Balkonscènes in corona-tijden

grensZo sterk het virus, zo ontembaar de liefde

De coronamaatregelen zijn streng en dienen onverminderd gehandhaafd, wie zal dat betwisten. Toch hangen er wat losse eindjes aan het pakket do’s en don’ts, en die gaan, hoe kan het anders, over de liefde. Zoals het Covid-19-virus maar aan één ding denkt, namelijk zich reproduceren, is ook heel ons biologisch systeem gericht op voortplanting, ook al hebben we daar middeltjes tegen gevonden. Dus blijft het bloed kruipen waar het niet lopen kan.

Helaas: mag niet, verboden liefde, de ophokplicht geldt. Al is de overheidscommunicatie dubieus, omdat de verantwoordelijken uiteraard zelf ook hormonaal gestuurd worden. Voor Vlaams-minister president Jan Jambon (N-VA) mogen niet-samenwonende geliefden elkaar ontmoeten. Maar niet te ver, niet ‘aan de andere kant van het land’. Hoe ver dan? Jan Jambon, sinds een jaar gescheiden en op vrijersvoeten, zwijgt wijselijk.

Over dan maar naar het Crisiscentrum. Woordvoerder Yves Stevens nuanceert over het soort relaties die gepermitteerd zijn: ‘serieuze’ contacten, tussen mensen die elkaar al jaren kennen, moeten mogen kunnen, maar geen verliefd pubergedoe alstublieft. Dat is nochtans een tegennatuurlijk standpunt, want bij een koppel dat elkaar al tien jaar kent is de urgentie veel lager dan bij de puberale hitte. Viroloog-staatshoofd Marc Van Ranst is duidelijker: liefde is een niet-essentiële verplaatsing. Maar ook hij schijnt een oogje te willen dichtknijpen voor ‘partners die al jaren een vaste relatie hebben’. En dus voor alle duidelijkheid niet onder één dak wonen. Hoe die vastigheid zal bepaald worden, het is een raadsel, laat de politieman zijn neus maar gebruiken. En wat met getrouwden die er een geheime liefde op nahouden?

Verboden liefde

TristanIsolde

Tristan en Isolde in een Wagneriaans decor (August Spieß, 1881)

Deze tegenstelling tussen de ‘volwassen’, toegelaten liefde die bijna een routine wordt, en de verboden, passionele ‘jonge’ hartstocht is opmerkelijk en enigszins puriteins. Pubers beleven de liefde op een manier die niet te vergelijken valt met de rijpere ‘relatie’ die sociaal aanvaardbaar is. Het zijn pure hormonenbommen die geen boodschap hebben aan een oproep tot ‘gezond verstand’. Ik wil daarbij nog aanstippen dat het covid-19 zelf als een afrodisiacum werkt, gezien net het verbod het appetijt verhoogt.

In de ware liefde is namelijk alles ‘essentieel’. En met ‘jong’ bedoel ik niet strikt de leeftijd maar de intensiteit. Onlangs hield de politie in Bilzen een vrouw van dertig uit Lanaken tegen, op weg naar haar minnaar in Hoeselt. Dat is 15km en helemaal niet ‘de andere kant van het land’. Desalniettemin: geen essentiële verplaatsing en 250 euro boete. Waarom zei ze toch niet gewoon dat ze op weg was naar de supermarkt?

In de ware liefde is namelijk alles ‘essentieel’

Dan pakken Karsten en Inga het sluwer aan, zie foto bovenaan. Hij Duitser, zij Deense, ontmoeten elkaar dagelijks aan de gesloten grens voor een kop koffie of iets sterkers. Geen dag kunnen ze zonder. Pas op: het gaat hier om krasse tachtigers die zich als tieners gedragen. Fenomenaal. Raken ze elkaar ook maar aan, dan staat de Polizei klaar om ze op te pakken. Vroeger moest je voor zoiets naar het theater of de opera.

Zo komen we bij de kunst aller kunsten en het groot Wagneriaans liefdesdrama. In het tweede bedrijf van Tristan en Isolde doen beiden een niet-essentiële verplaatsing naar het bos, omdat de liefdesdrank hen zwaar te pakken heeft. Uiteraard worden ze daar betrapt door een zekere Melot die vandaag Marc Van Ranst kon heten, en zegevieren de moraal en de hygiëne. Isolde was namelijk uitgehuwelijkt aan koning Marke en werd niet verondersteld om te dollen met een niet-vaste partner. Onnodig te zeggen dat zowat iedereen dood gaat op het einde.

Corona-Verona

balkon

Het originele balkon van Julia in Verona

Dat brengt ons naadloos bij het volgende koppel, Romeo en Julia. Weer gaat het over een verboden liefde, dit keer omwille van twee vijandige families. Belangrijk: Shakespeare voert de twee geliefden op als prille pubers, Julia zou net geen 14 jaar oud zijn. In de beroemde balkonscène geeft de auteur duidelijk een hint dat social distancing gepast is, maar daarna wordt er stevig van bil gegaan in de coulissen. Het ‘drama’ van Shakespeare zit overigens boordevol seksuele allusies en pikante humor. Noteer dat het balkon van een vrouw ook de bijnaam is voor haar boezem. Dat het originele verhaal van Italiaanse makelij is en zich in Verona afspeelt,- een stad die vandaag pal in het middelpunt van de Corona-epidemie ligt- geeft er ook een speciale dimensie aan.

