Tournée Minérale? OK, zolang het maar geen Tournée Halal wordt

Open brief aan Marijs Geirnaert

dsresourceFebruari wordt elk jaar uitgeroepen tot alcoholvrije maand. Eens duchtig ontgiften, wie kan daar tegen zijn? Tournée Minérale is een initiatief van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) samen met de Stichting tegen Kanker. Niet te verwarren met concurrent Vlaamse Liga tegen Kanker die Kom op tegen Kanker organiseert. Probeer het maar uit elkaar te houden.

Woordvoerster van het VAD en de Tournée is Marijs Geirnaert, in wie ik de gedrevenheid bewonder waarmee ze Vlaanderen waarschuwt voor de onheilen van het glas, en dit ver voorbij het strikte gezondheidsargument.

‘Drank is niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar ook de boosdoener bij veel ongevallen en vechtpartijen’, waarschuwde ze vier jaar gelden al in HLN. Dat ligt helemaal in de lijn van een schoorsteenspreuk die de vereniging in 1959 lanceerde: ‘Wie ’t gezinsgeluk begeert, wijselijk het drinken weert’. En ja, gezinsgeluk begeren wij, dat staat vast.

Bekentenissen

Het weze duidelijk: Marijs zet de stop erop. Vanaf 2016 was het nieuwe, van overheidswege aanbevolen rantsoen 10 pintjes/wijntjes per week (voorheen nog 21, en 14 voor de vrouwen). Maar het moet zijn dat het gezinsgeluk toch nog beter kan, want de VAD broedt op een nieuwe richtlijn die de oudere norm zal doen kelderen tot quasi-nul. Gewoon water voor iedereen, Tournée Minérale Générale, en daarmee uit. Ik spreek dus niet over rijden onder invloed of drinken op de werkvloer, neen, de VAD wil ook haar zeg over wat er thuis op tafel komt. En daar wil ik in naam van het gezinsgeluk en andere geneugten des levens toch wel een kanttekening bij maken.

Als er hier ten huize vrienden aanspoelen, komen de glazen boven, en niet om limonade te drinken, dat ware beneden elke goede smaak.

Geirnaert

Marijs Geirnaert

Want luister eens, Marijs,- en nu richt ik me persoonlijk tot deze Cassandra der drinkgelagen-, dat je bezorgd bent om mijn gezondheid, stel ik enorm op prijs. En dat alcohol en autorijden absoluut niet samengaan, helemaal eens. En ja, alcoholisme bestaat en kan iemands lichaam en geest ruïneren, of herleiden tot een lallende schim, zie Arno. En comazuipen van snotneuzen die zich vervelen: degoutant, geef ze een zinnige bezigheid. En effectief: een man met teveel op krijgt hem niet meer recht. Allemaal waar.

Alleen, het verband dat je legt tussen die pintjes/wijntjes en geweld, daar durf ik enig voorbehoud aan te tekenen.

Het heeft namelijk met opvoeding en cultuur te maken, zoals alles, en vooral zin voor maat, je grenzen kennen. Als er hier ten huize vrienden aanspoelen, komen de glazen boven, en niet om limonade te drinken, dat ware beneden elke goede smaak. Vooral de betere Belgische bieren worden met aandacht en liefde gedegusteerd. Beginnen wij na enkele uren te ruziën of ontstaat er handgemeen? Integendeel, Marijs, er wordt stevig verbroederd en soms ook wel verzusterd. Idem dito met familiefeestjes die onder het vriespunt beginnen (die vervelende nonkel, die aanstellerige tante!) en dankzij het glas toch in een redelijke sfeer eindigen.

