De corona-dictatuur, het nieuwe normaal?

Coronadictatuur

Vrijheid en privacy in tijden van pandemie

Politie die u in de auto tegenhoudt om te vragen waar u heen rijdt; experts die bepalen hoe koppels nog seks mogen hebben (uiteraard alleen maar onder één dak, standjes die afstand houden, vul zelf maar in, zeker niet kussen, het veiligste is wederzijds masturberen en daarna handen wassen)…: had ik u dat een half jaar geleden voorspeld, u had me voor zot verklaard.

Maar ook al denken Turken en Marokkanen dat het niet voor hen geldt, wij, brave burgers, aanvaarden al die beperkingen in het algemeen belang en voor de volksgezondheid. A la guerre comme à la guerre. Opperviroloog en de facto staatshoofd Marc Van Ranst coördineert het veiligheidsdiscours en communiceert naar de bevolking: een gek die het nog waagt zijn woorden in twijfel te trekken.

In een week tijd is het begrip social distancing ingeburgerd: knuffels en kussen zijn absoluut politiek-incorrect, elk individu is een gevaar voor de andere, zelfs mensen die een gezin vormen kunnen elkaar de dood in jagen.

Burgermonitoring

Quickie

Vincent Van Quickenborne en de ‘smart city’: visionair?

Dit dreigend kannibalisme, met het virus als katalysator, maakt de overheid terug tot een onmisbare regulator, nog veel meer dan in het terreurtijdperk. In China, waar de epidemie uitbrak, slaagde men er ook in om haar het eerst in te dammen, dankzij een drastisch quarantainesysteem waar geen enkele Chinees moeilijk over deed. Ook niet over de elektronische opvolging die werd uitgedokterd, namelijk een app waarmee alle Chinezen zich permanent laten traceren, waarin hun verblijfshistorieken worden vastgelegd, inclusief zelfs een regelmatige controle van de lichaamstemperatuur. Op die manier kon de verplaatsing van het virus – én van elke Chinees’- perfect gemonitord worden, en kreeg iedereen met code rood onmiddellijk een quarantaineplicht opgelegd.

Dat is natuurlijk ver van ons bed. Maar ons westers idee van de smart city is niet anders. Heel het digitaal netwerk dat burgemeester Vincent Van Quickenborne had opgezet in Kortrijk, om met behulp van Proximus zijn onderdanen en passanten te ‘monitoren’, waar ze zich bevinden en wat ze doen, zogezegd omwille van de city marketing, werd een schoolvoorbeeld voor andere steden.

In tijden van pandemie zijn pleidooien voor vrijheid en privacy hoogst politiek-incorrect, om niet te zeggen crimineel.

Reden voor privacy-activist Matthias Dobbelaere-Welvaert om kritische bedenkingen te uiten, waarbij uiteraard de term Big Brother viel. Waarom moet een burgemeester  in godsnaam weten waar we uithangen? Toch niet om terroristen op te sporen? Uit protest zetten sommige shoppers hun GSM af. Recent echter dook Dobbelaere terug op, dit keer om te waarschuwen ‘hoe het corona-virus onze privacy bedreigt’. Waarbij hij zelfs opperde dat iemand het recht moet hebben om een corona-test te weigeren.

Dat gaat te ver, Dobbelaere wordt een echte lastpost en moet opletten. In tijden van pandemie zijn pleidooien voor vrijheid en privacy hoogst politiek-incorrect, om niet te zeggen crimineel: het gaat over volksgezondheid en een zaak van leven of dood, eventueel zou men hem het zwijgen kunnen opleggen of interneren. Censuur dus, niet om de vrije meningsuiting te kortwieken maar in naam van de volksgezondheid, wie kan daar tegen zijn?

Men hoeft daar geen grootste fascistische complotten achter te zoeken, het is gewoon kwestie van efficiëntie. Effectief, in de limiet zou dat Chinese systeem van burgermonitoring ook bij ons heel nuttig kunnen zijn, en wees maar zeker dat het er ook komt als de pandemie aansleept dankzij Turken en Marokkanen die buurtfeestjes blijven geven. Meteen heeft coovid-19 voor mekaar gekregen waar elke mensenrechtenactivist tegen zou steigeren: het recht van de overheid om te weten waar elke onderdaan zich op elk moment bevindt.

In the pocket

Ranst

Marc Van Ranst, de facto staatshoofd?

Het privacy-debat is nu voorbij, compleet achterhaald. Het virus beweegt, het muteert, het komt en gaat, het trekt zich van ons links/rechts-gebakkelei niks aan, en wie het negeert is een debiel. Niet een of andere ideologie maar de wetenschap is de basis van deze nieuwe orde: politici voeren gewoon uit wat de virologen adviseren, zoals de medicijnman in de primitieve stam de echte chef is.

Opperviroloog en de facto staatshoofd Marc Van Ranst coördineert en communiceert het medisch discours, bepaalt hoeveel meter iedereen van elkaar moet blijven om niet besmet te geraken, en etaleert de almacht van de medische logica, die, laten we wel wezen, uiteraard wel politiek- maatschappelijke consequenties heeft.

