De zoete winden van Anuna

Over klimaat, etiquette en menselijke methaanproductie

AnunaSoave sia il vento,
Tranquilla sia l’onda,
Ed ogni elemento
Benigno risponda
Ai vostri desir.
Laat een zachte wind waaien,
en de golven rustig kabbelen,
en mogen alle elementen
welwillend beantwoorden
aan uw wensen

(W.A.Mozart, Cosi fan Tutte)

Er is veel te doen over een CO2-neutrale economie die het broeikaseffect moet temperen. Broeikas verhindert het terugkaatsen van zonnelicht vanop de aarde en zorgt voor een temperatuurstijging, met alle bekende catastrofale scenario’s van dien, zoals afsmeltende poolkappen die het zeeniveau doen stijgen. C02 is een residu van verbranding, onder meer via auto’s die op benzine of diesel rijden, of van stookolie. Zonnepanelen en windenergie (voor de ‘ecorealisten’ ook kernenergie) moeten die uitstoot van CO2 op nul brengen, tot zover het groene draaiboek van de klimaatbeweging.

Waar weinigen het over hebben is een veel straffer broeikas, namelijk methaan, ook wel moerasgas of duivelsgas genoemd, onder scheikundigen bekend als CH4. Die gêne is verklaarbaar: we produceren het allemaal onder de vorm van winden en boeren. De stank (die overigens niet van het methaan zelf komt maar van zwavelverbindingen) is niet te harden, en wie zich laat betrappen met een uitstoot is het mikpunt van sociale represailles, tot en met algehele ban uit de groep. Er wordt dus over menselijke uitlaatgassen gezwegen, het gesprek wordt afgeleid naar het geurloze CO2. Een omerta die een nadere beschouwing verdient.

Soupirs d’ange

large_Waterhouse_Hylas_and_the_Nymphs_Manchester_Art_Gallery_1896.15

John William Waterhouse: ‘Hylas en de nimfen’ (1896)

Methaan is altijd een trouwe vriend van deze planeet geweest, en lang voor wij er waren of zelfs enig zoogdier. Tot zo’n 3,5 miljard jaar geleden bevatte de atmosfeer niet de minste zuurstof en werd de aarde bevolkt door bacteriën die volop methaan afscheidden bij de consumptie van plantaardig afval. Pas toen de fotosynthese in de mode kwam, waarbij planten via het zonnelicht zuurstof produceren, werd de lucht aangemaakt, geschikt voor hogere diersoorten en uiteindelijk de zoogdieren.

Voor de methaanliefhebbers zat er niets anders op dan zich terug te trekken op plekken waar noch zuurstof noch zonnelicht aanwezig is. Onder de zeebodem, in modder, diep in de aarde, en later dus ook in uw en mijn darmen. Methaan werd iets onzindelijks, marginaals, letterlijk een hoofdbestanddeel van flatulentie, herinnerend aan een donker tijdperk toen de anaerobe microben het nog voor het zeggen hadden. De hele geschiedenis van de mensheid lang hebben we die winden min of meer weten te controleren en bleef ook het broeikasgas constant.

De klimaatverandering is dus primair het gevolg van de flatulerende mensheid, ondanks doorgaans goed werkende sluitspieren.

Maar sinds de 18de eeuw is de uitstoot van methaan sterk toegenomen: er zat in het jaar 2000 bijna 200% meer CH4 in de atmosfeer dan in 1900, laten wetenschappelijke curves ons zien. De verklaring is simpel: de exponentiële groei van de aardbevolking, vooral Chinezen die zoals bekend hun darmgassen de vrije loop laten. De mens produceert gemiddeld 0,5 tot 1,5 liter darmgas per dag in 12 tot 25 windjes. Doe dat maal acht miljard, en we komen tot een fabelachtige uitstoot van acht miljoen kubieke meter methaan per dag. Vanwege de mens alleen, dieren niet meegerekend, het is bekend dat bijvoorbeeld runderen aan de lopende band boeren en winden laten. Carnivoren en vegetariërs, links of rechts, slim of dom, allen stoten ze volop rottingsgassen uit. Dit overstijgt alle politieke of maatschappelijke disputen.

