De citroen, wondermiddel én symbool van serendipiteit

citroenEnkele opbeurende beschouwingen in deze donkere tijden

Vandaag eens géén corona-column, dat virus hangt me de euh… keel uit. Onrechtstreeks natuurlijk toch weer wel, hoe kan het anders. Maar een hart onder de riem vandaag, heb moed mensen, redding is op komst.

In mijn nieuw boek ‘Politiek incorrect’ (uitgave Doorbraak, september dit jaar) voer ik een aantal Vlamingen ten tonele die zich onderscheiden hebben inzake dissidente levenswandel, tegen de pensée unique in. Een van hen is Dr. Herman Le Compte (1929 – 2008). Als geriater werd hij tijdens de jaren zeventig bekend via zijn theorieën over ouderdom. Voor Le Compte lag het geheim van gezondheid en oud worden in een intensief gebruik van vitamine C én biergist. Dat was slecht nieuws voor de farma-business en de reguliere geneeskunde die oudjes vooral probeert op te lappen met ingewikkelde medische spitstechnologie, beoefend in grote academische ziekenhuizen.

Citroen tegen scheurbuik

Lecompte

Herman Le Compte

Zijn uitspraken kwamen hem dan ook op levenslange schorsing door de Orde (‘Horde’) van Geneesheren te staan, wat hij negeerde, want hij oefende als gediplomeerd arts geen onwettige geneeskunde uit. In 1976 werd hij gearresteerd en volgde er een ellenlange reeks rechtszaken. Pas twintig jaar later werd hij in het gelijk gesteld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg en kon hij zijn beroep weer legaal uitoefenen.

Vitamine C dus. Op het einde van de winter in Noordelijk Europa kwam vroeger veel scheurbuik (scorbutus) voor, een pijnlijke en soms dodelijke kwaal die gepaard ging met inwendige bloedingen. Ook scheepslui ter langer omvaart werden erdoor geplaagd. Tot de kok eens toevallig een scheut citroensap in de dagschotel deed, en de zieke matrozen uit de dood herrezen: scheurbuik is het gevolg van vitamine-C tekort, weten we nu.

Penicilline hebben we te danken aan een luie poetsvrouw die het labo niet goed had opgeruimd.

Dat verhaal is in verschillende opzichten interessant. Ten eerste is het een typisch geval van serendipiteit: iets dat per toeval aan het licht komt, zonder ernaar te zoeken. Vele wetenschappelijke ontdekkingen, zeker ook in de biomedische sfeer, gebeurden en stoemelings. Bekend is de ontdekking van penicilline in 1928 door Alexander Fleming, in feite een schimmel die in zijn labo was beginnen woekeren. De plek rond de schimmel bleek bacterievrij: het eerste antibioticum was ontdekt. Penicilline hebben we te danken aan een luie poetsvrouw die het labo niet goed had opgeruimd.

Een ander opmerkelijk aspect van dat scheurbuikverhaal is reactie van de medische wereld: komaan zeg, hoe kan een onnozele citroen nu zo’n ziekte genezen? Pure kwakzalverij! De Nederlandse topwetenschapper-bioloog Dr. Herman Boerhaave, rector magnificus van de Universiteit van Leiden, bleef begin 18de eeuw onverdroten in zijn labo zoeken en artikels publiceren over zijn research naar een medicament tegen de scheurbuik, om toch maar het fake news van die citroenen te kunnen weerleggen. Of hoe ook eminente wetenschappers in hun ambitie het contact met de realiteit helemaal verliezen.

Heksenhamer

Malleus

Malleus Maleficarum, Lyon, 1669

Dat brengt ons weer bij vitaminedokter Le Compte en zijn conflict met de Orde. Het verzet van de medische klasse tegen kruidengenezers en zelfmedicatie is een oud verhaal. Al in de dertiende eeuw, met het ontstaan van de eerste medische faculteiten, werd vrouwen het recht ontzegd om geneeskunde uit te oefenen, terwijl ze dat als vroedvrouwen en volksgenezers al eeuwen lang deden. Door hun kennis van kruiden en natuurlijke therapieën waren ze concurrenten geworden voor de academische wetenschap, wat letterlijk leidde tot een heksenjacht die zich vanaf de 14de tot de 17de eeuw afspeelde. De religieuze inquisitie en de medische ban op alternatieve geneeskunde versmolten tot één hate speech waarvan het inquisitie-handboek Malleus Maleficarum (‘De heksenhamer’) de bekendste is.

