De zaak Lukaku: in cauda venenum (het venijn zit in de staart)

Na het off-line halen van mijn Lukaku-column in Doorbraak is ook de link naar het blogartikel door Facebook verwijderd. Speciaal om die reden veranderde ik één woord in de titel en plaatste nogmaals een link op Facebook.
Censuur vanwege mijnheer Zuckerberg? Ach, op dat idee komen ze natuurlijk niet zelf, het is op aangeven van een meute linkse trollen die hier een kans zien om met Sanctorum én Doorbraak af te rekenen.

Het incident wijst op twee verontrustende zaken:

1) Een belabberde leescultuur in Vlaanderen, vooral aan de zijde van weldenkend-links, waardoor men geen ironie meer snapt, maar zelfs ook niet meer leest wat er staat. De twee laatste woorden van de titel die tussen haakjes staan, bijvoorbeeld.
Of aan het einde: “Fluit deze jongen maar eens flink uit, mét begeleidende Afrikaanse kreten, dan weet hij waar hij vandaan komt, en wij allemaal trouwens.” Ook hier hebben de vier laatste woorden hun gewicht.
Tussen die titel en het einde wordt u op een dosis sarcasme getrakteerd rond sport, brood en spelen, en het vedettendom. Helaas. Door een ééndimensionele lectuur toe te passen maakt men van de tekst een censuurobject dat zelfs tot strafrechtelijke vervolging kan leiden, en dat brengt ons naar punt twee:

2) Het opschuiven van de politiek-correcte dwang en het versmallen van de vrije meningsuiting.
Meer dan ooit is ‘racisme’ een stok om de hond te slaan en een middel om afwijkende meningen of ongemakkelijke standpunten te sanctioneren.

Dat Doorbraak-hoofdredacteur Pieter Bauwens niet achter zijn columnist gaat staan maar integendeel een knieval doet voor de mainstream media, speciaal voor Joël De Ceulaer, is natuurlijk niet leuk. Alternatief wordt steeds minder alternatief, en op het einde komen we echt in een regime van mensapen terecht.
Waarbij ik nu hoop dat onze vrienden uit Planckendael zich niet beledigd voelen.

Ik neem van mijn tekst geen letter terug.  In de tweede versie het woord mensaap vervangen door hominide (wat wetenschappelijk correct is) om te zien hoe lang dit blijft staan. Het wordt steeds meer dansen op een slappe koord.

Ik voel me alleszins gesteund door het Doorbraak-lezerspubliek, dat voor het overgrote deel de ingreep van de hoofdredacteur niét steunt, zie de reacties.
Wordt vervolgd, en dank voor uw steun.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

43 reacties op De zaak Lukaku: in cauda venenum (het venijn zit in de staart)

 1. Jos De Vriendt zegt:

  Wij gaan 25 euro steun storten .

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

 2. Jos De Vriendt zegt:

  Zou U geen vzw kunnen stichten met de naam Galileo Galilei … Er moet iets gebeuren …dat Doorbraak zwicht is zeeeer verontrustend…ja steun etentje met frigorist Jan Jambon..

  Veel moed , Jos De Vriendt

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

 3. Soen Beng zegt:

  Ik ben zeer ontgoocheld door de reactie van de hoofdredacteur van Doorbraak ! Er stond m.i. niets verkeerd in jouw artikel, in tegendeel, het was/is de verwoording van hetgeen ik en veel mensen denken en met elkaar bespreken. Gelukkig heb jij het talent om deze zaken te verwoorden en dat doe je telkenmale in een onnavolgbare creatieve, inspirerende en begrijpelijke taal.
  De term “huminide”… ja, als de hoofdredacteur en de slinkse linksen dat liever horen … Ik probeer er eens goed mee te lachen maar eerlijk gezegd, lukt dat niet zo best. Mijn bezorgdheid over onze vrije meningsuiting is te groot geworden. Ik ben zelfs benieuwd (ongerust) of ik mijn reactie seffens geplaatst zal zien !
  Wees gegroet J. Sanctorum
  Soen Beng

 4. Marc zegt:

  Ik denk dat we toch onderscheid moeten maken tussen twee dingen: de houding van Johan Sanctorum tegenover het hele gebeuren – die dit alles met een zekere (maar dit keer waarschijnlijk te veel) relativering en ironie én met de nodig zelfspot beschouwt (en die in mijn ogen geen racist is) – en anderzijds dat wat zich in de hoofden van die roepende voetballiefhebbers (?) afspeelt. Ik denk, beste J.S., dat u die mensen wat overschat. Ik kan me vergissen, maar ik vrees dat zij niet beschikken over dezelfde capaciteit tot relativeren, laat staan tot zelfspot, zoals u. Ik vrees dat zij wel degelijk echte racisten zijn. Maar ik kan me vergissen, natuurlijk.

