Wat wil de Vlaming?

Ook na een desastreuze peiling gaan de establishmentpartijen over tot de orde van de dag, en doen de media alsof er niets aan de hand is

meir4Was will das Weib?’- vroeg de hoogbejaarde Sigmund Freud zich bijna een eeuw geleden af, mijmerend over het raadsel genaamd vrouw. Zo zouden politicologen vandaag ook de vraag kunnen stellen: wat wil de Vlaming? Het blijft opmerkelijk stil na de toch wel onthutsende peilinguitslag, besteld door Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir, waarin het Vlaams Belang doorgroeit naar 27,3 procent en hiermee voor het eerst de grote rivaal N-VA onttroont. Men nam er nota van en ging over tot de orde van de dag, alsof het een weersvoorspelling betrof: geen witte kerst, mensen, sorry.

De  stilte na deze donderslag mag verbazen, maar anderzijds ook weer niet: de mainstream media lijken afgesproken te hebben om het cijfer wat tussen de plooien van het andere nieuws te verstoppen, en meer aandacht te schenken aan de business as usual van het slabakkende federale formatiegebeuren én de wedervaren van de kersverse Vlaamse Zweedse coalitie bis, waarvan de leden nu al over de straat rollen. Zelfs de krant die de peiling publiceerde, Het Laatste Nieuws, constateert de verschuiving droogjesweg zonder er veel conclusies aan te verbinden.

Poppenkast

debat VRTEdoch, laat de laconieke manier waarop het Wetstraatmilieu verder moddert, onder het oog van de voltallige pers, nu net een van de pijlers zijn van het VB-succes: één op de drie Vlamingen heeft zijn/haar bekomst van de Belgische chaos en het Vlaamse draaikolkje daar vlakbij. Men wil politici die regeren zonder kouwe drukte en die oplossingen bedenken, in plaats van problemen te creëren en zich te verliezen in kindertuintoestanden. Er is geen federale regering, maar ook op het Vlaamse niveau wordt er nu al meer gekibbeld dan bestuurd.

Het Vlaams Belang oogst zonder twijfel wat de establishmentpartijen zaaiden: een onvervalst dégout van het slecht theater dat politiek heet.

De pers? Jawel, ze kunnen er niet genoeg van krijgen, zie het quasi-orgasme van Ivan de Vadder en de verzamelde opiniërende hoofdredacteurs, bij elke wind die uit een partijhoofdkwartier komt. De Vlaming neemt met toenemende verbijstering kennis van wat de televisie en de kranten dagelijks voorschotelen: een slechte poppenkast van acteurs die er maar niet genoeg van schijnen te krijgen, terwijl de zaal leegloopt. We kiezen politici als ‘goede bestuurders’, maar in plaats daarvan krijgen we lilliputters die mekaar proberen voetje te lichten.  Ook de voorzitter van de partij die alles ging veranderen lijkt te zijn weggezakt in dit moeras, ondanks wat gemompel over confederalisme. Dat is een grote ontgoocheling waarvan men de impact nog niet goed schijnt te beseffen. Het momentum is weg, en daarmee een hoop illusies verdampt.

Het Vlaams Belang oogst zonder twijfel wat de establishmentpartijen zaaiden: een onvervalst dégout van het slecht theater dat politiek heet. Een afkeer van de Machiavellistische trukendoos, de manier hoe Magnette, De Wever en al de rest verder kaarten met ‘wat de kiezer hen toebedeelde’, onderwijl vals spelend en elkaar bedottend. Toch zie ik in die virtuele VB-proteststem ook een vorm van idealisme, een verlangen naar iets beters, anders, hoogwaardigers dan het vertoon dat ons nu ten deel valt. De Vlaming wil af van de politieke huichelarij, de particratie, de zelfbediening, de Eurocratie, het gevoel van vreemde te zijn in eigen land… maar gaat ook voor levenskwaliteit, meer zorgzaamheid en hulp voor mensen die het echt nodig hebben. En vermits links de ’gewone’ man en vrouw al lang opgegeven heeft, komt die Vlaming bij het VB uit.

Van vlees en bloed

lamgods

Voor het Lam Gods plukten de gebroeders Van Eyck hun modellen van de straat

Toevallig (?) werd zopas de zeven jaar durende restauratie afgerond van het belangrijkste schilderij dat de Vlaamse schilderkunst ooit voortbracht: De Aanbidding van het Lam Gods (omstreeks 1430) van de gebroeders Van Eyck, weliswaar zonder het zoekgeraakte paneel van de Rechtvaardige Rechters. Geduldig moesten laag na laag overschilderingen verwijderd worden, waarbij onder meer Adam en Eva in heel hun glorieuze naaktheid terug tevoorschijn kwamen. Tot en met het gedetailleerde schaamhaar, want preuts waren ze toen niet.

