, terwijl men verplicht is ze te dragen op het openbaar vervoer, op straffe van een boete van 250 euro en houdt zich bovendien niet aan hun eigen vastgelegde MB van minister Muylle (dat mondmaskers verdeeld zouden worden via apotheken). Wie is hier dan laakbaar??

   • Anoniem zegt:

    welkom in de 250 eur dictatuur.
    vergeef en vergeet nooit wat ons is aangedaan door laakbare liberale leugenaars.

   • Greta zegt:

    @ Christel, mijn eerste 10 stuks gisteren bij apotheker gekocht
    Waarom?
    1) Omdat ik toevallig medicatie moest halen en ze voor mijn neus stonden.
    2) Beperkt zorg draag voor iemand uit risicogroep en maatregelen versoepelt om familieleden te zien.
    3) Maar vooral omdat de echte risicogroepen die ze het meest nodig hebben stilaan toch wel bevoorraad zullen zijn.

    Geloof ik er in NEEN, als je het moet krijgen zul je het krijgen met of zonder masker.
    1 nanometer = een miljardste van een meter of 0,000000001 hier is er sprake van 20 tot 300 nanometer. Los van het feit en gegeven, je de meesten die je het nu reeds ziet dragen, het verkeerd ziet gebruiken. Constant aanraken op en af zetten.
    Het blijft en is een vals veiligheidsgevoel, misschien op termijn gevaarlijker dan er geen dragen, hopen van niet.

    Serie “Chernobel “… de mijnwerkers die de brand in de kerncentrale moeten gaan blussen en hun reactie op de mondmaskers. Héél de serie en vooral de documentaire van Jan Balliauw “In de ban van…” in feite een must to see zeker voor mensen die van ver of dichtbij met gezondheid te maken hebben, zelfs wetenschappers die zich al te zeer God of Goden wanen. Zet dit maar eens in de picture i.p.v. corona, want spijtig genoeg verdwijnt deze serie nu wat achter de schermen door de te vele aandacht aan covid19 of misschien juist dank zij dat ik ze gezien heb?

    Had ik er speciaal voor naar de apotheek gegaan NEEN en waarschijnlijk zo velen die totaal niet in de apotheek moeten zijn ook niet. Dat zullen er meer zijn dan men veronderstelt. Er zullen er wel meer zijn die met een vertrouwensbreuk zitten, met betrekking die farmacie wereld.

    Mijn insteek betrof niet de ganse problematiek van die sector maar de mondmaskers als dusdanig en bereikbaarheid en laagdrempeligheid voor grotere massa, los van de vele kritische bedenkingen die ik erover heb.

    Supermarkten zouden deze verkopen zonder winst, dit gaat naar goede doelen, dus als ze dan bv aan de marktkramers zullen denken waarvan ze nu alle inkomsten afsnoepen, omdat we geen andere keuzes hebben en al onze uitgaven verplicht naar hen willens nillens gaan, is dit niet meer dan terecht.

    Met betrekking de vele beschuldigen enkel richting China & Wuhan, lijkt het meer en meer onwaar te zijn, zeker als ze uit, politieke hoeken komt of je meer en meer ??? mag plaatsen.

    Geef je de bedenking die ik aan Eric ook wilde voorleggen met zijn verwijzing nobelprijs winnaar. Je eerder een grotere loep mag nemen er op z’n minst evenzeer onbekenden op deze aardbol wonen die even ver staan of stonden of misschien zelfs verder.

    Dr Nicolaas Tulp zal waarschijnlijk geen onbekende voor jou zijn, vermits hij vereeuwigd werd door Rembrandt in het schilderij “de anatomische les van dr Tulp”?

    William Harvey daarentegen, reeds ooit van gehoord? Waarschijnlijk niet, ik ook niet maar dank zij Rusell Shorto en zijn “Amsterdam” wel.

    Wat vindt je over dr Nicolaas Tulp enige tijd terug, dat het één van de beroemdste artsen was uit de 17de eeuw, maar tja hij was wel burgemeester van Amsterdam en behoorlijk fatterig.
    William Harvey daarentegen ….Brits arts en natuurkundige onze onbekende.

