Een dun laagje beschaving

Van uw coronaloog ter plaatse

supermarktMensen die zich verdringen voor de Colruyt en mekaar van de parking rijden, gevechten voor een pak WC-papier, politie die moet tussen beide komen… het dunne laagje beschavingsvernis wordt er zo afgeknabbeld door een virus dat, laten we wel wezen, nog vrij onschuldig is en er volgens experts sowieso tegen de zomer het loodje zal bij leggen.

Niettemin, dank u Heer dat u deze plaag over onze bracht, wat een schat aan mijmeringen en inzichten heeft het al niet opgeleverd, een gouden tijd is dit voor psychologen, sociologen, antropologen, cultuurfilosofen. Vergeet even de islam en het klimaat: Corona heeft zich in ons bewustzijn genesteld en inspireert nu elke grote en kleine scribent, nog meer op de sociale media sinds de echte kroegen zijn gesloten, iedereen viroloog, psycholoog, socioloog, moraalfilosoof, kortom: coronaloog.

Papier hier

papierhierPasta en WC-papier, de twee producten waar hamsteraars zich op storten. Ik ook, ik beken het, verleden donderdag zag ik in de Colruyt nog twee pakken toiletpapier liggen en griste er een mee, kwestie van minstens een jaar met een proper achterste het kleinste kamertje te verlaten. Hoe belachelijk is dit.

Daar zijn ondertussen ook wat theorieën over geventileerd. Pasta, ok, dat zijn koolhydraten waar quasi geen vervaldatum op staat. Meenemen maar, ook al moet dit ons toch aan Italië herinneren, de plek in Europa waar het allemaal uit de hand is gelopen. Maar WC-papier? Sommige gedragswetenschappers zien het als ‘een icoon van de massapaniek’. Het is licht en goedkoop én groot, dus leent het zich uitstekend tot een rush naar de Colruyt, en is het pak thuis zichtbaar als bewijs van goed huismoeder/vaderschap.

Ook voor de volwassene is ‘het gemak’ nog steeds de plek om tot rust te komen, een oase van kinderlijk plezier in penibele tijden

Dat klopt allemaal, maar voor een Freudiaan naast de kwestie. Het gaat namelijk over ontlasting en een onwillekeurige herinnering aan de baby- en peutertijd toen we nog rustig hoopjes konden maken. Een herbeleving van de anale fase dus. We weten dat stress aanzet tot faeceren (‘in zijn broek doen van schrik’), wat ons ietwat relaxer maakt. Ook voor de volwassene is ‘het gemak’ nog steeds de plek om tot rust te komen, een oase van kinderlijk plezier in penibele tijden. Comfortabel gaan zitten, de sluitspieren ontspannen en eens diep zuchten, het toilet als ultieme, meditatieve rustruimte waar niemand ons stoort en het lichaam zich helemaal kan e-vacueren van alle ongemakken en mondiale kwalen.

Wie gelooft die mensen nog?

wilmes2Maar politiek is dat hamsteren een heikele zaak: het is een barometer voor de verzuring, in een klimaat waar niemand de ( r)overheid nog au serieux neemt. Hoe meer politici en media mensen ervan proberen te overtuigen dat hamsteren niet hoeft, hoe meer ze het net wél doen. De reden is eenvoudig en ontnuchterend, voor beide beroepscategorieën: mensen geloven al lang geen snars meer van wat politici en journalisten hen proberen wijs te maken.

De nu al legendarische persconferentie van Sophie Wilmès, donderdag 12 maart, waarin de premier hakkelend en af en toe in vreselijk Nederlands haar maatregelen aankondigde en het leeghalen van de rekken afraadde, vormde de ideale opmaat tot een sinds de laatste wereldoorlog ongekende hamsterpsychose. Een veeg teken.

Hoe meer politici en media mensen ervan proberen te overtuigen dat hamsteren niet hoeft, hoe meer ze het net wél doen.

De pest is in het land, en het is nu elk voor zich: een mentaliteit die in Vlaanderen én België mainstream is. Burgerzin en het gevoel voor een res publica, het algemeen belang, hebben hier nauwelijks een betekenis. Hoe kan het ook, in zo’n absurdistisch koninkrijk met zes regeringen en evenveel parlementen, waar rechters geen recht spreken, slachtoffers van een aanslag in de kou blijven staan en de vervreemding toeslaat. Ondanks alle Warmste Weken en liefdadigheidsshows toont de stormloop naar pasta en WC-papier hoe zwak de sociale cohesie wel is, en hoezeer dit volkje aan de Noordzee zijn leiders wantrouwt. Als ze A zeggen, doe dan vooral B, zo luidt het motto.

Generatie-egoïsme

cantusDat brengt ons tot een ander betekenisvol fenomeen: de lockdown-party’s. De avond voor de cafés dichtgingen om het besmettingsrisico in te dammen, werd er her en der in die drankgelegenheden uitbundig gefeest, gezopen en heel dicht bij elkaar verbroederd/verzusterd. Ook dat getuigt van weinig burgerzin, en toont weerom hoe diep de kloof is tussen overheid en publiek, en hoezeer het je-m’en-foutisme heerst.