  • Marc zegt:

   Dit gezegd zijnde ben ik tegen de censuur van Doorbraak. Ze kunnen toch gewoon laten weten dat ze het niet noodzakelijk eens zijn met de stukken van de medewerkers (of staat dat er misschien al ergens?).

 5. Eric zegt:

  Het viel me al langer op dat Doorbraak een politiek-correctere koers is gaan varen. Wat daarvan de oorzaak is zullen we niet gemakkelijk achterhalen, maar het zal wel iets met sponsors te maken hebben. Of met de angst om door de hogere internetgoden neergebliksemd te worden. De vrijheid van meningsuiting wordt schijfje na schijfje afgeschaft, en in de plaats komen stromen fake news over de zogenaamde klimaatsverandering, over Trump en Johnson (altijd ridiculiserend nieuws), over de islam (‘een geloof als een ander’), etc. Zolang de Democratische Partij van de VS de nieuwsbureaus en het internet in handen hebben zal dat niet veranderen.

 6. guy paenen zegt:

  Het moet begin jaren 70 geweest zijn toe één van de eerste zwarte voetballers zijn intrede deed bij R. Antwerp FC. Telkens hij op het veld kwam werd hij vanuit tribune 2 verwelkomd met de zgn “oerwoudgeluiden”, en niet enkel door de toenmalige “spionkop” maar door zo goed als gans de tribune. Geen mens die daar aanstoot aan nam, laat staan de voetballer in kwestie (zijn naam ontsnapt me) want die ging telkens dat dit gebeurde breedlachend staan handenzwaaien net voor de tribune. RL kan er een punt aan zuigen …

 7. Lennert zegt:

  Als u beweert dat uw tekst niet met de gemeende ironie en sarcasme wordt gelezen, dan scheelt er misschien iets met uw tekst? Maar liever zoekt u de fout niet bij uzelf of uw onkunde om de toon van uw tekst helder te maken, maar bij de ‘belabberde’ leescultuur.

  • Yvo Gijsbers zegt:

   Het is toch de grijze-worst-leescultuur die het begrijpend lezen van een tekst met andere inhoud moeilijk maakt.

  • Yvo G. zegt:

   Het is toch zo dat het lezen van altijd dezelfde grijze eenheidsworst-artikels het lezen van een andere niet-conforme tekst bemoeilijkt? Een beetje inspanning moet kunnen, anders koop je beter zo’n krant.

   • Lennert zegt:

    Misschien heeft u een punt of misschien bestaan er essayisten die zichzelf zo geweldig vinden dat ze denken dat iedereen die hen niet begrijpt een belabberde keescultuurgeeft. Over neerkijken gesproken. Belangrijker vind ik volgende vraag: wat met de racistische lezers die ook de zogezegde ironie van de tekst niet zien?? Daarover geen woord van Johan. De hypocriet.

  • Yvo Gijsbers zegt:

   Moeten we dan met zijn allen, zoals Jules Deelder het uitdrukte, dus maar naar het niveau van de domste gaan schrijven? Maar u beoogt iets anders . Ik heb uw laatste woorden ook gelezen. Daarom geen verdere commentaar, uw punt is duidelijk.

  • Eloïse zegt:

   Helemaal akkoord. Meneer Sanctorum wéét ten eerste niet waarover hij schrijft maar het probleem is in de eerste plaats dat hij niet kan schrijven. Zelden zo een slechte tekst gelezen. Dat is de échte reden waarom het artikel offline werd gehaald. De tekst haalt het niveau van het lager onderwijs niet eens. Hij probeert nadien, in een tweede column uit te leggen wat hij precies bedoelt (want wij hebben het niet begrepen ?) waardoor hij zelf de draad van zijn warrig betoog lijkt kwijt te zijn geraakt.

   • Soen Beng zegt:

    Ach mevrouw, een glimlach is gezonder…

   • Yvo G. zegt:

    Het is ook weer niet de bedoeling om onder het niveau te commentariëren. Het is de schuld van de leraar als de leerling slecht leest. In uw geval als zwemmer: Het was slecht water, u eindigde als laatste.

