‘De situatie is perfect onder controle’

Chernobyl

Ook in een westerse democratie als de onze doet de leugen het voortreffelijk

In de nieuwe serie ‘Chernobyl’ die momenteel op VRT loopt -een absolute aanrader- komen een aantal beklijvende scènes voor. Niet enkel het visueel-spectaculaire aspect van een rampenfilm, maar veel meer nog de dialogen waarin blijkt hoe bureaucratie, intransparantie, intimidatie en regelrechte ontkenning van hogerhand tot Kafkaïaanse situaties leiden. Waarbij de macht alleen nog om zichzelf bekommerd is en, geholpen door de media, staalhard het licht van de zon ontkent. Het script schijnt zich enige vrijheid gepermitteerd te hebben qua personages, who cares: als docudrama is het ijzersterk.

Zo is er de topmeeting geleid door secretaris-generaal Gorbatsjov himself, waarin ene professor Legasov, die probeert duidelijk te maken hoe erg de toestand is, wordt beschuldigd van inciviek gedrag en zich aansluitend excuseert om zijn hachje te redden. Ook op de kerncentrale zelf wordt de technicus die radeloos komt melden dat de boel in de fik staat, als een labiele renegaat weggehoond. Heeft hij dat wel gezien? Is hij niet wat overspannen? Problemen thuis? Denkt hij met dit soort wartaal zijn job te kunnen behouden?

Pococratie

wilmes2Terwijl de rook in de neusgaten kruipt en er zelfs eentje begint te kotsen, wordt er nog altijd geopperd dat het een brandje in een bezemkot betreft dat binnen de kortste keren geblust zal worden. Deze institutionele leugen is kenmerkend voor de klassieke dictatuur van een even klassieke éénpartijstaat, waarvan de officiële krant Pravda (‘De Waarheid’) heette. Leuk dat Hollywood nog eens de perverse machinaties van het Sovjet-communisme in de verf zet. Vladimir Poetin zal misschien niet heel blij zijn met die lichtjes russofoob cinemaproduct. Ik zou anderzijds in zijn plaats wel weten wat er tegen in te brengen.

De Verenigde Staten zijn de bakermat van een socio-cultureel leugenmechanisme dat zich als een virus moeiteloos doorheen het democratisch-liberaal bestel heeft verspreid, en in feite veel efficiënter is dan de dictatuur oude stijl: de tirannie van de politieke correctheid, wat ik de ‘pococratie’ noem.

De communicatie rond de mondmaskers kon de vergelijking met de Sovjet-stijl moeiteloos doorstaan.

Het idee dat je dingen niet mag zeggen om mensen en groepen niet te kwetsen, is ontstaan op de Amerikaanse universiteitscampussen, in de slipstream van de ’68-beweging. Vrij snel werden ‘foute’ sprekers niét uitgenodigd en organisatoren geïntimideerd, een fenomeen dat wij bij ons ook maar al te goed kennen. Linkse actievoerders bewaken nauwkeurig de grenzen van wat kan en wat niet kan, de academische overheid volgt gedwee. Van daaruit verspreidde het fenomeen zich over de media en beheerst het ook de retoriek van het politieke establishment. Iedereen mag een mening hebben, maar alleen mensen met de ‘juiste’ mening krijgen ook een forum.

Zouden de overheid en de pers bij ons volhouden dat een kerncentrale niet brandt als dat wel zo is? Neen, dat zouden burgers niet pikken, het tegendeel is ook makkelijk vast te stellen. Kafka werkt in het vrije westen op een andere, meer subtiele manier. Of soms toch niet altijd. Wekenlang werd ons voorgespiegeld, door politici én virologen, dat die mondmaskers een overbodige luxe waren. Achteraf bleek (het is altijd achteraf) dat die kwakkel van overheidswege de wereld werd ingestuurd, omdat er gewoon geen maskers waren. Reden: Maggie De Block, in Italië de minister van 140 kg genoemd, had in tempore non suspecto de stock vernietigd en verzuimd hem aan te vullen. De communicatie rond de mondmaskers kon de vergelijking met de Sovjet-stijl moeiteloos doorstaan. Liegen mag, in het algemeen belang, en dat is een bijzonder rekbaar begrip.

