‘Sanctorum, ge zijt een West-Vlaams varken’

Het uiten van beledigingen is een recht, ze accepteren en transformeren tot geuzentitel is een kunst.

varken_zee

Een hele tijd, zowat vijf jaar lang, heeft een anoniem persoon me mailberichten gestuurd en blogreacties gepost waarin ik als een West-Vlaams varken werd betiteld. Het eerste omwille van mijn onloochenbare afkomst, uiteraard. Het tweede omdat de afzender blijkbaar gelijkenissen vaststelde met het welbekende zwijn dat rond mijn geboorteplek in grote hoeveelheden wordt groot gebracht.

De haatberichten, die soms ook gepaard gingen met dreigementen, fascineerden me wel, want die schaduwman/vrouw leek me echt te volgen en opzoekwerk te doen over alle mogelijke antecedenten, ontmoetingen, verwantschappen. Hoeveel fan kan je zijn. Ongeveer een jaar geleden zijn ze dan gestopt. Toeval of niet, rond hetzelfde ogenblik dat mijn column verscheen over Sint-Antonius, de Vlaamse hutsepot en het oervarken waarvan niet alleen de sus domesticus maar wij allemaal zouden afstammen, dit volgens een revolutionaire theorie van ene Eugene McCarthy.

Achteraf bekeken denk ik dat al die beledigingen, altijd weer met dat varken als epitheton ornans, in mijn geestelijk leven -en wie weet zelfs lichamelijk- een en ander hebben in gang gezet. Een zoektocht naar mezelf, wie ik ben, waar ik vandaan kom, à la recherche du temps perdu. Nog duidelijker gesteld: ik ben een varken geworden, of misschien terug geworden, dankzij het scheldproza van mijnheer of mevrouw X, die ik hier bij deze wil bedanken.

Idem dito voor de Hollandse slijmpoëet Benno Barnard die me een trol en een dorpsgek noemt, en nog een verlichte geest uit het Radio Klara-milieu die me als een kantinefilosoof kwalificeert. Dat is perfect juist: voor het Politiek Incorrect Genootschap (afgekort PIG) van mijn geestesgenoot Erwin Vanmol heb ik in de kantine van Eendracht Hekelgem een lezing over mei ’68 gegeven, gevolgd door een proeverij van Vanmol bieren. Een toplocatie.

Barbaren en makakken

la-belle-hottentote-1500

Amateur-antropologen bestuderen een Hottentotten-vrouw (1815). Let op de hond rechts.

Wat me naadloos tot de titel van dit stukje brengt. En meteen een gelegenheid om beledigingen eens van een andere kant te bekijken in deze samenleving waar iedereen constant beledigd wordt, aansluitend verontwaardigd is, en nog wat verder naar UNIA schrijft. Laten we het eerst bekijken van de kant van de schelders. Een Marokkaan een makak noemen, naar analogie met de apensoort die in Noord-West Afrika leeft (Macaca sylvanus), lijkt niet netjes, maar het is nog gevleid vergeleken met het woord kafir, gangbaar voor ongelovige westerling. Waarvan overigens ons scheldwoord kaffer dan weer is afgeleid.

Dat stigmatiseren van de andere heeft een lange geschiedenis. De oude Grieken, ons absoluut model van beschaving, rekenden elke niet-Griek tot de klasse van de barbaroi, letterlijk de stamelaars of brabbelaars. Echt vleiend is het niet, maar het was ook geen reden om die brabbelaars te halsrechten. Idem voor het woord ‘hottentot’, verwijzend naar de klakkende keelgeluiden die deze Zuid-Afrikaanse inboorlingen maken. Het woord ‘barbaroi’ heeft overigens een oeroude stam, het werd in de Myceense beschaving al gebruikt voor vreemdeling en verschijnt zelfs in het Sanskriet onder de betekenis van ‘stotteren’. Grappig genoeg is daarvan het woord berber afgeleid, benaming voor het pre-Arabische oervolk van Noord-Afrika.

De oude Grieken, ons absoluut model van beschaving, rekenden elke niet-Griek tot de klasse van de barbaroi, letterlijk de stamelaars of brabbelaars.