Al in de dertiende eeuw, met het ontstaan van de eerste medische faculteiten, werd vrouwen het recht ontzegd om geneeskunde uit te oefenen,

Vandaag is het onder meer SKEPP (‘Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale’) die waakt over het medisch monopolie en elke vorm van alternatieve geneeskunde op één hoopje gooit met tarot kaarten, de glazen bol en andere kermisattracties. In feite is deze vereniging, opgericht door de fanatieke VUB-dr. Wim Betz, een verlengstuk van de Orde van Geneesheren. SKEPP reikt ook jaarlijks een prijs uit voor de grootste vijand van de alternatieve geneeskunde. In 2015 viel die eer te beurt aan… Maggie De Block, de minister van Volksgezondheid die de coronacrisis aanvankelijk compleet onderschatte. De Block staat bekend om haar goede banden met de farma-industrie. Voor haar geen citroenen of kruidendrankjes.

In de coronacrisis triomfeert de klassieke geneeskunde, gestoeld op Cartesiaanse principes van hygiëne en isolement die het in een labo heel goed doen, maar die de natuur als geheel miskennen. Specialisten à la Marc Van Ranst regeren het land en worden echte media-vedetten. Ze trekken ook van leer tegen fake news, allerlei middeltjes tegen het coovid-19 die niet werken, maar die vooral ook de macht en de autoriteit van de medische klasse zouden bedreigen.

Terwijl het misschien ook wel een citroenverhaal is: stel u voor, op een mooie dag blijkt dat het coronavirus niet tegen lookgeur kan, of tegen Wagnermuziek, ik zeg maar wat. Serendipiteit dus. Een rampscenario voor Johnson & Johnson en heel de academische reutemeteut. Ja, ik begeef me op het glad terrein van de kwakzalvers, maar toch: iets zegt me dat er voor een natuurfenomeen als het coronavirus in de natuur ook een tegengif bestaat.

Artisanale bieren

Vanmol

Jan Panneels en Erwin Vanmol (foto Luc Gordts)

Vandaag wordt de heterodoxe geneeskunde van Le Compte voortgezet door o.m. thuisbrouwer Erwin Vanmol (geen bier zonder kruiden en de juiste bacteriën). Corona is trouwens niet toevallig de naam van een der slechtste bieren ter wereld, afkomstig van de Inbev-industrieën. Daarnaast vernoem ik zeker ook Dr. Jozef De Clercq, gepensioneerde sport- en spoedarts. De Clercq is ervan overtuigd dat vitamine C een belangrijke remedie vormt tegen, jawel, corona, of alleszins de immuniteit aanzienlijk verhoogt, en ook ruim in China werd gebruikt om de epidemie in te dijken. Wat ze natuurlijk aan onze neus niet hangen. Misschien was de uitbraak in Wuhan, januari dit jaar, wel een geplande test.

Ik hoop echt wel dat het wondermiddel Wagnermuziek is, dan ben ik sowieso al immuun, en hopelijk is het niet Soul Sisters of zoiets.

Nog iets over kruidengeneeskunde en heksenhamers. Jozef De Clercq signaleerde me dat er aan het UZ Leuven een zekere professor Ni Yicheng rondloopt, die het middel Hypericine ontdekte tegen tumoren. Dat is een extract uit een kruid dat bij ons gewoon in de velden groeit, St- Janskruid of Hypericum. Dat verhaal blijkt te kloppen, ik heb het gecheckt: Ni Yicheng us een collega van Marc Van Ranst. De professor zou met broodroof bedreigd zijn indien hij aan zijn ontdekking te veel ruchtbaarheid gaf, want als het zo simpel is stort heel de kankergeneeskunde in elkaar, en mag ook Mark Michils van Kom op tegen Kanker een andere hobby zoeken. U begrijpt: de belangen zijn groot.