Mainstream

MaggieWat niet mag, is zeggen dat onze gezondheidsminister 140 kg weegt, dat is onbehoorlijk. Over dat bericht in de Milanese krant Affari Italiani ontstond discussie, terwijl ze daar nu toch andere katten te geselen hebben. Ik vind dat in de context grappig, én relevant, zoals ook die uitgebreide sessie neuskeutelen tijdens een videoconferentie over de coronacrisis iets betekende. Ik zou nooit lachen met een obese persoon die ik op het trottoir tegenkom, maar wel met iemand die aan de knoppen zit van volksgezondheid. Size matters.

Wij doen niet aan propaganda, wij beoefenen de communicatie, dat is een wereld van verschil.

Maggie De Block deugt gewoon niet op die post, en dat blijkt uiteraard maar als er eens wat meer van je verwacht wordt dan gewoon op de winkel letten. In februari deed ze, nota bene als huisarts, het covid-19 nog af als ‘een griepje’. De mainstream media wachten er wel voor om zich al te kritisch over beleidspolitici uit te laten: ze eten uit hun hand. Vlaams welzijnsminister Wouter Beke krijgt nu de volle laag omdat hij aangeschoten wild is. De pershyena’s hebben bloed geroken, maar een maand geleden was het absoluut not done om het (non-)beleid van Beke in vraag te stellen, terwijl toen ook al bewoners van woonzorgcentra bij bosjes stierven.

Er scheelt dus echt iets aan onze mediacultuur. Wij hebben geen dictatuur nodig, wij hebben een veel efficiënter ‘waarheidsbeheer’. Wij doen niet aan propaganda, wij beoefenen de communicatie, dat is een wereld van verschil. Wij leven niet een éénpartijstaat, maar we hebben wel een pensée unique waar je best niet te ver buiten gaat wil je nog aan de bak komen. Wij hebben perskaartjournalisten die één hecht netwerk vormen met het politieke establishment. Wij hebben geen staatsomroep maar wel een publieke zender die alleen opiniemakers met voorspelbare, welvoeglijke meningen aan het woord laat. De rest worden verbannen naar Twitter, Facebook en andere duistere krochten van het internet. Wij hebben verkiezingen, vrije pers, sociale media, het kan niet op, maar op een of andere manier lees ik in elke krant dezelfde mainstream-gaarkost en is het uiteindelijk toch een kransje van partijvoorzitters dat de politieke scenario’s uittekent. Geloof me: the situation is completely stable.

Big Brother

OnfireChernobyl speelt zich alle dagen onder onze neus af, in een lichte, homeopathische dosis, bij wijze van discrete leugen die zich als een parfum verspreidt en andere, minder aangename geurtjes maskeert. Met media die voluit gaan voor ‘constructieve journalistiek’, hét eufemisme van dit tijdperk.

We gaan naar een convergentie van het Pekingmodel met de Brusselse Toren van Babel: netto krijgt het woord ‘vrijheid’ steeds minder inhoud.

Dat er met dit alles een flinke dosis conformisme gepaard gaat, weze duidelijk: pococratie speelt in op angst voor uitsluiting, de socioculturele quarantaine, de situatie waarin men nog wel ‘vrij’ is om te zeggen wat men wil, maar waar dat geen enkele belang of effect meer heeft. Isolement staat in deze door communicatie geobsedeerde samenleving gelijk met de doodstraf. Het is optimistisch om te denken dat onthullers en klokkenluiders zullen blijven vechten tegen de leugen: ze zullen gewoon uitsterven, samen met de waarheid.

