Wilmès houdt vooral de angst vast als bondgenoot

persconferentieOver ellendige powerpoints, seizoensfinales en verlengde lockdowns

Wie goed opgelet heeft, kon de laatste dagen twee uitersten zien van hoe macht zich gedraagt, weerom met dank aan het alomtegenwoordige covid-19. Enerzijds was er natuurlijk die olijke Donald die eerst adviseerde om meer in de zon te lopen, daarna dat zonlicht op een of andere manier onderhuids te krijgen, om tenslotte, als dat niet helpt, bleekwater te injecteren. Trump verenigt de staatsman, de performer, de clown en de visionair in één persoon, en dat moet zowat sinds keizer Nero geleden zijn.

Eerlijk gezegd: Amerikanen die echt javel gaan inspuiten, getuigen van een burgerzin en onvoorwaardelijk geloof in het leidersdiscours waaraan de VS al meer dan tweehonderd jaar hun wereldhegemonie te danken hebben. En voluntarisme kan men Donald Trump niet ontzeggen. Misschien helpt het toch wel. Ergens hoor ik een virus doodvallen van het lachen.

Trein de traagheid

exitHelemaal aan de andere kant is er dan het fenomeen Wilmès, premier van een staat in ontbinding. Ja, die covid-persconferentie gisteren, 24 april, was wel degelijk een nieuwe mijlpaal inzake (non-)communicatie. Geen javel, maar ook niets dat ons voor de rest wakker houdt. Behalve één ding: de angst voor dat beest daar, ergens, waartegen maar één kruid gewassen is: het leven bevriezen tot quasi nul. En ondertussen de dodelijke verlamming die dit land kenmerkt, leren begrijpen als zijn eigenlijke, echte identiteit.

Voor buitenlandse journalisten moet dit een tafereel geweest zijn dat het javelmirakel van Trump moeiteloos overklast.

Gisteren begreep ik weer waarom ik in het hellhole België woon en gedoemd ben om de rest van mijn leven als criticaster te slijten. Het griezelig slechte Nederlands van Wilmès, de stuitende trein der traagheid van die uren durende persceremonie, om de twee zinnen van taal wisselend, de onleesbare powerpoint waar elke scholier voor gebuisd zou zijn, de haast bureaucratische afwikkeling in 1, 1a, 1b, 2…, en dat allemaal met de face van een benig ijskonijn dat ik voorheen al met de vastenkoningin van Brueghel identificeerde: voor buitenlandse journalisten moet dit een tafereel geweest zijn dat het javelmirakel van Trump moeiteloos overklast.

Dit heeft wel degelijk een politieke relevantie. Ik heb een bang vermoeden – en niet voor het eerst- dat Sophie Wilmès daar zit om er te zitten, m.a.w. om het status-quo vast te houden van een koninkrijk dat al lang tot de geschiedenis had moeten behoren, maar dankzij Corona de ziekte tot basis van het systeem kan maken. Een institutionele impasse vertalen in een soort permanente sanitaire crisis, en zo lang mogelijk, dat is de ambitie. Zo lang iedereen in zijn kot blijft, maskers naait en de angst voor het virus regeert, blijven alle andere problemen rond het reilen en zeilen van deze staat in de koelkast. De leeuw voorgoed in de kooi, simpel toch. Je zou voor minder een fles bleekwater uitdrinken.

Virofoob interregnum

Wilmes3Op de vraag waarom de nv België deze kans dan niet grijpt om resoluut de federale macht te restaureren -een gedroomde kans in feite voor het neo-Belgicisme-, zeg ik u: omdat er niemand, maar dan ook niemand mentaal in staat is om die trein persoonlijk te trekken. De politieke lilliputters waar we het mee moeten stellen, zijn niet op maat om een patriottistisch -geen Belgisch, maar ook geen Vlaams of Waals- elan op te wekken à la Rutte, Merkel of zelfs Macron. De ‘empathie’ van deze staatslieden zal ook wel ingestudeerd zijn, maar Sophie Wilmès kan zelfs niet doen alsof, en voor enig nationalisme moet er een natie zijn. Dus is het een kwestie van surplacen, met het virus, horresco referens, als objectieve bondgenoot.

Effectief, men kan deze keer niet zeggen dat het om een zogenaamd pseudoprobleem gaat, over transfers of de staatsschuld: dit beest is echt dodelijk en heeft een ravage aangericht. Het kruipt in onze leden, overal, van longen tot tenen, en er is vooralsnog geen remedie. Vergeet het old school terrorisme, dit is pas terreur. Zelfs IS heeft zijn aanhangers opgeroepen om de bommetjes op te bergen social distance te houden, chapeau, covid, wij buigen nederig het hoofd.

Dus is het een kwestie van surplacen, met het virus, horresco referens, als objectieve bondgenoot.