Niet te vergeten de fantastische pot-en-pint-ervaring in een Deurnese herberg die ik recent had met Karl Drabbe, Doorbraak-uitgever. Koeltjes was het begonnen, pure liefde was het op het einde, zeker toen mijn nieuw boek ‘Politiek incorrect’ ter sprake kwam. Anders gezegd: als er geweld ontstaat na het glas, was er dikwijls ook al een probleem vóór het glas. En als zachte jongen/sociale drinker associeer ik alcohol nu eenmaal vooral met vriendschap, goeie gesprekken, bekentenissen (ook wel) en vetes die verdampen.

Alcohol en sharia

BobbejaanMaar de grootste ontkenning, Marijs, van jouw these over het gezinsgeluk is wel de religie die alcohol absoluut verbiedt als duivelse uitvinding, het bij hectoliters thee houdt, en niettemin homo’s van de daken gooit, jonge meisjes en kinderen als seksslavinnen verhandelt, en voor de rest de hele wereld vervloekt die Allah en zijn profeet niet onvoorwaardelijk aanbidt. Ik heb het inderdaad over de islam, ook in de Molenbeekse versie, waar de haat tegen het decadente Westen en de kafirs uit de theehuizen opdampt, en niet uit de klassieke herbergen, voor zover die er nog zijn.

Ik bedoel maar, Marijs: mensen met slechte bedoelingen hebben helemaal geen alcohol (o ironie, een woord van Arabische afkomst) nodig. Zie Parijs, Zaventem en zo verder. Compleet nuchter kunnen religieuze gekken de grootste catastrofes veroorzaken, perfect halal als levende bommen in een vliegveldhall rondlopen. Waarbij ik dan denk: konden we toch maar eens met die doorgeslagen djellaba’s een en ander tussen pot en pint uitpraten, hét Vlaamse ritueel bij uitstek om ‘het bij te leggen’, vraag het aan Karl.

Ik zeg niet dat het lukt, maar een stevig glas in de juiste setting kan tussenschotten slopen, maakt de tongen los, en, het allerbelangrijkste: stimuleert humor en ironie, ook zelfironie, dé voorwaarde om vrede te stichten. Soit, het mag niet van Mohammed. De spreuk van de filosoof Kierkegaard In vino veritas zal nooit de moskeeën sieren, en de Syrische wijnbouwers, al vier millennia actief, zullen moeten wachten tot het alcoholvrije leger zichzelf helemaal heeft opgeblazen.

Ik bedoel maar, Marijs: mensen met slechte bedoelingen hebben helemaal geen alcohol nodig. Zie Parijs, Zaventem en zo verder.

Ik overdrijf en idealiseer het nu wat, Marijs, ja, ik hou van een stevig glas des avonds, en neen, ik heb geen ouders gehad die over de vloer rolden door de drank, mijn vader sloeg me in geheel nuchtere toestand. Maar ergens heb ik het idee dat jouw kruistocht tegen het glas zelf een nare voorgeschiedenis heeft, een verslaafde ex-partner of zoiets, een gehavend gezin, en daar heb ik alle begrip voor. We vechten allemaal een strijd uit, vooral tegen onze eigen demonen, en in jouw geval ,voor jouw zaak, mag dat zelfs met overheidssteun.

Maar maak er geen schoonmoedersyndroom van, een Big Sister-verhaal, iets dat dagelijks en wekelijks de glazen telt en streng berispt, als was het een kijvende vinger tegen het plezier zelf. Mag een beetje Brueghel nog? Gaat het ook niet een om culturele eigenheid, of, om een beladen woord te gebruiken, erfgoed?

Of waarom een café zonder bier, zoals Bobbejaan Schoepen al zong, ons ding niet is. In Molenbeek is het altijd Tournée Minérale, daar is het openen van een café met alcohol een kamikaze-oefening. Ik denk ook aan de Aldi-moslima die weigerde om alcohol te verkopen, en van de supermarktgerant nog gelijk kreeg ook: het is toch een beetje opletten waar we mee bezig zijn.

