Virologie, virussen en Turken: een troebele kwestie

Van Gucht
Voor een wetenschapper vind ik dat een tamelijk domme uitspraak. De zon maakt ook geen onderscheid tussen taal, religie, of herkomst. Maar als je te lang in de blakende zon loopt kan je wel verbranden. Elektriciteit maakt geen onderscheid tussen taal, religie of herkomst, maar liefhebbers die graag met de twee vingers in het stopcontact zitten, zullen het wel voelen. De Mount Everest idem, geen onderscheid, de toeristen die doodvriezen of stikken op weg naar de top zijn het slachtoffer van hun eigen domheid.
In de Nederlandse gemeente Staphorst woont een conservatieve reformatorische gemeenschap die vindt dat de bijbel vaccinatie tegen de mazelen verbiedt. De mazelen zijn geen onschuldige ziekte; in vijf tot tien procent van de gevallen treden complicaties op en is hersenvliesontsteking, oor- en/of longontsteking het gevolg. In Nederland is die inenting niet verplicht, dus komen die kinderen in de ziekenhuizen terecht, soms met dodelijke afloop, maar alleszins een kost voor de gemeenschap.
Ik bedoel maar: viroloog Dr. Steven Van Gucht moet beseffen dat de manier hoe mensen zich gedragen bepalend is voor het risico dat ze lopen. Als in het Ziekenhuis Oost Limburg meer dan de helft van de coronapatiënten van Turkse komaf is, dan beseffen we weer dat die gemeenschap mentaal meer in Turkije woont en Erdogan adoreert, dan dat ze zich met Vlaamse of Belgische toestanden bezig houden. Ook in crisistijden als deze.

Deze situatie is het simpele gevolg van de multiculturele doctrine, die accepteert dat gesloten subculturen (eufemistisch ‘gemeenschappen’ genoemd) als bubbels drijven in de sociale ruimte, en alleen luisteren naar hun eigen leiders.
Bij ons is die bewuste segregatie vooral een zaak van moslimgelovigen, mensen die zelfs geen Europese taal spreken en hun mosterd uitsluitend in de moskee halen. Naast natuurlijk ook Joodse orthodoxen die wel moord en brand roepen als er in Aalst een ‘foute’ carnavalswagen uitrijdt, maar geen acht slaan op quarantainemaatregelen in geval van epidemie.
Conclusie: de achtbare virologen worden niet betaald om politiek correcte loopjes met de wetenschap te nemen, omdat de media hen daartoe onder druk zetten, en wie weet ook de politiek en hun academische meerderen. Zodat het woord ‘racisme’ toch maar niet valt.
Als het ziekenhuis in Genk op een zeker moment vol zit, zullen de Turkse feestneuzen de plaats van de Vlamingen innemen die wél de lockdown in acht namen maar pech hadden. Dan zal Van Gucht pas merken hoe de publieke opinie reageert.
Waarmee ik niet wil zeggen dat Vlaamse roots een waarborg vormen voor intelligentie, zie de café-vluchtelingen in Sluis. Als de burgemeester van Izegem Bert Maertens (N-VA) deze dagen een straatfeestje geeft en door zijn eigen politie moet terecht gewezen worden, dan is dat nota bene een bewindsvoerder die meehelpt aan de verspreiding van het virus. Hoe moet je zo iemand kwalificeren?
Feit blijft dat het woord ‘inburgering’ niets betekent, en dat Turkse en Marokkaanse ‘gemeenschappen’ vandaag een obstakel blijken in de strijd tegen het coovid-19. Natuurlijk kan dat virus overspringen van een Turk op een Vlaming, daar heeft Van Gucht zeker gelijk. Net daarom. In het post-corona-tijdperk zullen vele varkentjes moeten gewassen worden, niet alleen het economisch verhaal.
Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

119 reacties op Virologie, virussen en Turken: een troebele kwestie

 1. jean hesp zegt:

  Allah beschermt de moslim, geen zorgen.

  • jean hesp zegt:

   Dramaqueen Draulans in de afspraak:
   “het systeem moet instorten en de mensen zouden moeten meemaken dat er zes weken geen water uit de klaan komt”
   niet extreem hoor deze droplul

   • jean hesp zegt:

    kraan

   • Marc zegt:

    Ik heb direct weggezapt toen ik de kop van druiloor Draulans zag. Nooit bevorderlijk voor de goede sfeer, diene mens, en zeker nu niet.

   • jean hesp zegt:

    zijn frakske flikkerde als dat van Madonna

   • Q17forFlanders zegt:

    sterke maag?
    pedocracy en corona

   • Greta zegt:

    Niet bepaald geschikt om nu de jongere generatie mee te belasten, hij zegt wel rake dingen, maar mist ook veel andere informatie en teveel vanuit een boeren éénzijdig perspectief en eigen wereldje?. De stalkers die iedereen reeds jaren, mensen bestoken met mails dat we 500 euro per persoon aan Wallonië betalen en zo mensen dwangmatig op te stoken om richting Vlaams Belang? of NVA? (lijkt me eerder een Vlaams belang tactiek of toch van een bepaalde groep binnen hun gelederen?) te gaan stemmen mag je best een schop onder hun kont geven. De wereldvreemdheid van een viroloog Van Ranst die dan niet het gore taaltje van bepaalde mensen begrijpt weet ook niet af van die jarenlange stalking mails door wie dan ook? Maar zag er ook de reacties en het effect van op de mensen rondom mij, om nog niet te spreken van de negatieve effecten op mezelf. Deze rotte appels mogen dan wel eens op de realiteit gedrukt worden

    1) Vlaanderen het meest kwetsbare gebied op vlak van drinkbaar water is van héél Europa (onderzoek UA) en we als de nood hoog is, dan toch wel in eerste plaats afhankelijk van Wallonië zullen zijn?.
    2).Nu met gedwongen in uw kot te moeten blijven binnen de perimeters, zullen deze opgefokte Vlamingen misschien eens beseffen hoe kostbaar een beetje wandelgebied is en hoe arm we op dat vlak zijn in Vlaanderen. Hoe heel Vlaanderen opgeofferd is aan een grondspeculatie golf jarenlang i.p.v. met gezond verstand en beheer. De sneeuw is nu weg in Wallonië, maar hoe voelt het NU, niet te kunnen gaan?
    Niet naar de Ardennen noch de zee? Zelfs nog niet tot het dichts bijzijnde wandelgebied?

    Dirk Draulans mist dan blijkbaar toch de verschillende inspanningen en projecten die reeds gebeuren om water te recupereren en minder te verspillen lijkt me?

    Zijn padden waren wel interessant als weetje… dat zij zeer gevoelige dieren zijn en massaal naar boven komen omdat zij aardbevingen aanvoelen komen.

    Weer één van de 7 plagen en overtuig bepaalde groepen dan maar dat het een natuurlijk fenomeen is en geen bovennatuurlijk of opgelegde inmenging van God???

   • jean hesp zegt:

    Draulans is een groene extremist.
    De mens mag verdwijnen als de dieren het maar overleven.
    Dat men zo’n individu opvoert als objectief expert is stuitend.
    Maar van de vrt en knack verwacht ik niets anders.

   • Benny zegt:

    Ellen degenereert

   • Q17forFlanders zegt:

    wwg1wga

  • hetnieuwenormaal.gov zegt:

   duidelijke communicatie, die zijn echt zot mensen
   Marc Van Ranst over fietstochten: “Het aantal kilometer maakt het verschil niet”

   Minister De Crem wil verduidelijking regels: “Fietstocht van 50 kilometer kan niet meer”

   • hetnieuwenormaal.gov zegt:

    en dan deze erbij
    De Block: “Fietstocht van 50 kilometer verbieden? Laat het ons wat leefbaar houden”
    kritiek op crembo

    misschien willen de liberalen de cd§v nog wippen, dan hebben ze met 15% ,en nog minder volgens de peilingen, van de stemmen alle postjes in handen.
    De loge doet dat goed en efficiënt. chapeau

   • Billy zegt:

    geef uw vrijheid op aan de overheid in ruil voor veiligheid.
    maar, wacht even, de overheid brengt uw veiligheid eerder in gevaar.
    wat heeft u opgegeven? juist, alles.