Op zich zijn deze racismen niet gewelddadig of zetten ze aan tot geweld. Ze stellen een verschil vast en verbinden dat veelal met fysieke stereotypen, vanuit een eigen identiteitsgevoel. Het stoort weinig Europeanen dat ze door moslims als een kafir worden beschouwd, integendeel, het  is een erkenning van wat we niét zijn. Het is pas de jihad, de heilige oorlog tegen de ongelovigen, die er een probleem van maakt.

Het stigma, soms evoluerend naar de status van scheldwoord, heeft dus met een socio-culturele realiteit te maken die men in de politiek-correcte sfeer probeert weg te gommen, in de hoop dat daarmee alle verschillen en eventuele wrijvingen uitgewist worden. Helaas, integendeel. Als men iets verbaal niet meer kan/mag uiten, kookt het vat misschien pas over.

Van Geuzen tot impressionisten

Geuzen

De Nederlandse edelen bij Margaretha van Parma (1566). Let op de hond links.

Terug naar mijn individuele stalker. Ook beledigen is communiceren, misschien zelfs een dieptevorm ervan. Terwijl lof dikwijls vals is en met nevenbedoelingen kan omzwachteld zijn -vleierij en gefleem dus-, is het schelden wars van elke hypocrisie. Het constateert een breuklijn en vertolkt dat ook kernachtig, liefst nog met een uitroepteken. Literair kan dat tussen polemisten tot zeer leesbaar proza leiden, maar niet iedereen is een letterkundige. Persoonlijk ben ik er tegen om lezersfora te censureren in naam van het fatsoen: grof taalgebruik is niet het voorrecht van Herman Brusselmans. Persoonlijke beledigingen kunnen dat overigens maar zijn als men zich ook beledigd voelt: wie het schoentje past, trekke het aan.

Dat brengt ons tot de andere kant: hoe met gortige aanspreektitels omgaan? In het recente Aalsterse carnaval werd er gespeeld met het woord klaugmier, dialect voor ‘klaagmuur’, verwijzend naar de trammelant rond de vorige editie met de Joodse karikaturen van de Vismooil’n.

De figuratie hield het midden tussen Joodse typering (de zwarte sjtreimel als hoofddeksel) en een onmiskenbare verwijzing naar de mier. Weer groot misbaar in de internationale pers en in zionistische kringen: de Jood als insect ?! Terwijl, ach, dat zo makkelijk met de glimlach zou kunnen gerecupereerd worden. Dat opzichtig hoofddeksel dragen ze dus wel, so what. En mieren zijn geen kakkerlakken. Ze staan voor werkijver, discipline, onoverwinnelijkheid en groepsintellect. Israël is een mierennatie. Helaas, het werd weer een klaugmier van jewelste.

Het uiten van beledigingen is een recht, ze accepteren en transformeren is een kunst. U weet hoe de Geuzen aan hun naam zijn gekomen: het was Charles de Berlaymont, raadsman van Margaretha van Parma, die de landvoogdes gerust stelde met de onvergetelijke woorden ‘N’ayez pas peur, Madame, ce ne sont que des gueux’ toen op 5 april 1566 een delegatie van Nederlandse edellieden afgezakt kwam met een verzoekschrift tot tolerantie, waarachter een niet mis te verstane dreiging van revolte stak.

Het zijn de anderen, de tegenstanders, zij die schelden, die ons ‘sterk’ maken tot wat we zijn.

Een verjaardag die mag gevierd worden: de Geus (‘schooier’) werd een geuzentitel voor de opstandelingen tegen het Spaanse schrikbewind. En zo wordt het aanvaarden en omvormen van beledigingen een sleutelelement in het vormen van identiteit. Het zijn de anderen, de tegenstanders, zij die schelden, die ons ‘sterk’ maken tot wat we zijn. De Ajuinen, de Maneblussers en de Kiekenfretters kunnen ervan mee spreken: draag uw schandnaam met waardigheid en doe er iets mee.

Terwijl de Franse schilderkunst in de tweede helft van de 19de eeuw beheerst werd door academisme en hypernationalistische genrestukken, kwam een aantal jonge borstelaars met iets totaal nieuws af: ze werden door de pers geringschattend impressionisten genoemd, en exposeerden in het parallelle, onofficiële ‘Salon des refusés’. We kennen de rest van het verhaal. Idem voor het fauvisme, afgeleid van een door een recensent gehanteerde scheldnaam (fauves, wildemannen) voor Henri Matisse en gezellen.

