Het Belgische naai-atelier

Naaiende maggieVrouwen, verknipt uw bh en dient het vaderland!

Twee termen worden vandaag met graagte gebruikt in de perceptie van de coronacrisis: burgerzin en leiderschap. Ze lijken complementair: als mensen geloven dat het de goede kant uitgaat, zullen ze wel de regels volgen. Is er geen leiderschap, dan kan men ook geen burgerzin verwachten. In België lost men dat nog anders op: het TINA-discours (‘There Is No Alternative’) en de bedekte chaos moeten de burger gedwee en moedeloos maken. De lockdown is niet alleen nodig, ze is ook nuttig om burgers zonder burgerzin een haast fascistisch regime op te dringen, met de afplatting van de curve als dagelijks sfeerbeeld. Ondertussen stapelen blunders zich op, communiceert een premier in onaards slecht Nederlands met een metafysische powerpoint die ons perplex slaat, en blijven falende ministers rustig op post. Want: er is geen alternatief.

Sterftecijfers

Wilmes3Het mondmaskerverhaal is ondertussen uitgegroeid van Belgenmop tot parabel over hoe deze staat-in-ontbinding zich een weg sukkelt doorheen een gezondheidscrisis waarin leiderschap, of de afwezigheid daarvan zich ongenadig toont. Is het Belgische malgoverno in normale tijden een deel van ons leven en van onze cultuur, en een geschikte pispaal voor criticasters zoals ondergetekende, dan blijkt vandaag dat mensen ook echt dood gaan van slecht bestuur. Met abominabele sterftecijfers, ondanks de uitstekende ziekenhuisinfrastructuur, staan we in een rij van rampgebieden waar een hele batterij virologen wel veel kanttekeningen bij maakt -daarvoor zijn ze ook ingehuurd-, maar die zijn wat ze zijn. Vlaanderen onderscheidt zich niet in de positieve zin, integendeel, het lijkt de Belgische malaise te kopiëren, zie de kaalslag in de woonzorgcentra.

De lockdown symboliseert het Belgische sterfhuis én het TINA-argument.

De nu al historische persconferentie van 24 april was niet toevallig een communicatieve ramp: Vastenkoningin Sophie Wilmès blijkt echt in die stoel te zitten om de doodstrijd van de nv België zo lang mogelijk te rekken, een geladen beeldspraak op dit moment. Corona is een zegen voor virologen, de supermarkten, de e-business, de farma, en ook voor de Belgische constructie as such. Ze kwakkelt, doolt, zinkt langzaam verder weg, maar met de nadruk op langzaam, en andermaal: er is geen alternatief. De lockdown symboliseert het Belgische sterfhuis én het TINA-argument. Zo kunnen we nog eeuwen doorgaan, ik begrijp de boosheid van Dulle Grieten als Els Ampe wel.

Maar dus die mondmaskers, ja, ook dat wordt een verhaal om in te kaderen en aan te halen in een geschiedenisles, ooit. Zijn ze nu nodig of niet? De vraag verzuipt in een amalgaam van alibi’s en drogredens waar –horresco referens– ook wetenschappers zich gewillig in laten meedrijven.

Trein der Traagheid

persconferentie2Half maart deed viroloog en schaduwpresident Marc van Ranst een brede oproep aan alle onderdanen om bij de apotheek gekochte mondmaskers niét zelf te gebruiken maar onverwijld naar de ziekenhuizen te brengen. Dat was duidelijk niet vanuit een bekommernis om volksgezondheid, maar vooral om het bevoorradingsprobleem van Maggie wat te camoufleren: een miljoenenstock vernietigd maar niet aangevuld, het kan de besten overkomen.

De virologen leverden op dat moment gewoon het alibi voor bestuursmatig geklungel. Daarna volgden nog fiasco’s met een VLD-Turk die niet kon leveren, en een grote partij Chinese koffiefilters die voor mondmaskers moesten doorgaan. Rond heel deze saga hangt een zweem van nonchalance, malgoverno en nepotisme die onmiskenbaar het signatuur draagt van neuskeutelminister Maggie De Block, maar die tegelijk ook de Belgische trein der traagheid symboliseert, die in feite nergens naar toe rijdt en zoveel mogelijk haltes aandoet om tijd te winnen. Een dodelijke strategie deze tijden.

