Vandaag West-Vlaamse gastvrijheid op alle wegen naar de kust

controleHeden een stralende lente, wat zeg ik: zomerdag, en u blijft in uw kot, ja, echt, het moet. Ook mensen met een tweede verblijf (mijn probleem totaal niet, ik ben al blij met één, maar soit) dienen zich te onthouden van enige verplaatsing naar hun vakantietehuis. Ons medeleven gaat dan vooral uit naar al wie een appartement aan de kust heeft.
Niet alleen omwille van het reisverbod zelf, maar de manier hoe het gehandhaafd wordt: hier onthult de West-Vlaming zijn ware gezicht, en ik mag dat zeggen als geboren Oostendenaar: cynisch, nukkig, misantroop en xenofoob.
De manier hoe de tot provinciegouverneur geparkeerde tsjeef Carl Decaluwé in zijn vreselijkste poldervlaams iedere niet-kustbewoner met de nodige krachttermen weghoont, het is het echte normaal, en dat heeft nu eens niets met de lockdown an sich te maken. Het is de Menapische volksaard zelf, het bewijst dat al die toeristvriendelijke lokpraat pure huichelarij is: de euro’s wel willen, maar achter de rug de middenvinger opsteken naar de indringer.
Akkoord, er is een verplaatsingsverbod, maar Decaluwé heeft er een demonisch plezier in, evenals trouwens zijn partijgenoot De Crem.
CaluwéOnthou dat nu voor eens en voor goed: de West-Vlaming haat toeristen, niet alleen de transmigranten op en rond het parkeerterrein van Jabbeke, maar gewoon elke binnenlander, de arrogante Antwerpenaar, de Brusselaar die ongegeneerd in het Frans bij de bakker wenst bediend te worden, de slome Limburger met een nest lawaaierige koters die de hele namiddag aan één pintje lebbert, en uiteraard de OCMW-Walen in jogging en slenterend op turnsloefen, op zoek naar het allergoedkoopste menu van het allergoedkoopste eethuis.
Maar dus vandaag het uur van de waarheid. Met drones worden ze opgespoord, de recreanten op weg naar de lelijkste kustlijn van Europa, op alle invalswegen staan flikken om u te vragen: ‘dag meneer, waar hoat u naar toe, welke verploatsing maakt u, ma gek uw papieren meneer?’ Rechtsomkeer, dat is dan 250 euro. De kustbewoner geniet. Gisteren in het journaal zagen we een wandelend koppel op de dijk, twee echte Oostendenaars, waarvan we de uitspraak noteerden: ‘Oef, eindelijk hebben we de dijk eens voor ons alleen!’ Maak u verder geen illusies, toerist.
Wat is nu de link met het maskerverhaal van gisteren? Ensor natuurlijk. De tronies en de doodskoppen die zijn werken vullen gaan over de mensenhater Ensor zelf, maar bij uitbreiding over de Koningin der Badsteden die in de keuken pist over de tomate crevette die u op uw bord krijgt.
James-Ensor-Skeletons-Fighting-Over-a-Pickled-HerringU twijfelt nog? Bekijk opnieuw het Bruegheldoek ‘De strijd tussen Vasten en Vastenavond’. Wat ligt er op die grote ovenspaan van de Vasten? Juist, twee haringen. Waarover maken de twee skeletten ruzie op het Ensordoek ‘Squelettes se disputant un hareng-saur’ (1891)? Juist.
De zure haring (hareng saur = art Ensor) staat voor de misantrope kustbewoner, de twee skeletten idem.
Oostende wil u niet, kust ze godverdomme, verdwijn, laat ons gerust in onze vissige mistroostigheid.
De oprukkende zeespiegel kan redding brengen, maar kustbewoners zullen er natuurlijk altijd zijn. Jammer dat ik u geen beter nieuws kan brengen op deze schone dag, waarbij ik hoop dat al uw goesting om toch zeewaarts te rijden, over is.
Quod erat demonstrandum.
Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

93 reacties op Vandaag West-Vlaamse gastvrijheid op alle wegen naar de kust

 1. Marc zegt:

  Is het niet het recht van elke Vlaming om zowel door politie als door de heer Decaluwé in het AN toegesproken te worden in plaats van in een vreemde taal, die dat bizarre West-Vlaams toch wel is? Zolang dat niet gebeurt zou elke boete onrechtsgeldig moeten verklaard worden. En voordat de gemiddelde West-Vlaming correct AN kan spreken is er van West-Vlaanderen inderdaad al lang geen sprake meer, dan zit de zee al tot aan Vlaams-Brabant :).

  • hetnieuwenormaal.gov zegt:

   Waar de bende van Nijvel niet in geslaagd is wordt nu verwezenlijkt door corona.
   De politiestaat installeren.

   • bompa lawijt zegt:

    voor linkiwinkies

   • Benny zegt:

    psychobill filantroop

   • Benny zegt:

    Bill Gates, de man wiens besturingssysteem zeer virusvatbaar is gaat u nu platspuiten met een vaccin tegen een ander virus.Genocidal maniac.

   • Benny zegt:

    slave new world order @ home

   • hetnieuwenormaal.gov zegt:

    van sommige artikels ben je blij dat ze achter de betaalmuur staan:
    “De truien van Marc Van Ranst als ‘uniform’: slimmer dan je denkt”
    hln exclusief
    het uniformpje van ’s lands liefste communistje

 2. Marc zegt:

  Iets totaal anders: ik hoor zonet dat de geniale president Trump enerzijds, zogezegd, de ernst van de situatie wel inziet, maar anderzijds voor Pasen een uitzondering wil maken en de mensen toch wil doen samenkomen voor erediensten. Waarschijnlijk heeft het Oranje Genie hierover in het geheim onderhandeld met het coronavirus en zijn ze een tijdelijke wapenstilstand overeengekomen? Maar alle gekheid op een stokje: toch, nog altijd, blijft de grootste idioot in de geschiedenis van het Amerikaanse presidentschap aanhangers hebben, ook hier in België, ook op dit forum. Begrijpe wie kan.

