Thomas Cook, of de dood van de reisleider

ThomasCookAntropologische bedenkingen bij een faillissement

Een van de vreselijkste aspecten van het reizen heb ik altijd de gids gevonden, die al dan niet mits extra drinkgeld de kudde inlicht over bezienswaardigheden en te volgen routes. Japanse gidsen die door Brussel lopen met een vlaggetje of paraplu ter herkenning, al die spleetoogjes erachter, maar meer nog de gids toegevoegd aan busreizen, het moderne equivalent van deportaties. Zo’n als autocar-reis verkocht veetransport, dat is gewoon een misdaad tegen de menselijkheid, en de georganiseerde uitstap-met-gids een oefening in verkleutering en onderwerpingsgedrag. Want ja, écht reizen, is dwalen, verdwalen, dingen zelf uitzoeken, ze rateren ook (‘Heb je dat gezien’ – ‘Euh… nee’), bedrogen worden door taxichauffeurs, slecht Italiaans spreken van het boekje, pane e coperto, kleine momenten van geluk op onverwachtse plekken, naast het onvermijdelijke afzien van de warmte en de diarree-toestanden wegens geen voedsel van thuis.

Volksopvoeding

Thomas

Thomas Cook

In 1841 vond ene Thomas Cook uit Leicestershire, drukker, boekhandelaar én evangelist dat de gewone man en vrouw ook recht hadden op stichtelijke plezierreisjes, die hen vooral van de alcohol en de zedenverwildering moesten afhouden. Victoriaans fatsoen en volksopvoeding stonden hoog in het vaandel geschreven van de allereerste reisagent. Het werd een reusachtig succes. Voor geen geld kon het klootjesvolk de trein in, richting een leerrijke bestemming, altijd begeleid door mijnheer Cook en zijn valies vol bijbels en andere stichtelijke lectuur.

 

Victoriaans fatsoen en volksopvoeding stonden hoog in het vaandel geschreven van de allereerste moderne reisagent

De uitbouw van het Britse spoorwegennet kwam daarbij goed van pas. De groeiende middenklasse kon zich iets meer permitteren zodat Cook zijn horizon kon verbreden en zelfs buitenlandse reizen aanbood, naar de Wereldtentoonstelling in Parijs van 1855 bijvoorbeeld, en zo verder tot in alle uithoeken van de planeet. Maar altijd stond het devies centraal van gecontroleerde ontspanning en beschaafd Brits neokolonialisme, voor God, vaderland en het fatsoen. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het familiebedrijf Thomas Cook zelfs een staatsbedrijf, nadien een paar keer doorverkocht, tot het in 2000 in handen kwam van de Neckermanngroep.

De originele filosofie is altijd min of meer behouden gebleven: een wereldwijd netwerk van kantoren, een tot in de puntjes georganiseerde reis, en… de gids voorhanden die mensen op het rechte pad houdt, letterlijk en figuurlijk. Helaas, de concurrentie werd te groot, het kantorennetwerk en de eigen vliegtuigvloot onbetaalbaar. Fundamenteler echter is de switch in de hoofden van de consument zelf. De 19de eeuwse paternalistische droom is uitgelopen in het massatoerisme van luidruchtige Britten die zich goedkoop bezatten in all-in-hotels van Ibiza en omstreken. We kennen ze allemaal, ze doen ons nadenken over het best mogelijke reisadvies: thuisblijven.

Ni dieu ni mâitre

Het massatoerisme bevindt zich in een existentiële crisis. Ja, vliegtuigreizen schijnen slecht voor het klimaat, maar ook wie zich dat niet aantrekt stelt zich vragen bij de zin en de onzin van die jaarlijkse zuidwaartse exodus. De omgekeerde richting van de migratiebewegingen, even massaal, en even onwelgekomen. Want topbestemmingen voor citytrips zoals Barcelona en Brugge beraden zich ernstig over het… weghouden van toeristen wegens bedreigend voor hun stedelijke identiteit, jawel.

Door de gids achter gelaten, hulpeloze kuddedieren….

