In vino veritas: Peter verandert wijn in azijn

MertensVanGrieken

De pineut van het jaar is, naar mijn gevoel, Peter Mertens van de PVDA. Ik heb echt wel te doen met die man. In het memorabele dubbelinterview met Tom Van Grieken (VB) in De Zondag, laat hij zich kennen als een dementerende opa die op zijn eigen verjaardag géén glas met zijn gesprekspartner wil drinken (‘Neen, bedankt. Ik deel liever niets met u’), de fotograaf verbiedt om ‘gezellige foto’s’ te nemen, een voorstel van Tommeke afwijst om een selfie te nemen (‘Het is al genoeg dat ik met u dit debat doe’), en zich heel het interview door onmogelijk maakt als een knorpot die er duidelijk tegen zijn goesting is, zijn opponent afsnauwt en zijn grote gelijk debiteert. Wie ooit één seconde zou overwogen hebben om voor de PVDA te stemmen, is na dit interview definitief genezen van die bevlieging.

Tot overmaat van ramp slaagde de fotograaf van dienst erin om toch een soort ‘gezellige foto’ van die twee te nemen, rug aan rug weliswaar, maar, ongelooflijk: er tekent zich een zuinig lachje af op de tronie van de PVDA-voorman. Dat was voor de Franstalige pers, Béatrice Delvaux van Le Soir incluis, voldoende om Mertens te brandmerken als een verrader die het cordon sanitaire heeft doorbroken. Nu staat Peter voor iedereen te kakken, niet in het minst voor zijn Waalse vrienden van de PTB, en dat terwijl hij nog zo zijn best had gedaan om Van Grieken als uitschot te behandelen.

Terwijl er voortdurend over ‘racisme’ en ‘seksisme’ wordt geleuterd, praktiseert de zelfverklaarde morele elite een uitsluitingslogica om van te griezelen.

Ergo: Peter Mertens is een slecht acteur. Of een dom politicus. Of misschien net een hele goeie, ik ben er nog niet uit, want geef toe: dit interview leest als een psychodrama, door Mertens besloten met de onvergetelijke woorden ‘Dit was ons laatste gesprek voor lange tijd, laat dat duidelijk zijn’. Waarna Tom die Saint Emilion van pure wanhoop alleen uitdronk, tranen hier van medeleven. Vergeet Claus, Lanoye en heel de Vlaamse culturele reutemeteut: het is in De Zondag dat de Griekse tragedie én komedie terug tot leven komen. Misschien moet er wel nog verder gesnoeid worden in de culturele sector, want met zo’n politiek theater hebben we geen cultuur meer nodig.

Wat ondertussen verder blijft fascineren, en Peter Mertens heel goed demonstreerde, was het zelfbeeld van links als de politieke strekking die fundamenteel aan de juiste kant van de geschiedenis staat. Debatten doen dan eigenlijk niet ter zake en zelfs verkiezingen zijn maar een schijnvertoning, want het cordon blijft overeind. Dus is politiek effectief alleen maar theater van goeien en slechten met een voorspelbare afloop.

Terwijl er voortdurend over ‘racisme’ en ‘seksisme’ wordt geleuterd, praktiseert de zelfverklaarde morele elite een uitsluitingslogica om van te griezelen. Dat verdient een nieuw woord, ik dacht aan ‘missionarishouding’, maar dat zou verwarring kunnen stichten. Wat dacht u van het Saint Emilion-effect, waarbij men na een non-debat iemand de fles alleen laat uitdrinken zodat hij hopelijk de gracht in rijdt? Het Saint Emilion-effect: de kunst om wijn naar azijn te laten smaken en tegenstrevers als ongedierte te klasseren. Onthou die term, in vino veritas.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

22 reacties op In vino veritas: Peter verandert wijn in azijn

 1. Paul zegt:

  Politiek IS theater, van het slechtste en meest povere soort wat ik ooit heb gezien.
  Als politicus anno 2019 moet je een aartsleugenaar zijn, zeer goed kunnen acteren en geen greintje geweten hebben, kortom het meest verfoeilijke wezen in onze samenleving.
  Het spijtigste van alles is dan nog dat zo weinig mensen dat doorhebben.