Dit schilderij gaat niet alleen over het mystieke lam, maar ook over het goede leven in het hier en nu

Over de betekenis van dit werk zijn bibliotheken vol geschreven, want mystiek laat zich nu eenmaal niet vatten in schema’s. Ik beperk me tot een interessante hypothese die ook door theaterregisseur Milo Rau in het NTGent werd vorm gegeven: voor dit schilderij stonden ‘gewone’ mensen van vlees en bloed model. Het is dus eigenlijk een groepsportret van anonieme Gentenaars, toen hun trotse stad in een cultureel en socio-economisch zenith stond. Of moeten we spreken van een opiniepeiling?

Deze ‘populistische’ kijk houdt meteen ook een politieke boodschap in: de harmonie tussen mens, samenleving, natuur en kosmos, uitgedrukt in een geometrisch perfecte compositie, is een project dat wij zelf moeten aangaan. Wij, burgers moeten de macht sturen, niet omgekeerd, en een maatschappij zonder samenhang, zonder mededogen, is er geen. Dit schilderij gaat bijgevolg niet alleen over het mystieke lam, maar ook over het goede leven in het hier en nu, participatie en sociale rechtvaardigheid binnen een organische gemeenschap. En waarom de restauratie van het Lam Gods misschien ook wel een zoektocht is naar de ‘gewone’ Vlaming die in Adam en Eva oorspronkelijk gerepresenteerd werden.

1500 euro minimum pensioen

Adameneva

En hier kom ik weer tot de curieuze uitslag van de recente peiling. Men vergeet snel dat het Vlaams Belang een minimumpensioen van 1500 euro in zijn verkiezingsprogramma opnam, waarmee het lijnrecht inging tegen de visie van de flamingante geestesgenoot die vooral wil besparen op de sociale voorzieningen. Idem dito voor andere ‘linkse’ VB-voorstellen zoals verlaging van de BTW op elektriciteit, de verhoging van de uitkeringen tot de armoedegrens, en het versneld wegwerken van de wachtlijsten in de zorg. Als de partij vandaag bijna een derde van het Vlaamse kiespubliek kan bekoren, dan is het ook en misschien vooral wel daarom: samen met een afkeer van het politiek theater is er een verlangen naar een betere, billijkere samenleving, die gegrondvest is op een organische identiteit, een gevoel van thuis-zijn.

Het schrikbeeld van een VB-tsunami bij nieuwe verkiezingen zal de establishmentpartijen naar elkaar toe drijven en ons opzadelen met nog meer van hetzelfde.

Die samenleving is vandaag ver weg. Geen enkel schilderij is zo dikwijls gestolen, vervalst, gedemonteerd, gecensureerd als ‘ons’ Lam Gods. Het lijkt wel een metafoor voor de politieke verkorzeling die Vlaanderen eeuwenlang zelf meemaakte, vanaf het uiteen vallen van de 17 Provinciën tot vandaag. België is compleet uitgewoond, maar de Vlaamse deelstaat-in-wording lijkt nu al aangetast door dezelfde sclerose. Het schrikbeeld van een VB-tsunami bij nieuwe verkiezingen zal de establishmentpartijen naar elkaar toe drijven en ons opzadelen met nog meer van hetzelfde.

Om op de beginvraag te antwoorden, en na lezing van het gerestaureerde 15de eeuwse schilderij: de Vlaming wil goed bestuur zonder veel gedoe, een (gezond) stuk vlees op zijn bord, het gevoel van thuis te zijn in eigen land, op tijd en stond een muzikale noot en een onbezorgde oude dag. Natuurlijk kan de partij van Tom Van Grieken al deze verwachtingen niet vervullen. Komen ze aan de macht, dan zullen ook zij het spel meespelen, beloften inslikken en vervallen in de oude tics van de politique politicienne.

Maar er is dus het Lam Gods, als belofte, als visie, als raadsel. Dat spiegelpunt tussen vandaag en zeshonderd jaar geleden intrigeert me. Misschien moeten we nog beter kijken, nog dieper in het beeld gaan, nog meer retouches afpellen. Waar is het misgelopen en hoe herstellen we de fout? TV-debatten of talkshows geven het antwoord niet, grote kunst van eigen bodem heel misschien wel.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

22 reacties op Wat wil de Vlaming?