Kort samengevat: blijf in uw kot, luister naar de virologen, hou afstand, maar denk toch ook aan het verhaal van de citroen. Ik hoop echt wel dat het wondermiddel Wagnermuziek is, dan ben ik sowieso al immuun, en hopelijk is het niet Soul Sisters of zoiets. Het Vanmol-brouwsel Janimal zou ik ook blijven proberen, al was het maar om het PIG (Politiek Incorrect Genootschap) te steunen, hét onderzoekscentrum tegen het pococratische virus.

Nog dit: Dr. Lecompte was van plan om 1000 jaar te worden, hij klokte af op 79. Maar hij liet testamentair wel vastleggen dat er dan moest gefeest worden, met champagne, en zo geschiedde. Ook een mooi verhaal in deze tijd van eenzame begrafenissen, en hopelijk worden de ‘uitbehandelde’ oudjes toch vergast op een heerlijke Dom Perignon. Ook een kwestie van serendipiteit heb ik gelezen, de bubbels in de witte wijn.

Tot zover deze update, meer goed nieuws volgt.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

33 reacties op De citroen, wondermiddel én symbool van serendipiteit

 1. bart dw zegt:

  Goed nieuws zal er pas zijn als deze ‘regering’ weg is met haar volmachten.

  • jean hesp zegt:

   Als je hoort dat Knack fake news gaat bestrijden weet je dat we in totaal absurdistan aangekomen zijn.

  • aghasee zegt:

   Het is al ettelijke jaren dat ik het zeg: in België is de PS aan de macht, ongeacht de uitslag van de verkiezingen.
   En die volmachten, die blijven. Elke morzel vrijheid, ons nu afgenomen wegens het ‘algemeen belang’ krijgen we nóóit meer terug.

   • John zegt:

    Ik heb ook een hekel aan de PS maar dit is toch een liberale machtsgreep hoor.

   • aghasee zegt:

    @John,

    Paul Magnette die alles kan blokkeren, is toch van PS-signatuur?

   • John zegt:

    ja maar bekijk de regering en ook wie er de topjobs in Europa heeft.
    je kan ook concluderen dat de Vlamingen zich alweer lieten rollen.

  • Boomer zegt:

   Ik vrees dat die volmachten met regering en uitbreiding er blijven zitten tot 2024.
   Pas dan zal blijken in welke mate Vlamingen echt solidair zijn.
   Ik vrees echter voor een heruitgave van de laatste verkiezingsuitslag waarbij de nationalisten samen net geen 50% halen en we opnieuw vertrokken zijn voor een bestendiging van allen tegen één of twee.
   Het dringt blijkbaar nog steeds niet door bij Vlamingen dat Franstaligen algemeen solidair zijn als het op hun belangen aankomt.
   Brussel en hun Franstalige supporters uit de rand zijn de voornaamste ambrasmakers en blokkeren een verdere staatshervorming.
   Vergeet dus maar het verhaaltje van Vlaanderen onafhankelijk, dat zal nooit lukken.

   • bart dw zegt:

    @Boomer
    We zullen zien; de toekomst is onvoorspelbaar en een week is een eeuwigheid in de politiek. Als de Vlamingen geen ballen kweken tegen 2024 kan uw voorspelling uitkomen en zal het kantje boordje zijn…

 2. XOXOXOX zegt:

  Jammer dat de politieke ziekte met geen homeopathische citroen te elimineren is, want de Belgische politiek is werkelijk een zeer kwaadaardig virus.
  Quarantaine helpt evenmin.
  O, dokter wat nu?
  Wat zegt u nu dokter?
  Euthanasie?

 3. bompa lawijt zegt:

  Maggie De Block, ook een ‘echte’ dokter.