  • Walter zegt:

   Raak gezegd !! Ik zou het niet beter gekund hebben.
   Als je in “de Staat” van Plato leest aan welke eigenschappen een waar politicus zou moeten voldoen dan kan je alleen maar vaststellen dat onze politici daar oneindig ver van verwijderd zijn.

 2. machteld zegt:

  Zeer raak gekozen titel ook (Peter verandert wijn in azijn). Van verzuring in de politiek gesproken!

 3. Yvo G zegt:

  In dit stadium van de politiek moet je al een goed psychopaat zijn om links terwille te zijn. (maar rechts òòk) Behoorlijk paranoïde zijn helpt wel. Verkiezingen organiseren en dan gewoon doordoen, terwijl je doet of je een regering wil vormen, en al rekent tot wanneer dat te rekken tot de volgende verkiezingen, waarna er weer gewoon voort wordt gedaan…. Een soort perpetuum, aangezwengeld door kermismolen-orgeldraaier Fluppe.

 4. piet spuug zegt:

  Interessant in het interview was wel over de strijd van de kleine man tegen het establishment. Beide partijvoorzitters hadden daar eigenlijk een punt, zowel Van Grieken over de import van armoede in volkswijken, als Mertens over geld dat er wel degelijk is in de samenleving, beter misschien rijkdom. Het probleem met zulke diametraal tegenover elkaar staande politieke opvattingen is dat ze meestal divergeren i.p.v. convergeren, ook al beweerde men reeds her en der in de media over de grenzen heen dat de kloof tussen links en rechts verleden tijd is. Gelijk nu ook weer doet men al die moeite om geld in te zamelen voor goede doelen, terwijl het geld eigenlijk voor het grijpen ligt, alleen moet men daarvoor op de goede plaats zitten en over de nodige kennis van zaken beschikken. De Warmste Week heeft een goeie 17,5 miljoen opgebracht, terwijl bij het CumEx-schandaal door banken aan de staatskas zo’n slordige 200 miljoen werd ontfutseld (in Duitsland bedraagt het over een periode van 20 jaar zelfs 31 miljard) en dat is dan nog maar één voorbeeld! Als politici daar nu eens aan één zeel zouden trekken? Het heeft natuurlijk weinig zin, als men het geld eerst gaat terughalen en men het vervolgens door ramen en deuren gooit. En men kan het ook niet blijven terughalen, maar men kan er wel door ramen en deuren blijven gooien… Rijden en omzien, is dat ook geen spreekwoord?
  https://moneytalk.knack.be/geld-en-beurs/belastingen/cumex-schandaal-wat-weet-u-over-de-grootste-belastingzwendel-in-de-europese-geschiedenis/article-normal-1537135.html

  • Paul zegt:

   Beste,
   Politici zetelen in de raden van bestuur van banken en goede doelen hebben die lucratieve postjes gewoonweg niet.
   Lijkt me dus nogal wiedes dat men de tak waarop men zelf zit, nooit gaat afzagen.
   Zelfs Bonobo’s weten dat, alleen politici willen het niet weten.

   • piet spuug zegt:

    De Vlaamse parlementsleden gaan toch inleveren op hun loon? Hoeveel was het? 5% of zelfs 10 %? Geef toe, dat is niet niks. De partijfinanciering moest ook nog eens nader worden bekeken (want het kon niet zijn dat partijen zo veel geld hebben dat ze makelaar in vastgoed spelen, bron HLN)? De PVDA wordt gefinancierd door de leden. Hoeveel bedraagt daar het loon van een volksvertegenwoordiger of mandataris, 2.000 euro/maand? Chapeau! Daar kan toch geen andere politieke partij tegen op! Maar decumul, daar hoort men zo niet meer van, behalve recentelijk nog bij de SP.A bij hun verkiezing van een nieuwe voorzitter waar men uitzondering op decumul wenste te maken. Uitspraak van Bart De Wever nog in De Morgen exact 5 jaar geleden over een halvering van het aantal parlementsleden : “We zouden dat kleinere aantal parlementsleden tot meer engagement kunnen aanzetten door een decumul van mandaten op te leggen, zodat ook bijvoorbeeld de burgemeester van Antwerpen moet kiezen tussen een parlementszetel en de sjerp.” Enfin, er is nog niet veel van in huis gekomen… Anton Günther, Duitse volkszanger en ‘Heimatdichter’, uitvinder van de ‘Lidpostkarte’, met zijn lied De fallische Politik uit het jaar 1920, zoals ze in de Bondsrepubliek dan zeggen : aktuell wie nie!

