2020, het jaar dat zelfs Pasen in de Vasten viel

Brueghel

Pieter Bruegel de Oude: ‘De strijd tussen Vasten en Vastenavond’ (1559)

Nog iets over soorten maskers

Het covid-19-virus zal zich niet snel laten temmen, zoveel is zeker. Terwijl grote en kleine staatslieden eerst opperden dat het maar om een griepje ging, spreken virologen nu over ‘een blijvertje’ en het begin van een andere cultuur, een andere manier van omgaan met elkaar en de relatie van de burger tot de overheid. Daar wordt momenteel druk aan gewerkt, zie de drones, de app, de kliklijnen en de huiszoekingen.

Het virus is dan ook overal, op alle deurklinken, supermarktkarren en kartonnen dozen van de besteldiensten, maar ook in ons hoofd, het beheerst alle gesprekken, TV-journaals en opiniestukken. Essentieel is om hier breed en diep te gaan, en de tunnelvisie, waarin het crisisregime ons tracht te leiden, te overstijgen.

De zeven magere jaren

Vrouwevasten_wilmesEen belangrijke aanwijzing voor de corona-duiding, en vooral voor het tijdperk erna, vond ik in het schilderij uit 1559 ‘De strijd tussen Vasten en Vastenavond’ van Pieter Bruegel de Oude. We zien hier een duel tussen feestende Heer Vastenavond, gezeten op een biervat, en een uitgeteerd vrouwmens dat als twee druppels water op premier Sophie Wilmès lijkt: zij personifieert de Vastentijd van het verbod en de onthouding.

Dat is interessant, want de uitbraak van covid-19 situeert zich bij ons net in die vastenavondperiode, en het hoge Limburgse cijfer van besmettingen wordt daaraan geweten. Aalst ontsnapte de dans omdat daar carnaval iets vroeger gevierd wordt.

Maar pas op: het gaat wel degelijk om de Vismooil’n en wat ze teweeg brachten, namelijk een ban door de wereldgemeenschap omwille van dit politiek incorrect volksfeest. Net daardoor schakelden de feestneuzen nog een versnelling hoger wat leidde tot een ware jacht, niet op WC-papier, maar op de fameuze pijpenkrullen en haakneuzen. Sophie Wilmès drukte haar walging uit van dit schouwspel, maar kon het ook niet verbieden, dat had een revolutie ontketend zelfs bij de Lamste Goedzak die Vlaanderen rijk is.

De uitkomst van het duel staat op voorhand vast, het is over & out

Maar zie, de natuur schiet vrouwe Wilmès, het Belgische regime en de pococratie te hulp: de pandemie verschaft haar het perfecte alibi om een permanent soort Vasten in te stellen in de vorm van al dan niet milde lockdowns, waarbij dit soort driedaagse humorfestivals gewoon wordt afgeschaft in het belang van de volksgezondheid. Met harde hand zal Pieter De Crem,- dat is de man die de kar voort trekt-, waken over de toepassing van het verbod, inclusief kliklijnen en drones die de garages, loodsen en achterkamers van cafés zullen inspecteren op carnavalgerelateerde werkzaamheden.

Onderschat het visionaire aspect van dit schilderij niet: de uitkomst van het duel staat op voorhand vast, het is over & out. En het zullen zeven magere jaren zijn, niet alleen economisch maar vooral wat onze vrijheid aangaat. De virologen (dat zijn de moderne paters) bereiden ons al voor op de nieuwe realiteit: de lockdown zal met mondjesmaat opgeheven worden, we mogen weer de straat op, daarna op café, maar van die geweldige onderbuikfeesten in la Flandre Profonde met oncontroleerbare politieke flatulentie,- vergeet het.

Van mondmasker tot muilkorf

mondmasker_JSBig Brother is in aantocht, zoveel is zeker, en hij zal zijn greep niet meer lossen. Na een paar weken gemompel over privacy is iedereen het er over eens: de app zal ons redden. Welke app? Wel, in het kort: iets dat je in je GSM inlaadt en dat je locatie doorgeeft aan een centrale. Wie ook maar iets van symptomen voelt moet zicht direct laten testen. Ben je besmet, dan krijg je code rood en weet iedereen die in jouw buurt komt via zijn GSM dat je te mijden bent. Noem het de moderne versie van de melaatsenratel.

Nu blijkt dat die mondmaskers wel degelijk hun nut hebben maar dat de virologen ons iets wijs maakten omdat er gewoon niet genoeg voorhanden waren (de stock bleek vernietigd omdat er plek nodig was voor een asielcentrum), mogen we carnaval vergeten en doen waar de omstandigheden toe dwingen: men neme een koffiefilter en twee stukjes tape. Het is voor verbetering vatbaar, maar het is een begin, en minstens even goed als deze made in China.

Iedereen is een potentiële bron van ziekte en dood, goed dat er Big Brother is, geruggensteund door een batterij virologen.

Meteen krijgen we hier ook een overgang van het ene masker naar het andere: van het dissidente feestmasker naar het politiek-correcte mondmasker, symbool van het algemeen wantrouwen, een universum waar in principe iedereen besmet kan zijn en de overheid waakt over alles wat beweegt op het grondgebied.

Iedereen is een potentiële bron van ziekte en dood, goed dat er Big Brother is, geruggensteund door een batterij virologen. Het straatbeeld in China, Hongkong en Singapore, waar je zonder mondmasker echt scheef wordt bekeken, toont dat ook in een ‘genormaliseerde’ toestand, als het alarm is afgeblazen, mensen maar beter de discipline respecteren en afstand houden.