We kunnen niets anders doen dan braaf zijn en bang afwachten, zoals bij de middeleeuwse pest. We leven in een virofoob interregnum dat nog eeuwen kan duren. Nu al wordt ons covid-20 voorspeld, met een herfst die weer in lockdown gaat. De curve moet afplatten, dat zeggen alle virologen in koor, en zij hebben momenteel de echte macht. Bij een snelle exit dreigt de catastrofe, hoor ik vanuit die hoek. Dat zal wel. Heel stout zouden we dan ook weer kunnen stellen dat het hun gloriedagen zijn, en dat virologen virussen nodig hebben zoals agenten en speurders criminelen. Maar dat is niet netjes tegenover de helden van de zorg, wacht maar Sanctorum tot je zelf eens de spoed binnen kruipt, we laten je gewoon rotten.

Thuis met de Familie

ThuisMaar goed, de Belgische premier dus en haar positie van crisismanager zonder charisma of daadkracht. Dit laatste past gewoon niet in een staat van ontbinding. Een snelle exit zou naar de catastrofe leiden, herinner u. Alles moet bijgevolg zo traag mogelijk gebeuren, en hoe minder beweging hoe beter. Vandaar de voorkeur voor de lockdown en de zeer beperkte bewegingsvrijheid. Vandaar ook de regelneverij en het zich verliezen in details: net géén boodschappen met een empathisch gehalte maar het Staatsblad in Powerpointvorm. De Belg bevindt zich dan ook niet in een burgermaatschappij maar in een Kafkaiaanse (dat woord dook kort na de persconferentie van 24 april weer op) strooprivier waarin een amalgaam van regels en voorschriften de fut eruit houdt. Dat ‘amalgaam’ was een verspreking van Jan Jambon, want dat woord wijst op een bric-à-brac zonder samenhang.

Edoch, ondanks wat sarcastische tweets passeert dit in België moeiteloos. Waarom? Omdat wij al lang niet meer weten wat leiderschap is, en het leven ondergaan als burgers zonder natie in een koninkrijk zonder rijk. Dus worden de seizoenfinales van Thuis en Familie de echte ijkpunten, en de powerpoint van premier Wilmès een fait divers, waarin ons meer van hetzelfde wordt geserveerd.

De Belg in zijn kot, de staat op hold en de soap ons enig soelaas: daar komt het ongeveer op neer

Dat verhaal van die seizoenfinales verdient meer aandacht: na acht uur dienen VRT en VTM elk hun soap op, en dan is het momentum weg om belangrijke boodschappen te brengen, zo wisten de communicatie-adviseurs. Echt, die bekommernis leefde al dagen in de hoogste Wetstraatcenakels, in de aanloop naar de persconferentie. En gelijk hebben ze: zowel Thuis als Familie -twee voorbestemde namen in lockdowntijden- hebben veel meer te bieden dan de Wilmès-treurnis, hier is geen enkele concurrentie mogelijk. Noteer dat de opnames van beide soaps vol momenten zitten die ons doen dromen van een tijd toen je nog dichter dan 1m50 bij iemand mocht komen. De Belg in zijn kot, de staat op hold en de soap ons enig soelaas: daar komt het ongeveer op neer. Geniet ervan, in real life is het nog niet voor morgen en zelfs niet overmorgen. Wilmès houdt vooral de angst en de depressie vast als bondgenoten, en zo bekeken was die persconferentie gisteren een schot in de roos.

Terwijl ze in Oostenrijk alweer fluitend gaan shoppen -nota bene onder die rechtse rakker Sebastian Kurz-, lijkt de verkorzeling van het sociale leven hier bij ons wel een doel op zich. Vergeet ook niet dat hét volksfeest bij uitstek, het carnaval, als een van de grote haarden van de pandemie werd aangeduid. En wie heeft er zich zo heftig tegen de jongste editie van Aalst gekeerd? Juist ja. De leut kan niet meer op, de ultieme exitstrategie wenkt, alhier met die fles bleekwater.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

67 reacties op Wilmès houdt vooral de angst vast als bondgenoot

 1. John zegt:

  Op de rtbf een verhaal over een bedrijf dat maskers gaat maken voor de overheid.
  Ze starten midden mei en half juni zijn ze klaar.
  Dan gaan we; om de overheid gezichtsverlies te besparen voor onbepaalde tijd zelf de helft van ons gezicht bedekken.
  Wij imiteren nu het oosten, meestal kopiëren zij alles.
  De Vlaming, vertegenwoordigd door de nv-adel; slikt het braafjes en krijgt nog eurobonds als beloning.
  VB wil,meer blauw op straat, ik wil minder blauw in de Wetstraat.
  Wilmès houdt de goyim koest; als een roerloos Adams Family cryptebewoonster.