Les flamingants

PIG_VanmolZineb El Rhazoui, de journaliste die de aanslag op Charlie Hebdo heeft overleefd (omdat ze toevallig niet op de redactievergadering was), formuleerde het zo: ‘Het recht om met iets of iemand te lachen, markeert de scheidingslijn tussen een barbaarse of een beschaafde samenleving.‘ Noteer het woord ‘barbaars’. Ik zou eraan toevoegen: het getuigt nog meer van beschaving als men het scheldwoord kan incasseren, om het uiteindelijk binnenste buiten te keren tot eremerk.

Daar is de islam nog lichtjaren van verwijderd. De joden hebben wel hun eigen humor en satire, maar niet-joden mogen met hen niet lachen of het is antisemitisme. Alleen het christendom heeft de zelfspot van de pastoorsmop helemaal geaccepteerd en zal, o ironie, misschien net aan die tolerantie ten onder gaan.

De Vlaamse onderbuik is absoluut on-Belgisch, evenmin Hollands, en ruikt altijd wat naar bier en varkensstallen

Ondertussen moeten we ons dringend beraden over de Vlaamse identiteit, net vanuit het geuzenverhaal. Welk karikaturaal beeld cultiveren de tegenstanders van de Flandritude? Volgens onze eigen links-culturele elite en de francofone Belg is de bewoner van la Flandre profonde een rechtshangende barbaarse zak. Wel, misschien moeten we dat dan ook maar worden en cultiveren met stijl en zwier. Geusgewijs, à l’impressioniste.

Even onze vinger in de klei steken en ruiken. Het slijk van de Vlaamse polders en de bijbehorende mestgeur, met alles wat daaraan voorafging (Groeninghe) en erop volgde (de IJzervlakte), hangt aan ons vel als een tweede huid en vrat zich een weg naar binnen. We zijn ‘fascisten’, in de infrapolitieke zin die L.P. Boon, Claus, Brusselmans en Verhulst er onbedoeld aan gaven: stout, ongemanierd, lomp, en niets voor een schoonheidswedstrijd. De Vlaamse onderbuik is absoluut on-Belgisch, evenmin Hollands, en ruikt altijd wat naar bier en varkensstallen, hoezeer Gent en Antwerpen ook hun best doen om op een stad te lijken. We zijn en blijven boeren, trollen, met hier en daar een kantinefilosoof.

Deze volksaard, ten dele Antwerps-stedelijk, ten dele Menapisch-ruraal, of Aalsters-provinciaal, verspreekt zich constant op literair en artistiek vlak, daarom zullen we nooit een Nobelprijs halen. Het zit in onze genen, zoals Jacques Brel over les flamingants hoonde, en veel later nog eens Bert Bultinck in een notoir stukje zelfhaat. We waren al voorbestemd tot de status van slijkvlaming, als genotype, en zijn het voor de andere helft geworden als fenotype, via de sleur en de martelgang van het leven, het onrecht van de geschiedenis, het verdriet van de politiek en het gekonkel van onze eigen media.

Dus ja, ik ben een varken en behoor tot een volk van varkens en ben er verdomme fier op. Ik heb het brabbelen met veel ijver gestileerd tot letterzetten, maar het blijft in se geknor met een geur van politieke incorrectheid. Een goed gemikte belediging kan wonderen doen. Het PIG kan een en ander verder op muziek zetten. In afwachting dat het definitieve Vlaamse geuzenboek dit najaar verschijnt.

Politiek-incorrect: het nieuwe boek en de lezingreeks, voor meer info klik hier.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

32 reacties op ‘Sanctorum, ge zijt een West-Vlaams varken’

 1. Marc zegt:

  Schitterend stukje (sorry voor het gefleem 🙂 ). Maar wat Brusselmans betreft, bij hem is het zo overdreven, en vooral zo vaak herhaald, dat het gewoon oersaai geworden is. Die mens denkt nog altijd te bruuskeren, maar doet dat al een eeuwigheid niet meer. Ik kan een geeuw niet onderdrukken als ik het zoveelste boek van hem in de winkel zie liggen. Af en toe een goedgemikt scheldwoord of belediging is veel efficiënter dan een constante stroom van drek. De man heeft nochtans talent, maar vergooit het.

