Verkeek rechts zich op Corona?

Trump_JohnsonWeinig daadkracht en laattijdig inzicht bij anders stoere mannen

Met de lockdown – die zo niet mag genoemd worden- over het ganse Belgische grondgebied begint een nieuwe fase in de strijd tegen Covid-19. Afgezien van hier en daar een opstootje om wat toiletpapier, en onnozele café-uitstappen naar Sluis, heerst bij het publiek de indruk dat de overheid tot hiertoe vooral de feiten achterna liep. Bedrijven en organisaties, maar ook gewone burgers, namen meer en sneller maatregelen dan de overheid zelf, zoals kledingzaken die spontaan sloten. Dat roept de vraag op naar goed bestuur, een heikel thema in dit land.

Voortschrijdend inzicht is toegestaan in de media, maar hét kenmerk van goed bestuur is vooral vooruitzien en anticiperen. Dat niet elke opiniemaker direct mee is, het zij zo. Een week geleden schreef ene Julien Borremans in Doorbraak nog een column die ik nu al voordraag voor de domste van dit jaar. Teneur: we hoeven ons nergens zorgen over te maken, het zijn de media die het doemdenken (sic) in de hand werken, en achter de psychose (sic) rond Corona zit een links-ecologisch complot. Dat lijkt erg op het discours rond de ‘klimaathysterie’, ook een complot van linksen die het kapitalistisch systeem willen vernietigen.

Amateurisme en middelmatigheid

Wilmes3Helaas: dit virus is wél gevaarlijk, het is geen hoax. Het stelt ons systeem zwaar op de proef, confronteert ons met enorme uitdagingen, maar tegelijk dwingt het ons om outside-the-box te denken, en biedt zowaar een aantal opportuniteiten rond het herdenken van samenleving en economie.

Rond politiek leiderschap vallen in deze onzalige tijden ook boeiende zaken te observeren. Het bleek namelijk dat dit land met een regering in lopende zaken – nu noodregering- nauwelijks politici rijk is die enig staatsmanschap uitstralen, ook niet op de sleutelposten. Het amateurisme van een compleet onervaren Sophie Wilmès, de middelmatigheid van de burgemeester van Aalter die eerder per toeval nog minister van Binnenlandse Zaken is, het oogt genant. Met een paar totaal overbodige optredens van koning Filip waar niemand op zat te wachten.

Maggie De Block mag stilaan haar praktijk als huisarts in Merchtem terug opnemen.

En dan is er nog de minister van volksgezondheid, die eerst over een ‘griepje’ sprak, de signalen uit China niet begreep, en nadien de skitoeristen uit Italië gewoon naar huis liet gaan: Maggie De Block mag stilaan haar praktijk als huisarts in Merchtem terug opnemen. Het geklooi rond de mondmaskers, besteld bij een bevriende Open-VLD-Turk die ze niet kon leveren, maakt dat artsen en verpleegkundige binnen een paar weken mogelijk zonder veiligheidsmateriaal zitten. ‘Dan doen ze het wel zonder’, liet griepmeester Marc Van Ranst weten, ‘het zijn stuk voor stuk idealisten’. Ik weet dat nog zo niet, of de witte sector met haar bescheiden lonen veel kamikazepiloten telt. Van Ranst die de laatste weken zoveel op TV is dat iedereen zich afvraagt of de man nog tijd heeft om de dingen te doen die van hem verwacht worden.

Ontkenningsgedrag

TrumpDit politiek falen hangt onbetwistbaar samen met een kwaal die veel ouder is dan het coronavirus: de Belgische ziekte van een kibbelende politieke klasse die vooral met zichzelf bezig is. De circusachtige manier hoe Wilmès-II uit de startblokken verrees, spreekt boekdelen.

Wat anderzijds in de aanloop van de crisis opviel, was het ontkenningsgedrag aan de rechterzijde, over de grenzen heen. Donald Trump, wereldwijd marktleider in het rechtse populisme, bagatelliseerde eerst de impact, riep vervolgens de Europeanen tot zondebok uit, en probeerde finaal in het geniep een Duits bedrijf op te kopen dat aan een vaccin werkt. Groot staatsmanschap is wel wat anders. Het kost hem mogelijk zijn herverkiezing want op zo’n moment vallen de maskers: Donald Trump geeft niet om zijn onderdanen/medeburgers. Hij is een narcistische clown die zich een waarheid bijeen twittert en uitsluitend het applaus van zijn aanhang zoekt. In ‘normale’ tijden werkt zoiets misschien, maar in echte crisistijden valt zo iemand genadeloos door de mand.

Donald Trump geeft niet om zijn onderdanen/medeburgers. Hij is een narcistische clown die zich een waarheid bijeen twittert en uitsluitend het applaus van zijn aanhang zoekt.

In Vlaanderen minimaliseerden Bart De Wever en zijn luitenant Jan Jambon het probleem aanvankelijk à la Trump, en waren ze zelfs niet geneigd om de minimalistische adviezen op te volgen. Nadien draaiden ze schoorvoetend bij, niet alleen omdat de experts een heel andere mening waren toegedaan, maar omdat de gewone man/vrouw zich vragen begon te stellen over dat lacherig relativeren. Het Vlaams Belang was slimmer, wachtte even af en ging dan voluit voor een maximalistisch crisisbeheer. Ook dat wegkijken zou de N-VA-kopstukken zuur kunnen opbreken.

‘Kudde-immuniteit’

JohnsonDe Engelse premier Boris Johnson bakt het nog bruiner, en hanteert de doctrine van de kudde-immuniteit (herd immunity’), hierin gevolgd door de Nederlandse premier Rutte. Het komt erop neer dat men weinig of geen maatregelen neemt, de ziekte gewoon laat woekeren en een meerderheid besmet geraakt, waarvan er een aantal natuurlijke immuniteit opbouwen maar anderen niet. Wat doen we met die pechvogels? Gewoon laten creperen, want door besparingen in de gezondheidszorg kan het Verenigd Koninkrijk hen geen ziekenhuisbed geven. Ruwe schattingen spreken van 250.000 doden in dat geval. Ouderen en zwakkeren allicht. Of armen die geen ziekteverzekering hebben. Daar zijn we dan ook weer van af.