  • John zegt:

   Ondertussen hebben we een president;
   Zijn naam: G.L. Bouchez, kleine broer van Macron.
   Met gedoogsteun van NV-Adel

   • Boomer zegt:

    Vergeet vooral de steun van Laken niet voor het opzetten van deze hele mascarade met volle medewerking van ene Patrick Dewael uit Tongeren bijgestaan door een totaal onbekende trut uit la Wallonie profonde.
    Een regelrechte staatsgreep noem ik dit

   • John zegt:

    Als zelfs de groenen hun steun niet willen verlengen weet je wel hoe laat het is.
    Ze zullen het nog een tijdje uitmelken maar ik hoop op een afslachting bij de volgende verkiezingen.
    Natuurlijk zal er in Wallonië weinig veranderen want daar is geen rechtse partij.
    Als De Wever voor een keer eens over zijn eigen schaduw springt en het cordon opblaast geraken we misschien ergens.
    Hij zal zich wel weer verschuilen achter een eventuele nieuwe voorzitter want in Allochtwerpen krijgt hij het niet verkocht en hij schurkt ook liever tegen de sossen aan.
    Dus moet VB zo groot mogelijk worden of de liberale coupplegers komen er ongestraft mee weg.

  • Billy zegt:

   expert

 2. Geo Djep zegt:

  Beste Johan, de schapen blijven dit slikken, niet aan mij besteed ik ben de deur uit, See u. Grt.

  >

 3. Dany Harschq zegt:

  Bende kloothommels, nie meer of nie minder, het lof der zotheid op zijn best.

 4. Yvo G zegt:

  Een belgisch bedrijf (waals dus) krijgt deze politiek gepimpte peperdure offerte. Het betreft het maken van de grote gele kleefletter “P” op een rond rood veld, omringd door zwarte band. Eveneens dat zelfde item, om op te naaien. Alles in baal katoenen stof.
  Het in allerijl uitgevaardigde Koninklijk Besluit (en forme de pointpower) vermeldt: Point dix, paragraphe six et patati et patata:
  Elke belg en dubbele belg en driedubbele belg die een belgisch pensioen(tje) geniet, zal het kenteken als boven beschreven duidelijk zichtbaar op het midden van de linkerborst dragen als voornoemde zijn woning verlaat.
  Dit kenteken wordt verplichtend zelf aangekocht bij de administratie van de registratie, met vermelding van de bezittingen en eventuele erfgenamen, zowel in België als in de wereld, met uitzondering van de ruimte.
  Iedereen die zo’n kenteken draagt is het ten strengste verboden een mondkapje te dragen.
  Dragers zullen zich niet alleen verplaatsen, maar enkel in aaneengesloten groepen van minstens vijftig personen.
  Het is hen verboden gebruik te maken van de openbare sanitaire en hygiënische voorzieningen. Voor hun lichamelijke hygiëne krijgen ze per week één gemeenschappelijke doucheruimte, naakt te benutten. Handdoeken zijn niet nodig.
  Ambtenaren van de pensioendienst in het bijzonder, evenals ambtenaren van de RSZ, desnoods met gewapende bijstand van de task force gezagsdragers, zullen waken over de toepassing van dit besluit.
  Het besluit kan worden opgeheven bij gebreke van toepassingsmogelijkheden.
  Organiek kader: 1 directeur-generaal, 5 directeurs, 18 onderdirecteuren, 65 secretarissen-generaal, 139 gewestelijk directeurs, 3.896 administratief inspecteurs, 35.128 bureelhoofden, 156.957 onderbureelhoofden, 245.578 klerken. Per provincie worden ook zeven inspecteurs aangeduid voor rechtstreekse controle. De verdeling van de bezetting wordt bepaald in de cenakels van de respectieve partijen.
  De begroting van deze operatie gebeurt door de budgettering ten laste van de staatskas, in evenwicht gehouden door: besparingen op mondmaskers (alle negen ministers van volksgezondheid): 50.000 € reeds gerealiseerd door besparingen op de zelfmoordlijn (limburgs minister van welzijn): schatting overschotten FOD pensioenen, Schatting overschotten RSZ.
  Kom ik in aanmerking als een kandidaat voor een verkiesbare plaats bij een of andere politieke partij?

  • John zegt:

   Wanneer een Vlamingenster?
   De schapen zouden ze met trots dragen als Wilmès of Magnette dit vragen.
   Beter nog, de koning.

 5. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  Het is overduidelijk dat de staatkundige ongeschiktheid van de Belgische bevolking, van wiens volksaard deze klasse van politieke lilliputters uiteindelijk een afgeleide is, ernstige politieke, economische en inderdaad zelfs culturele (dysmemetische) risico’s inhoudt voor meer geschikte volkeren. De coronacrisis zou dan ook de perfecte aanleiding kunnen vormen voor een niet-consensuele gezondheidsinterventie uitgevoerd door andere landen op basis van een epidemiologisch onderbouwde “right to protect”-doctrine.