Anderzijds is er de IT-sector die apps aanbiedt waarmee het Chinese model kan overgenomen worden, nodig om de epidemie onder controle te houden. Een paar slimme jongens van het Gents applicatiebedrijf In The Pocket deed via Twitter al een oproep naar het federale beleid om dringend werk te maken van een Chinese aanpak. Naast de big pharma en de e-commerce zijn de telecom en de informaticasector de grote winnaars van deze crisis, niet alleen omwille van de noodzakelijke on-line communicatie maar ook omdat er een groots surveillantiesysteem moet uitgerold worden, de natte droom van Quickie.

Het is misschien een sterk argument voor de pleitbezorgers van natuurlijke immuniteit

Ja, we hebben een Europees privacy-protocol, genaamd ‘General Data Protection Regulation (GDPR), dat de bescherming van individuele gegevens bepaalt. Maar meteen voorziet dat protocol ook uitzonderingen als het algemeen belang primeert. En wie zal dat vandaag betwijfelen? Als het virus een periodiek verschijnsel blijkt, zal dat tracking systeem er zonder twijfel komen, en niemand behalve Matthias Dobbelaere-Welvaert zal mopperen. Het is voor uw eigen goed, OK? En als u wil doodgaan, zoek dan een discretere methode die onze ziekenhuizen niet belast.

Het is een gouden regel: geen enkel veiligheids- of controlesysteem wordt afgeschaft als het gevaar verdwenen is. Temeer omdat zo’n instrumentarium een hele bureaucratie in het leven roept van technici, informatici en speurders die zich helemaal binnen het systeem hebben genesteld, zich onmisbaar hebben gemaakt, er een job aan overhouden. Big Brother werkt volautomatisch, Wen er dus maar aan.

De verchinezing van de samenleving, waarin vrijheid en privacy totaal zijn ingewisseld voor veiligheid en zekerheid, is gebaseerd op de angst van de kudde voor haar eigen leden, en daardoor een onvoorwaardelijk geloof in het systeem. In klassieke dictaturen werd daar een verklikkingsysteem voor opgezet, nu gaat het simpelweg om infectiegevaar.

Het is misschien een sterk argument voor de pleitbezorgers van natuurlijke immuniteit. Als we onze vrijheid niet willen opgeven, zullen we de angst moeten overwinnen, de dood moeten aanvaarden en ons eigen lichaam speelruimte geven in de strijd tegen natuurlijke vijanden.

Ondanks alle solidaire inspanningen die wij moeten doen om deze nachtmerrie te beëindigen, vind ik dit een debat waard.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

47 reacties op De corona-dictatuur, het nieuwe normaal?

 1. Billy zegt:

  Om de verwarring te vergroten.
  https://www.knack.be/nieuws/belgie/wie-rondloopt-met-mondmasker-moet-gas-boete-krijgen/article-normal-1578355.html
  ex vrederechter die zogezegd tegen gas-boetes was.

 2. Billy zegt:

  @JS
  Wordt er over iets, gelijk wat, in België een serieus debat gevoerd en haalt het überhaupt nog iets uit?
  De democratie is opgeheven en het parlement uitgeschakeld.
  De mensen moeten in hun kot blijven of 4000 EUR “ophoesten”.
  Van Ranst is God en commentaren als deze of uw opinieblog binnenkort “verboten”.

  • bart dw zegt:

   Van Ranst bewijst dagelijks dat communisme dodelijk is.

  • Billy zegt:

   social distancing, draconische maatregelen; kliklijnen.
   Dat is burgerzin; lieve mensen.

  • Benny zegt:

   “A really efficient totalitarian state would be one in which the all-powerful executive of political bosses and their army of managers control a population of slaves who do not have to be coerced, because they love their servitude.”

   ― Aldous Huxley, Brave New World

   • hetnieuwenormaal.gov zegt:

    Mededeling
    U behoort nu officieel tot de 7 miljard terrorismeverdachten op aarde.
    Dit betekent dat we uw bewegingsvrijheid sterk gaan inperken en dat we u gaan monitoren.
    Dank voor uw begrip voor deze maatregelen die ook ons moeilijk vallen.
    hoogachtend
    Dhr K. Afka, apparatsjik; crisiscel communicatie

   • brave-slaaf zegt:

    Dank u; duizendmaal dank.

 3. Ziener zegt:

  Alles gaat naar de kloten.

 4. Geo Djep zegt:

  Weer een stap dichter in een dictatuur, controle in de slaapkamer voor volgende maand ? 🤮🤮🤮

  >

  • Billy zegt:

   1 agent naast elke burger graag.

  • Benny zegt:

   Gouden dagen voor amazon, bol, takeaway…en schoenen torfs
   pakjes vliegen de deur uit en worden contactloos gedumpt voor je deur.

 5. Eric zegt:

  Wie in Nederland dit debat (vrijheid contra veiligheid) tracht te starten is Robert Jensen. Hij wordt weggezet als complotterrorist (oeps…, sorry, … complottheoreticus). Elkéén die eerlijk tegen de zaken aankijkt wordt nu door heen en weer zwiepende gedachten geplaagd. Ik zou echt niet weten wat ik op zo’n debat zou moeten zeggen, welke stelling ik zou moeten innemen. En ik zou niet graag in de schoenen staan van Donald Trump die nu overweegt om veel minder belang aan het virus en veel meer aan het rechthouden van de economie te hechten. Welke beslissing hij ook neemt, er zullen tienduizenden doden of meer vallen. In West-Europa, daarentegen, is het een uitgemaakte zaak dat het beter is dat de economie vernietigd wordt, met jaren van armoede en werkloosheid in het vooruitzicht, dan dat virus vrij zijn gang kan gaan.
  Is wat we nu beleven iets als de Wall Street Crash van 1929? Is het het opstapje naar iets nog veel ergers? En wie zit op vinkenslag om zijn voordeel uit deze situatie te halen, naar macht te grijpen, zijn invloed te vergroten, de wereld en de mensheid onder controle te krijgen? Enkele naampjes: Clinton, Gates, Soros, Bloomberg, Musk. Zij vinden al lang dat Trump in de weg loopt. Zullen de presidentsverkiezingen in 2020 doorgaan? En wat komt daarna?