   • Benny zegt:

    nog illusies? 2016 obsolete

  • Benny zegt:

   de tijd
   Wereldwijd 700.000 besmettingen en 33.000 doden
   33 toeval allemaal toeval
   vraag dat maar aan de broeders metselaars, zij bevestigen het u

 2. willy zegt:

  Als men in dit land de islam aanvaard als godsdienst dan moet men niet zeiken dat deze gemeenschap de consignes van de staat niet navolgen en onnodig ziekenhuizen bevolken door hun eigen schuld en anderen onnodig infecteren.Men praat altijd rond de hete brij ; een geloof of godsdienst die de wetten van het land niet erkend moet men verbieden .

  • Billy zegt:

   Onze politici zouden liever hebben dat deze godsdienst van de vrede het hier overneemt.
   Ze doen er alleszins alle moeite voor.

   • abu chacha zegt:

    Belgi folgende jaar kalifaat.
    Dan ikke eerst minister.
    jullie moet dan luister naar mij.

 3. Eric zegt:

  ‘Ze zijn niemands fout’. Wilt Van Gucht de Chinezen uit de wind zetten? Of de onderzoekers van het labo in Wuhan waaruit dit extreem besmettelijk virus ontsnapt is? Of wenst hij gewoon zijn bazen, de Belgische politici, van alle smet zuiveren? Ze hebben NIKS gedaan om het virus uit het land te houden. Dagen na het afkondigen van de lockdown landden er nog toeristen (uit Spanje) op de luchthaven van Zaventem. Ze mochten zonder zich aan een onderzoek te onderwerpen zo het land binnenlopen. Vlaamse virologen die zich met virussen bezig houden, het is al erg genoeg. Laat ze nu a.u.b. geen politieke uitspraken doen: dat kan hun extreme domheid alleen maar benadrukken.

  • Eric zegt:

   Het is hier al door een ander weergegeven, geloof ik, maar ik doe het nog maar eens.

  • Boomer zegt:

   Al vanaf dag 1 heb ik gezegd dat er iets niet klopte en het naar alle waarschijnlijkheid een flinke uitschuiver was met één of ander labo experiment.
   Ik werd gewoon voor zot verklaard want het moest en zou van de vleermuis komen.
   Zelfs mijn bomma zaliger zou dit niet zomaar slikken zonder enig concreet bewijs.
   Nu zelf al is het een uit de hand gelopen proefbuis experiment, dan nog zal China dit NOOIT toegeven want anders zitten ze opgezadeld met een claim vanuit de hele wereld.
   Ook heel opvallend hoezeer ze hun best doen om ons ter hulp te snellen met mondmaskers en bijstand, ze weten immers van veel beter.
   Dit veroorzaakt de grootste crisis uit de recente geschiedenis en de economische schade ervan is gewoonweg niet te overzien.

   • Greta zegt:

    Lees er misschien eens op na wat een virus is en hoe dit zich verspreid van kleinere gastheer naar groter. Omgekeerd kan dit nu blijkbaar ook vermits een kat het virus gekregen heeft van haar zieke baasje.
    Uw visie alleszins een kwakkel en mythe.

 4. Steven Moors zegt:

  Scherp artikel!

 5. Ines zegt:

  Ik vind het Coronavirus juist héél logisch: komt het binnen in een serviceflatgebouw, dan zullen de zieken waarschijnlijk allemaal ouderen zijn die samen zaten te kaarten, komt het virus in een rusthuis in Sint-Pauwels dan kun je er gif op nemen dat de getroffenen allemaal bejaarden zijn. Komt het virus binnen bij een familie in de Turkse wijk van Gent dan kun je er zeker van zijn dat de slachtoffers allemaal Turken zijn. In Sint Truiden zijn de slachtoffers allemaal carnavalgangers die mekaar ontmoet hebben tijdens een carnavalsfeest. Dat Zuhal Demir zonder enige aanhang bij de Turkse gemeenschap zich nu opwerpt als de brug tussen “ongeïnformeerde” Turken uit Genk en de overheid is hilarisch. De uitspraak stond op HLN.be tussen aanhalingstekens, juist omdat ze van haar kwam en niet te controleren viel. Naar verluidt kreeg Zuhal Demir telefoon van een radeloze Turkse verpleegster en dokter??🙄 FBpost opgenomen met nietsvermoedende komiek en het verhaal gaat viraal. Niemand die zich hier vragen bij stelt? De uitspraak van Zuhal is daarna door het diensthoofd van het ziekenhuis krachtig ontkend. Zij wilt hieruit, zoals meerdere nva excellenties (vrouw het jaar van Theo), politieke munt slaan. Maar tenzij het virus ook het geheugen aantast zal deze ervaring voor populistische praatjesmakers van allerlei slag zeer disruptief uitpakken. Wie de zorg en de zware beroepen heeft verwaarloosd kan zich beter wat bescheidener opstellen.

  • Anoniem zegt:

   “populistische praatjesmakers van allerlei slag”
   Dat zijn alle politici tegenwoordig.

  • aghasee zegt:

   “tenzij het virus ook het geheugen aantast”

   Het collectief geheugen staat hier in het westen al geruime tijd op een laag pitje, daar is geen virus voor nodig.

   • bart dw zegt:

    Wat er nog van overblijft wordt door poco cultuurmarxistische ingrepen wel uitgevaagd en vervangen door gortdroge.eenheidsworst.

  • Mady Vermeulen zegt:

   Lap, daar gaan we weer. Zuhal Demir die haar eigen volkske beleefd vraagt om thuis te blijven (neen, niet in hun hot kot, maar thuis) is de gebeten hond. Met andere woorden: het is niet waar dat meer dan de helft coronazieken in het Genkse ziekenhuis Turken zijn. Het betreffende ziekenhuis heeft zichzelf van de Vlaams-nationalistische leugens van Zuhal Demir ontlast. (“Wij van WC-eend….”)

   Gisteravond belde mijn kleinzoon mij vanuit Limburg. Om te vragen hoe het met mij was. Hij is 24 jaar oud, heeft een hoger diploma, werkt en heeft eind vorig jaar een huis gekocht, dat hij na zijn werkuren renoveert. Zijn hobby, waar hij wat mee bijverdiende, ligt stil wegens de regelgeving om het coronavirus te bestrijden. Wat hem dwars zit is dat de Turken zich geen zak van de regelgeving aantrekken. Ze kussen mekaar publiekelijk en hokken bij elkaar alsof er niets aan de hand is. Een week geleden vierden ze nog een bruiloft. In een no go “cité”, dus géén politie die het feest een halt toeriep.
   Mijn kleinzoon woont in de mijnstreek, tussen een massa Turken die zich niets gelegen laten aan onze wetten en regelgeving. Is het dan verwonderlijk dat er zoveel méér Turken ziek worden dan wij, de “racistische” witmensen? Natuurlijk niet! Maar het mag niet gezegd worden want dan staan er goody-goodies op hun achterste poten.

   Zover zijn we dus gekomen. Dat de waarheid niet meer mag gezegd worden ook al is hij levensbedreigend. Zelfs niet als de desastreuze gevolgen voorspelbaar zijn. DIt is pas goed ziekmakend voor mensen, met hersens.