  • Yvo G zegt:

   Kontekruiper! (met dank voor je suggestie, ik zou er niet opkomen 😉

   • Marc zegt:

    ‘Slijmbal’ is anders ook een mooi woord. En om wat actueel te blijven kan je er ‘Corona’ voor zetten 😀

 2. Yvo G zegt:

  Met veel genoegen gelezen, honneuf neuf soit qui mal y pensekermis. Ik denk dat de eeuwigdurende aanbidding niet toevallig een jaar geleden is gestopt. Kijk toch maar eens na, waar en wanneer dat ene geval van varkenspest is gesignaleerd, en uw lijfbeer (of zeug) werd afgemaakt.
  Als we nu de naam GEUS eens schreven als meervoud zonder ‘n’ achter, zouden we toch al in de biersfeer zitten. Vanmol is de enige die ik mis, sinds ik het parochieblad van pater bauwens niet meer bekijk.
  Even een zijsprong: Hoe zou het nu zijn met Anuna hysterica en de klimaatzwendel? Allang niks meer van gehoord.

 3. Guy Martens zegt:

  Johan, ik ben samen met u fier op onze afkomst. Al ben ik gene mouwveger.

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Goed Guy. Dan bent U de uitzondering die de regel bevestigt.
   Heel dit Vlaanderen zit immers vol met mouwvegers. En dan bedoel ik niet dezen die zich inspannen te bate van hun kleurpartijtje maar een andere gevaarlijke soort.
   Ik heb het oog gedurfd om een kat een kat te noemen op een forum.
   En ook erbij gezegd zonder namen te noemen dat er vooral één soort politiekers gangster zijn en die zichzelf ook hebben uitgeroepen tot de onschendbaren.
   En ik begrijp dat politiekers mensen zijn die moeten afgeschermd worden.
   Niet alle beslissingen worden immers gewaardeerd door tegenstanders van welke aard ook. Maar als de onkreukbaarheid voor gevolg heeft dat zij vermoede tegenstanders mogen kunnen en zullen broodroven; zonder enig verhaal voor de benadeelde partijen dan is die onschendbaarheid een maffia-praktijk. Niet meer noch minder.
   En dat mag je het beleven dat sommigen uit uw volk U beginnen uit te maken voor dementerende idioot; hoerenloper; kapitalist, grootgrondbezitter en nog meer moois.
   Waarvoor mijn dank trouwens want nu weet ik tenminste waar een hoerenkot ligt in mijn omgeving. Mocht de nood te hoog worden dan weet ik waar deze kan opgelost worden.
   En voor het overige is het op al die fora een klaagzang. De pers publiceert fake nieuws en zwijgt in alle talen als er de scheve schaats gereden wordt sommige onkreukbaren.
   Bij mij kan dat volkske vanaf heden de pot op.
   Iedereen kan pers spelen en nieuws brengen. Waarop wachten ze dan?
   Maar anderen zullen het wel doen in hun plaats zeker?
   Want die zagers blijven liever in hun cocon zitten En ten gepasten tijde komen ze er wel uit; onbesproken en onbeschadigd in de ogen van het etablissement; om steeds meer mee te parten van hetgeen er nog te rapen valt.
   En dezen die zich afzetten tegen de maffiosi krijgen de voorhamer op hun kop.
   En dan vindt uw soort het bijkomend nog nodig om de spot te drijven met de geviseerden. Ze hebben het zelf gezocht toch, Geen genade. Ze kregen wat ze verdienden.
   Nee krapul. Met mij niet meer hoor.
   Eerst naar het hanenvechten gaan en ter plaatse als uw haan niet won; de politie bellen. Dat is de drijfveer van uw soort.
   Bovendien; als U echt iets niet zint; wat belet U van het verder te vertellen?
   Onder de vrienden om te beginnen. Als de onkreukbaren verzuipen in uw olieplas zullen ze het wel afleren. Nu volstaan hun pamfletten om resultaat te oogsten.
   Zal het blijven volstaan dat politici die van zichzelf publiceren of zeggen dat ze zich ingespand hebben voor de kleine man om een vrijgeleide te krijgen naar de hemel.
   Uw fout komedianten. Niet die van anderen. Maar van U alleen.
   Ge krijgt de politici die je verdient. Dus stop met klagen. Of beter nog …..stop met komedie spelen. Uw onterecht klagen leidt ons recht naar de afgrond.
   Als je uzelf echt wil helpen zal je dat zelf moeten doen.
   De kortste weg naar doelstellingen is altijd een rechte weg.

