Lul maar wat, we sluiten gewoon de microfoons af

 

vrije persHoe ‘persvrijheid’ soms onze vrijheid van mening in de weg zit

Vandaag, even kijken, 3 mei: internationale dag van de persvrijheid, World Press Freedom Day, door de Verenigde Naties in 1993 in het leven geroepen. Daarin beroept men zich op artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Dat artikel is echter veel breder en rept zelfs niet over pers, doch over het recht van vrije meningsuiting voor iedereen, elke burger, en niet alleen de journalistieke klasse. Een wereld van verschil, ik leg even uit.

In dictatoriale regimes is er geen vrije pers en ook geen vrije meningsuiting tout-court. Ofwel hou je daar je mond en schik je je naar de directieven van de overheid, ofwel ga je ondergronds, als blogger bijvoorbeeld. Dat heeft hoe dan ook consequenties. De accounts van de Chinese blogger-criticus Ren Zhiqiang werden simpelweg afgesloten, en recent verdween daar burgerjournalist Chen Qiushi spoorloos omdat hij op een onafhankelijke manier wou nagaan hoe het coronavirus zich vanuit Wuhan verspreid had.

Vorig jaar werd de Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenov beschuldigd van drugshandel en verdween achter de tralies: algemeen vermoedt men dat hij teveel in de weg liep van Vladimir Poetin. En de manier hoe Jamal Khashoggi op 2 oktober 2018 aan zijn einde kwam in het Saudi-Arabische consulaat te Istanbul, verwekte ook wereldwijd protest. Maar.

Fatsoensdictatuur

Roger-Van-Houtte-1

Roger Van Houtte (1951 – 2011): een ‘lastige’ journalist die mocht beschikken

In Vlaanderen en België zit het medialandschap toch wel wat anders in mekaar. We leven in een democratie, geaccrediteerde journalisten mogen schrijven wat ze willen, maar werken uiteraard wel in een hiërarchisch systeem met een hoofdredacteur aan de top. Krantenredacties zijn gedisciplineerde pulpfabrieken waar de commerciële logica hand in hand gaat met een streng bewaakte politiek-correcte lijn.

Er moet bedrukt papier verkocht worden. Dat leg ik verder uit in mijn boek ‘Na het journaal volgt het nieuws’. Jonge afgestudeerde journalisten die werk vinden op zo’n redactie hebben helemaal geen zin om tegen de stroom in te gaan. Zijn ze braaf, dan schuiven ze door naar boven; werken ze niet mee, dan worden ze afgeserveerd. Dat overkwam ooit Roger Van Houtte, op vraag van Steve Stevaert en Patrick Janssens ontslagen bij Gazet van Antwerpen. De journalistieke collega’s hielden hun tanden stijf op mekaar.

Krantenredacties zijn gedisciplineerde pulpfabrieken waar de commerciële logica hand in hand gaat met een streng bewaakte politiek-correcte lijn.

Er zit dus flink wat ruis op de lijn van de persvrijheid, nog steeds. Er heeft zich een fatsoensdictatuur geïnstalleerd die niet zo drastisch is als de vervolging van dissidenten in totalitaire regimes, maar die voor de rest best wel efficiënt functioneert. Voor alles willen hoofdredacteurs goed aangeschreven blijven bij het politiek establishment, want de contacten daarmee leveren kopij op. Dus wordt er met de handrem bekritiseerd, en worden alleen politici aangepakt die sowieso al aangeschoten wild zijn, zoals recent De Standaard Wouter Beke de grond in boorde. Een maand geleden nog zou dat ondenkbaar geweest zijn. ‘Voortschrijdend inzicht’ noemen ze dat daar.

Zoals afgesproken

kippen_afspraakKranten zijn met name instituten die financieel uit de hand van de overheid eten: de redacties weten waaraan zich te houden. En ook al is er een (meestal gecensureerd) lezersforum, fundamenteel wordt de lezer als een passieve consument beschouwd die de dagelijkse pulp tot zich moet nemen.

Ten gronde komt de politiek-correcte lijn ook tot uiting in de keuze van opinies en zogenaamde opiniemakers waarvoor men de kolommen opent. Het betreft een clubje van altijd dezelfde VIP’s, waar tegenover een ‘zwarte lijst’ beantwoordt van persona non grata. Kom je in die lijst terecht, dan ben je ‘verbrand’ en kom je nooit meer in De Standaard of De Morgen of Knack aan bod.

Praatprogramma’s als De Afspraak geven nauwkeurig de bandbreedte aan waarbinnen een ‘debat’ mag plaats grijpen. Het is dus een vorm van georganiseerd fake news.

Dergelijk filteringssysteem toont weerom dat er een verschil is tussen persvrijheid en vrijheid van mening. De ‘vrije pers’ vormt een establishment op zich, en elke burger kan wel een vrije mening hebben maar als de pers die doodzwijgt resten er enkel nog de sociale media. Deze worden door de gesettelde media, ook wel mainstream media genoemd, heel logisch, afgedaan als een soort stinkende beerput. Idem dito voor bloggers en al wie zich zelf als medium opwerpt, los van de mainstream. Niet ernstig te nemen toogpraat, zo luidt het devies.

Ons aller VRT speelt daarin een toonaangevende rol. Praatprogramma’s als De Afspraak geven nauwkeurig de bandbreedte aan waarbinnen een ‘debat’ mag plaats grijpen. Het is dus een vorm van georganiseerd fake news. Door een zorgvuldige keuze van gasten (ook altijd dezelfden) regisseert de redactie het gesprek, dat eerder als een ritueel verloopt dan als een echt tegensprekelijk debat. Uitzonderingen zijn zeldzaam. Af en toe loopt iemand recht de slachtbank tegemoet, zoals Dries Van Langenhove. Niet toevallig zijn de hoofdredacteurs van de grote kranten en weekbladen weerom kind aan huis op deze praatprogramma’s: een vorm van incestueuze journalistiek binnen een ons-kent-ons cultuur.

‘Verbale agressie’

muilkorf2Een ‘dag van de persvrijheid’ is dus bij ons vooral een reden voor de mainstream-journalistiek om zichzelf in de bloemetjes te zetten. Vanuit hun luie stoel fêteren ze zichzelf als mediaprofessionals en betonen wat lippendienst voor onfortuinlijke collega’s ver van hun bed. Denk ook aan de luide sympathiekoren ‘Je suis Charlie!’, januari 2015.