   • bart dw zegt:

    daarom is het ook multi kul, omdat alles mag gezegd worden, behalve de waarheid.

   • Ines zegt:

    Uit verschillende hoeken is de bewering van Demir al ontkracht, allez een whattsapp doorstuurbericht als basis nemen om een politieke uitspraak te doen. En dokters die speciaal een tweederangspolitica opbellen over de afkomst van hun patiënten. Beetje nadenken, mensen. Die Whatsapp doorstuurberichten krijg ik ook over gember, citroen, zout als wondermiddel tegen Corona.To delete, or not to delete…maar nee ons Zuhal wou weer opvallen.

    Bekijken op Medium.com

   • bart dw zegt:

    Moeten asielcentra in Limburg in lockdown? “Signalen dat bewoners zich niet aan maatregelen houden”
    Verbazend nieuws..

  • Yvo G zegt:

   Ines, in de wereldberoemde ruimdenkende onpartijdige Limburgse krant “Het gejank van Limburg” stelden de verbaasde dokters van het ZOL zich de vraag, wat er toch met de Turkse gemeenschap aan de hand was, omdat zij massaal werden binnengebracht. Er staat letterlijk “zijn er daar bijeenkomsten waar wij niets van afweten”. Het is NIET logisch dat om Belgische burgers met Turkse roots te vergelijken met mensen die in een omgeving gevangen zitten, of beschouwt u die gemeenschap als dusdanig? Het zijn voor zichzelf verantwoordelijk te stellen burgers die een vrije wil hebben om maatregelen van hun Belgische overheid al dan niet in de wind te slaan. U heeft dat ook, ikzelf ook. Schiet voor mijn part Zuhal Demir en Erdogan samen dood, maar laat de waarheid haar rechten. Of ga u anders eens in Molenbeek of Borgerocco informeren, dan zal de werkelijkheid van het woord ‘allochtoon’ misschien tot u doordringen.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Och; maak er U niet druk over. Hun emancipatie beperkt zich tot de denkwijze dat wij Turks begrijpen en daarom publiceert ze halve Turkse gazetten om ons te plezieren.
    Welkom dus in onze maatschappij van rotzakken. Eigenaardig toch dat eenmaal je er binnen geraakte er nooit zal aan denken om terug te keren. Binnenkort misschien wel misschien als het geld hier op is. Dan is er geen reden meer om te blijven.
    Of is er een andere reden misschien? Jullie blijven misschien om ons te pesten?
    Ja wij Vlamingen zijn brave sukkelaars. Te lui geworden om onze verantwoordelijkheid op te nemen en te zeggen: “Niet tevreden? Hoepel op! Ga janken bij Erdogan!”

 6. Marc zegt:

  Ik vermoed dat wat hier over allochtone gemeenschappen wordt gezegd, grotendeels wel waar is (ik heb er zelf nauwelijks banden mee, dus geen ervaring). Maar waar ook wel rekening mee moet worden gehouden, en meespeelt in het hoge aantal Turken in dat ziekenhuis, is dat bijv. in Genk de helft van de bevolking sowieso van allochtone afkomst is. Dat zal in de gemeenten rond Genk niet veel verschillen, vermoed ik. Uiteraard zijn daar ook mensen van andere nationaliteiten bij (Polen bijvoorbeeld). Hoe de verdeling bij die andere nationaliteiten zit qua besmettingen, weet ik niet. Maar dat er een dringende mentaliteitswijziging moet gebeuren bij bepaalde gemeenschappen, is evident. En dat bepaalde ‘leiders’ zullen moeten ontslagen worden, uitgerekend zij die het goede voorbeeld zouden moeten geven, lijkt me ook evident. Ongeacht van welke partij ze zijn.

  • Billy zegt:

   We kunnen nog veel van hen leren.

  • abu chacha zegt:

   Ikke fatwa uitspreken tegen het ongelovig honden..

  • Mady Vermeulen zegt:

   Het kan kloppen dat Genk voor de helft uit allochtonen bestaat, maar niet voor de helft uit Turken. De verhouding Turkse zieken in Limburg staat in geen verhouding tot het aantal autochtone zieken. Dat is geen toeval maar het gevolg van hun Turkse mentaliteit. Limburgers die er al hun hele leven mee te maken hebben erkennen dat. Zuhal Demir kent haar pappenheimers beter dan wie ook.

   Als Zuhal een tweederangspolitica is omdat ze haar eigen Turkse volkske beleefd vraagt om AUB thuis te blijven, de hoeveelste rangs-politica is De Block dan die meer dan één ernstige blunder op haar actief heeft? De Block behoort niet tot de N-VA, dàt is wat de critici van Zuhal drijft.

   • abu chacha zegt:

    Zuhal slecht moslim, ikke zegge
    moslim kan ni ziek, Allah zorgen voor

   • Marc zegt:

    Laten we het maar zeggen zoals het is, hygiëne is bij bepaalde gemeenschappen en in bepaalde landen niet echt prioritair. Dat is geen verwijt, ook geen racisme, gewoon een vaststelling. Het enige niet-Westerse land, toch naar mijn weten, dat nog een stuk hygiënischer is, is Japan. Dat zou de maatstaf moeten zijn. Vanaf 31 januari (!) tot nu zijn in dat toch ook vrij grote land maar 43 personen overleden. Dat zal o.a. ook te maken hebben met de Japanse manier van groeten (i.p.v. handdruk, laat staan omhelzen), iets waar ik al veel langer voorstander van ben.

   • Anoniem zegt:

    Zuhal Demir is in de eerste plaats een Koerdische. Maar wel islamitisch (alevitisch). Past perfect in een collabo-partij als de N-BA.

   • Marc zegt:

    “La signorina Anna” uit Little Britain laat dan weer zien hoe het zéker niét mag (en dan nog bij de paus…)

   • Billy zegt:

    een film om in uw kot te bekijken

   • Billy zegt:

    alles onder controle

   • Ines zegt:

    Nee mevrouw, bij mij krijgen alle politici een veeg uit pan van als ze het verdienen. Bij nva schuwen ze de leugens, desinformatie en de politieke spelletjes niet allang niet. Theo en die Koerdische tol spannen wat dat betreft de kroon. Awel, het is niet de moment. Hun floppartij doet niks anders dan stokken in de wielen te steken van mensen die, weliswaar met vallen en opstaan, wel iets doen.

   • jean hesp zegt:

    @Ines
    ook al eens kritiek op ons mateke bijvoorbeeld?
    En ik ben geen nv-a fan

   • Ines zegt:

    Ons mateke moet nog extra zijn best doen, heb voor hem gestemd. Tot nu doet hij het goed, behalve die basketsloefjes🤦🏻‍♀️De dag hij leugens gaat zitten verkopen zal hij het geweten hebben. En moet u niet naar China om wat ‘inspirerende’ handelsmissies te leiden, meneer Hesp??

   • jean hesp zegt:

    Ik zeg net dat ik gaan nv-a fan ben en uw Connerke is een selfieverslaafde narcist.
    Hebben jullie echt niets beters daar bij de sossen?

   • jean hesp zegt:

    geen

 7. aghasee zegt:

  Ondertussen in de (luxe)kantoren van de Europese commissie: 1984 komt naar je toe deze zomer!
  Metadata, yeah right.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1162043241/europese-commissie-wil-telecomdata-gebruiken-in-strijd-coronavirus

  • Verafstootje zegt:

   Vertrouw toch Charles, Ursula en Frans.
   Dit elite expertenteam is er voor de burger.
   Meer Europa, nu!