    Maar wat is werkelijk het geval …onze beroemde en meest bekende arts volgde nog steeds de wetten van Galenus, wat de vele aderlatingen als gevolg had, terwijl hij er anders met zijn neus op stond te kijken om te herdenken en onderzoeken, eens kritisch in vraag te stellen.
    Onze onbekende Britse arts William Harvey daarentegen bedacht een test, waardoor hij het bewijs kreeg.

   • Christel zegt:

    Zoveel woorden.
    Ik beperk me tot het welles -nietes nut van de mondmaskers.
    In ons ziekenhuis draagt iedereen een mondmasker. Je draagt een mondmasker om de ander niet te besmetten. Als iedereen het (op correcte wijze) draagt en de handen regelmatig wast / ontsmet met alcogel, kan je daarmee degelijk wel besmettingen sterk reduceren. Kijk maar in Azië, waar ze deze maatregelen toepassen en veel minder slachtoffers maken. Stoffen mondlapjes (die door onze ‘bekwame’ overheid worden aangeraden en binnenkort geleverd) helpen geen reet. Zie de link.
    https://www.farmaline.be/apotheek/advies/mondmaskers-en-bescherming/
    Helaas leven we in een dichtbevolkt land met incompetente ministers en teveel mensen die hun gezond verstand niet gebruiken. Hoe ze bij de heropening van eender welke zaak (of het nu een doe-het-zelf- zaak of Veritas is) als kuddeschapen er naartoe stormen. Om maar te zwijgen van opdringerige hamsteraars in supermarkten.
    Ik begeef me al sinds de lockdown niet meer in de supermarkten. No way. Liever geef ik geld aan kleine zelfstandigen. De ambachtelijke bakker waar de winkelmeisjes steevast een mondmasker dragen. De bioboer met verse groenten van het veld. De kaaswinkel. Versgemalen koffie bij de plaatselijke koffiebar. Aardbeien van Hoogstraten. De aspergeboer die asperges aan huis levert. Meer heb ik niet nodig. En zo lever ik mijn bijdrage aan de lokale economie en verrijk ik niet langer de CEO’s van supermarktketens. Think again.

   • Hans zegt:

    de ceo van amazon pleit voor een onbepaalde verlenging van de lockdown.
    waarom zou dat zijn?

 6. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  Tsja, maatschappelijke instorting impliceert nu eenmaal een doodspolitiek, een beleid omtrent wie in eerste instantie mag, en later, met afnemende mate van geïnformeerde toestemming, moet sterven. Trouw aan de neoliberale traditie heeft het democratische centrum gekozen voor een sociaal-economische schifting. Wie arm is en is zijn lot berust krijgt een prulmasker of geen masker. Wie iets meer levenswil heeft is er ondertussen al in geslaagd om een iets beter masker in handen te krijgen. Wie het verdient om te blijven leven daarentegen hoeft amper buiten te komen. De enige rechtvaardigheden zitten in het feit dat wie weinig psychologisch geïnvesteerd is in deze waardeloze samenleving ceteris paribus minder onder de mensen zal komen en dus minder kans heeft om het op te lopen, en dat wie gezond leeft ceteris paribus meer kans heeft om te overleven als hij of zij ziek wordt. M.a.w. een correctie t.v.v. wie geschikt is voor Ereignis, t.v.v. wie niet geanimeerd wordt The Matrix om het met een aluhoedjeterm te zeggen.

  • Anoniem zegt:

   wartaal

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Grunter

    Grunter always reponds to discussion forum messages with a single word or a short phrase, and he NEVER edits quoted material. Profundus Maximus, Philosopher, Tireless Rebutter, and other verbose Warriors find Grunter a particularly exasperating opponent because he will answer their lengthy pontifications with a simple “Yeah!”. “Get a life.”, “Whatever”, “I agree.” “Wrong.”, etc. While Grunter is not a strong Warrior, he is very elusive and difficult to engage in direct battle, and only by his extended silence is there any indication that he has been vanquished.

    http://www.flamewarriorsguide.com/warriorshtm/grunter.htm

   • Anoniem zegt:

    wijsneus zegt iets, nu in het Engels om slim over te komen.
    laat me dan ook antwoorden in zijn gekozen jargon: “epic fail, loser!”
    zo, nu heb ik meer dan genoeg woorden verspild aan het misnoegd betaboomercuckje.
    kwaak verder tegen jezelf, lullemans.