 4. siegfried zegt:

  Wat doet men zo denigrerend over het varken. Het zijn intelligente beesten en “al ben ik maar een zwijn, alles aan mij is lekker en fijn”.

 5. Vanhoovels Paul zegt:

  Verdomd! Ik moet mijn teksten gaan nalezen voor ik ze doorstuur. Soms slaag ik er in om hele woorden omwille van mij onbekende redenen niet te publiceren.
  Microsoft is er bovendien in geslaagd om mijn hele PC over te nemen. Maar ze zijn toch heel menslievend want ze storten geld om de mensheid te helpen bij de strijd tegen het Corona-virus.
  Toch edelmoedig nietwaar? Maar als je probeert om van hun opdringerige smeerlapperij op uw PC af te geraken dan moet je meer kennen als een programmeur. Maar dat is het lot van de outlaws.
  Dat bezoek van dat uitgestreken Amerikaans type aan Europa heeft succes gehad. En nog zijn er tussen het plebs die denken dat het gebruik van hun synoniem hun vrijwaart om incognito hun gedacht te zeggen. Vanaf het ogenblik dat ze hun PC echter willen openen zitten ze reeds bij Microsoft binnen.
  Maar ondertussen maken ze ons toch wijs dat onze privacy-commissie waakt.
  Feitelijk is het leven simpel. Men pakt U alles af; men steelt van alle kanten uw bezit en als je durft protesteren dan maakt Microsoft het werk af.
  Feitelijk vindt er een ruil plaats via de virtuele wereld. Men koopt iedere democratische gedachte met ons eigen geld en verkoopt ze open en bloot. Slim bedacht nietwaar?
  Benny proficiat! Je hebt het spelletje weer door. Ik heb griezel Greta ook opgemerkt hoor.
  Ditmaal kon ze ook niet zwijgen over grondbezitters. Fijntjes door de koffiemolen gedraaid in één zin nog wel. Met de zachte hand van de vrouw die aan uw penis friemelt. Moet kunnen!
  Maar de wereld gaat door. Wij voelen ons democratische reuzen als we mogen friemelen bij en onder mekaar. En Sanctorum lokt het uit.
  Maar of hij al dan niet waarheden schrijft is bijkomstig. Hij slaat er toch altijd 99 % over.
  De hoop is te immens groot. En hij verzwijgt ook graag essenties. Over het feit dat hij ook een mestkever is zweeg hij graag. Dat maakt hem verdacht!

  • aghasee zegt:

   Paul Vanhoovels:
   “Microsoft is er bovendien in geslaagd om mijn hele PC over te nemen.”

   De Windows10 blues, Paul? Smijt dat buiten en zet een Linux versie op uw pc. Volledig gratis; geen gedwongen updates; geen telemetrie; geen reclame; minder veeleisend voor uw hardware en virusvrij (*).
   De drempel is echt niet meer zo hoog als weleer.

   Probeer eens Mint:
   https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/nl/latest/

   • Vanhoovels Paul zegt:

    AGHASEE; bedankt vent!!!! Maar ik ga toch een programmeur aanspreken want ik moet eerst mijn afbeeldingen van bloemen waarvan ik een hobby-zelfveredelaar ben veilig opslagen op een externe schijf. En ik ben nogal een demente kluns met mijn PC.

   • aghasee zegt:

    Redundantie is het codewoord. Backups nemen van de backup. En vertrouw de “cloud” NIET, voor geen goud. Zelfs niet betalende accounts bij grote kleppers à la Google, Micro$oft et al. De kleine lettertjes zeggen altijd hetzelfde in het geval het misgaat: “We’re very sorry we lost your data, sue us.”
    Als dat over een levenswerk gaat, zorg dat je twee fysieke backupschijven hebt, elk op een andere locatie. Tenslotte betaal je voor een drive van 4TB wat, 100 euro?

  • Benny zegt:

   Heel die klimaathoax komt uit de koker van nwo-tirannen die een groen communistische hel op aarde willen creëren. Maurice Strong, Al Gore etc hebben de beïnvloedbare jeugd kunnen mobiliseren via social engineering en oligarchische propaganda.
   Ze hebben een generatie zodanig geïndoctrineerd dat ze smeken om hun eigen onderdrukking.
   Hoezeer ik soms ool van de stukjes van JS geniet, het feit dat ook hij de klimaatzwendel heeft geïnternaliseerd stelt me teleur. Of hem dat ‘verdacht’ maakt? Daar ben ik niet uit. Misschien gelooft hij het echt. Filosofen kunnen zich serieus vergissen.
   De klimaatjongeren gaan weer spijbelen met goedkeuring van hun linkse profs.
   Kwestie van nog dommer te worden..