Het idee dat de gezondheidscampagnes en de bijbehorende betutteling in een politiek-correcte bedding lopen, recht naar de dhimmitude, het aanpassingsgedrag jegens de sharia-regels, doet me van de weeromstuit naar het glas grijpen. En dat kan toch de bedoeling niet zijn, Marijs?

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

35 reacties op Tournée Minérale? OK, zolang het maar geen Tournée Halal wordt

 1. Jefke zegt:

  Tournee op of af, ik laat mijn leven door niemand meer dicteren.
  De bemoeienissen van buitenstaanders in mijn leven zijn zo al erg en ingrijpend genoeg.
  Binnenkort moet ik nog toelating vragen om op mijn eigen toilet te mogen zitten.
  Laat al die moeiallen eens beginnen met een grote spiegel te nemen en deze maand aan intensieve introspectie doen, benieuwd hoe bekaaid ze daar zullen uitkomen.
  Het kan goed zijn dat ze zich op 01 maart ladderzat drinken.

  • Benny zegt:

   Geen vlees (tenzij insecten) of alcohol meer en in een superdiverse woonblok in een klein hokje wonen, dat is de toekomst volgens linkse dictators zoals deze regelnicht en de bouw”meester”..

 2. Mark I zegt:

  Het woord alcohol is afgeleid van het Arabische woord al-kuḥl (الكحل). Maar wel vóór de islam werd uitgevonden…

  • Anoniem zegt:

   Bij de soefi’s mag het trouwens – naar mijn weten – wel (nog). De soefi-dichter Rumi had het vaak over de geneugten van de wijn.

   • Billy zegt:

    Ze zijn vooral hypocriet, de grootste zatlap in mijn buurtcafé is moslim, en zo zijn er heel wat.

 3. Anoniem zegt:

  Toelating om op uw eigen toilet te zitten dient u – inderdaad – binnenkort aan te vragen met een formulierc3.2a bis. Geniet er van nu het nog kan.

 4. Christel zegt:

  U begint de plaat grijs te draaien maar dan met een anti-islam-sausje erop. Dezelfde tekst al eerder gezien:
  https://sanctorumblog.wordpress.com/2016/10/28/marijs-en-de-zero-norm-mag-een-beetje-brueghel-nog/

  • Anoniem zegt:

   Ach ja, Herman Brusselmans schrijft ook al 40 jaar dezelfde roman, dus dan mag JS toch wel eens één kort tekstje herhalen?

  • Benny zegt:

   Het kan niet genoeg herhaald worden tenzij de waarheid kwetst?

   • Christel zegt:

    Kwetsend? Maar nee, eerder afgezaagd. Vroeger las ik graag de teksten van JS omdat hij wel eens origineel en geestig uit de hoek kon komen. Maar de laatste tijd strijkt hij eerder hetzelfde riedeltje op zijn viool zoals je wel vaker hoort in de rechtse kringen. Geeuw. Maar als hij daarmee u en de andere grijsaards kan plezieren, des te beter.
    https://giphy.com/gifs/old-muppets-statler-and-waldorf-O6cLcNr9HD6yk

   • Benny zegt:

    U ziet geen probleem met de islam? Niet moeilijk dat u geeuwt van de slaap.
    Ik ben trouwens niet grijs maar zou graag de sublieme stukjes lezen die uit uw ongetwijfeld scherpe pen vloeien aangezien u JS passé vindt.

   • Eric zegt:

    Mensen als Christel houden van kunst. Ze moeten continu geanimeerd worden met originele gedachtegangen, hoewel ze die zelf niet kunnen maken, natuurlijk. Ze denken dat kunst je altijd moet verrassen. Maar, Christel, ook de kunst is afgezaagd. het gaat altijd over vrouwen (soms mannen), steeds worden lichamen afgebeeld (soms tot in het abstracte toe), of landschappen, of produkten zoals de colablikjes van Warhol. Alles is afgezaagd, Christel. Behalve de waarheid, die kan nooit afgezaagd zijn en ze zal ooit in ons gezicht ontploffen. U bent een geestelijk vermoeid iemand, steeds op zoek naar kicks, en als Sanctorum ze niet op tijd toedient haakt u af. U zou beter hier wat mee discussiëren en geestelijke vergezichten openen, nieuwe perspectieven op oude of nieuwere problemen. Het is wat al te gemakkelijk om ‘rechtse’ grijsaards af te zeiken als je er zelf ook eigenlijk toe behoort.