Dictatoriale democratie, meningsvrijheid met zin voor ‘fatsoen’: de Orwelliaanse paradoxen kunnen zich nu helemaal doorzetten, geen kat die het merkt. Zoals links en rechts gedateerde begrippen zijn uit het vorige millennium, zo zijn ook de termen democratie en dictatuur achterhaald. We gaan naar een convergentie van het Pekingmodel met de Brusselse Toren van Babel: netto krijgt het woord vrijheid steeds minder inhoud. Zonder twijfel zal Corona door latere historici (als die er nog zullen zijn) als een essentiële trigger worden gezien in dit proces: het mondmasker evolueert door tot muilkorf.

Het door Francis Fukuyama voorspelde ‘einde van de geschiedenis’ betreft dan niet zozeer de triomf van het wereldkapitalisme, maar veeleer de geboorte van een post-ideologische welzijnsdictatuur, aangekondigd in distopische romans als Brave New World (Aldous Huxley, 1932) en 1984 (Georges Orwell, 1948) waarin de overbekende Big Brother figureert. Een wereldregering, waarvan de VN het embryo is, kan het dan overnemen, want nationalisme bevordert het particuliere denken en dus ook dissidentie.

Dat Hollywood in ‘Chernobyl’ de tirannie van de leugen ten tonele voert, is dus enigszins ironisch, gelet op de politieke correctheid die in die middens geldt, inclusief de MeToo-hysterie. Dat het door zelfcensuur bezeten VRT-instituut de serie brengt, is ook niet gespeend van ironie. Ik hoop dat Bart Schols en C° goed kijken, ze zouden er een spiegelgevoel aan kunnen overhouden.

Door de coronacrisis dienden alle locaties van de boekvoorstelling ‘Na het journaal volgt het nieuws’ te worden geannuleerd. Er wordt gewerkt aan een onlineversie, zie alvast de intro en aflevering 1.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

227 reacties op ‘De situatie is perfect onder controle’

 1. jean hesp zegt:

  Marc
  Als je nu gewoon 100 keer na mekaar: “Ik haat Trump, de oranje idioot’ post, zeg je hetzelfde dan nu en bespaar je jezelf heel wat moeite.

 2. Vanhoovels Paul zegt:

  Weeral van hetzelfde laken een broek genaaid. Ik geef grif toe dat ik voor mijn ontspanning naar Engelstalige zenders lijk. Maar dat is mijn democratische vrije keuze.
  Maar anderzijds krijg ik de “pluerus” als anderen mij Troemp door de keel willen duwen
  en zich hier blijven gedragen als omhooggevallen idioten in de Engelse taal.
  Goddank niet in het Frans want la douce France is ook een ontwikkelingsgebied waar wetenschap niet uitgevoerd wordt via TV.
  Maar wat Troemp verbeeldt interesseert de gewone Vlaming niet. Het interesseert trouwens de helft van Amerika zelf niet. Er wordt alleen maar naar hem gekeken omdat zijn tronies die hij trekt heel vermakelijk zijn. En…..heb je hem al een document zien
  tekenen? Een handtekening waarop iedere kladschilder jaloers op is. Om over de komedie
  die hij daar rond opvoert maar te zwijgen. Zet er Hardy naast en Laurel zal bete tot zijn recht komen. Wat een simpel volk zijn die Amerikanen toch.
  Mochten er geen overgelopen Duitse wetenschappers tijdens de oorlog hun kernbom gemaakt hebben dan leefden ze nog in het stenen tijdperk. Een ruw achterlijk volk dat als hobby had om indianen uit te moorden. En zelfs van eigen terug gevonden scalpen lampenkappen maakte voor te pronken op hun TV.
  Vervolgt! Maar dan in het Nederlands. Ik zal eens een verhaaltje vertellen over plattelandspolitiek dat zeer leerrijk zal zijn. Tenzij dat jullie willen verder zeuren over Troemp.