  • willy zegt:

   Als je op minder dan 4 jaar tijd meer dan 6 (zes) miljoen mensen terug aan het werk hebt. geholpen dan ben nog niet zo de grootste idioot ; er lopen er hier veel grotere rond .Een heleboel van zijn andere afspraken is hij ook nagekomen , wat niet kan gezegd worden van onze tuinkabouters
   Al zijn voorgangers tot Eisenhouwer waren niet beter dan deze . Wat velen zelfs na bijna 4 jaar niet schijnen te begrijpen is dat Trump geen politieker is maar een malafiede manager .Zij die ooit in een Amerikaanse firma hebben gewerkt hier in Europa , weten wat ik bedoel

  • aghasee zegt:

   West-Vlamingen bashen en Trump bashen.

   ‘nuff said

   Plonk

  • Eric zegt:

   Ik vind het vreemd dat u, in navolging van de westerse pers – die overigens in handen is van de vriendjes van de Amerkaanse ‘Democraten’ – op Trump moet afgeven, terwijl hier in Europa, meer specifiek in België, voldoende politici rondhangen die veel idioter en gevaarlijker zijn dan Donald Trump. Ik heb geen last van Trump, wel van corrupte, criminele figuren als Van Ranst, De Block, Michel, Timmermans of Von der Leyen.

  • Anoniem zegt:

   Zullen we dan maar zwijgen over alle belgiese idioten? Of zijn die boven twijfel verheven?Een niet-verkozen, franstalige junta zal vlaanderen redden? Wakker worden marc! blauwe wilmes, dewaal, … zullen ons niet redden! Trump-bashen is sinds het aantreden van die president in bepaalde middens de maat waarmee medemensen worden gemeten. Ik ben zelf niet echt een fan van trump maar je preferentiële president obama heeft er ook niet echt veel van gebakken, of toch?
   Laat ons nu vooral focussen op de “crisis” waarmee we zelf worden geconfronteerd en dan kan ik me voorstellen dat pasen wordt geannuleerd maar ook dat tegen 23 april de “noodtoestand” wordt opgeheven. Ter informatie, dan begint de ramadan.
   Als vrijdenkend atheïst ben ik wars van deze religieuze/ideologische wartaal.
   Wat mij betreft mag de ongebreidelde uitwas van mensen stoppen; maar zolang ideologen en religieuze fanaten gif blijven spuwen en zich blijven verzetten tegen beperking van de wereldbevolking zal dit soort “crisissen” zich blijven herhalen.

 3. Anoniem zegt:

  “de grootste idioot in de geschiedenis van het Amerikaanse presidentschap”
  dat was toch echt Obama hoor en ben geen Trumpfan maar die kent tenminste toch nog iets van economie..

  • Marc zegt:

   Ga dat nu maar eens zeggen tegen al die zwaar zieke mensen in de VS die het nu zonder Obamacare moeten stellen. U zou voor uw leven moeten rennen, denk ik.

   • Anoniem zegt:

    ik denk dat u niet weet wat obamacare inhield.
    trouwens Trump heeft aangekondigd dat iedereen met corona kosteloos zal behandeld worden uit een gigantisch noodfonds met ook betalingen voor wie zonder werk valt..;
    u zal dit, vanwege Trump derangement syndrome; uiteraard straal negeren.

   • aghasee zegt:

    Marcske toch. Sukkel. Informeer u terdege.

   • Marc zegt:

    Tof van hem, dat noodfonds. Dat kan hij gebruiken voor al die extra besmettingen die er zullen komen als hij zijn zin krijg, door Amerikanen met Pasen toch samen te brengen. Denk eens na, sukkeltje.

   • Anoniem zegt:

    ga Obama zijn reet kussen, sukkeltje en blijf lekker poco

   • Marc zegt:

    Net zoals JS ben ik links noch rechts. En uw taalgebruik laat duidelijk zien hoe het zit met uw IQ. Niets om trots over te zijn. Ik zal trachten mijn zinnen in het vervolg wat korter te maken. Dan kan u ze misschien, heel misschien, ook snappen.

   • Anoniem zegt:

    sukkel; kort genoeg?

   • Hans zegt:

    @Marc
    “Net zoals JS ben ik links noch rechts”
    Als u het zelf gelooft…

   • Marc zegt:

    Tja, Hans, veel mensen kunnen nu eenmaal enkel dualistisch denken, net zoals een PC, het is een 0 of een 1, voor of tegen, links of rechts… Dat is de ziekte van deze tijd. Er is geen enkele politicus waar ik helemaal voor of tegen ben, ja, ik geef toe, zelfs Trump heeft goede dingen gedaan. Voilà.
    Maar ik heb het in mijn kritiek niet in de eerste plaats over de politicus, maar vooral ook over de mens Trump. Als sommigen onder jullie hem sympathiek vinden, dan vraag ik me af wat ze onder onsympathiek verstaan.

   • Hans zegt:

    @Marc
    sympathiek?
    is dat een criterium? Er is bijna geen enkele politicus die ik sympathiek vind; so what?

   • Marc zegt:

    Ja, dat is een criterium, maar gepaard gaande met hun acties, uiteraard. Met hun doen en, in het geval van Trump, vooral laten.

