‘Met alle Chinezen…’: de visionaire geest van Marc Sleen

We zijn nog niet aan ons nieuw petatjes. Nu de ziekenhuizen het onder controle lijken te hebben, was Vlaanderen de woonzorgcentra helemaal vergeten. Oeps.

Ondertussen is ook duidelijk dat, indien men grote hoeveelheden koffiefilters -pardon mondmaskers- wil slijten, men langs de politiek moet gaan. En omgekeerd dat overheidsaankopen zich graag via politieke vrienden laten regelen. Dat gold voor de waardeloze mondmaskers die Maggie bestelde via een Turkse partijgenoot, en het geldt evenzeer voor de afgekeurde lading die ons zopas via een N-VA-er bereikte. Made in China. Uiteraard.

Ik weet wel, dat gebeurt via openbare aanbesteding en een lijst van firma’s die geselecteerd worden, maar waarom komen die bestellingen werkelijk allemaal terecht bij zakenlui met politieke connecties? Toeval?

Het grappige feit dat de Chinezen ons eerst met goedkope brol overladen (en dat we dat natuurlijk laten gebeuren), vervolgens een virus op ons loslaten dat heel de economie en het sociale leven overhoop haalt, en tenslotte in het derde bedrijf nogmaals brol leveren voor medische doeleinden, wettigt enig gezond wantrouwen tegen onze gele vrienden, wat in normale tijden racisme zou genoemd worden maar het zijn geen normale tijden.

Racisme in tijden van pandemie

MatsuokaWie dat allemaal voorzien heeft, is de onvolprezen Marc Sleen, de grootste striptekenaar die Vlaanderen heeft gekend. Naast het knullige Jommeke en de doodbrave Suske en Wiske verschijnt Nero als een icoon van politieke incorrectheid.

In de eerste drie albums die Sleen vanaf 1948 tekende voor De Nieuwe Gids, de ‘stoutere’ tegenhanger van de toen al braaf-burgerlijke De Standaard, speelt een perfide Chinees onder de naam Matsuoka de hoofdrol.

Het gaat om ‘Het Geheim van Matsuoka’, ‘Het B-Gevaar’, en ‘Het Zeespook’, een trilogie waarin Sleen de pandemie van 2020 eigenlijk al voorspelt. In alle drie verhalen is Matsuoka de in Vlaanderen geïnfiltreerde Chinese demon die door Nero en detective van Zwam steeds weer (voorlopig) uitgeschakeld wordt. Als een virus als het ware.

Maar nu dus het covid-19 (en straks de ons nu al beloofde sequel, covid-20), afkomstig uit het land waar men bevers, stekelvarkens, vossen, marmotten, dassen, vleermuizen, honden, katten, ratten, cavia’s, slangen en kamelen eet. Ook het SARS-virus uit 2002/2003 werd ons door de omnivore spleetogen bezorgd, dankzij  de vrije wereldhandel en de kosmopolitische mensheid.

Het idee dat we wat omzichtiger mogen omgaan met alles wat uit die hoek komt, ook economisch, zou voor zeer weldenkende lieden als xenofobie kunnen overkomen. En dat is het ook.

In een breder perspectief moet men de realiteit onder ogen zien dat het multicultureel amalgaam niet deugt en dat er keuzes moeten gemaakt worden, grenzen afgelijnd en gerespecteerd (fysieke, economische en culturele), en dat skivakanties niet noodzakelijk zijn voor het innerlijk geluk. Integendeel zelfs.

De mondmaskers zijn altijd te weinig en te laat, het is beter de import te vermijden van wat ons ziek maakt. Gezond racisme dus, sorry voor wie dat een rare combinatie vindt.

In de studie ‘Race and Racism in Modern East Asia: Western and Eastern Constructions’ (Kowner & Demel, 2013) verschijnen de drie Matsuoka-albums van Marc Sleen op de index van de ‘racistische’ stripliteratuur.