   • Anoniem zegt:

    En voor de duidelijkheid
    “only by his extended silence is there any indication that he has been vanquished.”
    dat past perfect in jouw grootheidswaan, waar ik je graag in achterlaat.
    enjoy the empty echochamber, boomersoapbox.

   • topportunistje zegt:

    gk
    deze past dan weer bij jou
    Filibuster
    Like his Congressional namesake, Filibuster attempts to influence the forum simply by holding the floor. His monotonous hectoring and prodigious output of verbiage rapidly clears the field of other Warriors

    busted

  • Yvo G zegt:

   Een verdienstelijke poging, en dank voor de moeite die u zich heeft getroost om zoveel mogelijk nederlandse woorden te gebruiken. Een Latijns en Duits uitschuivertje, met een uitglijder als laatste zin niet meegerekend. Maar niemand is perfect. Ik denk dat ik uw post ten opzichte van de kans op het ontlopen van het virus als volgt mag samenvatten: Wie rijk is krijgt lekkers, wie arm is de roe, maar blijf in uw kot. Ik kan er ook helemaal naast zitten, maar dit is dan weer mijn recht.

  • Conny zegt:

   Memo to self;
   kontdraaier onmiddellijk doorscrollen

 7. Miel zegt:

  Met het organiseren van naaiateliers thuis, voor het Algemene Volksheil moest ik direct denken aan de Grote Sprong Voorwaarts, waarbij in het China onder Mao een verdubbeling van de staalproductie werd gerealiseerd binnen één jaar tijd, door de mensen thuis staal te laten produceren uit oud ijzer. Waar wacht men hier eigenlijk nog op om ons thuis onze telefoons te laten omsmelten?

 8. Marc zegt:

  Zeer terechte kritiek op dat mondmaskerdebacle. Wel een opmerking voor wat betreft de vergelijking met Denemarken: vergeet niet dat de bevolkingsdichtheid daar een heel stuk lager is dan bij ons (ongeveer maar een derde van België). Toch een zeer belangrijke factor.

  • aghasee zegt:

   Het nieuwe dogma -social distancing- maakt uw argument wat betreft betreft bevolkingsdichtheid null and void.
   Het is gewoon een feit dat sars-covid19, of hoe het ook mag genoemd worden, niks méér is dan een kwalijke griep.
   Overheden rond de wereld en doorheen de geschiedenis grijpen dergelijke fenomenen steevast aan om de greep op de respectieve bevolkingen wat sterker te maken. Een bijdrage hier in de commentaren haalt het voorbeeld China aan “de grote sprong voorwaarts’. Bleek nadien dat De Grote Leider zijn totalen krieg op één bepaalde vogelsoort net het omgekeerde effect had. (Geen bronvermelding, doe zelf uw opzoekwerk)
   Héél het circus van social distancing, alle cash uit de omloop, tracking apps, om nog maar te zwijgen van telefoon- en internetproviders die maar al te gretig hun logbestanden vrijgegeven aan de eerste de beste, is wat het is: een circus. De ene act heeft niks te maken met de act die erop volgt. Er moet veel in de kleine commercie gekuist worden; de horeca MOET kapot; en ondertussen weten ze dat de burger zich braaf zal laten manipuleren én controleren. Job done zou ik durven stellen.

   • Marc zegt:

    Onzin. Het virus was al bij ons lang voordat er van social distancing sprake was, en bovendien volgt lang niet iedereen die maatregel braafjes op. Dit maakt UW argument null and void. Maar u bent weer één van de velen die er een complot achter vermoeden. U doet maar, ik doe er niet aan mee. Ik weet wel dat ik hier wat dat betreft blijkbaar één van de weinigen ben. Ik ga daar niet verder op in gaan, dit heeft evenveel zin als discussiëren over het bestaan van Ufo’s of het Monster van Loch Ness.

   • Anoniem zegt:

    Marc
    Loch Ness of desnoods reptilians gebruiken om alle complottheorieen null and void te verklaren is een zwaktebod en getuigt van consensusdenken en intellectuele luiheid.
    De wereldgeschiedenis bulkt van complotten en momenteel zitten we met een ‘elite’ die in niets moet onderdoen voor de Caligula’s etc uit die geschiedenis.
    Research doen kost wel wat moeite natuurlijk.