  Ik denk daarbij niet alleen aan Frankrijk en Nederland, maar vooral aan China. Het budget van het volksbevrijdingsleger groeide de afgelopen jaren steeds sneller, en aangezien de politieke legitimiteit van de Communistische Partij uitsluitend op onafgebroken economische groei gebaseerd is, kan Broeder Xi nu ongetwijfeld een externe vijand gebruiken. Noteer ook dat de Chinese omgang met haar multiculturele verrijking in de autonome regio Xinjiang getuigt van een subliem post-humanistische, zeer bewonderenswaardige oikofilie waar wij nog iets van kunnen leren. Naast de centrale positie van het varken in de Chinese cultuur natuurlijk. Al dat fermetterechts gewouwel over muh Völk en Vlaemsche canon dat brengt geen zoden aan de dijk, het is in de Han-Chinese beschaving dat onze transraciale toekomst ligt.

  • Genoeg Kontdraaierij zegt:

   Om nog even wat preciezer te zijn over de salvifische rol van het Varken: de consumptie van onze semantisch nauwste verwant onder de dieren constitueert objectief een ritueel waarmee we Europa kunnen bevrijden van de katagogische metafysische invloeden uitgaande van de notoir misoporciene culturen uit de Levant. Dat is een dimensie van esoterische para-politiek die je niet gaat horen bij laag-energetische (i.e. epistemisch vernauwende) seculiere politieke ideologieën. Zowel links als rechts hebben allebei hun knuffelvolkeren qua totemdieren in de Levant, dus die hebben niet de morele uitmuntendheid om er bewust naar te streven zich te bevrijden van deze invloeden door consumptie van onze nauwste verwant

   • bart dw zegt:

    laag-energetische bla bla bla

   • jean hesp zegt:

    dank aan Pampers
    Wanneer spreekt je baby die eerste woordjes uit?
    De meeste ouders kijken ernaar uit de eerste woordjes van hun baby te horen. Zal het “mama” zijn? “Dada”? “Koekje”? Het wachten op het eerste woordje kan soms een eeuwigheid duren!
    Veel baby’s beginnen rond de 8 weken te brabbelen en bewust geluidjes te maken.

   • Ines zegt:

    @Genoegk..
    Is ’t weer van dattum??
    U doet mij altijd denken aan deze madam.

   • bompa lawijt zegt:

    @Ines
    Ik kom even kijken en het is hier weer prijs.
    Vermoeiend, ik ga het niet allemaal lezen want het meeste is toch onverstaanbaar.
    Je zou bijna zeggen: ‘de jeugd van tegenwoordig’ maar dan maak ik er ook zo’n intergenerationeel conflictverhaal van. Daar is het leven te kort voor, al die hokjes.
    Zelfs al zijn we nu opgehokt, we blijven, hoop ik, individuen en niet alleen ‘boomers’ of wat dan ook.
    Bompa signing out.

  • hetnieuwenormaal.gov zegt:

   Jij bent dus een groen rechts-identitaire communist of zoiets. Whatever floats your boat.
   Zoals gewoonlijk gebruik je veel woorden om verdomd weinig te zeggen en zeker niets waar enige logica in zit, misschien is dat een verouderd concept voor jou.
   Dat transraciale toekomstbeeld van je, nah, denk het niet.
   Meer ‘geschikte’ volkeren gaan een gezondheidscoup plegen?
   Op basis van een uitgebreide hoax?
   De redenering van een gecapituleerde slaaf.

   • aghasee zegt:

    Inderdaad. Veel duur klinkende woorden, waarvan er veel in geen enkele Van Dale terug te vinden zijn. Laat ons even een cursus zinsbouw organiseren. Terwijl we toch bezig zijn.
    Terug naar de tekst van JS; mekkeren over Vlaanderen/België heeft geen zin. Dat België een kunstmatig construct is; failliet is; onbestuurbaar is; ik hoor dat al van in de tijd toen ik nog voor Hugo Schiltz kon stemmen. Europa is de draak die moet verslagen worden, de rest is klap tegen de vaak, om het op z’n Vlaams te zeggen.
    En Wilmès een ijskonijn JS? Ik denk dat je zou bedrogen uitkomen.

   • John zegt:

    Misschien niet in de nest maar als er een Vlaming in de buurt is slaat de vriezer aan.

   • John zegt:

    Akkoord over Europa: er zijn nog katjes te geselen maar prioritair is dat gedrocht.

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    OK boomer. Blijf jij maar de pseudo-dissidente, objectief pro-kapitalistische politieke identiteiten consumeren die je worden aangereikt door boomermedia als Doorbraak of Pallieterke.