Voor de rest valt er weinig te vieren. In Vlaanderen is het vooral de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ), onder de bezielende leiding van Pol Deltour, die de trom roert. Deltour waarschuwt voor een bedreiging van de persvrijheid en richtte zelfs een Meldpunt voor fysieke of verbale agressie tegen journalisten op. Het moet zijn dat ze daar in slaap vallen van verveling. Vermoedelijk doelt Deltour met die ‘verbale agressie’ op mediakritische uitlatingen en geschriften zoals dit. (*) Dezelfde Deltour bestond het ook al om in zijn eigen magazine De Journalist een aanvankelijk goedgekeurd interview met Rik Torfs weg te censureren, omdat De Standaard er ietwat kritisch werd aangepakt. Om maar een idee te geven.

De modale pers heeft het nog altijd heel moeilijk met mediakritiek: critici worden snel weggezet als zeurpieten of als populistische opruiers

Een gesubsidieerde pers die de martelaar uithangt, il faut le faire. Ik heb het dan nog niet gehad over het beruchte artikel 13 van de nieuwe Europese wetgeving rond auteursrechten, waardoor internetplatformen zoals Google preventief een blogtekst kunnen filteren op inhoud, als ze nog maar vermoeden dat er auteursrechten in het geding zijn. Weer een systeem dat op maat is gemaakt van de grote mediabedrijven. De persvrijheid doet het prima, de vrijheid van mening, en deze kunnen uiten, is iets anders. De modale pers heeft het nog altijd heel moeilijk met mediakritiek: critici worden snel weggezet als zeurpieten of als populistische opruiers.

Over Doorbraak heb ik momenteel weinig te zeggen. Insiders weten hoe moeilijk ik het de laatste tijd gehad heb. Pas gisteren kreeg ik terug toegang op het auteursportaal. Wordt vervolgd.

‘Na het journaal volgt het nieuws’: boek nog steeds verkrijgbaar via de webwinkel.

(*) De lezingtoernee ‘Na het journaal volgt het nieuws’ diende door corona voortijdig te worden beëindigd. Daarover niet getreurd, de lezing is nu te volgen op het media-Youtubekanaal. Snel staat de hele lezing erop. Met toeters en bellen en nieuw beeldmateriaal.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

67 reacties op Lul maar wat, we sluiten gewoon de microfoons af

 1. Yvo G zegt:

  Ik zag het al van ver aankomen. De titel zegt alles. Als het ons niet aanstaat, begraven we je levend. Het is, vrees ik, des mensen. Het begint altijd met een nieuw en fris élan, zelfstandig en tegen de stroom in. Maar zodra de achterban groot genoeg is, keert het schip en vaart het mee stroomafwaarts, zoals het hoort. En bij dictatoriale organisaties gaat het snel, niet alleen hier maar bijvoorbeeld ook bij de NVA, die nieuw en steil opklom, totdat de postjes en de macht er kwamen. Het schip keerde, en bij bekwame en goedbedoelende mensen die het bij het rechte eind hebben zoals Vuye en Wouters, werd de microfoon ook weggesnaaid. Wat mij betreft mag dat parochieblad van Pater Bauwens opklimmen tot de status van de Standaard, misschien zelfs hoger, want als je door de katholieke kerk wordt gesteund, wie tegen ons?

  • siegfried zegt:

   Guido Gezelle, Hugo Verriest, Albrecht Rodenbach, Piet Bauwens: ondanks hun verdiensten zijn het de klerikale kiemcellen van de Vlaamse beweging en de oorzaak dat die beweging zich al bijna 200 jaar voortsleept. Maar we hebben gelukkig nog altijd onze “lochtink”.

 2. Boomer zegt:

  Doorbraak, de virtuele roddelgazet bij uitstek waar enkele nitwits het hoge woord voeren en voor de rest open deuren intrappen.
  Ik heb geprobeerd om daar een alternatief te vinden voor de MSM maar kwam snel van een kale reis thuis, ze doen net hetzelfde.
  Dagelijks worden we overspoeld door massa’s informatie, het wordt een echte kunst om er het ware uit te halen want het overgrote deel klopt niet of half.
  Zogezegde onderzoeksjournalistiek is verworden tot copy & paste doorgeefluik en de rest is zuiver ventileren van eigen opinies en poco gezever.
  Ik hou mij dus aan het absolute minimum want geen tijd om al die voorgekauwde zever te beluisteren, lezen of bekijken.

  • Genoeg Kontdraaierij zegt:

   Opiniejournalistiek (en alle journalistiek tendeert naar opiniejournalistiek, aangezien straight news niet meer kan gemonetariseerd worden) is ook niet meer dan koffietafelboeken voor sociopathische statusmaximalisten. Met een koffietafelboek zend je signalen uit naar je gasten omtrent je culturele pretenties en de sociale status die daar bij hoort. De journalistieke consumptie van kleinzielige kevermannetjes is op dezelfde manier inherent sociaal en performatief. Verschil is dat het publiek de regionale/nationale/globale universitas van andere kevermannetjes en potentiële seksuele partners is, en dat de culturele pretenties meer expliciet politieke implicaties hebben.

   De respectabel-rechtse delen de pennenvruchten van grote lichten als El Hamouchi ‘(“hé zie ik deel een artikel van een Noord-Afrikaan dus i.t.t. wat jullie beweren ben ik geen racist, schaakmat linksigaards”) of De Bruyn. De linkse delen wat er op DeWereldMorgen verschijnt en zijn doorgaans het ergst, aangezien de politieke implicaties altijd meer en meer directe top-down administratie van naakt leven vereisen. “Toxische mannelijkheid”, “rassiesme” en het bespreekbaar maken van “mEnTaLe gEzOnDhEiD” (*kuch* “normalisatie van aangeleerde hulpeloosheid” *kuch*) weet u wel. Allemaal via het Twitter-machien en het Boek Der Gezicht, wanhopig in competitie met elkaar om als publieke intellectueel of minstens consument van gesofisticeerde intellectuele merken erkend te worden. Hoe sterker de gewaarwording dat men tot een overbodige vorm van mannelijkheid behoort, des te wanhopiger de onderhandelingsfase van het rouwverwerkingsproces en wreder de keveroorlogen op de antisociale media.