 6. Benny zegt:

  @Is het het opstapje naar iets nog veel ergers?
  ja; een technocratische nwo
  boek van Patrick Wood, technocracy rising:
  n 1974, Trilateral Commission member and academic Richard Gardner wrote an article “The Hard Road to World Order” for Foreign Affairs magazine, predicting the future of the Commission’s self-proclaimed New International Economic Order. Gardner spoke of an “end-run around national sovereignty”, a “booming, buzzing confusion” and building it from the “bottom up” rather than attempting an “old-fashioned frontal assault.”After almost 45 years, it is time to examine the record. In Technocracy: The Hard Road to World Order, Wood traces the steps and developments that led to the United Nations’ establishment of Sustainable Development as an outgrowth of historic Technocracy from the 1930s. UN programs such as 2030 Agenda, New Urban Agenda and the Paris Climate Agreement are all working together to displace Capitalism and Free Enterprise as the world’s principal economic system. As a resource-based economic system, Sustainable Development intends to take control of all resources, all production and all consumption on planet earth, leaving all of its inhabitants to be micro-managed by a Scientific Dictatorship. Topics covered include the devolution of federal governments combined with the rise of global Smart Cities. Tools are examined, like ubiquitous surveillance, collaborative governance, Public-Private Partnerships, Reflexive Law, Fintech, including crypto currencies and the drive toward a cashless society. The spiritual aspect of Sustainable Development is also explored as an important component of manipulation. Looking underneath the cover of globalization, Wood shatters the false narrative of a promised Utopia and exposes the true nature of the deception used to promote this new economic order. Those elite who hate the bedrock of American liberty and its time-tested Constitution have pulled out all the stops to destroy both, and it’s time for citizens to stand up to reject them. As always, Wood closes with the nature of effective resistance and the tools that can help to achieve success.

  De democraten willen corona als excuus voor electronisch stemmen zodat Soros de resultaten kan vervalsen

 7. Anoniem zegt:

  Als ik écht moet kiezen tussen Big Brother en dat rotvirus, laat dan dat broertje maar komen !

 8. Marc zegt:

  Hoe zou het trouwens met de Corona Direct kikker zijn?

  • Billy zegt:

   Wat muziek als troost
   Vader Abraham-Uche uche uche 1973

   • Marc zegt:

    🙂 Nog zo iets: “Waar is dat feestje?”

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Gisteren nog een onvergeeflijke fout gemaakt. Normaal winkel ik steeds met wegwerp handschoenen. Maar gisteren moest ik om benzine. Dus met handschoenen aan de pomp! Vaneigens! Maar in mijn haast vergeet ik toch om mijn bankkaart te ontsmetten alvorens ze terug in mijn portefeuille te steken. Dus als je binnen veertien dagen niks meer van me hoort dan zal ik op het kerkhof uitgestrooid zijn.
    Dat virus is geen wespensteek hoor. Het is wel kleiner maar gevaarlijker.
    Maar ik heb even uitgekeken nadien. Acht kandidaten zijn benzine komen tanken aan die pomp binnen een kwartuur.
    Handschoenen? Noppes! Thuis ontsmetten? Open vraag!
    Maar hoeveel er van die benzinepomp op hun bankkaart of het stuur van hun wagen zal hangen is een vraag maar wel een antwoord waar ik schrik voor heb.
    Mijn bankkaart is sinds ontsmet hoor! Maar het kan te laat zijn.
    Ik besef wel dat ik bij de risicogroep behoor. Maar als de hersens stommiteiten toelaten dan zal ik het moeten uitzweten. En anderen zeker. Als ik zie hoe ze leven dan mogen we een serieuze piek verwachten. Wat ze niet zien bestaat dus niet!
    Hetzelfde wat politiek betreft. Wat ze niet zien hebben ze geen last van.
    En zelfs als ze zien wat anderen kan overkomen via de politiek hebben ze er nog minder last van. En politiekers schamen zich dus niet. Zij hebben en behouden de vrije hand.
    Moet er nog inzet gebeuren voor dergelijke massa?
    Ik denk er zelfs niet meer aan. Dat ze het zelf oplossen ditmaal.
    En daar zal dus geen oplossing komen.
    De wetenschap zal hen moeten redden.
    Maar als de wetenschap iets vertelt wat hun niet aanstaat geloven ze niks van wetenschappers. Zelfs mocht er iemand zeggen dat de kans bestaat dat ze het hoekje omgaan wegens luiheid dan zullen de geviseerden weer tumult veroorzaken.
    Kunnen ze niet beter?