 3. Anoniem zegt:

  Zo gefrustreerd dat je het Engels niet beheerst dat je iedereen omhooggevallen noemt die dat wel doet.
  Ben jij dan omlaag gevallen?
  Vertel nog een iets over bouwfraude of over hoeren en bokken want dat is echt interessant. geeuw

 4. Marc zegt:

  Ik haat hem niet, ik ben gewoon verbijsterd dat sommige mensen al wat die idioot zegt maar blijven slikken. Verbijstering over zoveel stupiditeit, bij hem en zijn aanhangers, in de VS en elders. En natuurlijk baart dat me zorgen, u denkt precies dat België in een bubbel leeft. Wat een wereldleider als Trump (want dat is hij, jammer genoeg) doet of zegt, heeft gevolgen voor heel de wereld. Idem voor wat betreft die schurk die aan het hoofd staat van China, bijvoorbeeld.

 5. jean hesp zegt:

  Awel Marc, een uitdaging dan.
  Start eens een draadje over Die Chinees, of de WHO, de VN, Soros. Gates etc
  Want die zijn nog veel gevaarlijker dan Trump.
  Ik denk dat we allemaal wel weten dat Trump gekke dingen zegt maar toch meent hij het goed met zijn land.
  Wat je van die globalisten niet kan zeggen.
  Om een of andere reden denk ik dat je de uitdaging niet zal aannemen, daar kan gelukkig niemand je toe verplichten, en weer over Trumpster zal zaniken.
  En niemand pro of contra zal hier op deze blog van gedachten veranderen.
  Maar het staat u vrij.

 6. Marc zegt:

  Die zever over Gates is typisch complotdenken, zonder enig bewijs. Over die anderen, vooral de Chinees, zal ik pas beginnen als hier bepaalde personen hem voortdurend ophemelen. Wat dus niet gebeurt, in tegenstelling tot wat Trump betreft, die door sommigen hier verafgood wordt. Ik denk dat ze in zwijm zouden vallen als ze hun Oranje Afgod zouden ontmoeten.

 7. MAGA KAG zegt:

  Let them eat chocolatecake say demon rats and zombie Pelosi

 8. jean hesp zegt:

  Weet je waar geen bewijs voor was? Russiagate impeachment.
  Er zijn bewijzen zat voor Gates genocidale agenda.
  Vijf minuten zoeken en je vindt duidelijke links tussen
  zijn opvoeding, ouders, microsoft scam verhaal, mislukte moorddadige experimenten in Africa en noem maar op.
  Hij is geen dokter maar stal een besturingssysteem dat bovendien zeer virusgevoelig is.

  Maar bon,
  Gewone logica, hij wil mensenlevens redden, right?
  Wel; door te vaccineren verwacht hij een populatiereductie van 15¨%.
  Dat zou hij “a good job” vinden. Is dat niet tegenstrijdig?

  Heb je al eens opgezocht wat ze in de moderne generatie vaccins proppen?
  En als diegenen die zich laten injecteren zo zeker zijn van de werking, waarom dan proberen anderen te verplichten?
  En nu terug over Trump zeker, Marc?

 9. Billy zegt:

  Marc, het is allemaal show
  Denk je dat DT en Obama niet overeenkomen?
  Kijk dan maar eens