   • aghasee zegt:

    Inderdaad Benny, gelukkig loopt JS niet zo hoog op met de islam, want daar zullen we veel eerder aan kapotgaan dan aan de klimaathoax.

    En er is trouwens hoop:

    https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200304_04876053?utm_source=krantenkoppen

   • Benny zegt:

    Voor India en het Oostblok is er hoop, voor ons niet meer.
    Hoe meer landen die gekken niet meer binnenlaten, hoe meer wij er, onder druk van de Somersen en andere volksverraders dezer wereld, zullen binnenpakken.
    De linkse pers noemt elk protest extreem-rechts nazivertoon en de blanke man is, per definitie, een vuile racist en de allochtone crimineel een heilig slachtoffer met aureool.
    Ik ben zeer pessimistisch en vertrek zo snel ik kan.

   • Benny zegt:

    Wanneer ik vertrek zal het niet zonder het nodige leedvermaak zijn met linkse deugpronkmensjes die, voor het eerst in hun leven, zullen moeten ondergaan wat een echt religieus psychopathisch ‘patriarchaat’ inhoudt. Eens de sociale zekerheid is opgedroogt worden ze snel vermorzeld, hoe groot hun bek en hoe dik hun nek nu ook is.
    Misschien mogen ze nog een groene kopvod om, dat maakt alles goed.

   • Benny zegt:

    opgedroogd, sorry

   • Yvo G zegt:

    Oef Benny, sorry graag aanvaard. Ik was al in shock!

   • Benny zegt:

    Ja Yvo, ik wou u niet teleurstellen.

   • Benny zegt:

    een goed overzicht van een aantal klimaatcriminelen en hun perfide plannen

    James Musker – Agenda 21, Depopulation & Climate Change – Truth vs Convenient Lies!

 6. Arre zegt:

  Die stalker weet blijkbaar niet dat varkens van de meest intelligente dieren zijn. Waarmee ik niet wil zeggen dat u een beest bent.

 7. Vanhoovels Paul zegt:

  Flauwe zeveraars die op fora anderen verwijten voor al dat moois zijn kinderen die de leeftijd van vier jaar bereikt hebben. Ze moeten met hun zever kunnen uitpakken en bevestigen daarmee dat je iets geschreven hebt dat hun raakt of een trieste waarheid is.
  Sanctorum zal wel beseffen waarom hij dergelijke belangstelling geniet van kruipend ongedierte.
  Maar het eigenaardige is wel dat vanaf het ogenblik dat er eentje begint te kraaien dat er nog andere haantjes in het kippenhok zitten die zich pas dan durven uiten. Het succes van de mestkever vindt daarin zijn verklaring. Terwijl die naam in feite veroorzaakt wordt door vrees en nijd van de strontvliegen die vrezen dat anderen hun vreten mee op eten.
  En die walgelijke nijd gaat ver want dan kom je tot uitspraken zoals :”Men moet geen minister worden om een ferm pensioen uit te bouwen in de politiek”
  Dat is de gedachte van lakeien van ministers die vrezen voor hun job. Ze moeten zelfs niet zoeken achter voorbeelden als bewijs. Er zijn er voldoende die in het parlement hun mond nooit opentrekken en met een serieuze appel voor de dorst in stilte verdwenen zijn.
  Er zijn er zelfs die languit in datzelfde parlement liggen te slapen als de VRT een rechtstreekse uitzending van dat parlement doet . Ze vegen dus hun kl…n aan hun eigen privacy. Maar diezelfde privacy wordt achteraf wel gebruikt tegen dezen die er de aandacht durven op vestigen.
  De hulp van schimmige moderators in kritieke omstandigheden is uiterst welkom.
  En voor de rest moei ik mij niet meer. Er zitten er genoeg in het parlement die hun pensioen aan het opbouwen zijn. Het is hun taak; niet de mijne. Als ik nog privacy wil dan doe ik er beter aan van te zwijgen. De grondvesten van de democratie zijn er niet meer. En dat is vooral eigen verantwoordelijkheid dragen voor leugens die je vertelt. Een maatschappij waarin de ene ongestraft mag liegen en de andere niet heeft niks meer met democratie te maken.
  En zo ver zijn we.