 8. Yvo G zegt:

  De Europese gemeenschap, die vanaf het prilste begin uit verantwoordelijkheid, haar functie eigen, het initiatief genomen heeft in de strijd tegen Covid19, en die uitblinkt in een doortastend reactievermogen, heeft ook deze keer weer een maatregel klaar die haar peperdure bestaan meer dan rechtvaardigt: De oude nazi-maatregel om iedereen een uur vroeger het bed uit te jagen en zo om economische redenen (NVA?) het biologische ritme van haar overbelaste onderdanen uit balans te brengen, -wat het virus zelf al goed doet-, wordt onverkort toegepast. Wij danken die achterbakse draak van ganser harte. En we trekken dan maar weer onze plan. Waarom zegt niet iedereen tegelijk “foert”?

  • bart dw zegt:

   “foert”, dat betekent voor de euromandarijnen” ; “goed bezig”.
   Eigenlijk betekent alles ; “goed bezig”

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Foert! Dat heb ik reeds al lang gezegd. En met reden! Dan doe je aan politiek en ga je in debat voor de verkiezingen met een staatssecretaris. Deftig dus maar wel onderlegd en met kennis van zaken. Maar die weledele voelde zich wel in zijn hemd gezet nadien.
   Een debat was niet zijn sterkste kant. Maar zijn relaties nog meer. En als je dat meldt aan die dappere Vlamingen dan duwen ze je nog meer mee in de stront. En als je dan aantoonbaar gebroodroofd wordt dan komt de Vlaamse rijzende zon de oudste Vlamingen allemaal gelijk hun C4 geven en vervangen door jongeren die opeens de nieuwe jobkes
   zagen schitteren. Die waren er vroeger bijna niet natuurlijk. Toen zag je hen niet.
   Als dank ben ik dus niet alleen door die staatssecretaris voor miljoenen in het zak gezet maar ook met de hulp van nieuwe Vlamingen die bijtijds het gouden kalf gingen aanbidden. Maar absoluut geen waardering konden opbrengen voor dezen die hen reeds tweemaal voordien uit de stront hebben gered. Klaar om te verzuipen dus. Goed ze liggen nu ook buiten. Eindelijk! En zonder mijn tussenkomst ditmaal. Ik steek andermans pluimen niet op mijn hoed. En ik heb jaren voordien reeds de eer aan mezelf gehouden.
   Maar over die valse Vlamingen wil ik het niet meer hebben.
   Uiteindelijk zijn de Vlamingen verworden tot een bende die niet meer weet welke kant ze op moeten. Het uiteindelijk bekomen resultaat hebben ze dus zelf gezocht.
   En voor mij bestaat het Vlaamse probleem niet meer.
   De enige vraag die ik mij al jaren heb gesteld was wat een Vlaming eigenlijk wil.
   Vinden zij dat wij over een eerlijke democratie beschikken die onrecht belet?
   Of blijven ze denken dat zolang onrecht niet tegenover henzelf gebeurt dat ze zich er geen bal mogen of moeten van aan trekken?
   Mij goed hoor! Maar dan hoef ik absoluut geen vrij Vlaanderen.
   De rotmentaliteit is er. En die zal niet wijzigen met ingebeelde grenzen te verleggen.
   Dus los het zelf maar op arrivisten. Het zal niet beteren want het zit in jullie kop.
   Met kruipen krijg je alleen maar stampen van ezels. Nooi waardering.
   In politiek moet je af en toe handelen en zeggen waar het op staat. Wat kan en wat niet kan. En zeker geen andersgezinden broodroven. En eigen collega’s hetzelfde lot bezorgen is nog erger. Als dat toelaatbaar is en blijft dan is er geen democratie meer maar wel verraad. Tegenover wie mag je zelf in vullen.
   Maar reden tot fierheid en er zich naar gedragen is zelfs geen karaktereigenschap van de Vlaming meer.

   • TOMVG zegt:

    Wacht nog even de volgende verkiezingen af.
    De fake Vlamingen van nv-a raken ontmaskerd en dan..
    is het aan ons

   • Benny zegt:

    Het is toch overduidelijk Paul.
    Bekijk deze liberale vivaldivirus-regering met volmachten.
    Volksverraad als kunstvorm met regisseur De Wael.
    Reactie? nauwelijks…en onvoldoende

 9. DeKat zegt:

  Opgepast met de uitspraken van “specialisten”. Ze, de MSM, kiezen precies die uit die precies gaan vertellen wat ze willen horen. En voor wanneer de ontmaskering van ..

  Gazet van Antwerpen.
  Viroloog Marc Van Ranst: “Bang voor coronavirus? Pas eerder op voor de griep”
  23/01/2020 om 05:00
  door
  Sylvia Mariën

 10. Yvo G zegt:

  De radioactieve wolk uit Tsjernobyl? Belgische visie à la VRT? : Wolk is gestopt aan de belgisch Nederlandse grens.

  Alle nieuwszenders van over de hele wereld smeken om mondmaskers, ze worden OVERAL gedragen, bij presidenten en op alle officiële en officieuze plaatsen, binnen en buiten.
  Belgische visie à la VRT? : Onnodig, als je niest beschrijft het virus een parabolische boog. (Goeroe Van Ranst).

  Hamsteren?: Onnodig, er is genoeg (Wilmès die zich met de tv-mensen ging bevoorraden bij de Colruyt Centrale).
  Eén ding leer en weet je hier in België wel: Als de regering iets zegt, zorg dat je het tegengestelde doet, en snel, of je bent gechareld!

 11. Ines zegt:

  Nee mevrouw, bij mij krijgen alle politici een veeg uit pan als ze het verdienen. Bij nva schuwen ze de leugens, desinformatie en de politieke spelletjes allang niet.Theo en die Koerdische trol spannen wat dat betreft de kroon. Awel, het is niet het moment. Hun floppartij doet niks anders dan stokken in de wielen te steken van mensen die, weliswaar met vallen en opstaan, wel iets doen. (zonder vautjes)

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Houd het simpel en smijt een bloemetje naar hen die wel iets verdienen.
   Dan ben je veel vroeger uitgepraat mevrouw Ines.
   Dus vanaf het ogenblik dat je er namen begint op te plakken van eender wie ben je in mijn ogen aan het liegen. Ze zijn verdomd allemaal in fout. En dat ze zich blijven gedragen als negerslaven en alles slikken is geen verontschuldiging. Dat een land bestuurd wordt door een beperkt groepje dat het voor het zeggen heeft en zijn zolen veegt aan echte democratie is alles zeggend. En vooral wetende dat dit groepje stuk voor stuk echte democratie vreest als de pest zal blijvend voor gevolg hebben dat echte democratie er nooit zal komen. En dezen die zich nog durven uiten zullen hun inzet mogen bekopen.
   En dan? Dan worden ze nog uitgelachen door dezen die zichzelf verheven voelen boven het plebs. Terwijl het in feite platte kruipers zijn.
   De gevaarlijkste elementen voor het volk zitten in het volk zelf.
   Dat is de waarheid. Het heeft zelfs geen enkele zin om het hen duidelijk te maken.
   Want dan beginnen ze vervelend te doen om op een beter blaadje te geraken bij dezen die het voor het zeggen hebben. Die zichzelf voor onkreukbaren hebben gedoopt.
   Met de volledige instemming van de meerderheid onder dit volk.
   Onkreukbaarheid en democratie bestaan nooit samen.
   Dus? Onkreukbaren hebben we. Dus wat hebben we niet ?

   • Benny zegt:

    Nu is het ten minste duidelijk.
    Vroeger werd de schijn van democratie nog hooggehouden.
    Nu tonen ze eindelijk hun ware gelaat.

   • Ines zegt:

    Sorry, meneer Vanhoovels. Ben weer langdradig geweest. Zal er op letten in het vervolg😉

   • Mady Vermeulen zegt:

    Pijnlijker kan de waarheid niet onder woorden worden gebracht.