Idem dito voor de uitstapjes van dorstige Vlamingen naar Hulst en Sluis waar de horeca niet sluit: een fuck-you gebaar naar het systeem, maar eigenlijk ook naar onze eigen mensen in de zorg en medische sector die met man en macht de situatie proberen onder controle te houden.

Uiteindelijk moet men vaststellen dat de jeugd, die relatief immuun blijkt voor het virus, in feestmodus blijft en de besmetting organiseert.

Dit is verontrustend. In Italië zingen ze de vaderlandse hymne op het balkon en applaudisseert men voor dokters en verpleegsters, hier organiseert men clandestiene infectiefeestjes, vooral populair bij jongeren. Alsof het virus wordt gecelebreerd in een apotheotische dance macabre.

Uiteindelijk moet men vaststellen dat de jeugd, die relatief immuun blijkt voor het virus, in feestmodus blijft en de besmetting organiseert. Het zijn toch ‘maar’ bejaarden -ook ouders en familieleden- die doodgaan. En als zo’n jongere toch op intensieve terecht komt, zal hij/zij voorrang krijgen op een oudere persoon, zo wil het medisch protocol. Ultieme wraak op de boomers, de gepensioneerde parasieten die toch alleen maar geld kosten aan de samenleving?

Andermaal: dit generatie-egoïsme in tijden van pandemie toont hoe dun het laagje beschaving is, ook in deze welvaartsstaat, en hoe weinig het woord ‘samenleving’ betekent. En hoezeer het nihilisme doorsijpelt via onderwijs, media, maar ook vanuit politieke circus zelf, de arrogante narcisten waarin niemand een greintje vertrouwen heeft.

Corona is niet alleen een excellente stress-test voor het zorgsysteem, zelfs niet alleen voor de overheid en haar rampenplannen, maar ook een lakmoesproef voor de globale state-of-mind van het land en de bevolking. En ja, er zijn ook jonge mensen die boodschappen doen voor ouderen en zwakkeren, er zijn vrijwilligers op de been, er is nog hoop. Want als alles eindigt in een oorlog om een pak toiletpapier, zal het virus een nog veel grotere ziekte tonen dan het zelf verspreidt.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

82 reacties op Een dun laagje beschaving

 1. reneknecht zegt:

  kunt u paswoord doorsturen? ik kan geen nieuwe of bestaande aanvragen alvast bedankt, mvg *René Kne* +32 497 48 38 52 Let’s connect! Linkedin | Twitter

 2. peterhaerens@telenet.be zegt:

  Beste,

  Bedankt om me op de hoogte te houden van nieuwe artikels. Kan u me ook inlichten met welk paswoord ik ze kan lezen?

  MVG Peter

 3. Rob Goe zegt:

  Beste Johan,

  Waar kan ik het wachtwoord terugvinden? Mvg,

  Robert

  Outlook voor iOS downloaden ________________________________

 4. Yvo G zegt:

  Hier in het dorp is een eerste dode gevallen. Een vrouw van 72 jaar. Ze had nog in leven kunnen zijn, maar dan had ze dat pak toiletpapier los moeten laten.
  Het artikel ontleedt haarscherp en feilloos het hele pijnpunt in de samenleving, al lang geleden verwoord in het illustere opschrift op de poort naar de dood: “Jedem das seine”.
  Als ik het mijne maar heb. Maar de massa is dom, dom, dom. Niettemin hebben ze de politici, anders benoemd ‘psychopaten’ of ‘poli-teken’, wel degelijk door. Hemeltergend hoe ze zich gedragen, zelfs Hutshanger BDW gedraagt zich als een lijkenpikkende gier. Dat zootje zou zijn eigen ouders nog verkopen. Idealisten horen daar niet thuis.(cfr. ReginaldMoreels, een mensen-held die dacht het via de politiek op te kunnen lossen, tot hij er ziek van werd tussen de haaien) Toch moeten de gezondheidswerkers aan de slag, van poetser en opruimer tot cardioloog-intensivist en collega-specialisten. Het is hun verdomde plicht. Een groter tegenstelling met de politiekers zul je niet vinden. Bravo voor die mensen, daar wil ik voor zingen. Geen volkslied, hier is geen ‘volk’.

  • vuilventje zegt:

   jawel, hier is wel een volk
   vreemd volk

  • Billy zegt:

   15% van de stemmen voor de liberalen
   70% ministers plus Charles Michel; Reynders in Europa
   ijzersterk onderhandeld BDW

 5. Eric zegt:

  Een ander lockdown-feestje, dat veel minder in het nieuws is geweest, maar veel meer zegt. Deze mensen zijn niet blij omdat ze nog even kunnen fuiven, nee, ze zijn blij omdat ze hun globalistische agenda kunnen beginnen doorduwen. Dat daarvoor iedereen opgesloten moet worden en de economie de nekslag krijgt is ‘only part of the game’.

  https://nieuws365.be/news/rutten-en-bouchez-krijgen-zware-kritiek-omwille-van-deze-selfie-hoe-wereldvreemd-en-vol-kan-je-van-jezelf-zijn

  .