Ook de rechtse kiezer is in dit soort crisissen not amused bij politici die minimaliseren en de zorgplicht van de overheid relativeren.

Het cynisme van deze redenering toont een paar perverse kantjes van rechts: daar waar men uit die hoek vooral autoriteit en daadkracht zou verwachten in naam van het collectief belang, wordt de libertarische wet van de sterkste gehanteerd. Misschien is het wel een weeffout in de rechts-conservatieve ideologie an sich: het belang van autoriteit benadrukken, maar het zorgend aspect van de overheid afwijzen.

Terwijl een autoritair regime als China -maar ook een democratie als Singapore- net aantoont dat sterk leiderschap, doortastende maatregelen en collectieve discipline de beste wapens zijn om het virus neer te slaan.

Deze dagen roept ook de grootste democraat om daadkracht, wel, de echte leiders blijken dun gezaaid. Ook de rechtse kiezer is in dit soort crisissen not amused bij politici die minimaliseren en de zorgplicht van de overheid relativeren. Zo dom zijn de Vlamingen nu ook weer niet, dat ze zich laten slachtofferen op het altaar van het sociaal-Darwinisme waar men de natuur zijn beloop laat.

Heel deze crisis is anderzijds een open kans voor een beleidsfilosofie die afstapt van het ‘draagvlak’-dogma en, ondersteund door specialisten, snel tot de juiste beslissing overgaat en de uitvoering ervan ook afdwingt. A la guerre comme à la guerre, de plicht gaat nu voor, als dit een oorlog is zijn we ook allemaal soldaten.

Is dat links of rechts? Ik weet het niet, misschien overstijgt het die tegenstellingen wel, want een sterk gezag oogt ‘rechts’, en een grote aandacht voor zorg eerder ‘links’. De beste van de twee werelden? Vast staat dat met deze crisis een ander type van politicus zal opstaan dan wij er al zoveel versleten hebben. Wat minder mediagenieke performers en wat meer managers/goede huisvaders. Als dit het failliet is van de politique politicienne, zullen we het coronavirus misschien ooit nog dankbaar zijn.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

106 reacties op Verkeek rechts zich op Corona?

 1. bart dw zegt:

  ‘Als dit het failliet is van de politique politicienne, zullen we het coronavirus misschien ooit nog dankbaar zijn.’
  Vergeef me JS, maar ik denk niet dat de politiek ooit zal veranderen.
  Het wordt misschien zelfs nog erger.
  Niet mijn wens, wel mijn aanvoelen.

 2. Eric zegt:

  Sanctorum is één van die vele experten die echt weten waarover het gaat. Zijn column zou in HLN moeten verschijnen. Hij doet niks anders dan de rotzooi die hij van het vuilnisbelt van de msm opgeraapt heeft besnuffelen. Het meeste is nog consumeerbaar of recycleerbaar, vindt hij, al is het zo lek als een vergiet of stinkt het naar stront. Well done, Sanctorum, om uw wijsheden tot mij te laten komen kan ik net zo goed de knop van de treurbuis indrukken.

  • Benny zegt:

   Ook wat Trump-bashen en de groene smurrie aanprijzen.
   Brave, voorspelbare filosoof.

  • Anoniem zegt:

   JS zoekt echte sterke, doortastende leiders.
   Zijn goed recht maar ook mijn goed recht om niet in overheidsoplossingen en sterke mannen/ vrouwen in diverse regeringen te geloven.
   We zullen de coronavlaag moeten ondergaan en de echte helden zijn de onderbetaalde zorgverleners en vele “gewone” anonieme mensen.
   De nieuwe generatie Bouchez, Rousseau zijn meer met imago dan beleid bezig.
   Verwacht dus niet teveel uit politieke hoek.

   • siegfried zegt:

    Of rechts zich op Corona verkeken heeft, zullen we pas binnen een paar maanden weten.
    Ik stel me alleen de vraag wat al die universitaire biologen en opzoekcentra al die tijd met het subsidiegeld gedaan hebben? Misschien te druk bezig met aids? Het schijnt dat men al jaren bekend was met het coronavirus.
    Ik vrees dat na al dat lock-up-gedoe het virus steeds de kop zal opsteken, zolang er geen vaccin gevonden is.

 3. John zegt:

  Ik lees net dat stukje van Borremans op Doorbraak.
  Eindelijk iemand die drama-queen Draulans fileert.
  Er verschijnen dagelijks in de ‘kwaliteitskranten’ veel dommere stukjes.
  Het type politicus dat nu zogenaamd zou opstaan is dus de collectivist-controleur?
  Nee bedankt.

  • Anoniem zegt:

   Niet het sterkste stukje van Sanctorum.
   Volgende keer beter.

  • John zegt:

   Dit is pas een dom stukje uit Knack, waar drama-queens vechten om aandacht:
   ‘Corona, bosbranden en aardbevingen: de schuld van de LGBTI+gemeenschap?’
   Bruno De Lille (Groen)
   Zelfs nu…

 4. Jan Kust zegt:

  tegen benny dus: sukkel

  • Benny zegt:

   Aah; oké
   insgelijks.
   Verder nog iets? geeuw
   Kust mijn …

   • Marc zegt:

    …pas als de crisis voorbij is, aub. Of anders, als het echt moet, met een mondmasker.

  • Benny zegt:

   aah Marc, U bent dus Jan Kust ze?
   Indien niet kunnen jullie misschien afspreken want zijn taalgebruik is me te ruw.
   Misschien wordt u wel opgewonden van een Tourette-patiënt.