Shakespeare voert de twee geliefden op als prille pubers, Julia zou net geen 14 jaar oud zijn.

Ik besluit waarmee ik begon: 1) De kracht van liefde en begeerte is minstens zo meedogenloos als het coronavirus 2) De onenigheid binnen het federale Crisiscentrum leidt tot een Byzantijnse discussie tussen mensen met elk een eigen privé-leven en 3) De ratio alias het gezond verstand begint op de duur te zoeken naar uitwegen, excuses en alibi’s, zo zitten we nu eenmaal in elkaar. Ondanks alle pogingen om ons in de virtuele realiteit op te sluiten, van videochats tot cyberseks, is het verlangen naar the real thing ontembaar.

En het is dan nog lente. Als dit nog lang duurt voorzie ik opstanden bij de jeugd, omwille van lockdown-maatregelen die vooral bejaarden moeten beschermen. Beter is dat jongeren immuniteit kweken, geïsoleerd van de ouderen die al dan niet onder een zuurstofkap terecht komen.

De afplattende curve waar we zo naar snakken als een hondje dat een koekje wil voor goed gedrag, geeft gelukkig ook nog een ander vooruitzicht: de dag dat het crisiscentrum de pandemie officieel voor beëindigd verklaart, wordt er een van wilde feesten, losbandig gedrag, algemene puberale excessen en de meest on-essentiële verplaatsingen. Bevrijdingsfeesten dus, waarin maanden van onthouding en isolement worden ingehaald. Weer geen gezond verstand, tenzij dat van de bloemetjes en de bijtjes, en geen viroloog die het nog zal tegenhouden. Tot dan, bij leven en welzijn.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

62 reacties op Balkonscènes in corona-tijden

 1. Peter Haerens zegt:

  Schitterend stuk!

 2. Billy zegt:

  Dat niet essentiële is ook lekker dubieus.
  Zeg maar eens tegen alle klein zelfstandigen etc. die na de quarantaine alles kwijt zullen zijn dat hun activiteit “niet essentieel”l is of was.

 3. Billy zegt:

  kleine, l teveel

  • hetnieuwenormaal.gov zegt:

   Wat ben ik dankbaar aan alle bv’s en politici die me leren hoe ik mijn handen moet wassen.

 4. Marc zegt:

  Oef, af en toe iets lichtvoetiger leesvoer in deze sombere tijden. De media overdrijven trouwens, onlangs las ik bijvoorbeeld een of andere kop in de trant van ‘zeer sombere vooruitzichten voor de periode na de lockdown’. Het bleek dan te gaan over het feit dat bepaalde sportevenementen en andere evenementen zoals Tomorrowland (mogelijk) niet doorgaan. Jammer voor de betrokkenen, maar wel een luxeprobleem voor de grote meerderheid. Wat ik maar wil zeggen; de teneur van de berichtgeving heeft me toch wel een te hoog dramaqueengehalte.

  Iets totaal anders; Mor(h)olt is ook de booswicht uit dat andere Wagneriaans drama, Het Zwaard van Ardoewaan’. Het is maar dat u het weet. 🙂

  • Billy zegt:

   Lelijk van mij maar ik wacht op de uitbraak op temptation island.
   Zal het in de krant moeten lezen want ernaar kijken, no way.

  • Boomer zegt:

   Ik ben het helemaal eens met uw standpunt inzake berichtgevingen in de media.
   Een kleine opzoeking leerde mij dat we ongeveer elke vijf tot zes jaar een epidemie meemaken met soms zelfs heel wat meer doden als gevolg.
   De huidige hysterie overtreft werkelijk elke dimensie wat tegenwoordig de norm is in media, overdrijven of verzwijgen.
   Drama queen gehalte inderdaad maar de echte gevolgen van deze algemene lockdown gaan we wel nog decennia lang ophoesten.
   Het grootste gevaar schuilt in de speciale wetten en volmachten, sommige daarvan raken we nooit meer kwijt en dat vind ik persoonlijk veel beangstigender dan het virus zelf.

 5. Jos de Winter zegt:

  Ik vrees inderdaad bacchanalen (buitenhuis zuipen/vreten/feesten…) eens de quarantaine voorbij is….

 6. hetnieuwenormaal.gov zegt:

  Hoe lang nog vooraleer ze aankondigen;
  watertekort dreigt vanwege overvloedig handen wassen?

  • willy zegt:

   ja , als het binnenkort niet overvloedig gaat regenen is het zo ver .

   • Marc zegt:

    Ik weet het niet zeker. Vergeet niet dat bijv. sportclubs, zwembaden, sauna’s, de horeca enz. dicht zijn, en ik vergeet wschl. nog een aantal van die zaken, waardoor er wat dat betreft al minder water wordt gebruikt (en er wordt veel water gebruikt in de instellingen die ik heb opgenoemd). En misschien dat thuisblijvers nu ook minder douchen?