De virologen leverden op dat moment gewoon het alibi voor bestuursmatig geklungel.

cupsMet het lumineuze idee van de Vlaamse huisvrouw om haar beha’s door te knippen en met de losse cups een mondmasker voor elk gezinslid te fabriceren, treedt de coronacrisis in een nieuwe fase: deze van de pre-industriële huisarbeid. Gekoppeld aan een symbolisch afscheid van al te prikkelende lingerie die we nu toch niet meer nodig hebben. Viseert het virus vooral de mannen, dan zullen het toch de vrouwen zijn die textielgewijs de strijders van munitie moeten voorzien. Ken je plek. Zelfs nieuwslezer Wim De Vilder, die zich tot de mannen bekent, kreeg van viroloog Steven De Gucht op een zeker moment de raad om ‘een vrouw te zoeken’, liefst eentje met een verknipbare bh. Na deze crisis wordt alles anders, zoveel is zeker.

Mie Katoen

Gretchen3Plots wordt België één groot naai-atelier met zin voor fantasie, kleurtjes, hippe vormen. Katoen is goed, neen katoen is niet zo goed, ach, het doet er allemaal niet toe, zolang we maar bezig blijven en ons niet laten verleiden tot systeemkritische bedenkingen. Want het ludiek karakter van deze tous ensemble-campagne moet een simpele waarheid camoufleren, eens te meer: dat de overheid ook vandaag geen normale bevoorrading kan garanderen en evenmin de industriële massaproductie binnen onze grenzen kan op gang brengen.

Libelle herleeft, alsook die oude, voetbediende Singer die al te lang in het decor heeft gestaan.

Anders gezegd: u moet naaien om de lockdown verder te verteren, het slechte cirisisbeheer verder uit te zweten, wat er nadien met dat product van huisvlijt gebeurt zien we nog wel, misschien komt er dan weer een viroloog op TV verkondigen dat ze nutteloos zijn. Mogelijks worden de cups weer gerecycleerd tot bh’s, wie weet. Voor wie het niet mocht beseffen: dit is de grootste operatie bezigheidstherapie sinds het papier mâché werd uitgevonden.

Ondertussen doen nieuwe patronen van deugdzaamheid hun intrede. Libelle herleeft, alsook die oude, voetbediende Singer die al te lang in het decor heeft gestaan. Van het symbolische naaien, foei, naar het echte naaien. Het kan verkeren: terwijl in de jaren ’60 de Dolle mina’s hun bh’s verbrandden om seksuele emancipatie te claimen, worden er nu hygiënische maskers van gemaakt. Met de oude huiselijke weefnijverheid uit de 19de eeuw als model, en de vrouwelijke spinster als archetype (Penelope, Gretchen am Spinnrade, Mie Katoen,) ontstaat zowaar een romantisch reveil van de innerlijkheid en de ‘authentieke waarden’, veruitwendigd in een doorgeknipte en tot mondmasker getransformeerd stuk vrouwelijk ondergoed. Ora en labora, bid en werk, zwijg en stik. Sorry voor deze laatste woordspeling van de dag. Want de sociale rekening van de lockdown, die krijgen we nog wel, economen maker er zich nu niet druk over.

Het Belgische naai-atelier spint en ronkt als een tevreden poes. Voor wie van bijbelcitaten houdt: ‘De deugdzame vrouw zoekt wol en linnen uit, en spint en weeft met vreugde’ (Spreuken 31:12). Net dan keert de man van de Hubo terug met een knoert van een kettingzaag, neen, hierover wil ik mijn verbeelding echt niet de vrije loop laten.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

86 reacties op Het Belgische naai-atelier

 1. Anoniem zegt:

  @Ines
  U herkauwt dat we met teveel zijn en als ik u de vraag stel hoe dat dan opgelost moet worden antwoordt u dat u niet wil antwoorden. Sterk.

 2. Anoniem zegt:

  dubbel foert!

