Kortbericht: knelpuntberoep

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoonGoed nieuws: ondergetekende komt, na een schimmig bestaan van schrijver-columnist eindelijk in aanmerking om een volwaardig beroep uit te oefenen: een Pandur-pantservoertuig besturen, zoals het Belgisch leger er 36 heeft rondrijden. Voor een bedrag van 31 miljoen krijgen ze een Midlife-Update (!) met meer technische snufjes en een dikker pantser, maar dat gaat ten koste van wat beenruimte. De maximum lengte van de bestuurder is nu haarfijn vastgelegd op 168,6 cm, waardoor ik nog 6 millimeter speling heb voor onwaarschijnlijk geachte haargroei.

Er was overigens wat opschudding ontstaan over de aanpassingswerken, en het feit dat je er letterlijk gekneld in zit als een sardine, tussen zetel en stuur en al de rest. De legervakbond beschouwt de gemoderniseerde Pandurs zelfs als ‘rijdende doodskisten’, wat ze voorheen ook al waren, want een pantservoertuig dient nu eenmaal om door de vijand te worden uitgeschakeld.

Toch kijk ik uit naar de jaarlijkse kersttoespraak van zijne majesteit Koning Filip, neen, sorry, dit hoort bij een andere column, ik bedoel: de dag dat ik aan het stuur van zo’n doodskist mag plaatsnemen. Maar, zult u zeggen, heer Sanctorum bent u niet wat te oud om nog in aanmerking te komen voor een job als beroepsmilitair?
Inderdaad, maar wederom is het lot me gunstig gezind, want het Belgisch leger heeft, in het kader van de Warmste Week, besloten om de 36 geupdate en strategisch waardeloos geworden tankjes te schenken aan een goed doel, meer bepaald het Hulpcentrum voor Personen met een Longitudinale Beperking (H.P.L.B.), dat zijn gewoon dwergen, en ik sta bovenaan op de wachtlijst dankzij mijn goede connecties met de onderwereld.

U kunt het zich voorstellen: binnenkort werk ik mijn lezingtoernee verder af in een Pandur, dat is wel nodig daar het evenement hevige voorstanders maar ook fanatieke tegenstanders aantrekt.
Nog een wetenswaardigheid: de Pandur is van Oostenrijkse makelij. Het woord zelf is etymologisch verwant met onze ‘pandoering’, maar komt van het Hongaarse pandúr,… dat zowel politie-agent als gangster kan betekenen, al naar gelang de context.
Daarmee wordt de transformatie van een stukje militair apparaat in een intellectueel-subversieve éénmanskolonne een feit. Ridderlijke idealen kunnen nu opnieuw openbloeien.
Ik merk nu pas dat het geen zeer vredelievende boodschap is op kerstavond. Niettemin, pandurisering, onthou dat woord.

Dit bericht werd geplaatst in Kortberichten. Bookmark de permalink .

8 reacties op Kortbericht: knelpuntberoep

 1. Koenraad zegt:

  Toch een probleempje: wanneer zo’n Pandur volop te velde struinend een schot voor zijn/haar (?) boeg te verduren krijgt, kunnen de kortegepote soldaatjes niet zo vlug naar veiliger oorden heen spurten als hun langbenige collega’s. Zoals altijd heb elk voordeel z’n nadeel.

 2. willy zegt:

  In tijden van moderne oorlog is dit voertuig onmondig om enig belang te spelen .
  Dit was dus weeral een van de zoveelste miskopen van het Belgisch leger , dat blijkbaar zijn rol in de N.a.v.o. en de rest van de wereld niet schijnt of wil aanvaarden (als meelopertje)

 3. siegfried zegt:

  Geluk is altijd voor de anderen! Ik ben een paar centimeter te groot.

 4. Yvo G zegt:

  De afbeelding alleen is al voldoende komisch! Trouwens, dat ding kan niet anders dan op een vlak stuk rijden: Het massamiddelpunt, rekening houdend met de herseninhoud, ligt véél te hoog.

 5. Ines zegt:

  Je moet al een hele grote politieke kluns zijn om na de vluchtelingencrisis van ’15 -’16 geen electorale soep te kunnen brouwen van die miserie als extreemrechtse voorzitter in wat voor willekeurig Europees landje dan ook, dus stop met die Van Grieken op te hemelen als zijnde een strategisch genie. Reken daarbij het brokkenparcours van n-va en tel uit je winst!

  • Eric zegt:

   De politieke ‘klunzen’ (het zijn in werkelijkheid misdadigers die terechtgesteld zouden moeten worden) zijn zij die de islamitische invasie van ’15-’16 en voordien veroorzaakt hebben: Obama, Killary Clinton, Sarkozy, Merkel, Jüncker en alle politici van de traditionele partijen in West-Europa. Zij hebben de Europese beschaving op de helling gezet, zij hebben op een schandalige wijze de Rechten van de Mens aan hun laars gelapt. In Vlaanderen zitten ze nog op de troon, maar het zal niet lang meer duren. De strop verdienen ze !

Reacties zijn gesloten.