De warmste week in de slimste stad: glimlach, u komt in beeld

Over ontluikende ‘smart cities’, de gelijkenis tussen Peking en Kortrijk, en de keerzijde van het begrip ‘verbondenheid’  

warmsteweekDe Warmste Week, het jaarlijkse goede-doelen-spektakel van de openbare omroep, nadert zijn climax. Epicentrum van het gebeuren is dit keer de stad Kortrijk. Honderd drumstellen trokken het gebeuren op gang voor wie hardhorig mocht zijn. Drie dj’s van Studio Brussel zorgen op de Grote Markt voor non-stopradio tot kerstavond, honderden Vlamingen begeesteren duizenden volksgenoten met warme verhalen, en dat op een moment dat we naar de warmste Kerstmis sinds een eeuw gaan. Is dit soort hitteverwekkende evenementen nog wel verantwoord? Ja, want het is reclame voor Studio Brussel, de talrijke BV’s die er elkaar voor de voeten lopen, en het geeft uiting aan verbondenheid die we rond de kersttijd obligaat moeten voelen, ook al wordt het woord kerst overal geschrapt wegens te gevoelig voor de islamitische medemens.

Teveel WC-papier

QuickieOver verbondenheid gesproken. Toevallig (?) heeft Kortrijk zich als een van de eerste steden in Vlaanderen tot smart city uitgeroepen. Een slimme stad dus, en dat slaat niet op het gemiddelde IQ van de bewoners maar wel op de vooruitziendheid van Mister Q, zijnde burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD, rechts op de foto) die een tandje bijsteekt inzake city marketing.

De stad heeft namelijk een langlopend contract afgesloten met overheidsbedrijf Proximus, waardoor men via ‘monitoring’ van het GSM-gebruik 24/24u kan nagaan wie zich waar en wanneer bevindt. Monitoring, onthou even dat woord. Er wordt verzekerd dat het enkel om bezoekers gaat en geen bewoners, dat men enkel de toeristische stromen in kaart wil brengen, en dat de data anoniem zijn. Dat zal wel. Tegelijk zijn er nu al plannen om het systeem uit te breiden en ook aan het betaalkaartgebruik van Maestro, Visa en Mastercard te koppelen, zodat men precies weet wie waar wat gekocht heeft. Met als uitsmijter: een heus gezichtsherkenningssysteem, uitgerold dankzij een dekkend cameranetwerk. Allemaal anoniem dus.

Om zo snel een paar essentiële klassiek-liberale burgerrechten te verkopen moet je Quickie heten.

Hier en daar worden wenkbrauwen gefronst: m zo snel een paar klassiek-liberale principes te verkopen moet je soepel van geest zijn en Quickie heten. Principes zoals daar zijn: vrijheid van bewegen, integriteit van het individu, en een gezond wantrouwen tegen de almachtige overheid die zich met alles bemoeit. Maar gezien Quickie nu zelf de overheid is, omarmt hij als moderne liberaal de technologie om die overheid dichter bij de burger te brengen, en neem dat laatste zeer letterlijk. In eerste instantie gaat het inderdaad om commerce en marketing, onder de prangende vraag: wie koopt wat? De shoppers kunnen dan via hun VISA-kaart gemonitord worden op hun koopgedrag, informatie die dan misschien weer analytisch kan gebruikt worden, zoals dat heet.

Toeristen anderzijds die alleen maar rondkijken en geen toegevoegde waarde betekenen, in Knokke gekend als frigoboxtoeristen, kunnen dan worden uitgeselecteerd en ontmoedigd om in de bruisende Kortrijkse binnenstad nog rond te hangen. Ook Quickie’s partijgenoot Arne Vandendriessche, schepen van economie en middenstand én CEO van een informaticabedrijf, ziet het helemaal zitten. Samen zullen ze, helemaal anoniem, de kassa’s laten rinkelen en en passant shoppers met gepaste commerciële boodschappen verblijden. Hoe warm kan een week zijn.

PekingZo’n feest vereist natuurlijk wel enig overzicht. Veel mensen samen, dat betekent warmte en verbondenheid, maar ook de noodzaak om verder te monitoren en te zien of iedereen zich wel netjes gedraagt.