   • aghasee zegt:

    @marc
    “Onzin” 🙂 doet mij terugdenken aan een Oostendse arts uit lang vervlogen nntp-tijden. Soit.
    Ik zie geen complot in covid op zich. Die piste volg ik niet.
    Wat ik wel zie, is dat overheden -globaal- van de situatie -de kwalijke griep- handig gebruik maken om de privacy op de schop te nemen. Om er maar één te noemen.

   • Marc zegt:

    Over wat intellectueel bezig zijn betekent, hebben wij blijkbaar héél andere ideeën. Ik ga het daarbij laten, nog veel plezier met uw hobby.

   • Anoniem zegt:

    Wat u mijn hobby noemt is maar een van mijn interesses en ik ben trouwens opgeleid in wat men de exacte wetenschappen noemt. prettige dag nog.

 9. Vanhoovels Paul zegt:

  Het is toch heel simpel. Wie niet lid is van de goede partij krijgt niks. Zelfs geen mondmaskers.
  Wel alle jaren zijn belastingbrief. Want die gratis maskers die sommigen wel krijgen moeten toch betaald worden? Waar ik woon heeft de gemeente nog niks gedaan. Een zaak kunnen we wel gratis krijgen en dat is het Covid19 virus. En voor de rest inpakken en verdwijnen onder de grond of in den oven. Dat hele zootje politiekers of nieuwe kandidaat politiekers heeft binnen kort wel de tijd om aan uw deur achter uw stem te komen te komen bedelen. Soms met hele groepen samen.
  Maar echt iets doen voor de burger dat is werken. Daarvoor hebben ze geen tijd. Met de elektrische fiets door het land sporten daar hebben ze wel tijd voor. Naar de bloemetjes en de bijtjes kijken.
  En dat hele leger ambtenaren in “lock down” hetzelfde. Ze doen hetzelfde als hun baasjes. Niks dus. Of achter hun bureau zitten wachten op de burger die niet kan komen omdat hij geen masker heeft. De ware aard van onze democratie uit zich. Of zou het toch onze volksaard zijn?
  Moeder aan de haard en naaien maar. Wat sommigen dan weer mis begrijpen. In het beste geval kiezen ze de tweede soort naaien. Dat is plezanter. Alhoewel ook dat is er teveel aan.
  Het moet ne lange en liefst nog een dikke zijn die goed sopt. Waarom content blijven met een petieterige dwerg als je toch de vrije keuze hebt? De handel zal opnieuw gaan draaien.
  Allen op zoek achter die maskers. Welke soort bloemetjes moeten er op staan?
  Gelukkig hebben ze die nieuwe fiets om op zoek te gaan. De dames weten weer wat uitspoken.
  Uitgezonderd dezen die moeten gaan werken maar dat zijn dus geen dames maar wel sukkelaars.

  • Anoniem zegt:

   Mondmaskers worden nu een mode-item dankzij de trutten van veritas.
   Dus moet de zever verder uitgemolken worden, zelfs al is het niet meer nodig, want dat doen ze graag dat afmelken.
   Dit:
   N-VA wil dat de Belgische staat toch geen mondmaskers voor iedereen koopt

   • aghasee zegt:

    Off topic: van trutten gesproken. Deze morgen was mijn oubollige FM-ontvanger afgestemd op StuBru (enkel Joost weet waarom, soit), zit er daar een trut te verkondigen dat er in België toch wel bijna honderdduizend “criminelen” zijn die geregistreerde vuurwapens hebben. Reality check voor de trut in kwestie: criminelen geven PER DEFINITIE hun wapens NIET aan.
    De wereldvreemdheid bij de openbare -msm zo u wil- omroepen neemt schrikbarende proporties aan.

   • Anoniem zegt:

    Wereldvreemd zeker maar ook een extensie van het staatsapparaat.
    Europese bevolkingen zitten, ontwapend en weerloos; met huisarrest in hun kot.