   • piet spuug zegt:

    Voor de tekst, melodie en tekening van dit lied, zie : https://www.facebook.com/Herzgebirge/posts/de-fallische-politikwie-schie-warsch-doch-in-alter-zeitsu-reden-itze-alle-leitdo/553100251460863/
    De taal van Anton Günther, de zanger van het Ertsgebergte, is het Saksisch, een Duits dialect dat in de huidige Duitse deelstaat Saksen (met als hoofdstad Dresden) wordt gesproken. Als kader rond het lied (zie afbeelding met ernaast het portret van de zanger) hangt een scheepstouw die als een lus doorheen het woord Politik gaat, waarvan de letters adders of slangen voorstellen die elk een eigen naam dragen : Wucher, Schwindel, Hass, Neid, Habsucht, Lüge, Zwietracht en Streit (woeker, zwendel, haat, afgunst, hebzucht, leugen, tweedracht en ruzie) met daarrond als titel Da fallischa niedertrachticha Politik (valse, gemene politiek).

    De fallische Politik

    Wie schie warsch doch in alter Zeit,
    su reden itze alle Leit.
    Do hat mer noch wos rachts in Mogn,
    es Volk dos hot sich aah vertrogn.
    Doch itze, ’s is ene wahre Schand,
    ’s is alles außer Rand on Band,
    on a dan ganzen Ugelück
    is schuld die Politik!

    Refrain :
    Drüm na mer doch lieber enn Strick
    fei lang on aah sei dick,
    on hänge se in der Feierest nei
    die fallische Politik;
    denn die hot ons ben Genick,
    die niedertrachtige, waggeschmissene,
    fallische Politik!

    Der Lehrgong will übern Maaster sei,
    der Togdieb macht es meiste Geschrei,
    mer find nirgnst meh Zefriedenheit,
    när Wucher, Schwindel, Haß on Neid.
    Es Gald dos is en Volk sei Gott,
    wos racht is werd verlacht, verspott,
    der Tanzbuden is en Volk sei Kirch;
    is dos e domm’s Gewirch.

    Refrain :
    Drüm na mer doch lieber enn Strick
    fei lang on aah sei dick,
    on hänge se in der Feierest nei
    die fallische Politik;
    denn die hot ons ben Genick,
    die niedertrachtige, waggeschmissene,
    fallische Politik!

    Sist gob ’s aabn Heiden, Jud on Christ,
    itze Bürgerliche on Sozialist,
    ’s haaßt Spartakist on Bolschewik
    on Kommunist, nu du Ugelück!
    Der aane is rut, der andere grü,
    e paar zerrn haar, die andern hi,
    doch, deß mir alle Menschen sei,
    dos fällt kan Menschen ei!

    Refrain :
    Drüm na mer doch lieber enn Strick
    fei lang on aah sei dick,
    on hänge se in der Feierest nei
    die fallische Politik;
    denn die hot ons ben Genick,
    die niedertrachtige, waggeschmissene,
    fallische Politik!

    Wos würn denn onnre Alten sogn,
    die täten de Händ übern Kopp z’samm schlogn,
    wos is aus ihre Kinner worn,
    die hobn doch alle en Verstand verlorn.
    Es gibt kaa Zucht, kaa Sittlichkeit,
    e jeder redt gelehrt, gescheit,
    de Köpp sei voll on es Herz is leer,
    dos is aabn onner Malär.

