Verboden mondmaskers uit te delen (behalve slechte)

En andere pittige verhalen

station_masker

OK, het Belgische naai-atelier werd al aan het werk gezet, ze staan tot ver buiten aan te schuiven aan de Veritas-vestigingen. Vrouwen verknippen hun bh’s en krijgen hangborsten om toch maar het gezin van bescherming te voorzien. Want op de overheid moeten we niet rekenen, dat werd ons al lang duidelijk. Bovendien is dat huiselijke handwerk ideaal om de lockdown, die amper versoepeld wordt, draaglijk en zelfs leutig te maken. Zo horen we in de wandelgangen van de veiligheidsraad.

Dorpspolitiek

Tommeke

Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?

Het is dus alle hens aan dek. Het Vlaams Belang, tegenwoordig altijd bij de pinken, wilde gezondheidsmaskers uitdelen aan het Antwerpse Centraal Station, maar moest opkrassen: dat zou samenscholingen kunnen teweegbrengen, vond burgemeester Bart De Wever. 250 euro boete per uitgedeeld masker. Dat kan zelfs de goed gevulde partijkas van het VB zich niet permitteren, dus dropen ze af naar het partijhoofdkwartier waar men de gratis maskers nog wel kon bekomen.

Sorry mensen, Bart gunt Tommeke die publiciteit niet. Partijstrategisch is dat allemaal dik in orde, vanuit het standpunt van volksgezondheid veel minder. Als iemand zich geroepen voelt om briefjes van 100 euro uit te delen, zal dat vermoedelijk meer deining veroorzaken dan een mondmasker dat aan één euro in de supermarkten te koop is. Maar in deze tijden, waar de federale regering de distributie van die (op het openbaar vervoer verplichte!) mondmaskers werkelijk niet rond krijgt, zou iedereen die ze zomaar uitdeelt applaus moeten krijgen. Misschien stond er wel een Vlaams leeuwtje op, of een VB-logo, dat weet ik niet. Voor zo’n virus misschien een extra aansporing om uit de buurt te blijven?

Noteer dat sommige gemeenten zoals Liedekerke de maskers wél gratis uitdelen. Ze kwamen uit het Oosten en blijken waardeloos. Wegens de racismewet hier verder geen Chinezenmoppen.

Handelsoorlogje

DeBacker

Genaaid door de supermarkten…

Over supermarkten gesproken, want de Belgische mondmaskergrap houdt maar niet op. We vernemen nu dat minister De Backer (Open VLD) bij supermarktenkoepel Comeos 35 miljoen mondmaskers had besteld, om ze via de apothekers gecontroleerd te verdelen. U leest het goed: de regering besteedt, na al het gekluns, de bevoorrading van cruciaal medisch materiaal voor de volksgezondheid uit aan Carrefour en Delhaize. Die de maskers ook wel vonden op de markt, maar als puntje bij paaltje kwam ze niet wilden leveren. Ze verkochten ze liever zelf, om de apothekers een hak te zetten. Een grote partij verdween ook naar het buitenland. Jawel.

De Backer is als liberaal een grote voorstander van deals met de privé-sector, en laat zich door deze graag naaien.

Het handelsoorlogje tussen supermarkten en apothekers draait dus in het voordeel van de eersten uit. Philippe De Backer is minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post, belast met Administratieve Vereenvoudiging, Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee. Niets dat met medische bescherming lijkt te maken te hebben, maar zijn partijgenote Maggie De Block heeft ondertussen zoveel blunders opgestapeld dat Philippe in de bres moest springen, zo gaat dat.

De Backer is als liberaal een grote voorstander van deals met de privé-sector, en laat zich door deze graag naaien. Ook -en vooral- in tijden van nationale gezondheidscrisis. Daar komt vermoedelijk stevig lobbywerk aan te pas. Zo ging hij voor de uitbreiding van de testcapaciteit te rade bij farmaceutische bedrijven en niet bij de erkende klinische laboratoria, die de geproduceerde reagentia zelfs niet krijgen. Kassa bij de big pharma.