 10. Vanhoovels Paul zegt:

  Bedankt ventje voor je eerlijkheid. Geeuw maar verder. Maar wat ik vertel is nieuws van hier.
  Troemp is dus Europeaan? Leeft hij ook in “hellhole Brussel”?
  Ik heb allen duidelijk gezegd dat ik geen vreemde talen door mijn strot geramd wil zien. En ook duidelijk vermeld dat ik liefst op buitenlandse Engelstalige zenders kijk maar op voorwaarde dat ik mag kiezen en niet anderen in mijn plaats. Stoort U dat.?;Ik heb trouwens nooit gesproken over bouwen. Wel over grond verkavelen. Stoort U dat ook? En dat ik iets over hoeren vertelde was gewoon om stupiede interventies van anderen belachelijk te maken.
  Dus alleen Troemp is interessant voor jou? Of de Engelse taal dus? Goed vent.
  Maar wat is de echte drijfveer van uw handelen? Er hier een select publiek van maken met de hoop dat een grote hoop niet meekan? En dan conclusies trekken uit uw vermoedens?
  We zullen het even hebben over een andere taal. Ik ben dus dom omdat ik zogezegd volgens U niet meekan in het Engels. Ik zal het niet hebben over de Franse taal. Daar heb ik twintig jaar moeten/ mogen in werken. Dus eventjes over de Duitse taal misschien? Ken ge het verschil tussen nominatief of datief? Kan je bijvoorbeeld in vlekkeloos Duits zeggen dat je naar het treinstation gaat? Weet je dan of je het woord je zu gebruikt of nach? Wat wordt het dan vent? En bahnhof; is dat een mannelijk woord of vrouwelijk? Wat wordt het dan? Ich gehe zum Behnhof of soms iets anders? En welke woorden komen in aanmerking voor hetzelfde verhaal?
  Aus; bei; mit ; nach; von; seit; zu misschien? Weet je dat niet? Dus je bent een achterlijk domkop?
  Of moeten we teruggaan naar vorige eeuw? Kamisol bijvoorbeeld. Mannelijk of vrouwelijk?
  Der kamisol dus of die kamisol?
  Ik waag mij niet graag aan vreemde talen vent. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om er zelf aan te beginnen. Lezen en begrijpen gaat nog. Maar hele boterhammen van You Tube klakkeloos op een dagboek publiceren van iemand anders over rotgezaagde onderwerpen vind ik er ver over.
  Ik tik op internet een paar zoekwoorden in en krijg wel iets over onderwerpen die mij wel interesseren.
  En wat ik publiceer of vrij geef moet jij niet lezen. Sla het over. Te moeilijk soms?
  Van mij moet je mijn inbrengen niet lezen hoor. Je kan ze mijden. Maar als je U absoluut slimmer wilt voordoen dan gun ik je uw succes. Alhoewel; het geldt misschien voor ons beiden; want als we echt slim zijn dan zwegen we beter. Akkoord?

 11. Anoniem zegt:

  Ik ben niet slimmer dan u omdat ik Engels spreek.
  U bent degene die daar een punt van maakt.
  Het punt dat ik maak is dat Engels courant wordt gebruikt; zeker op fora.
  Ik ben geen voorstander van verengelsing van het onderwijs maar in sommige vakgebieden is dat onvermijdelijk.
  En over die hoeren. Hoe dikwijls kan je een verhaal over bokkenbespierders herhalen voordat het afgezaagd wordt? Als dat voor u therapeutisch werkt, prima.
  Maar je draait in rondjes, vent.

 12. MAGA zegt:

  De president werd niet begrepen door de media.
  Zijn sublieme sarcasme werd niet opgepikt door de leugenpers.
  Hij zette in een ijzersterke verklaring de puntjes op de i.
  Discussie gesloten. De pers alweer in haar blootje.
  Nice one, mr. President. En zonder powerpoint.