   • Christel zegt:

    Maar nee heren, kunst is nooit afgezaagd en opent heel wat perspectieven. De islam daarentegen is geestdodend. Daar valt er niet over te discussiëren. Ik heb onlangs een talentvolle kunstenares ontdekt. Ze is jong en bruist van leven. En nee, ze schildert geen lichamen, landschapjes noch colablikjes. Maar kippenportretten! Kortom, ze schildert het ware leven.
    De Algerijnse Kamel Daoud schrijft in zijn boek nadat hij een nacht heeft doorgebracht in het Parijse museum van Picasso: ‘Er heerst een soort rancune tegen de lach en de kunst; dat is een verdachtmaking die transformeert tot wetten en inquisitie. De culturele armoede in de Arabische wereld is de meest zichtbare keerzijde van de seksuele armoede, de armoede van het aardse verlangen. Waar komt die woede vandaan die ervoor zorgt dat wij niet kunnen leven en die ons ertoe brengt om de rest van de wereld de schuld te geven van ons lijden? Ons onvermogen om te fantaseren? De godsdienst? De regimes die alleen met onze goedkeuring kunnen ontstaan? De herinnering aan de kolonisatie, die een lijfrente en een excuus is geworden? De onmacht ten opzichte van de moderniteit en zijn gereedschappen? De vernedering dat we niet meer het middelpunt van de wereld zijn?
    Zal hij alles kapotmaken om zijn god te redden? Of keert hij terug naar het lichaam, het enige wat hem in staat stelt lief te hebben en liefgehad te worden? Iedere dag brengt een ander antwoord. Zelf stap ik opgetogen naar buiten na deze ervaring: ik wist dat ik gelijk had toen ik als jongeman in mijn dorp tot de conclusie kwam dat erotiek de oudste religie is, dat mijn lichaam mijn enige moskee is en dat de kunst de enige eeuwigheid is waarvan ik zeker kan zijn.’
    En u zeikt al te graag de andersdenkenden af om uw grote gelijk te krijgen, nietwaar.

   • Billy zegt:

    We worden allemaal oud zelfs diegenen die krampachtig jong en hip proberen te blijven.
    enfin, tot nog eens..wie weet?

   • Anoniem zegt:

    Eric die het over ‘geestelijke vergezichten’ heeft. Ik lig hier in een deuk.

 5. walter maes zegt:

  Stee die Marijs in een gesticht.

 6. Conny zegt:

  Het is en blijft een raadsel waarom een klein extreem clubje zo dikwijls haar goesting krijgt en velen slaafs volgen.

  • Anoniem zegt:

   Boh, nu ook niet overdrijven. Een maandje de drank laten staan is goed voor de gezondheid (en het teveel aan gewicht). Ik heb er vorig jaar ook aan meegedaan, om daarna met nog meer plezier een keer of twee per week van één (of twee) van onze vele streekbiertjes te genieten. Ik drink niet meer dagelijks, maar geniet er nu des te meer van. In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister, zei Goethe al.

   • Conny zegt:

    Ja, op zich niet erg maar ik heb het meer over de algemene social justice warrior cultuur waarbij alle tradities van de autochtoon op de schop moeten vanuit de illusie dat we niemand mogen ‘beledigen’.

   • Anoniem zegt:

    Velen hebben inderdaad veel te lange tenen. Niet handig met die toenemende bevolkingsdichtheid. 🙂

 7. willy zegt:

  Wanneer vieren we de week zonder gezever ,,?