Deze trendverschuiving gaat gepaard met nog een ander fenomeen, en nu kom ik weer tot de originele missie van reisleider/evangelist Thomas Cook: mensen willen niet meer bij het handje geleid worden. Samen met de crisis van de politieke instellingen, de klassieke democratie en de mainstream journalistiek is ook het geloof verdampt in de reisleider die ons gidst en voor ons denkt. Muiterij is een mogelijkheid, de ene gids die de andere vervangt. Of de karavaan splitst zich. Of valt gewoon uiteen in een nomadische diaspora.

Meer en meer mensen stippelen zelf via het internet en eigen hotelboekingen hun reis uit. Of stippelen helemaal niks uit en vertrekken op goed geluk af. Dat is een nieuw stuk creativiteit en autonomie, maar uiteraard ook een groter risico op slechte paden, foute keuzes, gevaarlijke passages, ontsporingen, fatale ontmoetingen. De politiek-maatschappelijke dimensie van het Cook-failliet is dus wel degelijk dezelfde reden waarom mensen journalisten niet (meer) vertrouwen en het krantenabonnement opzeggen: de zelfverklaarde gidsen hebben zo hun eigen agenda, en dat wordt doorzichtig. Dan nog liever de weg zelf zoeken en het ginder nog eens vragen.

Samen met de crisis van de politieke instellingen, de klassieke democratie en de mainstream journalistiek, is ook het geloof verdampt in de reisleider die ons gidst en voor ons denkt

Het opzeggen van het contract met de gids is een daad van rebellie maar ook van nieuwe, zelfgekozen kwetsbaarheid. Ni dieu, ni maître. Ruim twee eeuwen na het verlichtingstijdperk maakt de dood van de reisleider deze planeet terug open, onbekend, verkenbaar, zonder stramienen of opgelegde routes, én zonder zekerheden, met dank aan de digitale jungle. Het is goed dat al die Cook-klanten nu gestrand zijn en in oorlog met de hotelbazen die hen afpersen, zo wordt reizen weer spannend en af en toe hachelijk. Door de gids achter gelaten, hulpeloze kuddedieren blaten zich een weg naar de uitgang.

Het zal de laatste touroperator niet zijn die het loodje legt, want met het einde van de georganiseerde reis wordt ook de reis naar een uithoek van de tuin weer een avontuur. Een wenk voor alle Cook-gedupeerden. En de gids? Ja, die bestaat nog, maar dan als gelijkgestemde gezel(lin), compagnon de route, ook en vooral genietbaar in de achtertuin. Thomas Cook, rust in vrede, God zegene u, U was fantastisch, maar nu is het tijd om al die catalogi in de vuilbak te gooien en het echte leven binnen te stappen. All flights cancelled.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

29 reacties op Thomas Cook, of de dood van de reisleider

 1. Yvo G. zegt:

  Puik stuk! Dat van die achtertuin, daar was ik toch al heel lang achter, maar dat is privaatstrand.

 2. Marc zegt:

  Mensen zijn misschien inderdaad reisgidsen beu, maar op politiek vlak zijn ‘gidsen’ (van bedenkelijke kwaliteit) wereldwijd de laatste jaren wél weer in. Met dat Oranje Geval in het Witte Huis aan de kop natuurlijk. Jammer dat de kuddegeest op dat veel belangrijkere vlak wel nog volop aanwezig is.

  • Eric zegt:

   U dwaalt natuurlijk eens te meer. Het massaconformisme, waarvan het massatoerisme een aspect is, wordt constant aangezwengeld door een éénzijdige pers die zondebokken (Trump, Poetin, Boris Johnson) en onaanvechtbare heiligen (de massamisdadiger Obama was er één van) heeft. Objectieve analyses en beschrijvingen zijn niet meer nodig, er wordt altijd weer uit hetzelfde vaatje getapt, vanuit een agenda die ondertussen wel duidelijk is. Sinds Trumps aantreden is de internationale economie versterkt (doordat ondernemers wereldwijd weer vertrouwen hebben gekregen) en heerst politieke stabiliteit. In tegenstelling tot Obama, die zowel in Oekraïne (waar zijn ex-vice een zoontje heeft mét grote belangen) als in Noord-Afrika en het Midden-Oosten onoverzichtelijke rampen heeft veroorzaakt, is er onder Trump geen nieuwe oorlog gestart. Dat is uitzonderlijk voor een president. Maar goed, nadenken en objectief beschouwen zit er bij hysterici en conformisten niet in, zij kunnen alleen maar krijsen en schelden, de leugenpers achterna. Doe maar verder, zou ik zeggen, ‘dat Oranje Geval’ wordt volgend jaar herverkozen, De Democraten van Pelosi zorgen daar wel voor.

   • Rony Stokart I-58038 Toskana zegt:

    Mag ik mij, bescheiden, volmondig aansluiten bij “Eric”?

   • Marc zegt:

    Uiteraard. Goed dat we de onvolprezen Eric hebben om onwetenden zoals ik telkens opnieuw bij te sturen. Jawel, Trump IS een heilige. De beweringen op massa’s websites over die arme mens, zoals bijvoorbeeld https://www.mcsweeneys.net/articles/the-complete-listing-so-far-atrocities-1-546 zijn natuurlijk totaal uit de duim gezogen door boosaardige lieden van de leugenpers die het massaconformisme willen aanzwengelen. En ja hoor, Obama is een misdadiger. Het feit dat hij ook een zwart kleurtje heeft, is voor Eric helemáál niet de achterliggende reden voor zijn afkeer.
    Kortom, alweer erg bedankt, Eric, met uw pogingen mij op het rechte pad te brengen. Hallelluja, praise Eric!

   • Rony Stokart I-58038 Toskana zegt:

    Het feit dat “Marc” hieronder, het zwart kleurtje van Obama meent te moeten aanhalen om Eric van repliek te dienen, laat vermoeden dat Marc een sluimerend (?) racistisch probleem heeft.

   • Marc zegt:

    Beste Rony,

    ik heb al genoeg commentaren van Eric gelezen om te weten dat hij wel degelijk racistisch is. Maar wat dat ‘sluimerend probleem’ betreft: wij zijn allemaal racistisch, dat is gewoon een biologisch gegeven. Alleen dienen we er niet aan toe te geven.

   • Rony Stokart I-58038 Toskana zegt:

    Waarop steunt u dat “biologisch gegeven” ? Enig wetenschappelijk onderzoek? Bron?

   • Eric zegt:

    Vreemd. Als ik op Trudeau afgeef omdat hij een islamofiele slijmbal is, of op rijkeluisbankiertje Macron, dan ben ik geen racist. Als ik Obama even op een roostertje leg (hij is nochtans al aangebrand), dan doe ik dat omdat ik een racist ben. Zwarte leiders zijn dus volgens Marc onaantastbaar, ze verdienen geen kritiek, alleen maar de Nobelprijs voor de Vrede, ook wanneer ze zich voluit als ‘masters of war’ ontwikkelen.
    Weet u: vóór Obama was de slechtste president ooit Jimmy Carter, en vader en zoon Bush stelden ook geen reet voor, het waren oliesjeiks en aartsleugenaars, Onder hun neocons is het Midden-Oosten geëxplodeerd en Obama heeft er zaak van gemaakt die chaos nog tot ongekende hoogten op te drijven: Burgeroorlogen in Libië en Syrië en een zogenaamde vluchtelingencrisis waren het gevolg.
    Wat de Democraten Trump altijd hebben verweten is dat hij zich te goed met Poetin verhield. Blijkbaar hebben ze liever een president die de wereld richting een atoomoorlog leidt, dan iemand die zich erop toelegt bruggen te bouwen en politieke stabiliteit te garanderen. De enige Democrate die op vlak van non-interventiepolitiek Trump naar de kroon steekt (en die het van hem in 2020 had kunnen halen) was Tulsi Gabbard. Maar omwille van haar vredelievende standpunten en haar koele rationaliteit kreeg ze het Democratisch establishment tegen, werd ze in de leugenpers volledig genegeerd (ook in West-Europa) en heeft men haar zo goed als uitgerangeerd.