 7. Vanhoovels Paul zegt:

  Wat er zal komen na de crisis zal voor de meesten misschien bacchanaal worden.
  Maar de gevolgen zullen misschien niet uitsluitend voor sommigen financieel zijn.
  En ik verwijs naar de geschiedenis. De Duisers die in de kampen de joden vergassten waren oorspronkelijk ook brave huisvaders. En de dokters en verplegers ook. Maar zij zullen ook niet meer dezelfden zijn na het dodenfeest dat ze nu moeten meemaken. Ze zullen geharder zijn. Maar wat zullen de gevolgen zijn voor hen op lange termijn? Ongetwijfeld zullen er ook tussen zitten die nooit meer dezelfde levensvisie zullen hebben na wat ze nu meemaken. De psychiaters zullen er hun werk mee krijgen.
  En hopelijk komt het niet zover dat sommige psychiaters zelf een collega moeten raadplegen .
  Het zal niet de eerste noch de laatste zijn.
  Wat niet zien is het feit dat het wereldkapitalisme geen gunstig eindpunt oplevert voor de mens.
  We worden beschouwd als machines en beoordeeld als machines. Knopje indrukken en we mogen marcheren. Links – rechts en opnieuw hetzelfde. En dan komt de nefastheid van al die dogma’s naar boven. Ofwel kiezen we zelf voor een wereld waar het leefbaar is en blijft voor alle schepselen en dan moeten we de apen die blijven zeuren over het feit dat er meer druiven moeten hangen aan de wijnrank op de brandstapel zetten. Zoals zij zelf vroeger deden met hun tegenstanders.
  Niet God regeert over de wereld want hij geeft telkens afwezig in tijden van crisis.
  Wij weten allemaal dat we zullen weerkeren tot stof en as.
  Wat ons wel kan helpen is de humanistische visie. Mens zijn en kunnen blijven. En niet blijven dromen over een gelukkig leven maar ons bewust zijn dat we dat zelf moeten proberen te maken in de mate van het hoogst mogelijke. En dezen die dit niet onderschrijven moeten we nu viseren.
  En dat doen we nu niet. We blijven hen gedogen. Feitelijk vecht de mens niet alleen onderling maar ook tegen zichzelf met bedrog.
  Een hele wereld vol met legers en ook met profiteurs die zelfs hun eigen volk uitroeien.
  Gedaan er mee! Bom er op of levenslang opsluiten. En samen leven met alle volkeren die wetten naleven. En ook bijspringen waar dat in den beginne moeilijk is.
  Doen we dat niet dan verdwijnen we op korte tijd van deze aardkloot.
  De opeen volgende risico’s die op ons afkomen zullen we niet kunnen blijven overwinnen.
  Eerst de lijnen trekken. Zonder verdere scrupules en valse gevoelens. Die barmhartige Samaritaan heeft te samen met God toch zijn schop afgekuisd. En als we ons gedragen als mens kunnen we nog altijd God er bij nemen. Een vrije keuze voor iedereen dus. Maar ook te kiezen in uw eigen kot dan zonder bijkomende miserie te veroorzaken. Dus volgelingen van MO mogen opkrassen.
  Er is maar één God. Twee is er al één teveel.
  Met het promoten van luchtverkoop is niemand echt geholpen.
  Dus humanisme als vertrekpunt. De vervangende rest is voor later of dikke zever.
  Zullen we te dom blijven om dit zelf niet te gaan beseffen?
  Voor mij hoeft het niet hoor. Binnen kort keer ik terug tot stof en as.
  Maar ik heb vrede met dit besef. Waarom ook niet. Ik heb geen andere keuze.

  • GREET zegt:

   Satan is de heerser op aarde tot de dag dat God de probatieperiode opschort en de boel opkuist. Satan is de superhumanist bij uitstek die, jammer genoeg, uit jaloezie die mensheid haat.

  • willy zegt:

   Aangezien wij het wreedaardigste levend wezen zijn op deze aardkloot , vrees ik voor de zoveelste keer dat we absoluut geen lessen gaan trekken uit deze moorddadige situatie.
   de paar enkelingen ten spijt zal daar niets aan veranderen .
   Er is maar één God , velen zeggen dat Hij het laat afweten , maar dat is dan allang zo .
   Toen hij de “mensen” schiep was hij reeds zeer moe en dat is velen aan te zien .
   Wij zijn uniek , het enige levend wezen bekwaam zijn eigen soort te vernietigen en dit zelfs niet of voldoende te beseffen.

   • GREET zegt:

    Hebrews 9:27
    New King James Version
    And as it is appointed for men to die once, but after this the judgment,
    ze ontlopen misschien hun straf op aarde, niet erna

 8. Yvo G zegt:

  Een stuk om in op te gaan, een geweldige beschouwing. Genieten. Intussen volg ik ook de koers, zij het niet met renners, maar tussen landen. Amerikaan op de eerste plaats, belg momenteel op tiende plaats. Maar dat kan snel veranderen! volg dagelijks de race mee op :
  https://www.youtube.com/watch?v=qgylp3Td1Bw !

 9. Eric zegt:

  Je rijdt als enkeling in je wagen van a naar b om je vriendin op te zoeken, die voor het overige met niemand in contact komt. Kan iemand me vertellen wat daar mis mee is? Of bestaat in het hoofd van een ‘viroloog’ als groot licht Van Ranst geen relatie waarin overspel niet bedreven wordt? Heel deze coronahysterie blijkt een perfect alibi voor onze despoten om de lichamelijke liefde te verbieden. Zelfs Hitler of Stalin hebben dat nooit overwogen. En de mensen pikken dit. Ongelooflijk!