    Refrain :
    Drüm na mer doch lieber enn Strick
    fei lang on aah sei dick,
    on hänge se in der Feierest nei
    die fallische Politik;
    denn die hot ons ben Genick,
    die niedertrachtige, waggeschmissene,
    fallische Politik!

    Der Stiefelknacht werd kaa Ufenbank,
    der Zieg wächst aah der Schwanz net lang,
    e Ochs dos werd en Laabn kaa Kuh,
    aus Gros do werd kaa Haferstruh.
    Drüm loßt die ganze Streiterei,
    wenn mir waarn alle aanig sei,
    gemütlich on racht, wie de Alten warn,
    su waarn mer an besten fahrn!

    Refrain :
    Drüm nam mer itze alle enn Strick
    fei lang on aah sei dick,
    on hänge se in der Feierest nei
    die fallische Politik;
    denn die hot ons ben Genick,
    die niedertrachtige, waggeschmissene,
    fallische Politik!

   • piet spuug zegt:

    erratum : scheepstouw dat …

 5. Eric zegt:

  Van Grieken zou er goed aan doen zijn neus op te halen voor debatten met voorzitters van flutpartijtjes die, dorstig naar kiezers als ze zijn, alleen nog hun eigen braaksel en de leugens die hen op de tong liggen kunnen inslikken. Dat Peter Azijn te zuur is voor wijn ligt voor de hand. Als hij ooit aan de macht komt worden we met zijn allen op water en droog brood gezet. Zoals in Venezuela.

  • Paul zegt:

   Om eerlijk te zijn, het afgeborstelde typetje VB-er Van Grieken vertrouw ik voor geen cent.
   Peter Mertens is een dogmatische rasechte communist die alles afbreekt maar nooit enig concreet haalbaar tegenvoorstel doet.
   Zijn boeken lezen als pamfletten maar ik heb al teveel communisten aan het werk gezien om nog in hun dogma’s te geloven.
   De herverdeling waar ze voor staan is ondenkbaar als je weet dat de echte bazen in deze wereld de raden van bestuur van multinationals en grootbanken zijn.
   Wij zullen als maatschappij moeten kiezen tussen pest en cholera want een andere keuze is er helaas niet, ze zijn allemaal hetzelfde bedje ziek: machtsgeil en marionetten van hun respectievelijke achterban.
   Eens verkozen doen ze gewoon waar ze zin in hebben en wij kunnen de pot op.
   Dat is de trieste realiteit

   • willy zegt:

    Vertrouwt ge die Mertens dan ?Als ge moet kiezen tussen de pest en de cholera , dan kun je beter niet kiezen zoals er meer dan 1 miljoen gedaan hebben in Mei ll.
    Dat zijn van die signalen die niet opgevangen worden , blijkbaar .
    Als we ons moeten neerleggen bij deze al jaren durende komedie dan zijn we een bende verraders van de echte democratie .En dat is wat ontbreekt echte democratie , de verkozenen van vandaag zouden dan geen kans krijgen hun “goesting” te doen .
    Ik leg me er zeker niet bij neer , integendeel

   • Paul zegt:

    Ik vertrouw eerlijk gezegd geen enkele politicus meer. Ze liegen allemaal uit eigenbelang en eerlijkheid bestaat doodeenvoudig niet in politieke middens.
    Blanco stemmen is geen optie, dus stem ik op de meest verdienstelijke die meestal ergens onderaan staat want geen tijd voor populistische optredens in media en dus minder bekend.