   • Marc zegt:

    Neen, toch niet, da’s een ander iemand. Tenzij ik een gespleten persoonlijkheid heb natuurlijk, maar voor zover ik weet is dat niet het geval 🙂

  • Benny zegt:

   De ene gespleten persoonlijkheid die niet weet wat de andere doet?
   weird
   grt

 5. Ines zegt:

  Ik vind het een raak stuk, rechtse politici en zorg is nooit een winner geweest. Alleen voor dommige Trump nog steeds geen fileermes maar de verschonende zinsnede:
  ‘… bagatelliseerde eerst de impact”. Nee, Trump had geen enkel idee. Het was volgens hem een hoax verspreid door zijn politieke rivalen. Daarna hij zei hij dat corona vanzelf zou weggaan in de lente, dan riep hij op zijn welgekende manier: “close the borders!”, Corona klonk waarschijnlijk te Spaans, maar niet voor de inwoners van het rampgebied van Boris Johnson. Die kunnen vrij reizen naar de VS.cInderdaad de maskers vallen af bij domme leiders en opiniemakers eens de bevolking ze (gedwongen) moet opzetten… Wat het VB voor de coronacrisis heeft betekend ontgaat mij ook volledig. Welk crisisbeheer? Niemand gehoord van die kliek.

   • MAGA zegt:

    En toch wordt hij binnenkort vlotjes herkozen.
    Nadien zijn zoon…
    Dat zal steken hé

  • Anoniem zegt:

   “VB Niemand gehoord van die kliek.”
   Niemand behalve Van Langenhove, Barbara Pas, Van Grieken, Van Rooy, Janssens…
   Natuurlijk niet in de msm want die zijn Vivaldi aan het plaveien en nodigen nu enkel een nog kleiner clubje van altijd dezelfde mensen en nu ook wat virologen uit.

   • Ines zegt:

    Wat heeft Van Langenhove gedaan of voorgesteld om corona te bestrijden dan?? (En kom a.u.b.niet af met zijn epibrerende bezigheden op een microblog)

   • Anoniem zegt:

    De Twitter van Van Langenhove staat vol over corona.
    Niets gedaan?
    Zit het VB in de regering misschien?
    Wat hij ook doet is vrijwilligerswerk om mensen te helpen.
    Er is nog een ander cordon dan hetgene waar we nu allemaal in zitten..
    Voor u kan het VB of Trump nooit iets goed doen.
    Prima, geeft dat fan toe ipv rond de pot te draaien.
    Het moet toch zijn dat links het zo fantastisch doet dat u enkel rechts basht.
    Hun open grenzen beleid is roekeloos, levensgevaarlijk en onbetaalbaar maar ach, ze zijn links hé. Dan mag alles.

   • Anoniem zegt:

    dan

  • John zegt:

   Evil rightwinger wijst Rutte op zijn kuddegeknoei

   • John zegt:

    nog een evil rechts sujet Baudet
    Kabinet, stap af van groepsimmuniteit bij aanpak Corona!

  • Barron zegt:

   Trump topfit en coronavrij verklaard.
   Klaar voor nog 4 jaar ijzersterk leiderschap

   • Marc zegt:

    Of om topfit een ferme verkiezingsnederlaag te ondergaan.

   • Barron zegt:

    Tegen sleepy, senile, Joe Biden?
    no f’in way.
    Vingers in de neus, landslide overwinning.

   • ivanka zegt:

    4 more years

   • Ines zegt:

    Ivanka, meiske ge krijgt dat vaccin NIET! En ga nu maar naar Poetin. (Don’t fotget to use uwe hand sanitizer:-)

   • ivanka zegt:

    Wow Ines, how rude. Are you a bit angry?
    My daddy is rich and the best president ever.
    Go daddy, go. Keep on winning.

   • ivanka zegt:

    Look at daddy throwing toiletpaper to help the people. Wonderful.

   • Ines zegt:

    Not against a Chinese lady named after a Mexican beer😎 Daddy is game over.

   • ivanka zegt:

    You’ll be disappointed come november.
    Daddy’s gonna win…again.
    America also loves you, lady Ines

 6. Marc zegt:

  Oei, Johan, dat is durven. Er gaan hier een paar Trump-fanatici ferm op hun teentjes getrapt zijn. Ze gaan uiteraard alle negatieve commentaar op Trump als ‘fake news’ bestempelen. Zo is de realiteit voor hun petieterige breintjes beter behapbaar. Maar doe zo voort, ik geniet van jouw rake stukjes waarbij je links noch rechts spaart.

  • Anoniem zegt:

   Nee, alles wat over Trump geschreven wordt is waar en de msm zijn fair en onbevooroordeeld. Echt, echt waar.

   • Marc zegt:

    Let’s face it. Zowel links als rechts zijn er fouten gebeurd. Deels doordat dit gewoon de eerste keer is voor veel leiders (en voor ons) dat dit gebeurd is, deels door slecht beleid, maar een groot deel ook door de persoonlijkheid van bepaalde ‘leiders’, en wat dat laatste betreft spant Trump de kroon, die denkt dat hij alwetend is op alle vlak. Waarschijnlijk een goed zakenman, akkoord, maar een bedrijf leiden is nog iets heel anders dan een land leiden, zeker een land als de VS. Als je in die positie iemand aan het hoofd hebt die verblind is door zijn eigen narcisme, wel, dat is niet zo goed, om het zéér licht uit te drukken. Er moet, inderdaad, een ander soort van leiders opstaan. Misschien dat deze crisis ons de ogen opent, dat is dan toch één voordeel. Dat, en het feit dat het Eurovisiesongfestival is afgelast, uiteraard.

   • Anoniem zegt:

    “het Eurovisiesongfestival is afgelast”
    Pas maar op
    Misschien maken ze in laatste instantie een versie via satelliet waarbij elk land in een beschermde ruimte uitzendt.
    Om de mensen te troosten…

   • Marc zegt:

    BRENG ZE IN GODSNAAM NIET OP IDEEËN !!! 😉

   • Anoniem zegt:

    The HORROR, the HoRrOr!!!

   • Anoniem zegt:

    Het is dan wel meteen officieel een trans-festival.