   https://hackernoon.com/on-the-infestation-of-small-souled-bugmen-6561ae922e07

   • boomerbox zegt:

    Er zijn heel wat meer overbodige, ijdele vormen van vrouwelijkheid en lgbt-etc dan van mannelijke.
    De aanvallen op mannen komen voort uit geïnstrumentaliseerd slachtofferschap en afgunst, meteen de definitie van modern links.
    Veel mediaheisa en sociaal-constructivisme veranderen ongetwijfeld de perceptie en dus meteen voor een stukje de realiteit.
    Maar onder deze laag zit de biologische realiteit en hoeveel groepen nu ook vermeende superioriteit claimen, ondanks hun slachtofferdenken?, veel zaken gaan gewoon verder als voorheen. Keveroorlogen of niet, dat verandert niets en dus is van rouwverwerking geen sprake. Tenzij in feministische wensdromen..

   • Yvo G zegt:

    Je ne comprend pas l’anglais….dommage. Het zou inderdaad interessant kunnen zijn. Kan het zijn dat ik in uw artikel zelf, de bevestiging vind van wat u naar voren brengt?

   • sandman zegt:

    lol

  • siegfried zegt:

   “Enkele nitwits”: dat zou ik niet zeggen. Er zijn heel wat lezenswaardige medewerkers. Ik vraag mij af waarom zij niet reageren tegen de Mechelse-Catechismus-oekazen van Pater Bauwens

 3. Roland Vanmassenhove zegt:

  “De zaak Lukaku: in cauda venenum (het venijn zit in de staart)” dd 05/08/2019 en “Lul maar wat, we sluiten gewoon de microfoons af” dd 03/05/2020. Johan, wat een geslijm van je in de afsluitende § van je laatste schrijfsel.

  • Anoniem zegt:

   doorbraak heeft zijn naam niet gestolen.
   De Bruyn, El Hammouchi, pater Pieter; man man man!

  • Anoniem zegt:

   wiens brood men eet, diens doorbraak men (s)preekt

 4. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  Vraag me af of we “na de revolutie” niet beter af zijn door gewoon de professionele journalistiek te vervangen door neurale netwerken die lappen tekst genereren i.f.v. het merk. Momenteel kan niet uitgesloten worden nieuwsmedia bij momenten memetische vectoren zouden kunnen zijn voor originele ideeën, wat riskant is als we een efficiënt, of i.i.g. krachtdadig post-liberaal bestuur naar Chinees model gaan moeten introduceren om de economie tegen de keuzevrijheid van het liberale rechtssubject dienen te beschermen.

  Een neuraal netwerk als alternatief voor meatspace journalisten daarentegen werkt via AI, en de manier waarop AI menselijk gedrag begrijpt is volstrekt reductionistisch en dus ook noodzakelijk presentistisch (denk: “aspie”). Nieuwsproductie en -consumptie worden dan gegarandeerd 100% serieel, oneindig meer van altijd hetzelfde, wat dan weer een boomer-acelerationisme veroorzaakt. De rechtse nieuwsconsument waarvan de serialiteit van de nieuwsconsumptie technologisch gegarandeerd is, zal elke dag op exact dezelfde, volstrekt voorspelbare en dus politiek irrelevante manier mogen zeiken over fermetterechtse stimuli zoals “muh sOcIaLiStEn” of de vermeende hoaxes die klimaatsverandering en Covid-19 zouden zijn. Iedereen boomerkeizer Jean-Marie Dedecker. Ook in linkse variant uiteraard (“muh RaCiStIsChE VlAmInG” etc.).

  • meer dan genoeg zegt:

   Mijn favoriete boomer kotst weer iets uit.
   En het is alweer een pretentieuze pseudo-intellectuele lap tekst
   Onder het motto: ‘Geen daden, maar woorden, woorden, woorden’.
   Slap geleuter.

   • Ama Amadine zegt:

    Leest u dat nog? Ik scroll gewoon door.

   • meer dan genoeg zegt:

    Ama Amadine
    U heeft gelijk, voor mij ook de laatste keer dat ik reageerde op die onzin.

  • Anoniem zegt:

   gk
   ‘ressentiment’ vergeten, boomer?

  • Yvo G zegt:

   Oude wijn in nieuwe IT-zakken. Wij zegden: “Den uitleg is alles”.

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Altijd een reactie van die Yvo G. Een dialectische band tussen zijn reactie en degene waarop hij reageert is er helaas nooit. Illustreert m.i. hoe boomers qua wezens van pure serialiteit ironisch genoeg de perfecte neoliberale subjecten zijn, ondanks de afstand daartegenover die impliciet geclaimd wordt op basis van de ervaring van een langetermijnperspectief. Ze gehoorzamen altijd perfect aan de neoliberale imperatief om toch maar communiceren (i.c. reageren), ongeacht of er inhoudelijk iets te communiceren valt.

   • Anoniem zegt:

    Hij heeft groot gelijk dat hij jouw stompzinnige gezeik uitlacht.
    Of moet heel deze blog jouw oeverloze geëmmer kritiekloos slikken?

 5. DELFI_MEDIA zegt:

  Wie leest nog papieren kranten of kijkt lineair tv sinds internet?

  Deze antieke censuurridders en poortwachters hebben toch gewoon afgedaan?
  Wie laat zich nog voor-geselecteerd nieuws van gisteren en linkse poco opinies opdienen?

  Waarschijnlijk een handvol oude mensen die gewoontedieren zijn?
  Een uitstervende soort, net als de fossiele print media.
  Kortom: Sterft gij oude vormen en gedachten… Sterft gij gecontroleerde media!

  Hetgeen maatschappelijk echt relevant is speelt zich nu op internet af.
  Problematischer is de immer toenemende censuur door big tech in nauwe samenwerking met NGO’s zoals het joodse ADL, lobbygroepen, alsook de overheden zelf.
  Youtube, Facebook, Twitter en Google zijn weliswaar privé bedrijven, maar fungeren als openbaar forum. Zij zijn zo monolitisch en machtig dat als men van deze platformen weg-gecensureerd wordt, men in feite niet meer bestaat. Dit omdat de modale massamens enkel deze mastodonten nog kent en zich niet graag buiten de platgetreden media-paden begeeft.

