Bart Somers en de brand van de Reichstag

SomersBrandstichting bij nacht is een delict van categorie één en mag dat zeker blijven. Er is geen enkel argument om zoiets te vergoelijken, tenzij men ook het moslimterrorisme wil relativeren als een de-daad-bij-het-woord-gevoegde vrije meningsuiting. Punt twee: ik wil niet dat deze winter één man, vrouw of kind buiten moet slapen, dat kunnen we als zelfverklaarde beschaving niet maken. Pluk die mensen van straat en geef ze onderkomen. Punt drie: België blijft een trekpleister voor asielzoekers wereldwijd, en die reputatie begint ons serieus parten te spelen. Zelfs wie in Europa al een erkenning op zak heeft, trekt naar Brussel omdat de voorzieningen hier nog altijd een tikkeltje beter zijn. Dat toerisme moet stoppen, zo snel mogelijk.

Deed Bart Somers een Goebbeltje in het Vlaams parlement, door de gehate oppositie te schofferen en als zondebok voor te stellen?

Dit gezegd zijnde, lijkt het onderzoek naar de daders van de volgens experts aangestoken brand in het toekomstige asielcentrum van Bilzen-Spouwen volstrekt overbodig. Minister van samenleven (een titel die hij zelf heeft uitgevonden) Bart Somers (Open VLD) weet namelijk al uit welke hoek die daders komen, en ook welke partij hen daartoe heeft aangezet: het Vlaams Belang, waarvan alleen al de lichaamstaal bij de mandatarissen ‘getuigt van cynisme’, iets wat zijn partijgenoot Patrick Dewael vroeger ook al had vastgesteld. Somers’ Ciceronische uitval tegen het Vlaams Belang zal nog lang nazinderen, niet in het minst door zijn verwijzing naar de grote Reichstagbrand in 1933. Waarmee zoals bekend Hitler-Duitsland afscheid nam van de democratie.

Kampioenen van het humanisme

Een groteske vergelijking, die ook historisch kwakkelt, want de communist Marinus van der Lubbe werd toen door een onpartijdige, niet politiek benoemde rechtbank schuldig bevonden, ook al doken er later documenten op die wijzen op betrokkenheid van de nazi’s.

Feit blijft dat propagandaminister Joseph Goebbels, zeg maar de toenmalige minister van samenleven, de brand handig heeft uitgebuit om met zijn politieke tegenstanders af te rekenen. Van de slag waren de communisten de pineut en werden er speciale wetten uitgevaardigd om hen uit het parlement te bannen, alleen al hun lichaamstaal werkte op de zenuwen. Deed Somers een Goebbeltje in het Vlaams parlement, door de gehate oppositie te schofferen en als zondebok voor te stellen?

Het optreden van Bart Somers, in wiens lichaamstaal ik altijd een zweem van hopeloosheid en Gutmensch-achtige hypocrisie heb bespeurd, herleidt heel het migratiedebat opnieuw tot wat het vooral niet mocht worden: een politiek-retorische kwestie. Men verwijt rechts dat het de migrant/asielzoeker diaboliseert, terwijl de speech van Somers, uitdrukkelijk gericht tegen één fractie in het Vlaams parlement, opnieuw de racistische Vlaming als een soort mededader brandmerkt. De brand is aangestoken door extreemrechts crapuul, het VB inspireert ze, en achter deze partij staan een miljoen slechte Vlamingen die duidelijk wat opvoeding nodig hebben, zo luidt de baseline. We weten dat zoiets niet werkt, zelfs het omgekeerde effect heeft en een zegen is voor Dewinter en C°, maar Somers kan het niet laten omdat het zogenaamde anti-fascisme het enige punt is dat zijn handelsfonds spijst.

De liberalen liggen ideologisch in de touwen en moeten dus punten sprokkelen in twijfelachtige uithoeken van het veld, morele kwesties als abortus en euthanasie ten berde brengen, zich tussendoor als kampioenen van het humanisme profileren, en onnoemelijk gelukkig zijn met een meevaller als deze brand in een leegstaand gebouw waar alle vingers naar één richting wijzen.