 7. Vanhoovels Paul zegt:

  Ik ga het ditmaal kort houden. Heb de voorbije dagen al genoeg gezeverd.
  Maar laat mij wel toe van te zeggen dat natuur in al zijn vormen mijn aandacht geniet.
  Alles wat de natuur prijsgeeft is ons leren dat oorzaken en gevolgen dicht bij mekaar aansluiten en feitelijk een siamese tweeling zijn. Om dit aan te bewijzen heb ik reeds twee jaar een uitzonderlijke droogte voorspeld. En dit jaar opnieuw. En waarom ik dat kon? Wel ik kende de oorzaken; dus de gevolgen moesten niet voorspeld worden.
  En wat we nu mee maken is evenmin een voorspelling.
  Ik wist dat virussen heel gevaarlijk kunnen zijn. En het verleden leert ons dat zij dat geregelde tijdstippen komen duidelijk maken. Daarom hield ik mijn hart vast bij de uitbraak in Wuhan.
  Daar had men moeten ingrijpen en de ergste lock down die er kan bestaan moeten toepassen.
  Maar wat heeft de kapitalistische wereld gedaan? Niks! Men heeft het virus uitgezaaid over de ganse wereld. Alle overheden dragen de fouten. En wat hebben ze zelf bekomen? Wel de vraag blijft of hun kapitalistische oogmerken ; hun beoogd systeem dus; het zal overleven.
  Wat er in de natuur gebeurt is geen bankencrisis. Het kan niet worden opgelost door regeltjes
  die de mens invoert. De mens maakt zelf een klein onderdeel uit van de natuur. Hij mag zichzelf tot God verheffen maar als God bestaat zal hij voorlopig en tot nader orde de regels van een God moeten gaan eerbiedigen en beseffen dat hij zal wederkeren tot as. Niet meer nog minder. Mogelijk stijgen we ooit hoger als de oerknal maar tot nader order zullen we moeten inbinden. De mensaap; want meer zijn we niet; kan nog niet scheppen maar wel vernietigen. En erger is het feit dat dat de grootste stupiede varkens onder ons leven en denken dat we dat nu al kunnen. En dat geldgewin heeft al vele levens vernietigd.
  En een verzonnen God is na het geld de tweede gebruikte dader. Misschien moet dat virus van overbevolking nog komen. Dat gaat ons nog zuur opbreken.
  Je mag niet blijven denken dat miljarden mensen blijven afwachten zonder slag of stoot tot hun beurt vroegtijdig aanbreekt om hiet op te stappen.
  Mogelijk is juist dit virus gemaakt door mensenhanden. Dat sluit dan aan bij hetgeen ik reeds stelde. Wij kunnen geen leven scheppen maar dus wel vernietigen.
  Maar dat betekent niet dat wij reeds een God zijn. Een uitverkoren volk zou nog kunnen; wat sommigen reeds denken; maar op wat baseren ze zich om niet te denken dat ze alleen omhooggevallen nietsnutten zijn? Wat de waarheid zou zijn.

  • Seraphim zegt:

   De toren van Babel, hoogmoed en de leugens van de slang in de tuin van Eden.
   Nog steeds actueel.

  • Anoniem zegt:

   Was dat ‘het kort houden’?

   • Marc zegt:

    😉 Alles is relatief

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Het was een poging. Ik hoop dat jij er in slaagt. Want het begint wel mijn voeten uit te hangen dat men het normaal vindt van honderd maal hetzelfde te zeggen op TV.
    Weten ze nu nog niet dat men mensen zonder hersens toch niet kan helpen?
    Meer blauw op straat zal uiteindelijk effectiever kunnen zijn dan al dat gezever op TV.
    Wie het nu nog niet gehoord of begrepen heeft moet men gewoon in de tang nemen.
    Anders zal het blijven duren. En dat de Ollanders gierig waren wist ik reeds maar zo gierig wist ik nog niet. Als mensen gewoon mogen dienen als proefkonijn dan mogen ze Rutten vierendelen achteraf. Hoe lang is dat ventje al bezig met het Hollands firmament onder te kotsen? Die oppositie in Nederland stelt ook niet veel voor.
    Maar hier bij ons is het nog erger. Jaren reeds timmeren ze de aanhangers van een partij in kop dat ze moeten zwijgen. En als dat gebeurt komen ze achteraf zeemzoet dezelfden verwijten dat ze toch ook te weinig gezegd hebben. Ge moet maar durven! Ik beweer niet dat die geviseerde partij bevolkt wordt met omhooggevallen slimmeriken maar dat blijken de eerste echte Vlamingen in den beginne ook niet geweest te zijn. De slimste Vlaming heeft zich zelfs de moeite niet getroost om ook hen in een cordon te catapulteren. Hij vond zichzelf de enige die slim was. Hij is zo vlug mogelijk een traditioneel politieker geworden die enenals de anderen zich één vraag stelde en die was :”Heb ik gelijk of heb ik gelijk.”
    Van mij mag hij gelijk hebben. Maar hij is opgenomen in de bende die de koek verdeelt en dan wordt het deel voor alle bendeleden wel kleiner. Er komen geen Vlamingen meer bij.
    Er is zelfs bijna geen ruimte en geld meer voor eigen kweek. D e internationale profiteurs
    hebben die taak overgenomen. Er is wel nog ruimte voor ons. In de vuilbak!
    Voor mij is er geen vernieuwing. Ik verwacht dat trouwens niet meer.
    Dus ze mogen laten zoals het is. verder scharrelen dus. Een winnend team moeten en zullen ze met te veel moeite niet veranderen. Op veilig spelen dus. Wat bezig is.

   • Anoniem zegt:

    Die mensen zijn ziek in hun hoofd en zouden verwijderd moeten worden.
    Dat zal niet gebeuren en ik ben ook te moe, zoals velen, om nog te reageren behalve met wat over en weer gezever op een blog etc..
    We zijn vogeltjes voor de kat en moeten de rit uitzitten, hoe lang of kort ze nog duurt.
    Niet te lang meer denk ik

  • willy zegt:

   Dit virus is wel een vorm om de overbevolking tegen te gaan ; op het eerste zicht lijkt dat niet zo . Zelfs de jaarlijks uitbrekende griep epidemie kost honderduizenden mensen het leven .Toen het Corona-Sars virus uitbrak heeft men vrij snel in de USA de verdere ontwikkeling van een vaccin en middel gestopt , deels omdat het virus praktisch verdwenen was en er bijgevolg nikt aan verdiend werd en het dus zinloos was het te produceren. Dit is de tweede grootste medische misdaad na het verspreiden van aids in de jaren 70 en vroeger .Men heeft al de tijd gehad om een middel te vinden tegen het Corona-Sars virus ; dit zou een hulp geweest zijn tegen dit sterkere virus van dezelfde familie waardoor de bevolking niet opgezadeld wordt met een horror situatie . En ja deze virussen zijn door mensenhanden gemaakt in duistere kamertjes in opdracht van loense en misdadige farmaceutische en militaire kopstukken , we zijn verwikkeld in een soort van biologische oorlog , die begonnen is na de WWII .
   Er zijn meer dan aanwijzingen in rapporten om deze stelling te bewijzen .