De klimaatverandering is dus primair het gevolg van de winden latende mensheid, sinds de landbouw met zijn enorme veestapels er bovenop. Ondanks doorgaans goed werkende sluitspieren bij de homo sapiens. Methaangas verbranden dan maar, zegt u, als energiebron?  Goed idee, ware het niet dat bij de verbranding van methaangas het broeikasgas CO2 vrijkomt. Dat wordt door bomen geabsorbeerd, maar het Amazonewoud verdwijnt in sneltempo om plaats te maken voor akkers en weiland vol methaangas producerend vee. En elke Chinees uitrusten met een zakje achteraan is zelfs voor de communistische partij in Peking ondoenbaar. Niettemin, in Europa en de rest van de beschaafde wereld doen mensen alsof ze geen winden laten, gaat het allemaal over CO2 en wordt ons ter verhulling vliegschaamte aangeleerd. En de etiquette verbiedt strikt dat men in gezelschap hoorbaar of ruikbaar darmgas verspreidt. Zou Anuna scheetjes laten op haar zeilboot? Met een paar welgemikte, wat men in het Frans zo mooi soupirs d’ange noemt (in het Vlaams nonnenscheten), is meteen alle klimaatwinst geneutraliseerd.

Tetitatutè’

darm_320x320

Menselijke dikke darm: een paradijs voor methaanbacteriën

Als het de klimaatbeweging dus echt menens is, moet ze gaan voor een decimering van de aardbevolking. En een vertienvoudiging van de oppervlakte oerwoud, dan komt alles dik in orde. Dat is de enige manier om de broeikasgasproductie onder controle te houden, onze winden ophouden is geen optie. Decimeren, dat betekent dat 9/10 van de mensheid verdwijnt, en zo snel mogelijk. De vraag is, wie offeren we op en wie blijft?

Professor Van Hiel van de Ugent doet alvast stappen in de goede richting door het nut in vraag te stellen van de rechtsdraaiende populatie, gemiddeld dommer, minder empathisch en dus, hoewel in de meerderheid, evolutionair van geen enkel nut. Maar veel verder dan dat gaat het voorlopig niet. De engelenzang van de jonge spijbelmeisjes blijft de onaangename waarheid vertroebelen: we zijn gewoon met teveel. We hadden het dan nog niet over de dooiende permafrost: door de gemiddelde temperatuursverhoging van een paar graden, dankzij die schetenlatende humaniteit dus, ontdooit de bodem onder Siberië en Canada en komt een massa extra methaan de atmosfeer ingewaaid.

U snapt de ironie: in de limiet wordt de aarde terug een methaanplaneet zoals hij ooit was, met de zuurstof-verslaafde mens als kleine, tamelijk ridicule voetnoot, en mogen al die moderne zuurstofminnaars opkrassen ten voordele van de microscopische oerbevolking. Methaan is de enige echte oersubstantie van de atmosfeer (idem dito voor de andere planeten van ons zonnestelsel trouwens), het leven zoals wij dat kennen bevindt zich in een zeer tijdelijke luchtbel.

Het verschuiven van het antropocentrisch perspectief naar een naturistisch, doet ons, sarcasten, nu alle winden de vrije loop laten in het besef dat de aarde de mens niet nodig heeft. Au contraire.

In de limiet wordt de aarde terug een methaanplaneet zoals hij ooit was, met de zuurstof-verslaafde mens als kleine, tamelijk ridicule voetnoot.

CH4Zeer problematisch in deze microrevolte is de positie van het humanisme, de doctrine die net de mens als centrum van de biosfeer beschouwt, met een historische zending in de richting van een zogenaamde betere wereld. Helaas, nogmaals: ook de groenen moeten het West-Vlaamse gezegde ‘Tetitatutè’ indachtig zijn, en accepteren dat onze tijd van gaan gekomen is.

