Social distance op Pasen: heden geen verrijzenis

VerrijzenisPasen, het feest van de verrijzenis, in feite een metafoor voor de erectie, want zie, de Heer toont zich na zijn kruisdood aan twee vrouwen, waaronder Maria Magdalena (jawel, die uit De Da Vinci Code, volgens apocriefe bronnen zijn minnares, later door de Kerk als nymfomane zondares betiteld). De dames zijn verheugd, euforisch zelfs, maar ook enorm verwonderd vanwege het exploot, hoe zou je zelf zijn. De kruisafname, waarin (weer) vrouwen zich om een slap lid bekommeren, krijgt een happy end dat wij in elke film van de pot gerukt zouden vinden, maar toch vieren we het al 2000 jaar en blijven die eitjes zich in de struwelen nestelen.

Zo draaien zowel de heidense Paashaas als de Christelijke verrijzenis rond hetzelfde, namelijk liefde, seks en vruchtbaarheid. Met de resurrectio als mannelijk symbool, de eieren als vrouwelijk icoon, en de haas als verbinding van beide.

Vandaag echter zal de Heer niet verrijzen. Het virus en de virologen hebben er anders over beslist. Vergeefs zullen de vrouwen rond de grot drentelen, zoeken naar de Heer die in zijn kot blijft: heden geen vertoning, pretpark gesloten. Dat non-event scherpt natuurlijk alleen maar de begeerte. De manier hoe Titiaan de confrontatie tussen Jezus en Maria Magdalena toont, laat weinig aan de verbeelding over: hij wil social distance (‘noli me tangere’, Gr. Μή μου ἅπτου), zij iets heel anders. Helaas.

Keutels voor eieren

neuspeuterenIn dat opzicht is de christelijke verrijzenis een gemiste kans, een fausse queue. Een man die zich in al zijn glorie toont maar dan elke aanraking afwijst, wat is dat voor iets? Zijn Hemelvaart (apotheose) is tenslotte een vreselijke zaak, een verraad aan het herwonnen lichaam, waardoor nonnen later niet anders konden dan mystieke huwelijken sluiten met een schim en zich fysiek met kaarsen behelpen. Hoe triest is dat.

Noteer dat het ‘raak-me-niet-aan’-motief alleen bij Johannes voorkomt, géén getuige van het eerste uur maar een puriteinse bietekwiet die 200 jaar na datum ook een evangelie wou schrijven, en de Jezus-bio uitzuiverde van al te vrouwvriendelijke bestanddelen. Het is met andere woorden een hoax.

Zo verzuurt dit schoon verhaal halverwege, en word ik zelfs kwaad. Er is iets fundamenteels misgelopen, mijn vrees is dat er vals gespeeld wordt en dat de virologen en de virussen ons samen in het ootje nemen. Zoals agenten boeven nodig hebben en IC-techneuten hackers, de enen kunnen niet zonder de anderen. De corruptie is algemeen, we worden bedot langs alle kanten, ook dat evangelisch Paasverhaal stinkt. De zoektocht naar een herstelmoment, een punt van vóór de grote leugen, het blijft de focus van de filosoof in ons. Ondertussen behelpen we ons met complottheorieën die veel later soms nog waar blijken te zijn. Zie ook de Matsuoka-albums van Marc Sleen, gisteren opgedolven vanonder het stof.

Terwijl u straks kalfstong in madeirasaus met kroketjes gaat eten, blijft er het idee van de verlengde Vasten en dat we ons leven uit handen hebben gegeven, terwijl we elke avond naar de televisie gapen om te vernemen wat ons te doen staat: noli me tangere. Jezus wordt daarmee zelf een tv-figuur, een verschijning, jawel, een evangelische influencer die weet wat goed is voor ons (‘Evangelion= ‘Goede boodschap’). Ik heb altijd al gezegd dat het journaal een sacrament is, een communiegang: ‘neem en eet, dit is mijn lichaam’. Terwijl de hostie natuurlijk alleen maar deeg en water bevat, de rest is boerenbedrog.