   • Benny zegt:

    dank u.

   • Marc zegt:

    Bullshit, ten eerste staat het nu vast dat het niet door mensen is gemaakt, zie https://www.hln.be/wetenschap-planeet/wetenschap/complottheorie-van-tafel-geveegd-nieuwe-coronavirus-ontstond-in-de-natuur-niet-in-een-laboratorium~a7737477/

    wat u en anderen natuurlijk als fake news gaan bestempelen, ten tweede – en weinigen weten dit – vallen er in deze periode net MINDER doden dan anders. Waarom? Wel, omdat er veel meer mensen sterven door luchtverontreiniging (en dan heb ik het nog niet over verkeersdoden) dan door dit virus. En laat het lucht- en ander verkeer nu grotendeels stil liggen, wel, dat zal op termijn net meer mensenlevens sparen. Weliswaar grotendeels andere mensen. Dat beweer ik niet, wel de wetenschap. Maar, ook dit zal natuurlijk weer fake news zijn. Zo simpel (lees: simplistisch) is het voor sommigen.

   • jean hesp zegt:

    Het stond in de gazet, het ultieme bewijs.
    Bevestigd door een man in een witte jas, de onfeilbare wetenschapper die zag dat het goed was.

   • Ines zegt:

    @Marc, ik ben ook niet zo snel van de complottheorieën maar ik zou nu niet direct alles slikken wat er uit een Amerikaans labo wordt beweerd. Er is al in het verleden gebleken dat men met wetenschappelijke publicaties heeft geknoeid op andere domeinen. Als onafhankelijke wetenschappelijke teams uit verschillende landen tot dezelfde resultaten zouden komen is het een andere zaak. Op dit moment zijn de VS en China ook verwikkeld in een diplomatiek conflict over de term ‘Chinees virus’ dus alles wat uit beide landen komt aan verklaringen best klasseren als oorlogspropaganda. Mijn gevoel zegt mij ook dat het met de vieze Chinese eetcultuur te maken heeft maar echt zeker kan je nooit zijn.

   • Marc zegt:

    OK, dat geef ik toe, helemaal zeker kan je nooit zijn. Maar toch betwijfel ik het. Als je zo slim bent dat je een virus kan ontwikkelen, ben je ook slim genoeg om te beseffen dat het zich tegen jezelf en je familie en vrienden, landgenoten etc. kan, neen zal, gaan keren. Zelfs als je dan jezelf en je familie antistoffen kan geven, moet je beseffen dat als de economie volledig instort, dát je uiteindelijk de das om zal doen. Maar ook ik denk dat het te maken heeft met wat Chinezen zoal ‘binnenkloppen’, nl. zowat alles. Vleermuizen, spinnen, padden, pasgeboren muisjes, katjes (die dan nog op een wreedaardige manier worden afgemaakt). Heeft deels te maken met het feit dat ze daar blijkbaar minder vruchtbare gronden hebben, maar ook hun verleden (de hongersnood veroorzaakt door één van de grootste schurken die er ooit heeft geleefd, Mao dus) zal er mee te maken hebben. Daar geef ik Trump wel gelijk in, het is zéér waarschijnlijk een Chinees virus, en dan mag het zo genoemd worden, dat is geen racisme. Het wordt tijd dat ze daar in China hun verantwoordelijkheid opnemen en die eetgewoonten eens aanpakken. Wel raar, want tegelijkertijd hebben ze een hoogstaande gastronomie, los van die viezigheid uiteraard. (By the way’, die vleermuizen doen me opeens denken aan een verhalenbundel van wijlen Roger D’Exsteyl, één van de weinige Vlamingen die fantastische verhalen schreef. Dat boekje moet nog ergens op mijn zolder liggen, ik zal eens moeten gaan zoeken. Wel opletten voor eventuele vleermuizenkeutels natuurlijk;)

   • Marc zegt:

    Titel vergeten: ‘Souper met vleermuizen’ 🙂

 8. juste-louis zegt:

  Mooie synthese met dat toespelen van sterk leiderschap naar rechts en veel aandacht voor zorg naar links. Die tegenstelling zat er in de voorbije gebeurtenissen zeker in.

 9. Paul zegt:

  Wat mij vooral opvalt in deze crisis is de energie waarmee men ons probeert te overtuigen om braafjes als een kudde schapen te luisteren en vooral in ons kot te blijven.
  Dat Corona virus is er niet vanzelf gekomen en zal ook niet vanzelf verdwijnen, dus ik blijf op mijn honger zitten wat termijn oplossingen betreft.
  Ik vermoed nog steeds dat het een proefbuis virus is dat ergens in een of ander labo werd ontwikkeld en wellicht accidenteel werd losgelaten.
  Maar het bewijst mij met volle zekerheid dat onze globalisering een vloek is voor de mensheid en wij opgezadeld zitten met een bende onbekwame kwibussen als leiders.
  De rekening van al de maatregelen zal gigantisch zijn en voeg hierbij nog de Green Dream en we zijn zeker dat de komende generaties opgezadeld zitten met een torenhoge schuldenberg.
  De uiteindelijke en enige winnaars zullen weerom de handelaars in schulden zijn.
  De rest is gazettenpraat, uit welke hoek ook.