Ik voorspel, in een vertwijfelde poging om de menselijke methaanproductie in te dijken, dan ook een heksenjacht op de windenlaters, zij die geen blad voor de kont nemen en zich bijvoorbeeld aan racistische of seksistische flatulentie te buiten gaan.

Dat jonge meisjes de klimaatparade aanvoeren, waarvan geweten is dat zelfs hun darmgas naar rozenwater ruikt, toont aan hoe sterk we zijn in het ontkennen en verbloemen. Doen alsof we proper zijn en geen bacteriën in onze darmen hebben behalve deze die Danone erin pompt. Tien millennia kunst heeft dat opgeleverd, prachtige fresco’s geproduceerd door gesloten kringspieren, tot het urinoir van Duchamp opdook, en daarna de kakmachine van Delvoye. Uit stront zijt gij geboren en tot stront zult gij terugkeren. Bloemen verwelken, nimfen vergaan, maar het methaan blijft eeuwig bestaan. CH4, een simpele en adembenemend mooie formule, toch.

Groeten van een mestkever.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Anders groen, Vrolijke wetenschap. Bookmark de permalink .

24 reacties op De zoete winden van Anuna

 1. guy paenen zegt:

  Joseph Pujol zou het niet graag lezen …

 2. DJL zegt:

  Ga terug naar Doorbraak.

 3. Soen Beng zegt:

  Subliem !

 4. Anonna de Zever zegt:

  Er is maar één probleem met dit artikel : methaan stinkt niet……..

  • Yvo G. zegt:

   De stank (die overigens niet van het methaan zelf komt maar van zwavelverbindingen) is niet te harden, staat in de tekst….

  • Greta zegt:

   Als je beter gelezen had, had je gezien dat het in de tekst vermeld wordt.

 5. Francis Aerden zegt:

  Subliem. Ga maar niet terug naar Doorbraak, zij verdienen het niet.

 6. Geo Djep zegt:

  Leuk artikel Johan, maar je vergat de W.Vl. spreuk te vermelden “ GIF MO GOZZE”. 😁

  >

 7. Zeer prachtig artikel. En meer gelofwaardig dan de groene protest marsen.

 8. Yvo G. zegt:

  Ach, waarom hebben ze toch geen straalmotoren op methaan uitgevonden? De metafoor der metaforen, ware het niet dat Sanctorum er natuurlijk weer een geestige klats mayonaise zou weten op de klitsen.

 9. Paul zegt:

  Schitterend!

 10. Kahraman zegt:

  Decimeren, is dat niet elke tiende aardbewoner elimineren?

 11. Eric zegt:

  Een Zweeds marketingprofessor heeft een veel betere manier gevonden om het klimatologisch schijnprobleem (er is immers géén enkel probleem, behalve in de hoofden van enkele ecomiljardairs die nog rijker willen worden en hun miljoenen verblinde volgelingen), nl. KANNIBALISME. Als we elkaar opeten, dan kan de veestapel afgebouwd worden, wat zowel goed zou zijn voor natuur, milieu én klimaat. Doen, zou ik zeggen, en beginnen in Zweden, dan zijn we binnen tien jaar van dat idioot volk verlost !

  • XOXOXOX zegt:

   Söylent Grün, nu ook bij Ikea !
   De vraag is enkel: Smaakt een inheemse blonde Zweed anders dan een geïmporteerde zwartharige Zweed? Nuja, zoals de Chinezen zeggen: Honger is de beste saus.
   En honger, daar hebben Chinezen evaring mee. Zeker tijdens Mao.
   Met het opheffen van het kanibalisme taboe kan men de multiculturele maatschappij ook als een culinaire verrijking zien. Wat eten we vanavond schat? Soedanees of Somali?
   Laat ze dus maar komen! Want we hebben honger!
   Maar alle gekheid, satire en Congolezen op een saté stokje… van de frietchinees.
   Selectieve procreatie en verplichte sterilisatie zijn de meest humane oplossingen voor de overpopulatie catastrofe.