  • Eric zegt:

   Eerlijk, u doet met mijn bijdragen wat u wilt, Sanctorum: maar bovenstaand tekstje is een aanéénschakeling van moralistisch gezeik. Een grondige analyse van wat er momenteel gebeurt (en door de elites georganiseerd wordt) zit er duidelijk niet in.

   • Benny zegt:

    Het is een moralistisch stukje en hoezeer ik JS ook waardeer; hij onderzoekt de ‘traditionele’ media en politiek en niet de cryptocratie achter de schermen.
    De term ‘conspiracytheory’ is al jaren geleden door de cia in een kwaad; fake news, daglicht gesteld.
    Nu zijn er ook heel wat rare kronkels maar het echte nepnieuws komt van de msm en hun baasjes.
    Ken uw vijand al is die, net zoals het ‘virus’, onzichtbaar. Do the research..

   • Eric zegt:

    Mij moet je niet overtuigen, Benny. Er zijn anderen…

   • Benny zegt:

    idd. Eric
    Liever ridiculiseren en braaf binnen de lijntjes kleuren.
    Slaafs volgzaam, goed getraind door de globalistische baasjes
    Het voorgekauwde lesje opzeggen en de beloning?
    Een stamp onder hun kont na gebruik.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Sanctorum toont inderdaad wel aan met voorbeelden dat onze samenleving voor een meerderheid bestaat uit elementen die de roverheid alleen erkennen als er iets te rapen valt. In tijden van abnormalteit is het ieder voor zich en God voor ons allen.
    We weten en zien reeds lang dat er twee soorten mensapen zijn. De ene soort heeft geld en de andere soort krijgt geld onder welke vorm ook. Maar nu staat de eerste soort ook onder druk. Al een maand of misschien langer zal voor sommigen hun bankrekening niet aandikken. En wat doet de roverheid? Goed! We gaan hen; overwegende hun kosten die doorlopen; een peulschil geven om hen te troosten. Zowel zij die het nodig hebben alsook de miljonairs die lachen met de aalmoes.
    De roverheid trekt weer lijntjes. De echte armoedezaaiers kunnen ze er trouwens niet uithalen. Willen ze ook niet. Dan komen de anderen ook in het vizier. Dus gemakshalve voor iedereen.
    Goed! Een mooie geste zou ik zeggen. Maar niks is minder waar.
    Dat geld moet niet zomaar gegeven worden. Je zaak moet dicht en je mag op uw rug gaan liggen. Je krijgt! Je moet/mag niks doen. Maar ondertussen zit er wel een massa oudjes opgehokt die op gevaar van hun leven moeten rondscharrelen om aan eten te geraken in overbevolkte levensgevaarlijke grootwarenhuizen.
    Mocht ik het voor het zeggen hebben dan zouden dezen die geld krijgen er ook voor moeten presteren. Diezelfde warenhuizen mochten hen zelfs een loon uitbetalen bovenop als ze bereid waren om oudjes van eten te voorzien aan huis. En als ze zich daarvoor te belangrijk vinden dan kregen ze helemaal niks. Dat zou aantonen dat ze die aalmoes niet nodig hebben. En dat ze vooral niret willen meewerken om die vuiligheid in te dammen.
    Serieuze maatregelen dus voor zowel rijk als arm. Er zullen desondanks dan nog genoeg doden vallen. En ditmaal ook eens een hard optreden voor die snotjongeren-zuipers.
    Als zij beogen van ziekten over te brengen in hun eigen familie om vlugger aan nog meer geld te geraken dan had ik voor hen een prachtig initiatief. Ze van de straat plukken en in de rij een enkelband van ijzer rond hun enkel en aan de ketting. Een voorhamer kregen ze er gratis bij en bakstenen om kapot te slaan werden aangevoerd met bulldozers.
    Niet werken! Geen eten! Ben ik nu een communist misschien? Ik heb nochtans vroeger reeds genoeg filmen afkomstig uit de USA gezien waar steenkappers in een lange rij hun eten verdienden. De bakermat van het communisme was toen ook wel in Amerika.
    Maar ik heb het niet voor het zeggen. Ik vraag er ook niet om.
    Maar ik mag toch ook positieve suggesties doen? Maar dat zal verboden zijn vermoed ik.
    Goede daden moeten voorbehouden blijven voor politici.
    Binnenkort krijgen we wel folders in onze brievenbussen waarin ze zichzelf graag in de schijnwerpers plaatsen. Prachtig woord; die schijnwerpers. Je kunt er vooral nachtvlinders mee vangen. Onze taal zit vol met eufimismen. Nachtvlinders! Een woord voor de elite.
    Het plebs gebruikt wel “motten”. Maar dat kan gevaar veroorzaken op sommige plaatsen.
    Goed. Nog iemand andere oplossingen? Of zal het bij kankeren blijven op de roverheid?

   • Benny zegt:

    Amai Vanhoovels Paul;
    Wat ben ik blij dat u het niet voor het zeggen heeft.
    En nee, een communist zou ik u niet noemen, eerder een humeurige slavendrijver.
    Alsjeblief zeg, ook een dun laagje beschaving na een week corona al weggeschrapt?
    Enfin, u ventileert maar, uw goed recht vent, maar anderen niet blijkbaar als u het voor het zeggen had.