 3. willy zegt:

  Hoeveel soorten “Belgen ” zijn er eigenlijk ?
  Linksen , dat beweren de rechtsen , rechtsen , dat beweren de linksen , zij die het helemaal niks kan schelen , de senfoutisten .waarvoor 250Eu niet teveel is om de domme regeltjes te moeten volgen en ervoor gezorgd hebben dat de statistieken nadelig uitvielen , voor de ongeduldigen en zij die niet in hun kot konden blijven De moeilijkheid hier is , hoe groot is elke groep nu wel ? Zijn het de senfoutisten die het eerste uur van deze hype alle warenhuizen hebben leeggeroofd en ons zonder WC papier hebben gezet .
  Hoeveel verantwoordelijkheidszin , burgerzin , respect en kennis heeft een overheid die zijn onderdanen aanzet om mondmaskers te maken , omdat men niet bekwaam is
  Hoe naïef ,simpel van geest , evt dement , dom moet men zijn om hier op in te gaan .een paar dagen voordien beloofden die goddelozen iedere burger mondmaskers , tot op de laatste moment er een mormoon achter kwam dat het weer niet zou lukken.
  In onze buurlanden hoor ik niks over deze problemen ; zelfs niet in ons groot voorbeeld Frankrijk ; want dat is ons voorbeeld land .
  Vanaf volgende zitten bussen , tram en treinen vol met individuen met een dodenmasker op ; want veel veiligheid zal die “wat je zelf maakt is beter” textiel niet opleveren ; heeft men ook openlijk en tersluiks laten doorschemeren (hetgeen ook logisch is )
  Ben benieuwd hoe het afloopt want de kuddegeest gaat na 6 weken niet uit de genen verdwenen zijn en opstoppingen en files zijn toch te verwachten .Ik ga niet naaien want ik neem geen openbaar vervoer , want je weet niet of ze rijden , nooit op tijd zijn en als ze al aankomen altijd te laat .
  Ik ben niet links en niet rechts en zeker geen senfoutist en als het erop aankomt kuis ik mijn achterste met de gazet af .

 4. Hans zegt:

  Dus je leest nog een gazet?
  grapje Willy.
  We bevestigen gewoon onze status als meest absurde land ter wereld.

 5. Vanhoovels Paul zegt:

  De snoeischaar nemen Anoniem en de wijnrank doorknippen. Nu krijgen die kweekfabrieken nog meer kindergeld voor abnormaal te doen.
  Ik heb er ook zo’n exemplaar bij mij in de buurt gehad. Nooit gewerkt en vijf strontschijters op de wereld gezet die dan nog werden uitbesteed aan rijke mensen die zich mochten doodwroeten om ze groot te brengen. En het eigenaardige was dat ze allemaal nog minder werken dan hun vader. Het zit in de genen.
  Amputeren die vent zijn spel. Het zal nooit stoppen. Overdag rusten en bij nacht neuken.
  En dat ventje met zijn wit potske uit het Vatikaan laten laten kiezen.
  Ofwel zijn kopke in de vuilbak ofwel hem dwingen de pil te betalen voor gans de wereld.
  Wat beoogt die vent feitelijk? Dat wij ons doodkweken soms?
  Ik snap die vent absoluut niet. Dat hij maar veroordeeld wordt tot een serieuze werkstraf
  in de tuin van Midas Dekkers.

 6. Anoniem zegt:

  In het Vaticaan maken ze toch vooral strontbaby’s.

 7. Christel zegt:

  Interessant, het interview van Midas Dekkers…kwam dat niet van Humo? Dit interview staat ginder helaas ook achter de betaalmuur.
  Lezersreacties daarentegen hebben ze gedeeltelijk online geplaatst:
  https://www.humo.be/meningen/lezers-over-het-interview-met-midas-dekkers-sterilisatie-van-de-man-is-efficienter~b836b93a/
  Ja, de mens met zijn dierlijke (of natuurlijke) driften. In de natuur bestaat de geboortebeperking niet, het is meestal door de wet van de sterkste dat het overleeft. Of door het toedoen van de mens… een paar jaar geleden was er oversterfte bij merels en vorig jaar vond ik dode pimpelmezen op mijn oprit. De ene vogel werd besmet door het usutu-virus en de andere vooral vergiftigd door pesticiden (veel mensen bespoten hun buxus om de rupsenplaag in te dijken).
  De pil is dan wel een van de beste uitvindingen van de vorige eeuw. Zo konden vrouwen (langer) studeren, van seks genieten en hun partner van hun ‘onweerstaanbare drang’ verlossen en de gezinsplanning min of meer onder controle houden. Zwaartekracht en virussen daarentegen, dan ben je ’n straffe madam als je dat wel fikst :-D.