   • bart dw zegt:

    “Kunnen ze niet beter?”
    nee dus
    ergens wel ontroerend dat u blijft hopen op oplossingen van de polizieken

   • Christel zegt:

    Mr. Vanhoovels, ik was bezig een antwoord te schrijven i.v.m. neurotransmitters en serotonerg syndroom (sorry, beroepsmisvorming 😉 ) en ineens werd de column van het scherm verdwenen (wellicht door JS zelf verwijderd). Ik heb de lust niet meer om weer uitgebreid uit te leggen in mensentaal. Dan maar de link over de wisselwerking van Sint-Janskruid met andere geneesmiddelen kopiëren en hier plakken. Hopelijk ben je hiermee geholpen en is een en ander duidelijker voor u.
    https://www.radarplus.nl/psyche-en-gezondheid/article/1775/Sint-janskruid-Niet-zo-onschuldig-als-je-denkt

    PS. tip: om mogelijke besmetting aan tankstations te verminderen, neem steeds een plastic fles (kraan)water en een flacon zeep mee in je wagen en was je handen na de tankbeurt. Probleem opgelost.

 9. XOXOXOX zegt:

  Paradoxaal genoeg zijn het vaak liberalen, zoals inderdaad de Kortrijkse kornuit Van Quickenborne of crypto-liberalen zoals Ben Weyts, die in woord voor “open grenzen” en “vrijheid” zijn, die obsessioneel aan reglementitis leiden en erg graag camera’s plaatsen om de bevolking te monitoren. Dit alles onder het voorwendsel, “het is voor uw veiligheid” hetgeen in essentie slechts een verdere uitbouw is van de beperking van de burgerlijke vrijheid, door big government & big business.

  Niet genoemd door Sanctorum.

  Shock Doctrine uit 2007 van de Joodse linkse activiste Naomi Klein.

  De shockdoctrine is een theorie om uit te leggen hoe geweld, stealth en crisis worden gebruikt bij de uitvoering van neoliberaal economisch beleid, zoals privatisering, deregulering en bezuinigingen op sociale diensten.

  De shockdoctrine suggereert dat politici die bedrijfsbelangen behartigen in perioden van chaos, vaak na oorlogen, staatsgrepen, natuurrampen en economische paniek, agressief impopulaire “vrije markt” maatregelen doordrukken. Klein stelt dat volgelingen van Milton Friedman (ook Joods) en andere marktfundamentalisten deze strategie perfectioneren: wachten op een grote crisis, vervolgens stukken van de staat verkopen aan particuliere spelers terwijl de burgers nog steeds aan het schrikken waren, om vervolgens snel de ‘hervormingen’ doorvoeren permanent.

  The Shock Doctrine [2009] Documentary by Naomi Klein

  Inderdaad, vechtende tegen een onzichtbare virale Chinese vijand, rollen de burgers, in een gevecht om de laatste rol wc papier, over elkaar heen als kippen zonder kop.
  Waardoor ze onachtzaam zijn, voor de geïmplementeerde nieuwe nood-regelgeving.
  Die als voorlopig verkocht wordt, doch immer permanent blijkt.

  Plots leven wij in een cctv gecontroleerd panopticon.
  De totale afbreuk van privacy zal een steeds grotere impact op ons publieke en mentale leven hebben. Zelfcensuur zal ons tot een schim maken van wie we ooit waren. Spontaniteit en creativiteit zullen daardoor verdwijnen.
  Willoze slaven die braaf werken, consumeren en hun mond houden dankzij het hersendodende entertainment.
  Voorlopig zijn de gedachten nog vrij, want ook daar werkt men aan.
  De ultieme controle: mind control.

  Tenslotte.
  China exporteert de hightech surveillance camera’s, know how, alsook het social credit system reeds naar het buitenland. En ja, de controle zal zich in de toekomst ook in de private ruimte van de woning manifesteren.

  Niezen ze vandaag in Wuhan, dan komt de verkoudheid morgen wel in België aan…

  How China Tracks Everyone | VICE on HBO

  • jean hesp zegt:

   Het nieuwe boek van Naomi Klein; brand!
   “Een vurig pleidooi voor een nieuwe groene politiek”
   Voor Klein – en voor steeds meer mensen – is er maar één conclusie mogelijk: de economische, sociale en ecologische crises waar we ons in bevinden, houden sterk verband met elkaar. We moeten onze beschaving ingrijpend veranderen. Het is tijd voor een nieuwe groene politiek.

   Social creditscore en groene waanzin gecombineerd.
   Het slechtste van twee werelden gecombineerd

  • Billy zegt:

   @XOX
   deze docu is interessant
   vanaf 1H 7MIN een samenvatting

 10. Vanhoovels Paul zegt:

  Ik heb gisteren het nieuws afgesloten. Weeral dezelfde zever op onze Belgische posten.
  We kunnen mee optellen hoeveel doden we al hebben.
  En voor de rest? Dat mogen we niet weten. Zelfs de specialisten terzake weten het niet.
  Of ze mogen het niet zeggen. Onze politici die nog minder zien en weten komen wel in het lang en breed verkondigen dat alles hetzelfde blijft! Zelfs als er ontbrekende inlichtingen niet gegeven worden. Wat is er nu feitelijk echt gezeur? Virologen die niks aan te vullen hebben over gevaarlijke toestanden en die denken dat dit virus in paniek gaat verdwijnen als hun gevaarlijke kop op TV wordt getoond ? Ondertussen mogen die virussen wel ongelimiteerd verder kweken op winkelkarren en aan benzinepompen. In China begrepen ze het wel. Daar spoten ze zelfs halve straten onder. En hier zit men te balken dat onze economie naar de kloten gaat.
  Maar wat gebeurt er te velde? Zelfs nuttige raad wordt niet gegeven. Doden tellen is pas echt nieuws. Dat aantal krijgen we misschien van Belga?