 1. Michaël zegt:

  Er is een groeiende ontevredenheid bij de mensen. Dat zie ik ook bij collega’s op mijn werk. Alle plannen die de directie onderneemt worden op kritiek onthaald. Hetzelfde zie je op wereldvlak, alle politieke leiders liggen onder vuur. Ik weet niet of dit komt omdat we het allemaal slechter hebben dan de generaties voor ons. Als ik drie generaties terug ga in de tijd, dan denk ik dat zij minder rijkdom hadden. Wel konden ze meer feesten, hadden ze meer sex, enz… De medemens is anoniemer, we komen ze tegen, gefrustreerd in hun SUV, agressief en overtuigd van het eigen gelijk. Je wil ze niet meer ontmoeten, je medemensen, en dat zorgt voor frustraties. En daarnaast zorgt ook de pers ervoor dat alles naar de kloten gaat, natuurlijk.

  • willy zegt:

   Drie generaties geleden waren er even veel “rijken ” en “armen ” als nu .
   Er was geen telefoon , jawel in de telefooncentrale in de stad of bij de dokter of notaris .
   Dat waren ook de enige die een auto hadden .Wij hadden wijkfeesten , dansen in de straat voor groot en klein .We hadden meer sex omdat we tevreden waren met wat we hadden .
   We hadden pas ontdekt dat ( dank zij onze “vrienden” de bevrijders) het mogelijk was dingen te verwerven op krediet om zo onze status te verbeteren .De banken waren strenger dan nu ; was ook normaal ; alles was verwoest door de oorlog en de wederopbouw leverde hen geen windeieren op.Maar we waren gelukkig!
   De TV werd ontdekt , wat een wonder , maar ook in den beginne voor die het konden permitteren , wij gingen bij andere kijken en waren tevreden na de uitzendingen .
   Dan kwam stilaan de kentering , de “pil” werd officieel toegelaten in de apotheek niettegenstaande de nevenwerkingen nog niet volledig waren uitgeklaard..
   Toen ontstond de wederopstanding van de vrouw ; een paar sterke elementen ontpopten een storm van protest tegen hun “slavernij” , “baas in eigen buik ” en andere one liners.
   De jaren 60 waren die van de flower power generatie make love not war “poppen niet kloppen ” Het ging van dan in een stroomversnelling .De resultaten van de pamper generatie was al duidelijk zichtbaar . Overdaad aan alles , van verbruiksgoederen tot diensten .
   Het gevolg laat zich raden , egoïsme , zelfvoldaanheid , hebzucht .,mijn naam is Alexander ; alles voor mij en niets voor een ander .
   Toen kenden wij nog onze buren , hielpen mekaar want we zaten allemaal in de miserie na het bombarderen van helen straten .Nu kent men zijn buren niet meer , want het interesseert hen niet meer (alleen wanneer ze iets nodig hebben dan kennen ze ineens dat er toch nog iemand naast hen woont) ; dit is evenzeer in de stad als het platteland zichtbaar .Onze generatie is al degelijk uitgedund en vervangen door anderstaligen.
   Tijdens de zaterdag shopping waan ik me soms in Marokko , Turkije of Roemenië
   Op politiek vlak was er toen ook een torenhoge staatsschuld door miskleunen zoals nu , alleen nu is het nog erger .
   Aangezien we de statuten van 1830 niet kunnen veranderen, voor een nodige en uitgebreide staatshervorming ; zijn wij gedoemd om verder lijdzaam toe te zien hoe mlnderheden de agenda bepalen , terwijl de meerderheden gepest , gesaboteerd en of buiten spel worden gezet .Voorbeeld van antidemocratie .
   Iedereen weet het en kijkt opzij
   Op wereldvlak zijn we een meeloper aan de hand van onze grote “redder” .
   Een peiling van ongeloofwaardige organisatoren leg ik best naast me , maar het zou me niet verwonderen dat bij een volgende kiesdoorgang de peiling voor eenmaal gelijk zou krijgen

 2. Marc zegt:

  “Waar is het misgelopen?” impliceert dat het ooit wel allemaal koek en ei was. Ik vraag me af wanneer dat dan was. En die tijd dat Gent een socio-economische zenith beleefde, daar zal toen toch ook maar een bepaalde, kleine laag van de samenleving van genoten hebben. Soms lijkt het me alsof nogal wat N-VA en VB-kiezers heimwee hebben naar een tijd die eigenlijk nooit echt bestaan heeft, of maar gedeeltelijk. Al hebben sómmige VB-kiezers en misschien zelfs kopmannen dan weer heimwee naar een tijd die jammer genoeg wél echt bestaan heeft ;).