  • Benny zegt:

   Het is een groot sociaal experiment om te zien hoe ver ze de mensen kunnen manipuleren en conditioneren.
   Er lijkt geen limiet op te staan..

   • jean hesp zegt:

    Ik zit klaar met popcorn
    De afspraak gaat dadelijk een rondje Trump-bashen; benieuwd of ook Orban ter sprake zal komen.
    De dictator met een meerderheid tegenover onze unieregering met een kwart van de zetels.
    Zeer spannend, geeuw.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Wel eerlijk blijven Benny. Als mensen zich gedragen als sukkelaars die graag gemanipuleerd worden omwille van het verkrijgen van wat meer dan hun buren dan moeten we niet verwonderd staan als sommigen daar graag gebruik van maken.
    Ik ben veel minder vatbaar voor manipulatie door wie ook. Ik weet dat de meeste mensen die meespelen in de politiek geen mensen met oprechte gevoelens meer zijn na een paar maanden spartelen inde drek.
    Ik verafschuw ze zelfs. Anders zouden ze niet toelaten dat beesten omwille van de politiek zich als echte gangsters gedragen en zich afsluiten tegenover elk gerechtelijk toezicht.
    Wat proberen gangsters? Toch hetzelfde zeker? Zouden die ook niet in de handjes klappen mochten ze hetzelfde kunnen bereiken? Stelen dus zonder enige kans op veroordeling. En ze weten van groot tot klein waar ze mee bezig zijn en ze onderschrijven met volledige goedkeuring dit gedrag. Wat is dus de meest eerlijk politieker? Waar zit nog een verschil tussen de gangster en de zogezegde democraat? Iedereen met een geweten is toch vrij van er uit te stappen? Zoals ik heb gedaan.
    Maar ik was er niet omwille van de voordeeltjes alleen.
    Wat belet al die schaapjes dus nog om te blijven. Voor de mensen dus? Mij dus nog overtuigen dat ze het beste willen voor elke burger is dus de grote leugen.
    En wie mij nog benadert met dergelijke kots op zijn lippen heeft bij mij geen enkele kans meer om te manipuleren. Wat hij ook komt vertellen is voldoende voor mij om het tegenovergestelde te doen of te overwegen wat die sukkels komen vertellen.
    Het is een bende apen die in groep alle appels komen plukken in de boomgaard van de heer. En die ziet dat het goed is. Hij gaat dus ook akkoord. Anders zou hij reageren.
    Of is zijn macht ook verzonnen? Wat is nog echt en wat zijn verzinsels?

   • jean hesp zegt:

    Bjorn Soenens;
    Zijn ijdelheid speelt hem parten.
    Volledig panel; Met supermarc uiteraard
    onvoorspelbaar, onduidelijk die president
    Gelukkig hebben wij standvastige; bescheiden Van Ranst en excellente excellenties als Maggie etc..
    De vrt blijft uw hoop in bange dagen met objectieve, diepgaande berichtgeving.
    Ik slaap alweer gerust straks in de wetenschap dat alles de schuld is van Trump.
    Die kramp in mijn linkerarm; godvertrump toch en dat zere been ook…

   • aghasee zegt:

    Het is een dry-run voor de burgeroorlog die er zit aan te komen.
    Mooi meegenomen is ook dat een flink deel van de middenklasse de facto tot de bedelstaf zal gedegradeerd zijn.
    De Europese burgers zijn reeds ontwapend, nu nog de Mercedessen van die opritten wegkrijgen en de hypotheek innen.

   • Benny zegt:

    @Paul
    Het een sluit het ander niet uit.
    Survival of the most corrupt.
    Als ze allemaal verblind zijn door macht en status bedenken ze strategieën van vlooien en vlijen tot bruut geweld, daar op die apenrots. Duwen en trekken…
    En psychopaten kennen op dat gebied geen grenzen, daar blijf ik bij.
    Dat jij het doorhebt is pure winst maar het blijft de wereld waarin we leven, meer en meer.

   • Benny zegt:

    @aghasee
    De gevangenen lossen, moslims op de bevolking laten inhakken.
    ordo ab chao zoals Albert Pike al uittekende met een vleugje ‘hunger games’.
    Gluiperd Geens lacht heimelijk in zijn vuistje.

  • Q17forFlanders zegt:

   wwg1wga

 10. Vanhoovels Paul zegt:

  Och Benny; anders scheppen ze graag met plezier de groenten uit mekaars soep.
  Maar als het hun onfeilbaarheid betreft voelen ze zich allemaal de erbarmelijke paus.
  Die speelt ook de ene dag de barmhartige Samaritaan en zeurt de volgende over zijn druiventwijg.
  En de volgelingen van die vent erfden ook zijn kuren.
  Van die vijgenboom dus geen vruchten meer. Hij heeft zijn uitverkoren volk. Hopelijk blijft hij er content mee. En hij heeft ook zijn nieuws. Heden is het de wraak van de Heer als straf voor ons liederlijk leven. En met Pasen vergeeft hij in naam van de onzichtbare iedereen zijn zonden.
  Ik vrees voor mezelf. Het zit er dik in dat ik Pieter aan zijn hemelpoort een vreselijke schop onder zijn teelballen zal geven zodat hij die in den Hof van Eden moet gaan zoeken.
  Ge gaat dat merken als je na mij komt want hij zal praten als een sopraan.