  Dissidente opinies die de machthebbers en gevestigde instellingen bekritiseren worden daarom vakkundig in de kiem gesmoord, want elke kritiek kan meerdere mensen op verkeerde, lees “ongewenste”, gedachten brengen en daarmee ondergraaft de gevestigde orde, (zowel het politieke establishment als haar doorgeefluik de modale media) haar eigen machtspositie. Kortom: censuur!
  Censuur is in feite een vorm van gedachtencontrole en psychologisch oorlogsvoering.

  “Even more unsettling, YouTube’s new policy doesn’t stop with merely censoring content.
  According to the announcement, any user who searches for keywords or terms deemed “controversial” by YouTube’s chosen authorities will be redirected to a playlist of “curated” videos intended to “directly confront and debunk” the content sought by the user.
  Critics have warned that the mix of censorship and redirection to “curated” propaganda videos would create a “PC, extreme-left, propagandizing echo chamber” with consequences that would go far beyond combatting “online terrorism.” Indeed, given that Google’s Jigsaw once created tools intended to bolster the ranks of al-Qaeda in Syria, Google and YouTube’s desire to fight the spread of actual terrorism is dubious, making it all the more likely that this latest move is instead targeting free speech and expression.”

  Bron: YouTube To Censor “Controversial” Content with ADL Assistance
  https:// http://www.mintpressnews.com/youtube-censor-controversial-content-adl/230530/

  De joodse komediant die niet grappig is:
  Sacha Baron Cohen calls for real-time internet censorship
  https:// reclaimthenet.org/sacha-baron-cohen-adl-censorship/

  Consequentie is dat er alternatieve platforms verschijnen zoals banned.video en bitchute.com waar recalcitrante stemmen hun toevlucht zoeken. Sterker nog, de censuur stempel fungeert als een keurmerk voor de content! Minder begaafden die de tig-duizendste ongevaarlijke hersendode katten of dansende meisjes video willen zien, kunnen op het gefilterde Youtube of tictoc terecht, voor de cutting edge content kijkt men echter op de alternatieve platformen.

  Het is natuurlijk wel zo handig als men meertalig is en de moeite neemt om eens over de grens te kijken. Zelfs de Noorderburen hebben Nederlandstalige sites waar interessante info / opinies te vinden zijn. Bv. erkenbrand.eu of verenoflood.nu

  • Ines zegt:

   Wat is tictoc? Het is Tiktok, beste u bent dus niet mee. Het zijn niet alleen maar dansende meisjes. De Wever is van het weekend gezwicht en zit er nu ook op, hij kon niet achterblijven na Tom van Grieken, met zijn Tiktok dansje over het masker saga. Propaganda op een razend populaire kinderapp tijdens de lockdown: genialer wordt het niet.
   https://vm.tiktok.com/cjwLex/

   • Anoniem zegt:

    van lotje getiktokt.

   • Boomer zegt:

    Tiktok, ik noem dit de totale en ultieme verkleutering van politiek en maatschappij.
    Binnenkort brabbelen ze allemaal kindertaal als we zo verder doen.
    Taal beheersen is niet belangrijk meer, foutloos schrijven al evenmin, rekenen hoeft niet meer, kortom stapels diploma’s en kennis zero.
    De perfecte combinatie voor de moderne slaaf.
    Waar is gezond verstand gebleven, bezweken aan Corona wellicht.

   • Anoniem zegt:

    bezweken aan Silicon Valley

 6. doom zegt:

  Als alle virologen evenveel in tv-studio’s zitten als Mao Marc hebben we binnen tien jaar nog geen vaccin.
  Waarom presenteert hij niet meteen het nieuws als hij daar toch zit te nietsnutten?
  Doe morgen alvast een trui aan, je weet maar nooit..

 7. Yvo G zegt:

  Aangaande uw laatste paragraaf; wilde ik net zeggen, omdat ik de engelse taal niet machtig ben, (en er ook op dit forum steeds meer linkverwijzingen en citaten in het engels staan), kan ik bvb DELFI_MEDIA of genoeg kontdinges alleen volgen voor wat betreft het nederlands. Nooit gedacht dat ik een taalhandicap zou krijgen. Ik besef nu wel dat de tijd voorbij is dat ‘brave new world’ en ‘1984’ en animal farm nog SF was! Ik denk niet dat er een generatie is geweest als de mijne, die zoveel en zo ingrijpende veranderingen van geboorte uit de invloed van de 19de eeuw doorheen de 20ste eeuw nu in de 21ste is beland, inclusief covid19. Het zijn werkelijk spannende tijden. Eigenlijk zijn we nu terug op het beginpunt aangekomen, de cirkel is rond (pre-Einsteins begrip): Weeral de 19de eeuw: Opnieuw dom en onderdrukt, ora et labora. Het eerste overlevingsmechanisme uit mijn prilste jeugd komt, opgefrist, opnieuw te voorschijn….

 8. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  Ik heb steeds minder en minder begrip voor die eindeloze jeremiades van dissident rechts en links over hoe ze gecensureerd worden door GAFA (Google, Apple, Faecesboek, Amazon), tenzij ze er als inktkoelies voor een deel professioneel van afhankelijk zijn. We wisten toch eigenlijk altijd al dat het zo ging uitdraaien, t.t.z. de drol van het reëel bestaande Internet uit het gat van het techno-kapitalisme? Het Internet is een van oorsprong militair project, dus als om het even hond met een bril er de wereld mee kon veranderen had het Pentagon het hele asiel er niet op gelaten. Gecensureerd worden brengt je daarnaast in een situatie waarin je op termijn vanzelf de Jungeriaanse Waldgänger of Anarch wordt, d.w.z. een soeverein individu. Daarmee is je ziel uiteindelijk veel beter af dan die van de linkse en respectabel-rechtse kevermannetjes met hun eindeloze wedijver om imaginaire internet-punten die niet converteerbaar zijn in macht, geld of pussy.