 4. Francis Aerden zegt:

  Het past in deze context ook even te herinneren aan het tragische leven van de Hongaarse arts en verloskundige Philipp Ignaz Semmelweis (1818-1865). Diens ontdekking van de oorzaak van de kraamvrouwenkoorts stuitte aanvankelijk op veel weerstand. Toch was deze ziekte eenvoudig te bestrijden: om besmetting te voorkomen hoefden artsen en studenten voordat zij tot het onderzoeken van zwangere vrouwen overgingen slechts hun handen te wassen in een desinfecterende oplossing van chloorkalk. Teleurgesteld, miskend stierf Semmelweis onder kommervolle omstandigheden in een Weens krankzinnigengesticht, nadat hij zichzelf eerst met de gevreesde ziektekiemen had besmet. Voor de onvolprezen arts en auteur Louis-Ferdinand Céline was het tragische leven van Semmelweis onderwerp van zijn proefschrift.

 5. Pingback: CORONASTRESS | Micheline Baetens

 6. Eric zegt:

  Ik heb ooit toevallig ontdekt hoe ik van mijn rugpijn af kon geraken. Ontspannen op mijn bed gaan liggen, de voeten gekruist, de armen boven het hoofd en de romp van links naar rechts bewegen, en terug. Ik voelde mijn wervels in de haak klikken, stond op en weg was de pijn. Sinds die ontdekking heb ik geen osteopaten of kinesisten meer nodig, met wat eenvoudige bewegingen los ik mijn probleem op. Zelfgenezing is de snelst werkende, eenvoudigste, meest efficiënte en goedkoopste methode. Zo voer ik een eenmansguerilla tegen de allesoverwoekerende pharmamaffia. Met SKEPP hou ik mijn WC proper. Nadien doorspoelen en vergeten. Doen!

  • Billy zegt:

   placebo effect is ook krachtig en soms beter dan chemische brol.

  • Ines zegt:

   Rugpijn uiteraard. Men moet eens proberen (ik wens het niemand toe) bij een uitgezaaide longkanker de broodnodige chemopillen als Iressa en Tagrisso te vervangen door alternatieve dingen. Alternatief klinkt allemaal leuk en wel als je gezond bent. Wanneer je de farmaceutische wetenschap in actie kan volgen van scan tot scan kun je alleen maar dankbaarheid voelen.

  • Ines zegt:

   @Christel: Merci, inderdaad die medicijnen zijn levensverlengend en bv. Tagrisso is ook onbetaalbaar zonder tussenkomst RIZIV. Eens je (mee) in de medische mallemolen terecht komt zie je wat onze kankerspecialisten i.s.m. de farmeutische wereld allemaal kunnen klaarspelen. Alternatieve behandelmethodes kunnen best ondersteunend werken, maar het echte gevecht tegen het kankermonster kan niet je voeren zonder de reguliere geneeskunde. Ook in de palliatieve fase: welke alternatieve pijnbestrijding bestaat er?

 7. Roland De Pauw zegt:

  Covid 19 is een bedreiging niet alleen voor onze gezondheid maar ook voor onze welvaart. En blinde partij politieker is ook een kwaal, maar die zal helaas niet overgaan. Het virus van de macht is hardnekkiger dan het corona virus.

 8. iqnada zegt:

  Dag mijnheer Sanctorum

  Dankbaar voor je blog, maar hier mag er een kanttekening geplaatst worden:je verwerping van SKEPP lijkt me ongepast.Kruidenmengsels, homeopathie, veganisme en rare diëten helpen niet.

  Blijkt uit randomized double blind tests. Zo doe je wetenschap. Traditionele geneeskunde ( trepanatie, wegsnijden, chemo en bestraling)heeft mijn hersentumor eronder gekregen. Dr. Lecompte 2 minuten horen spreken of 1 column van hem lezen : je moet een extra chromosoom hebben om niet in te zien dat die man een pretentieuze gek was.

  Anyway, misschien voel je je verplicht om altijd in de contramine te gaan: lovenswaardig.

  As my Irish friends say: keep yer pecker up.