   • Hans zegt:

    @Marc
    op die manier is alles een criterium
    sympathie is vrij subjectief en bijna geen enkele politicus kennen we persoonlijk.
    de media bepalen voor een stuk de beeldvorming.
    ik vind Orban niet ‘sympathiek’ overkomen en hij wordt dictator genoemd.
    zijn partij heeft wel de meerderheid en beschermt haar eigen volk.
    hier zitten we met tientallen mini-dictators zonder meerderheid die hun eigen volk haten en uitverkopen maar waarvan sommigen een sympathieke glimlach hebben…

   • hetnieuwenormaal.gov zegt:

    voor het geval jullie vergeten waren hoe het moest.
    een staaltje infantilisering en regressie:

   • hetnieuwenormaal.gov zegt:

    ik weet ook dat dit k3 filmpje voor “kids” is maar wij worden exact hetzelfde behandeld door de roverheid.

 4. Anoniem zegt:

  Natuurlijk heeft Trump gelijk. In plaats van de mensen op te hokken en ze te pesten (kustbewoners kust ze) mogen ze even uitrusten, en daarna back to business! En geheel in de Republikeinse aard wordt de scheiding gemaakt tussen de waardevolle werklustige burgers, en de verslaafden, zieken, sukkelaars, doppersprofitariaat, kortom het Obamablok aan het been van een groeiend land. En vergelijk hem niet met de nazi’s want die haalden alles wat gehandicapt of joods of oppositie was, of volksvreemd zoals de westvlamingen nu doen, uit hun maatschappij. Als ooit de zee tot in mijn backyard komt, sta ik paraat met de patattenriek om ze lek te prikken, poets wederom klak! Overigens, bedankt Santorum voor uw onverbloemd objectieve observatie van het West-Vlaamse belangblok.

  • Marc zegt:

   Voor sommige mensen, zoals u en Trump, kan geen hulp meer baten. Ik geef het op. “Even uitrusten”. Denkt u dat het virus dat intussen ook gaat doen? Man man man…

   • Anoniem zegt:

    listen to Van Ranst and go to sleep..sleep
    now listen
    Obama and msm good, Trump bad
    now wake up and repeat

   • Eric zegt:

    Ik vind het vreemd dat u, in navolging van de westerse pers – die overigens in handen is van de vriendjes van de Amerkaanse ‘Democraten’ – op Trump moet afgeven, terwijl hier in Europa, meer specifiek in België, voldoende politici rondhangen die veel idioter en gevaarlijker zijn dan Donald Trump. Ik heb geen last van Trump, wel van corrupte, criminele figuren als Van Ranst, De Block, Michel, Timmermans of Von der Leyen.

   • Anoniem zegt:

    orange man bad
    Merkel vergeten?

   • Marc zegt:

    @Eric, neen, u heeft geen last van Trump, gelukkig maar. De massa’s Amerikanen die in ziekenhuizen gaan terechtkomen en achteraf die torenhoge rekeningen niet gaan kunnen betalen omdat er geen Obamacare is, des te meer. Het is nu al duidelijk dat veel doodzieke Amerikanen toch niet naar het ziekenhuis willen omdat ze bang zijn bankroet te geraken, en dat noodfonds gaat dat niet veranderen. En hoe meer zeer zieke Amerikanen er niet in de ziekenhuizen terechtkomen, hoe meer besmettingen er nog gaan komen. God bless America, ze gaan het nodig hebben. Geef mij dan maar de figuren die u opsomt.

   • Eric zegt:

    Als ik ziek word ligt dat niet aan The Donald maar aan de totaal incompetente Europese politici. Op 21 februari, drie weken nadat Trump de grenzen voor Chinezen sloot, heeft hij op de G20-top in Qatar de Europese ‘leiders’ gevraagd om overleg inzake corona. Ze weigerden en wilden enkel over het heilige klimaat praten. Nadien is corona de VS via Europa binnengekomen. Trump heeft zijn grenzen voor Europeanen veel te laat gesloten. Maar onrechtstreeks zijn al die dode Amerikanen slachtoffers van de criminele laksheid van de EU. Die mensen moesten voor het Internationaal Strafhof gedaagd worden.

   • Anoniem zegt:

    yep

   • Hans zegt:

    Trump, the only adult in the room tussen globalistische nwo klimaatcreeps en volksverraders allerhande.

   • Marc zegt:

    Als Trump in Qatar zo bezorgd was over het virus, waarom sprak hij dan een paar weken later over een griepje, en was hij veel te laat met de juiste maatregelen, terwijl hij toch al moet gezien hebben wat het aanrichtte in Europa? DAT is het probleem dat ik heb met Trump, hij zegt dit, maar doet weer iets anders. Even later zegt hij iets anders, en doet nog iets anders. Maar soit, er zijn er die veel erger zijn. In Turkmenistan doen ze of er niks aan de hand is, erger nog, het is er verboden om het woord ‘coronavirus’ te gebruiken

   • Marc zegt:

    En dit nog, als je denkt dat het probleem opgelost was als Europa op tijd maatregelen had genomen, ben je wel heel naÏef. Alsof alleen Europeanen in China komen. Het virus zal m.a.w. zowel via Europa als rechtstreeks vanuit China in de VS zijn gekomen. Of denkt u dat er in China geen Amerikanen komen?
    Maar in ieder geval hou ik China verantwoordelijk voor de hele miserie. En daar geef ik Trump nu wél eens gelijk in, het is een Chinees virus, en dat mag herhaald worden. Diplomatie is goed tot op zekere hoogte, de Chinese regering moet op haar verantwoordelijkheid gewezen worden. Je zou je zelfs kunnen afvragen of ze niet een deel van de kosten wereldwijd zouden moeten dragen!