  • Eric zegt:

   Ach, het heeft niks met nostalgie te maken, Marc. Maar het wordt meer en meer duidelijk dat West-Europa, als het geen drastische maatregelen tegen islam en immigratie neemt, geen toekomst heeft. De klinieken in de grote steden zijn gevuld met zwart gehoofddoekte moslima’s , en die liggen niet op de afdeling geriatrie, nee, ze vullen de kraamafdelingen. Hetzelfde beeld in de scholen: in Antwerpen is bijna 75% van de scholieren van allochtone afkomst, en daartoe behoren vooral moslims. De mensen vragen zich af waarom men hier in België nog iets voor het milieu zou moeten doen (over klimaat spreek ik niet, dat is een ecokapitalistisch waandenkbeeld) als de Grote Vervanging volop bezig is en tot de overname van onze landen door de islam zal leiden. Moeten we echt onze kamer op orde brengen voordat een bende klotehommels en sadisten ze overneemt?

 3. machteld zegt:

  Voortreffelijk opniestuk. Toch ook een opmerking, waar u stelt: “Vermits links de ‘gewone’ man en vrouw al lang opgegeven heeft, komt die Vlaming bij het VB uit.” Dat verraad van links klopt waar het de SPA betreft. Een alternatief voor VB is wel de PvdA, die in alle peilingen trouwens blijft groeien. Weliswaar komt de PvdA nog bijlange niet in de buurt van het VB in de peilingen.De vraag is ook: zonder absolute meerderheid moet ook het VB een coalitie aangaan en dan belanden we via een omweg toch weer bij de NVA.

  • Kevin zegt:

   Wil de nva wel een coalitie met het vb. Indien zo, zal het toch zonder Bart De Wever zijn…

  • Eric zegt:

   Het zijn geen gewone Vlamingen die PvdA stemmen. De tijd dat gewone Vlamingen dat deden is lang voorbij.

 4. Yvo G zegt:

  Het VB en het lam Gods, moet nog aangevuld aangevuld met augurken en mormonen paté. Volgende keer de PS en de zonnebloemen.

 5. Paul zegt:

  Wat zou men nog willen, onze normen en waarden worden op de vuilnisbelt gegooid en maken plaats voor de sharia, gevoed door een flinke portie hypocrisie en een poco opbod.
  Geen wonder dat mensen de verraders van de traditionele partijen de rug toekeren.

  • Eric zegt:

   Het is zo duidelijk, Paul en toch wil men het niet zien. Deze beschaving is door en door vermoeid, ze heeft alles bereikt wat er te bereiken valt, zowel op wetenschappelijk, filosofisch als artistiek vlak. Ze geeft zichzelf door aan een horde barbaren die voor de nodige afbraak zullen zorgen, dat is nu al zeker. Of er ooit een westerse beschaving 2.0 zal komen is erg onzeker, maar je weet het nooit.
   Het gevaar van de islam wordt zowat overal onderkend, in de VS met een partiële moslimban, in China, waar moslims door de staat heropgevoed en gedeïslamiseerd worden, in Indië, waar een antimoslimwet wordt uitgevoerd, in Myanmar, waar moslims door de boeddhisten worden verdreven en uitgeroeid. Alleen in West-Europa ziet men het niet. West-Europa, dat zichzelf en de wereld heeft uitgevonden, is zichzelf nu grondig beu en schaft zich dus lankmoedig af.

 6. Christel zegt:

  Haha, heel geestig uw geïdealiseerde ‘populistische kijk’ op het Lam Gods. Van Eyck was hofschilder van de Bourgondische hertog Filips de Goede en verkeerde dus in hogere kringen. Het retabel werd besteld door een edelman uit die kringen. Dat kan je ook goed merken aan de kleding. Naast rijkelijk geklede religieuzen, rechters, ridders, heilige maagden en pelgrims zie je een aantal geknielden met een boek in hun handen. Alsof de gewone mens van toen vlotjes Latijnse teksten kon lezen. Die naakte Eva en Adam, ja die kan je interpreteren als het volk dat in zijn blootje wordt gezet door Vlaamse politici 😉
  Geef me toch maar Bruegel de Oude en Jacob Jordaens, die veel echter het dagelijkse leven weergaven op hun doeken. Met veel levendigheid en een gezonde dosis humor. De figuren van Van Eycks zijn ondanks het realisme en rijke gedetailleerdheid zo stijfjes en weinig expressief.
  Wat een verschil met de fresco’s van Giotto in Padua, waar er vrijelijk wordt getreurd, gekust, omhelsd, getreiterd, gevochten…en daar is Christus ook al poedelnaakt afgebeeld.

