Alicja en Joël gaan hun liberale prijs afhalen

Als teken van politieke onafhankelijkheid kan het tellen

laureaten

‘Beide boeken zijn namelijk complementair en houden een pleidooi tegen de antipolitiek aan de toog, op sociale media maar vooral in de geesten, eigen aan onze tijd.’ Onder deze motivatie mogen filosofe Alicja Gescinska en Joël De Ceulaer, senior writer bij De Morgen, de jaarlijkse boekenprijs van de denktank Liberales delen.

Het is iedereen toegestaan om prijzen uit te reiken, al is het meestal bedoeld als een promotiestunt voor de uitreikende vereniging in kwestie. Zelf speel ik ook met het idee om een prijs in het leven te roepen, en de wereldpers te halen door Donald Trump te bekronen ofwel Harvey Weinstein, of de twee tegelijk, ik ben er nog niet uit.

Partijvehikel

Dirk

Dirk Verhofstadt op een Open VLD Congres, 9/12/2013

Liberales is het speeltje van Dirk Verhofstadt, partij-ideoloog van de Open-VLD en broer van. Hij is onder meer de mentor van de Gentse burgemeester Mathias De Clercq, persoonlijke adviseur van partijvoorzitter Gwendolyn Rutten én schrijver van menig congrestekst. Men moet dus niet doen alsof dit zomaar een denktank is: het is een stukje studiedienst van de Open-VLD, maar dan verkleed als een onafhankelijke filosofische vereniging.

Dat filosofe Alicja Gescinska in de prijzen van de liberale denktank valt, zal weinigen verwonderen, gezien ze op de Europese Open-VLD-lijst stond bij de jongste verkiezingen. Vorig jaar was Alexander De Croo de laureaat, het geeft al een idee van de politieke bandbreedte die de jury hanteert. Gescinska levert op die manier een beduidende bijdrage aan de particratie en de oude politieke cultuur, in plaats van als filosofe de gepaste afstand te houden en het politieke wereldje kritisch te analyseren.

Vorig jaar was Alexander De Croo de laureaat, het geeft al een idee van de politieke bandbreedte die de jury hanteert.

Dat willen ze bij Liberales nu net niet, gezien de denktank als vehikel van de Open-VLD functioneert, en kritisch-onafhankelijk intellect als een exponent van verzuurde antipolitiek wegzet. Men kan ook politiek geëngageerd zijn zonder een partijlidkaart op zak te hebben, maar helaas: dat valt niet onder de noemer ‘liberaal’ (zie verder). Dus was Alicja Gescinska een logische en voorspelbare keuze, en misschien wel een beloning voor bewezen diensten, gezien ze niet verkozen raakte op die Europese lijst.

Lippendienst

Hoera het is een vrouwtjeHaar prijsgenoot Joël De Ceulaer, dat is nog een ander paar mouwen. Over deze senior writer van de Morgen heb ik mijn mening al te kennen gegeven: een intellectueel lichtgewicht dat zich voluit in de politieke intriges gooit en als journalist elke norm van objectiviteit aan zijn laars lapt. Als vaste klant in het VRT-duidingsprogramma De Afspraak, het breikransje waarin altijd dezelfde ‘opiniemakers’ dezelfde waarheden debiteren, onder het waakzaam oog van een redactie, mag Joël straffeloos mening met informatie en journalistiek met tomeloze self-exposure verwarren.

De Ceulaer profileert zich graag als een enfant terrible, terwijl hij in feite de oude politieke cultuur een hand boven het hoofd houdt. 

Zijn bekroonde boek ‘Hoera, de democratie is niet perfect’ maakt dat helemaal waar. Het is onder meer een pleidooi voor méér politieke correctheid, voor het cordon sanitaire (rond het VB wel te verstaan), een oud stokpaardje van hem, en een verdediging van het politiek establishment als een dam tegen het vermaledijde populisme. Waarbij ook de N-VA het steeds weer moet ontgelden. De Ceulaer profileert zich graag als een enfant terrible, terwijl hij in feite de oude politieke cultuur een hand boven het hoofd houdt.

Ook dat idee om politiek-geldige en ongeldige meningen van mekaar te scheiden, zit helemaal in de Liberales-lijn. Men herinnert zich nog de kwalificatie vanwege Karel de Gucht van mestkevers ten aanzien van het VB, waarbij de VLD zich opwerpt als een bastion van beschaving en weldenkendheid midden de barbarij die Vlaanderen teistert. De handhaving van het cordon is op dit moment vooral een Open-VLD-verhaal, in de eerste plaats om de N-VA te dwingen tot allianties met verschrompelde partijen als VLD en CD&V.