   • Eric zegt:

    Wat ik niet begrijp is de preoccupatie in West-Europa met Trump. Of, correcter, ik begrijp die wel: ze is volledig geïnduceerd door de msm. Trump heeft tijdig de grenzen voor Chinezen, maar veel te laat voor Europeanen gesloten. Dat hij corona een griepje heeft genoemd klopt, Wellicht heeft hij dat gedaan om de beurzen te kalmeren, die toen al in vrije val gingen. Hij had dat beter niet gedaan, dat is zo. Maar wat men blijkbaar in West-Europa weigert te aanvaarden is dat het buitenlands beleid onder Obama voor ons veel nefaster was dan dat onder Trump. Zonder de bombardementen van Clinton, Obama en Sarkozy op Libië was de ‘vluchtelingen’crisis beperkt gebleven. Sinds Trump aan de macht is zijn er geen aanslagen meer, de economie boomde en IS werd zo goed als verslagen. Wat heeft men in Europa in godsnaam dan te klagen? Of woont u soms in de VS en bent u misschien persoonlijk getroffen door de afschaffing van Obamacare door the Orange Miracle? Ik begrijp uw houding niet. Wie zijn de verantwoordelijken voor de miserie waarin we nu zitten? Dat is niet Donald Trump. Het zijn de EU- en andere idioten die ik hierboven opnoemde. En die zouden moeten worden aangepakt. Niet iemand die 10.000 km ver van hier de plak zwaait. Over hem moeten de Amerikanen maar oordelen.

   • Marc zegt:

    De VS leven niet in een luchtbel. Als het coronavirus daar niet degelijk wordt aangepakt, zal dit ook weer een weerslag hebben op Europa. En omgekeerd natuurlijk. Gelukkig heb ik nu wel de indruk dat het tot Trump begint door te dringen, behalve die (serieuze) uitschuiver over het toelaten van erediensten tijdens Pasen. Zonet nog gezien dat bepaalde religieuze groeperingen (en ik heb het over christenen!) zich niet houden aan de maatregels. De Here Jezus zal hen wel beschermen, en indien niet, is het gewoon hun tijd om naar het Paradijs te gaan. Dat soort mensen is gevaarlijk, en bovendien uiterst egoïstisch. Trump moet daar met harde hand ingrijpen in plaats van zo iets te zeggen.

   • Marc zegt:

    En by the way, een uitspraak als “Of woont u soms in de VS en bent u misschien persoonlijk getroffen door de afschaffing van Obamacare door the Orange Miracle? Ik begrijp uw houding niet” vind ik vrij egoïstisch en cynisch.. Ik vind het vreselijk voor die mensen. Maar ik zal wel weer te empathisch zijn, zeker?

   • Anoniem zegt:

    je kan idd. te empathisch zijn of virtue signallen

   • Marc zegt:

    Misschien heeft u daar een punt wat te empatisch zijn betreft, en je wordt er niet vrolijker van. Dat ‘virtue signalling’ is niet op mij van toepassing, ik moest het eerlijk gezegd even opzoeken: “expressie van morele waarden om positie in sociale groep te verbeteren”. Als je anoniem bent op een blog, heb je aan die positief in een ‘sociale groep’ immers niet zoveel.

   • Marc zegt:

    empatHisch

   • Marc zegt:

    En positie, niet positief. Zucht.

   • Hans zegt:

    ik zeg niet dat u aan virtue signalling doet maar het gevaar is er altijd en ik aanvaard het niet als argument om te proberen de discussie te sturen.
    het is maar een van de vele shamingtechnieken en denkfouten die worden ingezet om de tegenstander te verlammen.
    aanrader het boek ‘woke’, Tatiana Mc grath (synoniem van Britse comedian) erg grappig

   • Eric zegt:

    Die zogenaamde empathie waarin Europeanen zo graag uitblinken heef dit continent met onoplosbare problemen opgezadeld. Zwijg me over empathie. In de juiste volgorde geef ik om mijn vriendin en mijn zoon, mijn vrienden, mijn kennissen en de mensen die mijn waarden onderschrijven. Nogal wat Amerikanen behoren tot de laatste groep, maar niet allemaal. De meesten gaan me niet echt aan. Empathie is iets gradueels.

 5. johnny controletti zegt:

  Hoewel de Oostendenaars ook wel worden omschreven als onstuimige levensgenieters oftewel schuferluten : http://www.vliz.be/docs/groterede/GR31_Zeegevoel_Vissersgemeenschappen.pdf

  • Marc zegt:

   Ik heb geen problemen met Oostendenaren, mijn reactie hierboven (over het West-Vlaams) moet dan ook met de nodige tongue-in-cheek worden gelezen. En wat de kustbewoners denken over toeristen, dat vind je nu eenmaal overal in toeristische streken. Enerzijds hebben ze ze nodig, anderzijds hebben ze er vaak de buik van vol. Wat ik goed kan begrijpen, als je sommige toeristen bezig ziet, met dronken, vulgaire Britten als extreem natuurlijk. Probleem is natuurlijk dat alle toeristen dan vaak over dezelfde kam worden gescheerd…

   • johnny controletti zegt:

    Eenmaal aan boord van de overzet (Ramsgate > Oostende?) wordt je dronken, want veel drank daar (taxfree shop). What shall we do with the drunken sailor?