  En zal het VB soelaas brengen met ‘goed bestuur’ en de herstel van harmonie in de samenleving? Met de ‘Marokko’-rel in de laatste gemeenteraad verschillen ze niet van andere ‘lilliputters die mekaar proberen voetje te lichten’. Wishful thinking helaas.

 7. Hugo westdorp zegt:

  Als de omvolking een feit is, wordt het Lam Gods opgestookt en onze kathedralen worden moskeeën. Alle kunst zal ontaard zijn want ofwel bloot ofwel onbegrepen. De collaborateurs van nu zullen als eersten over de kling gejaagd worden want overlopers zijn nooit te vertrouwen, zeker niet als ze ongelovig blijven. Er zal tandengeknars zijn, in stilte want de geloofspolitie zal erger zijn dan de kgb en de gestapo samen. Wel te rusten EU.

 8. Anoniem zegt:

  Goed artikel J.S.

 9. Jacques Gekiere zegt:

  In Hongarije heeft het “Hongaars Belang ” de absolute meerderheid.. dankzij de ISLAM.
  Schakel in die vraagstukken.de ISLAM uit en het vraagstuk lost zichzelf op.

 10. Eric zegt:

  Speciaal voor mediakenner Sanctorum: Dries van Langenhove bij Robert Jensen over pers en politiek (vanaf 4:30)

  • Ines zegt:

   En YouTube is in handen van…? Stop met die narcistische snotneus te hypen, hij weet niks, kent niks buiten ranzige memes verspreiden en papegaait gewoon wat populaire social media complotjes na.

  • Ines zegt:

   Vrije marktwerking van mediagroepen heet dat, het had ook anders kunnen kunnen lopen. Kranten als HLN en De Morgen behoren allebei tot De Persgroep hoewel ze tegengesteld georiënteerd zijn. Veel artikels zijn identiek maar wat Jan Segers schrijft rijmt meestal niet met de opiniestukken van Bart Eeckhout. Zolang de hoofdredacties onafhankelijk mogen werken maakt het niet wie de baas is. En het kluwen van verschuivende mediaconcentraties is al door Apache in 2015 uit de doeken gedaan. Het interesseert in Vlaanderen gewoon niemand. DriesVL heeft daarover geen enkel benul, hij goochelt gewoon wat met straffe slogans en probeert een alarmistisch sfeertje te creëren bij mensen die sowieso al ontvankelijker zijn voor een wereldbeeld waarin duistere machten achter de schermen van alles onder elkaar bedisselen om brave nietsvermoedende burgers dom te houden, ware het niet dat de redding (YouTube in dit geval) uiteraard nabij is, want daar vind je nog eerlijke mensen zoals Dries VL en Jensen die het allemaal hebben onderzocht voor ons – zie bv.hoe Jensen het woord ‘parlementslid’ gewichtig in de strijd gooit. Alsof Dries VL in een of andere onderzoekscommissie met getuigenverklaringen of andere onderzoeksdaden daadwerkelijk iets opzienbarends heeft ontdekt. In werkelijkheid doet hij niks anders dan op Twitter fake filmpjes en domme memes verspreiden.

   https://www.apache.be/2015/10/21/de-echte-subsidieslurpers-van-vlaanderen/

   • Eric zegt:

    Wat een blabla. Natuurlijk schrijven Segers en Eeckhout iets anders, maar ze kleuren vooral binnen de door hun bazen uitgetekende lijntjes. Segers kleurt wat rechtser en donkerblauwer, Eeckhout kleurt wat linkser en lichtrozer, maar au fond krijgt hun gekrabbel altijd de kleur van platte diarree. En ja, als u nu echt gelooft in de onafhankelijkheid van krantenredacties, dan zeg ik: slaap gerust verder, ik zal geen pogingen meer doen om u wakker te maken.

 11. Ines zegt:

  En ondertussen nog steeds niet begrepen dat filmpjes die met ‘Shocking’ of ‘Breaking’ beginnen meestal een bepaald lucratief verdienmodel dienen?

  • Eric zegt:

   Kan zijn, maar het is eerlijk. Ik heb voor de Jensenshow nog nooit wat gedoneerd. Een nodeloos interview in de Afspraak met een schertsfiguur als De Gucht kost me wel geld. Het wordt je bovendien niet gevraagd, het wordt je gewoon door de fiscus afgenomen. En het is nooit ‘shocking’, altijd dezelfde afgezaagde onzin en pertinente leugens die De Kluchts met ongepast dédain uitbraakt.

Reacties zijn gesloten.