Euhm, mijnheer de viroloog, wat als ik nu eens een ietwat korter, intenser leven wil?

Van GuchtJa, er wordt beroep gedaan op onze burgerzin, teneinde die fameuze curve te beheersen die tergend traag afvlakt. En neen, we missen goed bestuur en een degelijke communicatie, brute pech dat we in Belgenland wonen. En ja, goed dat er politie is om het allemaal in het oog te houden.

De waarheid is, dat de angst van de kudde de enige drijfveer is om te gehoorzamen. De regel van in je kot te blijven en daarna met een mondmasker rond te sluipen op minstens anderhalve meter van een soortgenoot, werkt omdat niemand dood wil gaan, en al zeker niet uit ademnood. Tot op zekere hoogte.

Het verhaal van die Mechelse cafébazin, met een soort rollende herberg op heterdaad betrapt, wijst misschien ook op iets anders. Namelijk het sluimerend idee van ‘Liever goed leven en snel dood gaan’, het pluk-de-dag-devies waar uiteraard alle virologen tegen foeteren. 2020 wordt een verloren jaar, over 2021 weet men nog niets. Stilaan tekent er zich een existentiële onvrede af die eigenlijk niets te maken heeft burgerzin of het gebrek daaraan, maar eerder met de zin van het leven zelf, als het zich alleen nog binnen vier muren afspeelt. Korter gezegd: sommigen vinden dat de remedie erger wordt dan de kwaal. Ze hebben misschien een punt.

Wie wil tachtig of negentig worden, om te eindigen als een plant in de woestijn?

Het feit dat die comfortabele woonzorgcentra nu miserabele sterfhuizen blijken, ja, dat vermoeden hadden we al eerder: ‘blijf er weg zo lang je kan’, luidde het devies in menig kroeggesprek. Maar nu blijken ze ook oorden waar je vooral ziek kan worden, tenzij ze als perfect beveiligde gevangenissen functioneren, zelfs zonder bezoekrecht. Wie wil daar nog in terecht komen? Wie wil tachtig of negentig worden, om te eindigen als een plant in de woestijn?

Die kranige en veelbejubelde oma, die uiteindelijk bedankte voor beademing en zei: ‘geef het maar aan een jonger iemand’ (in feite onnodig want er was genoeg materiaal), wou mogelijk ook de boodschap meegeven dat we ons misschien wel te onderdanig gedragen, tegenover het virus maar ook tegen heel het door de virologen gedirigeerde klotenregime.

Burgerzin? Ach. Het blijkt toch maar weer dat de sterk liberaal geïnspireerde stuurlui met de heropening van handelszaken het primaat van de economie bewaken, waarbij ons zelfs gewaarschuwd werd dat we vooral niet moesten gaan shoppen voor de gezelligheid of om daar, wie weet, een bekende te ontmoeten. Business as usual, maar waag het vooral niet u te amuseren! De verlengde vasten zullen wel hun virologische zin hebben, het gevoel daagt bij sommige exemplaren van de kudde dat bij gehoorzaamheid enkel nog een leven van troosteloze verveling wacht.

Over de gedwongen cohabitaties valt ook één en ander te zeggen: opgesloten ratten eten elkaar na een tijdje gewoon op, daar is onderzoek naar gedaan. Wacht tot deze zweer openbarst.

SchoeppenZo groeit het denkbeeld, ook bij ondergetekende, dat een intens kort leven te verkiezen valt boven eentje van het saaie lange type. Ik ben een op dit moment nog gezonde zestiger, alleenstaande, en probeer naast schrijven ook eens buiten te komen en van het leven te genieten. Naar het schijnt kunnen ouderen jongeren nauwelijks besmetten, omgekeerd kan wel. Weet je wat, professor Vandamme, steek dat plan om 65-plussers tot volgend jaar op te sluiten in uw je-weet-wel-wat. Er is ook nog zoiets als het recht om eigen bestaan te beheren en fundamentele keuzes te maken.

