Heil aan onze bevrijders!

 

Militaire-parade-met-oude-voertuigen-opent-Bevrijdingsfeest-in-EnschedeDeze dagen vieren we 75 jaar bevrijding van dit land aan het einde van de tweede wereldoorlog. Herinneringen van overlevenden komen terug boven, OK. Heroïsche verhalen van verzetslui gaan rond in de media, voor mij niet gelaten. Danspasjes met muziek van toen worden uitgeprobeerd, wow.  De jeugd bezoekt Breendonk, prima idee. Kinderen beklimmen opgepoetste tanks, waarom niet. Maar de speechen zijn niet OK. Teveel triomfalisme, teveel het idee dat we van het nazi-juk in een vrije wereld zijn terechtgekomen, eerst met veel Coca Cola, nadien onder de denderende ritmes van hard rock en dance. Het lijkt één groot feest, en dat is de heersende politieke klasse best wel naar de zin: blije burgers die genieten van de nieuwe wereld die ondertussen ook al een dagje ouder geworden is.

Ja, OK, we krijgen geen laarzen in onze nek of we worden ’s nachts niet uit ons bed gelicht, maar zijn we ‘vrij’? Hebben we een gevoel dat we de dingen kunnen doen die we willen doen, de dingen mogen zeggen en schrijven die we willen zeggen en schrijven, hebben we de indruk van in een samenleving te functioneren die individuele autonomie en gemeenschappelijk belang probeert te harmoniseren? Voor geen meter.

De Amerikanen hebben ons bevrijd, dat heeft veel mensenlevens gekost, jongemannen die uit zo’n landingsboten sprongen en na een paar seconden al doorzeefd werden. Niemand wil zo sterven, dat is pure waanzin. Maar diezelfde Amerikanen hebben nu in Kleine Brogel kernwapens gestationeerd waarvan wij niet eens de sleutels hebben, en dat stoort me ook. We leven in een Belgische staat die we als een Fremdkörper ervaren, l’union fait la force, maar de eis tot Vlaamse autonomie is ondergesneeuwd in de ene na de andere staatshervorming vol kleine lettertjes, en ook nu zal die wereldvreemde constructie overwinnen. Bovenop deze Belgische voogdij heeft zich een Europese supervoogdij gebetonneerd, die bij volksraadplegingen wordt weggestemd maar zich toch via duizend en één regels en regeltjes opdringt als de wachter van het paradijs.

Van de regen in de drop

IranVive la liberté. We denken te genieten van de vrijheid van mening, maar van zodra die mening afwijkt van de politiek-correcte consensus, is het hommeles. We leven in een consumptietijdperk waar alles maar uit de rekken worden gehaald, tenminste door wie het kan betalen, want daartoe moeten we travakken en onze mond houden. We menen te leven in een landschap van vrije media, tot we doorhebben dat de grote media allemaal dezelfde eenheidsworst verkopen en de mondige burger veeleer proberen de mond te snoeren. En de grootste bedreiging van al: in naam van de vrijheid en de tolerantie heeft zich in onze samenleving een religieuze ideologie genesteld, mét toestemming van de erfgenamen van mei ’68, die het zonder meer gemunt heeft op alle verworvenheden van de democratische rechtstaat. In Duitsland, of all places, verklaart de kandidaat-voorzitter van de SPD, Ralf Stegner, dat mensen niet wakker liggen van islamisering. Hola, fasten seatbelts!

Van zodra we in een zetel wegzakken en geloven dat iemand voor ons zal zorgen en onze vrijheden zal waarborgen, zijn we verkocht.

Er is dus geen reden voor euforie, ook al mogen de jongetjes eens op de glimmende tanks kruipen. Er is vooral reden tot bezorgdheid en waakzaamheid. De geschiedenis verloopt jammer genoeg niet lineair van slecht naar goed, het is veeleer een soap waar altijd dezelfde demonen terug opduiken. Toen Iran zich in 1979 van het juk van de (door de VS en de CIA beschermde) sjah ontdeed, dachten de Iraniërs ook dat ze definitief ‘bevrijd’ waren, tot ene ayatollah Khomeini er een nieuw schrikbewind van maakte, dit keer onder een religieus-fundamentalistische vlag. Van de regen in de drop heet dat.

