De voordelen van een mobiele moskee zijn talloos

Omotenashi, of de ironie achter Japanse gastvrijheid

mobiele moskee

Inzake de vraag ‘wat doen we met de islam?’ heb ik me al jaar en dag toegelegd op het uitdenken van humane outside-the-box oplossingen, voorbij het klassieke straatje van de de-radicalisering die toch niet werkt voor een totalitaire ideologie. In mijn nieuw te verschijnen boek bij Doorbraak, Politiek incorrect’ getiteld, ga ik daar verder op in.

Op naar Mars

Een van de pistes is de astronautische: een verhuis van het kalifaat en al zijn bewoners naar bijvoorbeeld Mars, een puur aan Allah gewijd hemellichaam waar moslims helemaal moslim kunnen zijn zonder zich aan anderen te ergeren en waar ze ongestoord krijgertje kunnen spelen. Een soort kosmisch Molenbeek, eventueel sjiieten en soennieten apart, dat valt nog te bezien. Een visionaire industrieel als Elon Musk, waar ik grote bewondering voor heb, zou wel eens de sleutel in handen kunnen hebben van heel de fundamentalistische molensteen rond onze nek.

Het feit dat de Ka’aba,  het kubusvormig monument in Mekka, vrijwel zeker een meteoriet bevat, en ook in de Koran als een hemelsteen wordt beschreven, kan door een goede islamtheoloog zeker uitgelegd worden als een uitnodiging tot de grote exodus ofte hemelvaart. Misschien kunnen we er een prijs voor uitschrijven. Laten we niet krenterig zijn, het universum is groot genoeg, en de islam is dan alleen nog met een straffe telescoop waarneembaar.

Het gaat dus om elegante, creatieve oplossingen tegenover een middeleeuwse denkstijl die wij al lang achter ons hebben gelaten, maar waar we met onze doordeweekse rationaliteit toch tegen aan lopen, letterlijk. Verbeelding gevraagd, en daarvan vind ik de Japanse mobiele moskee toch wel een straf staaltje.

Discreet

moskee

Als we  nu eens begonnen met onder alle moskeeën wieltjes te zetten?

Het betreft een uitvouwbare truck die men voor de komende Olympische Spelen in Tokio wil gebruiken voor de moslimbezoekers en atleten die zo nodig naar Mekka willen bidden. De vrachtwagen wordt gewoon geplaatst waar er zich tijdelijk moslims bevinden, zonder dat er ook maar één moskee hoeft gebouwd te worden, zelfs geen tijdelijke constructie.

Het idee is op zich niet onaardig, en best wel subtiel. De Japanners verpakken het als een uiting van hun geroemde gastvrijheid. Dat is het ook, zie verder. Maar het is tegelijk een slimme truc om moslimbezoekers tijdens sportmanifestaties uit het zicht te houden terwijl ze hun ‘ding’ doen. Discreet, we hoeven er visueel niet mee geconfronteerd te worden want anders doen ze het gewoon op de grasmat. De truck laat zich ook snel verplaatsen en opbergen. Grappenmakers zullen zeggen: misschien wel met inhoud en al, uit te kieperen in een ravijn, maar dat laat ik voor hun rekening.

Eens ze vertrokken zijn kan die islamobiel met een zucht van verlichting ontsmet en terug opgeborgen worden, alsof er nooit een moslim in Japan is geweest

Soit, elegant is het zeker, en gastvrij, ja, maar wel op zijn Japans. Eens ze vertrokken zijn kan die islamobiel met een zucht van verlichting ontsmet en terug opgeborgen worden, alsof er nooit een moslim in Japan is geweest. Naar het schijnt wonen er hooguit een paar honderdduizend moslims, op 130 miljoen is dat 0,15%, dus dat valt reuze mee.

Shintoïsme

Japan heeft dan ook heel weinig op met de islam. Het shintoïsme, de belangrijkste godsdienst naast het boeddhisme, is overigens veeleer een natuurreligie met vele goden en godjes, iets wat Mohammed zoals bekend haatte. Ik zou zelfs durven zeggen dat de mobiele moskee is ontsproten uit de shintoïstische geest, en verwijst naar de Kaäba van vóór Mohammed, toen het nog een polytheïstisch heiligdom was. Dat zegt de ontwerper er uiteraard niet bij.