 8. bertie zegt:

  De schoenmaat van Romelu L. staat, net als andere gegevens die eerder tot zijn privacy behoren, zomaar te grabbel op het internet. Het formaat is eerder aan de grote kant.
  Zoals in het algemeen alle lichaamsuiteinden bij het zogenaamd ras waartoe hij behoort en wat elk gezelschap rijkere weduwen dat de zon gaat opzoeken ten zuiden van de Sahara, gniffelend zal beamen. Die boeken helemaal geen meerdaagse safari om de fameuze vijf Afrikaanse excursiedoelen met een telelens te gaan bewonderen, want de piccolo, de barman, de redder aan het zwembad, de receptionist en de klusjesman vormen voor hen een onvergetelijke “big five”, die zij in hun eigen resort zelf van wel héél kortbij kunnen ervaren.
  Dat soortement onderbewuste jaloerse penisnijd op de donkerhuidige medeburger verklaart volgens mij een groot deel van de scheve reacties op de rake column van heer JS, hier en op Doorbraak, door heel veel blanke mannen, met, hoeft het nog gezegd: schrikbarend kleine pietjes. Hoofdredacteur Pietje Bauwens op kop.

  Ik denk ook niet dat de grotere schoenmaat van Romelu L. voortkomt uit de ziekte van Ledderhose, waardoor zijn voetzolen abnormaal vergroeid zouden zijn in de lengte. Neen, ik ben ervan overtuigd dat zijn bovenmaatse 48,5 te wijten is aan zijn aangeboren lange tenen.

  PS. Dat maakt elke discussie over racisme zonder voorwerp.

  • Pascale zegt:

   ik zal te slim zijn om niet in te zien dat het een ‘racistisch artikel’ betrof … Kostelijk om te beseffen dat ik als officiële autist toch veel beter ironie e.d. opmerk dan Hoogopgeleide Vlamingen die geleerd hebben om slecht te lezen, d.w.z. diagonaal, niet-Verstehend, details & structuur v.e. tekst ondergeschikt maken aan de God van de Statistiek. Deze Statistische veneratie waarin het turven van trefwoorden (m.n. politiek-incorrecte) blijk moet geven van inzicht in een tekst. Censuur is in dit artikel van Sanctorum absoluut belachelijk. Ik ben wel voor censuur hoor, van geweld, haat, gedeeltelijk pornografie, e.d. Ik kom uit een gemengde familie: ‘Vlaams’ én ‘allochtoon’. Ik acht mezelf het volste recht om als jonge vrouw ‘racistische’ uitspraken te hanteren wanneer ik in Antwerpen wééral door allochtonen wordt lastiggevallen: ‘mensaap’ is een goeie om te onthouden. De mensen kunnen mij niet volgen als ik dan in andere situaties blijk geef van het tegenovergestelde van racisme: bijv. stemmen op een gekleurde politieker; opkomen voor onterechte discriminatie voor de gekleurde medemens in situaties op straat, winkels, instellingen, … Tja, ik ben een vreemd soort van centrum-mens …

  • Yvo G. zegt:

   U raakt de kern van de zaak, recht in de roos! Wat is indrukwekkender dan de zilverrug?

 9. jazoet boys zegt:

  We staan 100 % achter JS een bewuste, goedgemotiveerd stuk, met weliswaar ironisch/sarcastisch ondertoon, maar dat lezen we graag – ook de mening van JS is er een.
  – De Doorbraak reactie “excuses” slaat nergens op – we moeten er toch geen spijt van gaan krijgen dat we bij vrienden en kennissen de ‘correcte pers’ aanklagen en ze doorverwijzen naar Doorbraak.
  Doorgaan Johan.

 10. walter maes zegt:

  Doe zo voort, niet inbinden voor de linkse meute ! Btw dat bedrag dat hij verdient is wel per week !

 11. Guido Gezellig, dichter, uit Brugge zegt:

  In saecula saeculorum
  leve Johan Sanctorum

 12. Dirk Vanmeenen zegt:

  Weldenkend Vlaanderen blokkeert reeds bij het lezen van de uitdrukking ‘mensaap Lukaku’…
  Verder geraken ze niet meer…En dit moet dan onze culturele elite zijn?? Ze lezen en interpreteren als kleuters…..