  • Anoniem zegt:

   De banken en farmalobby winnen.
   Binnenkort alle geld elektronisch
   Het is nu echt ‘vuil’ geld want door vele handen gegaan.
   Dan kunnen alle regeringen onbeperkt zichzelf en bankiers bail-outs toeschuiven en weten ze alles, elke transactie die u uitvoert.
   Komt er verzet? Nee. want de mensen moeten in hun kot blijven.

   • Anoniem zegt:

    Nu doen ze alles wat ze willen.
    4000eur boete voor samenscholingen van drie of meer lees ik net.
    De natte droom van tirannen.

   • Benny zegt:

    allemaal toeval 33
    Here’s How I KNOW That The ‘C-Virus’ Is A Set Up (2020)

   • John zegt:

    Het wordt dus moeilijker voor inbrekers om uw kot leeg te roven want u ben thuis.
    Daarentegen wordt het poepsimpel voor de witteboordencriminelen om uw rekening te plunderen.
    Wel zo veilig.

   • Marc zegt:

    @Benny: DAGDAGELIJKS DAGBOEK JOHAN SANCTORUM

    33 LETTERS ! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHH !

   • Benny zegt:

    @Marc
    U heeft het filmpje wellicht niet bekeken
    om u tijd te besparen kijk eens vanaf min 7.37
    Als u dan nog steeds geen connecties ziet met de psycho-elite, tja.
    Wat Sanctorum betreft en de 33; je zegt daar iets, grapje, voor alle duidelijkheid.
    U gelooft of gelooft niet wat u wil.
    Mij om het even maar ridiculiseren zonder onderzoek is heel makkelijk en lui.

   • Marc zegt:

    Ik heb het voor één keer wel degelijk bekeken. Mensen wat een gelul. Je kan met om het even welk cijfer een aantal verbanden vinden, en als het niet lukt, forceer je het een beetje. Zoals dat verhaaltje over die knopen op de kazuifel van de paus. Oei, maar 32, dan maken we gewoon van zijn hoofd nr. 33. And by the way, Christus is niet in 33 gestorven, dat staat intussen zo goed als vast. En dat van die ’33 cases’, tja, je vind tal van andere cijfers in andere berichten. Maar als u er in wil geloven, u doet maar.

   • Benny zegt:

    Marc
    Kabbala en elitevrijmetselarij draaien om ‘signs and symbols’ en occulte hiërarchie.
    Van hen gaan ook de nwo plannen uit.
    Ik onderzoek dit al jaren.
    Enfin, u zegt het.
    Geloof wat u wil of niet.
    Allemaal toeval? Voor mij oké.
    Ik ken liever mijn vijand zelfs al opereert die achter de schermen, haast ongrijpbaar.
    The untouchables? De toekomst zal het misschien uitwijzen.
    Ik vind het interessant; u niet, dat zei u al dus no worries.

   • Marc zegt:

    Ieder zijn meug, ik lees dan weer liever websites zoals skepp.be en skepsis.nl (waarin o.a. dit interessante artikel https://skepsis.nl/complottheorie/ )
    By the way, het tijdschrift van Skepsis (Skepter) bestaat al heel wat jaren. Eén keer raden welke jaargang het nu is? 😀 😀 😀

   • Benny zegt:

    Sceptici verwarren scepsis soms met een soort nihilistisch postmodern deconstructivisme dat alles onderuithaalt tot de stoel waarop ze zitten.
    Da’s ook een hobby, blijven ontkennen tot in het absurde.
    Bon, ik stel voor dat we ‘agree to disagree’ .
    Of doe zoals Yvo G, sla de b’s waaronder crazy conspiracy Benny gewoon over.
    Iedereen tevreden.

   • Benny zegt:

    psyop iemand? nee, allemaal toeval

   • Benny zegt:

    ook echt, echte acteurs tenminste

   • Benny zegt:

    echte acteurs dus

 10. Conrad Stirling zegt:

  Ik ben denk ik nog steeds voorstander van het laten razen van de epidemie in plaats van het te vertragen. Er worden echter nogal wat data achter gehouden waardoor ik het niet met zekerheid durf te stellen. Vooral over de ernst van de griep is er veel onduidelijkheid. Als het zo is dat bijna alleen 70-80-jarigen sterven en een enkeling die jonger is er zwaar ziek van wordt, dan ben ik voorstander van het laten razen van de epidemie. De economische crisis die we nu hebben veroorzaakt heeft de potentie om heel wat meer leed teweeg te brengen onder de bevolking dan de dood van de mensen van wie het leven sowieso op zijn einde liep.

  In de media worden enkele gevallen van jongere mensen die zwaar afzien breed uitgesmeerd waardoor we de neiging te hebben dit te veralgemenen. Ben de naam van die denkfout vergeten. De toekomst zal mogelijk uitwijzen wie er ziek was, wie drager was maar er geen last van had en wie er aan stierf. Naar mijn gevoel gaan de cijfers erop wijzen dat we de foute keuze hebben gemaakt door de pandemie te vertragen maar ik ben hopelijk verkeerd.

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Voila! Het is weer opgelost. De kapitalistische gedachte viert feest. Werken tot je erbij valt onder het juk en als je niet meer presteert verdwijnen. Zo vlug mogelijk dan. We kunnen toch nieuwe onnozelaars importeren? We bereiken dus het laatste stadium van de indoctrinatie. Tijd om menselijk te blijven is verloren tijd. En de nieuwe generatie die minder gevaar loopt heeft feest gevierd tot op de laatste dag dat het kon.
   De namaak Urbanus op de fiets wist het bondiger te verkondigen om middernacht.
   Jullie mogen naar huis gaan! Om wat te gaan doen? Het virus transporteren naar de oudjes? Ooit zong er iemand :”Het zijn zotten die werken!”
   Inderdaad! Ik weet vele oudjes opgehokt zitten die door de storm moeten om aan eten te geraken. Mogelijk is het dus hun laatste feestje dat ze mogen beleven.
   Zelfs hun eigen zaad vertikt het van mens te zijn voor zijn ouders.
   Als dit het eindpunt van een kapitalistisch systeem blijkt te zijn dan mag het stoppen.
   Desnoods heb ik dat systeem niet meer nodig. Ik zal wel op mijn knieën door mijn tuin kruipen zodat ik niet meer naar de winkel moet.
   Al die geldzuipers willen wel geld. En wij onnozelaars lopen wel te hoop om hun zakken te vullen. Maar als ze een tegenprestatie moeten leveren voor wat ze weer krijgen dan is de aalmoes die ze krijgen weeral niet voldoende. Trek uw plan en laat ons met rust!
   Afwachten maar hoe die oudjes er zullen blijven tegenaan kijken.
   Het zou wel eens kunnen dat ook zij beginnen denken in de mate van het mogelijke :”Trek
   uw plan zeveraars!” En ik kan ze godverdomme geen ongelijk geven.
   Als dat de uitkomst is van het kapitalisme dan zijn we goed op weg dat het mogelijk zal eindigen in verderf.
   Er lopen nog bitter weinig Samaritanen rond die ontsnapten uit de bijbel.
   Ik kijk tevergeefs achter de zetels in mijn kot waar ze steeds schuilden maar zelfs daar zijn ze niet meer te vinden. Ook ophoepelen dan maar! Ik heb reeds lang de leeftijd bereikt dat ik geen sprookjesboeken meer lees.
   En Conrad; je kunt ze kussen! Ga verder zuipen!

