Joël De Ceulaer, de man die zijn volk leerde zwijgen

joeldeceulaerkanaalz-900x538Speciale aandacht in deze eindejaarsperiode voor hét boegbeeld van de Vlaamse journalistiek, Joël De Ceulaer, senior writer bij De Morgen. ‘Senior writer’, een grappige titel, het klinkt als iemand die te oud is om nog te functioneren maar te duur om ontslagen te worden, en dus ergens in een bureeltje zonder vensters zit te wachten op zijn pensioen.

Zo’n senior wil zich dan ook nog wel nuttig maken, en dat doet Joël: hij schrijft open brieven. De wanhoopsdaad van elke journalist met perskaart maar zonder fut om nog iets uit te zoeken. Op één februari van dit jaar schreef hij er eentje aan Gwendolyn Rutten. Het ware beter geweest voor De Morgen hadden ze deze uitschuiver zedig opgeborgen in de schuif ‘bloopers’, maar ze promoveren hem nu tot ‘mening van het jaar’. Daarom wil ik graag nog eens in herinnering brengen waar het over gaat.

Mededogen

Hoera! De democratie is niet perfect

Veruit het oppervlakkigste boek over politiek dat de laatste jaren van de hand van een journalist verscheen,  en dat wil wat zeggen

De Ceulaer maakte zich kwaad op Gwendolyn Rutten omdat ze in een TV-gesprek te weinig ‘mededogen’ had betoond met een familie van illegalen die dienden uitgewezen te worden. Tot zover niks aan de hand, Joël is een toffe vent en een warme persoonlijkheid. Maar halverwege de brief verandert de toon, en haalt hij twee voorbeelden aan hoe hij in een interview met Rutten zelf ‘mededogen’ had betoond door een aantal van haar uitschuivers met de mantel der liefde te bedekken. De senior writer diept dat op als een bewijs van empathie, terwijl het journalistiek om iets heel bedenkelijks gaat: een politicus/a in bescherming nemen, onder het motto ‘men moet het die arme politici nu ook weer niet té moeilijk maken als interviewer. Hun leven is al zwaar genoeg’.

Echt, zo staat het er. En wij maar denken dat interviews dienen om iets te onthullen en de lezer te informeren. Neen, ze hebben een omerta als basis. Journalisten en politici gooien het op een akkoordje om de lezer/kiezer te bedotten en op de canapé deals te maken. Van mededogen naar medezwijgen. De lezer moet dus vooral lezen wat er niét staat. Het was overigens niet uit mededogen dat de flaters van Rutten werden verdoezeld, maar als een soort chantagemiddel en quid pro quo, iets dat naar boven kon komen op het uur van de afrekening.

Ondertussen strooit Joël meningen rond als een zatte nonkel aan de communietafel, een ongeleid projectiel dat opinies produceert op een onwaarschijnlijk toogniveau. Omtrent democratie bijvoorbeeld, waarover hij een boekje pleegde, en waarin onder meer wordt uitgelegd dat het cordon sanitaire een zegen is voor de rechtstaat. Ik veronderstel dat grondwetspecialisten als Hendrik Vuye van hun stoel vallen als ze kennis nemen van dit soort gewauwel, afgeleverd door iemand die het zowaar tot kandidaat (bachelor) in de filosofie heeft gebracht.

En wij maar denken dat interviews dienen om iets te onthullen en de lezer te informeren. Neen, ze hebben een omerta als basis.

Het was diezelfde De Ceulaer die Doorbraak-hoofdredacteur Pieter Bauwens via een paar intimiderende tweets de arm omwrong om een excuustekst te schrijven n.a.v. mijn Lukaku-artikel. Met eigenlijk maar één doel: Doorbraak beschadigen en Bauwens in zijn hemd te zetten. Wat ook grandioos lukte.