  • Benny zegt:

   @Paul
   vandaar dat zeemzoet klokkenspel

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Ja; maar als zij daar liggen te liggen zonder hun ballonkop er aan vast stellen ze toch niet veel meer voor. Hopelijk zijn dan al die sopranen vlug uitgezongen. Dan zit ik nog liever in het kippenhok. Dat gekakel brengt toch nog enige afwisseling. Alhoewel ik dat ook dat lange tijd meer dan beu ben. De rust is meer dan ooit gekapitaliseerd op deze aardkloot.
    We gaan wat beleven binnen korte tijd. Het ontwaken van de beren zal gebeuren als de diepvries nog zal werken. Ik trek het mij niet meer aan hoor. De stroom van de mijne hebben ze toch al afgesloten. Heeft nog wel één voordeel. Ik zie wel minder nonnekens die komen bedelen aan mijn voordeur. Die wisten het als eersten. Niet voor henzelf maar wel voor de paus natuurlijk. En voor de missies! Maar als je het door krijgt dat ze geen waterputten graven met uw geld maar wel vergeetputten dan besef je dat de graaf van Bouillon nog steeds aan de macht is. Als crossdresser dan in een zwart gewaad met een nikab op zijn kop.
    En hij rijdt nog steeds te paard door zijn bietenvelden; kiest een mooie deerne uit en als hij zijn kwakje gelost heeft gooit hij deze in de vergeetput.
    Om plaats vrij te maken voor de volgende. En voor de verandering ging hij op kruistocht.
    Lekker toch even wat bruinsels uitproberen.
    Zo is het echte leven toch? Er is niks veranderd!
    Waarom ook? Alles kaat koet.

 11. Vanhoovels Paul zegt:

  Nog even de vuile was uithangen.
  Voor iedereen komt het ogenblik dat pietje met de zeis langskomt.
  Wel van mij mag je kiezen. Even een greepje uit de mogelijkheden .
  Je hebt dezen van heiligen en anderen.
  Je kunt een voorkeur hebben voor in de vergeetput geworpen te worden. Een heilige besliste daar vroeger over. Het kasteel van Bouillon toont dat heden nog ten volle aan.
  Je kon ook eindigen op de brandstapel. Of gevierendeeld worden. Of uitgerokken worden tot men je benen en armen aan den hond kon geven. Of heb je een voorkeur voor andere mogelijkheden.
  In de grond gestoken worden met een bamboe scheut onder je. Of de Zoeloe methode? Een spitse paal in uw achterwerk en uitdrogen als de toren van Notre Dame?
  Dat zijn allemaal menselijke factoren. Vernuftig dus.
  En dan heb je de methoden van de goede God. Even een kankergezwel tot achter uw oren?
  Gepakt door de gas onder den oorlog? Of…..hetgeen we nu beleven. Beestjes die te klein zijn om er de nodige aandacht aan te besteden.
  Of daar tussendoor nog een pikuurtje dat zorgt voor een diepe slaap waaruit je nooit meer ontwaakt. Maar hola! Zo gaat dat niet hoor. Eerst nog eens deftig boeten voor je zonden.
  Het moet normaal verlopen. Afzien dus tot de laatste snik en tot je hart het laat afweten.
  Zo wil Rome het.
  Voila. Probeer zelf te kiezen. Maar oppassen dus. Sommigen willen uw keuze beletten.
  Eerst afzien dus. Zo heeft de goede God het besloten. Wee jou stomme sterveling dat je zelf zou bepalen wanneer je dood gaat. Die keuze is niet voorzien voor jou. Dus dat zou niet mogen. Punt.
  Ik heb er al veel zien doodgaan. Ook meestal in zeer erbarmelijke omstandigheden.
  Maar eentje is mij vooral bijgebleven. Mijn schoonvader is de enige die mocht gaan in vrede.
  De dokter kwam en hij kreeg een pikuurtje. En hij is mogen vertrekken met een glimlach.
  Dezelfde die hij voorheen had toen hij dacht : “Kus mijn kloten!”
  Ik hoop ook te mogen vertrekken als drugsverslaafde. Wie kan er nu iets op tegen hebben om naar de hemel te mogen gaan; omringd door zovele jonge maagden?
  Moet daar soms nog iemand anders over beslissen die officieel al een halve eeuw droog staat?
  Die verteerd wordt door nijd en miskandoese. (Leuvens!)
  Is het zo erg geworden dat er kinderen geacht worden te bestaan die een spuitje eisen om vlugger te kunnen erven? Is wantrouwen dus een deel van het gelovig zijn?

  • Benny zegt:

   Goed opletten welke politici en virologen, zelfs de communistische, aandelen bezitten van bedrijven die ze nu de nietsnutten van politici adviseren leeg te kopen.
   Communistje spelen is altijd leuk met een dikke bankrekening.
   De bevolking in Venezuela is minder enthousiast maar die ondankbaren hebben het licht nog niet gezien.