   • hetnieuwenormaal.gov zegt:

    Daar weer die reeds meermaals gedebunkte boomersneer/ referentie.
    Born in the eighties, baby.
    Pallieterke? Nog nooit gelezen.
    Doorbraak. Maanden geleden.
    Nog iets, genie?
    Ga nu maar woordjes oefenen.
    Om indruk te maken op je laag-energetische zelf, en je varken.
    Braaf groen conformistje.

   • jean hesp zegt:

    “pseudo-dissidente, objectief pro-kapitalistische politieke identiteiten”
    klinkt weer gewichtig; klopt weer niks van.
    jouw identiteit? searching, searching…
    nothing found, error, failure; inevitable crash

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Boomer zijn heeft niets te maken met je letterlijke leeftijd, boomer, al correleert het daar natuurlijk wel mee. Het is een manier van je verhouden tot het globale, door ressentiment gedreven mediaspektakel, en de manier waarop dit individuen interpelleert als verplichte consumenten van geprefabriceerde politieke identiteiten. Je kan perfect een 12-jarige boomer zijn. De auteur van dit blog probeert trouwens zelf een eco-identitair project uit te bouwen, dus als dat voor jou een legitiem verwijt is, bewijst dat dat je te vast zijn in je binaire links tegen rechts boomer-paradigma om het overkoepeld vertoog van dit blog te begrijpen, boomer.

   • hetnieuwenormaal.gov zegt:

    Je draait behoorlijk je kont (goedkope boomer scat referentie), als een aftandse sofist, om je gelijk te krijgen.
    Maar, nee, het lukt weer niet.
    Net zoals ‘racist’ roepen degene tegen wie je het roept nog geen racist maakt.
    Maar, ik wist het, ik voelde het, jouw woorden zijn pure magie.
    Ze creëren de realiteit op een manier waar gelijk welke god jaloers op kan zijn.
    Of nee, misschien toch niet.
    Ik zie enkel een vat vol vooroordelen en vergezochte leugenachtige aannames.
    Heb jij vrienden? Of volstaan spiegel en craptop?

   • b zegt:

    ” De auteur van dit blog probeert trouwens zelf een eco-identitair project uit te bouwen, dus als dat voor jou een legitiem verwijt is, bewijst dat dat je te vast zijn in je binaire links tegen rechts boomer-paradigma om het overkoepeld vertoog van dit blog te begrijpen, boomer.”

    Tenzij je een alter ego van JS bent betwijfel ik jouw reductionistische versie van de opzet van dit blog ten zeerste.
    Maar jij bent JS niet want die kan schrijven.

   • Hans zegt:

    @Genoeg Kontdraaierij
    Ergens hieronder lees ik;
    “Tenzij je een alter ego van JS bent betwijfel ik jouw reductionistische versie van de opzet van dit blog ten zeerste.
    Maar jij bent JS niet want die kan schrijven.”
    Dat is de essentie, niets aan toe te voegen.

   • hetnieuwenormaal.gov zegt:

    GK
    Ik ga het maar een keertje, beloofd, tegen je gebruiken omdat je het zelf hebt aangebracht.
    Neveneffecten van recreational en andere drugs;
    fantaseren, liegen, paranoia, in eigen waan leven en geloven
    Sounds familiar? Think about it.
    Oh, en nog iets.
    Vlieg zeker verder als een gek op elk stukje dat ik post.
    Ik ga graag in dialoog met iedereen, behalve met manipulatieve leugenaars.
    Je weet vast wat dat betekent. Ik zal onze uitwisselingen missen. Echt. Niet.

  • Anoniem zegt:

   Ik lees nog liever de bijsluiter van een kankermedicijn dan jouw prietpraat.
   Zelfs daarin wordt minder gekankerd. Wat een gezeik zeg.

 6. Marc zegt:

  Die persconferentie was gewéldig. Ik ben na een 10-tal minuten in een diepe slaap verzonken, die broodnodig was want de laatste tijd slaap ik slecht. Op DVD zetten en massaal verkopen als ultiem slaapmiddel, dat zou ik doen als ik Wilmès was.

 7. Benny zegt:

  Gates WHO etc; Duits

  • Genoeg Kontdraaierij zegt:

   Ons trouw aluminiumhoetje. De samenzweringstheoretici zijn de Filippo Marinettis van de neoliberale imperatief om te communiceren, YouTube autoplay is hun Pervitin. Hoe zou een commentsectie-ecologie kunnen functioneren zonder jouw soort?

   • Benny zegt:

    We kunnen jou ook best missen hoor, pretentieuze paljas.
    Niemand zal jouw inhoudsloze verbale diarree missen.