De ironie van omotenashi is dus dat je je aanpast, en daarvoor beloond wordt. Noem het een gezonde vorm van xenofobie.

Japanse gastvrijheid dus, omotenashi genoemd. Het woord is ontstaan uit de typische thee-ceremonies en heeft zo een meer algemene betekenis gekregen van dienstbaarheid, waarbij het de gast gemakkelijk wordt gemaakt, maar dan wel volgens strikt lokale rituelen. Tenslotte is het begrip de basis gaan vormen van de Japanse kwaliteitscontrole, van Toyota tot verwarmde WC-brillen.

De ironie van omotenashi is dus dat je je aanpast, en daarvoor beloond wordt. Noem het een gezonde vorm van xenofobie. Al wie ooit Japan heeft bezocht, weet dat het land enorm gehecht is aan tradities en identiteit, en dat men die graag deelt voor zover je respect betoont en bijvoorbeeld je schoenen uitdoet voor de thee-ceremonie. En vraag nooit vork en mes in een restaurant, dat is het toppunt van barbarij.

De ironie van het construct is bijgevolg vooral voor Japanners zelf begrijpelijk. De mobiele moskee zal na de Olympische Spelen in een grote hangar verdwijnen, tot een volgende gelegenheid zich voordoet. Of niet. Iets als openbare toiletten dus, een hygiënische kwestie in een land dat gesteld is op netheid. Wat als onze Minister van Samenleven het eens in die richting ging zoeken?

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

32 reacties op De voordelen van een mobiele moskee zijn talloos

 1. Geo Deltour zegt:

  Subliem idee hop naar Mars 👏🏼

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

 2. Frank Van B zegt:

  Moskeet……..

 3. aghasee zegt:

  “islamobiel”… goeie.
  Maar dan wel eentje op LiPo-batterijen, toch?

 4. Christel zegt:

  Tja, hoe krijg je dan al die grote aantallen biddende moslims zoals hier in zo’n mobiel gepropt? Daar zal je een heuse karavaan voor nodig hebben zoals in de woestijn en een soort cordon sanitaire creëren rond de reeds oververzadigde Brusselse ring.
  https://www.bruzz.be/samenleving/gezien-6000-mensen-bidden-op-straat-tijdens-herdenking-conservatieve-prediker-2020-02

 5. Billy zegt:

  Ze zullen eerder naar de maan willen getuige hun symboliek maar dat is oké.
  Voor een keer kunnen ze hun goesting krijgen met kapitein Somers als dappere gezagvoerder.

 6. Eric zegt:

  Het Japan van voor de Tweede Wereldoorlog had nogal wat overeenkomsten met de islam: een keizer als afgod die zich alles kon veroorloven en met een militaire brutaliteit en wreedheid die zijn gelijke niet kende andere volkeren aanviel (China); het organiseren van massaverkrachtingen door Japanse soldaten van niet-Japanse vrouwen (Korea); het onderwerpen op beestachtige wijze van andere volkeren vanuit een ongeëvenaard superioriteitsgevoel (Indonesië); het strijden met een ultiem wapen, nl. kamikaze-aanvallen die heden te vergelijken zijn met islamitische zelfmoordaanslagen. De Japanse overmoed ging zover dat Japan besloot de VS door bombardementen op Pearl Harbour te vernederen. Dat betekende het einde van het megalomane Japan. Het land kreeg het nadien hard te verduren, met als apotheose de nucleaire verdelging van Hirosjima en Nagasaki. Sedertdien zijn de Japanners vriendelijke, hardwerkende mensen die weinig vliegen kwaad doen.
  Men zou kunnen overwegen ook de Arabieren een dergelijk lesje te geven: veeg Mekka en Medina van de kaart en het spel van de moslims is uit. Stel je voor: geen andere dan deemoedige, vriendelijke, arbeidzame Arabieren die plots hun ware capaciteiten ontdekken nadat de islam als hypnotisch keurslijf vernietigd werd.

  • Billy zegt:

   “deemoedige, vriendelijke, arbeidzame Arabieren “, woehahaa, u bent de meester van de ironie…en de sprookjes.