De verbindingsofficier

Sauwens

Johan Sauwens: Iets goed te maken?

Er zijn bij deze reductio ad Hitlerum natuurlijk verzachtende omstandigheden, misschien ben ik echt wel te streng voor de minister van samenleven. Het geval Somers, afkomstig uit een familie van ‘zwarten’ (zijn grootvader was gewestleider van het VNV), bevat een hoog wiedergutmachungs-gehalte, een attitude die wel meer voorkomt bij nakomelingen van mensen die ‘fout’ geweest zijn in W.O. II. Bart straalt deemoed en compensatiedrang uit, iets wat Eddy Merckx ook altijd heeft gehad. Hij heeft een prima bondgenoot in Johan Sauwens, burgemeester van Bilzen, die ooit als Vlaams minister ontslag moest nemen omdat hij een feestje van het Sint-Maartenfonds had bijgewoond, een organisatie van oud-Oostfrontstrijders. Beide heren staan nu aan de juiste kant van de geschiedenis en willen dat ook met woord en daad bewijzen.

 …terwijl de inplanting van zo’n centrum een lokaal referendum waard is, waaraan een grondige sessie publiek debat moet voorafgaan, in plaats van te elfder ure een ‘verbindingsofficier’ te sturen

Maar laat nu net die van hogerhand opgelegde politieke correctheid aan de basis liggen van veel gistend ongenoegen bij het klootjesvolk. Voor een kleine verbouwing moet men een hele administratie passeren, maar een ingrijpende verandering in het buurtweefsel als de inplanting van een asielcentrum, wordt als een routinekwestie afgehaspeld. Terwijl het een lokaal referendum waard is, waaraan een grondige sessie publiek debat moet voorafgaan, in plaats van te elfder ure een ‘verbindingsofficier’ (het woord alleen al) te sturen. Is dat zo moeilijk te organiseren? Of heeft men schrik dat het antwoord njet zou zijn in het merendeel van de gevallen? Zo’n verbindingsofficier is iets als een ombudsman: een pleister op een houten been. Laat mensen beslissen die er mee te maken hebben, dat bespaart een hoop communicatiestrategische peptalk waar de liberalen sinds Noël Slangen in uitblinken.

Toogpraat

De reacties op sociale media dan, met reflecties van het genre ‘Ja van myn mogen al die opvanghuizen afbranden en dat ze er zeker nog inzitten zyn we er dierrekt van af de ondankbare honden’. Alleen al de taal doet vermoeden met welk kruim van de samenleving we hier te maken hebben en waarom mijn kat over meer analyseringsvermogen beschikt dan de auteur van deze bespiegeling. Helaas: niks zo simpel als een Twitteraccount aanmaken en al dan niet anoniem de wereld verblijden met een straffe uitspraak. Twitter werd eens de langste toog ter wereld genoemd, en dat is het ook: een café waar, naarmate de sluitingstijd nadert en de stoelen zelfs al op de lege tafels worden gezet, steeds meer visionaire ideeën het licht zien. Aan een hoek van de toog zie je journalisten en politici onder mekaar bakkeleien, en afgeven op de rest van het tooghangend gezelschap, hoe ‘goor’ en ‘ranzig’ het daar wel aan toegaat.

Na de aanslagen in Zaventem en Brussel/Maalbeek werden er ook juichkreten geregistreerd in en rond de Brusselse kanaalzone. 

Ik zou bijna zeggen: goed dat er Twitter is, van myn mogen de grootste debielen daar hun ding doen, het laat wat stoom af, zoals bordelen ook nodig zyn om seksueel gefrustreerden op te vangen. Binnenkort zelfs terugbetaalbaar via het ziekenfonds.

donderNa de aanslagen in Zaventem en Brussel/Maalbeek werden er ook juichkreten geregistreerd in en rond de Brusselse kanaalzone. Toen waren er wél slachtoffers en was het land in shock, maar hoe smakeloos-obsceen we dat ook vinden: juichkreten en vreugdedansjes, al dan niet digitaal, zijn toegelaten in dit tranendal. Er is bij mijn weten toen ook nooit een politieke partij aansprakelijk gesteld, wegens aanzetten tot haat of wat dan ook, hooguit werden er vragen gesteld rond de betrouwbaarheid van justitie en het politie-apparaat. Voor de rest is enige nervositeit aan de onderkant van de samenleving begrijpelijk, gezien de enorme wachtlijsten inzake sociale woningen. Of waarom we de Twitterwoede niet helemaal moeten afschrijven als een uitlaatklep van debielen.