   • Christel zegt:

    Mr. Paul, u bent niet alleen. Veel mensen geloven niet meer in politici, zeker niet die nu in de (zowel Vlaamse als federale) regering zitten. Ik zou ook niet meer weten op wie nog te stemmen. De gemeenteraadsverkiezingen heb ik aan me laten voorbij gaan, ging bewust naar la bella Italia, weg van het irritante ‘lawaai’ van de verkiezingen en de spam- pamfletten in de brievenbus. Bij de laatste verkiezingen twijfelde ik nog tussen een blanco- en foertstem. Heb het allebei gedaan. Er is gewoonweg geen sterke leider die echt veranderingen zou teweegbrengen en naar de noden en verzuchtingen van het volk luistert. Enkel zakkenvullers, die vooral de gewone werkende mens hard treffen en multinationals buiten schot blijven (zelfs VB stemde tegen minimumbelastingen voor deze bedrijven). Gisteren nog twee belastingaanslagen in de bus gevonden. Ik viel zowaar van mijn stoel door de gigantische bedragen. Politici…ze mogen de boom in. Allemaal.
    En azijn is ook nuttig. Voor het ontkalken van de (af)wasmachines en de waterkoker, het ontgeuren en verzachten van de was en propere ramen.
    https://www.feeling.be/gezond/9-dingen-kunt-azijn

 6. Ines zegt:

  Je moet al een hele grote politieke kluns zijn om na de vluchtelingencrisis van ’15 -’16 geen electorale soep te kunnen brouwen van die miserie als extreemrechtse voorzitter in wat voor willekeurig Europees landje dan ook, dus stop met die Van Grieken op te hemelen als zijnde een strategisch genie. Reken daarbij het brokkenparcours van n-va en tel uit je winst!

  • Paul zegt:

   Dan zijn alle politici van Europa klunzen want een passend antwoord heeft er nog geen enkele gevonden anders dan “Wir Schaffen Dass” met alle gevolgen van dien.
   Wij zijn niet het OCMW van de wereld en kunnen ons gewoonweg niet veroorloven dit te doen, anders gaat onze hele sociale zekerheid en welvaart naar de bliksem.
   Het zal dan ineens gedaan zijn met de Sherry Picking vanwege de migranten en laten we AUB ophouden met ze allemaal als “vluchtelingen” te benoemen.
   In hun landen van herkomst wordt er gewoon publiciteit gemaakt voor onze gulle sociale zekerheid en dat werkt als een echte magneet.

  • Eric zegt:

   Vluchtelingencrisis? U bedoelt die islamitische invasie van criminelen en parasieten, met aanslagen, massaverkrachtingen en een ontwricht continent als gevolg. Ik weet niet of van Grieken daar iets aan zou kunnen verhelpen, maar het VB heeft ook nog nooit de kans gekregen om dat te bewijzen. Dus laat het VB maar komen, ik kijk ernaar uit !

   • Yvo G zegt:

    En dan noemen ze op de VRT dat soort gebrainwashte moordenaars steevast “strijders”!!!

  • piet spuug zegt:

   Wat is extreem? In het interview waarvan sprake krijgt men van in het begin een stempel op het hoofd van extreemlinks of extreemrechts. Wat in de ene periode in de geschiedenis extreem is, wordt later de grote massa, allemaal relatief! Fascist is hier bij ons een scheldwoord. In Italië zijn er middens waar men aan proletarisch verzet doet en waar fascist helemaal geen scheldwoord is, integendeel. In Vlaanderen kennen ze op dat gebied van de wereld niet. Dat ze hier maar goed opletten of de dag gaat komen dat Auschwitz nog veel te klein gaat zijn. Van Grieken was dan nog beleefd, hij kon ook beginnen schelden zijn…

   • Yvo G zegt:

    Neen, dat kon hij niet. Dan hadden ze Dewinter maar moeten laten doen. gegarandeerd richting kiesdrempel. Dewinter heeft het VB naar de kloten geholpen.

   • piet spuug zegt:

    @Yvo G
    Van Grieken had een politieke zending met een bepaald doel en werd eerst een beetje in de rol van Mission Impossible geduwd… Ik ken de regels niet, maar het is misschien wel waar dat politiek Stratego is, in Belgische context dan Stratego voor gevorderden.

 7. Raf Torfs zegt:

  Van Grieken is wat mij betreft een reus in de Vlaamse politiek.Ik hoop hem nog jaren te kunnen meemaken als Vlaamsnationale leider en dat hij ons naar het onafhankelijkeinde Vlaanderen mag leiden.

Reacties zijn gesloten.