De donderpreek van Kabouter Plop

Wanneer de partij van het midden stoere taal spreekt

Dedonder

‘Een in het nauw gedreven kat maakt rare sprongen’. Dit Vlaams spreekwoord kwam me voor de geest toen Walter De Donder, een van de zeven kandidaten voor het CD&V-voorzitterschap, in het Pajottenland een speech gaf over de dreigende ‘omvolking’ van bepaalde stedelijke gebieden in Vlaanderen, woorden die we niet zo gewoon zijn van een tsjeef en die dadelijk applaus bij het Vlaams Belang ontlokten.

Iemand van Antwerpen

burgemeesterDe Donder haastte zich dan ook om zijn woorden te ‘relativeren’, het lulligste dat een politicus kan doen na zo’n statement. Het lijkt gemakkelijk om naar de koldereske burgemeester uit Samson en Gert te verwijzen, de rol die Walter al speelde vóór hij echt tot burgemeester van Affligem werd verkozen. Niettemin vrees ik voor de CD&V dat ze met Walter De Donder de absolute karikatuur in huis hebben, en dat de scenaristen van Studio 100 vandaag niet veel meer moeten doen dan gewoon de krant lezen om inspiratie te halen.

Of wat dacht u van deze manier om zijn boute uitspraak te ‘kaderen’: ‘Ik heb met iemand van Antwerpen gesproken twee weken geleden en die heeft mij dat in die bewoordingen gezegd. Ik heb dat eigenlijk overgenomen. Misschien was mijn woordenschat fout en heb ik daarmee mensen gebruuskeerd of doen schrikken of een emotionele reactie losgeweekt’ (Terzake van 30 oktober). Dat is dus een kandidaat-partijvoorzitter die mogelijks aan tafel gaat zitten met zwaargewichten als Bart De Wever en Elio Di Rupo: ‘met iemand van Antwerpen gesproken’, ergens aan de toog, en per ongeluk diens straffe taal overgenomen, meer moet ge daar niet achter zoeken.

Het applaus vanuit de hoogste VB-regionen schat ik dan ook als tamelijk sarcastisch in: de burgemeester uit Samson en Gert die zich op een herfstavond tot een kloon van Filip De Winter ontpopt, hoe wanhopig kan je zijn…

Het lijkt goedkoop om dat alles te linken aan De Donders hoofdjob als Studio 100-acteur, maar het is een conclusie die zich opdringt: de manier waarop een tsjeef hier in een veel te groot Vlaams-Belang-kostuum duikt, is Kabouter Plop vintage. Alles slobbert en zakt af, terwijl de collega-kabouters in de zijlijn wat leuteren en gekscheren: Plop steelt even de show en daarna is het weer slaaptijd.

Het applaus vanuit de hoogste VB-regionen schat ik dan ook als tamelijk sarcastisch in: de burgemeester uit Samson en Gert die zich op een herfstavond tot een kloon van Filip De Winter ontpopt, hoe wanhopig kan je zijn? Regel nr 1 van de politieke communicatie zegt immers dat het zinloos is om een partij haar core business proberen af te pakken, tenzij die dat zelf laat schieten (wat bijvoorbeeld de SP.A deed met de bekommernissen van de werkende klasse). De N-VA heeft dat ook geprobeerd met hetzelfde Vlaams Belang, tevergeefs, het origineel oogt finaal altijd beter dan de kopie. Hendrik Bogaert en Pieter De Crem waren zo slim om te passen voor die rol, maar de burgemeester van Affligem heeft met iemand uit Antwerpen gesproken, zoals alle profeten zich op een verschijning beroepen.

Marketeers en netwerken

DonderpreekNiettemin wordt gefluisterd dat Walter De Donder niet zomaar wat uit zijn nek kletst, dat hij over een breed netwerk beschikt, en dat er zelfs professionele marketing in het spel is. De CD&V heeft ondertussen al wat ‘marketeers’ versleten die de afgang van de partij nog bespoedigden, genre Jan Callebaut (gewezen adviseur van Kris Peeters) en Gert Van Mol (het brein achter de ‘Indische’ tweets). Vandaag duikt Callebaut weer op, hij is vermoedelijk de man achter de schermen in de voorzitterscampagne van De Donder, die hij overigens in 2012 al politiek advies gaf op lokaal vlak. Het reclamebedrijf van Jan Callebaut is in Affligem gevestigd, en herbergt ook ene Peter Poulussen, ex-adviseur van Wouter Beke. Het idee om heel de lokale speech op Twitter te gooien vertoont tenslotte een typische vingerafdruk van ‘communicatie-experten’.