 10. Eric zegt:

  Wat hij aan het eind zegt geldt ook voor de klimaatwetenschap: druk van buitenaf om bepaalde resultaten voor te leggen, resultaten (en wetenschappers) die niet in het plaatje passen worden geweerd. Wetenschap en politiek? Nee, wetenschap beoefenen is een vorm van politiek geworden, net zoals het nieuws maken een vorm van politiek bedrijven is geworden. Kortom, wetenschap en pers produceren propaganda op een nooit geziene schaal. Zal, net als in de SU, de kunst en literatuur eveneens ingeschakeld worden? Of is ook dat al het geval?

 11. Vanhoovels Paul zegt:

  Het gaat toch de goede kant op! Nu krijg ik de kans om te bepalen welke schijndemocraten er mijn kot niet meer in komen. Een simpel achterbaks telefoontje naar de politie en ze hebben een boete van 250 euro aan hun been. En ik weet natuurlijk van niks. Zalig! En nu moet ik er zelf nog een paar uitkiezen. Ik ga dat aan mijn vrouw over laten want ik vind geen geschikte.
  Mijn huis zal dan wel tijdelijk af en toe een kindercreche worden maar dan kan ik wel ergens anders terecht zonder verdere uitleg. Gedaan dus met al dat gezever. Nu nog zorgen dat ik mijn koffie apparaat tijdelijk buiten werking krijg en dan gaat al dat gezwets met zekerheid niet meer doorgaan.
  Over pampers weet ik reeds alles. Dus we gaan gouden tijden tegemoet. Eindelijk terug baas in eigen kot. En dit met medewerking van onze pakkemannen. Ben wel benieuwd hoe lang die het gaan uithouden. Want met vrouwen begin je best geen discussie. Slaande argumenten zijn trouwens verboden. Dit betekent de redding voor veel mannen.
  Dus wat onze blauwen betreft : “Innige deelneming!”

  • Anoniem zegt:

   de politie, uw vriend
   helpen je met je mondmasker maar als je hun hulp niet wil; 250 eur voor nieuwe drones en camera’s.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Nee, nee! Ze gaan terug mijn beste vrienden worden. De die koppen gaan nu zwellen van ellende. Geen discussies meer en geen koffieklets. Wat kun je nog meer wensen?

   • Anoniem zegt:

    iedereen mag met vier vrienden afspreken.
    laat daar nu toch geen flikken bij zijn zeker. Spijtig.

 12. Eric zegt:

  Tom, Tilasmi en Sander lezen een krant! Jaja, een echte krant; met een kopje koffie. Lang geleden…

  • Anoniem zegt:

   da’s andere koek dan doorkots

  • Boomer zegt:

   Open deur ingetrapt, dergelijke praktijken bestaan voor mij al meer dan veertig jaar.
   Toen al noemde ik journalisten rasechte profiteurs en hoeren die enkel voor eigenbelang opkomen, het is ondertussen nog veel erger geworden.
   Onderzoeksjournalistiek bestaat nog amper, het is massale copy & paste doorspekt met eigen meningen, visie van de broodheren en verzwijgen van storende waarheden.
   Zoals zowat overal draait het gewoon om geld, money rules the world en daar gaan we helaas weinig aan veranderen, het is immers te laat om er nog vat op te krijgen.
   De huidige pandemie toont weerom pijnlijk aan waar het allemaal om draait, de echte oorsprong gaan we nooit kennen maar de rekening ophoesten zeker en vast.

  • MAGA KAG zegt:

   Trump glorieert: aanklacht tegen Michael Flynn, eerste ‘slachtoffer’ van Rusland-onderzoek, gaat in rook op

   the maestro wint, alweer

 13. Hans zegt:

  Ik hoorde iemand in de afspraak zeggen dat een masker dragen in winkels niet verplicht wordt maar dat winkeliers dit wel mogen opleggen.
  Aangezien ik geen jurist ben vroeg ik me af of dot wettelijk wel kan, wat ik me van veel ‘maatregelen’ tijdens deze crisis afvraag.
  Iemand een juridische insteek?

  • Anoniem zegt:

   dit

  • Boomer zegt:

   Juridische onzin maar praktisch oplosbaar door gewoon naar een andere winkel te gaan.
   Gisteren nog naar de tandarts geweest, die is gewoon blijven doorwerken met mondmasker en nodige ontsmettingsmaatregelen.
   Leg me het verschil eens uit tussen benadering door een tandarts of een kapper.
   Het is gewoon onsamenhangende improvisatie bij de vleet.