  Momenteel is er een bifurcatie aan de gang van wat helaas nog steeds als “het” Internet voorgesteld wordt. Aan de ene kant heb je wat ik noem het “normienet”, het legitieme en straks enige legale deel van het Internet. Het normienet is het deel waar GAFA samen met wat lokale collaborateurs de hypernomale (*) wereld reproduceert die het kapitalisme vereist om te kunnen werken, en die de mei 68-generatie gelegitimeerd heeft. Daarnaast heb je “autinet”, waar functionele en minder functionele autisten proberen nieuwe kennisecologieën te creëren of oude te recreëren. Normienet werkt via de smartphone-app en, voor zover het een tekstueel gebeuren is, het predictieve software-toetsenbord (dat immers nooit kandidaat-invoer zal voorstellen die riskeert de trend van de dalende winstvoet te verergeren). Autinet via de desktop-browser en het fysieke toetsenbord. Op de grens van normienet en autinet situeren zich merken als Reddit en WordPress, waar de kapitalistische veiligheidslogica in principe dezelfde is als die op normienet, maar toch plaats is voor autinet-activiteiten omdat de censuur doorgaans reactief en traag i.p.v. pro-actief en realtime is. Autinet en zijn grensgebied met normienet zijn waar voor mij de waarde van het internet ligt, waar de interessante vlugschriften, manifesten en traktaten geproduceerd worden. Alles wat zich er afspeelt is dan ook zeer vergankelijk, want als je niet gecensureerd wordt heb je niets interessants te vertellen.

  * https://en.wikipedia.org/wiki/HyperNormalisation

  • Genoeg Kontdraaierij zegt:

   Was bedoeld als reactie op DELFI_MEDIA

  • meer dan genoeg zegt:

   “als je niet gecensureerd wordt heb je niets interessants te vertellen.”
   je bent hier heel nadrukkelijk aanwezig en wordt niet gecensureerd.
   need i say more; boomer?

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    OK nitpick. Reactie op één zinnetje uit mijn betoog, maar zo heb je ook weer voldaan aan je plicht om toch maar te reageren zonder inhoudelijke bijdrage, net als die andere boomer Yvo G. Ten gronde: alles wat via een .wordpress.com blog gemedieerd wordt is de facto altijd reeds gecensureerd omdat het inherent marginaal is. Wat ik schrijf zouden ze niet laten staan op Doorbraak of DeWereldMorgen.

    Ik begrijp dat mijn eerdere boomerologische exposities nog zwaar op de maag liggen bij de boomers. Dat betekent niet dat het iets bijtend heeft als je mijn terminologie tegen mij probeert te gebruiken op een manier die aantoont dat je niet begrepen hebt hoe ik die terminologie gebruik.

   • meer dan genoeg zegt:

    Ik heb het best begrepen, genie, maar je lult uit je dikke nek.
    Wie kaatst mag de bal verwachten en jouw hautaine prietpraat doorspekt met gratuite beschuldigingen maakt enkel indruk op jezelf.
    Iedereen heeft je magische woorden-circusact snel door, superboomer.
    Er zit niets achter. Leeg hoofd, lege hoed want zelfs het konijn is gaan lopen.

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    OK dan, hoe gebruik ik de term “boomer”?

   • siegfried zegt:

    “Wie niet wordt gecensureerd heeft niets te zeggen”. Ik geloof dat ik in dit kl…land de meest gecensureerde burger (wegens revisionisme) ben.

   • meer dan genoeg zegt:

    Op een wollige, onsamenhangende manier om iedereen te stigmatiseren die je woordenpap niet lust.
    Je noemt bijna iedereen boomer volgens door jouzelf opgestelde objectieve (tegenspraak) maatstaven om ze te contrasteren met je knipselwerk lulverhaal over een heerlijke nieuwe wereld die enkel kan ontstaan in het brein van een verloren schaap dat van liegen zijn handelsmerk heeft gemaakt.
    Levensangst, valse superioriteit en een zekere mensenhaat projecteer je als een gek op wat jij als de door jou geminachte boomers definieert.
    Nog iets, superboomer?

   • doom zegt:

    @Siegfried
    Je hebt de verkeerde niche gekozen.
    Revisionisme is het monopolie van linkse oikofoben.

   • Yvo G zegt:

    @ Siegfried: Inderdaad, Niemand kan beter. U heeft uw pluimen verdiend !

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Siegfried, één ding dat ik altijd al heb willen weten, en waar niemand beter op kan antwoorden dan jij… revisionisme, erotiseert dat? Ik bedoel, zitten vrouwen bij de kapper tegen elkaar bezig zo van “en toen sloeg hij me op de billen, noemde me een stoute meid en begon hij over hoe de gaskamers niet adequaat waren voor waarvoor mijn beweerde dat ze dienden…”? Vertel Siegfried, want dit is nou net het soort vrij-historisch onderzoek waar we op zitten te wachten…

   • Anoniem zegt:

    Flauwe poco superboomer comment van conformist gk die liever de officiële versie van de ‘feiten’ consumeert dan zelf te onderzoeken.
    waarvoor men beweerde…niet mijn, genie.

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    @ meer dan genoeg

    Fout. De term “Boomer” duidt het absolute nulpunt aan van kritische omgang met de manier waarop kennis, en de met die kennis samenhangende sociale identiteiten, heden ten dage het product zijn van een door ressentiment gedreven mediaspektakel. De boomer is dan ook à a la limite een wezen van pure serialiteit in zijn semiotische productie, ergo semantisch inert want niet in staat verschil te produceren.

    “Mijn gedacht!”
    “cUlTuReEl mArXiSmE dit”(*)
    “Chantal, een dagschotel…”
    “tOxIsChE MaNnElIJkHeId dat”
    “Sjoeke”

    Net zoals jij hier heel de tijd heel kwistig bent met de beledigingen, beledigingen die echter zonder uitzondering volstrekt generisch zijn en die je waarschijnlijk altijd gebruikt wanneer iemand met argumenten komt die buiten je epistemische comfortzone liggen.

    De mythologische opponent van de boomer, de Durga wiens verschijning in de wereld het einde van de Boomer Yuga aankondigt, is de troll. De troll is een ouder lid van gen Y of jonger, het product van de epistemische en semantische anarchie van het oude autinet, of de nihilistische chanculturen van het iets nieuwere. Hij (altijd een hij, vanwege de vereiste kennis van digitale ecologiën en hun veiligheidslogica, bemerk ook Rebis-element qua avatar van Durga) erkent het door ressentiment gedreven mediaspektakel bewust voor wat het is en neemt zich voor, als heidense trickster buddha, om alle levende wezens te redden door de boomers als sociale klasse te trollen en zodoende de weg vrij te maken voor een pro-vitalistisch bestuur dat verschil en betekenis genereert.