Als ik moet kiezen natuurlijk. Een leven zonder vertier, dat is zo gek als een café zonder bier. Ik zou niet eens een bed op intensieve opeisen, een insulinespuit volstaat. Uiteraard vereist dit een aantal essentiële verplaatsingen van intimi, richting de plek van het feest. Een mobiel café kan ook uitkomst brengen. Ik begrijp de virologen, de politici, de politie, zelfs het geneuzel van Wilmès, maar in mijn kot blijven tot er een plaats vrij komt in Huize Avondrood, non merci.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

55 reacties op Euhm, mijnheer de viroloog, wat als ik nu eens een ietwat korter, intenser leven wil?

 1. abu chacha zegt:

  Vriend niet meer komen?

 2. MAGA zegt:

  The great one zet een chinees fake news creatuur op haar plaats.
  Indrukwekkend!

 3. Vanhoovels Paul zegt:

  Ik zal nog eens zeggen waarom ik foert zei. In notendop. Je hebt een straat in het centrum van een dorp waarop alle recente bouwsels staan op percelen van 40 meter diep en max 20 meter breed. En dan vind een zot het nodig om in die straat percelen te maken van ruim 40 meter breed en maar 16,5 meter diep. En dan zou ik er nog niet over zagen. Maar mijn achterliggende grond moet proper gehouden worden. Want anders begint die buur nog te zagen omdat ik distels kweek. Dus arbeit macht frei.
  Tot ge dan een trombose krijgt die je bijna betaalt met je leven wegens het onderhouden van die achtergebleven braakgrond. En daaruit volgend nog een leven nog hebt als zwaar gehandicapte. En als je dat durft zeggen dan ben je een zager.
  Terwijl het in feite gaat om een mislukte poging tot doodslag.
  Bedankt hoor fijne democraten. Mag ik jullie hetzelfde toewensen? Neen zeker? Want dan zaag ik.
  Ik heb hier al voor veel minder horen zagen. Waar of niet soms? Of ben ik en leugenaar ook nog ?
  Maar als sommigen dergelijke handelswijze en gevolgen afwentelen als democratisch dan staat dat hen vrij. Maar als de ene dag minder aangenaam is dan de andere omwille van die handicap dan vindt een brulwijf hier aanwezig het gepast om je te verwijten voor zagevent.
  Van sommige kankerwijven mag je U aan alles verwachten. Behalve aan enige logika en enige empathie. En daarom dus “foert”. Heel dit dagboek staat vol met zeurpieten over Troemp en ander gespuis. Maar degenen die smerige werkelijkheid vermelden in eigen land zijn zageventen.
  Het is hier naar de kloten. En daar zorgen jullie zelf voor.
  Ik weet hoe sommigen de wereld zien. Daarom ga ik jullie bijdragen niet meer lezen.
  Er noemen er hier te veel Alexander. Alles voor ons en niks voor een ander.
  En denken jullie nu niet dat alle dagen hetzelfde vaststellen soms geen zagen is voor mij?
  Wat komen sommigen hier feitelijk doen? Sadistische praat verkopen soms? Lachen met een gehandicapte omdat hij een stukje grond bezat?
  Dus ik zeg foert. Ik weet nu waar jullie echt plezier in hebt en dat volstaat.
  Ik zou sommigen ook niet als buur willen. Want mocht ik een auto kopen die 1 cm langer is dan die de auto van sommigen onder jullie dan zal het gekerm niet stoppen.
  Sommigen onder jullie moeten geen trombose krijgen om te zagen.
  Goed ik zaag dus. Tijd om te vertrekken dus.
  Wie zegt : “Tijd dat je weg bent!”? Vlamingen zijn een vredelievend volk.
  Het zal mij dus niks verbazen mocht het zo zijn.

 4. doom zegt:

  Wat wil je dat wij eraan doen, Paul?
  Heb je er ooit een advocaat opgezet of zoiets?
  Je kan dat op deze blog nog duizend keer posten maar niemand hier kan je helpen…

 5. Vanhoovels Paul zegt:

  Weet ik. Maar dat een onnozele trut zou beseffen dat ze dan beter haar mond houdt.
  Wat U schrijft is nog aannemelijk maar mij laten verwijten dat ik een zagevent ben is er teveel aan van dat onnozel schaap.
  Trouwens de dader is dood. Wie zou ik moeten aanklagen trouwens?
  De politiek in België? Het is een spelletje van jaren. Dan ben ik reeds lang dood.
  Maar logica mag je niet verwachten van sommige wijven.

Reacties zijn gesloten.