Het besef dat vrijheid een zeer relatief begrip is, en dat de tirannie steeds andere maskers opzet, is de voornaamste reden om te blijven rebelleren. Van zodra we in een zetel wegzakken en geloven dat iemand voor ons zal zorgen en onze vrijheden zal waarborgen, zijn we verkocht. Freude schöner Götterfunken. De Europese Unie houdt met een streepje Beethoven de oorlog weg uit dit continent, zegt ze toch zelf, maar ondertussen komen wetten tot stand die het vrije internet aan banden moeten leggen, en de macht van de grote mediaconcerns consolideren.

Andermaal, en ten laatste, geloof ik in de kracht van humor om de schijnvrijheid, waarvan we allemaal genieten, te doorzien. Laat de karikatuur leven en de satire bloeien. Op elk niveau en elke schaal moeten grapjassen de vrijheidsmoraal van deze eigenlijk totalitaire samenleving ontmaskeren. Want eerlijk, en al is het geen goed nieuws: we zijn al lang weer in oorlog, ook al fladderen de vredesduiven nog rond. Bij twijfel, vraag het eens aan de jongens van Charlie Hebdo.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

12 reacties op Heil aan onze bevrijders!

 1. Kris zegt:

  Wat niet lachend kan gezegd worden is de waarheid niet!

 2. Yvo G. zegt:

  Maar al te waar en, helaas, een vox clamantis in deserto. De waarheid mag niet meer gezegd of geschreven worden, tot zo hoog is de wijwaterspiegel al gestegen. Dankjewel alweer, heer Sanctorum.

 3. Johan Verleye zegt:

  “Hebben we een gevoel dat we de dingen kunnen doen die we willen doen, de dingen mogen zeggen en schrijven die we willen zeggen en schrijven?”
  Als we dat gevoel al hadden dan heeft Doorbraak de voorbije dagen ons in elk geval ook weer een illusie armer gemaakt.

 4. Anonna de Zever zegt:

  Allemaal goed en wel maar ik vraag me af of het ondertussen toegelaten is om winden te laten.

 5. Christel zegt:

  Speciaal voor de ene satiricus van de andere humorist Pieter Bruegel de Oude – die overigens net vandaag precies 450 jaar geleden overleden is ;-):
  https://www.europeana.eu/portal/nl/record/90402/RP_P_1895_A_18951.html
  PS. waar is de schitterende column van gisteren gebleven?

 6. Maurice Reekmans zegt:

  “En de grootste bedreiging van al: in naam van de vrijheid en de tolerantie heeft zich in onze samenleving een religieuze ideologie genesteld, mét toestemming van de erfgenamen van mei ’68, die het zonder meer gemunt heeft op alle verworvenheden van de democratische rechtstaat. In Duitsland, of all places, verklaart de kandidaat-voorzitter van de SPD, Ralf Stegner, dat mensen niet wakker liggen van islamisering. Hola, fasten seatbelts!”
  Er is maar één partij die zich openlijk tegen de islam keert en dat is Vlaams Belang.
  Waar ik wel verbaasd over ben is dat niemand, geen politicus of politica, en ook weinig of geen andere burgers, wederkerigheid eisen van de moslimlanden.Nochtans is dat een niet-discriminerend, noch racistisch uitgangspunt om de islam terug te dringen.

  • Eric zegt:

   Beste meneer Reekmans. Dat burgers hier nog steeds niet ingelicht zijn over de aard van de islam heeft te maken met de algemene leugenachtigheid die heerst in de culturele, journalistieke, academische en politieke milieus in België. Nog nooit werd in de pocomedia de islam ten gronde doorgelicht. Mensen die dat zouden kunnen doen worden eruit geweerd, want men is bang dat de burgers de waarheid zouden vernemen en verontrust zouden geraken. Zowat elk probleem is op de islamiserings- en immigratiekwestie terug te voeren. In Engeland zit men nu met die aanslepende Brexitsaga, die het land volledig uitéénrukt en de parlementaire democratie op de helling zet. Maar in ons land zal je in de leugenmedia nooit een verklaring vernemen waarom de Britten voor de Brexit gestemd hebben. In juli 2015 moedigde Merkel miljoenen moslims in het Midden-Oosten met haar fameuze ‘Wir schaffen das’ aan Europa te bestormen. Ondertussen was in Groot-Brittannië een etterbuil opengebarsten. Bleek dat er gedurende tientallen jaren duizenden jonge meisjes en vrouwen door Pakistaanse moslimbendes waren verkracht, gemarteld en in de prostitutie gedwongen en dat zowel politie als overheid tijdens die verschrikkelijke decennia vanwege hun politiek-correcte verblinding niet durfden te reageren. Het volk werd razend, iemand als Tommy Robinson, die dit ongeziene schandaal aanklaagde werd een nationale held (en werd hierom nadien in de gevangenis gegooid). En dan kwam die uitspraak van Merkel. Nogal wiedes dat het Britse volk uit de door crapuleuze misdadigers geleide Europese Unie wilden stappen. En dat zullen ze tegen eender welke prijs doen. Maar heeft u hierover iets in onze verkochte media gehoord of gezien? Nada, niets! Als in Hong Kong een agent een betoger verwondt heeft gans Vlaanderen het geweten, maar wat de mensen aan de overkant van het kanaal bezighoudt – massale mishandeling, verkrachting, marteling van hun dochters – daarover hoor je hier niets. Daarom ook hoop ik dat de Britten krijgen wat ze willen – ze verdienen die Brexit, ze verdienen hun zelfbeschikkingsrecht, hun trots en hun vrijheid. Niemand of niets zal ze die afnemen.