  • Greta zegt:

   Zelf viel ik er niet over, zeker niet omdat het over “voetbal” ging.
   Maar we vergeten misschien dat Vlaanderen nog vele gelovigen bezit en dan denk ik niet in eerste plaats aan Joden en islamieten maar katholieken.
   Men zou schrikken hoeveel daarvan weinig geschoold zijn of blindelings de aangeleerde theorieën aanvaarden, zonder enige vorm van kritische beschouwingen noch bedenkingen.

   Zij (overgrote meerderheid) aanvaarden de EVOLUTIETHEORIE niet en dus zeker niet dat wij afstammelingen zijn van apen – mensapen – mens? GOD heeft de mens geschapen en niet via de omweg dieren.

   In die context schoffeer je met het woord natuurlijk wel een grote massa Vlamingen lijkt me?
   Een andere druk lijkt me te komen uit een hoek die belangen hebben i.v.m. het grote geld, het gedeelte Luxemburg en belastingvrije gelden eerder dan het excuus om dit te betitelen als “racistisch”? De racistische toer als excuus, lijkt me dus een groot afleidingsmanoeuvre van andere belangengroepen?

   • Christel zegt:

    Haha. Het waren niet katholieken of belastingontduikers die in hun wiek zijn geschoten, maar linkse poco’s zoals Joel De Ceulaer. Het is tegenwoordig bon ton om andere, afwijkende meningen monddood te maken. Volgens mij is Joeltje stikjaloers op de uitmuntende, vlijmscherpe pen van JS :-). Alleen jammer dat de hoofdredacteur van Doorbraak een knieval deed in plaats van JS te verdedigen of tenminste hem de kans te geven zich te verdedigen met het weerwoord. De reacties onder die ‘excuusbrief’ van de hoofdredacteur spreken boekdelen.
    Eentje wil ik u alvast niet onthouden en die zegt exact hetzelfde als ik in mijn vorige reactie over Lukaku’s houding tegenover oerwoudgeluiden.
    ‘Wel, dan bent u het met mij eens dat er disproportioneel gereageerd word op oerwoudgeluiden t.o.v. andere beledigingen zoals ‘schele rosse’, juist? Ik werd als kind uitgelachen omdat ik lange, dunne vingers en tenen heb. Mijn repliek daarop was een lange dunne middenvinger opsteken en eens breed grijnzen, soms deed ik zelfs “E.T. phone home” na. Het uitlachen was meteen gedaan. Lukaku had gewoon moeten scoren en vervolgens zelf met een brede glimlach oerwoudgeluiden moeten terugroepen naar die roepers of eens breedglimlachend wuiven ofzo. Het is heel snel afgelopen met het gesar als je maar duidelijk laat merken dat ze jou niet kunnen raken. Ik ben deze slappe meester-hij-begint-weer samenleving echt wel beu. I.p.v. te zeuren over beledigingen, leer je te wapenen en geef ze lik op stuk. Wanneer ik aanstoot neem aan wat iemand over me zegt, dan kijk ik in eerste plaats naar mezelf. “Waarom neem ik hier aanstoot aan?” In de meeste gevallen gaat het over een laag zelfbeeld op dat bepaalde vlak. Wanneer ik mij geschaamd had over mijn lange vingers dan had ik me waarschijnlijk beledigd gevoeld. Dit alles is uiteraard een leerproces. Maar dat leerproces wordt tegenwoordig flink tegengewerkt en dat begint al op school. I.p.v. zelf conflicten op te lossen en een olifantenvel te kweken moeten kinderen nu alles ‘gaan zeggen tegen de juf’.

 13. Yvo Gijsbers zegt:

  Nu doorbraak zichzelf verloochent, zult u binnenkort merken welke maandelijkse bijdrage in de plaats van naar Doorbraak, naar u gaat gaan. Sta pal!

 14. Willy KUIJPERS zegt:

  Beste Johan,

  Gelukkig leven in Vlaanderen voldoende (leesbaar schrijvende!) scribenten om de (massa’s) teksten rond allerlei feitelijkheden voor ons te duiden … ! Dank dus voor jouw lekker-vredevolle acta’s ! O.a. de ‘acta’ van gisteren 5 september.

  En … je weet maar nooit met dat ‘getrol’ : wees dus steeds bij ons welgekomen om rustig onder te duiken… Na Puigdemont is er weer een bed vrij én ook een volle teljoor … voor wat meer vrede. Lieve schreef : “Vrede komt als het leven van de ene … het huis, het brood en de vriend wordt voor de ander. Voor Vrede is weinig nodig.”

