Groeten uit Thailand: de VRT en de sympathieke gangster

Wanneer zware criminelen een soort Robin Hood-status krijgen

gevangenisAls absolute primeur voor mijn bloglezers kan ik vandaag meegeven dat er in mei een nieuw boek van me verschijnt, getiteld ‘Politiek-incorrect’. Het zal bij Doorbraak worden uitgegeven, althans indien het daar niet té politiek-incorrect bevonden wordt. In dat geval zou ik uitwijken naar een andere uitgever, of het desnoods in eigen beheer laten verschijnen.

Het boek behandelt verschillende thema’s uit de taboe- en censuursfeer, politieke, maatschappelijke en culturele denkbeelden die in de mainstreampers noch de VRT aan bod komen, gewoon omdat ze niet passen in het poco-plaatje.

Bij wijze van intro schuif ik twee legendes naar voor die als inspiratie kunnen dienen: Reinaert de Vos en Tijl Uilenspiegel. Reinaert, de sluwe intrigant die het establishment steeds weer een hak zet. Tijl, de schalkse rebel, door Charles De Coster in het 16de eeuwse Vlaanderen onder de Spaanse dwingelandij gesitueerd. Het nieuwe boek vormt een drieluik met het eerder verschenen ‘De Langste Mars’ (over mei ’68) en ‘Na het journaal volgt het nieuws’ (over de Vlaamse media).

Stoere bandieten

ThailandZoals dat gaat met legendes, kan iedereen ze claimen, dat moeten we erbij nemen. De nazi’s probeerden Uilenspiegel voor hun kar te spannen in hun wervingsacties voor het Oostfront, later dook hij op in propagandafilms van de DDR en de Sovjet-Unie. Om te eindigen in Damme als hét uithangbord van de lokale horeca.

Het werd dus tijd om van Tijl terug de rebel en vrijheidsstrijder te maken zoals De Coster hem portretteerde. Voor dat eerherstel krijg ik echter concurrentie uit onverwachte hoek. Zoals u weet ontsnapten in december j.l. uit de gevangenis van Turnhout vijf criminelen, ondertussen allemaal terug opgepakt behalve eentje, genaamd Oualid Sekkaki, een zware jongen met een strafblad van hier tot in Marokko.

Ondanks een internationaal opsporingsbevel, en ongetwijfeld dankzij het Europa van de open grenzen, slaagde Sekkaki erin om naar Thailand te vluchten, vanwaar hij onlangs een kaartje stuurde naar de gevangenisdirectie in Turnhout. Thailand levert aan België niet uit, dus die grap kon er wel van af.

Voor de VRT-expert van dienst is Oualid Sekkaki een incarnatie van Robin Hood, Tijl Uilenspiegel en Reinaert de Vos in één persoon.

Daargelaten de vraag of die groeten uit Thailand nu authentiek zijn of niet: bij de Vlaamse publieke omroep is er een nauwelijks verholen sympathie voor de ontsnapte drugscrimineel waar te nemen. Op de VRT-nieuwssite wordt hij opgevoerd als een soort held die het systeem te slim af is en onze bewondering verdient. In het ochtendprogramma De wereld vandaag van 22/1 laat Ruth Joos haar opwinding de vrije loop, en haalt er een zekere Benjamin Van Tourhout bij, onderzoeker aan de KU Leuven. Uit wat googelen blijkt dat Benjamin vooral aan de kost komt als acteur en toneelregisseur. Hij windt er geen doekjes om: ‘WE houden wel van dat soort bandieten, want ze doen spannende en stoere dingen, dingen die WE stiekem ook zouden willen doen. (…) Er zit iets in ons dat rebels is en houdt van het ontwrichten van het systeem.’

Rebels inderdaad, er is geen twijfel mogelijk: voor de VRT-expert van dienst is Oualid Sekkaki een incarnatie van Robin Hood, Tijl Uilenspiegel en Reinaert de Vos in één persoon. Een rolmodel voor de vrijheidsgezinde Vlaming.

Ontsnappingskoningen

Sessaki

Oualid Sekkaki

Omwille van deze bizarre framing lichten we nog even het doopceel van de man die het kaartje stuurde. Samen met zijn twee broers behoort hij tot een misdaadfamilie die ook in thuisland Marokko wegens drugsdelicten wordt vervolgd. De uit Mechelen afkomstige Oualid werd in januari 2017 tot 18 maanden cel veroordeeld, nadat hij met 25.000 xtc-pillen was betrapt. Hij stond toen al geseind voor een schietpartij in Hoboken. Bij een huiszoeking werden wapens en munitie aangetroffen. Connecties met de Mocro Maffia zijn aangetoond.