Dorpspolitiek (bis)

Naaiende maggie

Genaaid door zichzelf

Het Comeos-verhaal ligt in het verlengde: zoveel mogelijk naar de privé doorschuiven, luidt het devies. De supermarktbond kan nu De Backer chanteren en doet dat ook zonder enige schaamte: ze wil bij de overheid bijkomende kosten in rekening brengen, plus de garantie dat ze de maskers zelf mag verkopen. Dat is tegen de oorspronkelijke afspraak én tegen het al genomen Ministerieel Besluit van minister van Economische Zaken Nathalie Muylle (CD&V). Maar als we in oorlog zijn met het virus, is het à la guerre comme à la guerre, nietwaar.

Institutioneel lijkt de conclusie duidelijk: ofwel terug naar de Belgische federale staat, ofwel splitsen, maar niet mossel noch vis

Het is ook vanuit dezelfde liberale inspiratie dat gekozen werd voor een puur economische versoepeling van de lockdown, zonder aandacht voor sociale contacten. Kom alleen uit uw kot om te kopen en geld te laten rollen, maak er vooral géén uitstap van en laat voor de rest Spinning Maggie maar ronken.

De coronacrisis zal bij ons de geschiedenis ingaan als de Belgische mondmaskergrap waar toch zuur zal om gelachen worden. Wanbeheer, slechte communicatie, dorpspolitiek, en dat in een lappendeken van bevoegdheden waar zelfs een kat haar jongen niet meer in terugvindt. Institutioneel lijkt de conclusie duidelijk: ofwel terug naar de Belgische federale staat, ofwel splitsen, maar niet mossel noch vis. Vroeger verwekte de complexe staatsstructuur alleen ergernis, nu tellen we dagelijks ook doden. Van een Deense aanpak (zoveel inwoners als Vlaanderen, 10 keer minder slachtoffers, lockdown opgeheven) kunnen we alleen maar dromen. In afwachting.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

81 reacties op Verboden mondmaskers uit te delen (behalve slechte)

 1. Conny zegt:

  Memo to self;
  kontdraaier onmiddellijk doorscrollen

 2. Eric zegt:

  Wat hij aan het eind zegt geldt ook voor de klimaatwetenschap: druk van buitenaf om bepaalde resultaten voor te leggen, resultaten (en wetenschappers) die niet in het plaatje passen worden geweerd. Wetenschap en politiek? Nee, wetenschap beoefenen is een vorm van politiek geworden, net zoals het nieuws maken een vorm van politiek bedrijven is geworden. Kortom, wetenschap en pers produceren propaganda op een nooit geziene schaal. Zal, net als in de SU, de kunst en literatuur eveneens ingeschakeld worden? Of is ook dat al het geval?

 3. Vanhoovels Paul zegt:

  Het gaat toch de goede kant op! Nu krijg ik de kans om te bepalen welke schijndemocraten er mijn kot niet meer in komen. Een simpel achterbaks telefoontje naar de politie en ze hebben een boete van 250 euro aan hun been. En ik weet natuurlijk van niks. Zalig! En nu moet ik er zelf nog een paar uitkiezen. Ik ga dat aan mijn vrouw over laten want ik vind geen geschikte.
  Mijn huis zal dan wel tijdelijk af en toe een kindercreche worden maar dan kan ik wel ergens anders terecht zonder verdere uitleg. Gedaan dus met al dat gezever. Nu nog zorgen dat ik mijn koffie apparaat tijdelijk buiten werking krijg en dan gaat al dat gezwets met zekerheid niet meer doorgaan.
  Over pampers weet ik reeds alles. Dus we gaan gouden tijden tegemoet. Eindelijk terug baas in eigen kot. En dit met medewerking van onze pakkemannen. Ben wel benieuwd hoe lang die het gaan uithouden. Want met vrouwen begin je best geen discussie. Slaande argumenten zijn trouwens verboden. Dit betekent de redding voor veel mannen.
  Dus wat onze blauwen betreft : “Innige deelneming!”

 4. Anoniem zegt:

  de politie, uw vriend
  helpen je met je mondmasker maar als je hun hulp niet wil; 250 eur voor nieuwe drones en camera’s.

 5. Vanhoovels Paul zegt:

  Nee, nee! Ze gaan terug mijn beste vrienden worden. De die koppen gaan nu zwellen van ellende. Geen discussies meer en geen koffieklets. Wat kun je nog meer wensen?