  • Benny zegt:

   Er zijn een aantal categorieën burgers die oneigenlijke privileges bezitten die anderen niet hebben.
   Parlementaire en diplomatieke onschendbaarheid, dubbele nationaliteit, allerlei onkostenvergoedingen voor niets en ga zo maar verder.
   De gewone burger mag voor de minste inbreuk een gas of andere boete ophoesten.
   We gaan stilaan naar een neo-feodaal “hunger-games” systeem waar ook de vrijheid van meningsuiting zal verdwijnen en elke afwijkende mening bestraft op zijn creditscore-chinees.
   Als het geld nu nog volledig elektronisch wordt is de cirkel rond en kan je kiezen;
   werken voor niets of de bak in waar je ook zal moeten werken voor niets.
   Tot zover de menselijke ‘beschaving’.
   Ik weet dat ik een pessimist ben maar zo zie ik het, jammer genoeg, echt wel devolueren.

 8. Vanhoovels Paul zegt:

  Het is voldoende dat je in dit land durft zeggen op sommige fora dat parlementaire onschendbaarheid door sommige gangsters misbruikt wordt om verzonnen tegenstanders voortdurend de duivel aan te doen.
  En dat is de schuld van de kiezer zelf.
  In plaats van te reageren zoals het hoort op zulke daden wordt de boodschapper er van met graagte uitgemaakt voor een dementerende en hoerenloper.
  Er zitten in dit land dus heel veel dokters die een diagnose kunnen stellen vanop afstand.
  En dat ze zelf op uitkijk staan aan hoerenkoten om klanten te identificeren vinden wij kiezers dus iets vanzelfsprekends.
  Het Vlaamse vernuft van sommigen viert dus hoogtij.
  Gelukkig is dat hier minder het geval. Hier poogt de meerderheid der deelnemers nog te stofferen wat ze beweren.
  Maat wat iedere stupied domme Vlaming weet is dat hij zijn woning pas kan bouwen op deugdelijke fundaties. Anders zakt die steenhoop in mekaar.
  Maar als het de democratie betreft zal er niemand zich zorgen maken uitgezonderd een enkeling die zelf slachtoffer werd. Een rijke stinker dus die teveel grond bezit.
  Nijd en miskandoese zeggen ze in Leuven. Als dat de drijfveer is van sommigen dan stop ik met verder zeveren. Los het zelf op mannekens en dolle mina’s. Ik wacht af tot ze anderen bij hun piemel of pruim zullen vatten. Uw beurt komt nog wel.
  De onkreukbaren zitten op de uitkijk.

  • Benny zegt:

   Dat is omdat die onkreukbaren perfect zijn en de parabel van de splinter en de balk dus niet op hen van toepassing is.
   De overheid dankt hen voor hun spionage (lees burgerzin).

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Ja Benny; en straks; morgen of overmorgen zitten ze weer te zagen dat de pers fake-nieuws verkondigt. Terwijl ze zelf meewerken; sommigen tocht; aan fake-nieuws. Of graag zelf een emmer stront over uw kop kappen. Dat vinden sommigen pas nieuws.
    En ze zijn nog fier als ze kunnen schrijven : TL-DR.
    Een andere manier dus om te zeggen dat degene die nog durft iets zeggen bij voorbaat het lezen niet waard is. Het zijn dezen die van onze samenleving een varkenskot maken.
    Vooral l’unité fait la farce. Toch voor de arme kiezer.
    En als deze er nog iets van begrijpt dan zal hij……niet meer gaan stemmen als de stemplicht wordt afgeschaft. Dat zal het volgende zijn dat er aan komt.
    Ik maak mij verder geen illuzies meer. Ik ben nooit een echte linkse Sos geweest.
    Maar ik heb oneindig veel volle bladzijden gelezen gevuld met schurft dat geduldig jaren verzameld werd over Sossengedoe. Goed gedaan zou ik zeggen.
    Maar over de daden van de rechtsen wordt er niks verzameld.
    Spijtig dat de Sossen te lui zijn om daar te verzamelen. Of niet durven verzamelen.
    En als neutraal waarnemer moet ik dan vaststellen dat er iets fundamenteel onjuist is.
    Wat zal het zijn? Niet willen of niet kunnen? Waar zijn de Sossen ziek?
    Waarom cultiveren zij de luiheid om zichzelf te laten afmaken?
    Waarom gebruiken zij hun grut om te posten aan de fabriekspoorten?
    Waarom staken ze vooral tijdens de avonduren als de werkman moet terug thuis geraken?
    Zij zijn het zout bij het avondeten van de werkman. Ze kruiden zijn avondeten.
    Hun kiesdrempel nadert in Vlaanderen. Hoe zou dat nu komen?
    Hun voor noch tegenstanders weten nog waarom ze het zijn.
    Het schip zal op de rotsen kapseizen bij gebrek aan een kapitein die kan sturen.