Gezichtsherkenning is een technologie die we kennen van Facebook, waar er nu al naar hartenlust getagt wordt, dat betekent: je loopt met je geheime minnaar/minnares niets vermoedend op de Antwerpse Meir, en binnen drie uur weet heel de wereld dat je daar was. Dat is echter maar klein bier vergeleken met de fotodatabanken die in China worden uitgerold. Daar zijn momenteel 170 miljoen straatcamera’s geïnstalleerd, het streefdoel is 570 miljoen, dat is één camera per twee Chinezen. Men spoort er criminelen mee op, verkeerszondaars, maar er wordt -echt waar- ook gemeten hoeveel vellen WC-papier iemand gebruikt in een openbaar toilet. Wie er meer weg ritst dan strikt nodig, kan op een zwarte lijst terecht komen: alles wordt in een puntensysteem verwerkt, dat het regime toelaat om goede burgers van slechte te onderscheiden.

Safety first

camerasMeer camera’s dus, voor meer burgerzin. Het gemak waarmee de homo sapiens anno 2019 dat aanvaardt, van Peking tot Kortrijk, is verbazingwekkend, maar ook weer niet. Gevoed door argumenten die met criminaliteitsbestrijding te maken hebben, werd de straatcamera eerst een veiligheidskwestie, vervolgens een city-marketing-speeltje, en tenslotte een instrument dat neigt naar de totale controlemaatschappij. Andermaal: dat een liberaal als Van Quickenborne daarmee koketteert, bewijst dat liberalisme en communisme perfect te combineren zijn.

De deal is, dat we privacy inleveren om onze veiligheid te verhogen: in principe zijn we allemaal potentiële zakkenrollers en terroristen.

De controlemaatschappij waar iedereen zichtbaar is, heeft op die manier twee stamvaders: de zorgende, voorzienige patriarch die het volk beschermt tegen criminelen en ander gespuis, en het alomtegenwoordige Oog, de overheid die alle burgers 24/24 surveilleert, nu die camera’s daar toch hangen. Tien jaar geleden werd daar nog over geprutteld, nu vindt iedereen die camera’s normaal en is heel de privacy-discussie een achterhoedegevecht. De deal is, dat we privacy inleveren om onze veiligheid te verhogen: in principe zijn we allemaal potentiële zakkenrollers en terroristen. Waarbij men zich kan afvragen in hoeverre het onveiligheidsgevoel niet nuttig is voor die overheid om haar grenzen te verleggen. Denk maar aan de beruchte Patriot Act die George W. Bush invoerde na 11 september 2001.

Terecht betoogt Matthias Dobbelaere-Welvaert dat de inkapseling in een groots, alomvattend datasysteem heel geleidelijk gaat. Op stedelijk niveau begint het met monitoring van het lokale toerisme, en het eindigt met Pekinese toestanden. Op die manier ontstaat er een brede grijze zone waarin de smart cities evolueren tot gecontroleerde publieke ruimtes die zich tot in de slaapkamer uitstrekken, dit alles beschreven in dystopische klassiekers als Brave new world en 1984. Big Brother is alive and kicking, het is voor uw eigen welzijn, beste mensen, er wordt goed voor u gezorgd maar u mag geen geheimen hebben. Nazi-propagandaminister Joseph Goebbels voegde er met enige zin voor sarcasme aan toe: ‘Wer nichts zu verbergen hat, hat auch nichts zu befürchten’ (wie niets te verbergen heeft, hoeft niets te vrezen).

Amusante noot: terwijl in sneltempo de slimme steden volgehangen worden met camera’s om uw doen en laten te monitoren, wandelen zware jongens de gevangenis uit omdat ze de dode hoeken kennen waar geen camera’s hangen of waar ze defect zijn: er is gewoon geen geld voor. Een kwestie van prioriteiten.

Warm en koud

kippen_afspraakTerug naar de Warmste Week, en waarom Kortrijk dé plek is om dat feest van de verbondenheid te celebreren. De emo-show waar dj’s in tranen uitbarsten als er weer een rond cijfer wordt gehaald, BV’s zich verdringen om een publicitair graantje mee te pikken, trotse politici een cheque met belastinggeld komen afgeven, en de gulle Vlaming zichzelf mag strelen: ‘U was weer fantastisch’. Maar over al die goede bedoelingen van lieve mensen en de luid uitgeroepen solidariteitsmotto’s hangt een sentimentele mist die ik zonder meer met volksverlakkerij in verband breng.

Het idee dat Vlaanderen warm en solidair is, onder auspiciën van de publieke omroep en de Koning Boudewijnstichting, is namelijk ook een mantra van de politieke correctheid die verlangt dat mensen niet teveel vragen stellen, bijvoorbeeld rond de technologie van smart cities en hun enthousiaste bezielers. Door alsmaar de verbondenheid te propageren, worden reflexen van kritisch burgerschap gedempt en als verzuringsfenomenen weggezet. Niet toevallig is de VRT met die Warmste Week dé gangmaker van het totalitaire verbindingsdogma.