   • hetnieuwenormaal.gov zegt:

    Heel wat medische, verzorgende beroepen worden in de steek gelaten door de suoervivaldiunieliberale volmachten “regering”.
    Tiens, volmachten om de volmachten dus…

 12. Christel zegt:

  ‘hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu
  wat unbidan we nu’
  ( in hedendaags Nederlands vertaald : ‘hebben alle vogels nesten begonnen behalve ik en jij – wat wachten we nu’)
  Deze versregels werden vermoedelijk geschreven door een West-Vlaamse monnik aan het einde van de 11de eeuw in de abdij van Rochester in Kent. Volgens Frits van Oosterom werden de versregels geschreven door een man maar dat het taalgebruik van een vrouw is. Omdat het overeenkomt met door vrouwen gezongen Spaanse volksliedjes uit dezelfde tijd.
  Vrouwen zijn uiteraard gevoeliger voor liefdespoëzie en hebben een groter nestdrift.
  Het valt me alleszins op hoe weinig romantisch Vlaamse mannen zijn. Liever zitten ze te bakkeleien over politiek. Italianen daarentegen… ik heb nog nooit elders zoveel romantische gebaren gezien dan in la bella Italia. Een kus van een suppoost, een roos van een ober, een gratis kop cappuccino met een hartje erin van een receptionist, elke avond een handkus met ‘buona notte’ van een andere receptionist, een gondelier die elke vrouw zijn arm aanbiedt om elegant uit de gondel te kunnen stappen. Mooie mannen in kostuum die een boeket rozen kopen aan een bloemenkraam om de hoek. Ah gentiluomo! Hoe schaars wordt hij.

  Ondertussen hebben gevederde dieren de verlaten straten van Venetië ingepalmd en broeden eenden in de waterbushaltes. Nature is taking back Venezia:
  https://www.theguardian.com/environment/2020/mar/20/nature-is-taking-back-venice-wildlife-returns-to-tourist-free-city
  Toch iets positiefs aan de lockdown en de coronacrisis.

  • Billy zegt:

   @Christel
   Hoe cliché
   Het Italiaans moederskindje in maatpak. Het favorietje van La mama.
   En wat romantiek betreft; koop eens bloemen voor een Vlaams vrouwke.
   Ze smijten ze terug naar je kop net zoals je het niet meer moet wagen een deur te openen vanwege paternalistisch.
   De rekening betalen wordt echter nog steeds verwacht en vereist.
   Nooit meer.
   Zo werd ook ik een cliché en zoek het heil bij exotische schoonheden.
   Ze zijn even materialistisch maar zagen minder en je krijgt tenminste nog iets terug voor je “investering”.
   Dat clichégedrag is een gevolg van de ijskoude afwijzingspolitiek van de vrouwtjes van het “eigen” volk.
   Ik gun u uw Italiaan, hij zal een beetje aan uw rokken hangen maar ach; als iedereen gelukkig is…

   • Christel zegt:

    Wow, zoveel verbittering. Kennelijk teveel slechte ervaringen met (een) vrouw(en) gehad. Moest een man me bloemen aanbieden, ik had ze aangenomen en hem bedankt met mijn mooiste glimlach. Idem aan galante heren die de deur open hielden. Als ik met een vriend ging uiteten, betaalde ik gewoonlijk mijn deel. En waarom zou ik niet mogen genieten van Italiaanse charme, zoals u plezier beleeft aan Thaise vrouwtjes. Ieders zijn goesting, toch.

   • Biily zegt:

    Verbittering is dat niet.
    Ik heb gewoon mijn conclusies getrokken uit diverse ervaringen met Vlaamsche meiskes.
    idd. ieder zijn goesting maar ik merk gewoon bij veel inheemse vrouwen twee maten en gewichten.
    De ene mag alles, de andere wordt gemetood als hij nog maar kijkt.
    Hypocrisie ten top.
    Anyway, we hebben allebei ons goesting zeker..

  • Yvo G zegt:

   In de rhetorica zagen we de zinsnede “Hebban olla uogala nestas hagunnan hinase hic anda thu”. Bedankt voor de late ontdekking van “uuat unbidan uue nu” (opgezocht wiki). Misschien wordt er nog een gevolg aan gebreid. U moet toch wel een bijzondere uitstraling hebben -alleszins toch in Italië- waar de museumsuppoost u meetroont naar zijn lievelingsschilderij. Het weze u van harte gegund, er is al zo weinig romantiek hier in dit koude kikkerland.

   • Hans zegt:

    Romantiek? denk aan
    blind getrouwd..
    of first dates waar de mannen sneller naar hun portefeuille grabbelen om te betalen dan de schaduw van Lucky Luke.
    en dat in een wereld vol “geëmancipeerde” dames.
    illusies en rozebrildragers…

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Normaal dat ze aan kop staan met hun virus. Ze kunnen ook nergens hun handen afhouden. En al geprobeerd om met natte ontsmette handen een vrouw te kittelen?
   Zie je hen al bezig? Eerst de handen afdrogen; dan een regenjasje aan trekken en vervolgens dat plakkerig gedoe kwijt geraken en herbeginnen met wassen. En ondertussen flemen met zeemzoete woordjes. En tot slot nog leuren met bloemetjes.
   Dat zijn übermenschen! Ze zijn niet alleen goede voetballers maar ze staan vooral sterk op hun benen. Maar het gebrek aan grote voeten compenseren ze dus wel op een andere manier. En dan nog zingen over mama mia! Wat onze trezen uit het hoge noorden weer verkeerd begrijpen natuurlijk. Exotische liefde is daarom veel mooier. Vrouwen moeten niet begrijpen wat je bazelt. Ze maken er zelf wel iets mooi van. Dat is hun zwak punt.
   Ze horen alleen wat ze graag willen horen.
   En slaap wel allen.
   Mensen doorzien en hun natuurlijk gedrag begrijpen is mogelijk een gevolg van leeftijd maar te weinig slaap hebben ook. Hopelijk krijg ik vlug bezoek van mezen vrouwtjes.