 6. Marc zegt:

  Gouden tijden inderdaad, vooral voor schrijvers zoals JS. Het woord ‘corona’ zit trouwens ook in zijn naam verstopt (als je de voornaam erbij neemt). En msschien gaat de hele affaire wel de splitsing van België in de hand werken? Dus misschien zit hij wel achter de hele heisa? (sorry, als anderen het recht hebben om op deze pagina’s hun complottheorieën ten berde te brengen, ik ook 🙂 ). Maar alle gekheid op een stokje, hier in (Oost)Vlaams-Brabant valt het nog mee met paniek en hufterigheid. Misschien dat ons laagje beschaving hier toch ietsje dikker is 😉

  • Marc zegt:

   Wat die leiders betreft, of wat er voor moet doorgaan: zet ze in quarantaine, maar dan wel samen in één lokaal(tje), en pak ze voorlopig hun loon af. Je zal zien hoe vlug ze opeens wél kunnen samenwerken.

   • Benny zegt:

    Als de door u zo verfoeide Trump nu van de lockdown gebruik zou maken om criminelen en oedofielennetwerken op te rollen kreeg hij dan een beetje krediet van u?
    Die kans zit er namelijk dik in.

   • Benny zegt:

    pedofielennetwerken
    te snel gepost; elleboogdruk

   • Benny zegt:

    zoek eens op
    adrenochrome, pizzagate, epstein island
    is het nu nog zo grappig?

   • Marc zegt:

    Ik heb het nooit grappig gevonden, eerlijk gezegd. Alleen een beetje saai. Maar als dat uw tijdverdrijf is, u doet maar.

   • Anoniem zegt:

    @Marc Dan zijn we het eens.
    Ik vind uw bijdragen ook saai, en bewust of onbewust onwetend.

   • Marc zegt:

    Oei, plots anoniem geworden, Benny?

   • Benny zegt:

    Nee, te snel geplaatst.
    Het kwam van mij, idd.
    We zullen het wel nooit eens worden maar dat maakt niet uit.

  • Benny zegt:

   “als anderen het recht hebben om op deze pagina’s hun complottheorieën ten berde te brengen, ik ook ” uiteraard.
   De vraag blijft; is het allemaal toeval of zitten er machtsgeile elitepsychopaten achter?
   False flags; hoaxes, psychologische oorlogvoering etc. zijn toch echt schering en inslag.
   Je moet het wel willen zien.
   Know you enemy..

 7. Billy zegt:

  De nationale pseudo-regering en de Waalse krijgen volmachten.
  De Wever nog niet en is alweer gerold bij de onderhandelingen.
  Je zou van minder nijdig worden of is hij toch niet zo’n meestersstrateeg?

  • vuilventje zegt:

   sluwe vos Dewael (nomen est omen) en de Walen hebben hem weer bij zijn pietje.

  • bart dw zegt:

   Wilmès is wel perfect gecast voor een oneindige lockdown met haar lijkbidderstronie.
   Hopelijk vergeet en vergeeft de Vlaamse kiezer nooit dit verraad nadat hij uit de loopgraven komt gekropen.

 8. Billy zegt:

  Misschien de volgende parlementaire vragenuurtjes rechtstreeks in de loge laten doorgaan?
  In tijden van corona en besparingen; weet u wel.

  • Ines zegt:

   Wordt u niet moe van uzelf? Wie er achter zit maakt niet uit, de gevolgen zijn te ondergaan. Ik weet één ding: deze ophokplicht zal gepaard gaan met een hoop relatiebreuken en familiedrama’s , “Russische” balkonaccidenten en zelfmoorden….

   • Ines zegt:

    Geldt ook voor uw hyperkinetische tweelingbroer Benny🙄

   • Benny zegt:

    Wie er achter zit maakt niet uit?
    oké dan.
    Een probleem oplossen zonder het te benoemen zal niet lukken.
    Ik weet ook dat er drama’s zullen volgen.
    Misschien de bedoeling?

   • Benny zegt:

    Laten we alleen nog reacties van Ines lezen.
    Al de rest is larie en apekool.
    Altijd die subtiele shaming- en censuurpogingen.
    Wordt u daar niet moe van, mevrouw Ines?
    Hyperkinetisch? Ik dacht dat u mannen zo goed kende?
    Ik ben een zeer rustig mens.

   • Billy zegt:

    @Ines
    Wie is er nu aan het complotdenken?
    Bent u hier de moderator die de onderwerpen kiest?
    Niemand verplicht u mijn reacties te lezen.
    U schijnt toch liever in een veilige echokamer te vertoeven.

   • bart dw zegt:

    @Billy en Benny
    En nu braaf luisteren naar Ines.
    Een appel van de juf en een bank vooruit.

   • Ines zegt:

    Hyperkinetisch in de zin dat u zoveel verschillende alternatieve analyses plaatst dat ik de logica erachter niet meer kan vinden. Maar doet u gerust voort, publiek en ruimte genoeg.

