Is er plaats in Vlaanderen voor de wolf?

Helaas, neen dus.

wolf2Af en toe duikt hij hier op, om dan even snel weer te verdwijnen als een ongenode gast: de wolf. Ooit werd hij in het Waasland gesignaleerd, als een lokale variant van het monster van Loch Ness. Vandaag vertoeft hij in Limburg. Of moet ik zeggen: vertoefde, want iemand vond dat hij ‘maatregelen’ moest nemen.

Als WVZ (Witte Vlaamse Zak) ben ik altijd door wolven gefascineerd geweest. Zoals groene Gutmenschen gefascineerd zijn door frele Roodkapjes die voor een VN-vergadering het einde van de wereld aankondigen, ben ik een adept van hét roofdier dat sinds de prehistorie dit continent bewoonde, symbool van onafhankelijkheid, weerbaarheid, maar ook toewijding en zorg voor de kroost en groep. In het sprookje is de wolf een gemenerd die met een grote bril in grootmoeders bed duikt en Roodkapje opeet, maar Freudianen hebben al lang de innige band vastgesteld tussen de maagd en het roofdier. Behoren ze niet tot hetzelfde bos?

Tuinkabouters

In Europa groeit recent de sympathie voor de wolf, en dat is meer dan alleen maar een verhaal van biodiversiteit. Na eeuwenlange afwezigheid in de lage landen, kwam er nu zowaar een wolvin, Naya gedoopt, vanuit het Duitse Elbegebied via Nederland naar onze contreien getrippeld om zich in het Limburgse bosland te vestigen, en er zowaar aan gezinsuitbreiding te doen met behulp van ene August, genoemd naar de maand waarin het mannetjesdier gespot werd.

In de prehistorie moest de mens jagen om te overleven, vandaag is het een ‘sport’ voor mentaal andersvaliden en mannen met potentieproblemen.

jagersNu ja, ‘bosland’, dat is veel gezegd. We zijn eens gaan fietsen in Noord-Limburg, daar staan nauwelijks nog vijf bomen bij elkaar. Vlaanderen heeft geen bossen, alles is gebetonneerd, verstedelijkt, verkaveld, gefermetteerd. Niettemin lopen er in dat Vlaanderen van de tuinkabouters nog mannen met groene hoedjes rond, om te schieten op wat er nog resteert aan loslopend wild: de jagersgilde Sint Hubertus. Zielige zondagshelden die, dikwijls lichtjes beneveld, vanuit hun terreinwagen springen om, met toelating van het Agentschap voor Natuur en Bos, wat reeën, everzwijnen en kleiner wild af te knallen. Zogezegd om het wildbestand op peil te houden. In de prehistorie moest de mens jagen om te overleven, vandaag is het een zogenaamde sport voor mentaal andersvaliden en mannen met potentieproblemen. En passant schieten ze fietsers en voetgangers overhoop die ze voor everzwijnen aanzien, dat glaasje vooraf, weet u.

Naya en co werden zorgvuldig opgevolgd met nachtcamera’s, en jawel, August bleek voortdurend stukken prooi aan te sleuren voor het nest met welpen, hoerakreten stegen op in lupofiele milieus. Maar ineens stopte dat. Experts zijn het er over eens dat de wolvin door jagers is afgemaakt. Daar gingen trouwens concrete dreigementen uit de sector aan vooraf (‘we gaan maatregelen nemen’). Blijkbaar lopen die wolven, op zoek naar voedsel, onze bewapende tuinkabouters in de weg. Schapenhouders zullen ook een zucht van verlichting slaken: voor een wolf is het feest als er schaap of lam op het menu staat.

Koest Fify

poedelWat voor een toekomst heeft de wolf in het verstedelijkte/verkavelde/gebetonneerde Vlaanderen dan nog? Laten we realistisch zijn: geen. Ook al is het beest zogenaamd beschermd, geen millimeter Lebensraum rest er hier, en vat dat woord in alle mogelijke betekenissen op. De wolf is een anachronisme. We hebben er een aantal millennia geleden een huisdier van gemaakt, genaamd hond, iets dat we kunnen uitlaten, op de zetel laten slapen, als speelgoed aan de kinderen geven, tot we hem beu zijn en naar het asiel brengen. Af en toe bijt zo’n gedegenereerde wolf eens in onze kuiten, en dan wordt hij natuurlijk afgemaakt. Bij Sint Hubertus hebben ze hem goed afgericht om de wilde voorouder te apporteren na afschieten. Een wolf in Limburg, dat betekent: een vis op het droge, of een vogel voor de kat.