   • John zegt:

    @Genoeg Kontdraaierij
    Je krijgt weer wat aandacht.
    Onterecht, want je hebt niets te vertellen.
    Veel woorden, dat wel, maar inhoud, noppes.
    Verder reageer ik niet meer op jou. Als anderen dat nog willen doen, so be it.
    Je bent oersaai. Een doodlopende straat.

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Opgepast, Benny. Volzinnen zijn een Reptilliaans plot van de Jezuïeten-vrijmetselaars behorende tot de George Soros-obediëntie, bedoeld om propaganda te verspreiden onder de sheeple via 5G-chemtrails. En dan van iemand als jou die me er zo immuun voor leek.

   • Benny zegt:

    Reptilians is David Icke nonsens.
    De rest zou gedeeltelijk juist kunnen zijn maar wordt door jou, uiteraard, in het belachelijke en uit de context getrokken.
    Er zijn dus geen complotten?
    Meteen solliciteren bij de msm zou ik zeggen.
    Die onderzoeken ook niets en ridiculiseren iedereen die dat wel doet.
    Fact checking en fake news heet dat dan. Monopolie op de waarheid.
    Dat ik ook niet heb maar ik zoek tenminste nog.
    Heb jij nog een reden van bestaan?
    Op het eerste zicht kom je niet veel verder dan alles en iedereen in eindeloze, volkomen onverteerbare volzinnen af te kraken en verdacht te maken.
    Je liegt een verhaaltje bij mekaar en kotst suggestieve wartaal uit om het te bewijzen.
    Je moet dan zelf wel echt geweldig zijn al voel ik, eigenaardig genoeg, geen behoefte om je te leren kennen. Niemand trapt in je zompige woordenbrij. Zelfs een varken loopt er in een boog omheen.

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    “Reptilians is David Icke nonsens.”

    Ben je daar wel zeker van? Of is dat misschien gewoon disinfo verspreid door Zuckerberg en Gates in opdracht van de Rothschild-familie om te verdoezelen dat de Reptilians Jeffrey Epstein gezelfmoord hebben?

   • bart dw zegt:

    Genoeg k
    Ik heb dit nog nooit tegen iemand gezegd maar jij bent hopeloos.
    Ook ik laat je, zoals John, aan je lot en je nog overblijvende lezers over.
    Al denk ik dat er in sneltempo velen zullen afhaken en je met hernieuwde moed tegen jezelf, de enige die je echt begrijpt, kan leuteren.
    De superieuren worden niet begrepen, dat is jouw vloek.
    Een hele last om dragen, ik wil echt niet ruilen.
    Tot nooit meer en verdrink niet in je lauwe woordensoep. Poseur.

   • Benny zegt:

    Genoeg Kontdraaierij
    Jij bent echt vals maar vooral flauw.
    Ik heb geantwoord op jouw verwrongen zinsconstructies.
    Die fout maak ik niet meer want jij verdraait en ridiculiseert alles.
    Liegen is je lust en leven, mij boeit het niet meer.
    De groeten nog en leef je uit, dat zal ik ook blijven doen.
    Veroordeel verder iedereen. Jij staat er mijlenver boven. Gelukzak.

   • Anoniem zegt:

    Ik vind geen onverstaanbaar klinkende pseudoniemen voor ‘ze pikken je hier, als kippen op een pier’

  • Anoniem zegt:

   Het enige ook wat Trump had moeten zeggen toen zijn zinsverbijstering over licht en schoonmaakmiddelen toesloeg was: We moeten allemaal bidden. Dat zou pas een allusie zijn op de Amerikaanse canon: In God we trust! Hij heeft zijn open goal gemist.

 8. Vanhoovels Paul zegt:

  Dit land is overbevolkt met zigeuners. Ze weten niet meer welke kant ze uit moeten.Voor mij is het heel eenvoudig. Zowel links als rechts heeft mij gekloot. Neutraliteit mag niet meer.
  Ge moet zelf een keten rond je nek aanbrengen en duidelijk beginnen roepen dat je links of rechts bent. En als je een burger bent zonder de massa geld dan hebben ze een reden aan beide kanten om U als regelrechte stront t behandelen
  De rechtsen omdat je links zou zijn en de linksen omdat je niet genoeg geeft en vise versa.
  Daar komt nog bovenop dat sommige partijen zelf niet weten of ze nog links of rechts zijn.
  De top is overal links en het gepeupel van de syndicaten is overal rechts. Voor de facade toch.
  Of ze weten het daar ook zelf niet meer. Vermoed wordt dat het geld en de jobkes links zitten maar uitgezonderd voor een paar doen ze daar ook niks als je niet voldoende in de offerschaal deponeert.
  Ik dank ze aan beide kanten voor hun inzet om niet kruipers te kortwieken.
  Politiekers hun ego is te groot om nog na te denken over recht en rechtvaardigheid.
  Ik haak hier dus ook af. We roepen allemaal wel in het rond maar weten zelf niet wat we nog roepen.
  Om welk uur mogen we heden avond met potten en pannen rammelen?
  Doe maar hoor. Maar ik ga er niet meer bij zijn.
  Vandaag zijn de witte woedenden helden omdat ze meer doen dan de stront opkuisen en binnen korte tijd zullen ze weer niet genoeg meer krijgen. Dan herbegint terug het normale leven.
  Van mij krijgen ze zelfs een ereteken. Een lege doos van “la vache qui rit”. Maar het zal wel een grote doos zijn. Ze hebben dus niet te klagen.