   • Benny zegt:

    Bij mijn weten heb ik geen tweelingbroer.
    Toch bedankt voor uw toestemming om deel te nemen aan de reacties, al had ik die niet nodig.

   • Ines zegt:

    Ah oei, Bartje Dw is er ook nog. Ik wou u in de hoek zetten, maar na de billenkoek die Paul Magnette u gegeven heeft is een knuffeltje van de juf meer op zijn plaats🤗🤗

   • bart dw zegt:

    Als het een exotisch modelletje juf is, why not.
    U ziet fictieve tweelingen, voorspelt balkondrama’s en verwart mensen met politici.
    bart dw staat trouwens niet voor De Wever maar u ben misschien te ver heen om dit nog te begrijpen, sterkte.

   • bart dw zegt:

    bent

   • vuilventje zegt:

    @bart dw
    je bent te streng voor Ines
    3B’s Bart, Billy, Benny
    Geef toe, altijd verwarrend
    denk maar aan borsten, buik, billen..
    Al zou ik ook niet graag verward worden met de grote leider.

   • Ines zegt:

    @vuilventje Voilà se, gij begrijpt mij volkomen, en in één ruk het debat terug op niveau gekregen…

   • vuilventje zegt:

    Dat mogen toch een paar rukken zijn hopelijk?

   • bart dw zegt:

    Sorry Ines, niveau zegt u?
    Iemand valselijk “De Weveren”, lager kan je niet vallen.
    grapje

 9. Vanhoovels Paul zegt:

  Benny; het wordt tijd dat je beseft dat ik het stadium van humeurige slavendrijver reeds lang voorbij ben. Ik heb de rotmentaliteit en arrivisme van dezen die het voor het zeggen hebben reeds lang door. Wat ik ook geprobeerd heb in het leven mocht niet gebeuren. Ik verwijt mezelf niks buiten een paar stommiteiten van mezelf en vooral van mijn ouders. Mijn moeder heeft de mis gediend tot ze bijna 91 jaar oud was. Maar ze stuurde mij wel; heel laatijdig; naar een staatsschool. Onvergeeflijk in de ogen van zowel valse katholieken als van vrijzinnigen om den brode.
  Een vent uit Moucron; een Sos van opvoeding; wist het beter te verwoorden toen hij kwam werken waar ik gedwongen moest luierikken met de woorden :”Nous n’avons pas eu la base collega”
  Ikzelf verkeerde toen nog in het stadium van de “Sale Flamin” die dacht te werken en dus het recht te hebben op zeker ogenblik om mijn stylo te laten vallen met de woorden :” Je suis chemin”. Om dan na drie uur trein en bus thuis te starten met het klaarmaken van de kalfszwerikken in bouillabaissesaus. En daarna was het uitwassen van de pampers van zowel mijn zoontje als van mijn vader. Gelukkig wist ik nogal vlug dat ik de trein naar Montaigu moest nemen want anders kwam ik in Liège Guillemins terecht en geraakte niet meer thuis voor de vrouw en nog minder voor 23 uur bij nacht. Och ja; ik was een verdorven joenk. Enig kind nog wel van een vrouw die drie misvallen achter haar kiezen had. Dat mis dienen van haar heeft dan ook geen poot geholpen.
  En soms denk ik dan dat ik nog sociaal moet zijn en dus mijn goede raad als Methusalem te moeten rondstrooien. Niemand zal die echter ooit nodig hebben.
  En in de vrije tijd speelde ik dan nog verder de “sale Flamin”. Wat me nog zuurder is opgebroken.
  De Wever is gekomen en die kon alleen nog hoger gediplomeerden en zelfstandigen met welgevulde beurs gebruiken. Stambomen van armoedezaaiers kon hij ook niet gebruiken. Die kregen vroeg of laat toch een stamp onder hun kl…n voor bewezen diensten. Met een kartonnen edelmetaal van “La vache qui rit” er boven op. Wel een groots ereteken. Men werkte toch voor de bühne. Eén zaak heb ik ooit wel goed gedaan en dat is zelf gezegd tegen die geletterde Flamins :”Salut en de kost! Ik hoef jullie gezeik niet meer”
  Zo dat was het in notendop. De rest zal ik U dus besparen. Wie luistert er trouwens naar een kruiper? In het beste geval nog wel :”Mijnheer de kruiper”
  Heel wat beter al dan “Mijnheer Flamin” Het schilderen van hakenkruisen op mijn rolluiken is tenminste gestopt. Soms mis ik die tijd wel. Ik had tenminste nog een reden om mij druk over te maken. Vlaanderen is wel veranderd. Nu moet je uitgestreken gezichten bestuderen om te weten trachten te komen wat de persoon er achter bedoelt. De tijd van schilderen is voorbij.
  Wij zijn geëmancipeerd.
  Dus Benny; die slavendrijver laat nog wat ruimte.
  Van mij mogen er velen kapot gaan. Zalige tijden! Waarschijnlijk mag ik er ook bij zijn.
  Nog zaliger tijden dan. Soms denk ik als ik op de poepdoos zit dat gans Vlaanderen onder mij aan het zwemmen is. Het helpt!