  • Mady Vermeulen zegt:

   Zoals te verwachten was is élke gelegenheid welkom om de N-VA te bashen.

   • Anoniem zegt:

    Mateke Rousseau gaat het oplossen. oef!

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Heb je klachten? Ik heb hier recent niks gezien over NV-A- bashen.
    Ik heb wel gezegd dat ze allemaal in fout zijn. Ze hebben dat virus niet alleen binnen gebracht maar ze blijven het kweken via onzin te verspreiden op TV.
    Het aantal doden tellen lost niks op. Te laat zelfs! Maar eerst verspreiden dat jongeren geen gevaar liepen en ze nog nadien een laatste maal duchtig laten feesten is aanzetten tot moorden. En dze middag op het nieuws was het weeral onzinnige soep.
    Waarom mogen mensen niet weten waar en wanneer het gevaarlijk is?
    En vooral waarom ze overal best handschoenen gebruiken en op welke manier ze gebruikt moeten worden. We mogen geen hand meer geven! Alloo!!! Stopt de onzin daar?
    Hoeveel doden moeten er nog vallen?

 12. Christel zegt:

  “Eerlijk gezegd, veel mensen zijn zich nog steeds niet bewust van de risico’s. Ze vinden het een ver-van-hun-bedshow, een ziekte die ze nooit zal raken. Maar de doden zijn er wel, het zijn niet alleen cijfers die onze overheid elke dag meedeelt. Ze bestaan ook echt. Ik woon zelf in Schaarbeek en ik kan u zeggen dat de maatregelen absoluut niet gerespecteerd worden. Kinderen spelen hier nog steeds op straat. En niet om te stigmatiseren – ik ben zelf van Marokkaanse origine – maar ik stel vast dat het vooral in deze buurten voorvalt waar mensen niet goed snappen dat binnen moeten blijven. Eerlijk, als we geen totaal uitgaansverbod installeren, zullen velen hun laars blijven lappen aan de regels.”
  https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200322_04898227

  En ondertussen liggen ook jongeren, die twee weken geleden hebben deelgenomen aan lockdown-feestjes op intensieve zorg en worden ze kunstmatig beademd.

  Misschien die hardleerse groepen eens een rondleiding geven in een virtuele IC- afdeling met videobeelden van de jonge coronapatiënten aan beademingstoestellen. Zoals wij toen aan de unief getrakteerd werden op een diavoorstelling van (de gevolgen van) weekendongevallen. Veel effectiever dan het ‘gepreek’ dat in dovemansoren valt.

  • abu chacha zegt:

   Moslim ni ziek.
   Zal genees en dan baas, ongelovig hond dan dood of bekeer.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Zeveraar in opdracht soms?

   • abu chacha zegt:

    jij zwijg!
    Allah jou straffen Vanhoofel Paal

   • Ines zegt:

    Over die zeveraars: toen de rechtse – er was ook een extreemlinks exemplaar – trollen hier onder eigen naam schreven, hielden ze zich nog een beetje in. Het lijken er veel, in realiteit is het wss één troll die de hele tijd tegen zich zelf zit te praten…En nu met de quarantaine komen de psychopathologiëen heel verstrekt naar boven. Ik zou zeggen aan de trollen: zoek een bezigheid!!

   • Ines zegt:

    @ troll: Ik zal u op weg helpen, geen dank!

   • abu chacha zegt:

    #Ines jij luister naar hier, dan goed vrouw

  • Yvo G zegt:

   Ze delven hun eigen graf, zonder dat ze het weten…. Katholieken noemen het: “immanente gerechtigheid”. Algemeen bekend als: “karma”.

 13. Vanhoovels Paul zegt:

  Ik ben het grondig beu met die TV-shows alle dagen. Nergens wordt gebruik gemaakt van hetgeen een TV kan voor dienen. Ik herhaal het nogmaals alhoewel het geen zin heeft. Doven luisteren toch niet. En hier opnieuw mijn voorbeeld. Misschien zal het toch een paar redden?
  We weten dat we in een gevaarlijke situatie leven. Een virus is onzichtbaar.
  Wel gisteren moest ik om benzine gaan voor mijn wagen. En toch liep het fout.
  Ik droeg handschoenen. Die pomp werd misschien gebruikt door honderden personen voor mij.
  Dus werd na het tanken die zeer dunne handschoenen in de vuilbak gegooid. Het waren er van den Adi. Hopelijk zijn ze biologisch afbreekbaar? Maar dat is een ander probleem en niet aan de orde dus. Maar ik stak mijn bankkaart onnadenkend en onbehandeld terug in mijn portefeuille.
  Ondanks ik weet dat je met iets in een gleuf te steken van alles kan opdoen! (sic!)
  Bon. Dat heeft mij weer werk gekost achteraf met die bijkomende ontsmettingsprocedure.
  Ik ben wel achteraf 10 minuten aan die pomp gebleven. En wat zag ik? Een hele bende passanten waarvan geen enkele met handschoenen! En hun bankkaart zullen ze naar ik hoop achteraf wel aflikken zeker? Ik zoek het mogelijk wel te ver. Maar die schijnvertoningen op TV waarin er wel verteld wordt hoeveel doden er bijgekomen zijn heeft geen enkel bijkomend nut. Wel indien men zou vertellen waar en waarom er zeer gevaarlijke plaatsen zijn waar vooral moet worden opgelet.
  Vandaag verneem ik dat er twee warenhuizen in mijn omgeving zijn waar de winkelkarren ontsmet worden aan de handgrepen. En de andere rest weten nog steeds van toeten nog blazen.
  De nieuwe lichtingen voor de hospitalen en de kerkhoven worden opnieuw klaar gestoofd.
  En onze grootsprakerige virologen op TV weten natuurlijk niks beter te vertellen dan onzin verkopen. Zij verkopen open doelen waarin een bal ligt na de gespeelde matchen.
  Is er nu geen enkele kwibus in dit land die het volk echt wil of kan helpen en duidelijk maken hoe ze zoveel mogelijk zichzelf kunnen beschermen? Niet dus! Of moet ik misschien gaan geloven dat er geen enkele slimme zit bij die hoop politiekers? Die niet kan of wil duidelijk maken wat een virus is?
  Of blijven ze denken dat dit virus zal gaan lopen als er regelmatig een of andere stomme kop op het TV-scherm wordt getoond? Voor wanneer af en toe een TV-les voor peuters van 65 jaar en meer? Of wordt er gewacht op een Tsunami? Godverdomse stomkoppen!
  Wanneer ik al die stommiteiten aan de lopende band zie gebeuren dan moet ik besluiten dat er veel in de politiek zitten die alleen oog hebben voor de aangroei van hun bankrekening.
  En meteen ook weer niet beseffen dat zelfs dit binnen kort bijna geen waarde meer zal hebben.
  En niemand zal fouten hebben begaan. Alles kaat koet!
  Waarvoor zijn al die politiekers er op plaatselijk vlak? Om niks te doen misschien?

  • bompa lawijt zegt:

   Wanneer breekt het virus uit op temptation island?
   Da’s entertainment.

  • Billy zegt:

   @Paul
   politici hebben maar éen job: herverkozen worden en zelfs dat is nu niet meer nodig want ze benoemen zichzelf.
   u en ik kunnen hen gestolen worden, wij zijn een last en een kost.
   de ideale ‘burger’ werkt zich kapot tot zijn 67 of meer en valt op de dag van zijn pensionering dood.
   maak u geen illusies, geniet van uw tuin of wat dan ook nu het nog kan.
   die mensen zijn ziek, corona of niet, hun ziekte heet hebzucht.