   • Hans zegt:

    “praktisch oplosbaar door gewoon naar een andere winkel te gaan.”
    het is nu net dat wat ik wil vermijden als ik weet dat het mijn recht is.
    ze hebben al genoeg met onze voeten gespeeld.

   • Yvo G zegt:

    Belzjiek in een laatste zin van 8 woorden ten voeten uit beschreven, het kan!

   • Hans zegt:

    bedank,t maar ze zijn nog steeds bezig

   • Hans zegt:

    bedankt,

   • doom zegt:

    Minister De Croo: “We geven mensen stuk vrijheid om zelf keuzes te maken”

    dank u heer, ik zal in het vervolg alles komen vragen, vooraleer het te doen, om zeker te zijn dat u het mij toestaat.

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Als je een privaat bezit betreed hebben juridische beslommeringen weinig belang. Als die winkelier vindt dat je uw broek moet afsteken om er in te komen dan heb je weinig verhaal.

 14. Anoniem zegt:

  Moet opnieuw kotse

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Dan heb je het al!! Is het schijt krijgen ook een van de symptomen? ik dacht dat het de fout was van de plaatselijke beenhouwer want als ik van zijn te vettige worsten eet heb ik Covid19 verschijnselen. En nu vernam ik recent dat ge uw smaak ook nog kwijtraakt.
   Voila! Het is weer opgelost. Meteen de verklaring waarom ik nu pas zie waarom bejaarde
   vrouwen ook rotte tanden krijgen. Maar hun allures van spinnenkop spelen wachtend in hun net geraken ze niet kwijt. Ben je te vriendelijk dan weten ze wel waarom.
   Altijd een excuus om te verantwoorden dat zij zelf niet vriendelijk hoeven te zijn.
   Maar mijn composthoop ligt al vol met bloemen.
   Zouden ze nu misschien begrijpen dat de grote goesting door is?

   • Anoniem zegt:

    Ik zou er niet op rekenen Paul.

   • Yvo G zegt:

    Impotent Paul?

   • Anoniem zegt:

    ge moogt ze hebben Yvo, meer voot u

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Een mens zou voor minder Ivo. Ik ben die beka(l)kte tronies meer dan beu.
    Ik stelde teveel vast dat ze vriendelijk zijn als ze iets nodig hebben.
    Pech voor hen want ik heb minder en minder nodig. En ruilen zit er nooit in. Krijgen wel.
    Dat wordt dus meer en meer een probleem voor hen. Want aanpassen zit er voor hen niet in. Ik ben trouwens al bezig met de terugweg. Als ze nu blijven denken dat ik gratis vuil blijf trekken tussen al mijn bloemen voor een lieve glimlach met rotte tanden dan zitten ze verkeerd.
    Verder doen zoals ze gewoon zijn is mijn advies. Op hun elektrische fiets kruipen en er door vallen van overgewicht. De tijd komt nog dat ik Maggie de Kemmelberg zie op fietsen.
    Als ze de naam nog wijzigen en er de Kemelberg van maken gaat het zeker lukken zonder training.

   • Yvo G zegt:

    Maak me dan maar wakker, ik wil ook wel eens zien hoe de kemmelberg wordt platgewalst.

 15. Vanhoovels Paul zegt:

  Dan zal je vlugger moeten zijn om dat nog mee te maken Yvo. Ik geef je advies om beter kennis te nemen van hetgeen anderen schrijven. Uitzonderlijk ga ik het tweemaal zeggen. Maar ditmaal een weinig duidelijker. Ze gaan van die berg een kamelenberg maken. En er zullen kemels op de rug van dromedarissen naar boven crossen. Hopelijk lees je nu mijn reactie op inhoud?
  Want ik begin te beseffen dat velen hier blaffen tegen de volle maan.
  Maar dat iedereen mogelijk wel slaapt op het ogenblik dat deze aan de hemel staat.
  Dan heeft blaffen natuurlijk geen enkele zin meer.
  Misschien heeft het enige zin als ik een vraag aan uzelf stel?
  Wat vindt U over onze geroemde democratie?
  Ge moet niet antwoorden natuurlijk. Ik probeer alleen U te doen nadenken.

Reacties zijn gesloten.