De CD&V heeft ondertussen al wat ‘marketeers’ versleten die de afgang van de partij nog bespoedigden.

Overigens blijkt ook dorpsgenoot Rik Van Cauwelaert- van wie we beter gewoon zijn- tot dat netwerk te behoren, en liet hij zich verleiden tot een hulde aan de burgemeester van Affligem, die zogezegd de extreemrechtse tsunami gaat stoppen. In dezelfde Terzake van 30 oktober zet Van Cauwelaert zich opvallend kritiekloos achter de CD&V-kandidaat-voorzitter (‘Ik denk dat hij meer kans maakt dan dat men hem toedicht’), wijst op de vele schouderklopjes die hij kreeg in de sociale media, en lijkt zich wel bij diens achterban te scharen.

De slimste van de zeven

Cauwelaert

Ook Rik Van Cauwelaert toonde zich enthousiast over zijn dorpsgenoot Walter D.D.

De poging om Walter De Donder in de markt te zetten als de nieuwe profeet van fatsoenlijk-rechts, is niettemin ten dode opgeschreven. Daarvoor is de voorsprong van wonderboy Tom Van Grieken veel te groot, en kleurt de rechter-Denderoever, met Ninove als epicentrum, te bruin. Het argument van het cordon (‘stem voor een nuttige lijst’) werkt niet, kiezers willen duidelijk dat cordon afstraffen.  In Affligem zullen ze wel voor mijnheer de burgemeester blijven stemmen, en had men dat misschien ook voor Koen Alberto Crucke gedaan, de coiffeur uit Samson en Gert. Maar de dag dat kabouter Plop het in het partij-hoofdkwartier voor het zeggen krijgt, is het moment van het voltooide leven voor de CD&V definitief aangebroken.

Het blunderfeuilleton van de CD&V-strategen nadert zijn ontknoping, hier is over nagedacht. Of gelooft u dat het kransje van de voorzitterskandidaten toevallig zeven gegadigden telt, precies evenveel als Plop en zijn vriendjes? Dat heeft Jan Callebaut allemaal op zijn geniale eentje bedacht, met goedkeuring weliswaar van zijn vriend en streekgenoot Hans Bourlon. En vermits Plop in het kinderprogramma de slimste is, staat het ook in de sterren geschreven wie de volgende CD&V-voorzitter wordt. Rik Van Cauwelaerts prognose komt dan toch nog uit, we krijgen federale regeringsonderhandelingen op maat van Studio 100, Plop wordt premier, en daarna gaat het licht uit voor deze staat en zijn deelstaten, om definitief op te gaan in Plopsaland. Nooit was een sterfscenario aangenamer, leutiger, volkser, Vlaamser.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

19 reacties op De donderpreek van Kabouter Plop

 1. Roland De Pauw zegt:

  Wat is het probleem? Wat WDD gezegd heeft is toch niet schokkend. Hij zegt gewoon dat in bepaalde steden, dorpen en wijken de integratie van mensen met vreemde roots mislukt. En dat het de taak van de gemeenschap is om te zorgen dat de samenleving met allochtonen wel lukt. Er zij voor alle bevolkingsgroepen rechten en plichten. Maar klare taal spreken is voor elke politieke partij een plicht. Jawel, ook voor de CD&V. Ik gruw van paarden-oogkleppen en partijpolitieke scheldpartijen. Stop met het bashen van gelijk welke politieke partij.

 2. willy zegt:

  Het voornaamste is dat het eindelijk eens gezegd wordt , door wie speelt geen rol ; dat het juist naar buiten door iemand van de club die meester is in struisvolgeltechieken maakt niets uit .
  De multiculturele samenleving is mislukt en zal nooit lukken ; evenals de integratie .Alleen doemdenkers kunnen daar nog in geloven en moeten er zich op voorbereiden dat ze met hun kinderen en kleinkinderen samen op vrijdag naar het vrijdaggebed zullen moeten gaan en dat zal niet lang meer duren als de open deur politiek en hangmat systeem zo verder gaat .
  Alle mogelijke gegevens over het reilen en zeilen van allochtonen zijn beschikbaar , maar worden angstvallig achtergehouden en door de linkse allesweters genegeerd
  Alle grote steden hebben hiermee af te rekenen geen kat die iets zegt ; integendeel de vreemde ondemocratische en waardeloze gewoonten tracht men ons op te dringen .
  Dat de islam een veroveringsgodsdienst is ,is blijkbaar bij velen nog niet doorgedrongen en staat compleet loodrecht tegenover onze rechten en waarden
  Slaap rustig verder

 3. Johan Verleye zegt:

  Iedereen dacht, oei, wat zegt die nu?!? Alleen hijzelf was zich van geen kwaad bewust. Pas toen men hem confronteerde met zijn eigen woorden, viel zijn frang. En dan was het natuurlijk van ‘Jamaar, men heeft zinnen uit hun context gerukt en mij verkeerd begrepen …’ Nee, Walter, wij hebben u niet verkeerd begrepen. U WAS niet verkeerd te begrijpen.
  Ach, zulke hoopgevende uitspraak van iemand van de CD&V, het was te mooi om waar te zijn.