Onze westerse variant op de controlestaat kan niet anders dan passeren via slogans rond gezelligheid en verbondenheid

Dit gaat dus wel degelijk over burgerrechten en dissidentie. Je wordt (nog) niet opgesloten, maar al wie niet klakkeloos meegaat in de warmte is alvast een koude kikker, iemand met ‘een probleem’. Pretbedervers bijvoorbeeld die wijzen op de gelijkenissen tussen wat zich in Peking afspeelt en het gesurveilleerde emo-orgasme in Kortrijk. Kankeraars die het bizar vinden dat een kerstmarkt geen kerstmarkt meer mag heten. Zeveraars die vinden dat kinderarmoede een beleidsprioriteit hoort te zijn en geen liefdadigheidsdoel. Onverbeterlijke pain-in-the asses zoals Edward Snowden en Julian Assange, die wél de keerzijde van de door veiligheid bezeten controlestaat uitbrengen. Inclusief de eventuele allianties tussen die staat en haar grootste vijand.

De zogenaamde warme samenleving die ons onder veel decibels wordt aangeboden, spoort perfect met de kilte van het machts- en controle-apparaat, straffer nog, het is een deken dat dit apparaat helemaal omwikkelt. We leven in een democratische rechtstaat, het zal dus wat kunst- en vliegwerk en veel blabla vereisen om Big Brother geruisloos te introduceren. De Warmste Week is het perfecte glijmiddel: onze westerse variant op de controlestaat kan niet anders dan passeren via slogans rond gezelligheid en verbondenheid. Daarom is Quickie, na de diep betreurde Steve Stevaert, een postmoderne profeet en een leider die begrepen heeft dat ideologieën er niet meer toe doen. De kerstmarkt van de 21ste eeuw heet gewoon smart city, hij duurt een heel jaar en iedereen komt op TV. Wist u trouwens dat de burgemeester van Kortrijk een niet onverdienstelijk drummer is? Zalige kerst aan al wie zich daar nog iets bij kan voorstellen.

Dit bericht werd geplaatst in Burgerzin en onzin. Bookmark de permalink .

17 reacties op De warmste week in de slimste stad: glimlach, u komt in beeld

 1. siegfried zegt:

  Waar en wanneer heeft Goebbels die uitspraak gedaan? En waarop had deze betrekking? Het lijkt me uit zijn verband getrokken.

 2. Paul zegt:

  U weet toch wat Einstein ooit zei: er zijn twee dingen oneindig, het heelal en de menselijke domheid, alhoewel ik van het eerste nog niet zeker ben.
  Daarmee is voor mij alles gezegd in deze materie want mensen zijn zo dom dat ze erom vragen.
  Zelf ga ik gewoonweg niet meer naar zo’n “slimme stad” punt uit, alhoewel ik niets te verbergen heb maar nog steeds vind dat de overheid geen zaken heeft met mijn bestedingspatroon.

 3. Koenraad zegt:

  Om die reden zijn ook de rostjes van 0,01 en 0,02 euro afgeschaft. Straks volgt het laatste rostje van 0,05 euro. Daarna die van 0,10 euro, enz. enz. De smart cities zullen ons verplichten om voor elke aankoop de bankkaart te gebruiken. Dan kan elke uitgave “gemonitord” worden. Hé kleine, je hebt gisteren al een ijsje gekocht. Zo niet manneke, dat is slecht voor de tandjes. Ofwel koop je nu toch een ijsje, maar dan wel met €0,50 toeslag voor de tandartsenfederatie. Als goed doel. Ofwel kies je nu voor een glas water. Een jonge juffrouw tankt voor de 2de keer in één week aan haar smart pompstation. De pompbediende stelt dat vast aan de hand van haar nummerplaat en haar gescande betaalkaart. Zo niet madammeke, dat storend gedrag stoot teveel CO2 uit. Ik zal dus €10 extra moeten aanrekenen voor het klimaatplan. Je kunt die extra’s vermijden door voortaan met de fiets, dan neem je de trein in Gent en dan terug met jouw 2de fiets naar de industriezone van Sint-Niklaas (waar daar komen geen bussen) waar je nu flexi-werkt. Dat is nu al je 4de pilsje, gepensioneerde sloeber! Je hebt er wel 2 getrakteerd, maar dat telt niet. Jouw bankkaart meldt me dat je vandaag boven je pilslimiet zit. Dat kan zo niet verder. Ik ben als waard verplicht nu €2 extra aan te rekenen en door te storten naar het preventief alcohollimietbudget van de federale politie. Enz. enz. enz. Leve de ongelimiteerde verplichte goede doelen !