Maar beste heer Sanctorum, waarom maakt u zich druk om een geschoten wolvin, als er zich zoveel prangender wereldproblemen stellen, hoor ik u vragen. Wie deze tekst goed leest kent het antwoord: de dood van de wolf voelt aan als het verknechten en ‘domesticeren’ van de wildheid in ons, het authentieke, datgene wat nog rest aan politieke incorrectheid die door het jagersgild in het vizier wordt genomen, onder goedkeurend geblaat van de schapenkudde. De eis tot vrijheid, het verzet tegen de censuur en de versmalling van de vrije meningsuiting, tegen het doodvriezen van humor en satire, de kleinburgerlijke fatsoensmoraal, ja, daarom adopteren wij de wolf als totemdier. Met de vos Reinaert als neef. Vanuit die onderbuik willen wij het roofdier ruimte geven, omdat het dat deel in ons voorstelt dat nog niet getemd is en zich niet laat temmen.

We hebben het te druk met het pamperen van exoten om er nog enig benul van eigenheid, grens en territorium op na te houden.

Maar zoals gezegd: Vlaanderen heeft vermoedelijk geen plaats voor de wolf. Ruimtelijk-fysiek noch mentaal. We hebben het te druk met het pamperen van exoten om er nog enig benul van eigenheid, grens en territorium op na te houden, de fameuze oikos. We geven onze autonomie op en zijn blij met een zwart-gele burgemeesterssjerp om op de kermis mee te paraderen. We laten ons de mond snoeren en ringeloren, met graagte, omdat het zekerheid geeft. Ik blijf het vreemd vinden dat er bij rechts, zo gericht op het behoud van identiteit en eigenwaarde, zo weinig belangstelling is voor het behoud van eigen natuur en oer-inheemse fauna.

Soit, Naya is dood, en met haar de welpen. Troosteloos zwerft August door het kreupelhout, op zijn hoede voor wolfijzers en schietgeweren, maar de dag nadert dat ook deze eenzaat als een lone wolf wordt afgemaakt, in het algemeen belang. Natuurliefhebbers, groene jongens en meisjes zullen dan wel even pruttelen, maar ze weten dat ze eigenlijk bij de kudde horen die niet om kan met dat waar de wolf in onze verbeelding voor staat. Daarom ook laat Natuur en Bos de jagers begaan. In het bronsgroen eikenhout is het ondertussen weer rustig als voorheen.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

27 reacties op Is er plaats in Vlaanderen voor de wolf?

 1. aghasee zegt:

  Ach ja Sanctorum; mijn kater moet gecastreerd en gechipt worden omdat hij een doodzieke vogel pakt. Over mijn lijk. Mijn kater zal sterven met ballen aan zijn lijf.
  Natuurliefhebbers

 2. Marc zegt:

  In hoeverre moeten we het verhaal van het op peil houden van het wildbestand geloven? Ik heb niet de indruk, als ik in mijn (landelijke) streek ga wandelen, dat het krioelt van het wild. Anderzijds de laatste jaren wél een enorme toename van roofvogels en allerlei kraaiachtigen, wat dan weer gevolgen heeft voor het slinkend aantal kleine zangvogels. Toch (ook weer) geen zwart-wit verhaal, denk ik. Iets anders dat me ook opvalt: het valt me op hoe weinig zeer rechtsgezinden (uitzonderingen niet te na gesproken) zich zorgen maken over de verdwijnende natuur in hun mooie Vlaanderen… Veel nostalgie, maar blijkbaar niet naar de mooie bossen van destijds.

  • aghasee zegt:

   Ik woon in de bossen. Ondanks mijn niet gecastreerde kater komen de Boomklimmers, Vinken, Mezen, Eksters, Kauwen, Winterkoninkjes, Reigers, Eekhoorns, Wezels, en meer van dat natuurgespuis soms letterlijk op mijn vensterbank zitten, terwijl ik mijn co2 voetafdruk vergroot door simpelweg te ontbijten en sms’jes te sturen naar mijn dochter. Ga toch elders huilen, pseudo-natuurmensen. Ik was mezelf al 51 jaar met koud water. Imbecielen.

   • aghasee zegt:

    En ik ben dan nog mijn twee trouwe spechten -jawel, twee soorten- en mijn hoogstpersoonlijke Ijsvogel vergeten. Natuurliefhebbers, ze hebben geen flauw benul.