 4. Eric zegt:

  Als die De Donder het echt meende zat hij niet bij CD&V, want onder meer die partij is verantwoordelijk voor de toestand waarover hij zich nu beklaagt. CD&V heeft het Marrakeshpact mee ondertekend, CD&V houdt het antidemocratische cordon recht, CD&V heeft altijd in de kaart van de islam gespeeld, hoewel de islam bijna gans het Midden-Oosten van christenen gezuiverd heeft. En nu zou men die De Donder met zijn gezwijmel au serieux moeten nemen. Dat mannetje wilt enkel maar voorzitter van CD&V, kapitein van een Titanic worden omdat hij dan ondertussen nog beter zijn zakken kan vullen. Aan zijn uitleg is niks oprecht, het is opportunistische prietpraat die dertig jaar te laat komt (ook dertig jaar geleden waren er al wijken die bijna geheel omvolkt waren).

 5. Ines zegt:

  Omvolkt Eric?? Nieuwe werkwoorden aan het verzinnen😂 Ik volk om, jij volkt om, ik heb omgevolkt…

 6. Guido Santens zegt:

  Deze week was er in die context ook zo’n ‘klein’ nieuwsje, waarin bericht werd dat steeds meer mensen Brussel ‘verlaten’, zeg maar ontvluchten en naar Vlaanderen trekken. Een nieuwsje dat natuurlijk tussen alle mazen van het net viel, amper over gesproken werd, waar door de pers al zeker geen aandacht aan besteed werd. Een artikel uitwerken over het waarom van die gang van zaken, waarom mensen Brussel de rug toekeren, ah neen. Op pianist De Donder daarentegen, daar vlogen ze massaal bovenop. Die zouden ze eens aanpakken en een poco-lesje leren. Het is om moedeloos van te worden.

 7. Tin Van zegt:

  Het is opvallend hoe vaak het woord ‘moedeloosheid’ valt naar aanleiding van de officiële reacties op de de Donderpreek. ‘Nu hebben ze ’s iemand die het zegt zoals het is, maar hij maakt weer geen kans. Zucht.’ Dat is zowat de algemene teneur. Let’s face it, folks, wie de CD&V ook als voorzitter kiest (welke tuinkabouter dan ook, behalve de echte), het zet geen zoden aan de dijk. Die partij zal niet meer herrijzen. Amen.

 8. piet spuug zegt:

  Performance van de Joods-Iraakse kunstenaar JOSEPH SASSOON SEMAH in de Lumen Travo galerij te Amsterdam (tram 16 of 24 vanaf centraal station). De tentoonstelling gaat door op 36 verschillende locaties tot 19 januari 2020 en heeft als titel “The Guest becomes Host”.

 9. piet spuug zegt:

  The guest becomes Host! beknopte uitleg (onderaan link naar info over het volledige programma met interviews) : https://duitslandinstituut.nl/agenda/8371/on-friendship-i-collateral-damage-iii-joseph-sassoon-semah

 10. XOXOXOX zegt:

  Het mag verbazen dat de CD&V (in theorie) tegen euthanasie is / blijft.
  Gezien de partij ideologisch en electoraal zo goed als terminaal is.
  Nuja, echte christenen sterven graag als martelaar, al dan niet aan een kruis of voor de leeuwen in Circus Maximus.
  Of is het de ontkenningsfase? “Nee, hoor, we zijn niet terminaal. Is enkel een beetje melaatsheid…”
  Echter, de eer aan zichzelf houden? Nee, dat zit er voorlopig niet in.
  Het zal dus een lange lijdensweg worden, een mistroostig schouwspel.
  En nee, dat is geen leedvermaak.

  • piet spuug zegt:

   Een bijna-doodervaring, is je bekend?

  • piet spuug zegt:

   Nog een geluk dat mijn reactie geen drie keer verschijnt. Derde keer goede keer en ’t is morsdood (is je niet bekend, tenzij je naam Jezus is).

 11. piet spuug zegt:

  Een bijna-doodervaring, is je bekend?

Reacties zijn gesloten.