 8. Eric zegt:

  Met alle respect voor Dekkers, die ik hoogacht en van wie ik al een aantal werken gelezen heb (vaak is hij te anekdotisch); door zijn theorie, zoals in DM uitgelegd, kan je niet verklaren waarom dieren (op misschien enkele soorten als katten, nertsen en fretten na) niet vatbaar zijn voor corona. Wilt Dekkers de wetenschap uit de wind zetten? Er is immers ondertussen voldoende bewijs waaruit blijkt dat dit virus in een laboratorium werd gemaakt (zie het rapport uit 2018 van een delegatie Amerikaanse diplomaten over hoe het in dat onderzoekscentrum in Wuhan toeging, zie ook de resultaten van het onderzoek van HIV-ontdekker en Nobelprijswinnaar Montagnier + nog een rits andere gegevens). In deze dwaalt Dekkers volkomen. Wellicht maakt het feit dat de wetenschap (en haar zogenaamde virologen) in deze geen goede beurt maakt hem een ietsiepietsie zenuwachtig. Maar moet hij om die reden gaan raaskallen?

 9. Ines zegt:

  @Christel: hahaha, toch gaan we blijven proberen, pfff nu hebben ze onze hulp weer nodig. Het land te dienen door onze dierbare textiele vriendin door te knippen. No way !!
  Marlies(!) en Triumph -de corrigerende- blijven mooi op post. En voor de andere uitdagende chemische processen: rozenwater, Christel. Thank God voor rozenwater! We gaan hier niet álles uit de doeken. Voor je het weet ben je off-topic😂

  @Eric: alles kan, de beschuldigingen over de herkomst van het virus vliegen al een tijdje heen weer tussen de VS en China. En indd die Franse Nobelprijswinnaar was ook zeker van zijn stuk. Is ook niet zomaar de eerste de beste.

 10. Greta zegt:

  Je ziet nu wat er gebeurd met het vroegtijdig opheffen van lockdown…golf 2 slaat dubbel zo hard toe.

 11. Vanhoovels Paul zegt:

  Juist; en dat gaat niet veranderen. Momenteel zit ik met drie kleurpartijtjes op mijn nek.
  De eerste partij omdat ik niet wilde in het gareel lopen; de tweede omdat ik verdacht werd lid van de eerste te zijn en de derde die kwam uithuilen omdat baaske zo hard gewerkt had en dat het geen resultaat wil opleveren. Als hij ooit buiten Antwerpen zich de moeite getroost om na te gaan wie er buiten hemzelf ook in de partij werkte en zijn strontpartij tweemaal plaatselijk moest redden van de totale ondergang dan zou hij zich schamen.
  Dat noem ik geen leider; weel een blaatbalg.
  Misschien beseft hij ooit dat hij niet het enige lid was. En ook de reden waarom er andere leden van zijn partij uitverkoren prooien werden van andere partijen.
  En waarom ook dat ze vlug door kregen dat er geen toekomst was voorzien voor hen in zijn partij. Wel met beloften komen venten als de koe dood ligt in de weide en de rest van zijn veestapel ook. Maar de grote manitoe delegeert. Dat zal hij meer dan voldoende vinden. Dat noemt hij hard werken.
  Hij zal stoppen met delegeren door de akte van overlijden te tekenen zoals zijn voorganger. Maar hij mag insgelijks hopen. Minister van Staat zal hem alleszins nog worden gegund. Als dank dan voor het redden van het platte land dat het zijne was.
  En nu zal hij nog de miserie van zijn uitverkoren volk bij op zijn nek krijgen.
  De room in de melk zal voor een hele bende te dun worden.
  Ik zal zeggen zoals de Walen. Sauve qui peut. Dat hij ook al maar begint met de diepvries op zijn bootje te vullen. Hij zal niet de eerste noch de laatste zijn.

 12. Yvo G zegt:

  Quote: God schiep de oorlog, opdat de Amerikanen hun aardrijkskunde zouden leren. (Niet van mij). Maar het verwondert mij wel enigszins dat Trump niet zo inconsequent is dat hij niet een aantal west afrikaanse landen ervan beschuldigt, dat er, vanuit HUN wateren, elk jaar weer opnieuw tropische stormen worden gelanceerd die in zijn land enorm veel schade toebrengen. Dat moet gedaan zijn. En met Greta heeft hij ook nog een dinosaurus-ei te pellen. Een tweet voor binnenkort.