 6. Anoniem zegt:

  iedereen mag met vier vrienden afspreken.
  laat daar nu toch geen flikken bij zijn zeker. Spijtig.

 7. Eric zegt:

  Tom, Tilasmi en Sander lezen een krant! Jaja, een echte krant; met een kopje koffie. Lang geleden…

 8. Anoniem zegt:

  da’s andere koek dan doorkots

 9. Hans zegt:

  Ik hoorde iemand in de afspraak zeggen dat een masker dragen in winkels niet verplicht wordt maar dat winkeliers dit wel mogen opleggen.
  Aangezien ik geen jurist ben vroeg ik me af of dot wettelijk wel kan, wat ik me van veel ‘maatregelen’ tijdens deze crisis afvraag.
  Iemand een juridische insteek?

 10. Anoniem zegt:

  dit

 11. Anoniem zegt:

  Moet opnieuw kotse

 12. Boomer zegt:

  Open deur ingetrapt, dergelijke praktijken bestaan voor mij al meer dan veertig jaar.
  Toen al noemde ik journalisten rasechte profiteurs en hoeren die enkel voor eigenbelang opkomen, het is ondertussen nog veel erger geworden.
  Onderzoeksjournalistiek bestaat nog amper, het is massale copy & paste doorspekt met eigen meningen, visie van de broodheren en verzwijgen van storende waarheden.
  Zoals zowat overal draait het gewoon om geld, money rules the world en daar gaan we helaas weinig aan veranderen, het is immers te laat om er nog vat op te krijgen.
  De huidige pandemie toont weerom pijnlijk aan waar het allemaal om draait, de echte oorsprong gaan we nooit kennen maar de rekening ophoesten zeker en vast.

 13. Boomer zegt:

  Juridische onzin maar praktisch oplosbaar door gewoon naar een andere winkel te gaan.
  Gisteren nog naar de tandarts geweest, die is gewoon blijven doorwerken met mondmasker en nodige ontsmettingsmaatregelen.
  Leg me het verschil eens uit tussen benadering door een tandarts of een kapper.
  Het is gewoon onsamenhangende improvisatie bij de vleet.

 14. Hans zegt:

  “praktisch oplosbaar door gewoon naar een andere winkel te gaan.”
  het is nu net dat wat ik wil vermijden als ik weet dat het mijn recht is.
  ze hebben al genoeg met onze voeten gespeeld.

 15. Yvo G zegt:

  Belzjiek in een laatste zin van 8 woorden ten voeten uit beschreven, het kan!

 16. Hans zegt:

  bedank,t maar ze zijn nog steeds bezig

 17. Hans zegt:

  bedankt,

 18. Greta zegt:

  @ Christel, mijn eerste 10 stuks gisteren bij apotheker gekocht
  Waarom?
  1) Omdat ik toevallig medicatie moest halen en ze voor mijn neus stonden.
  2) Beperkt zorg draag voor iemand uit risicogroep en maatregelen versoepelt om familieleden te zien.
  3) Maar vooral omdat de echte risicogroepen die ze het meest nodig hebben stilaan toch wel bevoorraad zullen zijn.

  Geloof ik er in NEEN, als je het moet krijgen zul je het krijgen met of zonder masker.
  1 nanometer = een miljardste van een meter of 0,000000001 hier is er sprake van 20 tot 300 nanometer. Los van het feit en gegeven, je de meesten die je het nu reeds ziet dragen, het verkeerd ziet gebruiken. Constant aanraken op en af zetten.
  Het blijft en is een vals veiligheidsgevoel, misschien op termijn gevaarlijker dan er geen dragen, hopen van niet.

  Serie “Chernobel “… de mijnwerkers die de brand in de kerncentrale moeten gaan blussen en hun reactie op de mondmaskers. Héél de serie en vooral de documentaire van Jan Balliauw “In de ban van…” in feite een must to see zeker voor mensen die van ver of dichtbij met gezondheid te maken hebben, zelfs wetenschappers die zich al te zeer God of Goden wanen. Zet dit maar eens in de picture i.p.v. corona, want spijtig genoeg verdwijnt deze serie nu wat achter de schermen door de te vele aandacht aan covid19 of misschien juist dank zij dat ik ze gezien heb?