 13. Vanhoovels Paul zegt:

  Mogelijk werkt dat voor mij zeer therapeutisch. Ik krijg er alle dagen mee te maken. Ik ben trouwens voorstander dat onze jeugd beter de kans krijgt om Engels te studeren dan wij destijds in het onderwijs. Bij ons moest het de taal van Voltaire destijds zijn.
  Allen weten wel de drogredenen waarom het zo moest. Van ons werd verwacht dat wij onze meesters aan het tafel in hun taal konden te woord staan. Spijtig dat we dat nog niet moesten zoals de zwartjes in de Congo Belge want anders moesten we hen nog aanspreken met “massa” i.p.v. “monsieur”. Dan is “sir” korter en beter toch?
  En nu we toch bezig zijn met zeveren onderling dan maak ik van de gelegenheid gebruik om te zeggen dat wij Vlamingen nog altijd niet door hebben dat we tot vazallen worden en blijven gedegradeerd. Daarom sluit onze regering ons graag op in de Benelux.
  Terwijl Engels niet alleen een PC-taal is maar naast het Spaans, Chinees of Russisch ook een wereldtaal is die de weg effent naar wereldburgerschap.
  En als je de internethandel bestudeert stel je vast dat deze bij ons niks voorstelt.
  Frankrijk is in hetzelfde bed ziek. Hier is de kleinhandel niet meer dan een vrij beroep die geduldig in zijn winkeldeur wacht tot er iemand voorbij komt om hem dan naar binnen te trekken en hem nadien de huid af te stropen.
  Vergeleken met Nederland staan we nergens.
  Maar goed. Mag ik er aan herinneren dat ik een zware trombose heb gehad? Opgelopen wegens extra werk op mijn niet verkavelde grond. Dus mocht ik achterlijk zijn wegens het stuk afgestorven hersenen dan is dat toch een geldige verontschuldiging?
  Bovendien ben ik op het randje af bijna tachtig jaar jong. Mocht er nog een stukje beginnende dementie om de hek komen kijken dan zou dat zeker geen mirakel zijn.
  En desondanks ben ik de enige overlevende van mijn klas.
  En dan zal ik nog het volgende vermelden. Ik heb steeds moeilijk werk verricht aan de BBI tot ik uitviel wegens trombose. Ik probeer nog mee te draaien in verschillende domeinen. Diverse facetten over natuur beheer ik. Ik heb er ook nationaal artikels over geschreven. Over scheikundige gebeurtenissen onder het water oppervlak kan ik mijn mannetje staan en boven dat water oppervlak eveneens.
  Ben ik nu dommer als jij omdat jij vermoedt dat ik een bepaalde taal minder machtig ben?
  En dat jij uit uw vermoeden conclusies trekt en publiceert?
  Ik heb er ook gepubliceerd en gezegd dat ik de pleurus heb aan artikels van het internet over personen en inhoud die mij geen bal interesseren. En die qua inhoud al honderd duizend maal over hetzelfde gaan. Dat vleermuis virus werkt serieus mij op de heupen.
  Maar het komt steeds maar terug. En als ik basisvragen daaromtrent stel volgt er nooit antwoord. Ondertussen zullen onze moeders aan de haard wel mondmaskers naaien.
  We moeten ons toch met iets bezig houden. En in afwachting blijven we wel braaf.
  We zullen dit en we zullen dat maar ondertussen wordt er niks degelijks gedaan buiten eigen zakken vullen. De godverdomse tuinkabouters!
  En nee vent; ik draai niet in rondjes wat mijn bezoek aan een hoerenkot zou betreffen.
  Als een onnozele vent dat uit zijn voeten zuigt mag ik toch de vraag stellen wat hij zelf op dat nachtelijk uur kwam doen aan dat hoerenkot. En zelfs mocht ik die vraag meermaals stellen dan mag ik dat. Ik mag belachelijke idioten die dergelijke argumentatie gebruiken zoveel keer belachtelijk maken als ik nodig vind. Ge kunt achter miserie vragen en ik mag de miserie gebruiken zo veel en zo dikwijls als ik wil. Het betreft trouwens een links figuur die niet kan leven zonder zelf veroorzaakte miserie.
  Het is trouwens de detective die op dat andere forum nog steeds op zoek is achter de dode collaborateurs van WO2. Wanneer gaat hij ze eindelijk vinden?
  Spijtig dat zelfs Dewever mee op zoek ging.
  Man; man; man! Don Quichote ging zelfs vechten tegen windmolens. Gezeten op een ezel natuurlijk. Ze laten hier wat los lopen.

 14. Anoniem zegt:

  En alweer dat gezever over slimmer of niet slimmer.
  U hebt mijn reactie maar half gelezen dan.
  Al sprak ik twintig talen, dat maakte me niet per se slimmer.
  Maar als ik iets in het Engels post of desnoods in het Swahili moet dat kunnen.
  Schrijf zoveel over hoerenbokken als je wil, vent. Is dat nog een taboe tegenwoordig dan?
  Blijkbaar zijn er mensen die blijven peuteren of graag detective-held willen spelen.
  Stel ze zoveel vragen als je wil maar verbaas je niet dat ze een stompzinnig antwoord geven.