 

Ik zie me dus genoodzaakt mijn nog te verschijnen boek aan te passen en enige plaats in te ruimen voor moderne Uilenspiegels, allochtone veelplegers die het op een lopen konden zetten, met of zonder schiettuig

Zijn broer Ashraf Sekkaki, ook een ex-klant van de Turnhoutse gevangenis, is dan weer gespecialiseerd in gewapende overvallen, carjackings en tigerkidnappings. En vooral in het ontsnappen uit gevangenissen, waar overwerkte en onderbetaalde cipiers niet alles kunnen in ’t oog houden. Ontsnappen op zich is overigens volgens de Belgische wet toegestaan, zolang er geen geweld wordt gebruikt.

Ik zie me dus genoodzaakt mijn nog te verschijnen boek aan te passen en enige plaats in te ruimen voor moderne Uilenspiegels, allochtone veelplegers die het op een lopen konden zetten, met of zonder schiettuig. Zoals die andere rebel, Muhammed Aytekin, de man die in oktober 2015 de 12-jarige Merel De Prins doodreed, vluchtmisdrijf pleegde en onderdook bij familie in Turkije. Van belang is wel dat ze zin voor humor hebben en een kaartje sturen.

Voor de VRT en de KUL-‘onderzoeker’ staat het dan ook vast dat WE heimelijk sympathiseren met dit soort verzetshelden. Niet met de slachtoffers, de drugsverslaafden, of wie gewoon in het schotveld wordt neergemaaid, wel met de mannen die kaartjes posten. Let op het doorlopend gebruik van het woordje WE, een tic die veel voorkomt bij psychologen en sociologen die denken dat ze het warm water heruitgevonden hebben en maar klakkeloos veralgemeningen ten beste geven.

Helaas, Benjamin, niét We, not in my name, ik vind die ontsnapte gangster helemaal geen sympathieke underdog, maar een triest voorbeeld van hoe ons systeem faalt en de drugscriminaliteit niet onder controle krijgt. Noteer dat hoger vermelde Muhammed Aytekin vijf jaar effectief kreeg, maar desondanks met een enkelband rond loopt, dankzij een goede advocaat die de Robin Hoods van deze wereld bijstaat.

Café Concordia

ConcordiaWat kan ik nog meer zeggen? Eindelijk geeft de openbare omroep Tijl Uilenspiegel een multiculturele invulling. En wat meer is: niet langer komt de dwarsliggende, politiek-incorrecte Vlaming de titel van rebel toe, maar wel de drugstrafikant die door de mazen van het net glipt en af en toe eens iemand overhoop schiet. De tijden veranderen, de media wijzen ons de weg.

De Vlaamse publieke omroep houdt er niet alleen bedenkelijke objectiviteitscriteria op na, hij blijkt nu ook de toon te zetten inzake normvervaging. Ook weer in een Radio 1-programma, ‘De wereld van Sofie’ van 22/1, wordt de jeugdbende die het Vlaams-Brabantse Tildonk al maanden terroriseert, op een vergoelijkende toon besproken. Ja, we zijn allemaal jong geweest, en aan de gepensioneerde stamgasten van café Concordia vraagt reporter-van-dienst Brecht Devoldere of ze toch ook niet een beetje ‘een bende’ vormen door daar zo aan een tafeltje te gaan zitten en een glas bier te drinken.

Zou het een soort van humor zijn? Ik vrees van niet want in De Morgen komt er weer een criminologe, luisterend naar de naam Jenneke Christiaens (VUB), doodserieus vertellen dat we dat woord ‘jeugdbende’ zelfs niet mogen gebruiken want dat het stigmatiserend werkt bij jongeren die zich gewoon wat amuseren. Dat vindt ze trouwens ook van de Brusselse jeugdbende, pardon, die een minderjarig meisje ‘kocht’ om tot prostitutie te dwingen.