   • piet spuug zegt:

    Men moet goed beseffen hoe ver racisme in de V.S. kan gaan. Christian Scott aTunde, een Amerikaanse jazztrompettist met eigen blaastechniek en met muziek die hijzelf “stretch music” noemt, werd geboren in de 9th Ward, een bepaald district van New Orleans, grenzend aan de Missippi, onder meer berucht omwille van zijn politieoptredens. Zijn grootvader is ene Donald Harrison Sr., die ‘chief’ van vier verschillende stammen van zwarte indianen in Amerika was en blijkbaar ook een prominent figuur in de lokale traditie van de ‘Mardi Gras’-indianen, die met carnaval de Afrikaanse traditie van ‘call and response’-gezangen (chants) in ere houden. Hij studeerde af in het Berklee College of Music in Boston in 2004, waarna hij New York als thuisstad verkoos. Hij vertelt van iets wat hij heeft meegemaakt, toen hij na een concert van een groep, die hij zeer goed vond, met zijn auto naar huis reed en werd tegengehouden door de politie. Zijn auto werd gevolgd door een politievoertuig dat acht of negen woonblokken verder hem de baan versperde en dan omsingeld werd door verscheidene agenten. Van de agent die de leiding nam, kreeg hij een pistool tegen het achterhoofd gericht. De agent zei hem vervolgens dat hij moest uitstappen, zijn kleren uittrekken en op de grond gaan liggen. Christian Scott had niets verkeerd gedaan en daarom vroeg hij waarom hij werd tegengehouden. De agent antwoordde dat hij zijn mond moest houden, hij was zijn baas, de autoriteit en hij moest doen wat hem gezegd werd. Christian Scott op zijn beurt had daar een serieus probleem mee. Hij betaalde zijn belastingen en hij vond dus eerder dat hij de baas was en de agenten hem dus moesten vertellen waarom hij tegengehouden werd, wat bij hen zeker niet goed overkwam. De trotse Christian Scott wilde niet doen wat van hem verlangd werd en de agent zei opnieuw dat hij de baas was, de autoriteit en als hij niet ging doen wat van hem verlangd werd, zou zijn moeder hem kunnen komen afhalen in het lijkenhuisje. Voor Christian Scott was dat erover en hij vertelde de agent dat hij dit niet kon appreciëren. Uiteindelijk kwam er een agent opdagen, die hogergeplaatst was in rang en die realiseerde zich dat er iets niet pluis was, gezien er om 3 u ’s nachts een wapen gericht was en er over de insluiting geen melding was binnengekomen. Hij liet Christian Scott dan naar huis gaan, die vervolgens door een heleboel emoties ging en die thuis ook niet vertelde wat hem was overkomen, omdat hij vreesde dat hij anders voor een optreden – wat hij een ‘gig’ noemt – niet meer het huis uit mocht. Hij noemt het tenslotte een geval van ‘overwhelming racism’. Er was trouwens onder de agenten ook nog een zwarte… In 2008 heeft hij een compositie gemaakt over al die emoties. Het nummer heet “Ku Klux Police Departement” (21 : 51).

   • Marc zegt:

    Eric, leer eens lezen. Waar heb ik gezegd dat zwarte leiders geen kritiek verdienen? Ik vind, om maar één voorbeeld te noemen, een Mugabe een dictator pur sang. Dan nog liever Trump.

   • Eric zegt:

    @piet spuug: dat zijn spijtig genoeg geen alleenstaande gevallen, er bestaat inderdaad nogal wat racisme bij de Amerikaanse politie. Toch moet eraan toegevoegd worden dat in de VS meer zwarten door andere zwarten dan door blanken worden vermoord, alleen worden zulke gegevens uit de main stream media gehouden. Zo u echter over de verhoudingen tussen zwarten onderling in New York wilt lezen kan u daarvoor terecht in de eerste hoofdstukken van het weergaloze boek ‘Wat is de Wat’ van de Zuid-Soedanees Valentino Achak Deng, wiens verhaal door Dave Eggers werd neergeschreven. An eyeopener van formaat !