 13. MAGA zegt:

  The great one doorprikt msm commie propaganda.
  China en WHO zijn de schuldigen.

 14. Tonijnberg zegt:

  We hebben nog twee jaren vooraleer de ijsberen ons opeten.

 15. Billy zegt:

  contact tracing, de volgende chaos

 16. Eric zegt:

  Ik weet één ding: het aantal leugens dat wereldwijd door de pers gedebiteerd wordt om Trump te raken is het miljoenenvoudige van het aantal leugens dat Trump toegeschreven wordt. Trump zou de leugens permanent opstapelen, dagelijks zou hij liegen. Maar de mediamensen die al die ‘Trumpiaanse leugens’ in hun psycholabo’s construeren worden bijzonder goed betaald, vooral dan door de meest oorlogszuchtige partij ter wereld, die van de Killaryiaanse Amerikaanse Democraten (en hun Chinese aanhang).

 17. MAGA zegt:

  Eric, you are correct, sir

 18. Yvo G zegt:

  @Eric; Je kunt voor of tegen Trump zijn, hij kreeg de meeste kiesmannen en werd verkozen, en hij is de baas. En zoals dat gaat, is dat letterlijk te nemen. Zijn woord is wet. En als dat woord (of daad) de spuigaten uitloopt, zoals bvb watergate, dan wordt hij afgezet. Tot nader order doet hij wat hij doet, tweeten en alleman stangen, maar hij kan zich dat permitteren. En als het merendeel van de amerikanen dat ok vinden, dan zal dat nog eens vier jaren zo doorgaan. Ik hoed er me voor om, met de enorme internationale invloed waarover ik beschik, me te mengen in de amerikaanse aangelegenheden, Maar ik mag mijn gevoel voor humor wel behouden.

 19. bart dw zegt:

  Wij hebben Wilmès als premier, vandaag met bril om ernstig over te komen, want het moest een liberale vrouw zijn. Het resultaat is er dan ook naar.

 20. Conrad Stirling zegt:

  Vermits ik noch bustehouder noch Singer heb, zal ik de straat op gaan met een witte kussensloop over het hoofd getrokken, waarin met een schaar – die heb ik wel – twee gaten zijn geknipt zodat ik niet onder een elektrische auto, of tegen een verlichtingspaal aan, loop. Om mijn dankbaarheid aan het zorgpersoneel kond te doen zal ik met de schaar een sneetje in de duim maken en in bloed een rood kruis op de kussensloop aanbrengen.

 21. Anoniem zegt:

  Dat ontbreekt er nog aan: Een Automutilerend spook. Gillende vrouwen stormen de winkel uit. Die van de Gazet komt met zijne Kodak. Overal smartphones in aanslag. Direct tienduizenden likes. En dan duikt het grote probleem op, hoe geraak je ongemerkt van tstraat?

 22. Eric zegt:

  Ik zou niet weten wie hij stangt. de Chinezen? Killary? Sleepy Joe? In elk geval, wie zich door eender wie laat stangen heeft wat te weinig humor. Daarin geef ik u gelijk. Overigens, zijn verhaaltje dat die bleekwaterinjecties sarcastisch bedoeld waren vind ik er qua ongeloofwaardigheid ver over. Maar op enkele idioten na heeft hij daarmee geen mens kwaad gedaan. Killary daarentegen… .

 23. MAGA zegt:

  Ik wacht nog altijd op kritiek op xi jinping, de WHO etc
  The great one heeft af te maken met slangen maar gelukkig kan hij er binnenkort vier jaar bij doen om ze allemaal uit te roken en te vertrappelen.