   • Yvo G. zegt:

    Kijk, nét dat allerlaatste woord is er teveel aan. Laat ik dat nu zijn, zo’n imbeciel: Rechts, begaan met de natuur, en ik ben bang van koud water. Mijn kater is gecastreerd en mijn omgeving bevat een evenwicht gaande van sperwer over duiven en kraaiachtigen, merels, meesjes, vinken, alles wat u al opsomde plus een koppel steenmarters, en een legioen mussen. Ik had een hoge dunk gekregen van u, en nu schiet u zichzelf in de voet met één woord teveel. Dat duidt erop dat u langs uw schoenen gaat lopen, maar vindt u dat u zich hoog verheven boven iedereen moet voelen met wat u schrijft? Ik niet, dus ik leef zoals ik leef, en dat is goed genoeg. Toch om niet uitgescholden te worden.

   • aghasee zegt:

    Aan Yvo; laat het woord imbecielen u niet aan het hart komen. Het is niet eens persoonlijk. Het gaat er mij om dat de (klimaat)pastoors in rijkdom leven en anderen de les spellen. Het stoot mij tegen de borst dat ik al zo goed als héél mijn leven spaarzaam omga met water -inGESTAMPT door mijn baby-boomer ouders- dat ik nu vijftig jaar later de -belastings-les, want het is niks meer dan dat, gespeld moet worden door een snotjong die haar eigen naam niet eens zonder fouten weet te schrijven. Wat is de atoommassa van co2? Hoeveel co2 zit er in de atmosfeer, naast de 78 procent stikstof en de 21 procent zuurstof? Weet er dat iemand zonder Wikipedia? Soit. Het klimaatgelul is een religie geworden, met alle inquisities vandien. JS en broer voorop, in all ignorance.

   • Eric zegt:

    Ach, Aghasee, wind je niet op. Ik heb gisteren aan 10 mensen uit mijn straat gevraagd wat ze over Heilige Greta vinden. 97% vond haar een gevaarlijke gekkin, de overige drie procent bevonden zich onder een steen en leken op een kakkerlak. Ik heb de resultaten van dat onderzoek doorgestuurd naar het IPCC. Daar ging men het bekijken. Uit vertrouwelijke bron weet ik echter dat men al 25 sociale wetenschappers heeft ingehuurd om via ‘objectief’ onderzoek mijn resultaten te weerleggen. Het dondert in de ivoren torens, ’t schijnt.

   • Marc zegt:

    Beste Eric, je hebt dat aan tien – ik heb het toch goed gelezen? – mensen gevraagd, en dat noem jij een ‘onderzoek’? Dat is dan van hetzelfde niveau als wanneer je het peil van de zee gaat meten zekers? Even een inconvenient truth: ik denk dat die van het IPCC in een deuk liggen als jij hen iets opstuurt. En er zouden 25 ‘sociale wetenschappers’ (waarschijnlijk bedoel je sociaalwetenschappers, een ‘ sociale’ wetenschapper is gewoon een symphatieke) zijn ingehuurd om jouw onderzoekjes te weerleggen? Of eerder om een geval van extreme hoogheidswaanzin te onderzoeken?

   • Marc zegt:

    ‘Sympathieke’ moet dat zijn, ik zit hier op een tabletje te klungelen.

   • Eric zegt:

    Eens iets anders: Green-peace (maar eigenlijk geen van beide):

   • Marc zegt:

    Ja, laten we het vlug over iets anders hebben. 🙂
    Voor de rest nog iets gepubliceerd van je onderzoeken, in ‘peer-reviewed journals’, Erik?

   • Marc zegt:

    En dit nog, Eric: 97% van 10 mensen, hoe doe je dat eigenlijk? En die 3% procent van 10 mensen, dat is dus 0,3 mens. Was dat een baby of zo? Misschien kan je best zelf een tijdje onder een steen kruipen…

   • Roodkapje zegt:

    Volgens mij ligt Eric in een deuk, dat hij u in het ootje heeft genomen. Nog nooit van sarcasme gehoord? Tja, de ene Marc is de andere niet.
    PS. Aghasee, ook gecastreerde katers lusten een vogeltje. Ik ken er een. Een mooie kater die een goede vriend van mij af en toe bezoekt en zijn bed inpalmt.
    En wolven hebben inderdaad iets bijzonders, wat impotente jagers niet hebben 😉
    https://images.app.goo.gl/jGorGkge36tipd9J9

   • Marc zegt:

    at Roodkapje: mislukte poging om wat krom is, recht te praten. Ik denk echt wel niet dat hij dit sarcastisch of zelfs maar ironisch bedoelt. Ik heb al genoeg bijdragen gelezen van hem (waarin hij het ook over ‘eigen onderzoek’ had) om te weten dat dat niet het geval is. Zeer nobel van u dat u hem wil helpen, maar sorry, mislukte poging.