  • Benny zegt:

   Ja; een klein inkijkje in uw historiek zorgt voor begrip.
   Of er velen kapot mogen gaan? Misschien, maar het zijn dikwijls mensen die het niet verdienen en de schuldigen blijven buiten schot.
   Zou er echt geen manier bestaan om dit om te draaien?

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Weet ik Benny.
    Maar ik heb niet de keuze uit uw gamma mogelijkheden.
    Die rotbeesten van politiekers denken in mijn plaats. Zij weten wie ze kloten en wie ze eindelos verder zullen kloten. Want zij denken dat ik ofwel van niks weet en dan ben ik een onnozelaar. Ofwel weet ik teveel dan ben ik een gevaarlijk sujet dat verder moet gekloot worden. Want ook hun keuze is beperkt. De enige vraag die ze zichzelf stellen is : “Heb ik gelijk of heb ik gelijk?”.
    Natuurlijk hebben zij gelijk. Zij hebben de macht.
    Wat het plebs betreft maak ik mij geen zorgen. Het volk viert ongestoord verder feest en staat voor het schavot. En verkneukelt zich. U vraagt dus te veel aan mij. Moet ik mij nog de vraag stellen of zij iets verdienen? Zo gaat dat niet Benny. Voor mijn part mogen ze kapot gaan. Zo vlug mogelijk. Er zit geen enkele tussen die mij ooit de vraag stelde of er iets scheelde. Voor allen ben ik vuiligheid en blijf ik vuiligheid. En zij zijn bereid om dit dagelijks uit te schreeuwen. Alle manieren zijn goed om in de gunst te komen van de macht.
    Sommige partijen weten dat beter en vagen hun kloten aan deze soort kiezers.
    Voor hen telt de stamboom die opbrengt. Zij maken er zich verder niet druk over.
    Maar ik krijg wel de schijterij van onnozelaars die proberen te paaien met beloftes.
    Hadden zij moed en respect betoond voor hun medewerkers dan moesten ze na zovele jaren werken geen nieuwe beloften doen. Dat doen ze in andere partijen ook niet.
    Als zij hun werkers overboord gooien dan hebben ze er teveel.
    En dus mij zeker niet meer nodig. Dat is de reden geweest waarom ik henzelf definitief over boord heb gegooid. De eer dus aan mezelf gehouden. En uitsluitend nog misprijzen voor die soort heb. Dus voor mij mogen ze kapot gaan. Zo vlug mogelijk zelfs.
    Ik weet wat het is; bijna kapot gaan. Ik had zelfs vrienden die er aan kapot zijn gegaan.
    En dat vergeef ik geen enkele kruiper. En vooral ben ik er mij van bewust dat indien het mij overkomen was dat ook zij natuurlijk weerom feest zouden gevierd hebben.
    Ze doen niet anders dan feest vieren. Meer presteren ze niet.
    De liefde is dus wederzijds. Meer kan er niet meer af.

   • Benny zegt:

    Da’s zeer scherp gezien.
    Ik ben eruit gestapt en bekijk nu alles als tijdverdrijf, bezigheidstherapie.
    In het leven ga je van desillusie naar desillusie of deprogrammering, zo u wil.
    Zeer ontnuchterend allemaal.
    Toch blijven velen ‘erin geloven’ en dat is de perfecte doelgroep voor maximale uitbuiting.
    Wie is er zieliger, uitbuiter of uitgebuite?
    Iedereen gaat eraan, ook degenen met gouden toilet en 100000 rollen papier.
    Ik heb het nooit begrepen omdat ik nooit de behoefte voelde anderen te onderdrukken en te instrumentaliseren.
    Het zal sowieso niet lang meer duren ook voor de hedonist en de narcist.

 10. Bonny zegt:

  Goedemiddag,

  Het is de eerste keer dat ik een paswoord moet invullen om een artikel te kunnen lezen, maar ik heb geen flauw idee over welk paswoord het gaat. Kunt u mij verder helpen?

  Alvast hartelijk dank en vriendelijke groeten,

  Tessa Bonny

  >

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Niks van aantrekken Bonny. Ik schrijf steeds als paswoord “onnozelaars” en ik geraak overal binnen. Probeer maar even. Momenteel heeft Microsoft mijn hele PC ongevraagd ingenomen via eindeloze updates. Dat gaat mij misschien een aardige cent kosten maar ze moeten er uit. Dat uitgestreken varken is waarschijnlijk naar Europa gekomen om de toelating af te kopen om geheime politie te mogen spelen.
   Als het niet lukt zal ik overwegen om een andere PC te kopen en dan zal het een Apple zijn ditmaal. Ik ben het beu van constant op de vingers te worden gekeken door een bende nietsnutten. Ik ben zeker niet het enige slachtoffer. Opletten geblazen dus.
   Microsoft zit aan het roer. Zelfs op fora gebruik ik geen pseudoniem meer.
   Het geeft een gevoel van veiligheid en privacy maar die is er toch niet meer.
   Probeer maar Microsoft te vragen om van uw PC te verdwijnen.
   Ze horen niet langs beide kanten. Dat zegt genoeg.