   • Ines zegt:

    Ik lees net dat Boris Johnson corona heeft, met milde klachten en wel netjes getest in tegenstelling tot zijn burgers. Ik zal maar niet schrijven wat ik denk en hem een vlug herstel wensen. Hij wordt papa. Dat is wat viroloog De Gucht bedoelt: dit virus treft iedereen ongeacht achtergrond. (behalve the Queen, zij zal zoals altijd door God worden gesaved:)

   • Hans zegt:

    Wie wel zieltjes winnen zijn de vakbonden.
    Na de coronacrisis zijn die dan weer weg. Lekker opportunistisch of begrijpelijk?
    You be the judge…

   • Billy zegt:

    @Ines
    de elite denkt onaantastbaar en… onsterfelijk te zijn.
    gouden toiletten, luxe-jachten en bontmantels ondersteunen de illusie.
    ook het volk onder de knoet houden is een leuke hobby.
    tot magere hein komt kloppen , vermomd als virus of hartaanval of..wat dan ook.
    game over

   • Eric zegt:

    Corona is eerlijker dan de islam. Terwijl de moslimterroristen hun broodheren – de politiek-correcte gangsters van de EU – spaarden en gewone mensen die op straat liepen of een muziekfestival bijwoonden afslachtten, maakt dat virus geen onderscheid : Merkel, Johnson. de onderminister van Volksgezondheid in Iran, Joe Biden en last but not least Axl Daeseleire (haha), het is allemaal spek naar de bek van het virus. Alle domoren die denken dat ze beter, slimmer, sterker of succesrijker zijn dan gewone mensen kunnen die mooie dromen opbergen. Als ik Corona kende zou ik haar aanraden ook eens kwaadaardige figuren als Killary Clinton, Soros, Bloomberg of Verhofstadt te viseren. Het zou de wereld tot een aangenamere plek kunnen maken.

   • ivanka zegt:

    Daddy is fine and healthy, thank God. USA USA!!

  • Mady Vermeulen zegt:

   Eric, ben je niemand vergeten op te noemen? De Wever bijvoorbeeld? Of Francken? Of Jambon?

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Pffft! Ik ga er hier voorlopig mee stoppen.
    Weer daarstraks het nieuws moeten horen. Hetzelfde gezeur als vorige dagen.
    We moeten ons houden aan het geen vroeger werd beslist. Zijn sommige beslissingen niet te verfijnen? Bijvoorbeeld dat tanken aan een benzinepomp heel gevaarlijk kan zijn? En alleszins gevaarlijker dan uw poep niet af te vegen momenteel na een goede beurt. Maar het ongevaarlijkste hebben we wel begrepen. Handen wassen dus. Is op die handen zeiken misschien niet effectiever?
    Dat water hebben we steeds bij de hand. Gratis nog wel!
    En volgens de berbers uit de grote zandbak is even goed desinfecterend als kamelenpis.
    Die gebruiken ze zelfs voor de afwas.
    Gaan onze politiekers er soms van uit dat we toch regelmatig op onze handen zeiken?
    Geen probleem dus. Alles kaat koet.

 14. Mady Vermeulen zegt:

  Zuhal Demir mocht zéker niet ontbreken in je lijstje!

  • Mertens P zegt:

   Schuift dat goed die propagandadienst van de nv-a?
   De Roover kon er ook nog bij.

 15. Vanhoovels Paul zegt:

  Ik wacht op de dag dat ze tonen dat ze verstand bezitten. Mocht ik baas van een of andere vakbond zijn dan zou ik alle werklozen hun premie aandikken met een kleine bijkomende vergoeding van de vakbond. Op voorwaarde dat ze iets willen doen voor de gemeenschap
  Bijvoorbeeld van af morgen aan een benzinestation gaan staan met een emmertje anti-virus vloeistof en een paar rollen keukenpapier. Zal meer nu hebben dan pamfletten uitdelen dat ze de werkmens verdedigen. En er zijn nog andere kandidaten die graag werken!
  Het zal niet lang duren vermoed ik vooraleer de eerste vakbonder zal zeggen: “En gaa geluuft da zeker stumper? Ik trek mijn geld zo wel!”

  • GREET zegt:

   De slavernij is afgeschaft.
   Jan Jambon zal het wel graag horen; hij denkt dat hij het baasje van de Vlamingen is.
   Hij ijlt en dwaalt.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Ik ijlde vooral toen ik nog jong was. Ik droomde er ook van om sex te hebben met legers maagden. Dus Jan Hesp is nog erger dan de volgelingen van MO. Die vermoeden nog de zon achter de wolken. Dat de Jan zijn droom maar vlug opbergt. Zijn partijtje doet noch meer noch minder dan de anderen. Om nog zoveel meer dan de anderen te behalen moet er beter gewerkt worden voor het echte volk. Maar wat is het echte volk?
    Mij dunkt dat ze bij de NV-A alleszins niet weten wat het hele volk is.
    Er gaat ongetwijfeld een groep tot bezinning komen en vaststellen dat ze gechareld wordt.
    En met hetgeen we nu op onze nek krijgen zal de andere groep misschien minder tevreden blijven. Het geloof in een wereldomvattend kapitalisme heeft een enorme deuk gekregen. Het bracht al geen verbetering en nu gaan ze mekaar nog afmaken.
    De werkman heeft niks meer te veel. Waar gaan ze het nu halen?
    Dat wordt de vraag van de toekomst. Met het kweken van virussen is geen geld te verdienen. Trôp is teveel. De eerste invasie dachten we nog tegen te kunnen houden. Maar deze invasie? Vergeet het. In het paard van Troje zit ditmaal meer dan strijders.
    Ik zal waarschijnlijk nog ontsnappen. Mijn noveemkaars is bijna opgebrand.
    En zou je het geloven of niet; ook dat geniet mijn aandacht niet meer.
    Wat er nadien komt kan nooit slechter zijn. Een grotere bende graaiers zal ik nooit nog tegenkomen. En met niks ben ik ook tevreden. Het weinige dat ik had heeft de politiek toch kapot gemaakt. Met goedvinden van al het gepeupel dat mij ooit heeft omringd.

   • Billy zegt:

    Trôp is teveel.
    Klopt als een bus.
    Ik kijk het ook met lede ogen aan.
    Dat ze allemaal mijn kl…n kussen!

   • Boomer zegt:

    Ik vrees dat U zelf ijlt en dwaalt als ik uw reacties hier lees.
    Vragen waar zelfs virologen geen eerlijk antwoord op durven geven durft U afdoen als mythes, kwakkels, ijlen en dwaling.
    Heeft U dan zelf de wijsheid in pacht die broodnodig lijkt te zijn in het crisiscentrum?
    Snel aanmelden dan, het land heeft U nodig!

   • GREET zegt:

    @Boomer
    Dat ijlen en dwalen ging over Jambon die mensen naar de frontlinie wil sturen.
    Wie thuiszit moet maar appelen gaan plukken etc
    Is Jambon uw of mijn slavendrijver?
    En gelooft u klakkeloos wat de “experten”; die mekaar voortdurend tegenspreken, u dicteren?
    Ik niet en als u dat niet bevalt; pech gehad.

 16. XOXOXOX zegt:

  “Bij ons is die bewuste segregatie vooral een zaak van moslimgelovigen, mensen die zelfs geen Europese taal spreken en hun mosterd uitsluitend in de moskee halen. Naast natuurlijk ook Joodse orthodoxen.”