   • Eric zegt:

    Dat van die deuk klopt, spijtig genoeg. Mijn geliefde heeft me naar de kliniek moeten rijden, alwaar ze die deuk er niet uit hebben kunnen kloppen. Voortaan loop ik dus voorovergebogen, almaar schaterend en grijnzend. Die Marc is er me wel eentje (en ja, aan lachen kun je sterven, dus is hij een potentiële moordenaar) !

   • Marc zegt:

    Ik geloof je net zoveel als jij in de opwarming, Eric. 🙂

 3. Johan Verleye zegt:

  Deze zin hakte er bij mij behoorlijk in:
  “We hebben het te druk met het pamperen van exoten om er nog enig benul van eigenheid, grens en territorium op na te houden.”
  Of hoe het verhaal van de wolf een metafoor kan zijn voor verloren gegane eigenheid.

 4. Yvo G. zegt:

  Willem die Madocke maecte voorzag Ysengrijn de wolf toch nog van heel andere eigenschappen, tot groot jolijt van de bewoners van “die casteel Malpertus”. Geen greintje sympathie dus voor die rode abt.

 5. CS zegt:

  Spijtig natuurlijk van het verdwijnen van de wolf en eigenlijk ook de biodiversiteit.

  De wolf had een teken moeten zijn om de habitats te verbeteren.

  Maar in tegendeel: nog meer mensen (door toegestane en zelfs toegejuichte, door de politici vooral, massa-immigratie), nog meer wagens en wegen, meer fermettes en beton, minder bomen en minder wilde dieren. Waarvan moet zo’n wolf dan leven?
  Op die manier zijn alle goede wensen voor “het wolfsbehoud” (oa door de minister van milieu ea) op voorhand gehypotheceerd.

  Naast natuurlijk het ekonomische en kortzichtige antropocentrische denken, dat alleen bejaagbaar en winstgevend wild, toestaat en de wolf alleen een plaats geeft in afgesloten reservaten en zoo’s.

  • Gerard Van Noten zegt:

   Antwoord nu eens duidelijk op deze vraag zonder in te gaan op diversiteitsargumenten. Heeft de wolf hier in ons dichtbevolkt landje nog zijn plaats? Het staat in de sterren geschreven dat vroeg of laat een menselijk wezen zijn einde zal vinden in de kaken van de wolf. Het gebeurde reeds in Nederland maar weliswaar zonder dodelijk gevolg (enkel lichte verwondingen). Wat gaan de “goegemeente” en de diversiteitsvoorstanders dan zeggen: Zoiets als van “hij had tandpijn of keelpijn of buikpijn of een hersenaandoening? Misschien durft men dan zelfs pyschologische wolvenproblemen aan te halen en het slachtoffer de culpabiliteit aanmeten? Wat als het over uw kind gaat?
   Mooi dier, maar het moet in grote vrije bossen leven, niet bij ons op onze overbewoonde zakdoek. Dit is niet verantwoord, noch voor ons, noch voor deze dieren.

 6. Gerard Van Noten zegt:

  Beste Johan, als verwoed volger van uw “colums” ben ik ditmaal even verwonderd over uw reactie. U gaat er van uit dat Naya door jagers werd afgemaakt en dit enkel en alleen door de uitspraken van zelfverklaarde wolvenexperten EN van een zeker opgenomen gesprek met jagers, waarin op géén enkel vlak enigerlei sprake was van het afmaken van dit dier. De dood van het dier is dan ook nog helemaal niet vastgesteld. Dit verwonderd mij vanwege U, daar ik niet gewoon ben dat U aan “hokjesdenken” doet en dat U meestal lak heeft aan de opinie van de “goegemeente”. Om even beeldspraak te gebruiken: “nu huilt U mee met de wolven”! Of U nu voor of tegen de jacht bent, veranderd niets aan de zaak; U bezondigd zich aan hetgeen de meesten doen, t.t.z. veroordelen hetgeen U niet begrijpt.
  Spijtig, want de rest van uw tekst is perfect.