 15. Benny zegt:

  Paul; een andere kijk op de zaak.
  Of je nu voor of tegen Engels op een blog bent, het is dikwijls zo dat er meer goede artikels en docu’s over actuele onderwerpen in het Engels verschijnen.
  Hier heb je vooral eenheidsworst en poco rommel.
  Jammer genoeg is niet alles vertaald of ondertiteld.
  Als je je beperkt tot de Vlaamse pers krijg je, op een paar uitzonderingen na, infantiel gewauwel.

 16. Marc zegt:

  ‘Subliem sarcasme’, dat gelooft u zelf niet. Een héél zwakke poging van Trump om zich er uit te lullen. Neen, neem het van me aan, hij meende dit.

 17. MAGA zegt:

  De maestro nam ze weer bij de wijsneus, het fake news corps.

 18. Vanhoovels Paul zegt:

  Goed. Ik lees niet wat anderen schrijven dus. Akkoord dus. Maar wat schreef ik over het gebruik van het Engels als taal. Zoek het maar op en dan mag je opmerkingen maken.
  Samenvattend zeg ik opnieuw dat ik voorstander ben van het gebruik van een wereldtaal.
  Maar wie wordt niet gelezen?

 19. abu chacha zegt:

  Leren Arabisch, Paul.
  Spreken met jouwe broeder Abu over leven en Allah
  zlaapwel!

 20. Anoniem zegt:

  Waarom dan altijd dat gefulmineer op Engelse bijdrages, ik kan even niet volgen?

 21. Vanhoovels Paul zegt:

  Zoek niet verder naar een verklaring. Ik ben gewoon een beetje jaloers. Als ik zie dat mijn kleinzoon op acht jaar al mij onder de tafel praatte in de Engelse taal dan twijfel ikzelf aan mijn verstandelijke capaciteiten. Het onderwijs zal tegenwoordig wel beter zijn dan wat wij vroeger op ons bord kregen. Gelukkig heeft hij in de school een jaar moeten overslaan. Zijn IQ ligt te hoog voor zijn leeftijd. Dat ik een stuk van mijn hersens mis troost mij anderzijds wel. Ik heb nog een verontschuldiging hoop ik dus voor mijn falen? En heden; zovele decennia later begin ik niet meer aan een opfrissing. Ik ben al zeer tevreden als ik nog begrijp na enige moeite soms wat er geschreven wordt door anderen.
  Ik heb een Franstalige collega op de dienst gekregen destijds. Het eerste wat die vent zei op de eerste dag al was : “Nous n’avons pas reçu la base Paul” Want hij kon geen yota Nederlands.
  Wel was hij geboren in Moucron en leefde er. En ik leefde toen in Montaigu. Een land dus waar twee onnozelaars naast mekaar leefden. Waar de ene moest en de andere niet mocht. Gelukkig verstond hij mij wel als ik op het einde van mijn dagtaak vertelde dat ik chemin was.
  Staatsonderwijs? Pfffffft ! Volgestouwd met kleurpolitieke vendelzwaaiers.
  En toegegeven. Engels was mijn zwakste vak ook nog. Wij hadden bovendien een leraar die na twee minuten les geven een mond vol groen slijm produceerde. Afzichtelijke vent dus. Maar met gehandicapten mag men niet lachen. Zand er over. Maar hij moest ergens toch zijn kost verdienen.
  Daarom kwam hij met zijn Christelijk diploma werken in een Atheneum. Iedereen tevreden dus.
  En…..hij was niet de enige. Dus…..wij hadden niet de “base”. Maar de miserie begint wel als je nadien moet gaan werken tussen flamins in “hellhole Broekzele”. Weet je het ook liggen soms?
  Tja; wij “Flamins” zijn toch idioten. Omhooggevallen “trasj” dus die mekaar moeten kleineren om zich goed in hun vel te voelen. Ik zal best zwijgen want anders komt straks Abu mij weer zijn vriend noemen in de hoop dat ik hem ga helpen in de ruil voor zijn gebakjes. Omkoperij dus.
  Wie kan je in deze koestal nog vertrouwen?