Een falend asielbeleid, een democratisch deficit rond de aanpak, een minister van ‘samenleven’ die zijn kans schoon ziet om een slechte Gutmensch-show op te voeren…: achter en voorbij de brand in Bilzen zit een amalgaam van Belgisch-Vlaamse onhebbelijkheden die maken dat het gerechtelijk onderzoek compleet gepasseerd is. De roeptoeterij rond westerse waarden en humanisme klinkt enorm vals uit de mond van iemand als Bart Somers die het salafisme in zijn stad promoot als ‘een middel tegen radicalisering’. Hoeveel newspeak kan een mens verdragen.

Als klap op de vuurpijl kwam meneer de burgemeester uit Samson en Gert, alias Walter De Donder, in acteurskostuum de minister van samenleven een hart onder de riem steken, en meteen nog wat reclame maken in zijn verkiezingscampagne voor het CD&V-voorzitterschap. Daarmee is het showgehalte van de Reichstag-brand in Bilzen-Spouwen compleet en is het carnavalsseizoen officieel van start gegaan. Kan iemand de asielzoekers wereldwijd kwalijk nemen dat ze dit vrolijke land als topbestemming uitkiezen?

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

27 reacties op Bart Somers en de brand van de Reichstag

 1. Rony Stokart I-58038 Toskana zegt:

  Somers heeft niet alleen een traditie van “zwarten”familie, maar was zelf ooit nog een “rasecht” Volksunie verkozene… Toch logisch dat een man (??) met zo een aangebrand verleden zich met alle middelen wilt witwassen. Kwestie van zijn geweten(???) de kop in te drukken.

  • piet spuug zegt:

   rony pony, ga eerst gaan kakken voor je hier reageert!

  • Yvo G. zegt:

   Ron, leer het nu eens af om verder te lezen als je “piet spuug” ziet? Ga dan gewoon door naat de volgende post, of zijt ge een masochist misschien! Ik vraag me af waarom hij dat bijmij niet doet, dan kan ik het u voordoen.

   • Rony Stokart I-58038 Toskana zegt:

    Voor de goede orde: ik ben “Ron” niet. En als Rony had ik al eerder opgeroepen om trol spuug te negeren (wat hem duidelijk pisnijdig maakt). Spuug ’s braaksels raken mijn koude kleren niet.

   • Rony Stokart I-58038 Toskana zegt:

    Bij u (nog) niet? Omdat u hem nog niet écht bij zijn pietje gehad hebt. Ik duidelijk wel…

  • Yvo G. zegt:

   Rony Stokart I-58038 Toskana: Mijn excuses voor mijn idee dat de afkorting Ron u toebehoorde.

   • Rony Stokart I-58038 Toskana zegt:

    Graag aanvaard. Waren zelfs niet nodig. Door de door Sanctorum getolereerde naamloosheid kunnen zelfs trollen goed bedoelende mensen op het verkeerde been/spoor zetten. Ten gunste van de ondertussen toch al een beetje ontmaskerde …….. (u weet wel), of is het Marc of is het Anoniem? Sanctorum schijnt niet te beseffen dat …….. rechtstreeks bijdraagt tot de ongeloofwaardigheid van de hele blog. Wat waarschijnlijk de bedoeling van ……. is. Wat zijn Vlamingen toch achterlijk en naiïef….. Jammer maar helaas, ik ben daar deel van. En niet “trots dat te zijn”.