  • Anoniem zegt:

   @Conrad Stirling
   Help een handje, stap er zelf uit.
   Nevenschade bent u dan, een anonieme statistiek.
   Exact wat u anderen toewenst
   @Vanhoovels Paul
   U heeft een punt maar wat is het werkbare alternatief voor kapitalisme?

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Eerlijke wetten maken en uivoeren. Iedereen die werkt of gewerkt heeft .mag leven.
    Is dat te moeilijk soms? Andere oplossingen zijn er niet

 11. Yvo G zegt:

  J.S. bevestigt zijn kwalificatie als filosoof: Hij benadert het geheel van de feiten onbevooroordeeld en kwasi waarden-vrij. In die optiek dient de blog ook gelezen te worden, want meningen behelzen enkel deelaspecten van het geheel dat zich nu als het Covid19-fenomeen voordoet. De mening is een individuele beleving die een individu zich vormt, en die ergens in het gehele kader past, voor een deel.
  Intussen is het hier op de, anders relatieve drukke verkeersas, doodstil. Alleen een gele ambulance snelt af en toe loeiend voorbij. Zou de oorlog nu uitgebroken zijn?

  • Anoniem zegt:

   “Hij benadert het geheel van de feiten onbevooroordeeld en kwasi waarden-vrij”
   Dan hebt u een ander stukje gelezen dan ik.
   De titel is “Verkeek rechts zich op Corona?”
   Zo gaat het grotendeels verder.
   En dat filosofen onbevooroordeeld zijn is een mythe.
   Deze al zeker niet.
   Dat mag allemaal maar maak er geen sprookje van objectiviteit van.

 12. Anoniem zegt:

  Maak de mensen bang
  Hun hele leven lang
  Ontneem ze al hun rechten
  Laat ze om toiletpapier vechten
  Hou ze klein, ze zijn hardleers
  Verhoog de pijn, verdeel en heers (x2)

 13. Peter Braet zegt:

  “De politiek verkeek zich” was juister geweest. Het lijkt een beetje op paniekvoetbal. Soms ook lichtjes weerzinwekkend als de politieke spelletjes gewoon doorgaan als voorheen. Ja, ook politici zijn mensen, gewoontedieren dus. Soms grappig ook. sedert vorige donderdag werd er plots gehamsterd, kregen we drie dagen lang “hamsteren is niet nodig” in alle toonaarden en uitgebreid geïllustreerd in alle media, verschijnt op zondagavond Von der Leyen in het journaal met een uitleg over transportproblemen. In twee zinnetjes drie dagen “niet hamsteren” berichtgeving uitgegomd. Impliciet vertelde ze eigenlijk dat je wel gek moet zijn om nu niet te hamsteren.

  Ik woon zo ongeveer bovenop de grens, dus komen er van heinde en ver Nederlanders naar de warme bakker in België. Die brengen uiteraard hun kudde-virussen mee. Zijn wij hier wel de pineut, al lockdown-die-zo-niet-mag-heten inspanningen gaan hier weinig opleveren. Een maat voor niets? Rutte zal wellicht de bui zien hangen: er wordt wereldwijd naarstig gezocht naar een vaccin en er blijken al enkele bedrijven aan het testen te zijn. Als het lukt wordt dat zonder enige twijfel onder druk van de WHO net zo verplicht als het Poliovaccin. Hier komt de bui, of eigenlijk het zware onweder dat de heer Rutte ziet hangen: het Polio drama in de Nederlandse politiek rond de jaren 1960. Er is maar één land in heel Europa, mogelijk in de hele wereld, waar het Poliovaccin nog steeds niet verplicht is: Nederland.

  Europa zou hier het Corona-beleid moeten bepalen. Dat had meteen bij de uitbraak in Lombardije moeten gebeuren, dan stonden we nu al verder in het onder controle brengen van de epidemie.
  België op z’n eentje kan niet veel doen zolang al die lidstaatjes zomaar hun eigen beleid mogen voeren. Wat België in z’n eentje wel had moeten doen is bij de terugkeer uit skivakantie alle terugkeerders twee weken in quarantaine zetten, net als gebeurde met de geëvacueerde Belgen uit Wuhan waar maar één besmette persoon bij was. Bij die duizenden teruggekeerde vakantiegangers zullen er heel wat meer besmettingen geweest zijn. Wellicht zijn onze ziekenhuizen niet in staat duizenden quarantainebedden aan te bieden. En de politiek wil zeker geen kampen, dus is het nu paniekvoetbal in een wanhopige poging te vermijden dat de ziekenhuizen duizenden intensieve zorg patiënten krijgen. Vermoedelijk worden de huidige maatregelen verlengd tot in Mei, mogelijk net zo streng als Frankrijk, Spanje en Italië.
  Europa had na de eerste uitbraak in Lombardije meteen een Europees reisverbod en de noodzakelijke isolatie- en quarantainemaatregelen moeten kunnen uitvaardigen. In de hele Europese Unie.