   Wat betreft het onderzoek van prof. Van Hiel.
   Het maakt alleszins duidelijk dat de academische wereld wel heel erg gepolitiseerd is.

 12. Greta zegt:

  Uw blijvende uitlatingen qua ontkenning klimaat problemen zijn gevaarlijk naïef en wraakroepend!!!

  Ok dat enig sceptisme terecht is, er inderdaad mensen zijn die dit uitbuiten.
  Maar u moet wel blind zijn of nooit buiten komen om de korte termijn veranderingen niet te zien.

  Recent gewandeld in Heide-Kalmthout…putse moer is daar slechts nog een derde aan water oppervlakte dan toen ik kind was.
  In de Stabrechtse heide staan verschillende vennen droog net als op tal van andere plaatsen.
  De Durme is enkel nog één laag slib met een klein spoortje water in het midden.
  De Maas kan je bijna te voet oversteken.

  In Nederland moet sinds enkele jaren niet enkel het land dat onder zeespiegel ligt bemalen, maar ondertussen ook aan zeekant omdat waterpeil stijgt.
  Het zijn slects miniem enkele voorbeelden.
  Klimaatsveranderingen zijn dan nog niet eens tijdens een mensenleven te overzien maar over veel langere periodes.
  Een beetje meer bescheidenheid zou u niet misstaan.

  • Eric zegt:

   Enerzijds schrijft u dat er teveel water is, anderzijds is er te weinig water, en dat komt allemaal door de zogenaamde klimaatverandering. Zien mensen zoals u dan niet dat ze verward zijn en ondertussen verwarring zaaien? De zeespiegel zou stijgen, maar de rivieren staan droog, en dat heeft dan allemaal dezelfde oorzaak, nl. Climate change. Dat is een containerbegrip tegenwoordig waarmee alle al dan niet werkelijk bestaande problemen verklaard worden. Op die wijze moet je je natuurlijk niet al te veel vragen meer stellen, de antwoorden worden joviaal uit de mouwen geschud: ‘Climate change, Climate change, Climate change’. ik heb hier al een aantal keren geschreven dat midden jaren ’80 werd voorspeld dat Vlaanderen onder water zou lopen. Dat had ondertussen al lang gebeurd moeten zijn, nogal wat mensen zijn om die reden in Frankrijk of de Ardennen gaan wonen. En wat zien we? NIKS. Geen centimeter is de zeespiegel gestegen. Dat rivieren droogstaan (en nadien weer vol water geraken), ook dat gebeurt al millennia, het is echt niks nieuws. Heel die ondergangsreligie van de klimaatcatastrofe is begonnen met Rachel Carson, begin jaren ’60, nadien was er de Club van Rome (1972) met haar idiote voorspellingen waarvan geen enkele uitgekomen is, daarna hadden we de verzinsels van de zure regen en het ozongat en nu is er de klimaatwijziging. Wat wordt het volgende???

   • Greta zegt:

    In die jaren 80 heb ik ook van die doemscenario”s gehoord, maar als jaartal werd daarvoor wel 2065 vernoemd en niet dat dit reeds lang zo zou moeten zijn.

    Er is een groot verschil tussen enerzijds zeewater …zout water .zeespiegel die stijgt door smelten van ijskappen en anderzijds zoet water , waar het verbruik door toename bevolking en aanzienlijk meer verbruik per persoon dan ooit tevoren in andere tijden geweest is.
    Er zijn sommige kritische opmerkingen die terecht zijn, maar een volledige ontkenning omdat wij tegen die tijd toch dood zijn even erg als de overflow

   • Eric zegt:

    Denk nu toch eens na, Greta. Hoelang zevert men al over die smeltende ijskappen? 2065? Blijkbaar zou er dan 80 jaar moeten liggen tussen het smelten van de ijskappen (volop bezig, volgens al die zogenaamde klimatologen) en het moment dat de zeespiegel daardoor begint te stijgen. Gelooft u dat nu zelf?
    En wat het toenemende waterverbruik betreft raakt u nu (niet in uw vorige comment) de kern van de zaak: overbevolking ! Dus geeft u nu toe dat het zoet water niet vermindert door die zogenaamde Climate change, maar door een toename van de bevolking in onze landen. En hoe komt het dat die bevolking toeneemt? Vooral door immigratie. Ergo: het VB is de meest groene, meest ecologische partij, want zij wilt de bevolkingscijfers in Vlaanderen onder controle houden. En de groenen zijn tegen het milieu, want zij willen met hun open grenzenpolitiek nog miljoenen vervuilers, waterverbruikers, energieconsumenten binnenhalen. Een straatje zonder eind, dat vooral door hypocrieten bewandeld wordt.

   • Greta zegt:

    Ik kan het alleszins met u eens zijn dat een zeer groot deel van klimaatsveranderingen te wijten is aan overbevolking en menselijk gedrag.

    Per individu is het waterverbruik in ons land reeds enorm gestegen als je vergelijkt met pak weg 100 jaar geleden, hoef je niet eens uw immigratie erbij te nemen.

   • Eric zegt:

    U heeft niet goed gelezen, Greta. Ik heb het zogenaamde klimaatprobleem niet gelinkt aan de overbevolking. De menselijke aanwezigheid op aarde heeft nauwelijks invloed op het klimaat, wel bijvoorbeeld wat op de zon gebeurt, continentale verschuivingen etc, zaken waarop de mens geen enkele vat heeft. Wel heb ik gezegd dat overbevolking een catastrofaal effect heeft op de natuur, op het milieu, op de open ruimte : allemaal zaken die niks met dat spookbegrip ‘klimaat’ te maken hebben. Er is geen verband tussen immigratie en klimaat, er is wel een verband tussen immigratie en de kwaliteit van de lucht, het water- en energieverbruik en ruimte voor natuur.

  • Marc zegt:

   Wat baeten caers ende bril, als den Eric niet zienen wil 😉

 13. Christel zegt:

  Schitterende column. In de middeleeuwen en de renaissanceperiode werden er echter lustig scabreuze verzen voorgedragen, vooral in de rederijkerskamers. Zelfs Erasmus schreef in zijn boekje ‘de civilitate morum puerilium’ dat het gezonder is om een scheet te laten en luid te hoesten om het knallend geluid te camoufleren :-D.
  https://www.dbnl.org/tekst/_lit003198601_01/_lit003198601_01_0038.php
  Vooral Rabelais, arts van opleiding en humanist, schreef met veel humor scatologische scènes in zijn boeken over Gargantua en Pantagruel.
  Francois Villon, de beruchte dichter uit de vijftiende eeuw schreef een ballade over zijn zwangere geliefde Margot:
  ‘Ah, dat lucht op…ik laat een harde wind
  die zich als een mestgeur verspreidt in ons krot.
  Zij lacht erom en knijpt mij welgezind
  in bil, been en buik en verklaart mij gierend zot.
  Beiden dronken, slapen wij als een marmot,
  en na ’t ontwaken zoekt zij haar verblijf
  boven op mij…en met haar mollig lijf,
  bol van onze vrucht, rijdt zij mij stijf.’
  En dan nog maar te zwijgen van talloze onwelriekende scènes in de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude, Jeroen Bosch en Jacob Jordaens.
  Ja ja, ‘tien millennia (fresco)kunst geproduceerd door gesloten kringspieren’ …(*my ass* ;-D )

 14. Jozef zegt:

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Winderigheid: Stikstof is de belangrijkste component van darmgas. Methaan wordt vaak geassocieerd met winderigheid, maar onderzoek suggereert dat twee derde van alle mensen helemaal geen methaan produceert in hun winden. Methaan en waterstof zijn brandbaar, en dat geldt dan ook voor sommige winden.

Reacties zijn gesloten.