Soms moet je gewoon aan de grond blijven, en even in de file gaan staan zoals iedereen.

Afbeeldingsresultaat voor Kobe Bryant helicopter

OK, dit is weer een delicate klus: zeg iets over een absolute sportvedette die met zijn helikopter is omgekomen. Of zeg er niets over. Jawel, iemand moet er iets ongemakkelijks over schrijven, ook al ben ik sinds mijn Lukaku-column aangeschoten wild als het op gekleurde sporthelden aan komt.

Ik kende die ‘Amerikaanse basketballegende Kobe Bryant’ dus van geen kanten, tot aan zijn overlijdensbericht. Blijkt het de absolute top geweest te zijn, ‘de Messi van de basket’, hoe laag kan een sportbarbaar vallen. Enige verzachtende omstandigheid: gezien mijn gestalte ben ik, op de sporadische momenten dat ik die sport op school beoefende, vooral venijnig geweest op medeleerlingen die toen al met hun 2m de bal gewoon in de korf legden.

Maar op dit moment mag zo’n rancune natuurlijk niet spelen en buigen we het hoofd. Kobe Bryant, die zichzelf de bijnaam ‘The Black Mamba’ toekende en ook geliefd was in het Hollywoodmilieu, laat een fortuin van een half miljard dollar achter, niet alleen bijeen gebasket maar vooral ook voortkomend uit lucratieve reclamecontracten o.m. voor Nike. Daarmee was hij één van de rijkste atleten ooit, en daar is niets mis mee, ook al kwam hij eens in opspraak toen een dienstertje hem van verkrachting beschuldigde. Zaak gewoon afgekocht, dat was lang voor de MeToo-golf. Toen een verslaggeefster vandaag in The Washington Post dat feit aanhaalde, werd ze gewoon geschorst. Boeeeh!

Zo’n halfgod brengt zijn dochter ook niet naar de sportles zoals ik andere moeders ken die op woensdag middag van hot naar her tuffen om de koters van de ene muziekles naar de andere sporttraining te brengen. Neen, Bryant deed dat met zijn privé-helikopter, altijd in gebruik om de files in Los Angeles te vermijden. Hoewel er teveel mist was om te vliegen en helikopters dan normaal aan de grond blijven, liet Bryant het ding toch vertrekken met een speciale toelating, de grondinstructies negerend, tot de piloot tegen een heuvel aanvloog. Naast zijn dochtertje van 13 kwamen nog zeven andere inzittenden om.
Ik hoor u al flauwe grappen maken: ‘gesprongen en naast de korf’, ‘Kobe de mist in’, ‘piloot zag geen bal’, en meer van die misplaatste humor. Doe dat niet, Conner Rousseau hoort en ziet u.

Toch lukt het me niet om zo’n vedette, die met zijn privé-helikopter even boodschappen doet en de veiligheidsvoorschriften aan zijn Nikes lapt, te bewenen. Het spijt me, neen, het lukt niet. Pech wel voor de medereizigers en innige deelneming aan de nabestaanden. Voor de rest hangt er teveel ongezond sentiment rond deze calamiteit, hoeveel driepunters Bryant ook in zijn leven heeft gemaakt.
Soms moet je gewoon aan de grond blijven, en even in de file gaan staan zoals iedereen. Hoe moeilijk dat voor een Black Mamba ook is.

 

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200126_04821974

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

13 reacties op Soms moet je gewoon aan de grond blijven, en even in de file gaan staan zoals iedereen.

 1. rony stokart zegt:

  Een gezonde reaktie, tussen al het gejank van onze voorbeeldige pers.

 2. Yvo G zegt:

  Slecht karakter, hoe kun je nu je -“gezien mijn gestalte ben ik, op de sporadische momenten dat ik die sport op school beoefende, vooral venijnig geweest op medeleerlingen die toen al met hun 2m de bal gewoon in de korf legden” – jaloezie, een slechte eigenschap, als verzachtende omstandigheid inroepen ? Laat die sterren toch rustig verongelukken, zonder dat ik daar -in de hoop een goed artikel te vinden- zo’n flutstuk over uw leedvermaak over moet lezen. Volgende keer niet zo rap, er zijn andere katten te geselen dan negervedetten.

  • john vdb zegt:

   Er zijn daar ook veel negers, want slavenhandel… Misschien nog de schuld van Voltaire? Naar het schijnt was de verlichtingsfilosoof ook een gewiekst zakenman en betrokken bij de slavenhandel. Vanuit Spanje, naar wie weet overal? Ene Wilfried Janssens, een vroegere bankier van de Kredietbank, heeft al zijn rekeningen uitgepluisd en er een boek over geschreven. Het boek heet Voltaire, Man van zaken, De duistere kanten van de prins der Verlichting ontbloot.