 11. XOXOXOX zegt:

  @Jean Hesp
  @ Billy

  Onderstaande is geen persoonlijk aanval, voor het geval u dat zo mocht interpreteren, doch louter een bedenking ter algemene kennisgeving.

  Het probleem met “rechts” is dikwijls dat men niet naar de argumenten van de tegenpartij (links, voor alle gemak) wil luisteren, laat staan de standpunten, kritieken en bezorgdheden wil begrijpen.
  De rancune zit vaak zo hoog, dat de grove borstel wordt bovengehaald en men zich uit (Vlaamse) koppigheid, enkel nog in eigen gelijk wil wentelen.
  Dat is behalve intellectueel oneerlijk, tevens erg kortzichtig en politiek strategisch bijzonder onverstandig. (Links is evenzeer in het zelfde bedje ziek)
  Wie niet kan erkennen dat de tegenpartij soms terechte punten aanhaalt of relevante kritiek uit, die kan zich beter onthouden van het politieke spel. De gegronde argumenten of topics van de tegenpartij erkennen, wil echter helemaal niet zeggen dat men de aangedragen oplossing van de tegenpartij hoeft te onderschrijven.

  Als voorbeeld nemen we kapitalisme, hetgeen links noch rechts is.

  Stelling:
  Links is anti-kapitalistisch.
  Rechts moet dus pro-kapitalisme zijn.

  Dit is net zo ridicuul als volgende stelling:

  De nazi’s waren tegen tabaksgebruik.
  Dus: Wie anti-nazi is moet veel roken.
  Of: Rokers zijn anti-nazi’s.

  Als de “rechterzijde” niet kan erkennen dat de “vrije” markt, de deregulering van de banken (zie: banken crisis 2008), het privatiseren van nutsvoorzieningen en sociale voorzieningen etc… niets grondig fout is. Dan illustreert dit enkel een ernstig gebrek aan politieke maturiteit en economische inzichten of een manifeste onwil, zo niet incompetentie daartoe. Temeer omdat het internationale kapitaal uit hoofde van economisch gewin, een niet onbelangrijke motivator is van de massamigratie. Kwestie is de kernoorzaken te agenderen en zich niet enkel op de consequenties te verkijken.

  Liberale civiel-nationalisten zijn daarom deels de belangen vertegenwoordigers van het internationale kapitaal en minder van het volks belang. Bij volks-Nationalisten is de kwestie hun gebrek aan economische en financiële kennis en het ontbreken van een valabel monetair alternatief voor het bestaande systeem.
  Het financieel belang van het internationale kapitaal is, dat moge duidelijk wezen, niet dat van het lokale volk. Daarom dient elke echte Nationalist ook de linkse kritiek op het internationale kapitaal te onderzoeken en er zijn lessen uit te trekken.

  De grote dataroof
  • VPRO • 45 min

  Harvard-professor Shoshana Zuboff ontsluiert Google en Facebook en onthult een genadeloze nieuwe fase van het kapitalisme, waarin de burger zelf als grondstof fungeert. Hoe kan hij de zeggenschap over zijn data terugkrijgen? In 2000 ontdekten Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin dat de ‘restdata’ die mensen achterlaten bij hun zoekopdrachten op het internet zeer waardevol en verhandelbaar zijn, omdat ze gebruikt kunnen worden om het gedrag van de internetgebruiker te voorspellen. Er ontstond een compleet nieuw businessmodel, waarmee de techgiganten inmiddels steeds meer macht naar zich toe trekken. Ondertussen wordt de democratie uitgehold en de ongelijkheid in de wereld verder vergroot, volgens Zuboff. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat zijn de alternatieven? Kunnen samenleving en politiek nog een vuist maken tegen deze grote dataroof?

  https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/492799/Vpro_Tegenlicht.html#

 12. XOXOXOX zegt:

  Het probleem met “rechts” is dikwijls dat men niet naar de argumenten van de tegenpartij (links, voor alle gemak) wil luisteren, laat staan de standpunten begrijpen.
  De rancune zit vaak zo hoog, dat de grove borstel wordt bovengehaald en men zich uit (Vlaamse) koppigheid, enkel nog in eigen gelijk wil wentelen.
  Dat is behalve intellectueel oneerlijk tevens erg kortzichtig en politiek strategisch zeer onverstandig. (Links is evenzeer in het zelfde bedje ziek)
  Wie niet kan erkennen dat de tegenpartij soms terechte pijnpunten aanhaalt of relevante kritiek uit, die kan zich beter onthouden van het spel. De gegronde argumenten of topics van de tegenpartij te erkennen, wil daarom niet zeggen dat men de aangedragen oplossing van de tegenpartij hoeft te onderschrijven.

  Als voorbeeld nemen we kapitalisme, hetgeen links noch rechts is.

  Stelling:
  Links is anti-kapitalistisch.
  Rechts moet dus pro-kapitalisme zijn.