  • Marc zegt:

   Gasboete geven 🙂

 6. Christel zegt:

  Eh, wat heeft de Amerikaanse president met West-Vlaamse gastvrijheid te maken?
  Waarschijnlijk een bliksemafleider om maar niet over de nukkige West-Vlaming of over de misantroop Ensor te moeten hebben ;-).
  Schitterend stukje. Wat een gave om de actualiteit weer met een Vlaams kunstwerk te mixen en dat met een vleugje ironie.
  Ensor was een satiricus pur sang, hij stak net als u graag de draak met de medemens maar dreef eveneens spot met zichzelf. In zijn schilderij ‘les cuisiniers dangereux’ presenteerde hij zichzelf met zijn hoofd op een bord (een allusie op Johannes de Doper), vergezeld van een… gerookte haring. Zoals u bovenstaande al schreef : hareng saur = art Ensor (fonetisch woordspelletje).

  Hij was al vaker in de clinch met Octave Maus (kunstcriticus en oprichter van de kunstkring ‘les XX’, waarvan Ensor ook lid was). Hier ziet u hem het bord met het hoofd van Ensor opdienen.
  De andere hoofden zijn van collega-kunstenaars zoals Anna Boch (in de gedaante van een kip).
  Zelfs een zwijntje ontbreekt hier niet ;-). In de volgende zaal ziet u dan critici rond de tafel zitten, die zich overgeven aan de Bourgondische feestelijkheid. Zowel diegenen die zijn werk neersabelden als die hem de hemel in prezen. Hoe het sarcasme van Ensor hier de pretenties van zowel artiesten als die van critici weergeeft.
  Make Flanders great again! 😉

  • bompa lawijt zegt:

   In 2024 gaat uw wens in vervulling en is het aan ons.

  • Marc zegt:

   Trump heeft met alles iets te maken 🙂

   Neen, het gaat uiteraard over de maatregelen; enerzijds in een klein landje als België zeer draconisch (soms te, daar geef ik BDW gelijk in), anderzijds in een reusachtig land als de VS, met dus veel meer risico op een verschrikkelijk groot sterftecijfer, een president die maatregelen zo vlug mogelijk weer wil afschaffen en zelfs tijdens Pasen een uitzondering wil maken voor erediensten. Of om ‘even te rusten’, zoals een genie hierboven het uitdrukt.

   • Anoniem zegt:

    Trump doet dat goed
    dit is toch geweldig!

   • Christel zegt:

    Tja, de economie moet blijven draaien.
    Waar alles in feite om draait : God, geld en gat…
    https://giphy.com/gifs/machine-charlie-chaplin-VX1SR17FuXtXq

   • Eric zegt:

    Kan zijn, Marc, maar er wonen in Vlaanderen veel meer mensen op een hoop dan in de VS (behalve in de grote Amerikaanse steden), waardoor de toestand bij ons veel precairder is dan in het land van Trump. Maar de relatie tussen beschikking en gebruik van mondmaskers enerzijds en de ernst van de pandemie wordt duidelijk. In landen als Tsjechië, Oostenrijk en Denemarken waar mondmaskers op straat verplicht zijn vermindert het aantal besmettingen aanzienlijk. Terwijl de WHO het belang van mondmaskers minimaliseerde. Ook onze regering heeft wat dat betreft compleet gefaald.

   • Marc zegt:

    Daar heeft u waarschijnlijk wel gelijk in. Het wordt me steeds meer duidelijker hoe weinig de wetenschappers eigenlijk weten, en hoeveel ze vaak van mening verschillen. Maar toch beter het zekere voor het onzekere nemen.

   • Benny zegt:

    En toch willen ze een technocratische dictatuur met wetenschap als nieuwe religie en witjassen als priesters.

   • Christel zegt:

    Dat is ook de mening van Dr. Beaucort, gewezen spoedarts. En in ons ziekenhuis draagt iedereen sowieso een mondmasker.
    https://www.hln.be/wetenschap-planeet/medisch/luc-beaucourt-iedereen-zou-een-mondmasker-moeten-dragen~a4f3d623/
    De ware reden is : een tekort aan mondmaskers!
    Zoals Rik Torfs twitterde: ‘We hebben nu drie ministers van mondmaskers. Maar geen mondmaskers’
    En te bedenken dat ze in 2015 miljoenen mondmaskers hebben vernietigd.
    Onvoorstelbaar.

   • Anoniem zegt:

    om plaats te maken voor asielzoekers…

   • Eric zegt:

    Het is ook een kwestie van hoe een bevolking zich gedraagt. In Tsjechië werden er overal ateliers opgericht die mondmaskers maakten. Door de mensen zelf. Ik heb mijn eigen mondmaskers. Met een aardig stuk katoen, rekkertjes die om de oren passen en een nietjesapparaat kan je in no time enkele maken. Het zou vooral verplicht moeten zijn in voedingszaken en apothekers – niet alleen voor klanten, maar ook voor het personeel. Maar degenen die het daar dragen behoren tot de uitzonderingen.

   • Christel zegt:

    Ben er ook voor, dat iedereen mondmaskers zou dragen, zowel op straat als in voedingszaken/apotheken. Want het geeft weinig zin als er maar een paar mensen het dragen. Een mondmasker beschermt jou niet tegen virussen maar zorgt ervoor dat je de ander niet besmet. Veel mensen denken juist het omgekeerde.
    Als je niet handig bent om zelf mondmaskers te maken, kan je nog altijd met een katoenen sjaal je neus en mond bedekken. Of een Venetiaans masker opzetten :-). Een kwestie van je eigen speeksel/adem bij je te houden.
    Maar leiders dienen ook het goede voorbeeld te geven. Boris Johnson pleitte voor groepsimmuniteit en belandt zelf op intensieve zorg…Trump bood artsen van Johnson hulp aan terwijl honderdduizenden Amerikaanse burgers geen zorg kunnen betalen. Tja.