In feite staat Joël De Ceulaer model voor heel de zwaar gesubsidieerde mainstreampers: een zootje van zelfgenoegzame orakels, opiniërende hoofdredacteurs, hogepriesters in de politieke correctheid en hun misdienaars, die het na de papieren preek ook nog eens in De Afspraak mogen gaan uitleggen. Deze incest kan alleen rancuneuze roddeljournalistiek opleveren, nooit iets dat ook maar enige schijn van objectiviteit vertoont. Gunnen we, uit mededogen, de heer de Ceulaer een welverdiende rust in een verzorgingsinstelling naar keuze. Waarmee het woord ‘senior writer’ zijn volle betekenis krijgt.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

33 reacties op Joël De Ceulaer, de man die zijn volk leerde zwijgen

 1. Geo Djep zegt:

  👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👊🏼

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

 2. Robert zegt:

  Doe zo voort Johan!
  👍👍👍

 3. Yvo G zegt:

  Er zijn al teveel woorden vuil gemaakt aan die hersendode. Teveel eer, heer Sanctorum, hij doet zo zijn best om aandacht te krijgen. En wat Doorbraak betreft, les excuses sont faites ….

  • rony stokart zegt:

   Het (bijna) angstaanjagende is dat dergelijk laag-bij-de-grond sujet door de overgrote meerderheid van zijn soort (kollega’s) ernstig genomen wordt. Kwaliteitsjournalistiek alom… Maar ja, in dorp Vlaanderen heb je zelfs geen eenoog nodig om “belangrijk” te lijken.

  • rony stokart zegt:

   Soms is het nodig om zeik zeik te noemen en stront stront. Met mijn ekskuzes voor het taalgebruik.

 4. Eric zegt:

  Zelfs ons aller lieveheersbeestje Bjorn Soenens kreeg het in de Afspraak op zijn heupen van de wereldberoemde senior writer toen die stelde dat Trump impeachen eigenlijk een morele plicht is, dat je dat moet doen uit principe, al weet je dat Trump door die onnozele impeachmentprocedure alleen maar electoraal kan scoren.en om die reden wellicht een tweede termijn wacht. Wel, dat soort kerels, échte kerels als De Ceulaer hebben we nodig ! Door hun moreel hoogstaande principes, waaraan het volk overduidelijk meer en meer lak heeft, blijft Trump president, vertrekt Groot-Brittannië uit de EU, wordt het VB de grootste partij van België en slaagt men er momenteel niet meer in een regering te vormen. Ik applaudisseer telkens zo’n witte ridder op een heel hoog paard aan de horizon verschijnt en zijn morele geboden vanuit de verte declameert. De échte democraat weet dan hoe laat het is. Kom maar af, de Ceulaer, en vermenigvuldigt U ! Hoe meer van uw soort op de beeldbuis, hoe liever !

  • Mertens Roger zegt:

   voor principes van een ander zijn al veel soldaten gesneuveld

  • aghasee zegt:

   OT: Trump wacht een tweede ambtstermijn niet omdat er een impeachmentprocedure loopt tegen hem; Trump zal herkozen worden omdat 1) hij doet wat hij belooft en 2) omdat de VS prima functioneert onder zijn mandaat.

   • Eric zegt:

    En 3: hij is geen nieuwe oorlog gestart, wat de vier vorige presidenten wél hebben gedaan. De laatste, door Obama veroorzaakt, was de ergste. Een oprecht pacifist kan niet anders dan op Trump stemmen. Maar toch zou die impeachmentprocedure de doorslag kunnen geven. Het is nog altijd ‘Trump tegen het establishment’. Dat hijzelf, ondanks zijn miljarden, nog steeds niet tot het establishment behoort maken de Democraten iedere dag opnieuw duidelijk. Het lijkt erop dat Trump Pelosi heeft omgekocht, dat ze in werkelijkheid zijn campagneleidster is en haar taak ook nog ter harte neemt. Je kan de domheid van de Democraten anders toch niet verklaren?

 5. Paul zegt:

  Onze voltallige pers lijkt meer op lokale Pravda afdelingen met hun eigen vedettes die ons willen laten geloven dat ze het exclusieve recht hebben om ons de les te spellen en vooral het zwijgen op te leggen.
  De jongste stembusuitslag geeft een perfect beeld van de manier waarop hun doctrines worden gepercipieerd en het zal nog erger worden vrees ik.
  Het aantal foert stemmers stijgt gestadig maar als je de pers leest is er niets aan de hand, we zijn verdwaald en vinden het licht niet meer.
  Gelukkig zijn er dan die schijnwerpers, senior writers genoemd om het geheel toe te lichten en zodoende hun politieke vriendjes niet teveel voor het hoofd te stoten.
  Schaf heel die subsidiecarrousel af, dan pas ga je een meer objectieve pers krijgen want daar zit het echte kwaad.
  Wiens brood men eet, diens woord men spreekt is immers een oud gezegde.