Dat De Ceulaer lippendienst verleent aan deze overlevingsstrategie, verdiende beslist een prijs en toont hoe de ‘denktank’ in kwestie vooral intellectuelen beloont die de partij van Guy en Dirk van munitie voorzien. Daarmee is ook de ruzie van Joël met Gwendolyn Rutten bijgelegd, een hoogst onaangenaam intermezzo waarin de Open-VLD-voorzitster door onze toogjournalist werd gekapitteld omwille van een ‘gebrek aan mededogen’.

Omtrent liberalisme

Tot slot nog iets over de term ‘liberalisme’ die door clubs als Liberales wordt geclaimd. Verhofstadt en C° onderhouden bewust en consequent een begripsverwarring tussen het woord ‘liberaal’, als synoniem van vrijheidsgezind, met de vrije meningsuiting als hoogste goed, en anderzijds het partijpolitieke liberalisme. Het lijkt alsof de Open-VLD de uitvoerder is van een politiek-filosofisch testament dat ergens in de Franse Revolutie het daglicht zag, en het liberté-motto ten volle wil doen gelden in een burgerdemocratie met zo min mogelijk parallelle schaduwmachten zoals particratie, mediacratie en lobbycratie.

Het mooie woord ‘liberaal’ is besmet en onbruikbaar geworden dankzij de manipulaties van Dirk Verhofstadt en zijn club.

Noël Slangen, de man die het Vlaamse liberalisme van zijn inhoudelijke ballast ontdeed

Het tegendeel is waar. Figuren als Noël Slangen, jarenlang spindoctor van de Vlaamse liberalen, hebben duidelijk een nadelige werking op de democratie uitgeoefend, door de manier waarop men een politieke boodschap als een pak waspoeder trachtte te verkopen, onder het motto ‘alles draait rond perceptie’. De Open-VLD is een pure machtspartij die met het klassieke liberalisme nauwelijks nog wat te maken heeft, en enkel nog de dogma’s van de politieke correctheid hanteert. De functie van partijvehikel, de bestaansreden van Liberales, wordt daarom door de rechts-libertarische tegenhanger Libera!, niet verbonden met een partij, sterk gecontesteerd.

In het algemeen vind ik het jammer dat het liberalisme door een partijpolitieke denktank wordt gemonopoliseerd, want het is een interessant begrip dat veel dekt. Ik voel me echt wel een liberaal, in de filosofische zin van het woord, als een verdediger en beoefenaar van de vrije meningsuiting in de meest absolute zin. Maar het mooie woord ‘liberaal’ is besmet en onbruikbaar geworden dankzij de manipulaties van Dirk Verhofstadt en de Gentse loge. Deze links-humanistische usurpatie, wel altijd bekokstoofd in luxueuze Toscaanse villa’s met bijbehorende olijfgaarden, krijgt dus periodiek zijn beslag op prijsuitreikingen zoals deze. Gelukgewenst, Joël en Alicja, doe zo verder.

Woensdag 5 februari om 20 u. Liberaal Archief op het Kramersplein in Gent.

Inleiding en moderatie: Sara De Mulder, secretaris van de liberale overheidsvakbond VSOA. Jawel, de zuilen bestaan echt nog.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

9 reacties op Alicja en Joël gaan hun liberale prijs afhalen

 1. Ines zegt:

  Ik heb niet verder gelezen dan “… in plaats van als filosofe de gepaste afstand houden en het politieke wereldje kritisch te analyseren.” Oei. Dat klinkt vreemd uit de pen van een filosoof die vorig jaar zelf opriep om de “mars voor de democratie” bij te wonen in ….Ninove. Het groene monstertje en persoonlijk revanchisme spelen u soms parten. Jammer.

  • Eric zegt:

   Oei, Sanctorum geeft kritiek op de houding van een vrouw, en ons Ines voelt zich instinctief aangesproken. Dat ook de Ceulaer, tot heden een man (je weet nooit of dat niet kan veranderen) zijn deel van de kritiek heeft mogen ontvangen ontgaat haar daardoor volledig. Iets staat haar niet aan en dus leest ze niet verder. That’s the real spirit, Ines !

  • john vdb zegt:

   JS zijn motto is “if you can’t join them, beat them!”