    @Marc: wat de gevolgen op mondiaal vlak betreft is de politieke loopbaan van Obama veel verschrikkelijker gebleken dan die van Mugabe. Mugabe was een ramp voor Zimbabwe, Obama voor de halve wereld. En dat heeft dus niks met zijn kleurtje te maken.

   • piet spuug zegt:

    @Eric
    Het boek dat u komt te vernoemen is opgevat als een raamvertelling, die zich afspeelt in Atlanta en niet in New York, maar dat doet er niet toe. Het hoofdpersonage wordt er aangevallen, beroofd en gewond in zijn eigen appartement. Ongetwijfeld een spannend boek!

 3. Rony Stokart I-58038 Toskana zegt:

  Laatste twee jaar 2x met reisgids onderweg, 1ste keer naar Moskou en SPB met “ervaren” VTB gids die al in Zaventem verloren liep (geen mop !), twee medereizigsters “verloor” en alleen maar bezig was zijn reisverslag te schrijven. 2de keer naar de Baltische staten en SPB. Onderweg “ervaren” Lithouwse reisleidster. Wist letterlijk geen ballen (aflezen historische achterhaalde gegevens is geen “kennis” er bestaat internet). Vergat middagmalen onderweg te reserveren, en stuurde de groep opgebroken weg op om een restaurant te zoeken (zijzelf bleef wijselijk achter). Resultaat: een tot leven gewekte slapende knie-artrose. Beide gidsen stonden bij einde rondreis wel met handje open… gelukkig tevergeefs. Ook al moeten we er zelf primitief Russisch om leren: nooit meer met kudde reizen mee !

  • MyriamC zegt:

   Hoeft echt niet altijd zo te zijn. Wij zijn absoluut geen groepsmensen, maar voor onze reis naar Costa Rica hebben we – omwille van persoonlijke redenen – een uitzondering moeten maken. Onze gids (van Fox) was een Nederlander die al 30 jaar in C.R woont en begeesterd was door ‘zijn’ land. Hij was super georganiseerd, hield ‘de kudde’ goed bij elkaar, maar gaf ons ook voldoende vrijheid en inspraak. Moest ik zeker weten opnieuw zo’n gids te krijgen, dan zou ik zelfs overwegen om opnieuw een groepsreis te boeken.

 4. piet spuug zegt:

  Vliegtuigreizen schijnen niet alleen slecht voor het klimaat, ze zijn het ook! Dat vindt ook Nico Paech, Duits econoom die autobanen en luchthavens wil stilleggen omdat mobiliteit naast digitalisering (5G-netwerken) de nagels zijn aan de doodskist van onze beschaving. Communicatie en transport vormen samen de achillespees van het systeem. Het zijn de levensaders van de groei-economie. Warenverkeer, gemotoriseerd personenverkeer, vooral vliegtuigreizen en cruisevaarten (alle abstruse dingen die men als laat-Romeinse decadentie bestempelt) laten de meest ruïneuze, negatieve records optekenen, gezien vanuit milieustandpunt. Mensen hebben niet het recht om als beloning voor hun arbeid aanspraak te maken op zulke gigantische machines, die energie vrijzetten of bewegen. Eigenlijk een moderne vorm van barbarij! Men gelooft dat men de barbarij heeft overwonnen. Dat is niet het geval. Vroeger was er maar één barbaar, zo’n koning als Lodewijk XIV. Nu is de barbarij gedemocratiseerd en heeft men af te rekenen met miljoenen barbaren!

  • Eric zegt:

   ‘omdat mobiliteit naast digitalisering (5G-netwerken) de nagels zijn aan de doodskist van onze beschaving.’
   Nee, dat zijn islam en immigratie. Maar daarover wordt door onze zelfmoordautoriteiten zedig gezwegen. Heel dat klimaatverhaaltje is geconstrueerd als afleider van de aandacht voor de echte nagel aan de doodskist van onze beschaving.