Vandaag, in 2020, zou dat als een onderscheiding kunnen opgevat worden. Zalig Pasen.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

33 reacties op ‘Met alle Chinezen…’: de visionaire geest van Marc Sleen

 1. Charlie zegt:

  Marc Sleen !! Heeft die OOK een collaborateurs verleden ? Zoals menig Vlaams nationalist ?? ??

 2. Pingback: Social distance op Pasen: heden geen verrijzenis | Acta Sanctorum

 3. siegfried zegt:

  Onze vlaams-nationalistische voorouders waren in feite voorstanders van een nieuwe orde. Als we zien in welke samenleving we nu leven, denk ik dat ze heel vooruitziend waren.

 4. bart dw zegt:

  links zal elke “discriminatie” blijven blokkeren.
  voor open grenzen zijn we allemaal éen mensenras en is racisme dus onbestaande.
  maar bij kritiek zijn alle blanken (witten volgens hen) plots racistische nazi’s.
  leve de oikofobie!

 5. John zegt:

  ze zijn toch ook heeeel bang van het virus hoor!
  Ik stem zelf VB maar als ik zie hoe hysterisch Van Rooy en Van Langenhove reageren.
  Ze slikken de Bill Gates, Rockefeller hoax als zoete koek..
  “Sluit het fiere Vlaamse volk’ op roepen ze
  Je zou nog sympathie krijgen met die relschoppende allochtone rotjong
  Daar zit nog iets van verzet, weliswaar verkeerd gericht, in
  Het Vlaamsche volk gaat braaf liggen en laat de “leiders” hun leven vergallen en ruïneren..
  Makke leeuwen waar onze voorouders voor in de loopgraven gekropen zijn..

 6. siegfried zegt:

  Men kan het coronavirus ook zien als een reactie van moeder natuur. Er lopen stilaan teveel mensen op deze aardplaneet en de natuurlijke selectie is door de medische wetenschap en de overvloed uitgeschakeld. De ouden van dagen (waaronder ik) zijn van weinig nut en een last voor de jongere generaties. Die moeten hun plan trekken en de achtergelaten schulden betalen. Ik sta achter het stanpunt van J.S. om mits een vergoeding uit het leven te stappen. Per slot van rekening is het een “Wiedergutmachung” voor de afgeperste pensioenbijdragen en belastingen. Salut en merci.

 7. John zegt:

  Siegfried
  Ben jij een bijgelovige new-ager ?
  Reactie van Moeder aarde; Gaia? Dat is onzin. Antropomorfisering.
  Zoals veganisten vergeten dat dieren ook dieren eten maar wij mogen dat niet meer.
  Lijkt Greta Thunberg wel.
  En als je jezelf een last vindt, ik hou u niet tegen maar vanaf welke leeftijd werd je dan ‘een last’ voor de twitterende jonge narcistjes die even nutteloos zijn als de wat ouderen?
  Het lijkt erop dat je genocidale zelfbeschuldigingspropaganda hebt geïnternaliseerd.
  Dood gaan we allemaal, mag het met een beetje waardigheid? Blijkbaar niet meer.

 8. John zegt:

  jensen boenk erop

 9. John zegt:

  Van Ranst waarschuwt: “Een Wuhan-style lockdown komt dichterbij door wangedrag”
  communistisch kwijl uit alle mondhoeken

 10. Charlie zegt:

  Neen onze voorouders waren landverraders en dieven van hun eigen volk ! De smerigste hebben mening domme Vlamingen naar het oostfront gestuurd ! Gelukkig zijn er weinig teruggekeerd ! De anderen moesten allemaal de kogel gekregen hebben ! Maar de kaloten hebben dat verhinderd ! Daarom zitten we nu met zoveel neo- nazis !

 11. John zegt:

  neo-nazi’s?
  waar? ik weet niet waar u woont of werkt maar..
  ik zie voornamelijk naïef links volk dat geen enkele discussie meer wil of durft aangaan en alles wil verbieden.