Besluit: de tijdsgeest vordert snel, met dank aan de media en de menswetenschappen, elke dag nieuwe tijdingen, dat nieuwe boek schrijft als het ware zichzelf. Wordt vervolgd.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

17 reacties op Groeten uit Thailand: de VRT en de sympathieke gangster

 1. Jefke zegt:

  Much ado about nothing als je het mij vraagt.
  De truc is zo oud als de straat, iemand vragen om iets voor je te posten vanuit Thailand terwijl je zelf om de hoek in het café zit.
  Dit soort gangsters vallen immers noodgedwongen terug op kennissenkring want onvoldoende fortuin vergaard om van de radar te verdwijnen en de politie weet perfect waar die kunnen zitten.
  De wil om het uit te kammen is er gewoonweg niet want dan staat Unia en C° weer te tieren dat het een racistische actie is om die arme Marokkaantjes te stigmatiseren.

 2. Yvo G zegt:

  De VRT is niet aan haar proefstuk toe. Of hoe moet ik het woord “Syriëstrijder”, dat verboden zou moeten worden, anders interpreteren dan “een moedige vechter voor de goede zaak”? Desgewenst kunnen ze terugvallen op “Syriëganger”, maar ze ronduit criminelen en moordenaars noemen, wat ze toch zijn, dàt is eern unia te ver.

 3. Jos De Vriendt zegt:

  Waarom niet een voorintekening . Gewoon Uw bankrekening voor dat boek …terzelfdertijd als steun👍

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

 4. Marc zegt:

  Komaan, JS. Wie heeft er in zijn jeugdige overmoed nooit eens wat drugs verhandeld en een beetje in het rond geschoten, kortom, de rebel uitgehangen? (toegegeven, ik niet, maar ik was dan ook een braaf seutje). Moet toch kunnen. Maar alle gekheid op een stokje: nogal wat academici die dit soort uitspraken doen, leven in een aparte wereld, een Ivoren Torentje van waaruit zij hun wijsheden nu en dan meedelen aan het plebs. Voorts vinden ze vaak van zichzelf dat, omdat ze expert zijn op één gebied, ze betreffende totaal andere gebieden ook de expert kunnen uithangen. En blijkbaar vindt de VRT dat ook, want waarom vragen ze een expert in de Duitse literatuur (Van Tourhout), en bijvoorbeeld geen criminoloog? Begrijpe wie kan.

  • Marc zegt:

   …al antwoorden die criminologen blijkbaar, zoals de dame van de VUB, op een even wereldvreemde manier. Misschien een beter idee is eens de mening te vragen van de gewone politieman die dit soort criminelen moet achternazitten en na korte tijd weer vrij en vrolijk door de straten ziet huppelen vanwege een ‘procedurefout’.

   • Mady Vermeulen zegt:

    Ik ken zo’n politieman, een gepensioneerde rijkswachter met een iets hogere rang. Eén van zijn uitspraken was dat de cijfers van wetenschappers en onderzoekers van allerlei slag, die wij onder onze neus krijgen geschoven door de “kwaliteitsmedia”, niet overeen stemmen met de cijfers van de rijkswacht. Ik heb niet de indruk dat dit verbetert is sinds de politie werd één gemaakt. Integendeel.

   • Eric zegt:

    In Antwerpen mag de politie de LEZ niet meer binnen op gevaar af een boete van 250 euro op te lopen. En lees het goed: politie-agenten die tijdens hun diensturen (bijvoorbeeld tijdens een achtervolging) de LEZ binnenrijden moeten zelf die boete betalen (en kunnen deze pas een jaar later terugvorderen). Aannemers mijden Antwerpen, leveranciers geven de stad op. De groene waanzin is overal, doordringt alle sectoren van het leven en vreet de samenleving als een agressieve kanker aan. En dan is de Green Deal nog niet in werking gesteld.

 5. Anoniem zegt:

  Ik heb ooit de autobiografie van Frans de Kleerkast gelezen, een inbreker uit de jaren ’60 en’ 70 die op gewiekste wijze bankkluizen kraakte en de politie voor schut zette. Het is een amusant boek en geeft weer hoe de misdaad vroeger was. Onschuldig in vergelijking met de criminaliteit in onze multiculturele tijden.

 6. Anoniem zegt:

  Super, schitterend!:! Maar, mijn excuses . Maar u schrijft : “dankzij het Europa van de open grenzen” “naar Thailand te vluchten” . Sorry . Zijn dat open grenzen UIT Europa (niets op tegen) of open grenzen naar/in Thailand ?
  Liever boeven buiten zou ik zeggen.

  Hoewel ( etc.) Mooi land trouwens, Thailand…

 7. Anoniem zegt:

  Mooie hoeren ook, en cheap: ze pijpen voor een cola, jaja!