  Had ik er speciaal voor naar de apotheek gegaan NEEN en waarschijnlijk zo velen die totaal niet in de apotheek moeten zijn ook niet. Dat zullen er meer zijn dan men veronderstelt. Er zullen er wel meer zijn die met een vertrouwensbreuk zitten, met betrekking die farmacie wereld.

  Mijn insteek betrof niet de ganse problematiek van die sector maar de mondmaskers als dusdanig en bereikbaarheid en laagdrempeligheid voor grotere massa, los van de vele kritische bedenkingen die ik erover heb.

  Supermarkten zouden deze verkopen zonder winst, dit gaat naar goede doelen, dus als ze dan bv aan de marktkramers zullen denken waarvan ze nu alle inkomsten afsnoepen, omdat we geen andere keuzes hebben en al onze uitgaven verplicht naar hen willens nillens gaan, is dit niet meer dan terecht.

  Met betrekking de vele beschuldigen enkel richting China & Wuhan, lijkt het meer en meer onwaar te zijn, zeker als ze uit, politieke hoeken komt of je meer en meer ??? mag plaatsen.

  Geef je de bedenking die ik aan Eric ook wilde voorleggen met zijn verwijzing nobelprijs winnaar. Je eerder een grotere loep mag nemen er op z’n minst evenzeer onbekenden op deze aardbol wonen die even ver staan of stonden of misschien zelfs verder.

  Dr Nicolaas Tulp zal waarschijnlijk geen onbekende voor jou zijn, vermits hij vereeuwigd werd door Rembrandt in het schilderij “de anatomische les van dr Tulp”?

  William Harvey daarentegen, reeds ooit van gehoord? Waarschijnlijk niet, ik ook niet maar dank zij Rusell Shorto en zijn “Amsterdam” wel.

  Wat vindt je over dr Nicolaas Tulp enige tijd terug, dat het één van de beroemdste artsen was uit de 17de eeuw, maar tja hij was wel burgemeester van Amsterdam en behoorlijk fatterig.
  William Harvey daarentegen ….Brits arts en natuurkundige onze onbekende.

  Maar wat is werkelijk het geval …onze beroemde en meest bekende arts volgde nog steeds de wetten van Galenus, wat de vele aderlatingen als gevolg had, terwijl hij er anders met zijn neus op stond te kijken om te herdenken en onderzoeken, eens kritisch in vraag te stellen.
  Onze onbekende Britse arts William Harvey daarentegen bedacht een test, waardoor hij het bewijs kreeg.

 19. doom zegt:

  Minister De Croo: “We geven mensen stuk vrijheid om zelf keuzes te maken”

  dank u heer, ik zal in het vervolg alles komen vragen, vooraleer het te doen, om zeker te zijn dat u het mij toestaat.

 20. Vanhoovels Paul zegt:

  Dan heb je het al!! Is het schijt krijgen ook een van de symptomen? ik dacht dat het de fout was van de plaatselijke beenhouwer want als ik van zijn te vettige worsten eet heb ik Covid19 verschijnselen. En nu vernam ik recent dat ge uw smaak ook nog kwijtraakt.
  Voila! Het is weer opgelost. Meteen de verklaring waarom ik nu pas zie waarom bejaarde
  vrouwen ook rotte tanden krijgen. Maar hun allures van spinnenkop spelen wachtend in hun net geraken ze niet kwijt. Ben je te vriendelijk dan weten ze wel waarom.
  Altijd een excuus om te verantwoorden dat zij zelf niet vriendelijk hoeven te zijn.
  Maar mijn composthoop ligt al vol met bloemen.
  Zouden ze nu misschien begrijpen dat de grote goesting door is?