   • Eric zegt:

    Ik weet dat uit eigen ervaring, meneer. Ik heb ooit eens een moslim met keihard geweld aangepakt, nadien lagen hij en zijn vriendjes als lammetjes op mijn hand. En met de Japanners is het ook gelukt, waarom zou het dan niet met de Arabieren lukken? Ik geloof in die mensen, ze zitten gevangen in dat islamitisch harnas en Trump zou hen er met een druk op de knop uit kunnen bevrijden. U moet trouwens weten dat de Arabieren van vóór Mohammed een trots en waardig volk waren, die godinnen aanbaden, die liever dronken dan oorlog te voeren en meer van het leven hielden dan van de dood (wat door de islam volledig veranderd is).

   • Billy zegt:

    Tja, da’s mooi maar zoals het er nu uitziet en met de huidige politici denk ik eerder dat we naar meer islamisering en dus minder vrijheid gaan.

   • Eric zegt:

    Ik reken op Trump. Ik lees een boek van hem uit eind jaren ´80 om hem van binnenuit te begrijpen. Hoewel ik een enorm respect voor hem heb betwijfel ik of hij dit gaat doen. Truman heeft het hem nochtans voorgedaan. Maar Trump is te beschaafd en te zakelijk. Hij is een vechter, maar denkt niet genoeg aan de stand van de wereld, hij denkt vooral aan Amerika. De man die echter de islam voorgoed verslaat en vernietigt gaat de geschiedenis in als de grootste man ooit. Groter dan Alexander of Napoleon. Daaraan zou de oppernarcist Trump moeten denken.

   • Eric zegt:

   • Billy zegt:

    Hoe meer Moslims worden verslagen elders in de wereld hoe meer wij er hier zullen importeren, we hebben hier immers geen Orban maar enkel slappe lafaards.
    enfin, een goede avond nog en we blijven hopen.

   • Anoniem zegt:

    TRUMP ‘grab them by the pussy’ beschaafd? Trump die een gehandicapte belachelijk wou maken door hem te imiteren BESCHAAFD? Hoe kunnen we jou nog ernstig nemen als je zulke uitspraken doet, Eric?

   • Eric zegt:

    1. En u bent niet eens zo beschaafd te lezen of te proberen te verstaan waarover ik het hier heb. Ik heb gewoon gezegd dat ik denk dat Trump te beschaafd is om Mekka en Medina nucleair te vernietigen. En ik vrees, inderdaad, dat hij daar te beschaafd voor is. Hij zal het niet aandurven de moslims van de wereld de basis van hun godsdienst te ontnemen. Maar u leest één woordje van me en begint te schreeuwen. Het is met zo’n soort mensen dat Trump dagelijks te maken heeft en voor wie hij, terecht, niks anders dan minachting heeft.
    2. Die gehandicapte reporter,Serge Kovaleski, waarover u het hebt schreef over een aantal mensen die juichten toen op 11 september 2001 duizenden mensen stierven in de beruchte aanslagen in New York. Zonder even te vermelden dat degenen die de terroristische aanval vierden moslims waren. Wat is nu het ergste: dat klein gebaar dat Trump maakte, of het journalistiek negeren van het feit dat degenen die juichten over die duizenden doden moslims waren? Voor mij is dat duidelijk, en Trump had gelijk door die idioot belachelijk te maken. Gevaarlijke idioten moet je belachelijk maken, het is een morele plicht..
    3. Ik heb net een boek van Trump over zijn leven in de jaren ’80 uit. Als ik hier iets neerpen weet ik waarover ik het heb. Trump is een zeer degelijk, beschaafd en correct man van wie u iets zou kunnen leren. Maar ja, wie zijn tijd verdoet door de fake news media te geloven zal natuurlijk zijn uitspraken nooit kunnen onderbouwen. Het enige, in zo’n geval, wat u zou kunnen doen is zedig te zwijgen, vooral over onderwerpen waarvan u duidelijk geen kaas heeft gegeten.

  • Anoniem zegt:

   Ik zal zedig zwijgen. Meer nog, vanaf nu zal ik uw idiote commentaren, die enkel kunnen voortkomen uit een bekrompen, petieterig breintje, volkomen negeren. Bye, bye.

  • aghasee zegt:

   Dat zou nog wel eens een dingetje kunnen zijn Eric, Mekka en Medina in een grote parking veranderen. Met een glazen vloerbedekking. Uw gedachtengang staat me wel aan. Nuken die handel.