 3. john vdb zegt:

  JS op de rehabilitatietoer? In elk geval zal het verdriet bij de nabestaanden rap over zijn, want mogelijk laat Black Mamba een vermogen van 350 miljoen dollar achter. Sprak naar het schijnt ook vloeiend Spaans en Italiaans, enkele jaren geleden gestopt met basketten, nog geen 40 jaar. Geld en basket, daar bij de NBA toch!

 4. eriuygvnfuey,vouzeiyvbnueiozrv,opizu,vo zegt:

  Tijd dat JS eens de raciale parapolitiek van heel het professionele SPORTBAL SPORTBAL SPORTBAL-circus dat ons steeds maar door de strot geduwd wordt onder de loep neemt. Een voorzet: https://cdn.cultofmac.com/wp-content/uploads/2015/06/usp_nba__playoffs-cleveland_cavaliers_at_golden_st_73545527-e1433504117715.jpg

  Mediteer even over dit stilleven van superieure Zwarte Fysiek omringd met uitgeslagen blanke garnituur die zich verheugt over haar inferioriteit. Exoterisch toont het beeld Eddy Cue die vol ontzag naar LeBron James (zelfde kaliber als de tijdelijk neergedaalde Kobe Bryant) van de Golden State Warriors lonkt. Eddy Cue is de “senior vice president of Internet Software and Services” van Apple, een van de bedrijven die al onze data aan het opslorpen zijn om ons leven te rationaliseren (“rationeel” vanuit de kapitalistische imperatief om de gevolgen van de wet van de dalende winstvoet af te stevenen). Wat is de esoterische lezing die zich hier aandient?

 5. Anoniem zegt:

  Een van de spijtige, door geld, rijkdom en verworven bewondering is dat men zich als onkwetsbaar begint te gedragen, als een soort ‘god’. Soms is de prijs van dit gedrag dat men zich ook onsterfelijk begint te wanen en zich daar ook naar gedraagt. De prijs daarvan is hoog.

 6. Yvo G zegt:

  Was Bryant eigenlijk nog wel een échte neger? In Afrika zijn ze er massaal, maar in Amerika zijn die mensen fel uitgebleekt door vermenging met witten. Steenrijk was ie in elk geval wel, en steendood nu ook.

 7. Miel zegt:

  Wat me opvalt is de oorverdovende stilte in de media en in de klimaatactiegroepen over het feit dat de mijnheer Bryant zich verplaatste per helikopter. Is dat dan niet slecht voor het milieu, pardon, het klimaat? Helden mogen blijkbaar al wat meer CO2 uitstoten dan de rest zonder dat de zeespiegel stijgt.. Of zou Bryant, Anuna parafraserend, gezegd hebben: die helikopter vloog toch, dus kon ik net zo goed meevliegen.

 8. Christel zegt:

  Weinig mensen kennen of hebben ooit iets gehoord van Kobe Bryant. Een Amerikaanse sportvedette, die de veiligheidsinstructies aan zijn laars lapte en het met zijn leven (en dat van zijn dochter) heeft moeten bekopen. Maar om er een soort satirisch stuk van te maken uit leedvermaak? Om je dood te lachen? Het spijt me, neen, het lukt niet.
  Hier ging de aandacht meer naar Delphine Boël, die de gerechtszaak won. Er circuleerden dan ook grappen rond op sociale media. Die vond ik meer geslaagd.
  https://www.raaskalderij.be/2020/01/koning-albert-ii-krijgt-achterstallig-kindergeld-voor-delphine-boel/

  • Anoniem zegt:

   Quite right! Ook al heeft Kobe Bryant het aan zichzelf te danken, dit blijft een vreselijk drama, niemand verdient zo iets. Uiteraard mag dit alles kritisch worden bekeken, maar enig menselijk mededogen is ook op zijn plaats. Jammer genoeg wordt dat een schaars iets in deze verkilde tijden. En een bepaald deel van de lezers hier – de verzuurde naar ouwe mannenscheten en muffe bekrompenheid stinkende white male chauvinists, ik hoef ze niet te noemen, schept hier uiteraard een zielig soort genoegen uit, uit pure rancune tegenover rijke zwarte vedetten waar ze stiekem stikjaloers op zijn.

 9. XOXOXOX zegt:

  Het werkelijk perverse is dat mensen die met een bal spelen miljoenen kunnen verdienen terwijl mensen die nuttig werk doen, amper rondkomen…
  Nog perverser is dat deze laatste vaak deze sporthelden financieren.

  • john vdb zegt:

   Er is maar één alternatief : stoppen met de verkoop van spelers en uitsluitend nog spelers van eigen bodem. Gedaan met de business! Exit de grote internationale voetbalclubs!Hetzelfde in de basketbalcompetitie. Het zal hun gat varen van al die makelaars…

Reacties zijn gesloten.