 11. Billy zegt:

  Iemand ooit ‘war of the worlds’ gezien?
  Een vleugje ‘twilight zone’ erbij en ziehier de laatste productie van uw internationale overlords.

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Die productie zit bij mij achter een of andere zetel. Staat er soms “Top secret” op?
   Bon! Dat is weer één miserie minder om te ontrafelen op mijn PC.
   Zou Sanctorum soms weeral van paswoord veranderd zijn?
   Even testen of het woord “onnozelaars” nog geldig is.
   Anders probeer ik het volgende en dan wordt het “strontboeren”.

 12. Yvo G zegt:

  De commentaren lezen zich makkelijk. Een lange naam: Lang scrollen. Korte namen (Be, Bi, B, E) :gewoon naar de volgende naam. Andere: Lezen. Wat er nu volgt laat zich raden en het wordt: Overslaan of lang scrollen. Veel soeps zijn deze commentaren niet, misschien de mijne inclusief. Ze mogen dus ook overgeslagen worden.

 13. Eric zegt:

  F.D. Roosevelt, de complottheoreticus:

  “In de politiek gebeurt niks per ongeluk. Als het gebeurt, kan je ervan uitgaan dat het zo gepland was.”
  Franklin Delano Roosevelt

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Zal de ellende herbeginnen als het virus verdwijnt?
   Ik lees geen enkele folder nog van de overlords.
   Weet uit ondervinding dat swastikakruisen op een rolluik leesplezier voor een volledige dag verschaffen. Afgedankte zwarte verf en stompborstel volstaan. Ik was lange tijd inwoner van een dorp dat zes dancings moest onderhouden. Zeiken in brievenbussen behoorde tot het normale amusement van de jeugd. Misschien is dat de oorzaak van mijn allergie tegen de feestjes van het laatste avondmaal vorige zaterdagnacht.
   Gelukkig heeft het VB de miserie reeds ettelijke decennia over genomen. Zou dit de reden zijn van mijn onderdrukt favoritisme?
   Spijtig voor hen maar ik heb het gehad met de Jan Breydels en de Pieterkes.
   Eerst eerlijk worden en dan balken. Het is niet de werknemer die oneerlijk is.
   Maar je bent er geen poot mee vooruit dat je deze ziet staan of liggen.
   Ik heb ook veel mijnwerkers gekend in mijn jeugd. Maar die konden zich nog wassen.
   Tegenwoordig is dat niet meer nodig want ze wassen zich toch niet meer.
   Ge kunt zelfs geen veilige wandeling meer maken in het donker. Vroeger wist je de stomme paal waartegen je bij nacht opgebotst was de dag nadien nog terug te vinden maar zelfs daarover heb je geen zekerheid meer. Alles verdwijnt.

 14. Peter Braet zegt:

  Gisteravond kwamen we te weten dat de kapper en de boekhandel tot de essentiële winkels behoren die open mogen blijven. Maar of pakjes nog bezorgd mogen worden en of de wassalons essentieel zijn weten we hopelijk vanmiddag. Zegt wel iets over het soort mensen dat de beleidsmakers aka veiligheidsraad zijn: nog naar de kapper kunnen gaan wist Wilmes tijdens de persconferentie op 17/03 al te melden, maar of dat met propere in de wasserette vers gewassen kleren kan “Oeps, niet aan gedacht”. Of: als het haar maar goed zit tijdens een epidemie, dat zal het virus wel stoppen, dan is vuil ondergoed niet zo erg. Eerst de mode, dan is de hygiëne een bijkomstigheid, trouwens stinkende burgers dat zorgt vanzelf voor “social distancing”, als hun kapsel maar goed geknipt is want het oog wil van ver ook wat. De wereldvreemde wetgevers. Beschaving is inderdaad een laagje vernis, een modieus kapsel volstaat.

  • Eric zegt:

   Vrouwen aan de macht. Die hoeven niet naar de wasserij, hebben kasten vol kleren, genoeg voor een jaar. Maar hun haar mag natuurlijk niet slordig komen te liggen, hoe vet en verzopen ze voor de rest ook zijn.
   En de krantenwinkels? Ja, wat wil je: een politicus die de krantenredacties niet aan zijn kant houdt houdt het niet uit. Kijk naar de VS: Trump denkt een tweede mandaat te krijgen louter op basis van de degelijkheid van zijn beleid. Maar elke dag weer wordt hij door de leugenpers onderuit gehaald. Dat verhaaltje over een miljard dollar dat hij veil had voor het monomolie op een vaccin blijkt ondertussen evenzeer een leugen. En leugens worden nog steeds deels verspreid via de krantenwinkels. Hoe zou je zelf zijn als je in Wilmès’ schoenen stond?

   “To make it clear again on coronavirus: CureVac has not received from the US government or related entities an offer before, during and since the Task Force meeting in the White House on March 2. CureVac rejects all allegations from press.”

  • Ines zegt:

   Dat mens Wilmes zei ‘librairie”, maar bedoelde waarschijnlijk krantenwinkel, zo werd het althans vertaald door de VRT via de ondertiteling. De kranten moeten verkocht worden, boeken kunnen wachten. Haar Nederlands was nog erger dan de vorige keer. Wereldvreemd en wss te arrogant om haar Nederlandse deeltjes van de tekst te laten nalezen op elementaire spel- en taalfouten. Over de maatregelen: die zijn in samenspraak genomen met de andere politieke kabouters.