  • Yvo G zegt:

   Spijtig dat u niet verder heeft gelezen, Ines , dan heeft u deze rake typering gemist: “De Open-VLD is een pure machtspartij die met het klassieke liberalisme nauwelijks nog wat te maken heeft, en enkel nog de dogma’s van de politieke correctheid hanteert.” Van dat “persoonlijk revanchisme (?)” betrek ik niet bij het lezen van een stuk, wat doet dat af aan de juistheid van bovenstaande bewering?

 2. siegfried zegt:

  Verklaar u nader want ik begrijp uw verwijt niet.
  De Liberalen…zucht. Als ze al eens een echte liberaal in hun gelederen hebben, zoals Jean-Marie Dedecker, dan koeionneren ze die buiten. En zeggen dat de liberalen aanvankelijk voortrekkers waren in de Vlaamse beweging en zelfs ‘orangisten’ en anti-belgisch.

 3. Paul zegt:

  Sinds de verloochening van zijn eigen Burgermanifesten door Verhofstadt heb ik deze partij en al zijn aanhangers geklasseerd als totaal onbetrouwbaar.
  Liberaal met goesting zoals het hen best uitkomt en als het in het kraampje past gaan ze direct aanschurken bij de PS omwille van enkele beloofde minister postjes.
  Ik hoop van ganser harte dat ze bij de volgende verkiezingen de kiesdrempel niet meer halen, iets waarvoor ze heel goed op weg zijn.

 4. Yvo G zegt:

  De vos verandert wel van baard maar niet van aard. Ik herinner me bijvoorbeeld de ‘Pest Voor Vlaanderen’ afgekort PVV. Zoiets als Bacob en Belfius. Of Foertis en BNP Paribas Fortis. Iedereen doet het, dus waarom Verhofstadt en C° ook niet? Zoals sinterklaas bestaat zal ‘het volk’ hem verkiezen voor ‘beloofd’ snoep. Dus: liberaal. Dat zullen ze nooit loslaten!

 5. Eric zegt:

  De politieke trend die Johan Sanctorum waarneemt bij een partij als de Open VLD, nl. de verloochening van de eigen liberale grondbeginselen, kan men ook bij alle andere partijen, op het VB na, waarnemen. Zo is sp.a compleet los van de socialistische ideologie, daar ze door op massamigratie in te zetten de door vroegere socialisten mede gerealiseerde welvaarts- en welzijnsstaat aan het wankelen brengt. De Deense socialisten hebben deze fout ingezien en zijn een keihard beleid tegen migratie begonnen, waarmee ze hopen de welvaartsstaat met zijn sociale rechten en verworvenheden te redden. CD&V anderzijds kan je bezwaarlijk nog christen-democratisch noemen, terwijl meer en meer moslims aanzienlijke plaatsen binnen de partij innemen. De Vlaamse katholieken zijn in een identiek bedje ziek als de paus. Hetzelfde met de partij Groen, die zich onder voorzitterschap van een moslima van een linkse anti-systeempartij bekeerde tot een passionele propagandist van het globalistische kapitalisme. De communisten hebben dan weer een lange traditie van verraad tegenover hun atheïstische wortels op hun conto. Ook in de PVDA zal er daardoor een schisma ontstaan tussen de atheïstische en de islamitische vleugel. Bovendien behoren de Belgische communisten tot de hevigste verdedigers van de Belgische monarchie, iets wat Julien Lahaut onbedaarlijke lachstuipen / nachtmerries / woedeaanvallen (zelf in te vullen) zou bezorgen. Ten slotte heeft NVA onder Bart De Wever haar eigen ideologische wortels doorgezaagd door, in ruil voor vijf jaar macht, het communautaire in de koelkast te stoppen en het er enkel nog tijdens verkiezingscampagnes voor even uit te halen.
  De Belgische particratie kan definitief failliet verklaard worden daar enkel nog het VB haar eigen kernwaarden en uitgangspunten eerbiedigt. De andere partijen hebben zich verkocht aan de globalistische EU, aan de directies van al dan niet ecologische multinationals, aan de islam en aan de multiculturele migratielobby van Soros & Co. Dit komt nooit meer goed, de Belgische politiek bevindt zich pas aan het begin van de malaise. De 200ste verjaardag van het bestaan van België halen wordt een onmogelijke opgave. Ik zal er geen minuut om rouwen.

Reacties zijn gesloten.