  C

  • Yvo G zegt:

   Beste iqnada, zeer zelden hoor je dat iemand een hersentumor overleeft. Hoelang bent u in remissie? Wees gerust, homeopathie wordt niet terugbetaald, dus maak je daar geen zorgen over. En alle soorten van kruidenmengsels, homeopathie, veganisme, rare diëten en gebedsgenezers hebben elk hun segment dat er zich goed bij voelt. Als Ier weet u best dat Jezus ook geen dokter was, en toch mensen genas, ja zelfs uit de dood terughaalde, iets wat ik op intensieve nog nooit heb gezien! Het menselijk leven bestaat soms dankzij, maat niet uitsluitend uit wetenschap. Tenslotte, bij mensen met een hersentumor is ook een zeer grote verscheidenheid aan lokalisaties. Niet zelden moeten we rekening houden met de tumor wanneer we de waarneming en het vermogen tot logisch redeneren (religie niet daargelaten) van de patient gaan beoordelen.

 9. Maria Antwerpen zegt:

  goed artikel, mijnheer Sanctorum! Bedankt!

 10. Vanhoovels Paul zegt:

  Ik neem al jaren bloedverdunners en probeer nog af en toe mijn hobby te beoefenen.
  Veredelen van de bloemen Alstroemeria. Dus werken in de tuin. Nu is mijn tuingrond ook veredelt
  met van alles en nog wat. Steenpuin en glasscherven zijn de voornaamste onkruidplanten. (sic!)
  Van kattepoep zwijg ik liever. Daar ik bijna de enige tuinier nog ben in de buurt komen al die beestjes hun boodschap bij mij doen. En af en toe geraak ik natuurlijk ook gekwetst in mijn veredelde grond. Bloedverdunners en wondjes zijn twee gezworen vijanden.
  Nu gebruik ik al jaren de oude methode. Een stukje van een sigarettenblaadje en daarover een ontsmettingstof. En dan een stukje plakband uit de apotheek. En…. ik werk verder. Nooit nog geen problemen gekend achteraf. Jaren heb ik dat al verteld aan artsen. En steeds wordt het weggelachen. En dan stel ik mijzelf steeds de vraag of dergelijke artsen er echt wel zijn om hun patiënten echt te helpen. Hoeveel mensen heb ik reeds gezien met kleine wonden die blijven etteren! Tot maanden nadien zelfs. Hoe lossen zij de vermelde problematiek op korte tijd op?
  Dat moeten en mogen wij dus niet weten. Dezelfde problematiek aan warenhuizen. Iedereen grijpt nog zonder handschoenen die winkelkarren. Aan tankstations van t’zelfde.
  Handen wassen! Wanneer? Eerst het stuur van hun wagen besmetten?
  Die virologen op TV heb ik reeds lang in de lappenmand gegooid.

  • Vanhoovels Paul zegt:

   En weeral te lui geweest om mijn tekst na te lezen voor publicatie ervan.
   Veredelt is dus met een d i.p.v.een t . Is veredeld dus.
   Morgen opnieuw nieuws. Moeten virologen ons steeds opnieuw komen vertellen hoeveel doden er zijn? Of een regering het noodzakelijk vindt dat ze hun maatregelen zo goed vinden dat ze behouden blijven? Wel ik vind ze niet goed. Het blijft een amateuristisch gedoe. Aan belangrijke zaken wordt onvoldoende aandacht geschonken.
   Dat steeds opnieuw vermelden van doden heeft nog geen enkele nieuwe dode verhinderd.
   En warenhuizen niet sluiten die het vertikken van hun winkelkarren te ontsmetten verdienen het niet om nog een Euro van mij op hun rekening te storten.
   Van mij mogen ze de pot op. Ze kunnen beter noteren in hun boekhouding hoeveel doden ze op hun geweten hebben. En viroloogjes allerhande; als je op die manier uw medewerkers in uw labo’s beschermt dan stel ik mij wel vragen over uw kennis van virologie. Wassen die ook pas hun handjes als ze thuis aankomen?