Zou de sanitaire maatregel durven overgaan in speech-controle, waarbij het masker zijn absolute gedaante toont van muilkorf? Ja, dat kan, mits kleine aanpassingen. Het zorgt ervoor dat u geen foute meningen ventileert en ze ook niet inademt. Maar vooral is uw status van bijtende, ‘kynische’ hond grondig ingeperkt en zijn kwetsende uitlatingen ondenkbaar. In het belang van de volksgezondheid wel te verstaan, zoek hier niets politieks achter.

Aalst mag zich tegen 2021 voorbereiden op iets dat duizend keer erger is dan een VN-ban: een online carnaval. Onze Vastenavondkoningin met volmachten Sophie Wilmès zal de praalwagens naar het web verdringen, en iedereen volgt de parade deugdzaam thuis, inclusief wat serpentines en Alaaf-kreten rond de keukentafel.

Daarmee is de vrijheid van mening verzekerd en tegelijk de totale onthouding, waarbij zelfs Pasen in de Vastentijd valt. Zoiets had zelfs Brueghel nooit durven dromen.

 

indt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

12 reacties op 2020, het jaar dat zelfs Pasen in de Vasten viel

 1. Ger Deltour zegt:

  >

 2. Marc Depuydt zegt:

  Bijdrage kan ik niet meer geven want ik moet aangeven of ik de link moet volgen of niet! Het begin van de pocodictatuur!!!

 3. Yvo G zegt:

  Je kan natuurlijk ook opnieuw de ruilhandel invoeren zoals ik doe om geen geldsporen na te laten. Geen geld storten, maar elke maand een fles van de Franse weduwe, want kwaliteit en goede smaak moeten ook evenredig beloond worden. Deze maand ook een doos koffiefilters en elastiekjes, als verrassing, toegezonden. Het kwam van pas!

 4. johnny controletti zegt:

  Wat heeft men toch tegen dat mens van een Sophie Wilmès? De eerste vrouwelijke premier, daar kan Johan Sanctorum toch niet tegen zijn? Bovendien een handelsingenieur of iets in die richting, één die dus kan rekenen en tellen! Voor het mondmasker neem je beter een permanentfilter, die kan gewassen worden voor hergebruik en trekt ook meer op een muilkorf : https://www.natuurproduct.com/a-49510047/koffie/koffiefilter-permanent-nr-4/?gclid=CjwKCAjwg6b0BRBMEiwANd1_SK9IyrFDWIIWIa7mMwv9ECEo1nF2g3EzUMhDWZdUkCfd5B2cq3Nw3BoC0asQAvD_BwE#description

 5. hetnieuwenormaal.gov zegt:

  Orwelliaanse taal niet vergeten.
  Dat zijn geen kliklijnen maar nobele klokkenluiders.

 6. Billy zegt:

  meest toepasselijke song momenteel

 7. Vanhoovels Paul zegt:

  Er zijn slimme mensen en er zijn domme. Tot de laatste soort behoor ik.
  Het is maar een kleine stap om slim te worden. Er staat wel niks tegenover om slim te zijn. Maar je bent het dan toch. Je praat iedereen naar de mond en alles komt in orde.
  En toch weet iedereen dat je in het zak werd gezet. Dat naast hetgeen je kwijt bent ook verwacht wordt bovenop dat je een onnozelaar speelt ofwel een komediant.
  En dan leef je in een maatschappij waar je dagelijks ziet dat iedereen komedie verbeeldt.
  Waar je zogezegde vrienden in hun daden proberen om je nog bij op hol te jagen.
  Doorzichtig nietwaar?
  Feitelijk mag er hier nog nonsens geschreven worden. Daarvoor dienen nog fora.
  Terwijl de realiteit van het leven toch gemakkelijk kan weergeven worden in een paar korte zinnen.
  Ik geef er eentje ter afsluiting. Hier komt de realiteit gezegd door een politieker op een ander forum.
  “Men moet geen minister worden via de politiek om een ferm pensioen op te bouwen”
  Het is waar. Ik ken er zo velen. En dan krijgen die sukkelaars nog het verwijt dat ze niks doen.
  Sommigen terecht maar anderen dan weer niet. En dan vooral komt tot uiting dat de kiezer zelf niks doet. Steeds de anderen die niks doen. Steeds de anderen ook die komedie spelen.
  Want zijzelf werken zich toch te pletter!
  Dat is de kiezer dus zelf. Voor de rest zwijg ik er over. Het zal gaan tijd worden.
  Jezus ging praten in de woestijn en na zijn eindeloos zeuren schoten er 19 wasmanden broodkruimels over terwijl er geen enkel brood geleverd werd door de warme bakker.
  En dat niemand zich ooit zal afvragen wat al dat volk in de woestijn ging doen. Die massa dus?
  Feitelijk is het hier één grote komedie. Het leven is een schouwtoneel; ieder speelt zijn rol en sommigen krijgen hun deel. Maar allemaal niet dus waar ze recht op hadden. Integendeel; men rooft zelfs hetgeen ze hadden. Maar we zijn toch allemaal democraten nietwaar?
  Doe zo verder dus. Ik geef de pijp aan Maarten. En er zal niemand wakker liggen van mijn mening.
  Democraat zijn weinig mensen. Het is tegen hun natuur. Maar toch wordt er alle dagen over gebalkt. Ezels; waaronder ik zelf; balken liefst bij nacht.

Reacties zijn gesloten.