  • Genoeg Kontdraaierij zegt:

   Strakke comment. Vergeet bovendien niet dat zonder cash geen economische transacties mogelijk zijn wanneer de IT-infrastructuur plat ligt.

  • Eric zegt:

   In meer totalitaire landen als Zweden is het al zover dat burgers niet meer met cash geld kunnen betalen. Nederland volgt gedwee, ook daar wordt baar geld geleidelijk afgeschaft. In Vlaanderen gaat het trager, maar dat betekent niet dat ook bij ons de eerste tekenen niet zichtbaar zouden zijn. Probeer in Antwerpen-stad maar eens een parkeerbon te kopen zonder eerst je nummerplaat in te tikken. Sinds enige tijd is dat onmogelijk.
   Ik heb me al afgevraagd of dit de reden is waarom de machtige EU-kaste lang geleden reeds heeft beslist op dit continent een terroristische cultuur te ontvangen en te pamperen. De perversiteit van machthebbers, ook in de zogenaamd democratische landen, is grenzeloos, daarover bestaat geen twijfel. Door de sponsoring en het propageren van een in se crimineel geloof is men erin geslaagd de modale burger te overtuigen van de noodzaak van camera’s. Het collectieve onveiligheidsgevoel dat naar aanleiding van de islamisering van West-Europa is ontstaan heeft de veiligheidsindustrie geen windeieren gelegd, terwijl de politici hun wurggreep op de privacy erdoor konden verstrakken.

   • willy zegt:

    Dat is een van de redenen dat waarom de UK deze EU bemoeial einde januari zal verlaten , ben een beetje jaloers

 4. Yvo G zegt:

  Hmmm…. Een overheerlijk zuurtje! En ijskoud. Deze snoepjes moesten er meer te verkrijgen zijn!

 5. Gie Panis zegt:

  Dit is op Zone7R herblogden reageerde:
  Johan Sanctorum slaat de nagel op de kop!
  Big Brother sluipt steeds dichterbij. De overheid krijgt steeds meer controle over het staan en gaan van haar burgers. Hoeveel betaalde u al teveel aan Proximus? (of een andere provider?)

 6. aghasee zegt:

  Ach ja. Camera’s en elektronische transacties.
  Wat te denken van ene Jambon die een database wil met de instellingen van de verwarmingsketels? Straks gekoppeld aan de ‘slimme’ water- gas- en elektriciteitstellers?
  U weigert een dikke trui aan te doen om naar ‘Thuis’ te kijken? Zahlen bitte. Wassen na zonsondergang? Dat is dan zoveel euro extra.
  Voor uw eigen veiligheid én het klimaat natuurlijk.
  Orwell kon het zo gek niet bedenken.

  • aghasee zegt:

   Trouwens, let op mijn woorden: de verplichte rookmelders worden straks verplichte ‘slimme’ rookmelders. U rookt een beetje teveel, we gaan uw bijdrage voor de zorgkas moeten aanpassen mevrouw.

 7. Yvo G zegt:

  Uiteindelijk draait het om de totale controle en het volledige kaalpluimen van de kleine man. Met de europese raad als keizer en de erfelijke politieker kasten als vazallen en sherrifs van Nottingham.

 8. Marc zegt:

  Het alomtegenwoordige Oog… Dit doet me denken aan die bordjes die vroeger in de woonkamers hingen van brave katholieken (en nu her en der nog in naar nostalgie strevende cafe’s): ‘God Ziet U, Hier Vloekt Men Niet ‘. Dat gaf mij toen ik klein was ook al zo’n gevoel van voortdurend bekeken te worden. Alleen was daar toen niets van aan (God interesseert zich geen knijt voor ons doen en laten), nu is het jammer genoeg maar al te waar, met dit verschil dat ‘God’ door ‘Overheid’ moet veranderd worden. ‘Big brother’, inderdaad… Het zal ook wel zijn voordelen hebben zekers, maar al met al bezorgt het me een onaangenaam gevoel.

 9. dirk zegt:

  Voor de Warmste Week van 2020 denk ik aan een wafelenbak ten voordele van mensen zoals Johan Sanctorum. Zijn gefrustreerd bijeengeharkt amalgaam van hierboven maakt duidelijk dat er in Vlaanderen, de beste plaats waar een mens anno nu kan leven ( toch? of heeft iemand een andere plaats voor ogen, noemen dan!), nog heel wat mensen zijn die onze warme hulp nodig hebben. De idee hebben dat men hier in Peking leeft, dat is toch verschrikkelijk? Zo’n mensen hebben onze hulp nodig.

 10. joke calcoen zegt:

  Over Kortrijk

  Verstuurd vanaf mijn iPad

Reacties zijn gesloten.