 11. Christel zegt:

  Wat Sint-Janskruid betreft, in alternatieve geneeskunde wordt het wel eens gebruikt als antidepressivum. Op zich geen probleem, maar door de inductie op leverenzymen – in het bijzonder cytochroom P450 enzym – worden de andere geneesmiddelen zoals antivirale GM o.a. AIDS-remmers en cytostatica sneller afgebroken en vermindert de werking ervan.
  Juist door die sterke interacties is het af te raden om samen met chemotherapeutica of andere (klassieke) antidepressiva in te nemen (nl. verhoogde concentraties van neurotransmitters in het bloed, mogelijk optreden van serotonerg syndroom)

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Ik geef geen enkele reactie nog. Het levert toch niks op.
   Het eindgesprek over gelijk welk onderwerp eindigt toch steeds met een voor leken niet bevattelijke taal over technische snufjes. De neurotransmitters vliegen mij hier weer om de oren. Maar schrijf je eenvoudige zaken waar de mensen hun aandacht op gevestigd wordt en waar ze vooral moeten op letten in de huidige situatie dan krijg je geen reactie. Te eenvoudig. Even mezelf in het zonnetje zetten en geleerd beginnen doen.
   Desnoods beginnen met apotheektaal.. Opletten voor het serotenerg -syndroom dus. Lap we weten weer iets bij dus!
   Nu nog de dagelijkse doden bijvoegen in onze statistiek en de virologen hebben hun werk gedaan. Mits nog ruimte overlaten voor het dagelijks gezever van onze politici die niet kunnen stoppen met zichzelf in de bloemetjes te zetten. Goed nieuws is voor herhaling vatbaar. Duizend maal zelfs als het moet.
   Terwijl politiek iets heel eenvoudig is. Men pest mensen op allerlei manieren tot ze er bijna van doodvallen en als de slachtoffers durven zeggen waarom ze het niet blijven pikken dan heeft men een reden bij gevonden om de smeerlapperij goed te praten en te verergeren.
   Het was toch maar een dwarsligger. Kom; we zullen er een schepje bovenop doen.
   Dat zijn de gedachten van sommige onkreukbaren.
   En het volk? Dat is blij en bukt zich nog wat dieper. Ja massa; nee massa! Nog een wens massa? En zo dobberen we verder op de oneindige oceaan tot er geen terugkomst meer mogelijk zal zijn. Wat we weggeven krijgen we niet terug.
   Even aan het kopje tikken en denken dat er hier een oude gek aan het woord is.
   Waar is/was dat feestje? En geraak ik nadien van mijn kwakje af.
   Maar wat we nadien mee brachten naar huis is bijzaak.
   Trouwens wij moeten toch immuniteit aankweken.
   En dat onze oudjes opgestookt worden achteraf is totaal niet van belang. Dan kunnen we vroeger erven. Alles kaat koet!
   Dag Oma en Opa! Hebben jullie echt geen spijt dat je het er zelf niet doorgedraaid hebt?
   Jong zijn is geen erg. Maar jong zijn en stom zijn is een dodelijke combinatie.
   Beginnen ze het door te krijgen? Ik hoop het voor hen.
   Och! Het is bijna één uur. Even naar de volgende show op TV gaan kijken.
   Momenteel gooien ze er kransen i.p.v. bloemetjes naar mekaars kop.
   Enig spoor van nederigheid merk ik nog niet. Dat hoort ook niet voor onkreukbaren.
   Zorgen dat het plebs voldoende afstand houdt is al zwaar genoeg.

   • hetnieuwenormaal.gov zegt:

    Er zijn hier idd. heel wat experten en specialisten die even hun kennis willen etaleren.
    Ook het rotsvast geloof in de traditionele witte jas is groot. Het kruiperige schouderklopje voor Dokter God.
    Het verwondert me dat deze experten momenteel nog tijd hebben voor zo’n forum waar ook het plebs op reageert. Maar hey, Marc Van Ranst kan ook elke dag de massa week maken en voorbereiden op de communistische oplossing. De hypnose is bijna compleet.

Reacties zijn gesloten.