    (*) als iemand die meent dat rechts beter past bij zijn pro-vitalistische politiek erken ik natuurlijk dat “cultureel marxisme” bestaat. Maar zoals elke analytische riedel, de rechtse evenzeer als de linkse, begint het een eigen leven te leiden wanneer men het als analytisch panacee gaat gebruiken, zoals in het rechterdeel van het autinet al jaren gebeurt. Dat maakt de gebruiker een virale vector voor ressentimentaliteit doordat hij of zij zichzelf als wezen van serialiteit te interpelleren (“zal weer eens de term ‘cultureel marxisme’ laten vallen, dan krijg ik gegarandeerd bijval van de regulars zoals altijd”)

   • meer dan genoeg zegt:

    @gk
    fout superboomer
    Jij wil me jouw fantasieknutselwerkje opdringen.
    Ik ga over mijn eigen antwoorden en ik zie jou alleen maar projecteren als een gek.
    Beledigen doe ik om je een koekje van eigen deeg te geven want dat is zowat het enige wat je hier doet. Iedereen aanvallen om jezelf ervan te overtuigen dat jij als enige de waarheid in pacht hebt en alle andere mensen categorietjes zijn waar je mijlenver boven staat en die braafjes moeten luisteren als de goeroe spreekt.
    Je lult en liegt wat bullshit bij mekaar maar het blijft een zielige mesthoop van gemeenplaatsen met een hip en arrogant pseudo-superieur sausje.
    Anyway, je schrijft wat je wil, ik begrijp je vergezochte woordjes allemaal maar ze maken geen indruk omdat je alleen maar wat koketteert en inhoudelijk uitermate zwak uit de hoek komt. Vorm zonder inhoud, puur uit snoeverij, dedain en ik vermoed fundamentele levensangst.
    Lekker lui in de comfortzone waaruit je neerkijkt op iedereen om je eigen onbeduidendheid niet te moeten ervaren. Een ietwat puberale attitude met een wat meer geavanceerde woordenschat. Opgewarmde prak uit het vergeten vriesvak. Als je maar gelukkig bent, al betwijfel ik dat en interesseert het me ook niet echt. Vandaag of morgen stijg je wel op en moet je je niet meer bezighouden met het plebs want dat moet een marteling voor je zijn, boomergenie!
    Genoeg ressentiment zo? Slaapwel, of niet.

  • Yvo G zegt:

   Blij toe dat er ook eens iets te lezen valt wat het lezen waard is. Het is dan wel zo geschreven dat je voor heel wat woorden het nederlandse synoniem moet opzoeken, maar dat is eigen aan studaxen die enkel nog in hun vaktaal communiceren. In zekere zin is dit forum ver onder uw niveau, en al verdenk ik u er niet van dat u een applaus-zoeker of aandachtvrager zijt, het resultaat is er toch wel. U valt me in dit forum op -als ik een vergelijking kan maken- een olifant in een plantage. Of een master fysica, die in zijn vaktaal, een lagere school gaat instrueren. Of nog: parels voor de zwijnen. Interessant. Sorry dat ik soms een post of repliek plaats, niet elk schot is in de roos, maar je schiet maar raak, niet geschoten is zeker mis.
   Er zijn posts die ik oversla hoor.

   • Anoniem zegt:

    Ik snap wat je doet Yvo, je vleit hem in de hoop dat hij dan eindelijk opstijgt en ons met zijn puberale gezwets met rust laat.
    Hoop dat het lukt maar ga er geen weddenschap op afsluiten.

 9. Yvo G zegt:

  Was bedoeld als reactie op assez tournefesses.

 10. Peter zegt:

  @Johan Sanctorum
  Het is Artikel 17 geworden na de toevoeging van 150 amendementen.
  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32019L0790&from=EN
  De mainstreammedia hebben nooit willen horen wat hun lezers-kijkers-luisteraars denken en menen, dat soort censuur is zo oud als de straat. Erger is dat vandaag platformen op Internet gecensureerd worden. Zo worden webbeheerders in Europa verantwoordelijk gesteld voor wat mensen op hun site posten. Kan uw blog ook overkomen als u niet monitort, gelukkig valt het hier nogal mee.
  En dat zit bij alle strekkingen, zo werd Linksunten na de rellen in Hamburg verboden omdat de posts niet verwijderd werden waarin sommigen illegale content plaatsten zoals oproepen tot geweld, tips om molotovcocktails te maken en zo meer. Hetzelfde gebeurt vandaag bij Indymedia Bruxel dat op een lijst van de staatsveiligheid terecht kwam.
  Voor vrije meningsuiting moet je naar de USA, en dat zal het enige land zijn waar het nog bestaat.
  Maar ook niet bij de grote internetbedrijven als FB of YT die er lustig op los censureren.

  • Anoniem zegt:

   Peter
   “gelukkig valt het hier nogal mee.”
   Wat bedoelt u daarmee? Ook een oproep tot censuur?