  Met harte gegroet,

  Willy + Lieve Kuijpers-Devijver

  p.s. : Eén klein bemerkingske : ‘vier laatste woorden’. Moet zijn : ‘Laatste vier woorden’.

  • Yvo G. zegt:

   La vérité
   Le premier qui dit se trouve toujours sacrifié
   D’abord on le tue
   Puis on s’habitue
   On lui coupe la langue on le dit fou à lier
   Après sans problèmes
   Parle le deuxième
   Le premier qui dit la vérité
   Il doit être exécuté.

   Guy Béart.

 15. HANS STOOP zegt:

  Beste Johan,
  Doe zo voort, er zijn er al zo weinig die zo gevat en onderbouwd de waarheid kunnen weergeven, satire zal nooit besteed zijn aan de linksen en correcten, ze verstaan dat gewoon niet.

 16. Francis Aerden zegt:

  Beste Johan,
  Ik ben het niet altijd eens met wat U schrijft maar ik zie met deze bijdrage geen probleem. Ik begrijp dan ook niet wat die hoofdredacteur bezielt om uw artikel offline te halen. Indien er geen maatregelen genomen worden tegen P. Bauwens zal Doorbraak mijn steun niet meer krijgen. Het lezen van uw artikel is mij 50 euro waard die ik als donatie heden zal storten. Ik hoop dat U zich niet laat intimideren en in de toekomst vrij en vrank uw mening blijft uiten. Dank U.

  • Yvo G. zegt:

   De realiteit is dat de heer Bauwens één ster meer draagt op zijn kraag. Zijn wil is dus wet, al jaagt hij daarmee ‘mijn’ doorbraak het graf in. Verder herhaal ik hier uw artikel, inclusief de financiële reflex .

 17. Marc Schoeters zegt:

  Meneer Sanctorum. U en ik liggen serieus overhoop. Op vele vlakken. Ik vind u vaak onuitstaanbaar – net als u mij. U hebt helaas ook dezelfde “lange tenen” als uw politiek-correcte tegenstanders. En dat vind ik betreurenswaardig. Maar wat Doorbraak en de weldenkende media nu met u doen – nee, dat kan voor mij absoluut niet door de beugel.

  In 2019 is het blijkbaar niet meer mogelijk om kritisch, sarcastisch, cynisch, kynisch en vrij van politieke correctheid een tekst te publiceren. Waarom is dat zo? In de eerste plaats omdat bijna niemand nog goed kan lezen. Het Vlaams onderwijs mag trots zijn op het feit dat zij al jarenlang minderwaardige diploma’s uitlevert aan semi-alfabete mensapen die niet weten dat er in hun hoofd ook nog een brein zit verscholen. Wie kan tegenwoordig nog goed lezen? Bijna niemand. En het zal met de leesvaardigheid de komende decennia pijlsnel bergafwaarts gaan. Het heeft dus nog nauwelijks zin, meneer Sanctorum, om een tekst met dubbele bodems te publiceren. Het lezerspubliek – een bende mensapen – begrijpt geen enkele nuance meer. De natte droom van de politiek-correcte babyboomelite is werkelijkheid geworden: niemand leest en begrijpt wat er nog écht in een tekst staat. Wij zijn nog geen haar verwijderd van de algemene barbarij. Iedereen zit in zijn eigen onnozele, etnische, culturele, elitaire “safe space” te wachten op een belediging – om dan luid roepend “mama, mama, ik ben beledigd!” en zonder enige onderbouwde argumenten het eigen Grote Gelijk te krijgen.

  Meneer Sanctorum. U wordt nu langs alle kanten beschuldigd van racisme & andere onzin. Had u iets anders verwacht? Ik niet. Ik ben een paar jaar geleden op mijn werk een volle maand geschorst voor het verzenden van een persoonlijk sms-bericht dat haarfijn in een schitterende tekst van Voltaire of Diderot had kunnen passen. Ik weet bijgevolg al jaren dat wij in het fascisme van het antifascisme moeten overleven. Dus wat u nu overkomt, verbaast mij niks.