 8. siegfried zegt:

  Het is goed dat JS ons waarschuwt tegen moslims die “homo’s van de daken gooien, dat er jonge meisjes en kinderen als seksslavinnen werden verhandeld en voor de rest de hele wereld werd vervloekt die Allah en zijn profeet niet onvoorwaardelijk aanbidden”. Ik heb ongeveer 20 jaar in Borgerhout gewoond en er ging geen week voorbij of er werd een homo van het 7de verdiep gegooid. Op het Koxpleintje werden iedere week jonge meisjes en kinderen als seksslavinnen verkocht. Er ging geen week voorbij of mijn huis werd bestormd, omdat ik niet naar de moskee wilde gaan. Ook werden er regelmatig handen afgehakt. Ik hoor dat dat ook gebeurde in Molenbeek en in vele Europese steden. Vader en zoon Van Rooy en Filip De Winter hebben het overleefd en zijn mijn getuigen!

  • Eric zegt:

   Mooie beschrijving van de toekomst die u daar geeft, Siegfried (hoewel de lucratieve cocaïnehandel, incest in moslimgezinnen, besnijdenissen van meisjes, bende-overvallen -en afrekeningen, het beledigen van westerse vrouwen op straat, granaatinslagen etc. nu al dagelijks gemeengoed zijn in zulke mooie, pittoreske gemeenten als Molenbeek, Borgerhout, Merksem, Hoboken, Anderlecht etc.)

  • Billy zegt:

   voor een agnost bent u wel heel gecharmeerd door de achterlijkste religie bij uitstek.

 9. Eric zegt:

  Johan, ik moet je waarschuwen: herhaal niet te vaak het woord ‘islam’, want er zijn er hier nogal wat die dat woord niet meer kunnen lezen zonder in een kramp te schieten. Ze denken dat door erover te zwijgen het probleem zichzelf wel zal oplossen. Niet dus.
  ‘Maar het probleem, mijnheer, dàt blijft’ (Pim Fortuyn)
  https://www.dumpert.nl/item/285151_a26c60dc

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Het probleem zit al veel verder dan wij vermoeden.
   Als voorbeeld vloog ik deze week van het forum politics.be.
   Waarom? Geen respect voor de privacy! Wat is er gebeurd?
   Wel ik stelde de vraag op het forum wie dat forum beheerde en wie de kosten van onderhoud betaalde. Want bij onderzoek stelde ik vast dat dit forum ergens verdwijnt over het kanaal. En dan stel ik mij de vraag onder welke wetgeving dit forum werkt en wat er dus toegelaten is.
   Deze denken momenteel dat die nikab op hun kop hun vrijwaart om kennis te nemen van hun uitspattingen en denken. Niet dus! En je afvragen onder welke wetgeving dit forum uw privacy verzekert is voldoende om je er af te zwieren.
   Dus dit forum garandeert niks. Een bende halve zolen deponeert er wel zijn drollen.
   Oneliners en zever in pakskes zijn er schering en inslag.
   En ik vraag mij serieus af wat er met die zever gebeurt.
   Waarschijnlijk bestemd voor de FBI?
   Ik weet voldoende. Tussen al die top-geheimen die dit forum prijs geeft ga ik stoppen met mijn inbrengen. En……wij mogen ons dus geen vragen stellen? Alleen slikken wat er op ons bord komt. Dat noemen ze in Europa dus democratie?
   Ik dacht dat in een democratie toch iedereen zich vragen mocht stellen? Zelfs zijn eigen mening geven.
   Vragen stellen is geen schending. Men beantwoordt ze of niet.
   Ik denk dat Pim Fortuin ons terecht verwittigde. Daarom kreeg hij ook de kogel.

   • Conny zegt:

    de globalistische new world order kan er alleen komen via censuur en onderdrukking van het volk. Vergeleken met de hedendaagse msm was de propaganda van Goebbels klein bier.