  • Anoniem zegt:

   Europa faalt, altijd, over de hele lijn.
   Meer Europa, Meer Europa!!

  • Yvo G zegt:

   U kijkt wel degelijk veel verder dan uw neus lang is. Om uw metafoor over het voetbal verder te trekken; er volgt altijd wel een interview waarin de zwakke en sterke plekken worden aangewezen. Maar dat is altijd na de match. Uw betoog is steekhoudend, maar de zinnen die woorden “als” en “zou” bevatten, zijn nu eenmaal (spijtig genoeg nu) geen werkelijkheid. Het is aan de aarzelende, bange en opportunistisch om zich heen kijkende politici te wijten dat we hier veertien dagen te laat de nodige maatregelen nemen, en zelfs dàn nog moet er eerst zo’n opportunist over regeringsvorming beginnen, vooraleer iedereen wakker schiet, en er spijkers met koppen geslagen worden. Enfin, er zijn dan toch uiteindelijk dwingende maatregelen uitgevaardigd. Laat ons hopen dat ze nog op tijd komen, om Zuideuropese toestanden te vermijden.

  • Yvo G zegt:

   Zeer zeker niet. Het is eerder te wijten aan Europa!

   • Anoniem zegt:

    En toch zal je zien dat Europa van de gelegenheid gebruik zal maken om nog meer macht en geld te vergaren.

 14. Eric zegt:

  Ik ben het eens met Peter Braet, en Conrad Stirling stelt de juiste vragen. Wat Sanctorum betreft: de meeste rechtse politici zijn voor het invoeren of verscherpen van een lockdown. Wilders is woedend op de regering Rutte omdat die geen strengere maatregelen afkondigt. Enkel de politiek van Johnson is een buitenbeentje. Wat Trump betreft: die heeft op 1 februari bepaald dat Chinese reizigers de VS niet meer binnen mochten en op de G20top van 22 februari heeft hij de EU gevraagd om een overleg inzake corona. De EU-leiders wilden er niks over horen, ze waren bezig met ‘het klimaat’. Dat Trump de ziekte voor het Amerikaanse publiek gerelativeerd heeft heeft te maken met zijn hoop op die wijze de schade aan de economie te beperken. Je kan zeggen dat het een leugentje om bestwil was, want op dat moment besefte hij al hoe ernstig het coronavirus opgevat moest worden. De coronacrisis en de economische crisis zijn twee kwaden en de harde aanpak van de eerste leidt tot de tweede. Hij die zeker weet of een harde aanpak (complete lockdown), een zachtere zoals in België of Nederland of geen aanpak zoals in GB de beste is mag opstaan. Ik weet het niet en kan noch Wilders, noch Rutte, noch Johnson noch Macron of Sanchez gelijk geven. In elk geval is Sanctorums verwijt aan rechtse politici op niks gebaseerd. De twee landen in de EU waar de ziekte het lelijkst huishoudt zijn Spanje en Italië. Ze hebben linkse regeringen met een open grenzenfilosofie. Dus?

  • Anoniem zegt:

   Conrad stelt de juiste vragen, zijn antwoorden vind ik wat minder.
   Wat links betreft idd. hopeloos en achterlijk.
   Maar die zijn en blijven perfect en alles wat rechts is is Hitler.
   What else is new?

   • Eric zegt:

    ’t Is inderdaad allemaal oude koek, alleen wordt aan de EU-stompzinnigheid (of is het kwaadwilligheid) een nieuwe dimensie toegevoegd. De open grenzenfilosofie geldt nu niet meer alleen voor de virulente, dodelijke islam maar ook voor een verwoestende pandemie. En Sanctorums kritisch bewustzijn is compleet aangetast. Dat is ook nieuw.

   • Anoniem zegt:

    late mei 68 oprisping?

   • Kustem zegt:

    @Eric
    kritiek op Sanctorum kan u de hoon van trol Jan Kust ze opleveren.
    begin maar al te bibberen

   • Tonijnberg zegt:

    how DARE you!!

 15. Yvo G zegt:

  En zo krijgt de jeugd toch altijd gelijk. Dankzij de groepsimmuniteit, waar zij wel goed uitkomt, is er simultaan de boomer-relief. Wég pensioenenlast, wég drukkende ziektekosten sociale zekerheid. Is dat rechts? is dat links?

  • Anoniem zegt:

   slinks?

  • jean hesp zegt:

   Net op vrt
   Spanje wordt erger dan italië
   te laat gereageerd
   allebei zeer links
   verkeek links zich op corona?
   ja

  • Boomer zegt:

   Laat dan al die boomers creperen of ze zelfs ineens levend begraven, lijkt me de ultieme oplossing voor de redding van onze sociale zekerheid.
   Met de spaarcenten kunnen ze dan fuiven en snuiven tot ze erbij vallen.
   Dan liggen de ziekenhuizen ook weer vol en moeten ze zelfs geen lock down meer uitroepen.
   De redding van het klimaat zal nabij zijn omdat er niks meer wordt geproduceerd en vervoerd.

 16. Eric zegt:

  Net in HLN

  “Wij kwamen uit Barcelona”, doet Olivier Verstraete het verhaal. “We gaven gehoor aan de oproep van Buitenlandse Zaken om zo snel mogelijk naar huis te komen. Anders liepen we het risico dat we voor heel lange tijd vast zouden komen te zitten.”

  “We stonden klaar om na onze landing in quarantaine te gaan, als het nodig zou zijn. Tot onze grote verbazing werd er echter geen enkele passagier gecontroleerd. Nochtans kwamen we uit Spanje, een land met een hoog risico op besmetting. Enkele passagiers waren aan het hoesten en zagen er ziek uit, toch mochten we allemaal zomaar doorwandelen. Bizar allemaal, zeker omdat onze temperatuur anderhalve maand geleden wel al gemeten werd op de luchthaven van Bangkok.”

  • Anoniem zegt:

   blijf in uw kot is niet blijf in het vliegtuig zeker?
   zo zullen we nog weken absurde verhalen mogen ondergaan.

Reacties zijn gesloten.