 7. Maria Antwerpen zegt:

  @ Gerard van Noten : ochgottekens toch! er loopt hier eens een verdwaalde hondachtige rond en er zijn er al die een aanval van wolvenfobie krijgen : ‘’het staat in de sterren geschreven…. enz’’
  Enfin, bedoelt u de canis lupus of heeft u het over weerwolven, waarvan het hier inderdaad krioelt? (zie de faits divers in de kranten)
  @aghasee : moet een snotjong haar eigen naam ûberhaupt foutloos kunnen schrijven??? Ik zou het niet leutig vinden u als vader te hebben, want heb zo de indruk dat uw babyboom ouders , naast het deugdzame spaarzaam zijn, u helaas ook met enige hettefretterij opgezadeld hebben.
  @Eric (de Noorman?)Maar nee, Greta is niet ‘’Heilig’’, ze is een kleine toverkol en verdient dus de brandstapel.
  tsjuus

  • Gerard Van Noten zegt:

   Ok Maria. U bent zo een heftig persoontje dat direct in de aanval moet gaan op kantje boordje met grofheid. Ja, met U discussieer ik dus niet meer. Hopeloos en niet voor rede en respectvolle argumentatie vatbaar.

  • Eric zegt:

   Ik geloof niet in brandstapels. Daarvoor moet je bomen omhakken en brandend hout doet de planeet nog meer opwarmen. Het is echt geen ecologisch verantwoorde oplossing voor het probleem.
   De hysterie krijg je er alleen uit door pubers te doen inzien dat ze naar school moeten gaan. Als vanouds haten pubers zichzelf en hun lichaam. Dus moeten ze eerst iets leren over hun eigen biologie. Nadien kunnen ze de natuur leren kennen met de bedoeling de braakliggende grond, waartoe een groot deel van Europa verworden is, opnieuw te gaan bewerken. Bloembollen planten is al een goed begin, ook voor de bijen.
   Maar ja, pubers wonen liever in steden, zitten liever in vliegtuigen op weg naar toeristische oorden, houden van luxueuze hotels met verwarmde zwembaden en lawaaierige attracties, etc. Krijsen kunnen ze als de besten, nadenken iets minder. Dat is al altijd zo geweest. Het verschil is dat deze neurotische halfvolwassenen vroeger geen wereldpodia beheersten, nu wel. De big capitalists hebben in hen een uitermate winstgevende methode gezien. En in dergelijk geval is moraal zo niet vervelend en aanstootgevend, dan toch overbodig.

 8. Ines zegt:

  @Roodkapje ieder zijn meug natuurlijk, maar het feminisme heeft ondertussen wel de strijd gewonnen hé meiske en bovendien mag onze boze wolf hopen dat hij in deze heftige metoo tijden Fräulein Greta niet alleen in het bos tegen komt…

  • Roodkapje zegt:

   Haha. Welke feministen? Ook een vrijgevochten vrouw zoals Oriana Fallaci, Katherine Hepburn of Coco Chanel had haar passionele liefdesrelatie (lees maar eens ‘een man’ van Fallaci over haar relatie met de Griekse verzetsstrijder Panagoulis en het was een publiek geheim dat Hepburn een verhouding had met de getrouwde Spencer Tracy). Of bedoelt u de roze pussyhats? Laat me niet lachen :-D. Ze weten niet eens hun clitje liggen. En wat de kleine klimaatactiviste betreft, die zou je inderdaad beter niet alleen in het bos laten. Met haar hysterische gekrijs en dodelijke blikken zou ze niet alleen alle levende wezens – van de krekel tot en met de wolf – potdoof maken, maar ook letterlijk het bos uit jagen, wat de biodiversiteit en het ecologisch systeem niet ten goede komt ;-).

  • Eric zegt:

   Het feminisme heeft de strijd gewonnen??? Waar haalt u het? Het feminisme is de match grondig aan het verliezen, en dat heeft het volkomen aan zichzelf te danken. Als je als frêle vrouw wilt (op)boksen tegen een leger Arabische, uit de kluiten gewassen chimpansees, die je overigens zelf met breed armgezwaai onthaald hebt, dan ben je gedoemd te mislukken. Ik hoef maar in mijn buurt rond te kijken, en de geëxplodeerde massa dikke spoken te aanschouwen, omwille van hun geloof uitgedost in bruine en zwarte stukken stof, en ik weet voldoende. De vrouwen in het westen hebben geen toekomst. Ze vergissen zich van vijand en van vriend. Hun probleem is hormonaal, maar dat mag je enkel nog fluisteren.

Reacties zijn gesloten.