   • piet spuug zegt:

    Alles heeft met alles te maken, maar met complottheorieën kan je de straat leggen!

   • Eric zegt:

    En met angst voor spoken, opgeroepen door elites in gouden bunkers, kom je geen stap verder. ER IS GEEN KLIMAATPROBLEEM ! De zeespiegel stijgt niet en is niet gestegen, de grond is terug verzadigd van water (na een jaartje aangewakkerde onrust en doembeelden over de verwoestijning van Vlaanderen), de ijsberenpopulatie in het Noordpoolgebied stijgt, etc. Maar als ik van u lees wat die Duitse gek voorstelt word ik wel bang. Het is bij dit soort Duitse gekken dat de ondergang van de beschaving in de vorige eeuw begonnen is.

   • piet spuug zegt:

    Je zult wel gelijk hebben. Mocht je door toeval of een plotse wending in je leven tot het inzicht komen dat je ongelijk hebt, dan kijk ik daar wel naar uit!

   • Eric zegt:

    Beste Piet, wat ik schrijf komt voort uit levenservaring en dagelijkse ervaring. Dat verhaaltje van het onder water geraken van Vlaanderen hoor ik al 30 jaar, en het is misschien zelfs ouder dan dat. In de jaren ’70 werd er dan weer, even hysterisch als vandaag de klimaatsverandering, door de hele wereldpers een Ijstijd aangekondigd. De stroom aan artikels was gebaseerd op ‘wetenschappelijk onderzoek’.
    Gisteren was het in Nederland (Gelderland, Noord-Brabant) de koudste 6 oktober sinds de weermetingen. Vandaag voelen we dat bij ons.
    U ziet, ik doe niet mee aan de collectieve empiricide die door de massaleugenpers georganiseerd wordt. Ik voel wat ik voel en zie wat ik zie. Niets of niemand maakt me bijvoorbeeld wijs dat er in West-Europa geen omvolking (‘Le grand remplacement’ zoals de Franse schrijver Renaud Camus dat fenomeen noemt) aan de gang is. Ik kan die omvolking elke dag opnieuw met eigen ogen waarnemen.
    Het is niet het peil van het zeewater dat stijgt, mijn beste Piet. Het is het peil van de islam dat onrustwekkend de hoogte in gaat. Onze jongeren zouden dat beter beseffen. Op school wordt er natuurlijk met geen mond over gesproken, daar gaat het alleen maar over dat verdoemde klimaat. De indoctrinatie van onze jeugd lijkt nooit te zullen stoppen.

   • Rony Stokart I-58038 Toskana zegt:

    Ik sluit me volmondig aan bij wat Eric hier komt te zeggen over de door de media doodgezwegen omvolking. Maar wat baat den uil een bril nietwaar.

   • Christel zegt:

    Eric heeft gelijk, het aantal leerlingen die de islam belijdt stijgt zienderogen. Ook op mijn werk zie ik steeds meer en meer van kop tot teen ingepakte zwangere moslima’s. Zelfs kleine meisjes liepen in het zwart achter hun vader. Raad eens wie de grote meerderheid vertegenwoordigt op de kraamafdeling en bij het afhalen van gratis babymelkpoeder in de apotheek?
    Afgelopen weekend werd een 15- jarige jongen uit mijn dorp in elkaar geslagen door een groep allochtone jongeren. Hij was gewoon met zijn vriendin een frietje gaan eten op een chirofuif. Ook zonen van mijn vriendinnen werden afgeranseld door Marokkanen. Geen wonder dat de jeugd massaal op Vlaams Belang stemde. Greta en roze pussyhats zouden beter tegen die agressieve moslimjongeren schreeuwen: ‘how dare you!? you ‘ve stolen my dreams and my childhood.
    https://www.hln.be/nieuws/binnenland/onderwijs/dubbel-zoveel-lessen-islamitische-godsdienst-op-school~a2d09744/

   • piet spuug zegt:

    Waarom neemt islamisering toe? Heel eenvoudig omdat de verlichting die vanop het spreekgestoelte van de wetgevende kamers de wereld wordt ingestuurd, niet langer een verlichting is. Men zit in een diepe filosofische crisis! De knappe verlichting uit de 17e en 18e eeuw in Europa die veel beweging in de goede richting heeft teweeggebracht, is verworden tot een lofrede voor het individualisme, egoïsme, markt, enz., en dat kan toch niet de bedoeling geweest zijn? Egoïsme is niet gelijk aan broederlijkheid! Men heeft een nieuwe verlichting nodig, maar kan de wereld wachten tot 7 of 8 miljard mensen die nieuwe verlichting over zich heen hebben gekregen? Balans of evenwicht speelt een belangrijke rol : tussen de korte en lange termijn, tussen publiek en privaat (d.w.z. tussen markt en staat), tussen de seksen, tussen religie en staat. Het Aziatische denken heeft wat dat betreft een tandje voor… Luister eens naar wat Ernst Ulrich von Weizsäcker, Duits milieuwetenschapper (in Hamburg chemie en fysica gestudeerd) en politicus daarover te zeggen heeft : “Ich bin absolut nicht der ‘Prophet’ der neuen Aufklärung. Aber ich hoffe, Ihnen ein Gefühl darüber vermittelt zu haben, dass wenn wir heute ‘unterwegs’ sind, wir kaum umhin kommen werden, eine neue Aufklärung zu erwarten, ja zu wünschen.”

   • Eric zegt:

    De Verlichting is in orde, vanaf het begin was ze ten dele een beweging van boeren en burgerij, die meer invloed en macht wilden. Nadien, door de industrialisering, is er een arbeidersklasse gekomen waarvoor de socialistische ideologie werd ontwikkeld, die zich eveneens bij de Verlichting aansloot. Maar het zijn de partijen die vanuit de Verlichtingsgedachte zijn ontstaan, de liberale en de socialistische partijen, die de grootste verraders van die gedachte zijn geworden. De christelijke partijen verraden daarentegen hun essentie niet, want hun essentie is de vijand te omhelzen en te vergeven, zodat die er volop in slaagt dat christendom te vernietigen. Het christendom is in aanleg suïcidaal en masochistisch, maar socialisme en liberalisme zijn dat niet. Waarom plegen die partijen, door de Verlichting, die hun essentie is, te verloochenen dan zelfmoord? Dat is de grote vraag en ik heb er slechts één antwoord op: de economische logica, die een groei-logica is, en die slechts kan voortbestaan als er aan twee voorwaarden wordt voldaan: groei van de bevolking (enkel nog mogelijk via massa-immigratie) en het voorzien van voldoende olie om dit economisch systeem staande te houden.
    Om die reden ben ik een voorstander van de omschakeling naar een economie die niet op olie draait. En in die zin heeft de klimaatbeweging gelijk, maar ze heeft gelijk om de verkeerde reden. Het is niet omwille van het klimaatspook dat we van de olie af moeten. Het is omwille van de macht en invloed van de islamitische olieproducerende landen. Men heeft dat klimaatalarmisme afgekondigd om op die wijze over het echte gevaar te kunnen zwijgen en er ondertussen een oplossing aan te geven. En zo heeft men de verwarring en de hang naar antipolitiek bij de bevolking van West-Europa een extra boost gegeven. De impasse waarin men zich gewrongen heeft biedt geen enkel vooruitzicht. In Oost-Europa weet men dat, Poetin en de Chinezen weten het ook. Men zit daar enkel te wachten tot West-Europa compleet instort. En dat gaat geen halve eeuw meer duren.

 5. piet spuug zegt:

  Interessant interview met Nico Paech op Deutschlandfunk Kultur op 22/9 (vanuit Berlijn) :
  https://www.deutschlandfunkkultur.de/oekonom-niko-paech-zum-klimaschutz-wir-muessen-unseren.1008.de.html?dram:article_id=459353
  (knop voor audiospeler rechtsonder zoekvenster)

Reacties zijn gesloten.