  Aha, kijk eens aan.
  Het mooie woord “segregatie” is gevallen en daarmee eveneens het woord hypocrisie.
  Vreemd toch dat, als gekleurde religieuze mensen, zich afzonderen (segregeren) in parallelle “gemeenschappen” en bijgevolg anderen in theorie uitsluiten, men daar nooit bezwaar tegen maakt? Ook als een fitnesszaak (of openbaar zwembad) zich exclusief op vrouwen richt is dat geen probleem.
  Daarom is het erg verwonderlijk dat als blanke mensen zich willen afzonderen tussen hun rasgenoten, in eigen land (!), dit wel een “racistisch” probleem is.
  Idem dito voor de exclusieve gentlemen’s club.
  Alle multicul ideologie ten spijt, diversiteit is niet onze kracht !
  Het is de ontkenning van de natuurlijke preferentie voor de eigen groep.
  Soort zoekt soort, dat is perfect normaal. Diversiteit is louter een eufemisme voor “verdeel een heers. Ach, ja de dubbele standaarden de hypocrisie van de politieke correctheid.
  Niet vergeten: Ons is nooit iets gevraagd inzake die “cultuurverrijkende diverse samenleving”.

  • Billy zegt:

   Diversiteit betekent “minder blanken” en “alleen blanken kunnen racistisch” zijn.

   • Billy zegt:

    Diversiteit betekent ook “we zijn allemaal een mensenras zonder verschillen” maar…”blanken hebben een racistisch gen (Bultinck, Knack)”
    rara hoe kan dat?

 17. XOXOXOX zegt:

  Alleen blanken zijn racistisch. Daarom is anti-blank racisme gerechtvaardigd en gebeurd het ook ongestraft. Heeft u trouwens ooit al eens gehoord van een geweldsdelict tegen blanke mensen uit racistische motieven? Kortom een anti-blanke haatmisdaad? Nee toch? Bestaat niet!

  Blijft vreemd waarom al die gekleurde mensen toch naar de racistische blanke landen willen komen? Of heeft die massamigratie een doel?

  Geen idee of dit nog onder subliminale boodschappen valt…
  Maar als “battle call” voor de geadresseerden is het wel duidelijk.
  Oh? Satire, zei u? Het was maar om te lachen?
  Ziet u mij lachen?

  Hunters (2020) – White People are Nazis

  American Renaissance – Art Is a Weapon
  Is het verbannen en zelfs verbranden van ontaarde kunst toch niet een symbool van beschaving? (Extra aandacht is gewenst voor het “controversiële” werk van Cleon Peterson, dat niet geheel toevallig, in elitaire kringen van een minoritair volk, erg populair is…)

  Recensie van “Hunters” – On The Offensive
  Uiteraard verbannen van “Youtube”.
  https://www.bitchute.com/video/1uHJmSqLXufy/

  • Billy zegt:

   XOX U heeft het spelletje heel goed door.
   Heel wat mensen zien de propaganda niet of; nog erger, hebben de leugen geïnternaliseerd en werken actief tegen hun eigen volk.
   Unia helpt en slappe rectoren van uniefs doen hun duit in het zakje.
   Blanken zijn nu al een minderheid in de wereld, ze moeten dat worden in hun eigen landen en dan verdwijnen.
   Dat is het plan..

 18. Christel zegt:

  Verslag vanuit de frontlinie. De nachtshift op spoed.

  Er is geen zekerheid over hoe de crisis zich verder zal ontwikkelen. Blijven vechten. En stoom aflaten bij elkaar. Over het tekort aan materiaal en de hemeltergende politieke keuzes.

  Ik ken dit gevoel. Weten dat de klap komt. Vorig jaar had ik een ongeluk met de MUG. Midden in de nacht vlogen we met loeiende sirenes het kruispunt op. Toen ik de andere auto van rechts zag komen, wist ik dat een botsing onvermijdelijk was. Na de klap verliep alles enkele seconden in slow motion. De airbags bliezen op, ik zette me schrap. Wachten op wat komen ging. Zouden we overkop gaan? Tegen een paal of gevel verpletterd worden? Uitbollen? Was dit het einde?

  Het is dat gevoel waarmee ik in de cambio kruip voor de nachtshift. Ik herken het. Alleen gaat het ditmaal tergend traag en is het einde nog niet in zicht. De mail die ik zonet kreeg van de directie spookt door mijn hoofd. We zien een exponentiële stijging van patiënten en verwachten dat die nog minstens twee weken zal aanhouden. “Er zijn geen objectieve redenen om te denken dat doemscenario’s zoals in Italië, Spanje en Frankrijk hier vermeden zullen kunnen worden.” Ik probeer dat lastige gevoel de baas te worden. De komende weken gaan hels worden. Op de radio vraagt de presentator wat de mensen thuis doen tegen de verveling.

  Intussen is de spoed helemaal heringericht, de flow van “corona” en “niet-corona” is gescheiden. Tijdens de overdracht van de wacht – waar we met z’n tienen in het kleine keukentje proberen om 1,5 m afstand van elkaar te houden – worden de laatste richtlijnen nog eens op een rijtje gezet en krijgen we een update van de stand van zaken in ons ziekenhuis. De vele vragen worden zo goed als mogelijk beantwoord.

  Kanonnenvlees
  Het is ook het moment om wat stoom af te laten. Iemand briest tegen de ministers en de jarenlange besparingen in de zorg: “En nu staan ze schijnheilig te klappen voor ons!” Ook het gebrek aan mondmaskers passeert de revue: “Als we twee F-35’s minder hadden gekocht, dan zat ik hier nu niet met één masker per shift.” Weinig fans van Maggie vanavond. De directie had ons per mail de nieuwe richtlijnen van de federale overheid bezorgd: een masker draag je acht uur lang, “om tekorten te voorkomen en/of te beperken”. Volgens wetenschappelijke richtlijnen zijn ze na vier uur niet meer veilig.

  Het is de schaamte voorbij. Zijn wij nu ineens medeverantwoordelijk om tekorten te voorkomen? Experten waarschuwden de regering in 2009 (!) al dat de voorraad mondmaskers in ons land “ondermaats” was en dat “besparen op deze uitgaven ethisch onaanvaardbaar was.” Tien jaar lang deden de verschillende regeringen niets. Erger nog: in 2018 besliste minister De Block om 6 miljoen hoogwaardige mondmaskers te vernietigen en niet te vervangen. Nu moeten zorgverleners, winkelbedienden, thuisverpleegkundigen, vuilnisophalers, kuispersoneel, truckchauffeurs, dokwerkers … hun gezondheid riskeren wegens schuldig verzuim van de overheid. Net als tijdens de Grote Oorlog worden de gewone mensen ingezet als kanonnenvlees in het gevecht tegen de vijand.

  Gezondheid versus winst
  Voorziene tekorten en een slabakkend beleid. Het is niet enkel van tel voor mondmaskers. Er zit een patiënt in de hechtingsruimte, een arbeidsongeval. “Wat doet u voor werk”, vraag ik terwijl ik de wonde in zijn handpalm inspecteer. “Ik werk in de metaal.” “In de metaal, waarom bent u dan niet thuis?”, reageer ik verbaasd. “Is dat essentieel?” “Zoals kappers zeker”, lacht hij wrang. “Ik zou liever thuis zijn, hoor.”

  Ik versta het niet. We hebben geen objectieve redenen om te geloven dat we doemscenario’s kunnen vermijden, vertelt de ziekenhuisdirectie. We hebben tekort aan beschermingsmateriaal voor ons zorgpersoneel. Waarom zijn er dan nog zoveel mensen aan het werk om dingen te maken die we nu niet nodig hebben? Dat is vragen om een verdere verspreiding. Dat zal zich vertalen in overlijdens die we hadden kunnen vermijden. Als universiteiten met richtlijnen komen over wie wel en wie niet aan het beademingstoestel gelegd moet worden en economen oproepen om zoveel mogelijk aan het werk te blijven om de crisis (de economische dan) te beperken, word ik overvallen door een misselijkmakende mix van verdriet en woede. Dus ik ga patiënten moeten laten gaan omdat een aantal patroons hun bedrijf niet willen sluiten? Patiënten die misschien al dagenlang geen bezoek hebben gehad en geen waardige begrafenis kunnen krijgen. En dat wordt nu gewoon zonder verpinken allemaal gezegd en gesteund door onze politici? Nu weten we hoe kil ons economisch systeem keuzes maakt. In tijden van crisis toont het kapitalisme zijn ware gelaat.