 6. Marleen Sauvillers zegt:

  Ik kan met de beste wil mh De Ceulaer niet uitstaan.Ik doe iedere keer een poging maar hij is niet om aan te horen en zien. Iemand met zo een lichaamstaal heeft heeft weinig inhoud. Dat heb ik met de jaren geleerd.

  • Yvo G zegt:

   Hij zit er nochtans minzaam glimlachend bij, een beetje neerbuigend, gestyled, als geportretteerd in gebed. Een waardig opvolger voor Van Peteghem, even pervers.

   • rony stokart zegt:

    Pervers is ook voortdurend staan janken over alles en nog wat en dan vlijtig volgzaam Vlaamse gazetten/weekbladen kopen en naar “nieuws uitzendingen” op VRT & VTM kijken. (Naar kookprogramma’s kijken kan nog net…).

   • aghasee zegt:

    Rony Stokart,
    Hier ten huize is de tv al jarenlang uitgebannen. Kom ik dan toch eens op een plek waar zo’n onding de centrale plaats inneemt, dan komt heel het gebeuren mij over als wereldvreemd, volledig los van de realiteit. De reclameblokken spannen daarbij de kroon. Ik krijg er letterlijk de zenuwen van.

   • rony stokart zegt:

    U ontzegt zich veel… goeds.
    Niet bij de Belgische en Nederlandse staatszenders, (van de rest gezwegen) maar wel bij de Duitse(?) kultuur zenders. Bekijk op internet de programma’s van 3SAT, Phoenix, ARTE (D), ZDF History, ZDF Info en nog anderen. Als u dat dan ook nog op minstens een HD tv doet of een aktuele UHD (4K) dan worden u úren beeldpracht én info geboden. Let wel: ZDF zelf is meestal een propagandazender voor al wat door de USA gedikteerd wordt. De kommentaren bij (unieke) natuurprogramma’s worden weliswaar in het Duits gelezen maar zijn in vergelijking met de kindertuin-schoolmeester-praat van o.m. Peter Cremers op VRT, soms zelfs met genot te beluisteren. En wat écht nieuws betreft: RT (korreltje zout in acht nemen) en Al Jazeera (beiden in Engels) zijn nog steeds een meerwaarde.
    Een schotelantenne (-60cm) kost u minder dan 100 euro en u bespaart tegenover Proximus en Telenet het meervoudige…
    Wat het lokale Vlaams (dorpsnivo) nieuws betreft: een snelle blik op internet houdt mij meer dan voldoende op de hoogte.

  • rony stokart zegt:

   En dan heeft u hem nog niet life geroken…

 7. Kevin zegt:

  In de pers blijft men zich maar bezig houden met pietluttigheden onnozele zaken. Zoals daar zijn wat moet men eten om langer te leven, wie heeft kwetsende zaken over vrouwen gezegd, welke ongevallen zijn er gebeurd omwille van drankmisbruik, enz… Ondertussen wordt ook de incompetentie van de regeringsvorming goed in de verf gezet. We weten allemaal waartoe dit zal leiden. Namelijk een extreem rechts stemgedrag door het gepeupel. Eens deze dan eindelijk in de regering zullen zitten is er geen weg terug. Wat alleen nog ontbreekt is het geweld en je hebt de identieke gelijkenis met de opkomst van het fascisme onder Mussolini. Oh maar wacht er is reeds een asielcentrum in brand gestoken…. Oh en er zijn ook nog de komende stakingen door de socialistische vakbonden…
  Er is geen weg terug.

  • Estremocentroalto zegt:

   Interessant artikel over de politieke beweging in Italië die zich gewoon ‘fascista’ noemt : https://sezession.de/18102/casa-pound-2.
   De auteur is vrij publicist, ook vertaler voor het rechts-intellectuele tijdschrift (en weblog) Sezession.

  • Paul zegt:

   Kevin, waarom denkt U dat men pers zoveel subsidies toeschuift?
   Om kritiek te leveren op het beleid? Forget it!

  • Yvo G zegt:

   Er is, lijkt me, toch wel een gelijkenis tussen de toestand van de Duitse en de Belgische politieke situatie tijdens het interbellum. Niet volledig natuurlijk, ik zie hier in België in het gevang “mijn strijd” nog niet geschreven worden door Van Grieken. Wél door de “strijders” die van Syrië terugkomen, àls ze al gevangen worden gezet wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Die moedige “strijders” van de VRT….