   • Billy zegt:

    @Christel
    nog maar eens
    er is een noodfonds voor corona in Amerika dat de rekening betaalt van iedereen die geen verzekering heeft.
    Maar ook u bent geobsedeerd door Trump terwijl regeringsleiders (en virologen) all over the worjd flaters begaan.
    Niet in het minst bij ons en dat is voor ons toch het meest relevant, niet?
    Trump was trouwens de eerste die hydroxychloroquine aanwees maar wordt door het fake news tegengewerkt in ALLES wat hij doet of zegt.
    https://www.medi-sfeer.be/nl/nieuws/belgie-rantsoeneert-hydroxychloroquine-dat-mogelijk-werkt-tegen-coronavirus.html

   • Billy zegt:

    world

 7. Heksje zegt:

  De kust toont zich van haar beste beentje: betalen (verblijftaks, etc…. ) en oprotten. Vooral als er niets meer te rapen valt voor de plaatselijke middenstand….

  Ik lees in lezersreacties in HLN veel ongenoegen over de te betalen tweede verblijftaks. Het twaalfde van ca 1.000,- euro (ocharme 85,- euro) zal het verschil niet maken. De schadenfreude bij onze West-Vlaamse vrienden des te meer…

  glunderende gouverneur,
  glunderende burgemeesters,
  glunderende De Crem,
  Glunderende werknemers bij de dienst toerisme – alweer een zogenaamd domme smoes om toch de kust te kunnen bezoeken…
  Glunderende over het paard getilde vertaler/tolken – oeps ik bedoel journalisten- alweer een tweedeverblijver beboet – goed zo!

  De driestheid waarbij men te werk gaat: vliegende brigades, automatische nummerplaatherkenning, controle van tweede verblijven, warmtezoekende camera’s, drones, en als dit allemaal niet werkt dan maar beroep doen op de ‘burgerzin van de West-Vlaming’ de kliklijn… Echte maar dan echte criminelen die tweedeverblijvers….

  Je kan je vragen stellen over het nut van het verbod om aan de kust te verblijven in je eigen tweede verblijf … Uiteindelijk kan je perfect de asociale afstand aanhouden of schenden zoals je thuis kan doen. Je tocht kustwaarts alleen in de wagen, het blijven in je ‘kot’ (de term alleen al) of een strandwandeling ver van iedereen…. het zal geen coronaverspreiding in de hand werken….

  Kortom de kust heeft zich van haar mooiste kant laten zien. Ik weet niet wat de mensen met een tweede verblijf zullen doen. Wat mij betreft laten ze West-Vlaanderen inzake besteding in de toekomst mooi links liggen en zeggen ze met een opgestoken middenvinger ‘kust ze.’ – Holland en Frankrijk zijn niet zo ver af nu ze toch een verblijfje aan de kust hebben.

  En waarom? De capaciteit van de eigen ziekenhuizen? (Leg die afwezigheid van solidariteit eens uit aan de Limburgse goeverneur.) – ze doen effectief wat ze andere partijen (VB) verwijten: eigen volk eerst.

  En waarom? De regels zijn regels? ze blinken uit in idiotie en verkleutering en onduidelijkheid.

  Waarom mag een aannemer die zijn vrouw in vuile overall hijst dan wel naar de kust om te werken (en er verblijven)?
  Waarom mag op een bankje zitten in een park niet? Er kwam in niet-coronatijden wel niemand ‘zomaar’ spreken. Waarom zou dat nu wel zo zijn.
  Waarom wordt getwijfeld aan het gezond verstand van de meerderheid van de bevolking?

  Ben ik de enige die me vragen stel over verkleutering: ‘opeens’ zijn we allen verbonden dankzij dronetochtjes??? komaan zeg!

  Essentiële verplaatsingen: mogen helicoptertochtjes voor journalisten dan wel? Wat hebben ze aan de kust te zoeken om te zeggen dat er niets te zien valt? waarom het land rondrijden met drones om verbondenheid te faken? Wat zitten die BV’s en politici dan in een televisiestudio te doen??? Moeten die geen grote boete???

  kortom de ganse aanpak is zum kotsen.

 8. Vanhoovels Paul zegt:

  Het heeft lang geduurd maar we zitten hier ook mekaar in het haar.
  Ooit zei er iemand; U allen welbekend; dat wij mestkevers zijn.
  Feitelijk kent die vent de Vlaamse volksaard niet.
  De Vlaming maakt deel uit van een nest vlooien. Hij zit te graag in anderen hun haar.
  En ik zal even in herhaling vallen. Misschien word ik toch nog begrepen?
  Deze voormiddag stelde ik de gedachte van een andere politieke voorvechter klaar en duidelijk in het daglicht. Hier nogmaals dus zijn ludieke bijdrage.
  Men moet geen minister worden om via de politiek een ferm pensioen op te bouwen.
  En hij heeft gelijk dus ook nog.
  Maar hij had het ook anders kunnen zeggen.
  “Wij behandelen U als stront en meteen hebben wij een reden om de door ons uitgekozen Vlamingen in het zak te zetten. Tot vreugde en jolijt van dezelfden die onderaan het schavot het schavot gaan feestvieren. Dezelfde ook die bittere tranen plengden toen hun God wanhopig aan zijn vader vroeg om ons te vergeven. Ware ik zijn zoon geweest had ik gevraagd waarom hij zoveel onnozelaars had geschapen.
  En in de tweede wereldoorlog waren er idioten die met de Duitsers mee gingen vechten tegen de vermaledijde communisten. Maar na de oorlog was er niemand van die strategen die die Vlamingen ooit aangemoedigd heeft. Niks gehoord en niks gezien. Dat is Vlaanderen en zijn leiders.
  En dat begrijpen wij; slimme Vlamingen; toch niet .
  En dan krijgen we nu de nieuwe Vlamingen die alles weten.
  En het eerste wat gebeurde dat ze die vroegere anti-communisten er uitgooiden.
  Weer een hoop Vlamingen opzij geschoven. Sinds weet ik dat er teveel Vlamingen in dit land wonen. Teveel koeien op een te kleine weide geven minder liters melk.
  En nu zullen we binnen korte tijd nog vaststellen dat we ons best beperken tot het zeggen van “meu!!!. En tevreden zullen we blijven. We hebben het toch mogen zeggen.
  Want we zijn toch democraten nietwaar? Geen enkel volk ter wereld houdt van zijn vrijheden zoals wij. Nog niet begrepen? Wel dan geef ik het op. Iets zeggen mag geen zeuren worden.
  En dit nog. Wij voeren al te graag buitenlandse nieuwigheden in.
  Maar aan die Covid-crisis hebben we ons dus opnieuw lelijk mispakt.
  Ik vrees dat we het nooit zullen te boven komen. Feit is wel dat we van die oude zageventen meestal zijn afgeraakt. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Alles kaat koet.