 11. Vanhoovels Paul zegt:

  Piep!! Het valt hier reuzegoed mee. Alles kaat koet. Goddank mogen we nog mekaar in de haren vliegen. Op zoek achter de laatste luizen. Als ze ons dat nog afpakken via censuur hebben we niks meer. Een huizehoge staatsschuld en een granieten continent zonder delfstoffen. En andere continenten worden verder leeg geplunderd en het eindresultaat verdwijnt in de zakken van de happy-few. Van goud in Zuid-Afrika en Australie; opaal inbegrepen; tot diamanten in andere streken. En de beste landbouwgronden overal ter wereld die zijn opgekocht door China.
  Hopelijk vinden we iets op de maan of venus. Zoeken maar dus. Maar dat zal ook wel terecht komen in dezelfde voornoemde zakken. En over de rest zal ik zwijgen. Niemand heeft interesse.
  En de landbouwgronden hier zijn volgebouwd of verkaveld en onder de beton verdwenen.
  Moet ik verder gaan? Neen want anders wordt ik nog verdacht van een groene nitwit te zijn.
  En wat hebben we nog meer. Een exodus van vluchtelingen die overal gaan lopen van pure ellende. En een linkse bende die op die granieten blok de restjes zonder enige scrupule komen bij mekaar harken. Ook weer voor dezelfde zakken.
  En wie gaat dat betalen denk je? Europa niet. Die drukken geld bij zoals Hitler destijds.
  Maar heel de wereld gaat lachen met dat geld vermengd met ons eerlijk spaargeld. Want het ziet er hetzelfde uit als het nepgeld. Ten tijde van Hitler kan je met één miljoen mark nog een brood kopen mits een dosis geluk er bij.
  Zo zal het worden. Misschien nog een frisse wereldoorlog er boven op.?
  Maar leg het maar verder uit. Me mogen nog lachen met mekaar. En zeker met degenen die al bij hun pietje genomen zijn. Moet kunnen. Zolang het anderen overkomt is er geen probleem.
  Maar het zakl komen. Ik twijfel er niet aan. Geef ze ondertussen nog maar de tijd aan links om de restjes nog bij mekaar te harken. Binnen kort verdwijnen ze zelf wel als alles op zal zijn.
  Met hun bootjes naar de Maagdeneilanden. De maagden pakken ze zelf wel mee. Die zullen klaarstaan om met de benen wijd open te neuken voor een korst droog brood.
  Maar dat hebben ze toch altijd al gedaan. Maar nu mag er nog beleg bij zijn.
  Dat veranderd wel. De tijden gaan veranderen. Die met rotte tanden zijn trouwens al het hoekje om gegaan. En ik natuurlijk binnen kort ook. De logika zal opnieuw bezit nemen van de wereld.
  Ik zie wit potske met zijn offerschaal al zitten aan zijn hemelpoort. Met zijn verdorde druiventwijg al rond zijn kop waarop geen plaats meer zal zijn voor te bepotelen zoete druifjes.
  En zijn God zal naast het Boedha beeld en andere frivoliteiten achteraan in de coulissen van de hemel staan. Wachten op betere tijden tot tot zij opnieuw meer kunnen opbrengen.

  • doom zegt:

   Als we zo slaafs en volgzaam bevelen van psychopaten, witjassen en volksverraders blijven opvolgen is dat idd. de toekomst.

  • Yvo G zegt:

   Ha, ik miste Paul, de vrolijke optimist, al hier. Zijn eerste plaats op de lijst van de lange scrolls was al bijna ingenomen door een nieuwe gestoorde woordbraker. Intussen eten we geen hap minder. Laat maar komen, we zien wel. Door de roze bril!

   • doom zegt:

    een roze bril bovenop dat mondmasker?
    nu vraag je teveel.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Rekening houden met verhoudingen Ivo. Als ik iets zeg met uitleg dan gebeurt dat op het ogenblik dat jij al twintig maal niks gezegd hebt. Als je alles bij mekaar telt doe je zeker niet minder. En als ik het bovenstaande lees is er weeral niet veel zaaks te onthouden.
    Dat jij met een roze bril kijkt is uw zaak. Maar ik weet er weer niks meer mee.
    Misschien dat jij misschien te veel eet? Maar dat interesseert mij geen bal. Mocht je één sikkepit onthouden van hetgeen ik al prijs gaf dan zou je misschien beseffen dat ik lach wanneer mijn goesting er is maar niet als gij vindt dat ik moet lachen. En op dat al of niet gestoord zijn reageer ik zelfs niet. Om twee redenen. De eerste is dat ik er van uitga dat anderen zelf kunnen nadenken wie ze nog lezen of niet lezen. En ten tweede omdat ik je geblaat om iemand te vinden om ruzie mee te maken niet opvolg. Want dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Ik geef mijn visie en dan stopt het. Mocht je nu hetzelfde proberen dan zou dat een uiting zijn van volwassenheid.
    En…..geen dank! Altijd bereid om sukkelaars te helpen. Ik kan uw smeekbedes niet blijven negeren. Want ze beginnen mij te vervelen. Daarom uitzonderlijk mijn persoonlijk antwoord voor U. Dag Ivo. Ondanks het niet kan in vriendschap blijf ik desondanks nog beleefd. Hopelijk vind je uw partner om ambras mee te maken.

 12. Vanhoovels Paul zegt:

  Vindt. Moet leren nalezen.

  • Anoniem zegt:

   Yvo is een echt lachebekje.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Mogelijk. Maar dan zal hij het toch anders moeten aanpakken.
    Maar het is zijn leven. Niet het mijne. Ik geef alleen maar meningen van een oud man.
    Maar hij heeft wel geluk. Ik kom zojuist van het forum politics.be. Even gaan kijken uit interesse. Ik moei mij daar niet meer. Maar het risico kon er in zitten dat ik gewapend was.
    Ik zeg ook steeds tegen mezelf van kalm te blijven voor ik vertrek.
    Want er is daar nog steeds de heilige oorlog bezig tussen de oude politiek en de zogezegde nieuwe. De politieke partijtjes en de nieuwe die het beter weten.
    En de oude zeggen het niet waarom ze zo zijn. Zij houden van België omdat ze samen met hun Waalse broeders nog een noemenswaardig blok vormen.
    En Dewever heeft zijn Vlaamse broeders buiten gesmeten. Hij staat er dus alleen voor.
    Eén tegen allen dus. Maar het is absoluut mijn zaak niet meer.
    Ik heb zijn ploat ook afgezet. Ik heb te veel jaren Vlaming gespeeld om van het huidige debacle nog wakker te liggen. Verstandig aan politiek doen betekent dat ge uw broeders niet buiten smijt. Maar Goden zijn de laatsten om dat in te zien.
    Hij zoekt en hopelijk vindt hij nieuwe broeders. En hij verwacht misschien nog van dezen te vinden. Dat dezen hun eigen macht gaan afstaan. Ben zelf benieuwd of hij zal lukken.
    Vlamingen willen zelfbeslissingsrecht maar niet om nieuwe vazal te spelen voor bevoorrechten. Zo dom blijft het plebs niet.
    Hij heeft zelf gezegd bij zijn aantreden dat zijn bazen niet het ganse volk was maar alleen de groep met meer geld. Sinds is mijn Vlaamse gezindheid ook over. Ik ben niet bij die groep. Dus!!!