   • jean jacques zegt:

    Zowat 90% van alle illegalen in Groot-Brittannië zijn keurig legaal het land binnengekomen met een lijnvlucht. Ze hadden een visum voor 3 maanden en toen dat verliep zijn ze blijven hangen. Ze komen bijvoorbeeld uit vroegere kolonies en wonen in een land waarvan ze de taal spreken en waar ze niet op straat kunnen worden aangehouden voor hun papieren, omdat er geen identificatieplicht is. Verder is de Britse regering een van de weigerachtigste in de EU als het gaat om de opvang van migranten die in Italië en Griekenland aanspoelen. Ze spreken de taal niet en zijn niet op voorhand gecontroleerd zoals bij de aanvraag met visa van toepassing is. Logisch dat ze niet staan te popelen om de EU regeltjes te volgen met betrekking tot de opname van die vluchtelingen maar ook het eigen legertje van ondertussen meer dan een miljoen aan illegalen die te aantrekkelijk blijven voor de ongereguleerde trafiek van de groeiende Brits economie. Europa wil natuurlijk dat deze mensen worden gelegaliseerd maar de Britten simuleren liever een Brexit dan al deze politieke interventies te doorstaan.

 7. XOXOXOX zegt:

  Europa is na ’45 zowel militair, economisch en cultureel bezet. En dit geldt tot op heden.
  Coca-cola, rocknroll, kruisraketten en consumentisme is niet hetzelfde als vrijheid.
  Laat staan cultuur en beschaving.
  Een bezetting, pardon “bevrijding” vieren is dan ook een vreemde gedachte.

  • jean jacques zegt:

   Europa was al de speelbal voor de oorlog tussen Hitler sympathisanten zoals Henry Ford en Charles Lindbergh in de zogenaamde America First-beweging, die geen Amerikaanse tussenkomst wilde in Europa en de interventionisten gedreven door zakenrelaties met Albion. De oorlog in Europa opende mogelijkheden voor de Amerikaanse industrie, die al een tiental jaren in een diepe crisis verkeerde. Hoe dan ook was de machtselite toch eerder anticommunistisch dan antifascistisch en een harde kern van invloedrijke filofascisten bleef hopen dat Hitler vroeg of laat de Sovjets naar de keel zou grijpen, ze waren geheel bereid om West-Europa op te offeren aan het anticommunisme en anti-Sovjetisme.
   https://www.knack.be/nieuws/wereld/dit-is-hoe-de-verenigde-staten-economisch-profiteerden-van-de-tweede-wereldoorlog/article-longread-862535.html

 8. CS zegt:

  Bevrijd van de bezetting door de Duitsers (voor de 2de keer).
  Terwijl ons land en Europa bezet worden door 100 000 den vreemde volkeren, met elk hun cultuur en religie. Een bezetting van multiculturen! Niet één Duitse cultuur maar vele culturen.
  Door het demografische overwicht gaat onze cultuur en ons volk dus op korte termijn moeten verdwijnen; dat is het noodzakelijke gevolg van door de politiek toegestane massa immigraties.
  Stop! grenzen toe met quota op aantal nieuwkomers.

  Het vieren van “de bevrijding” door politici komt zeer schijnheilig over, terwijl diezelfden de multicultiurele bezetting en de ondergang van ons volk en cultuur organiseren!

Reacties zijn gesloten.