  • Benny zegt:

   erg somber vandaag Paul, maar er zijn zo van die dagen hé.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Teveel nadenken he Benny. Heb ik jaren teveel gedaan. En bij pensionering geraakt men slechte aangeleerde gewoonten niet altijd vlug kwijt.
    Maar heb mij zojuist weer lastig gemaakt.
    Volgens Japanse geleerden hebben deze op foto vastgesteld dat de afstand die wij op “distance” van mekaar moeten blijven onvoldoende is. Het moeten veel meer meters zijn dus. En dan komt er weer iets wat ik niet begrijp. Er is nog onvoldoende bewijs dat het virus zich zou verplaatsen via de kleine vochtpartikels die wij uitstoten bij niezen of ademen. Mijn eerste vraag is dan waarom ze die vochtpartikels niet opzuigen en filteren door een fijne zeef en dan nazien wat er achter blijft. En mijn tweede vraag is dan of onze huidige maskers voldoen om die fijne partikels uit onze longen te houden.
    Het ene kan dus niet en het andere wel.
    Zijn die Japanse virologen ook een bende idioten.
    Goddank staat er in hun naam ook viro-loog.
    Ik geloof graag wat wetenschappers weten te vertellen maar op deze manier begin ik toch mijn twijfels te hebben.
    Ze beginnen meer en meer te gelijken op politiekers.

   • Benny zegt:

    Ik ontken niet dat dit virus er is maar..
    er is enorm veel misinformatie en de reactie is op zijn zachtst gezegd irrationeel of gaat van ondoordacht tot ronduit hysterisch.
    De ‘specialisten’ spreken elkaar tegen en doen dat vanuit hun eigen belang en vooroordelen.
    Gelukkig is niet Van Ranst maar een iets redelijker persoon voorzitster van de werkgroep die moet voorbereiden hoe we uit isolatie mogen komen.
    Een aantal pooiers en illegalen hebben ze al gelost. Datzelfde privilege is de bevolking nog niet gegund. Het is een klucht, een zieke grap en toont nog duidelijker hoe geschift en nutteloos politici zijn. Gevaarlijk zijn ze ook.

   • Marc zegt:

    Wat ik vooral zal onthouden uit deze crisis is dat we toch wel teveel vertrouwen hebben gehad in wetenschap, of beter, in de zgn. alwetendheid ervan. Het wordt me steeds duidelijker dat men van bepaalde gebieden in de wetenschap nog maar zéér weinig weet. Als gewone burger weet je niet meer wie of wat je nog moet geloven. In ieder geval moet er veel meer geld gaan naar virologisch onderzoek. En een ander iets dat moet gebeuren is dat men in China eens eindelijk grote kuis gaat houden. Om het even of het virus nu van een zgn. ‘wet market’ komt, of (al dan niet met opzet) uit een laboratorium is vrijgekomen. En moet men zich internationaal ook niet gaan afvragen of China niet voor tenminste een deel van de kosten – wereldwijd – zou moeten opdraaien? Trump heeft gelijk als hij dit een Chinees virus blijft noemen!

    (zo, Anoniem, klinkt dat ‘pocro’? Ik denk het niet)

   • Anoniem zegt:

    wat is pocro?
    poco ken ik maar pocro..?
    nu nog kritiek op Xi Jinping specifiek en niet alleen China, zoals je met Trump doet en je bent al iets minder poco. Mij om het even uiteindelijk; we zullen mekaar niet overtuigen..

   • Marc zegt:

    Geef toe, het zou maar saai zijn als iedereen dezelfde mening had. En wat China betreft, uiteraard zijn het de leiders die verantwoordelijkheid dragen, vooral om hun volk, toch zeker wat betreft hygiëne, een degelijke heropvoeding te geven, en hen af te leren al wat leeft in hun mond te stoppen. Dat geldt natuurlijk ook voor Afrika, waarschijnlijk ook Zuid-Amerika. En met z’n allen zouden we veel kunnen leren van Japan, wat betreft hygiëne.

   • Anoniem zegt:

    idd.
    gewoon twee sukkeltjes die van mening verschillen.
    ben al blij dat je niet zo ‘woke’ bent dat je geen andere mening meer verdraagt.
    cheers!