   • siegfried zegt:

    In België is vragen stellen een misdaad. Ik vroeg de directeur van het Holocaustmuseum in Mechelen, mijnheer Busch, om zijn opinie over een dvd die ik hem had gestuurd. Een antwoord heb ik niet gekregen, maar wel 6 maanden effectieve ‘bak’ en 8000 € boete (correctioneel arrest).

   • Conny zegt:

    Ik vrees dat de censuur en onderdrukking enkel zullen toenemen.
    Frankrijk heeft nog gele hesjes, hier hebben we wat klimaatklojo’s…

   • Yvo G zegt:

    Beste Paul, het “het forum politics.be.”? Hahaha, Ik heb het forumreglement eens vluchtig bekeken, nu weet ik waar doorbraak zijn nieuwe “reglement” gekopieerd heeft. Dictatuur heet dat, als het hen niet aanstaat ben je onbeleefd, al typ je bloemetjes. Ik lees eerst het reglement: “forum politics.be.” ? Van die boer geen eieren.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Ik ga uit van de echte democratie die wij in dit land niet meer hebben.
    Sommige halve verwarde geesten denken dat hun particratie nog een democratisch gehalte heeft.
    Daarom dacht ik dat men in dit land vragen mocht stellen wat gebeurde.
    En ik kreeg uiteraard geen antwoord.
    Ik kan ook niemand verplichten van te antwoorden.
    En nu weet de moderator van dit forum mij te vertellen dat ik een inbreuk deed op de privacy-wetgeving en gooit mij gewoon van dit forum af.
    Is een vraag stellen ook al een inbreuk? Kan men een wetgeving overtreden als men niks te weten kwam?
    Dat forum is m.i. niet onderworpen aan de Belgische noch Europese wetgeving.
    En dus kunnen of willen het privacy-recht van de deelnemers niet garanderen.
    Dat de meerderheid van de deelnemers aan dit forum halve zolen zijn maakt mij niks uit.
    Zij denken met hun nikab over hun kop dat ze incognito kunnen deelnemen.
    Niets is dus minder waar. Als er overtredingen zijn tegen de wetgeving dan moet men weten onder welke wetgeving dit forum draait. En dat wordt angstvallig geheim gehouden.
    Welke rechtspersoon betreft het hier? Waar is de MZ gevestigd? Welk is het maatschappelijk doel?
    Dus als men er zich zorgen over maakt dan vliegt men gewoon van dit forum.
    Van democratie gesproken.

 10. Ines zegt:

  Beste JS,
  Alcohol zal uw problemen niet oplossen, maar aan de andere kant limonade zeker en vast ook niet. Onthou wel, zoals de grote Hollywoodiaanse denker Charlie H.het ooit treffend verwoordde : alcohol werkt alleen voor mensen die het zich kunnen permitteren om enkele hersencellen te missen. Beschouw dit maar als een verdoken compliment mijnentwege maar niet noodzakelijk voor dit stukje want het is zoals Christel terecht opmerkte saaie opgewarmde kost. Volgende keer beter. Santé!

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Ik drink mijn “Chateau de la Pompe” wanneer ik het wil.
   Daar moeten buitenstaanders zich niet mee moeien.
   Want juist om die reden ben ik dan geneigd om nog een beetje meer de drinken.
   Waar moeien ze zich feitelijk mee?

   • Anoniem zegt:

    Chateau de la Pompe is toch kraantjeswater ? (heb het even opgezocht) 🙂

   • Vanhoovels Paul zegt:

    “Chateau de la Pompe” is een uitgelezen wijn uit de Bordeaux-streek met lange afdronk van kersepitten en gestolde roomkaas die over tijd is.
    Maar die wijn is niet bestemd voor het volk dat de boeken van Sanctorum komt lezen.
    Die zijn dan weer te links.

Reacties zijn gesloten.