  De mensen van Doorbraak zijn vanzelfsprekend laffe honden. Zij kunnen lezen – en weten best dat uw tekst geen greintje “racisme” bevat. Maar zij buigen voor de politiek-correcte goegemeente. Zij deinzen terug voor het geblaf van de politiek-correcte laffe jachthonden die bloed ruiken. U weet – net als ik – wie die bloedhonden zijn. Het zijn de mensen over wie Winston Churchill zei: “De fascisten van de toekomst zullen de antifascisten zijn.” Een groot mens – die Winston Churchill. Misschien wel de grootste van de vorige eeuw. En ik wacht – met miljoenen anderen – op zijn gelijke in de huidige vermaledijde eeuw. Om ons te helpen in de strijd tegen het oudste fascisme ter wereld. U weet net als ik hoe dat fascisme heet.

  Ps. Wat met Romelu Lukaku? Meer dan een postscriptum verdient die klootzak niet. U – meneer Sanctorum – hebt hem vakkundig en terecht aan de schandpaal genageld. Dat heerschap speelt een oerdom spel – voetbal genaamd. En hij meent dat hij daardoor een belangrijk heerschap is – en daarom het privilege geniet om de “domme en racistische” goegemeente de les te spellen. Maar hij vergeet dat hij schandalig rijk is geworden dankzij die “domme en racistische” goegemeente. Hij is dus geen haar beter is dan het publiek dat hem rijk maakt. En vooral – hij begrijpt niet dat hij zijn bakkes moet houden over eender wat behalve voetbal. Lukaku is een domoor die ontkent dat hij een dier is. Een mensaap. Wij zijn allemaal – alle bijna acht miljard aardbewoners – dieren en mensapen. Wie dat ontkent – is inderdaad een domoor die niks weet over evolutionaire biologie. Een smadelijke belediger van de geniale Charles Darwin. Romelu Lukaku is een antropocentrische fascist die meent dat hij ook maar één haar beter is dan een prachtige gorilla, een slimme chimpansee of een wonderbaarlijke orang-oetan. Wat kan ik verder zeggen? Die voetballende geldgraaier ontkent als homo sapiens zijn eigen biologische afkomst – de afkomst van ons allemaal. En is dus in mijn ogen gewoon een idioot die de evolutionaire oorsprong van de mensheid ontkent. Een antropocentrische racist die zichzelf boven de dieren plaatst. Meneer Romelu Lukaku – mag het wat minder? Natúúrlijk bent u een mensaap. Ik ben óók een mensaap. En u moet overduidelijk een toontje lager zingen. Het publiek dat u met oerwoudgeluiden “viert” – bestaat uit mensen die u een schandalig hoog inkomen bezorgen. Een banale mens bijt niet in de hand die hem voedt. Elke hoer begrijpt de voorgaande zin. Waarom u niet? Ik heb een diep respect voor hoeren. Maar niet voor hoeren die met graagte het geld van hun klanten aannemen – om daarna die klanten weg te zetten als vuil van de straat. Dus meneer Romelu Lukaku – aanvaard het geld van uw klanten zonder te morren. Of hang desnoods de zielige “drama queen” uit – maar verrijk u dan alstublieft niet langer ten koste van die mensen. Of wilt u in de toekomst als een hypocriete smeerlap in de geschiedenisboekjes staan? Lukaku – mensaap – u hebt in ieders geval de dikke kussen van deze mede-aapmens. Ga u maar verder verrijken door onnozel tegen een balletje trappen. Het is u gegund. Maar houd uw bakkes over de klanten die u betalen. Zoals elke zichzelf respecterende prachthoer.

  • Ines zegt:

   Churchill heeft die uitspraken nooit gedaan, beste apenliefhebber. Dat is een mythe uitgevonden in úw fake news producerende safe space. En wie nu nog niet doorheeft wat er fout is aan deze tekst is gewoon te ver heen. Ik kreeg er letterlijk rillingen van, toen ik ze de eerste keer las, mijzelf op een bepaald moment afvragend af of de schrijver misschien echt iets mankeerde in zijn hoofd. En toen begreep ik het: de man leeft mentaal voortdurend in zijn bevestigende bias. Hoe kom je anders tot de conclusie dat RK met bananen en oerwouden mag belaagd worden omdat hij sportief rijkelijk betaald(dus als hij een zwarte dakloze in Milaan was dan zouden de hooligans hem soep en een dekentje brengen?)wordt en ten tweede dat zijn belagers die hem ontmenselijkten tot een aap die alleen maar slingert aan lianen in de jungle dit doen vanwege het feit dat de heren allemaal afgestudeerde evolutionaire biologen zijn met een ernstige beroepsmisvorming die ertoe leidt ze de darwinistische ‘ideologie’ aan iedereen willen uitdragen, zelfs in een stadion, en dus zou RL hen eigenlijk nog dankbaar moeten zijn in die optiek. Hij moet ze hartjes toewerpen of handkusjes voor zoveel dienstbaarheid. Allez zeg, dat die mens dat niet weet🙄 Awel, ik ga ook eens rare dingen zeggen vandaag: ze zouden lieden die deze onzin mee onderschrijven moeten opsluiten in de zoo met echte apen, het zal snel gedaan zijn met verbroederen, misschien een idee voor Jan Fabre?