   • Billy zegt:

    In Nederland kiezen ze ‘kudde-immuniteit’
    Wilmes wil een kudde zonder immuniteit.
    De volgende verkiezingen de liberalen een blauwtje laten lopen?

   • Ines zegt:

    Ik voel mij toch in betere handen hier dan in NL of het VK van Boris Johnson. Laat ze maar gesellig samen immuun worden.

   • Billy zegt:

    Ja, het is een rare strategie die kudde.
    Hier volgen ze wel raadgevingen van ‘specialisten’ maar altijd inconsequent en “all over the place” en het is toch ook voor een stuk de eigen immuniteit die je moet opbouwen.
    Met alleen veiligheid en chemische pepmiddelen komen we er niet.
    Het paradoxale is dat deze corona-staatsgreep bij sommigen knoeiers als De Block populair maken. Het zijn vreemde tijden.
    Voka droomt al hardop om na de crisis de sociale zekerheid af te schaffen, geen geld meer weet u.

   • Ines zegt:

    Alle voorspellingen waar ze vanuit gingen beginnen toch barsten te vertonen
    Alleen oudere mensen zouden ernstig ziek van worden: niet waar
    Jonge mensen maken het door met milde klachten: niet waar
    Immuun na ziekte: niet waar er zijn al besmettingen in China
    De Franse aanpak versus Nederland-Britse weerspiegelt ook de mate waarin de zorgstaat in die landen al is uitgekleed door het neoliberaal denken. Eerst de centen dan mensen, of andersom. De Block heeft een medische achtergrond, waardoor ze die zorgreflex toch meer in zich heeft dan de rest van de kliek. Het kon slechter.

   • Ines zegt:

    herbesmettingen*

   • Billy zegt:

    Nochtans zou voka er toch de voordelen van moeten inzien.
    Hoe meer sterfgevallen, hoe minder huidige en toekomstige pensioenen uit te betalen.

   • Greta zegt:

    Librairie = Bibliotheken die nu ook dicht zijn.
    Wilmes kan tenminste nederlands. TOM van Grieken geen frans. Geweldig om met die “Nederlandstalige” vechtpartij het “volk” terug dom te maken.

   • bart dw zegt:

    Wilmes haar Nederlands is abominabel.
    Van Grieken wil geen premier worden tenzij van een onafhankelijk Vlaanderen.
    Het onderhandelingsteam van het VB bestaat uit mensen waarvan er een aantal heel behoorlijk Frans spreken.
    Geen enkele MR minister praat voldoende Nederlands.
    Wordt u misschien graag gerold door de Waalse liberalen en de PS?

  • Yvo G zegt:

   Peter, omdat je het tot minister of premier brengt, is het geen garantie dat je ook vakbekwaam bent. Dat illustreert alleen uw vermogen om er u “bovenuit te werken”. Gisteren was de slager premier, morgen een schoenenverkoper. Vandaar de rare toestanden die u aanhaalt. Toch is er een lichtje in de tunnel, dat het voornaamste belicht: “blijf in uw kot”. Dan zal u inderdaad niets kunnen gebeuren.

   • Marc zegt:

    Ook weer relatief, natuurlijk, want de meeste dodelijke ongevallen gebeuren thuis. Sting zong het al, destijds, ‘how fragile we are’. Maar laten we dat besef ons leven niet doen vergallen. Het helpt al als we onszelf niet te ernstig nemen. Zelfs dit wereldbolletje stelt niets voor in het onmetelijke heelal, hoe onbeduidend zijn dan die microben niet die er op lopen (en daarmee bedoel ik ons, mensen, uiteraard 🙂
    En wat doodgaan betreft, de mannen van Monty Python zongen het al: “we come from nothing, we go back to nothing. What do we lose? Nothing !”.

   • Miel zegt:

    @ Marc: Paulus schreef het veel eerder ook al in zijn eerste brief aan Timotheüs: Wij hebben niets in deze wereld meegebracht, en kunnen er ook niets uit meenemen.

   • Yvo G zegt:

    Marc, je schrijft het zoals ik het zelf zou willen geschreven hebben.Maar Mont Python roept bij mij in corona-verband onwillekeurig de scène met “bring out your deaths” op😂
    .

   • Anoniem zegt:

    Bedankt. Dus die mannen van Monty Python hebben eigenlijk plagiaat gepleegd 😉

 15. Marc zegt:

  @Yvo: inderdaad, daar heb ik ook al meermaals aan moeten denken de laatste tijd (“but I’m not dead! Oh shut up'” 😀

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Dat denken is voor niks nodig. Zorg dat je aan een goede secretaresse geraakt om uw belangrijke dossiers van de ene vergadering naar de andere te zeulen. In die dossiers staat alles wat je nodig hebt en op volgorde gerangschikt. De rest wat er niet in staat volgt wel tijdens het overleg. En dan blijf je leven. Bewegen in open lucht is een aanrader.

Reacties zijn gesloten.