   • Anoniem zegt:

    Simpel, VB stemmen. Doe ik al jaren, helpt geen moer maar het is tenminste geen voka-clubje en al de rest zijn slappe multicul verspreiders.
    Een veel erger virus dan corona-tion street.

  • Anoniem zegt:

   vind is juist

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Had ik er bewust bijgeschreven dat ik vind. Gij vind of hij vindt?
    Ik zal het er maar bij houden dat jij tenminste een aandachtig lezer probeert te zijn.
    Voor wanneer een reactie met inhoud? Of waarin een mening wordt verkondigd?
    Want het is hier reeds te lang bezig. Geen mening en vooral teksten van het internet opdissen om zich boven het plebs te verheffen. Wij weten het dus beter?
    Maar als je de realiteit beschrijft die op ons afkomt reageert er niemand want iets dat in eigen taal gezegd wordt of beweerd wordt kan nooit waarheid bevatten.
    Mij goed hoor. Maar ondertussen is er ook de wet die beweert dat de voertaal in België ofwel Nederlands is; hier toch; ofwel de Franse taal.
    En ik gebruik het Nederlands. Mag ik ook zeggen dat ik de bijdragen in vreemde talen niet wil lezen en derhalve ook niet lees? Het is altijd mijn hobby geweest dat ik Montaigu niet weet te situeren. Mogelijk ben ik een Duitser of een Waal. Die weten geen van beiden waar Cologne ligt en ook Luik niet. Maar wij Vlamingen zijn slimmer. Wij veranderen de hele wereld. Tot we in het buitenland aankomen want dan staan we gewoonlijk met onze mond vol tanden. Maar hier in eigen land willen we slimmer voorkomen dan de rest.
    Een gemeenschappelijke Europese taal hebben wij niet. De meerderheid van Europa moet niet weten wat er in het Europees parlement gezeverd wordt. Daar wordt wel meestal Engels gesproken maar de Vlaamse boerkes leren in de school nog wel verplicht de taal van Voltaire. Met hun landgenoten moeten ze dus niet spreken en evenmin de Waalse boerkes met de Vlamingen. Weet je hoe het er vroeger achter het ijzeren gordijn aan toe ging? Zowel in Polen als Hongarije gebruikten ze andere middelen.
    Wilde je van de zelfs nieuwe autostrades af geraken dan zat je met de uitlaat van uw wagen vast want er was een niveauverschil van 25 cm tussen die autostrades en het hinterland waar de echte Polen en Hongaren woonden. Overal dus dezelfde zever in Europa. Nederland kan mee met de internethandel. België bijna niet. De Belgische flamins zijn echte sukkelaars. Uitgezonderd de internationale holdings. Ik heb vroeger nog in zowel Japanse als internationale bedrijven onderzoek van hun boekhoudingen gedaan. Het moest in de Engelse taal gebeuren. Zowel de taal van Voltaire als de taal van de Vlaamse boerkes werd er weggehoond.
    De Walen zijn op goede weg. Zij mogen Engels studeren als tweede taal.
    De Vlamingen dan weer niet.
    En dan maar verschieten dat de Vlamingen; sorry Flamins; dat spelletje beu zijn.
    De politiek zelf breekt dus dit land af. Er is nog werk buiten de BENELUX.
    Dit land wordt een getto vol met opgesloten Flamins tussen Moslims.
    Een afvoergoot aan een huis herstellen en vervangen van een open gebroken deurslot
    wordt het summum van onze kennis. Gelukkig zijn er nog een paar uitzonderingen te vinden die kunnen ontsnappen. De rest wordt verzuurd meel vol cocons van meelwormen.

   • Anoniem zegt:

    In dat opzicht hebben we de leiders die we verdienen.
    Je kan wel kappen op de Vlaming, gedeeltelijk terecht, maar buiten in corrupte Afrikaanse landen wordt bijna nergens de bevolking zo genegeerd, belogen en bedrogen dan hier.
    De nv-a’ers zijn de nog het ergst van allemaal.

 13. Anoniem zegt:

  de teveel

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Ze zitten mee aan de tafel. Dat hebben wij toch zelf gewild?
   En zwijgen kunnen ze als de besten. Aks ze de bezittingen van een burger mee kunnen om zeep helpen dan kruipen ze tijdelijk liever onder hun matras. Ons kent ons primeert.
   Vuile spelletjes zien ze niet. Dat noemen ze nieuwe politiek. Desnoods staan ze hun bevoegdheden wel af. Als ze maar mee aan de tafel mogen schranzen. Feitelijk zijn ze de redders van België. Telkens opnieuw. Na de vorige idioot zijn zij de nieuwen en na hen ; indien nodig; komt er wel een andere die nog nieuwer is. Na het wapperen van hun vendels hebben ze deze opgeborgen om te vermijden dat deze gescheurd zullen zijn als er nog verkiezingen zullen plaats vinden. Ik ben werkman en ik verwacht totaal niks meer van een partij die uitsluitend leeft voor haar uitverkoren volk. Het zijn ruilhandelaars. En een werkman heeft niks om te ruilen. Of toch te weinig. Ondertussen amuseren ze zich graag met de jacht op diploma’s. Het bewijs van goed gedrag en zeden. En gewoonlijk ook de kaffers die willen in de pas lopen voor een Eurocent in meer.
   De soort die echt werkte hebben ze niet nodig. Maar die tijd komt nog wel.
   Er zullen binnen kort meer mensen nodig zijn die een deur kunnen herstellen dan deze die het goed kunnen uitleggen. Waar ik vroeger werkte probeerden we nog tegen de stroom in te roeien maar toen er massaal gediplomeerde universitairen binnen kwamen; die vlugger beseften dat ze echt binnen waren; was het spel naar de kloten. En nu nog volgens ik hoor.
   In iedere bureaukast hangt een pamflet waarop staat dat de omerta de voornaamste wet is om het te maken. Gelukkig ben ik op rust en kan ik mijn voeten vegen aan zulke wetten. Ik weet niks meer en doe mijn uiterste best om niks meer te weten. Safety first.

   • Anoniem zegt:

    Op een gegeven moment wordt het teveel.
    Wat ik me al de hele tijd afvraag is of de nva-top tot de loge behoren.
    Dat zou hun verraderlijke gedrag verklaren, ze spelen dan gewoon hun rolletje..

Reacties zijn gesloten.