   • piet spuug zegt:

    @yvo geitebaard en rony pony
    voor wie universiteiten “die zo wit kleuren” moet zijn “die overwegend blank zijn”
    enjoy!!!!!

 2. Marc Vermeire zegt:

  Ja, hun falen door nietsdoen in de schoenen van anderen schuiven door met een vingertje te wijzen naar de Reichstag, waar ze zelf dicht bij stonden

 3. Dirk zegt:

  Johan,
  Nooit bang dat de advocaat van bewuste brandstichter of van iemand als die 64 jarige werkloze Kortenbergenaar naar artikels als deze zal verwijzen ter verechtvaardiging?

 4. Mady Vermeulen zegt:

  Ze zijn allemaal de revue gepasseerd: Nieuwe-politieke-cultuur-Verhofstadt, fascistische- lichaamstaal-Dewael, mestkever-De Gucht, en nu vervoegt Reichsstag-Bartje Somers de crème de la crème van de blauwe club. Sauwens is zijn misstap vergeven sinds de tsjeven hem de absolutie gaven in ruil voor het door hem opgebrachte kiesvee. Een tsjevenburgemeester die, heel even, de vinger op de stinkende politiek correcte wonde durfde leggen draait zijn malotenkar en geeft een zelden gezien staaltje van hypocriete dubbelhartigheid. Om van de KOTSEN!
  Ik heb NIEMAND van al deze, aan de goede kant van de geschiedenis paraderende heren gezien of gehoord, laat staan schuldigen aanwijzen toen moslims, uitgelaten van contentement, door de straten dansten na een perfect geslaagde terroristische aanval van hun BEWEZEN geloofsgenossen. Beseffen deze politieke hypocrieten dan écht niet dat ZIJ ZELF de oorzaak zijn van wanhopige acties? Dat ZIJ de aanzet geven tot opstand van de geplaagde bevolking?
  WIE vraagt er naar een verbindingsofficier? Wie vraagt naar censuurmeesterkes? Het eigen volk wil aandacht, luisterbereidheid én tegemoetkoming aan de eigen noden! De maat én het land is vol! De grenzen moeten dicht, en dit tot er plaats in betaalbare rusthuizen is, tot er voldoende sociale woningen zijn én de broodnodige hulp voor de eigen bevolking. Dààr kan een “verbindingsofficier” zich nuttig maken ipv de mensen ongewenste want geldverslindende asielcentra door de strot te rammen.

  • Yvo G. zegt:

   De politiekers zijn de verziekers van de maatschappij. Ik heb het zien gebeuren met Yougoslavië: Na Tito’s (de duivel hale zijn ziel) dood kwamen de politiekers aan zet, de nato kwam eraan te pas om de goede kant van de geschiedenis met geweld op te leggen!

  • piet spuug zegt:

   Beste Mady, we zouden elkaar kunnen aanvullen. Jij hebt de Reichstag met een s te veel, en ik met een s te kort. Zullen we ruilen? Het Duitse parlement heet trouwens niet meer de Reichstag, maar de Bundestag, en hun Reichsadler boven en vooraan de plenaire zaal (hier heet dat halfrond) is ook niet meer wat het geweest is. Een vette kip is het nu, in massief staal, die 2,5 ton weegt! De wereld verandert… Je merkt dat ook aan de populaire cultuur zoals op YouTube. Ik weet niet of jij kids hebt, maar in het filmpje hier heeft Tommy een Russische Kalashnikov boven het bed hangen. Hebben ze daar geen wapenwet in Zuid-Afrika of hoe zit het, maar hier kan zoiets niet. In de film kan natuurlijk alles. Zuid-Afrika is één van de meest diverse landen van de wereld, in die zin een gidsland, en het zou kunnen dat ze daar met een enorm onveiligheidsgevoel zitten. Er zitten ook tamelijk veel ratten in zijn kamer, maar zijn moeder wil hem niet geloven. Wat daar allemaal op zijn bed aan zijn hoofdeinde staat geschreven, zullen we best ook maar niet te veel opletten. Waar gaat het naartoe?