 22. Anoniem zegt:

  de koe? die stampen toch minder dan paarden geloof ik.

 23. abu chacha zegt:

  Paal
  jij vriend, ikke niks omkoopen
  Jij zuikerziek van gebak? Alleen drinken thee zonder klontje
  Goed voor zlaap
  Ik weet jij goede man, veel meegemaak met bokkendetectief
  Allah waken over jou en wegsturen boze geest

 24. Vanhoovels Paul zegt:

  Zeg Bompa; even serieus blijven he man.
  De media doen toch weer niks meer dan “fake-news” op ons los laten.
  Hoe kan onze regering iets slecht doen? Ze doen totaal niks meer!
  En zelfs we kunnen de media niet verwijten dat ze liegen.
  Ze doen het inderdaad dus niet slecht. Alles waar de politiek zijn poten naar uitsteekt loopt faliekant en in het honderd. Nochtans zijn er prima oplossingen voor alle partijen.
  Ze onteigenen mijn “pattatten” percelen aan de prijs van braakgrond.
  En ze laten een planning maken om er een waterbekken van te maken voor opvang van overtallig hemelwater en ze zoeken een buitenlande grafdelver. Kassa, kassa voor de 2de maal.
  Want eerst nog een buitenlands architecten bureau die planning laten opmaken tot in de puntjes dus. 1ste maal kassa kassa!
  En dan kunnen ze die waterput verkopen aan het buitenland. 3de maal kassa kassa. Na hem volledig te laten omheinen door een buitenlandse firma voor de veiligheid. 4de maal kassa kassa. En iedereen is tevreden. Ik moet geen distels meer kweken en al de rest kan zijn zakken vullen. Het zijn allemaal openbare werken. Dus dan mag het iets meer kosten. En in een dorpscentrum moet toch ten allen prijze vermeden worden dat de handelszaken gevrijwaard worden van overtallig hemelwater?
  Er staan weer wolkjes aan de lucht. Straks krijgen we weer een orkaan. Het nieuws is al in voorbereiding. Dat gaat weer nieuws worden!
  En binnen een paar dagen een nieuwe zondvloed. Save qui peut!
  Weer werk aan de winkel voor de veiligheidsraad. Zouden ze niet beter het leger in beraadheid brengen? Oei! Dat is Belgisch! Hoe gaan we dat oplossen? Probleem! Probleem! Dat is wit geld en het is toch al betaald!

 25. Vanhoovels Paul zegt:

  Dat weet je pas als je er een stamp van krijgt. Met dit verschil dat indien het van een paard komt dat je het mogelijk niet meer zal na vertellen. Daarom werd de hooizolder gewoonlijk boven de koestal gemaakt. De dag daaropvolgend moest je nog kunnen met zekerheid
  verder in de bieten werken mocht je door het hooi zakken. Velen onder ons zijn dus veilig gemaakt in dat hooi. We hebben zelfs in het centrum bij ons een standbeeld ter ere van de bietwerkers. Het staat er nu eenzaam nog te pronken.
  Trouwens; we zijn de bietwerkers al vergeten. Niet meer van deze tijden.
  Af en toe misschien een rare kerkganger die zijn klak van zijn kletskop tilt en een schietgebedje prevelt tegen het kliek in den buik?
  Vergeten tijden. Nu hebben wij een blauwe burgermoeder.
  Les “flamins” schamen zich nog altijd.
  A propos. Wie weet nog wat het kliek in den buik is?
  Iedereen stierf daar bijna van vroeger. Tegen de mazelen waren er al pikuren.
  Die tijd zal wel terug komen. Hopelijk zelfs. Misschien mogen we dan terug echt leven?
  Maar…….ik twijfel.

 26. bompa lawijt zegt:

  Paul, ik kan moeilijk serieus blijven als ik een licht ironisch stukle schrijf.

 27. bompa lawijt zegt:

  stukje

Reacties zijn gesloten.