  • Anoniem zegt:

   Je kan ze ook blij maken met een dode mus.

   • Yvo G zegt:

    Laat toch de natuur met rust, waarom zouden we de vogeltjes dood maken? Je maakt ze veel blijer met beloften, de politiekers doet dat al jaren, en het werkt nog altijd.

   • Anoniem zegt:

    Als de mus al dood is kan dat niet veel kwaad.
    De overheid moet besparen.

   • Yvo G zegt:

    Dat is waar. Maar je zit er toch maar mee. Ik meen dat beloften veel sneller gemakkelijker zijn en ze kosten niks, nada, rien de knots. Anders deed de politiek het wel met dode mussen, die ze eerst ook nog moeten gaan zoeken. Maar, in principe, heb je gelijk, een dode mus werkt ook. Maar dat gedoe….

   • Anoniem zegt:

    Minister van Justitie Koen Geens (CD&V): “Het helpt als mensen op hun fouten gewezen worden en streng worden aangepakt”
    Ook de regering?

   • John zegt:

    Dezelfde gluiperd die gevangenen lost, kickt op gasboetes, slang.

 9. Vanhoovels Paul zegt:

  De wet telt niet voor onkreukbaren. Dus Geens mag niet vissen met zijn net. Hij zegt dan wel veel maar zwijgt vooral. Bovendien zwijgen ze allemaal graag. Alles kaat koet. Zolang ze mekaar niet voor de voeten lopen als ze op rooftocht gaan is er geen vuiltje aan de lucht. Vandaag mag jij en morgen is het mijn beurt. We gaan het mekaar toch niet moeilijk maken zeker als er toevallig iemand onder ons een worm dood trapt. Het is toch zo plezant als je niet moet aantonen dat uw daden niet gebeuren omwille van het gemeenschappelijk belang. Dan zou de leute er vanaf zijn.
  Nee hoor! Vrijheid; blijheid! vooral is het zeer amusant om te merken hoe ze spartelen om zich te verantwoorden. Ze zwijgen gewoon. De truc van de kleinste insecten. Zich voor dood uitgeven.
  Maar ik ging toch zwijgen? Goede nachtrust nog.

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Ze slapen toch nog. Het is niet zo moeilijk om de slaap in de bende te krijgen.
   Mogelijk wachten ze nog op de blote kont van draaierij. Als hij opnieuw uitpakt krijgen ze allemaal “kopf smerzen” van in den dikke Van Dale te zoeken.
   Ik ga nu van het pannenkoeken huisje van Hansje en Grietje eten.
   Met de hoop dat al die wetenschappers; hier aanwezig; hun fluit gewassen hebben tegen dat ik gegeten heb. Maar voor mij moeten ze zich niet haasten.
   Ik heb toch geen echte interesse meer in de diverse vormen van kontdansen.
   Het is verre van appetijtelijk als je merkt dat sommigen met een verschot in de darmen rondlopen. Of bezig zijn met hun maandelijkse voorafbetaling.
   Gelukkig gebruiken ze pampers met Engelstalige tekst om de voorkant en de achterkant te duiden. Zou Sanctorum al beseffen dat sommigen zijn dagboek gebruiken als afval container? Zijn teksten worden bijzaak. Sommigen aanbidden alleen zichzelf nog als het gouden kalf. En ging ik verdomme niet zwijgen? Moeilijk! En dit ondanks ik weet dat de inhoud van elke tekst toch overzeverd wordt met kwijl van anderen.

   • John zegt:

    Nog geen enkel woord moeten opzoeken van die kontnarcist.
    Hij gebruikt ze alleen onsamenhangend, leugenachtig en onlogisch.
    Ik reageer er niet meer op.
    Voor de rest, iedereen schrijft maar wat hij wil zeker nu ze binnen zitten.
    Jijzelf doet dat toch ook? Geen probleem want de meesten lezen toch de stukjes van JS alvorens te posten, denk ik toch..