 24. Vanhoovels Paul zegt:

  Ik moet niet van tstraat gaan. Ik ga mij opsluiten in mijn kot. Gelukkig zorgt Troemp nog voor enig nieuws. Wat zouden we zonder hem beginnen? Dood gaan van verveling soms?
  Af en toe nog wat nieuws over de oorlog tussen de Belgische slakken?
  Het heeft geregend. Dus ze zullen wel terug te voorschijn komen.
  Gisteren nog een dankwoordje gericht aan Greta omdat ik mocht zagen op Sanctorum zijn tuinboek. Bewust nog wel. Als je denkt dat je iets belangrijk moet melden over de Belgische politiek en je herhaald dat bewust omdat er toch niks reactie komt dan zaag je. Dat is toch logisch? Maar meteen erken je toch dat je dit gezaag ook diverse keren gelezen hebt. En dat je bewust niet wil reageren omdat het niet past in je visie. Doodzwijgen dus!
  Typisch vrouwelijk. Ik breng mijn vrouw ook dikwijls aan het zagen. Als ik niet reageer op hetgeen ze zegt gaat ze ook zagen.
  Ik ben dus geen unicum. En dat een vrouw mij nu komt vertellen dat ik zaag is wel spreekwoordelijk. Vooral dat het moet komen van een vrouw.
  Dus Greta; ik ben uw naam al vergeten wegens beginnende dementie; bedankt voor uw visie eindelijk ook eens te zeggen. Kruip nu maar terug onder uw beddebak.
  Of nee. Herbegin misschien maar terug over Troemp. Over België noch Europa valt toch niks te zeggen. Alles kaat koet! Opperbest zelfs.
  En naar dat gezaag zou ik hier alle dagen moeten komen luisteren?
  Wat Amerikanen betreft; ik vind dat een ongelooflijk dom volk.
  Niet omdat ze voorstander of tegenstander van Troemp zijn. Verre van.
  Maar als ik naar die stomme koppen op hun meetings kijk dan moet ik telkens denken aan de kunstwerken van Jeroen Bosch. Juist de wapens ontbreken bij deze op zijn schilderijen. En dan dat geschijt over “God bless Amerika!”
  Een paard in mijn buurt noemde ook “Bless” en kreeg ook meer slaag dan eten.
  Te braaf beest ook. Maar ook in de USA is God het paard dat de kar moet trekken.
  En in Amerka voeren ze nog steeds oorlog tegen de Indianen.
  Iedereen loopt er rond met een wapen en ter afwisseling gaan ze mekaar uitmoorden in de scholen of wordt er iemand afgeknald op straat. Vandaag een zwarte en morgen een witte.
  Maar erger nog vind ik onszelf. Wij gaan ons nog moeien over de plas.
  Met woorden natuurlijk! Alsof de ellende hier nog niet genoeg is.
  En dan nog verwonderd staan dat er wederzijds iemand spreekt over “hellhole Brussels”.
  Hoe durf die verwaande zak?
  Wie is nu het domste volk? Wij of de Amerikanen? Of allebei even dom!
  Maar ik vind toch dat wij er lichtjes boven uit steken.
  En nu terug over Troemp. Maar ik ga het niet lezen want dan begin ik weer te zagen achteraf. Ik weet het! Ik weet het! Greta; kom het nog eens zeggen meiske?
  Het kan nog anoniem. Je mag zelfs een karnavalmasker dragen.
  Toen je moed!

 25. Greta zegt:

  @ Eric,
  Dat maken in een laboratorium lijkt me toch enigszins te ver gaan een vorm van fictie.

  Men had vroeger de pest onder de mensen, maar nog altijd kan bv varkenspest opflakkeren en die varkenspest is niet besmettelijk voor mensen of mss is er door de mensenpest over verschillende generaties heen een zekere immuniteit voor ontstaan?

  (anekdote de ridderorde van Sint-Antonius kortweg Antonieten waren diegenen die pestlijders verzorgden,ze droegen daarom een bel en mochten om in hun levensbehoefte te voorzien varkens houden, als zij in aantocht kwamen waarschuwde dit de mensen en werd er ONREIN geroepen).
  (Bedacht onlangs door een schilderij van Ensor en via Jan Van Eyck dat daar ook wel eens de oorsprong kan liggen waarom varkensvlees bij Joden en islamieten als onrein wordt beschouwd? ) Dit terzijde

  Het varken staat qua (dna overeenkomst?) toch het dichtst bij de mens…organen van varkens zijn tot op heden het meest geschikt om bij mensen te gebruiken, of te manipuleren.

  Misschien verwart Trump zich met hetgeen uitgelekt is met betrekking het toepassen van crispr, deze toepassing nog niet voldoende getest is om ethisch reeds te gaan toepassen bij mensen en een wetenschapper, arts? dit in China wel reeds gedaan heeft bij een tweeling. Wat die mannen zeggen en vooral wat Trump zegt daar geloof ik geen bal van.
  Dit zijn enkel strategieën om te kunnen winnen en bepaalde voorwaarden af te dwingen.