 8. Miel zegt:

  Een politiek incorrect boek uitgeven bij Doorbraak? De Doorbraak lezer verdient beter.

 9. Vanhoovels Paul zegt:

  Sanctorum kan het goed uitleggen over alles wat er mis loopt in de maatschappij. Zeker als het details betreft. Maar over de essentie; de basis van alles wat misbruik veroorzaakt; zwijgt hij ook liefst in alle talen. Mij mag hij ook eens uitleggen wat het essentiële verschil is tussen een particratie en een democratie.
  En ik zal hem mijn visie geven. In een echte democratie wordt voor de burger de mogelijkheid voorzien om zich te verweren tegen onkreukbaren als ze hun eigen wetten omzeilen om geviseerde burgers te schaden.
  In een particratie wordt daar door alle partijen bewust over gezwegen. Verworven macht wordt juist daar gebruikt voor gangsterpraktijken uit te voeren.
  Als heel dit land om zeep gaat omwille van de omerta is er ook niemand die daar over spreekt.
  In heel Europa en wereld staan wij bekend omwille van het uitschot dat wij herbergen.
  Dat boeken-proza hoef ik dus niet meer. En al dat huidige fake nieuws uit de pers nog minder.
  Zelfs politiek is daardoor een walgelijke bedoening geworden.

 10. Vanhoovels Paul zegt:

  Zijn het plebs soms geen mensen? Hebben zij andere verzuchtingen dan politici?
  Gaat de strijd niet omtrent een betere job en meer geld? Waar zit dan het verschil?
  Ik heb geleefd in een landelijke gemeente waar men destijds met pek overgoten werd als men Vlaamse gevoelens en inzet had. En toen kwam ……Dewever.¨Plotsklaps waren er Vlamingen te veel. Hij bracht mogelijk jobkes mee!
  Destijds kregen wij geen kieslijst op normale wijze vol. Hij moest aangevuld worden met overlopers.
  En bij de laatste verkiezingen kregen wij een nieuwe onbevlekte maagd in ons dorp.
  En opnieuw stemde dat dorp voor de eeuwigdurende beloften op jobkes.
  Tegen de kerkmuur staat een bronzen vereeuwigde seizoenarbeider met zijn knapzak op de rug. E
  En de helft van die bevolking rond die kerk is verwekt in het hooi boven de koeien in de stank van het drijfmest. Eb het woord werken geniet de afschuw van allen.
  Trouw aan principes noch afkomst bestaat dus niet.
  Scharrelen doet zowel groot als klein. En schrik voor de toekomst was er vroeger ook maar toen wist de mier dat ze best wat spaarde. En nu weet zelfs de mier niet meer te verhinderen dat de krekel mee haar geld er door draait.
  Prettige vooruitzichten.

  • Vanhoovels Paul zegt:

   De reacties hier zijn gewoonlijk onderbouwd. Behalve uiteraard als men begint over de verschillen tussen democratie en particratie. Dan loopt men risico.
   Als deelnemer aan het forum voor democratie moet je er mee leven dat er geschiften zijn die durven beweren als uw mening niet strookt met de hunne dat je dementerend bent.
   En als je dan durft vragen of ze nu echt fier zijn op hun reactie dan vlieg je van dat forum onder het mom van “persoonlijke aanval”.
   Waarom schrijf ik dit? Wel om de aandacht te vestigen op het feit dat de vrije meningsuiting in dit land zodanig wordt gemanipuleerd dat het niet mooi meer is.
   Als een of andere gek in en one-liner beweert dat je gek bent dan mag dat.
   Maar je moet zwijgen of je vliegt buiten.
   Spijtig om zeggen maar we zijn er ditmaal ver over.
   Is dit nog een debat over politiek? Oordeel zelf.

   • Yvo G zegt:

    Dat is toch wat er bij pater Bouwens constant gebeurt? Naargelang het daar uitkomt is dezelfde mening onwelvoeglijk, dan wel aanvaard, naargelang de huik hangt van dat rechtse slagschip vol ouderen die niets verdragen dat hun zeer lange tenen beroert. Het is droevig gesteld door de onmiddellijke toepassing van de muiland, als je mening duidelijk wordt geuit. Ook J.S. kan er nu van meespreken. Het woordje “besmuikt” zal terug opgang maken. Cartoons? Blogs? éérst voorleggen, als het vatikaan dat goedvindt, mag het geplaatst worden. Dit is uw laatste verwittiging!

Reacties zijn gesloten.