Het ritueel consumeren van de leugen, daaraan is de moderne religie gewijd die politiek heet. De media vertegenwoordigen de priesterkaste, zij doen ons alles slikken. Ondertussen ligt het hier al vol neuskeutels van Maggie en ze denkt nog niet aan stoppen. Paaseieren anno 2020, een jaar om nooit meer te vergeten.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

56 reacties op Social distance op Pasen: heden geen verrijzenis

 1. Vanhoovels Paul zegt:

  Wel Bompa. Ik ben akkoord want ik zeg niets anders. En inderdaad; iedere handeling zonder enig moreel besef leidt tot destructie. Wel dat ben ik ook al jaren aan het vertellen. Maar ik ga niet in herhaling vallen. Vleermuis virussen kweken heeft niks te maken met enig moreel besef.
  Het is ze klaar stomen om te gebruiken in een nieuwe oorlog.
  Tenzij iemand het beter weet waarom het in feite gebeurt. Maar dan mag onze wetenschap dit eens vragen. En ook waarom Amerika meewerkte aan de activiteiten in Wuhan.
  En als dat niet gebeurt dan mogen al die wetenschappers hun gezeur op een plaats steken waar de zon nooit schijnt. We weten dat we van de politiek dergelijke vragen niet mogen verwachten.
  Alles is “Top secret”. Dat ze het dan toegeven. Misschien zal ik dan een kopzorg minder hebben.

 2. bompa lawijt zegt:

  Het is een ‘andere’ wereld, in die zin dat de top-secret mensen een eigen, zieke, paranoïde logica hanteren. Door te compartimentaliseren; zodat elk niveau alleen een klein stukje van de puzzel ziet, kunnen de topmensen hun plannen ten uitvoer brengen.
  De bevolking? Lastige vliegen, nevenschade.
  Moeilijk te accepteren als je zelf geen machtswellusteling bent maar wel de realiteit.

 3. Eric zegt:

  Bompa,
  de zaak Rushdie leidde de derde wereldoorlog in, maar die werd al vanaf de jaren ’50 voorbereid.
  Momenteel woedt er een nieuwe oorlog, die tegen het virus. Door de nieuwe oorlog tegen corona (een gecreëerde en geïmporteerde vijand) te ontketenen hoopte men de oorlog tegen de islam in Europa af te remmen. Gans de wereld tegen corona, dat zou oude vijandschappen moeten doen vergeten.
  Ondertussen wordt nog een andere wereldoorlog voorbereid, die tussen China en het Westen.
  Dus zijn er drie wereldoorlogen gaande, die tegen de islam, die tegen Corona en die tegen China.
  Die oorlogen lopen door elkaar heen, hinderen elkaar, reageren op elkaar, moedigen elkaar aan. Het is een fantastisch spektakel, opgevoerd door een in het nauw gedreven mensheid die van zichzelf weet dat ze te groot van getal is, maar die anderzijds niet van ophouden weet.
  Wat nodig is: een decimering van het aantal Arabieren, negers, Indiërs en Chinezen. Ook de overbodige white trash moet eruit.
  Ik hoop dat Corona dat voor elkaar krijgt, ik meen het.
  Het is nu of nooit.
  Eric.

 4. Vanhoovels Paul zegt:

  Oh ja! We zijn op de goede weg. In Nederland staat op meerdere plaatsen de heide al in brand.
  Wegens de droogte. Voor het derde jaar al wordt mijn opgebouwde theorie waarheid.
  Straks vertellen ze op TV weer dat er regen komt.
  En dit nog. In Afrika kennen ze hun tweede sprinkhanenplaag. Deze is nog ruimer dan de vorige.
  Het eten gaat duur worden mannekes. Die boeren rijden ook niet gratis rond met beercontainers.
  De wijnrank gaat nog meer doden veroorzaken. Trôp is teveel! Wie gaat het vertellen aan wit potske in het Vaticaan? Is hij nog altijd tegenstander van de pil?
  Of moet het in Afrika de “coïtus per anus” blijven als strijd tegen de bevolkingsexplosie?
  Of gaan we opnieuw een bende nonnen en paters sturen om ze daar het geld in de offerblokken te leren tellen?

 5. bompa lawijt zegt:

  Het echte white trash zijn voor mij de verraderlijke politici en oligarchen.
  Die zullen het wel overleven.
  Voor de rest, ja, voor mij mag de show ook stilaan afgelopen zijn.
  De vraag is of ze met een “gewone” genocide de klus gaan klaren of eerst nog wat track and trace speeltjes gaan uitproberen.
  Liever de korte pijn, wat mij betreft.

 6. bompa lawijt zegt:

  Die paters pakken alles mee, letterlijk en figuurlijk.

Reacties zijn gesloten.