  Dit is net zo ridicuul als volgende stelling:

  De nazi’s waren tegen tabaksgebruik.
  Dus: Wie anti-nazi is moet veel roken.

  Of: Rokers zijn anti-nazi’s.

  Als de “rechterzijde” niet kan erkennen dat de “vrije” markt, de deregulering van de banken (zie: banken crisis 2008), het privatiseren van nutsvoorzieningen en sociale voorzieningen etc… niets mis is. Dan illustreert dit enkel een ernstig gebrek aan politieke maturiteit en economische inzichten of een manifeste onwil, zo niet incompetentie daartoe. Temeer omdat het internationale kapitaal een niet onbelangrijke motivator is van massamigratie, uit hoofde van economisch gewin.
  Het feit dat men vooral de belangen vertegenwoordiger is van het internationale kapitaal en niet van het volk typeert de liberale civiel-nationalisten. Bij volks-Nationalisten is de kwestie hun gebrek aan economische en financiële kennis en het ontbreken van een valabel monetair alternatief.
  Het financieel belang van het internationale kapitaal is, dat moge duidelijk wezen, niet in het belang van het lokale volk. Daarom zou elke Nationalist (en verstandige mensen) de linkse kritiek op het internationale kapitaal best eens toetsen en lessen uit te trekken, zonder evenwel de linkse oplossingen (volledig) te onderschrijven.

  De grote dataroof
  • VPRO • 45 min

  Harvard-professor Shoshana Zuboff ontsluiert Google en Facebook en onthult een genadeloze nieuwe fase van het kapitalisme, waarin de burger zelf als grondstof fungeert. Hoe kan hij de zeggenschap over zijn data terugkrijgen? In 2000 ontdekten Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin dat de ‘restdata’ die mensen achterlaten bij hun zoekopdrachten op het internet zeer waardevol en verhandelbaar zijn, omdat ze gebruikt kunnen worden om het gedrag van de internetgebruiker te voorspellen. Er ontstond een compleet nieuw businessmodel, waarmee de techgiganten inmiddels steeds meer macht naar zich toe trekken. Ondertussen wordt de democratie uitgehold en de ongelijkheid in de wereld verder vergroot, volgens Zuboff. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat zijn de alternatieven? Kunnen samenleving en politiek nog een vuist maken tegen deze grote dataroof?

  https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/492799/Vpro_Tegenlicht.html#

  • Billy zegt:

   XOX
   “Kunnen samenleving en politiek nog een vuist maken tegen deze grote dataroof?”
   Een deel van de samenleving wil dit wel maar wordt door steeds autoritairder optredende politici buitenspel gezet.
   Bij ons bijvoorbeeld is het enkel het verguisde VB dat nog enige democratische controle wil behouden. Ik zie het somber in want ook als grote techbedrijven een boete krijgen is dat een peulschil voor hun oorlogskas.
   De boete komt ook de benadeelde burgers niet ten goede maar enkel de innende overheid. Ik kan het niet mooier maken dan het is.

 13. XOXOXOX zegt:

  @ Billy

  Deze Corona crisis, een van de crisissen op rij, leent zich natuurlijk bijzonder goed om aan complotdenken te doen.
  Vechtende tegen een onzichtbare vijand, lijkt het wel een oefening in collectieve conditioneren voor de inheemse bevolking. Zij het niet voor iedereen. Het toezicht op de lockdown maatregelen lijkt in de cultuurverrijkende prachtwijken minder streng gehandhaafd te worden. Asielgelukzoekers en illegalen worden zelfs losgelaten op de maatschappij. In de luchthavens is weinig of geen controle inzake corona. Toch wel vreemd.

 14. XOXOXOX zegt:

  Ik zie overigens een sterke gelijkenis met religie, een systeem waarbij de gelovigen zich eveneens door een onzichtbaar godswezen laten leiden, op straffe van hel en verdoemenis.
  “Blijf in uw kot” (god, wat haat ik die “boerendokters” uitdrukking) of sterf door langzaam te creperen is de postmoderne variant. Het lijkt me evident, dat een aantal nieuwigheden die onze vrijheid verder beperken en gedrag controleren van blijvende aard zijn. De staat heeft enkel een staatsbelang en dat staatsbelang is evident niet het burgerbelang. Doch de staatscontrole werkt enkel als iedereen deze braaf gehoorzaamd. Toch mag men nooit vergeten dat de staat en haar waakhonden, numeriek een minderheid blijven, zij hebben enkel de macht die de burger hen toestaat. Het is uitermate belangrijk dit als mindset te behouden. Alles is dus echter niet hopeloos. Het zijn tenslotte interessante en gekke tijden, die bijzonder veel gelijkenissen met de Weimar tijd oproepen.

 15. XOXOXOX zegt:

  Ik zie overigens een sterke gelijkenis met religie, een systeem waarbij de gelovigen zich eveneens door een onzichtbaar godswezen laten leiden, op straffe van hel en verdoemenis.
  “Blijf in uw kot” (god, wat haat ik die “boerendokters” uitdrukking) of sterf door langzaam te creperen is de postmoderne variant. Het lijkt me evident, dat een aantal nieuwigheden die onze vrijheid verder beperken en gedrag controleren van blijvende aard zijn.