   • Benny zegt:

    De sossen zijn hun core-business, de werkmens vergeten.
    Ze zijn bezig met identiteitspolitiek, klimaat en de heilige migrant.
    Als je dan nog een narcistisch yuppiemateke op gouden basketsloefkes tot voorzitter bombardeert graaf je je eigen graf nog dieper.

   • Eric zegt:

    Klopt, Benny, de socialisten zijn de zin van hun bestaan kwijtgeraakt toen de arbeiders in de jaren ’50, maar vooral in de jaren ’60 verburgerlijkten, een huis, een tv en een auto konden kopen (dankzij vooral diezelfde socialisten), op reis konden gaan, hun kinderen naar universiteiten konden sturen en betaald stakingsrecht kregen. Plots leek het socialistisch paradijs aangebroken. But what’s next? Men moest, bij gebrek aan een bestaand lompenproletariaat nieuwe doelgroepen creëren en men vond ontevreden vrouwen (feministes) uit, legde een werklozenbestand aan dat men nadien kunstmatig in stand hield door middels een duur sociaal beleid de economie zwaar te belasten en last but not least trok men miljoenen achterlijke deplorables uit islamitische landen aan. Bovendien ging men systematisch cultuur en media infiltreren en domineren en zo een socialistische annex linksliberale propagandamachine installeren die permanent nepnieuws in de oren van de mensen spuide. Die cultuurmarxistische strategie heeft tot een tiental jaren geleden gewerkt, en hoe ! De nepgozer Stevaert was er wel het hoogtepunt van, in de VS heette hij Obama. De zelfmoord van het socialisme en het linksliberalisme is ondertussen een onmiskenbaar feit, de partijen van die lijn zitten op een point of no return. Het strafste, vind ik, is dat ze te lui / te dogmatisch / te gedesillusioneerd / te dom zijn (schrappen wat niet past) om zichzelf op zijn Deens heruit te vinden. Dat mateke heeft een vlot voorkomen, maar het is een dinosaurus op basketballsloefjes. Hij geraakt geen centimeter vooruit, al is zijn haar bijna zo prachtig gestreamlined als dat van Donald Trump.

   • Benny zegt:

    Ook de rode vakbond is in hetzelfde bedje ziek.
    Hun tolerantie stopt bij het belachelijke cordon.
    Toen ik nog lid was kreeg alles met een kleurtje in de “wachtzaal” steevast voorrang en moest ik mijn mond houden als ik weer eens werd voorbijgestoken.
    Je zou denken dat het socio-economische nva beleid van de laatste jaren hun favoriete schietschijf zou zijn maar deugpronken over het laatste nieuwe hippe ideetje is zoveel belangrijker. Cultuurmarxisme en globalisme volop, de moed om de juiste analyses te maken (zoals u zegt op zijn Deens) ontbreekt vanwege verstikkende suïcidale politieke correctheid die allesbehalve progressief is.

 9. Christel zegt:

  Een Indiase Hindoe leider zei het volgende : ‘Women who cook while on their period will be reborn as dogs’. Woef!
  Varkens en honden behoren tot de intelligentste diersoorten. Misschien daarom dat de Arabische wereld hen veracht. Maar o zo geliefd bij ons en bij de kunstenaars (denk maar aan de satirische prenten van Rops). Er is zelfs een varken dat vrolijk doeken vol kliedert, een solotentoonstelling hield in Kaapstad en een eigen website heeft. Pigcasso is zijn naam.
  http://www.pigcasso.org/jb.html

Reacties zijn gesloten.