   • Hans zegt:

    I like the pizza and the spicy meatballs, ciao bella!!

   • Christel zegt:

    tel pizzalijn 03 366 15 15. Heerlijke pizza’s en ze leveren aan huis :-). Ciao!

   • Hans zegt:

    Ik woon ni in AAAntwAARpe!!

   • Christel zegt:

    Maar allez, waar ligt het hoofdkwartier van N-VA? Laat de taxi die heerlijke kraakverse geurige en stevig gekruide pizza’s brengen. Zo steunt u de lokale economie ;-).

 13. Yvo G zegt:

  Als ik heden ten dage een politieker zou zijn, en beseffen dat ik steeds opnieuw heb bespaard in de medische sector, ik zou me niet meer durven vertonen en de zaken laten afhandelen door wetenschappers met verstand over wat er zich afspeelt. Nu moet de bevolking aan het naaien slaan, omdat ik heb bespaard op de vervanging van maskers, één voorbeeld. Neen, in plaats van me overal te showen, ik zou een grote steen zoeken om onder te kruipen….

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Ik ben mij bewust van een oude zeur te zijn. Ik werd ook groot gebracht in de tijd van de zedige dames. En op mijn dorp waren acht dancings. Van over het hele land kwamen hele bendes afgezakt om van hun kwakje af te geraken. Het was de tijd van Adamo en Rocco Granada. En om in dat boerengat te geraken van uit Bruxelles of de Borinage beschikten die niets ontziende kaffers ook al over een eigen roestbak. Wat wij; boerenpummels;natuurlijk nog niet hadden van thuis uit. In de bieten werken bracht toen nog niet zoveel op.
   En wij probeerden te studeren om met onze kop boven het maaiveld te geraken.
   De soort die we toen reeds op onze nek kregen dacht aan gans andere zaken.
   Constant waren ze op zoek om van hun kwakje af te geraken in hun roestbak.
   Er waren twee soorten boeredochteres.(sic) Deze die wel uitkeken naar een vent die voor hun kinderen kon zorgen. En dezen die die er op los neukten tot het vel van hun billen verdween tussen de benen. En na de eerste schokgolf begonnen die ook na te denken.
   Dan maar proberen om de juiste idioot te vinden. Maar die waren ook geen kandidaat om om om zo maar altijd aan een vliegenvanger te gaan plakken.
   Om een lang verhaal kort te houden moet ik nog vermelden dat ze allemaal van de straat zijn geraakt. Spijtig genoeg niet voor lang. De nieuwe mode heeft toen toegeslagen.
   Na blind getrouwd (toen al!) hebben er velen hun lat-relatie (latente agressieve terreurverhouding!) stopgezet. Iets beginnen met leugens houdt nooit stand.
   Ook de Vlamingen zijn soms kieskeurig. Denken dat de volgelingen van MO dromen van alleen maagden is fake nieuws. Het is niet zelf het maagd zijn dat van belang is maar van de verboden vrucht eten is nog meer onvergetelijk. Daar kan een beredeneerde noordelijke koele kikker niet meer tegenop. De dames vragen naast de bloemetjes liefst nog een stukje komedie? Dat kunnen ze natuurlijk krijgen. U vraagt en er zijn altijd de serieuze lapzwansen die hun lookworst uit hun broek willen serveren.
   Met in het achterhoofd de gedachte :”Als ik uw bloemeke mag plukken dan krijg jij van mij een scheut van mijne cactus”. Ruilhandel dus.
   De gelijkheid der sexen dus. Iedereen mag liegen.
   En waarom zouden vrouwtjes met kinderwens nog een man nodig hebben?
   Ze kunnen toch in de kliniek een potje sperma gratis krijgen van een slimme en vooral grote vent? Mannen met grote voeten zijn gewild. De kleinen mogen incuberen tot een brokje treurnis. Want empathie kennen vrouwen nog minder als mannen.
   Ze zijn ook geloviger. Ze denken meestal ook :” God voor ons allen en de overschot is voor mij.”
   Sorry; voor mijn kinderen.