 21. Christel zegt:

  Zoveel woorden.
  Ik beperk me tot het welles -nietes nut van de mondmaskers.
  In ons ziekenhuis draagt iedereen een mondmasker. Je draagt een mondmasker om de ander niet te besmetten. Als iedereen het (op correcte wijze) draagt en de handen regelmatig wast / ontsmet met alcogel, kan je daarmee degelijk wel besmettingen sterk reduceren. Kijk maar in Azië, waar ze deze maatregelen toepassen en veel minder slachtoffers maken. Stoffen mondlapjes (die door onze ‘bekwame’ overheid worden aangeraden en binnenkort geleverd) helpen geen reet. Zie de link.
  https://www.farmaline.be/apotheek/advies/mondmaskers-en-bescherming/
  Helaas leven we in een dichtbevolkt land met incompetente ministers en teveel mensen die hun gezond verstand niet gebruiken. Hoe ze bij de heropening van eender welke zaak (of het nu een doe-het-zelf- zaak of Veritas is) als kuddeschapen er naartoe stormen. Om maar te zwijgen van opdringerige hamsteraars in supermarkten.
  Ik begeef me al sinds de lockdown niet meer in de supermarkten. No way. Liever geef ik geld aan kleine zelfstandigen. De ambachtelijke bakker waar de winkelmeisjes steevast een mondmasker dragen. De bioboer met verse groenten van het veld. De kaaswinkel. Versgemalen koffie bij de plaatselijke koffiebar. Aardbeien van Hoogstraten. De aspergeboer die asperges aan huis levert. Meer heb ik niet nodig. En zo lever ik mijn bijdrage aan de lokale economie en verrijk ik niet langer de CEO’s van supermarktketens. Think again.

 22. Anoniem zegt:

  Ik zou er niet op rekenen Paul.

 23. Hans zegt:

  de ceo van amazon pleit voor een onbepaalde verlenging van de lockdown.
  waarom zou dat zijn?

 24. Yvo G zegt:

  Impotent Paul?

 25. Anoniem zegt:

  ge moogt ze hebben Yvo, meer voot u

 26. Vanhoovels Paul zegt:

  Een mens zou voor minder Ivo. Ik ben die beka(l)kte tronies meer dan beu.
  Ik stelde teveel vast dat ze vriendelijk zijn als ze iets nodig hebben.
  Pech voor hen want ik heb minder en minder nodig. En ruilen zit er nooit in. Krijgen wel.
  Dat wordt dus meer en meer een probleem voor hen. Want aanpassen zit er voor hen niet in. Ik ben trouwens al bezig met de terugweg. Als ze nu blijven denken dat ik gratis vuil blijf trekken tussen al mijn bloemen voor een lieve glimlach met rotte tanden dan zitten ze verkeerd.
  Verder doen zoals ze gewoon zijn is mijn advies. Op hun elektrische fiets kruipen en er door vallen van overgewicht. De tijd komt nog dat ik Maggie de Kemmelberg zie op fietsen.
  Als ze de naam nog wijzigen en er de Kemelberg van maken gaat het zeker lukken zonder training.

 27. MAGA KAG zegt:

  Trump glorieert: aanklacht tegen Michael Flynn, eerste ‘slachtoffer’ van Rusland-onderzoek, gaat in rook op

  the maestro wint, alweer

 28. Yvo G zegt:

  Maak me dan maar wakker, ik wil ook wel eens zien hoe de kemmelberg wordt platgewalst.

 29. Vanhoovels Paul zegt:

  Dan zal je vlugger moeten zijn om dat nog mee te maken Yvo. Ik geef je advies om beter kennis te nemen van hetgeen anderen schrijven. Uitzonderlijk ga ik het tweemaal zeggen. Maar ditmaal een weinig duidelijker. Ze gaan van die berg een kamelenberg maken. En er zullen kemels op de rug van dromedarissen naar boven crossen. Hopelijk lees je nu mijn reactie op inhoud?
  Want ik begin te beseffen dat velen hier blaffen tegen de volle maan.
  Maar dat iedereen mogelijk wel slaapt op het ogenblik dat deze aan de hemel staat.
  Dan heeft blaffen natuurlijk geen enkele zin meer.
  Misschien heeft het enige zin als ik een vraag aan uzelf stel?
  Wat vindt U over onze geroemde democratie?
  Ge moet niet antwoorden natuurlijk. Ik probeer alleen U te doen nadenken.

 30. Vanhoovels Paul zegt:

  Als je een privaat bezit betreed hebben juridische beslommeringen weinig belang. Als die winkelier vindt dat je uw broek moet afsteken om er in te komen dan heb je weinig verhaal.

Reacties zijn gesloten.