 5. piet spuug zegt:

  Verwijzing naar de brand van de Reichtag en de uitwerking ervan is ok, maar de reactie op Bart Somers finaal is overtrokken. Anders zat er geen artikel in, want er moet altijd wat ‘suspense’ zijn’?La résistance est une forme de persévérence, zegt men in ’t Frans, maar dat maakt het betoog daarom niet goed. Het beeld dat men van een bepaald politicus heeft, kan met de tijd veranderen, en moet dus tijdig worden bijgesteld. Altijd kritisch blijven, ook tegenover zichzelf, een wetenschappelijke attitude die men beter niet kan laten varen. Kan misschien ook te maken hebben met de nieuwe ‘supporters’ hier, waarvan sommige de allures van kapitein van een voetbalploeg uit de vierde provinciale aannemen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, daar niet van, maar die reacties werken om den duur als een drug. Een opmerking in de marge misschien, maar de politieke benoemingen gaan gewoon door, zoals recent nog voor het Grondwettelijk Hof. De VSSE, beter gekend als de Staatsveiligheid, is dat niet de tegenhanger van de BfV, die zich met de Verfassungsschutz of de bescherming van de grondwet in Duitsland bezighoudt? Te veel het postuur van FDW van het VB aannemen, kan zo zijn gevolgen hebben. Hoe zit het met het met zijn proces voor volksopruiiing daar? Z’n compagnon de route AVd ook? Ze hadden zich toch een beetje te veel gepermitteerd?

  • piet spuug zegt:

   Errare humanum est! La persévérence est une forme de résistance (en niet omgekeerd)

 6. Eric zegt:

  De Wever en Jambon hebben de hoofdvogel geschoten door toe te laten dat in de nieuwe Vlaamse regering Somers minister van Integratie werd. Je kan al net zo goed een leproos konijn minister van Landbouw maken. Mijn voorspelling is dan ook dat de enkele resterende liberalen in 2024 op NVA of VB zullen stemmen en dat de Opengrenzen VLD de kiesdrempel niet meer haalt. Met Somers aan het roer wordt alles mogelijk. Omwille van het verleden van zijn strontbruine familie denk ik dat hij wel voldoende naziDuits zal kennen om Merkels ‘Wir schaffen das’ na te blaten.

  • Yvo G. zegt:

   Eric, ze hebben nu hetzelfde gepresteerd met Benjamin Dalle op de stoel van minister van Media te zetten. Hij zit nu ook al netjes tussen hamer en aambeeld, dat gaat ook stemmen kosten van wat overschiet bij cdenv. (die Schauwvliege al heeft moeten wegdragen).

 7. Mady Vermeulen zegt:

  Eric, ik volg je over de hele lijn. Al heb ik toch een beetje mijn twijfels bij de (vrije) keuze die je De Wever en Jambon toedicht. Ik herinner me namelijk nog een Vlaamse regeringsvorming waar de blauwen niet bij nodig waren, en toch slaagden ze er in om aan de Vlaamse vetpotten te geraken. Zou dat ook een (ongedwongen) keuze geweest zijn van De Wever? Dankzij het cordon zijn de blauwen er ook deze keer weer bij. We zullen zien wat dat gaat geven als Magnette zijn paars-groene droom verwezenlijkt. En welk resultaat dat zal opleveren bij de volgende bollekenskermis. De drie ooit grootste traditionele partijen behaalden samen nog slechts 35% van de stemmen in mei, terwijl de twee vermaledijde separatistische partijen 43% scoorden. Na de Godwinnekesshow die Somers en co de voorbije dagen opvoerden verwacht ik niet dat de “democratische” partijen op electoraal herstel mogen hopen, integendeel.
  Stel je even voor dat de pyromaan van Bilzen geen bruine maar een blauwe was. In dat geval zal de brandstichter allicht nooit gevonden worden….