   • Benny zegt:

    @Paul
    Ik ben er heelhuids door geraakt.
    De paar obligate vergissingen heb ik uiteraard gemaakt.
    Maar nooit getrouwd en geen kinderen en dus geen alimentatiegeld.
    Nu weet ik ook zeker dat ik me nooit zal laten vangen, ondanks mijn grote voeten.
    Wat illusies armer maar gelukkig genoeg hobby’s om me niet te vervelen of nog meer dan tijdelijke afleiding te zoeken bij een of andere milf.
    De rust is nu, dankzij social distancing, heel dichtbij.
    Ik hoop ook voor jou, Paul.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Maak je niet ongerust Benny.
    Maar ik heb nog een vraag voor de altijd zuivere deernen.
    Of het hun al opgevallen is dat de diersoorten; waar van de mannen verwacht wordt dat ze mee de luiers wassen; de moorddadigsten zijn.
    En persoonlijk vind ik dat de blauwe koolmees er boven uit steekt.
    Het vrouwtje laat haar nest mee bouwen door een stomme kloot. Ondertussen vreet ze zich vol aan levende prooien. En voor ze eieren legt dwaalt ze de omgeving af en heeft seks met alle vrijgezellen. En dan pakt de sukkelaar het terug over.
    Hij mag andermans jongen mee opvoeden.
    En wij mannen maar denken dat we even slim zijn als vrouwen.

   • Benny zegt:

    en dat Paul noemen we de cuckold, de hoorndrager

 14. Vanhoovels Paul zegt:

  Moet je geen komediant zijn Benny om dan nog bloemetjes te gaan kopen als je de realiteit ziet?
  Maar akkoord. Zelfs een krokodil bijt niet als de must in zijn lijf zit. En de wijfjes weten dat.
  En dan kan het gespartel beginnen. Ze zullen niet stoppen voor ze aan zijn kwakje geraakt zijn.
  En hij denkt dat hij er mag bij zijn omdat ze hem een pleziertje wil gunnen.
  Wat kunnen mannelijke dieren toch naïef zijn. Sinds er vrouwen in de politiek zitten is het leven nog minder genietbaar. The winner takes all.

  • Benny zegt:

   Paul
   Spijtig genoeg zijn mannen bio-en psychologisch geprogrammeerd op vrouwen te beschermen. Daar maken de wijfjes handig misbruik van.
   Het is een machtsspel dat ze inderdaad bijna altijd winnen.
   Desondanks zullen ze blijven zagen en klagen, kruidje-roer-me-niet spelen en onhaalbare eisen stellen.
   Ik ben daar immuun voor geworden en heb het slagveld verlaten waar heel wat meer mannen het leven laten dan door gelijk welk virus. En ja, tot vervelens toe, nu heb ik eindelijk rust. Het is belachelijk als je her spelletje doorhebt en je leert met schade en soms wat schande maar als je standhoudt kom je er sterker uit.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Wil je tot rust komen Benny dan moet je bereid zijn sommige zaken op te geven.
    Ik schreef reeds dat sommige mensachtigen een lat-relatie levenslang verkiezen.
    (Lat-relatie = Levenslange aangename terreurverhouding)
    En sommige specimen; zowel mannen als vrouwen; voelen zich pas aangenaam bij terreur. Deze eigenschap is eigen aan de nestbouwer. De wereld rondom is er om naar de kloten te helpen. En wantrouwen wordt aangeleerd om eigen leven mee naar de…..te helpen. Iedereen valt dan terug op zichzelf. Enige empathie in de menselijke ziel verdwijnt van de wereld. De beste manier om een kat ziek te maken is haar overdadig voederen op korte tijd. Ze vreet dan alles op uit schrik dat een andere kat de restjes zou op eten.
    En dat er geen verschil bestaat tussen ons en de andere diersoorten leren wij ook inzien.
    Spijtig genoeg leeft niet iedereen lang genoeg om dat te zien en beseffen.
    En dan hebben we nog een meerderheid die dit; hoe lang ze ook mogen leven; dat nooit zullen zien. Ze hebben meer schrik van zichzelf en zullen dus zich nooit wagen aan zelf onderzoek.
    Ik heb gelukkig een goede vrouw. In het begin hebben wij wederzijds de kantjes afgetast om te weten hoever we konden gaan. En daar toen bleek dat het niet ver was hebben we stil zwijgend het op een akkoord gegooid. En nu zijn we ruim vijftig jaar samen.
    Ik mis niks. En denk ook niet van het misbare op te zoeken. De echte levenskunst bestaat er in van proberen tevreden te zijn met het mindere dat je kreeg. Innerlijk dan.
    Alhoewel; er bestaan desondanks toch schepsels die ik met immens plezier levend zou villen. Maar ik ben niet de enige. Iedere episode in de geschiedenis leert ons dat de maatschappij zulke mensen zelf kweekt. Ondanks dat het allemaal zachte schaapjes zijn in hun eerste levensfase. Maar dat leren ze vlug af. Als slim zijn teveel gelijkt op mekaar te bedriegen blijft het niet duren. Zelfs oorlogen worden nu in steden uitgevochten.
    We naderen gevaarlijke tijden.

  • Anoniem zegt:

   emigreren kan pas na de quarantaine.
   ik zou zeggen: “doen”. Arrivederci

   • Christel zegt:

    La bella Italia krijgt alvast mijn (financiële) steun. De afgelopen jaren ging ik elk jaar in oktober op vakantie naar Noord-Italië en dat zal ik blijven doen van zodra de quarantaine-maatregelen opgeheven zijn. Hun eeuwenoude cultuur is ongeëvenaard. Zelfs iconen van de Vlaamse schilderkunst P.P.Rubens en Pieter Bruegel de Oude haalden er hun mosterd.
    https://giphy.com/gifs/N1zw1w07NbkMU

Reacties zijn gesloten.