 12. Eric zegt:

  Ik heb al heel wat geleerd van Rob Jensen. Het komt erop neer dat wij niet eens de pionnen, maar slechts stofdeeltjes zijn die door de democratisch verkozen slaafjes van de schaakspelende hoge heren weggeblazen worden. Dat rapport van het Bundesamt uit 2012 zegt genoeg, die coronacrisis werd gepland en minitieus uitgevoerd, waarbij de grondwetten systematisch aan de laars werden gelapt.

 13. Eric zegt:

  Ook van Jensen geleerd : de vader van Gates bezat een resem abortusklinieken en Bill Gates is ervan overtuigd dat we met teveel zijn op aarde – iets wat ik overigens onderschrijf. Maar wat Jensen, noch Gates vermelden is dat de population bomb geen blanke, maar een Afrikaanse, een Indische, een Chinese en een Arabische bom is. Dat Gates zich dus maar eens inzet voor een reductie van het aantal negers, moslims, hindoes of gelen. Het zijn zij die de planeet overbelasten. Daarover durft zelfs Jensen het niet te hebben. Ook hij is te politiek-correct.

 14. John zegt:

  Jensen probeert nog, de rest is al gaan liggen met de pootjes omhoog.
  Ze weten ook dat als ze eerst de blanken uitmoorden, de goyim, dat de andere rassen dat nadien zelf wel doen wegens totale instorting van het systeem.

 15. John zegt:

  Gates in trouwens in Afrika al lelijk tekeergegaan met experimentele vaccins.

 16. John zegt:

  ook de Vlaming

 17. Boomer zegt:

  Wat ze mij ook proberen wijs te maken, er klopt fundamenteel iets niet in hun hele corona verhaal.
  Uitgebroken un Wuhan door vleermuizen, maar er werd reeds een eerste variant A van het virus waargenomen in september 2019.
  We zitten nu aan een derde variant van het virus en blijkbaar lust dat geen Chinezen maar des te meer Europeanen en Amerikanen.
  Toch ook heel bizar dat er enkel in die stad een uitbraak is geweest, nergens anders in China.
  Waarom hebben de politici het parlement in reces gezet tot 05 september, durven ze het ons niet zeggen misschien dat het zo lang gaat duren?
  Los van hun complete improvisatie zijn ze nog te laf om ons de waarheid te vertellen.
  Wie gaat een gigantische economische schade van een vijf maanden durende lockdown betalen?
  Kortom ze liegen ons voor, elke dag opnieuw en ik wordt stilaan heel kwaad.

 18. John zegt:

  goed zo, we hebben veel meer mensen nodig die woest worden.
  Maar wel slim blijven en je niet laten provoceren.
  Dan maak je het hen nog makkelijker.
  Dit is de grootste psyop uit de geschiedenis. Resultaat van minstens een eeuw social engineering en bestuderen van massapsychologie
  Als er niet snel veel mensen boos worden is het game over voor het ‘vrije’ westen en in feite de hele wereld.

 19. MrMontenegro zegt:

  Slecht 1 opmerking. Matsuoka is gene Chinees maar ne JAPANEES

 20. iqnada zegt:

  Oh wat schrijft Sanctorum goed, nog afgezien van de inhoud die origineel en ad rem is. Eitjes in het struweel indeed.

  Matsuoka was een belangrijk Japans diplomaat, een van de vele politici en militairen die in 1946 de schuld op zich hebben genomen uit plichtsbesef, om Hirohito uit de wind te zetten. Yamato en zo.

  Autobiografisch feitje: mijn oma, geboren rond 1890 , was bang van Japanners heeft ze me gezegd: misschien door de Russisch- Japanse oorlog?

  Sleen speelde misschien in op bestaande vooroordelen.

  In de hoed van Gerard de duivel is baard- en snorloze duivel een karikatuur van Camille Huysmans. Zijn assistent is een dikke boosaard: net Spaak.

  Krantenlezers moeten dat geweten en geapprecieerd hebben. Sleen schreef voor kinderen maar de double-entendres waren voor grote mensen die gazetten lazen.