  De verborgen gevolgen van social distancing
  Terug naar ons keukentje. Het is verdacht stil op spoed. We vrezen dat veel mensen die zouden moeten komen niet meer durven. We horen het alle dagen: “Ik moest komen van mijn zoon, mijn dochter, van de thuisverpleger.” Mensen komen niet graag naar het ziekenhuis. Nu zeker niet. Er is de schrik voor corona. Mensen weten dat er geen bezoek mag komen. En vooral, er is geen sociale controle meer. Geen zoon of dochter die op bezoek komt en aan de alarmbel trekt. Geen verzorger die opmerkt dat het spreken moeizamer gaat. Zo liggen er intussen drie patiënten op intensieve zorgen met zware ontstekingen en nierfalen die in andere tijden waarschijnlijk vroeger waren gekomen. Twee van hen zijn intussen overleden. De vele initiatieven, inclusief van gemeentebesturen, om kwetsbaren actief op te bellen zijn hartverwarmend en broodnodig. Als iemand u ooit nog probeert wijs te maken dat de mens een solitair en egoïstisch wezen is, denk dan terug aan deze tijd. We zijn door en door sociale wezens.

  Iemand barst in tranen uit. Ik wil haar een knuffel geven maar het mag niet. Ook bij ons begint de eenzaamheid te wegen, hoewel we nooit alleen zijn. Mensen zijn bang voor ons, omdat we dagelijks in contact komen met het virus. We voelen het allemaal. “Je mag mama geen kusjes of knuffels meer geven”, zei een echtgenoot. Ook hij bleef op afstand, bed en badkamer werden gescheiden. Nochtans is het net de liefde en de steun van familie die ons recht houdt na een lange shift.

  Ik hoop dat het niet te hels wordt deze nacht. Want in het weekend is er ’s nachts geen kuisploeg en is elke potentieel besmette box een box minder in afwachting van de eerste zonnestralen. Al lachend merken we op dat als de ambulance wordt gebeld, ik in de kofferbak van de MUG moet kruipen, omdat we anders te dicht bij elkaar zitten.

  We lachen, wenen en fulmineren op de politiek. We maken ons zorgen om de mensen. Elk in zijn hoekje in het kleine keukentje. Met een mondmasker dat uitzonderlijk dubbel zo lang bruikbaar moet zijn. Op tafel staan taarten, pralines en potten appelmoes, van mensen die ons een hart onder de riem steken.

  • bart dw zegt:

   Goeie moed, bedankt voor uw verslag en ik hoop dat de mensen de onkunde van politici niet zullen vergeten of vergeven.

 19. Yvo G zegt:

  Christel, mijn oprechte bewondering voor uw durf, om uw gevoelens als verpleegkundige ergo bij uitbreiding ook die van schoonmaker, ambulancier, dokter, specialist. Uit rechtstreekse bron heb ik ook nog vernomen dat de dokters geen consultaties meer kunnen doen en als gevolg daarvan een groot inkomensverlies lijden, in schril contrast met de politiekers die alleen verwond raken als ze een elleboog in hun oog krijgen van een voorkruiper die ook voor de camera’s wil. Eerlijk gezegd zou ik als dokter passen en denken: Stelende politiekers, kom het hier dan ook maar doen, mijn veiligheid en leven hebt ge al in uw zakken gemoffeld, spijts de verschillende ‘witte woedes’. Ik zou, als ik in uw plaats was, allang met ziektebriefje of geen ziektebriefje, whatever, hebben laten weten dat mijn eigen leven voorgaat! Wat bezielt u om uw leven te wagen? Iemand antwoordde mij op mijn vraag: “Omdat het mijn verdomde plicht is”.
  Dit is het verschil tussen échte normale mensen, die uit idealisme en sociaalvoelendheid werken, en de cynische stelende sociopaten, waarvan de overheid in België vergeven is. Moge god, als hij bestaat, het hen vergeven, want ik kan het niet. Gelukkig bestaat god niet, zodat er ook geen vergeving is voor dat omhooggevallen schorem.
  Go on, Christel, ik klap niet in mijn handen van achter mijn witte handdoek, maar in stilte raak je mij telkens ik de statistieken zie. Verschrikkelijk werk, hou vol!

  • Billy zegt:

   @Yvo G
   Ik dacht exact hetzelfde vandaag
   vergeef hen, ze weten niet wat ze doen en vergeef onze schuldenaren etc
   Ik kan het ook niet, zal het nooit kunnen maar ik ben gelukkig God niet.

  • Christel zegt:

   Bedankt Yvo en Bdw voor uw medeleven, het verslag is niet van mij maar van een spoedarts. Ik werk wel in het ziekenhuis maar niet op de spoedafdeling. Ik kom er wel regelmatig om hun medicatiekast te bevoorraden. Ze verwoordt perfect hoe wij ons allemaal voelen, serieus in de steek gelaten door de overheid. Er vallen veel slachtoffers, niet alleen door corona, maar ook door andere ziekten, net omdat ze geen hulp meer durven vragen en geïsoleerd raken door ‘social distancing’ maatregelen. En dat is zo schrijnend. Gelukkig zijn er nog mensen, burgers die zich daarvan bewust zijn en in actie komen. Dat is echt broodnodig in deze tijden. Wat moeten we anders doen?

   • Billy zegt:

    Ze willen de social distancing uitbreiden naar 6 meter of meer.
    Welk effect dit zal hebben?
    Het beste en slechtste in de mens naar boven halen misschien…

 20. Vanhoovels Paul zegt:

  Als oma ziek is en opa niet dan mogen ze als ze al zoveel jaren samen zijn slapen in hetzelfde bed. Hallo!! Wat is feitelijk de echte bedoeling dat zulke nonsens uitgesproken worden door een arts?
  Beter twee doden dus? Zoveel te vlugger zijn we van die vervelende oudjes af.
  Ze hebben hun hele leven gewerkt? Telt niet meer. Ze presteren te weinig en kosten geld.
  Dat is dus rauw kapitalisme! Zal het nog erger worden? Binnenkort misschien op zestig levend de vleesmolen in? Zoals destijds met de varkenspest?
  Mijn zoon heeft het mogen beleven. Hij is sinds dezelfde mens niet meer. Maar hij was ook maar uit het gat gekomen van iemand van de bond zonder naam.

  • Benny zegt:

   soylent green
   Soylent Green is een dystopische sciencefictionfilm uit 1973 onder regie van Richard Fleischer. Het verhaal is losjes gebaseerd op het boek Make Room! Make Room! van Harry Harrison, dat gaat over overbevolking en enkele bijkomende thema’s, zoals euthanasie en kannibalisme

   anagram coronavirus carnivorous

 21. Vanhoovels Paul zegt:

  Het gebeurt weer bij een ander zeker?
  Mijn zoon was tijdens zijn legerdienst verpleger in het Brandwondencentrum in Neder over Heembeek. En hij heeft plotseling ook die varkens levend in de vleesmolen moeten gooien.
  Dat is dan de zoveelste cadeau die ik heb mogen beleven van die democratische rotpolitieker.
  Een van de onkreukbaren dus. Maar geen probleem beste plebs. Bij iemand anders mag het gebeuren. Alles kaat koet. Zeker als het niet gebeurt met uw kind.
  De democratie en empathie dit waarschijnlijk in de voetzolen van velen onder ons.

Reacties zijn gesloten.