   • Marc Schoeters zegt:

    Gratis kost en inwoon in de zoo? Puik idee! Mag ik dan kiezen om met de orang-oetans te verbroederen? Die lijken me veel aardiger dan chimpansees of gorilla’s. Deze laatsten kom ik al genoeg in de mensenmaatschappij tegen.

   • Marc Schoeters zegt:

    En hier dan een authentieke uitspraak van Winston Churchill. Wat een visionair – die man! Met een absoluut onfeilbare neus voor wat écht “fascisme” is. Het wordt tijd dat de huidige “antifascisten” ook eens zo’n reukvermogen ontwikkelen.
    “How dreadful are the curses which Mohammedanism lays on its votaries! Besides the fanatical frenzy, which is as dangerous in a man as hydrophobia in a dog, there is this fearful fatalistic apathy. The effects are apparent in many countries. Improvident habits, slovenly systems of agriculture, sluggish methods of commerce, and insecurity of property exist wherever the followers of the Prophet rule or live. A degraded sensualism deprives this life of its grace and refinement; the next of its dignity and sanctity. The fact that in Mohammedan law every woman must belong to some man as his absolute property – either as a child, a wife, or a concubine – must delay the final extinction of slavery until the faith of Islam has ceased to be a great power among men. Thousands become the brave and loyal soldiers of the faith: all know how to die but the influence of the religion paralyses the social development of those who follow it. No stronger retrograde force exists in the world. Far from being moribund, Mohammedanism is a militant and proselytizing faith. It has already spread throughout Central Africa, raising fearless warriors at every step; and were it not that Christianity is sheltered in the strong arms of science, the science against which it had vainly struggled, the civilisation of modern Europe might fall, as fell the civilisation of ancient Rome.” [Winston Churchill, The River War (1899)]

   • Yvo G. zegt:

    Ik zou graag hebben dat u zich gaat uitleven op doorbraak. Dààr is de plaats waar u de reputatie van vuilbekkende negatieve gore negatieve raaskallende racistische bende, die de msm de alternatieve berichtgeving zo graag betitelen, alle eer kunt aandoen, en waar maakt! Uu bent namelijk zo’n prototype. Ik had door het stoppen met het lezen van doorbraak gehoopt dat u ook uit het zicht zou verdwijnen, maar kijk, dààr is ie toch alwéér niet zeker! U begrijpt, als volleerde ras-autist, toch niets van de teksten van Sanctorum, u wil lezen wat u zelf denkt. Met andere woorden, u bent gestoord het enige excuus dat u heeft. En dat u geobsedeerd en verliefd zijt op de persoon van dhr. Sanctorum, daar hebben wij toch geen zaken mee, stuur hem daarom liever roze brieven die naar narcissen geuren, dan hebben wij geen last van de lange sliert bagger die je overal als een slakkenspoor achterlaat. In meerdere golven. Soms zelfs in het Engels.
    Als naar gewoonte zal er nu door u weer zo’n tiraille van vuilbekkerij in golven van posten losbarsten, ik lees ze niet, ik sla dat over. Zoals ik in de toekomst dat aan de andere mensen ook aanraad, en ik zal daar niet op reageren, zoals Ines, die in de val getrapt is.