  Zelfs als je zo’n fictief filmscenario volgt dat China dit ontworpen heeft om vooral mannen (die ze teveel hebben in hun samenleving) uit te schakelen, hoe verklaar je dan de grote verscheidenheid aan symptomen en ernst per land? Los van het feit dat de meeste landen geen correcte cijfers zullen doorgeven.

  Vergelijk Duitsland en Nederland bv met België qua aantal doden, (zelfde?) virus.
  Los nog van het gegeven wij de rusthuizen erbij nemen en daar weinig tot niet.

  Dat politici graag op hun borst kloppen, ze zogezegd de beste maatregelen genomen hebben nada.

  Wat ik me dan afvraag in kader ook van crispr en het feit dat een ouder wordend brein meer naar oudere opgeslagen inhouden van de hersenen en gegevens overgaat (o.a. reptielenbrein) om de opgeslagen overlevingsstrategie te uiten of in werking te zetten? Of dit het groter aantal doden of eventuele verschillen van symptomen in België, in weliswaar beperkte mate, eventueel iets met de gifwolk aanslagen van WOI te maken kunnen hebben? Dit in al dan niet beperkte mate de verschillen met Duitsland (die de veroorzakers waren), anderzijds de Nederlanders die niet deelnamen aan WOI. Het blijft alleszins opvallend dat dit virus meer slachtoffers bij mannen dan bij vrouwen maakt, die dan toch meestal niet actief in de frontlinie zaten.
  Het blijkt toch een overreactie van ons immuunsysteem te zijn en dan vooral bij mannen?

  Het virus roept alleszins meer vragen op dan antwoorden.

 26. Eric zegt:

  Ha, ja, ons Greta weet het beter dan Washington Post-journalist Josh Rogin – die zeer betrouwbare bronnen heeft – en een Nobelprijswinnaar microbiologie die het virus aan een grondig onderzoek heeft onderworpen. Goed toch dat we Greta hebben, waar zouden we anders staan??? (En plus, gebruik je verstand, Greta: 1. Er zijn drie virologische onderzoekscentra in gans China, dat van Wuhan is er ‘toevallig’ één van. 2. Patient Zero was niet op die markt geweest en at geen vleermuizen. 3. In Wuhan is vleermuis geen delicatesse). Dat berichtje over die markt in Wuhan is het meest fake Chinese nieuws aller tijden. Blijven denken, Greta, dan heb je ook een kans ooit de waarheid te leren kennen.

 27. Vanhoovels Paul zegt:

  En ik ga nog eens zagen en zeggen waarom ik tegen Troemp ben. Troemp is hier de kurk op de wijnfles. De stop dus om te beletten dat er gepraat wordt over zowel onze politiek als de Europese.
  Kraamt hij verder zijn onnozelheden uit dan vluchten wij mee in zijn en onze onnozelheid.
  Om maar niet te moeten praten over onze problemen natuurlijk. Dat is de bedoeling van dat zeuren over Troemp! Niks meer noch minder. Er bestaat nog een andere zeverplaats. Een forum nog wel.
  Daar worden andere tactieken gebruikt om te beletten dat ge iets zegt. Niet Troemp wordt er gebruikt. Wel nog andere zever. Dus wanneer je iets zegt wat sommigen niet aanstaat dan weten ze te vertellen dat je bij nacht opgespoord bent in een hoerenkot. Dat de naamloze getuige erkent dat hij ook diezelfde nacht in dat hoerenkot aanwezig was; want hij heeft U toch gezien; dat speelt niet de minste rol. Daar moet over nagedacht worden. Aan politiek doen is in dit land het onderwerp van een vuil spel. Alles wordt geprobeerd. Stront op uw deurklinken; stront en zwarte hakenkruisen op uw rolluiken; brievenbussen kapot breken; de kleinste heesters uit uw voortuin op straat deponeren en naamloze brieven in uw postbus deponeren waarin uw echtgenote verwittigd wordt dat je aanpapt met alle hoeren van uw dorp zijn de klassiekers. En als dat nog niet helpt vernietigen ze uw bezit met de hulp van Stedenbouw. En op het laatst als het teveel wordt begin je te beseffen dat in dit land de meeste hoeren geen blauw of rood licht boven hun deur hebben. En hun neuken is gratis. Zij neuken dus met politieke oogmerken of……voor het plezier! Of kreupen met een oude vod onder de lakens om hem dood te kittelen. Maar dan moet er iets te erven zijn natuurlijk. Je hebt er in soorten. En je hebt ook natuurlijk vuile ventjes die zich dood wroeten om voor sommige ijskoninginnen cadeautjes te kopen. Maar het blijven vuile venten natuurlijk. En vooral zageventen.