 10. Vanhoovels Paul zegt:

  Inderdaad. Ik doe dat zelf ook. Maar ik lieg niet. Terwijl Abu Ka ka en Kontdraaierij er proberen een zootje van te maken. Met één bedoeling. Via zichzelf belachelijk make, het hele dagboek belachelijk te maken. En mogelijk werkt Sanctorum daar bewust aan mee.
  Mocht ik hem zelf zijn dan vlogen er hier een paar buiten! Hij is toch moderator van zijn dagboek?
  Vermoedelijk laat hij graag echte politiekers aan het werk om te vermijden dat de kiezers teveel zouden zeggen over de werkelikheid. Ik begin hem ook te verdenken dat hij zich aansluit bij de leugenachtige pers. Die zegt ook liefst niks over hetgeen er gebeurt in chimpanzee land.
  Zelf zwaait hij wel regelmatig met zijn ook gekleurd vlaggetje maar voor de rest laat hij zijn eigen dagboek onder kotsen.
  Wie wordt daar beter van?
  Maar voor de rest mogen er in het hoerenkot dat België heet de hoeren met hun kont draaien.
  Ook van Sanctorum. Niet praten dus over wansmakelijke politiek gedoe en vernoemen van echt gebeurde feiten zeker niet.
  Dus als het hier zo doorgaat hoeft dat dagboek van Sanctorum voor mij ook niet meer.
  Dan had ik beter op forum politics.be gebleven. Daar zit het nog voller met Vlaamse saboteurs.
  Alhoewel; het interesseert mij geen fluit meer. Vlaming zijn brengt niks op. Wel veel ellende.
  Ik begrijp dus waarom ze hun kop liever in het zand steken.
  Als je niks doet kan je niks misdoen. Er wordt door iedereen gewacht tot er anderen stommiteiten doen. En daarvoor heeft men grut als Wilmes aan het bestuur van dit land gecatapulteerd.
  Die is vervangbaar door honderden anderen binnen het blauwe fabriekje.
  En Dewever hoopt dat ze hem binnen kort zonder kloppen zullen binnen laten.
  Van mij mag hij burgemeester van Antwerpen blijven. Zelfs ook nog minister van staat.
  Weg promoveren! Zoals zijn voorganger.
  Maar een feit zal wel blijven dat het volk weer met lege handen zal achter blijven.
  En opnieuw zal moeten afwachten op de paardenmolen tot de volgende “plamouche” zal worden aangehangen. Zo blijven we bezig.

  • John zegt:

   Bof. met die Abu kan ik soms nog lachen; je kan moeilijk de hele tijd bloedserieus zijn en als je met een trol kan lachen is het minder kwaadaardig dan zo’n kontnarcist.
   Al zullen echt poco mensen er niet mee kunnen lachen maar die lachen dan ook nooit
   Voor de rest weet je toch al lang dat we van de politiek niets te verwachten hebben.
   Een onafhankelijk Vlaanderen met De Wever president wordt helemaal een asociaal bloedbad. Dus wat nu?
   Het is de laatste dag mooi weer, geniet ervan Paul want de situatie is hopeloos maar niet ernstig.

  • abu chacha zegt:

   Paal
   ikke dacht jij mijn vriend
   nu Abu verdriet
   bidden voor jou bij Allah
   naam cha cha niet ka ka
   cha cha goed ka ka voor kontdraaier

 11. Yvo G zegt:

  Hele goeie slotzin, John. Ga ik dus ook doen, want hier regent het toch alleen maar depressie en droef.

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Oei! Gaat het regenen? In mijn tuin alleen inderdaad alleen maar depressie en droef.
   En binnen kort nog een flinke sprinkhanen plaag er bovenop misschien?
   Gelukkig zal er niet veel eetbaars groeien.
   Zelfs die beestjes blijven liever in de woestijn zoeken. Ze betrouwen Monsanto ook niet meer.
   Tenzij hier of ginder een versabbelde landbouwer met zijn aalkuip over zijn gronden racet en nog een paar groenten in het leven houdt. De strontlarven kopen we gratis er bij op ons bord.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    En voor ik het weeral vergeet moet ik aankondigen dat onze weerfilosofen weeral onweer en tornado’s zullen voorspellen. Want ze hebben een wolkje gezien boven Luik; Liège of Luttich. Kiezen naar voorkeur.
    Maar de wolkjes moeten dus uit het zuiden komen. Komt dus weeral niks regen van betekenis van. Antwerpen moet niet te veel verwachten. Die wolkjes geraken toch niet voorbij de autostrade Bruxelles-Liège. Teveel opwarming en de wolkjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zouden onze weerprofeten dat eindelijk ook niet zien of mogen ze alleen een goed nieuws show opvoeren? Alles kaat dus koet.
    Wie zal de wedstrijd winnen? Het nieuws of de weervoorspellers?

 12. Pingback: Het Belgische naai-atelier | Acta Sanctorum

Reacties zijn gesloten.