   • Eugene zegt:

    Dus Inez, een soort Goelag Archipel waar tientallen miljoenen mensen die een ‘verkeerde mening’ hadden werden opgesloten en met miljoenen werden afgemaakt is uw droom? Uw masker valt af maar soit. In 1974 kwam ene Sanon naar ‘Den Beerschot’ en ook Sanon werd getrakteerd op zgn ‘oerwoudgeluiden. Dan kwam de wraak van Sanon…hij scoorde de mooiste doelpunten en werd de populairste speler van ‘Den Beerschot’ en ja…er was ook toen de nodige commotie maar Sanon was ook nen echte vent die wist dat hij moest vechten voor zijn plaatsje, en ook wist dat hij die Beerschot-onnozelaars enkel maar kon terugpakken door alles te geven wat hij in zich had en dat was méér dan ene Lukaku ooit zal kunnen. En hoe voelden wij ons toen wij het nieuws van de dood van Sanon vernamen, ocharme 56 jaar is hij mogen worden? ? Ik copy/paste even een titel uit de GVA van 2008 ‘ Beerschot treurt om Haïtiaanse legende Manu Sanon’ . Tot zijn dood werd Sanon op handen gedragen, door de supporters en door het bestuur. Lukaku heeft bewezen dat hij maar, met veel geluk, 1/10 kan zijn van de man die Sanon was.

  • yvo g zegt:

   Ik zou graag hebben dat u zich gaat uitleven op doorbraak. Dààr is de plaats waar u de reputatie van vuilbekkende negatieve gore negatieve raaskallende racistische bende, die de msm de alternatieve berichtgeving zo graag betitelen, alle eer kunt aandoen, en waar maakt! Uu bent namelijk zo’n prototype. Ik had door het stoppen met het lezen van doorbraak gehoopt dat u ook uit het zicht zou verdwijnen, maar kijk, dààr is ie toch alwéér niet zeker! U begrijpt, als volleerde ras-autist, toch niets van de teksten van Sanctorum, u wil lezen wat u zelf denkt. Met andere woorden, u bent gestoord het enige excuus dat u heeft. En dat u geobsedeerd en verliefd zijt op de persoon van dhr. Sanctorum, daar hebben wij toch geen zaken mee, stuur hem daarom liever roze brieven die naar narcissen geuren, dan hebben wij geen last van de lange sliert bagger die je overal als een slakkenspoor achterlaat. In meerdere golven. Soms zelfs in het Engels.
   Als naar gewoonte zal er nu door u weer zo’n tiraille van vuilbekkerij in golven van posten losbarsten, ik lees ze niet, ik sla dat over. Zoals ik in de toekomst dat aan de andere mensen ook aanraad, en ik zal daar niet op reageren, zoals Ines, die in de val getrapt is.

 18. Eric zegt:

  Als ik hier sommigen zo bezig lees stel ik me de vraag: waarom doneren jullie die arme Lukaku geen fikse geldbedragen, zodat hij een zelfhulpgroep voor uitgefloten voetbalmiljardairs kan starten, of een dure psychiater kan betalen, want als je sommigen hier moet geloven heeft hij een trauma van hier tot in Zimbabwe opgelopen?

  • Yvo G. zegt:

   Lukaku? Die zit in zijn vuistje te lachen, want het kan hem geen bal schelen. Gratis in het nieuws! Arme Sanctorum, nog armere Bauwens-in-zijn-blootje.

 19. Lieve Kempen zegt:

  Zeer verontwaardigd bij de reactie van P. Bouwens op het artikel van Sanctorum over Lukaku.. Bij Doorbraak is Sanctorum het goudhaantje van de schrijvers.Dat weet Bouwens heel goed en Sanctorum kennende kon hij wel weten , zoals wij trouwens allemaal,dat Sanctorum er dan mee zou stoppen , wat heel begrijpelijk is .
  Een goede hoofdredacteur staat achter zijn redacteurs !!
  Akkoord dat de titel van het bewuste artikel wat opzienbarend is . Maar bij de reacties vanwege de Heilige linkse kerk had Bouwens toch ter verdediging kunnen stellen dat ieder columnist in volledige vrijheid schrijven kan en dus ook zelf verantwoordelijk is .
  Persoonlijk heb ik de columns van Sanctorum enorm gewaardeerd en dikwijls naar vrienden en kennissen doorgestuurd en vind het dus zeer spijtig dat de Heer Bouwens gezwicht is voor de politiek correcte druk van extreem links

 20. Jos De Vriendt zegt:

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Begin doorgestuurd bericht:

  > Van: Johan De Vriendt > Datum: 31 maart 2020 om 17:46:18 CEST > Aan: Jos De Vriendt > Onderwerp: Antw.:⁨ klacht jos.de.vriendt@telenet.be⁩ > > Daar houdt de politie zich mee bezig? Wellicht een politievriendje van de buren. Lijkt me echt wel intimidatie. Laat je er niet door van je melk brengen. Hopelijk doet dat comité P zijn werk. > > Groetjes, > Johan > >

Reacties zijn gesloten.