  • Billy zegt:

   XOX complotdenken of niet, je ziet wat ze doen.
   Illegalen en binnenkort ook gevangenen vrijlaten op de bevolking en de politie de burger laten pesten maar niet meer laten reageren op oproepen.
   Allemaal schoolvoorbeelden van “ordo ab chao”.
   “Excellenties” mekaar laten tegenspreken met absurde maatregelen; mag niet mag wel.
   Niet meer op een bankje zitten…etc.
   Dat is de cognitieve dissonantie voeden.
   Wie zit er aan de knoppen van het zogenaamde complot?
   Ik heb er wel een idee van..en daar laat ik het bij

 16. Vanhoovels Paul zegt:

  Het is allemaal niet erg hoor Christel. Ik weet wel dat ik soms een irritante oude zak ben.
  Maar ik moet mij te dikwijls troosten met het besef; als ik mij een stommerik voel met de gedachte en troost dat; dat ik best niet begin met over mijn kennis uiteenzettingen te geven met gebruik van moeilijke worden. En daar ik weet dat bijna niemand dan de moeite zal doen om mij proberen te volgen begin ik er niet aan. Kan dan ook denken: “Parels voor de zwijnen!” Maar nee, ik houd het liever bij eenvoudige zaken die begrijpbaar zijn voor iedereen. Ik ben dus geen viroloog. Dat zijn te dikwijls mensen die denken dat iedereen slim genoeg moet zijn om hen te begrijpen zonder één woord van uitleg. Maar op het ogenblik dat stommiteiten de overhand halen kom ik wel in opstand. Zo vernam ik vandaag dat ouderen die al zoveel jaar bij mekaar slapen dat best verder doen; zelfs als een der partners aangetast is door ons plezant virusje. Dan vloek ik met mijn slecht karakter. En dan denk ik :”Weer uitlokking voor een volgende moord. En nog wel door een arts.
  En dan wordt het erg. Wanneer ik de mezelf de vraag moet stellen of ik ze wel alle vijf nog heb.
  Het heeft dus geen enke le zindat ik mezelf het ereteken van de orde van “La Vache qui rit” zou rond mijn hals hangen en dus zou beginnen met uiteen te zetten hoe moeilijk het werk van de BBI wel was. En met mijn bevindingen dienaangaande wel prijs te geven. Met te zeggen bijvoorbeeld dat 99 % van de ambtenaren geen financiële afrekening kan maken. Met te beginnen te praten over de wetmatigheden in de natuur. En nog minder over de natuur onder het wateroppervlak. Met dus ook niet te praten over visziekten. Zelfs ondanks dit ook het werk van virologen zou zijn.
  En over het veredelen van bloemen ga ik ook niet beginnen.
  Wel waag ik mij af en toe aan voorspellingen. Als ze dan nog juist zijn ben ik tevreden.
  En die voorspellingen kreeg ik niet uit mijn glazen bol wel uit wetmatigheden die ik zie in de natuur.
  Er is weinig toeval over hetgeen er gebeurt op vele domeinen.
  De idioterie van velen slik ik dan maar verder.
  Noem het hoogheidswaanzin. Mij om het even. Spijtig dat ik minder afweet van de wet :”Hoe vul ik het best mijn zakken?” Heb er feitelijk nooit echt interesse voor gehad.
  En nu ben ik te oud om het nog te leren. De dementie begint toe te slaan. Soms moet ik zoeken achter bepaalde woorden. Zo begint het toch? Ik heb nog een wens. Dat ik niet meer weet dat ik nog op de wereld ben tegen dat het ogenblik van afscheid aanbreekt. Wat je niet beseft doet hopelijk minder pijn.
  En voor de rest laat ik dit boertige gat aan anderen over. Al dat gepoch en gestoef; op welke manier ook; irriteert mij gewoon. En dat wil ik zeggen.
  Och ja. Nog iets wat mij echt geraakt heeft in het leven. Dat plunderen door onkreukbaren vergeef ik nooit. Hun gedrag bewijst dat we geen democratie hebben.
  Dit te weten vereenvoudigt het leven.

  • Benny zegt:

   Voor iemand die dement aan het worden is kun je het nog goed uitleggen.
   Dat valt dus wel mee.
   Ik kan je frustratie best begrijpen.
   Volgens mijn zijn er verschillende mensentypes en als je zelf niet de psychopaat, opportunist; gatlikker, “onkreukbare” bent is het soms verdomd lastig.
   Democratie, zal die ooit echt werken?
   Rekening houdende met het feit dat het die opgesomde mensentypes zijn die meestal aan het roer staan is de kans klein.
   Behalve hun ambitie en dedain voor anderen hebben ze niet veel.
   Wat privileges, luxe-speelgoed…
   Ze moeten wel voortdurend over hun schouder kijken en mekaar chanteren om hun verworvenheden te behouden…
   Zou je willen ruilen? Ik niet.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Benny; iedereen moet zijn plaats kennen in de wereld. Het past dus absoluut niet dat een worm met succes in debat gaat met een staatssecretaris. Dat is een doodzonde.
    En de rekening vereffent dat stuk onbenul wel achteraf via Stedenbouw.
    Men maakt gewestplanningen waarin voorzien wordt dat bouwrijpe percelen in een dorpskom moeten voldoen aan bepaalde normen en voorwaarden. En om die bepaalde sukkelaar te kloten maakt men van zes bouwpercelen er drie maar dan niet percelen van 20 meter breed en 40 meter diepte zoals de rest maar wel drie van veertig meter breed en 18 meter diepte.
    En de geviseerde sukkelaar die achter die drie percelen ligt met zijn gronden van toevallig 22 meter diep kan dus zonder enige samenspraak of bekendmaking bij voorbaat de pot op. Het Staatssecretarisje heeft hem dus bij zijn kloten. En iedereen van de andere politieke partijtjes buigt sindsdien hun gezwollen kop. Dat is de rauwe democratie.
    En ik heb mijn conclusies getrokken. Gedaan met politiek op dorpsniveau dus. Ik vecht niet meer voor gebroed dat liever zijn neus in de stront steekt dan zichzelf de vraag te stellen waarvoor Stedenbouw planningen en voorschriften uitvaardigt die zelf niet gevolgd worden. Gedaan dus ook met de achterbaksheid van uw eigen partijtje dat zelfs in coalitie zat met die Staatssecretaris. Het is hun achteraf zuur op gebroken. Ze hebben nog gepoogd om ondergetekende te paaien met een tweede plaats toe te zeggen op de kieslijst. Waarvoor ik toen feestelijk bedankt heb. Ik wist wat die belofte waard was. En ditmaal was het mijn beurt om de rekening te vereffenen. En nu na al die decennia kunnen ze opnieuw starten van zero. Niemand van de oudgediende Vlamingen staat nog op de lijst. Ze mochten zelfs opstappen via een ezelstamp. Mijn zaak dus niet meer. Wat gebeurd is kan niet meer hersteld worden. Maar ik verkneukel mij reeds al die jaren. Natuurlijk was het hun grond niet. Dus ook hun probleem niet. Wel, het omgekeerde is ook waar. Dag jongens en meisjes. Het gaat je verder goed. Maar reken ditmaal niet verder op mij.
    Lik ditmaal ook maar uw wonden! De mijne zijn bijna opgedroogd. Maar nooit meer volledig. Een vijand maak je maar één keer in het leven.
    Als er niet meer in sommige Vlamingen zit dan arrivisme dan ga ik datzelfde plebs geen derde maal uit de stront halen. Tweemaal is reeds tweemaal te veel geweest.
    De meerderheid onder ons is in Waals hooi; boven de koeien;
    gemaakt.
    Van mij mocht je er blijven. Uw mentaliteit zal niks oplossen; zelfs niet in een Vlaanderen met echte grenzen. Wat je bereikt hebt is vooral aan uzelf te danken. En aan uw leiders die telkens opnieuw verraad plegen. Die zelfs hun volk in twee verdelen. Een deel met meer en teveel geld en een ander gedeelte voor de lappenmand.
    Los het dus maar zelf op. Kust ze! Ik ga op rust.
    Uw feestjes zal je dus zelf moeten zoeken.

   • Benny zegt:

    @Paul
    Rust!
    Het sleutelwoord. Dat is ook wat ik nu wil. De vraag is of ze je met rust laten als je hen met rust laat? Nee, dus. Je kan proberen onder de radar te leven maar ook dat wordt steeds moeilijker gemaakt.Toch probeer ik zoveel mogelijk die rust op te zoeken.
    Ik zie geen andere leefbare oplossing.

 17. Vanhoovels Paul zegt:

  Juist Benny. Je hebt me door. Maar die rust zullen we niet krijgen.
  Politiekers moeten vijanden vinden. Het zijn kinderen die door de straat wandelen op zoek achter de beertjes achter de ramen. Zij hebben die beertjes zoeken nodig om actief te blijven.
  En het vijzelt hun ego op als ze kunnen vertellen aan mekaar hoe plezant het is om met de kleine man zijn kloten te kunnen spelen. Zij bezitten dezelfde primitieve drang als de organisatoren van hanenvechten. De ene lacht met de dode haan en de andere lacht met de tronie van de eigenaar van de haan die dood is. En dan heb je nog de groep die hun afgesloten weddenschap wonnen.
  Bijna hetzelfde dus als gebeurt bij een voetbalmatch. Maar dat knokken nadien hoort er niet bij.
  Zij willen hun primitieve zijde niet tonen. Nee; ze gaan mekaar handjes geven en mekaar gebruiken om hun ego op te vijzelen. Fier om hetgeen ze kunnen boven de wet.
  Ik ken dat euforisch gevoel niet. Maar het moet wel verslavend werken. Ze kunnen zelfs het leven niet aan zonder dat gevoel. En stel je voor! Nog eens kunnen lachen met het stomme plebs dat blijft denken dat het de slimheid in pacht heeft.
  Dat is trouwens de echte reden waarom ik er mee gestopt ben.
  Nee; gaan ze het zelf oplossen of niet? Maakt mij geen kloten meer uit.
  Dat plebs zal opnieuw bij een volgende generatie vaststellen dat alles hetzelfde blijft.
  En ook nieuwe slachtoffers zoeken om mee te kunnen uitlachen.
  De politici zullen ze wel aanbrengen. Ik heb in mijn leven ook veel plaatjes gezien van Jeroen Bosch. Met lachende afbeeldingen van honden die aan seks doen. Hopelijk duurt het niet te lang meer vooraleer we terug mogen feesten. Want kwijlende honden is nog minder mooi om te zien.
  Ik gun ze hun lossen van het gezwollen kwakje. Laten we doorgaan? Mij best hoor.

Reacties zijn gesloten.