 28. Willy KUIJPERS zegt:

  Beste,

  Zouden jullie in de toekomst het telenetadres willen gebruiken ? Met onze dank, want het gmailbestand zit overvol. Met harte gegroet,

  Willy Kuijpers Swertmolenstraat 23 3020 Herent

 29. Anoniem zegt:

  ge maakt mij ambetant want de hoerenkoten zijn gesloten en ik zeg: ‘FOERT!’

 30. Anoniem zegt:

  afgesproken

 31. Genoeg Virussen zegt:

  Men zou het op een dag als 1 mei ook als volgt kunnen stellen… Enerzijds is de mens steeds meer en meer afhankelijk van medische wetenschap en hightech (hij/zij wordt ook steeds ouder), wat heeft geleid tot de uitbouw van een enorme medische infrastructuur met medische apparatuur zoals voor grafische beeldvorming de CT-scanners, in groten getale in fabrieken in China geassembleerd. Hetzelfde globale kapitalisme eigenlijk dat het virus over de hele wereld heeft verspreid. Door de behoefte om een mondmasker te dragen anderzijds brengt deze pandemie de mens terug tot zijn corebusiness zoals de zelfvoorziening van kleding (waar het mondmasker nu deel van uitmaakt) en andere textielbenodigdheden zoals gordijnen, o.m. nuttig voor de afscherming tegen zonlicht of als warmte-isolatie, e.d. waar naaimachines zoals die van Singer of Toyota – zoals men die hier in bepaalde promotiefolders aantreft – zeker wel goed werk kunnen leveren. Competenties en vaardigheden die men – ondanks de organisatie van de naaiacties – vroeger wellicht meer had dan nu. Het feminisme zal daar wel niet vreemd aan zijn… De huidige lichtgewicht naaimachine, die ook elektrisch is, neemt nochtans minder plaats in dan de vroegere trapnaaimachine met gietijzeren onderstel (waar de vorige generaties het moesten meedoen) en kan overal gemakkelijk worden meegenomen. Buiten bij wondhechtingen, die chirurgen beroepsmatig in de (momenteel leegstaande) operatiezalen van ziekenhuizen moeten aanbrengen, toch handig voor een ieder om met naald en draad of met een naaimachine overweg te kunnen… Neem dat men verzeild raakt op een zeilboot met groene stroom aan boord, maar waar een zeil stuk is en moet gerepareerd worden, hopelijk beschikt men over het nodige materiaal en gereedschap om de klus te klaren, anders brute pech! Naaien is waarschijnlijk reeds toegepast sinds 30 000 v. Chr. en is een oude ambacht of om het op deze Dag van de Arbeid met Karl Marx te zeggen “… l’art de s’approprier réellement l’instrument et de le manier comme outil de travail ….” (Formes antérieures à la production capitaliste). Met de verzen van Paul Van Ostaijen in het achterhoofd verschaft het mondmaskerverhaal misschien het alibi bij uitstek om na loodgieten en pijpfitten nu ook de cursus basis naaien te volgen (de nodige voorzorgsmaatregelen in acht genomen)? Na gediplomeerde loodgieters nu ook uitmuntende naaiers gevraagd… Panem et Singerem Panem et Singerem Panem et Singerem et Singerem et Singerem…

 32. doom zegt:

  Voor die stupide hoax leren naaien? no way! En op zeilboten zie je me niet vaak.

 33. Genoeg Virussen zegt:

  Nochtans het perfecte alibi! Eenmaal je weg bent met de knepen van het vak…

 34. doom zegt:

  zal er eens over nadenken. los van de hoax.

 35. Pingback: Verboden mondmaskers uit te delen (behalve slechte) | Acta Sanctorum

Reacties zijn gesloten.