   • Eric zegt:

    Het is echt de enig mogelijke oplossing om de mensheid definitief van de doem van de islam te bevrijden. Zag Donald Trump dat maar eens in ! Ik blijf hopen…
    ‘Ik geloof in haat, wanneer de situatie erom vraagt en ik denk dat dit één van de situaties is.’ (Donald J. Trump. ‘Overleven aan de top’, Strengholt, 1990, p. 220). Hopelijk herinnert hij zich die woorden…

 7. Anoniem zegt:

  We hebben nog veel te leren van de Japanners!

 8. Anoniem zegt:

  Kleine correctie op “…de belangrijkste godsdienst naast het boeddhisme..,”. Boeddhisme is geen godsdienst, wel een religie. Boeddha heeft het nooit over een god gehad.

  • Conny zegt:

   U heeft volledig gelijk maar zo wordt het door velen niet geïnterpreteerd en Boeddha wordt door hen wel degelijk ‘vergoddelijkt’ in een wollig new-age verhaal.

   • Anoniem zegt:

    Tja, dat is nu eenmaal ‘des mensen’, vrees ik. Blijkbaar toch een fundamentele behoefte bij velen.

 9. siegfried zegt:

  JS (en vele anderen) zouden beter tijd maken om bij gelegenheid de Koran te lezen i.p.v. er grapjes over te maken. Ikzelf heb geen behoefte aan enige religie, maar als ik de koran vergelijk met het evangelie, kan ik alleen maar vaststellen dat de islam eenvoudig en verstaanbaar is, vrij van mirakuleuze onzin en een practische leidraad voor vele mensen is.

  • Anoniem zegt:

   Kunt u met eenzelfde blik naar de Joden kijken?

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Dus U las de koran? Waarom? U beweert toch geen behoefte te hebben aan religie!
   Welm juist daarom zal in nooit de mirakels lezen in den bijbel en noch minder de duivelsverzen in de koran.Trouwens de koran kun je samen vatten in één zin de die is “dood aan de ongelovigen!” Feitelijk is het geen boek over een God maar wel een oproep tot het verenigen van alle Berberstammen tot de heilige oorlog.
   En geen mirakuleuze onzin? Wie belooft de maagden in een hemel?
   En nergens staat in de koran of die maagden tevreden zullen als ze met veertig moeten wachten tot ze aan beurt zijn. En daarna de vuilbak in zeker?
   Van onzin gesproken en een benadering van slavernij voor de vrouw.
   Echte moslims zijn jaloerse depri mannetjes die van schrik en voorlopende jaloersheid hun vrouwen opsluiten en laten bewaken en zelfs steriel maken.
   Dus Siegfried; uw leidraad voor vele mensen mag je best steken op een plaats waar de zon nooit schijnt.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    En excuses voor een paar taalfouten. Heb mijn tekst weer niet nagelezen.
    Ben weer vergeten dat men hier meer zorg besteedt aan eigen taalgebruik.
    Heb daarstraks op het forum politics.be weer een vraag gesteld die onbetamelijk is.
    Ik vroeg mij af wie dit forum organiseerde en de moderator betaalde en wie opdraaide voor de kosten van onderhoud van dit forum.
    En de gevolgen mag ik weer kennen. Weer voor drie weken gebanned.
    Van democratie gesproken! Wat is democratie nog in dit land?
    Ik dacht toch dat dit vrijheid van spreken is en zich vragen stellen?
    Voor de zoveelste maal valt dit forum weer door de bodem van de mand.
    Geen nood echter. Het is voldoende dat ik dat weet.
    Democratische opties beoogt dit forum niet.
    Ik kan beter de gekochte pers gaan lezen met fake nieuws.
    Ook daar worden de lezersbrieven meestal verwijderd.
    Soms terecht want als de inhoud erbarmelijk is.
    Dus de ene keer doet men het zo en de andere keer op een andere manier.

  • aghasee zegt:

   Siegfried poneert regelmatig stellingen die hout snijden.
   Jammer van die islamadoratie.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Van mij mag hij poneren wat hij wil maar zijn onzin ga ik niet verder lezen.
    Ofwel is hij godsdienstig gezind ofwel liegt hij.
    En van leugenaars moet ik niks hebben. Tijd verlies!
    Kan ik beter kennis nemen van kinderboekjes die handelen over Hansje en Grietje die wonen in hun huisje afgedekt met pannenkoeken.

Reacties zijn gesloten.