   • aghasee zegt:

    Precies. We stevenen met een rotvaart op een burgeroorlog af. Sta aan het station in Kortrijk maar eens op een bus te wachten als voorproefje.

   • rony stokart zegt:

    Kortrijkse toestanden: toch logisch dat politie en Parket hier niet kunnen ingrijpen. Volledige man/vrouwkracht is nodig om rond verkeersloze rotondes driftende bolides op te sporen, te vervolgen en te berechten. (Uit nijd dat ze zelf geen bolides hebben en het driften nooit geleerd kregen). PS. Ik rij momenteel met een Skoda Fabiaatje automaat, heb er geen behoefte aan maar kán het wel, driften bedoel ik (was zelfs 2x levensreddend in mijn auto leven).

 8. Ines zegt:

  Het opiniestuk van JDC is hoegenaamd niet gepromoveerd tot ‘de mening van het jaar’ bij De Morgen. Er staan 34 stukken in het artikel in een soort jaaroverzicht van 2019, chronologisch geordend en wat de redactie zelf als het meest er uitspringende opiniestuk vond is geschreven door Jonas Hassen Khemiri. A.u.b.doe uw research. De quote van JDC is gewoon te de titel.

  • rony stokart zegt:

   U bent dus een van de drie overgebleven lezers van de zalmkrant De Morgen. Proficiat voor het doorzettingsvermogen. En voor mij 300 gram roze gerookte, dank u wel.

   • Ines zegt:

    U kijkt wel naar Russia Today maar De Morgen is een zalmkrant? Ik weet genoeg🤦🏻‍♀️

   • rony stokart zegt:

    U weet veel… en vergeet dat De Morgen zichzelf tot zalm “gepromoveerd” heeft. Zelfkennis nietwaar.

   • Eric zegt:

    Zalmkrant? De Morgen? Wat een flauwekul ! De Morgen zwemt volop met de stroom van de leugenmedia mee en de leugen dat ze een zalmkrant zou zijn bevestigt dat. De Morgen is gewoon een commercieel product in handen van gehaaide ondernemers die iedere voeling met de bevolking kwijt zijn. Wellicht worden ze door de Belgische staat en de EU gesponsord om hun dagelijkse leugen te verspreiden. Maar aan de almacht van die mannetjes komt eens een eind, en dan zal het pijn doen. Vangen en hangen, de zogenaamde opperzalmen als Van Thillo !.

    https://www.demorgen.be/tv-cultuur/van-thillo-machtigste-man-in-media-powerlist-de-morgen~b78ae0e8/

   • rony stokart zegt:

    Ironie beste Eric, ironie… Een onbekende in Vlaanderen mijn land.

 9. Ines zegt:

  De (levende en dus nog zwemmende)zalm zwemt tegen de stroom in, daarom werd die vis als mascotte gekozen voor een krant als De Morgen. U denkt dat het om gerookte zalm gaat😋… zelfkennis inderdaad.

  • rony stokart zegt:

   Wat bent u blind vooringenomen. Overigens weet zelfs een vluchtelingen kind dat zwalmen TEGEN de stroom in zwemmen om te paaien en… te sterven. De Morgen daarentegen was al morsdood nog voor “het” poogde zwemmen. Komt ervan als je een ontbindend lijk als Joël De Ceulaer als “senior writer” opvoert. Uw redenering (?) dat u weet wat ik denk doet mij aan Roland Freisler denken. Rechtstreekse familie van u? Nog veel plezier met de gerookte en vooral (te lang) belegen zalm.

   • dirk zegt:

    Dag rony, mag ik uit je 9 reacties hier opmaken dat je een gelukkige gepensioneerde bent? Proficiat, doe zo voort!

   • rony stokart zegt:

    Hoe je het weet ! En doordat ik niet verplicht in dorp Vlaanderen woon klopt dat van gelukkig 100%. Komt er bij dat mensen die geen Vlomse kranten of dito TV kijken een zee van kwaliteitstijd kunnen vrijmaken. En zich amuseren met hier en daar een beetje zout op/in sommige reakties te strooien. Allemaal, indien gewenst, een aktief en goed 2020 gewenst !

 10. Yvo G zegt:

  Ik zalm
  Gij zultm
  Hij zalm
  vervoeg maar voort, een nuttige bezigheid voor her eindejaar.

Reacties zijn gesloten.