   • Marc zegt:

    Nog zo’n land waar we een voorbeeld aan kunnen nemen (en niet alleen wij, maar zowat alle andere landen): Finland. Zie https://sceptr.net/2020/04/finland-blijkt-goed-voorbereid-op-het-coronavirus-het-zit-in-het-finse-dna/

   • Anoniem zegt:

    Universal guaranteed income (UGI). Eventually, for everyone.
    It, too, comes with conditions, gradually implemented. Basically, the deal is: “we pay you, and you obey us.”
    The behavioral side of the model is the Chinese regime, which works obedience through a “social credit score.”
    bron
    https://blog.nomorefakenews.com/2020/04/06/the-covid-illusion-and-the-currency-reset/

   • Anoniem zegt:

    levenslang in lockdown?
    als je technocraten en witjassen laat doen toch:
    Steven Van Gucht: “Kans vrij groot dat dit virus elk seizoen gaat terugkeren”

   • Eric zegt:

    Marc: een betere virologie is uiteraard geen luxe, maar wat minstens even belangrijk is: minder globalisme, minder mondiale vrijhandel, veel minder toerisme en migratie, veel minder ex-en import, meer binnenlandse productie voor binnenlandse consumptie. Ik hoop dat die lessen uit de coronacrisis getrokken zullen worden. Maar er zijn teveel grote belangen mee gemoeid, vooral belangen van multinationals en utopische dromen van figuren als Soros. Dus ik betwijfel of de overheden die lessen ter harte zullen nemen. Ze hebben zich te zeer aan grote belangen en utopische ideologieën gelieerd. Dikwijls gaan die beide trouwens samen.

   • Anoniem zegt:

    @Eric
    klopt volledig
    maar…
    een voorspelling, de conclusie zal zijn; meer Europa etc.

  • willy zegt:

   Wees niet bevreesd ; toen God de mensen schiep was hij reeds zeer moe : en dat is zeer velen om ons heen aan te zien

 9. Vanhoovels Paul zegt:

  En dan duf jij nog vragen Benny waarom ik somber ben. Ik zit verdomd ook opgehokt hoor!
  En onze kapitaalkrachtige wetenschap heeft totaal niks gedaan om de zone waar die vleermuis opgevreten was (sic) voldoende af te schermen. In Afrika is dat wel gebeurd.
  Waarom daar wel en voor de rest van de wereld niet ?
  En nu is iedereen op zoek naar dat anti-virusmiddel. Niks samenwerking want degene die slaagt kan weer zijn zakken vullen. Maar eerst nog maanden uitproberen of het wel helpt.
  Ondertussen gaan er duizenden nutteloos dood. En Trump is geen wetenschapper maar wel een zakenman. En hij vertelt zowel onzin als mogelijke waarheden. Dus heeft hij wel gelijk als hij stelt dat bij gebrek aan een bewezen accuraat middel wij toch al wat hij hebben moeten uitproberen.
  Oei; op mensen toch niet! Zit misschien de schrik er in dat een bestaand middel zou helpen?
  Weg dus de mogelijkheid om zakken te vullen? Dat zou het grootste drama zijn in de geschiedenis van de mensheid! Proeven met gifgas doen op mensen mag wel. We gooien ze gewoon plat.
  Maar geneesmiddelen uitproberen op mensen die toch niks meer te verliezen hebben mag dus niet. Dat is niet menselijk!
  Komaan he zeveraars! Jullie zijn niks meer dan schatdelvers. Betrek er dus geen menselijkheid bij.
  Hoeveel jaar hebben jullie nog nodig? Moet eerst de halve wereld gaan stikken?
  Je bent als communicerende bende al in fout. Het menselijk ras is tot niet meer in staat.
  De kleinste helft maakt fouten en de grootste helft slikt en ondergaat.
  Maar dat weten we reeds langer. De hele wereld lacht met ons. Met onze sanitaire politiek vooral.
  En van ons grondgebied hebben wij een Europees Vaticaan gemaakt. De helft van zijn inwoners betaalt hier zelfs geen belastingen voor de vuiligheid die ze hier achter laten. En de put wordt steeds dieper. Maar nu hebben we de fout gevonden. Een virus dus. We vergeten graag dat de fout er reeds was voor het virus. Samen de berg af. De excuses voor het falen zijn er nu.
  Leugenaars! En de rest…….domkoppen.

  • Benny zegt:

   Ik heb niet gevraagd waarom jij somber bent, gewoon vastgesteld dat het zo is en ik weet intussen ook wel waarom hoor.

   • Anoniem zegt:

    tip voor mensen die geen naaimachine hebben:
    een onderbroek over je oren trekken en je hebt ook een mondmasker…

  • willy zegt:

   Dat verhaal met de vleermuis is verzonnen en een zo grote leugen als in de tijd dat HIV te maken had met het eten van apenvlees of dergelijke , volledige onzin .
   De Corona virus groep bestaat al meer dan tien jaar .Sedert Pasteur en Koch is men met virussen en bacteriën gaan rondzeulen en experimenteren , zonder te weten wat het eindresultaat is , geen kat de wist of nog steeds niet weet wat er in deze onderzoekscentra gebeurt, laat staan dat er ergens controle is op enerlei DNA onderzoek .
   De achter liggende gedachte is dat de wereldbevolking veel te hoog is ; verspreiden van ziektes en er tevens een middel voor zoeken is spoorloos en “onschuldige”bezigheid en levert kassa.De Spaanse griep was waarschijnlijk de aanstoker op het vlak van griepen , later kwamen de bloedziektes met aids , ebola ea.
   Men heeft in duistere kamertjes in labo’s de tijd gehad om het corona SARS virus te “perfectioneren” door allerhande migraties , DNA ingrepen en andere trucjes .
   De medische sector is een speciale wereld op zich , en samen met de grote Farmareuzen bepalen zij onze wereld .Duistere militaire dictaturen zijn niet schuw om aan dit spelletje mee te doen , want zij zijn de titularissen van tal van chemische en nu ook biologische wapens en dat die samen hand in hand samenwerken is vanzelfsprekend.

Reacties zijn gesloten.