  • Yvo G. zegt:

   ….Zoals het rode parket van Hasselt ook nog altijd op zoek is naar de tentbesmeurders van, en nachtschelders rond de tent van Anuna, die ondanks Chocri’s onverhoopte afgang een goede nacht had en geen klacht formuleerde, er was touwens security genoeg, getuige de inbeslaggenomen leeuwevlaggetjes. Misschien volgend jaar veel rode SP-roojes op vlaggetjes uitdelen aan de ingang, in de aanloop naar horde van de lonkende zes procent?

  • Eric zegt:

   In de loop van de 30 jaren waarin ik de kamikazepolitiek van de Belgische, en bij uitbreiding West-Europese politici op de voet volg heb ik me hierover talloze malen opgewonden, kwaad gemaakt, verkneukeld en vrolijk gemaakt, dat alles telkens in wisselende volgorde. Maar zoals velen heb ik daarbij vaak de oorzaak van die electorale zelfmoordgerichtheid bij onze vertegenwoordigers uit het oog verloren. Nochtans is die oorzaak met één simpel woord te vatten: olie. West-Europa is en blijft de gegijzelde van de islamitische olieproducerende landen, zoals ook de VS, maar in mindere mate, door Saoedische prinsen gecontroleerd wordt. Wat de politici van de traditionele partijen in West-Europa met de Japanse kamikazepiloten uit WOII gemeen hebben is hun weergaloze doodsverachting, al uit zich dat in het eerste geval voorlopig alleen op electorale wijze. Westerse politici worden echter niet gedreven door een blind geloof in één of andere keizer of godheid. Het doen voortbestaan van de westerse, kapitalistische economie is hun drijfveer. Waarom ze hun islamofiele houding, hun dhimmitude, vanuit deze nochtans tamelijk eerbare motivatie weigeren te verklaren is me niet geheel duidelijk. Het zou immers voor henzelf makkelijker zijn open kaart met de bevolking te spelen in plaats van er geheimzinnig of dubbelzinnig over te doen. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘We moeten van de olie af indien we onze vrijheden en onze beschaving wensen te behouden. Maar dat gaat jullie heel wat kosten.’ Maar nee, er worden klimaatcrisissen verzonnen, apocalyptische taferelen over zeespiegelstijgingen geschilderd en de bevolking wordt op grote schaal via de media voorgelogen – dat alles met één doel: de Europese beschaving te redden en een weliswaar afgetakelde welvaart in de toekomst te garanderen. De zogenaamde energietransitie dient niet alleen een financieel opzet (de autoindustrie gaande houden en zo via BTW en belastingen de staatskas spijzen), maar ook een politiek: onafhankelijk worden van olie en zo de islamitische ketenen verbreken. Blozend Bartje uit Mechelen zou dus beter zeggen: jongens en meisjes, ik doe me over dat asielcentrum zo verontwaardigd voor omdat ik onze islamitische meesters niet voor het hoofd wil stoten. Eigenlijk ben ik een gevangene van de geopolitieke situatie’. Dat zou eerlijk en duidelijk zijn. Maar waarom onze bolle bolleboos het zichzelf zo moeilijk maakt – en hij niet alleen- weet ik niet. Als iemand me bij het oplossen van dat raadsel kan helpen, graag een verhelderende reactie.

   • piet spuug zegt:

    Le combat que tu mènes aujourd’hui t’aidera à développer la force dont tu auras besoin demain.

 8. Yvo G. zegt:

  Beste Rony Stokart I-58038 Toskana: De zeventien replieken hier zijn bijna een bevestiging van de stelling die u verwoordt in uw post “Rony Stokart I-58038 Toskana zegt: – van 15 november 2019 om 20:08” bovenstaande….

 9. piet spuug zegt:

  Al dat partijpolitiek gezwans – de blauwen dit en de bruinen dat, zoveel stemmen hier en zoveel stemmen daar – wat steekt men daarmee in zijn zak??? Een beetje objectiviteit kan echt geen kwaad! Vooringenomenheid is geen deugd… Voor wie niet als een platte populist wil versleten worden – sorry! – zie het interview van de kersverse Vlaamse Minister van Samenleven in De zevende dag : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/11/10/vlaams-minister-bart-somers-open-vld-wil-angst-en-woede-over/

Reacties zijn gesloten.