  De albums waren goedkoop, op krantenpapier, 15 frank toen ik klein was.

  Da kunde ga nie begraaipe. ’t Ies pertank officieil de woarhait.

 21. jean hesp zegt:

  da gaade gij bepalen hè (X2)

 22. Anoniem zegt:

  Dank je voor het buitengewoon heldere stuk. Een verademing in de soms dikke mist hier.

 23. jean hesp zegt:

  ni bepalen
  een goeie sigaar ken nochtans smaken

 24. John zegt:

  anoniem
  voor kwaliteits “content” Doorbraak en De Morgen.
  de vlotste pennen en senior writers in Vlaanderen en helemaal niet duur.

 25. Christel zegt:


  Frappant dat in China met 1,3 miljard bewoners minder doden vielen dan hier in het apenland met amper 11 miljoen bewoners. China die zogezegd via Jack Ma en Alibaba miljoenen mondmaskers schonk maar wel de klokkenluiders de mond snoerde. China die met haar goedkope brol onze lokale economie verwoest, de failliete bedrijven in Europese landen opkoopt, via de nieuwe zijderoute, Huawei smartphones en de installatie van 5G network in onze wereld binnendringt en de hoogtechnologische knowhow van het Westen ontfutselt, …
  Mijn overgrootvader waarschuwde al meer dan een halve eeuw geleden tegen mijn moeder : ‘pas op voor het gele gevaar’.

 26. Eric zegt:

  Linkse Lulbach, wat een gemaakt mannetje met zijn voorbedachte, semi grappige praatjes. Product van enkele idioten in een achterafzaaltje,net als corona. En al even degoutant.

 27. Anoniem zegt:

  virtue signallend poco links Hollands lulletje

 28. Christel zegt:

  Tja, al te gemakkelijk om op Lubach te schelden, omdat hij ‘links’ is; Mij interesseert het niet wie links of rechts is, maar om het feit dat China een al te grote impact heeft op WHO en op (wereld)economie, wat ook bevestigd is door Jonathan Holslag – die je moeilijk een ‘idioot’ kan noemen.

 29. Anoniem zegt:

  ja Christel, dat klopt maar ik vind het altijd grappig wanneer linksen, als het heet onder de voetjes wordt, opeens hun kar draaien terwijl het doorgaans communistjes in spe zijn.
  En wat is China?; juist.
  In veilige tijden wat flirten met Fidel of andere revolutionairen en de omgeving de les lezen tot het gele of bloedrode gevaar dichtbij komt.
  Ideologisch drijfzand maar vol overtuiging, fanatisme en morele superioriteit gebracht.

 30. Eric zegt:

  Waar haalt u het gegeven dat ik zou ‘schelden’ op Lulbach omdat hij links is? Als hij rechts was zou ik hetzelfde over hem schrijven. Hij is gewoon een nepfiguur die ingestudeerde verhaaltjes en grapjes debiteert. En hij is zo poco als de pest. Als hij dat niet was had hij trouwens geen programma op de VPRO.

 31. Eric zegt:

  En wat China en het WHO betreft: dat wist ik al een maand geleden, daar heb je Lulbach toch niet voor nodig? Voor Holslag heb ik erg veel respect, die durft zelfs op de msm, weliswaar voorzichtig maar kordaat, tegen de stroom in te roeien. Maar weet je wat mij het meest ergert? Dat men nu China als bliksemafleider heeft ontdekt. Ondertussen beseffen de mensen niet welke supermisdadigers in de EU aan de top zitten. Merkel is net zo erg als de Chinese president, Macron, Rutte, Rutten, Conte, Von der Leyen, Sanchez: het zijn allemaal gewetenloze globalisten die het virus – misschien willens en wetens – in Europa hebben toegelaten. Ik weiger daarom nog langer China of Trump aan te vallen. Nee, het wordt tijd dat men onze eigen politici eens genadeloos fileert. Ze moeten hangen !

 32. Hans zegt:

  zeker ook Timmermans, Michel, Verafstoot

Reacties zijn gesloten.