Dolle races in Schaarbeek: wat er niét over wordt gezegd

SchaarbeekHet gaat relatief goed naar het schijnt met het 14-jarig meisje dat in Schaarbeek door een donkerblauwe gehuurde BMW werd weggemaaid. Het is al het vijfde gelijkaardige ongeval op amper drie weken tijd, altijd hetzelfde stramien: snelle blitse wagens, jonge allochtone bestuurders, meestal onder invloed van alcohol of drugs, en racen maar. De dader – zonder rijbewijs- pleegde vluchtmisdrijf, niet voor de eerste keer, en is ondertussen gevat onder de initialen M.Y. Niemand snapt waarom hij alweer op vrije voeten is. Oeps, zei ik allochtoon? Mag ik een gokje wagen omtrent zijn voornaam? Mohammed Y. ?

Het slachtoffer is de dochter van Rachid Lehmami, ook iemand uit de Marokkaanse gemeenschap, en na vijf doodrijders vinden sommigen het welletjes. Het burgercollectief 1030/0 heeft het over het ‘onverantwoord rijgedrag van enkele chauffeurs’, maar vooral over ‘de infrastructuur, die gericht is op de auto en vaak toelaat om snel te rijden’. Dat comité, gesteund door de plaatselijke politica  en schepen van mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen), is allicht met de beste bedoelingen bezield. Maar de politieke correctheid druipt eraf: een paar geïsoleerde gevallen van wegpiraterij en vooral dus een gebrekkige infrastructuur en slecht zichtbare wegmarkeringen. Meer is er niet aan de hand. De mainstream media, De Standaard voorop, nemen die lezing klakkeloos over.

Machocultuur

Rapper Boef: ‘Het zijn allemaal kechs’ (hoeren)

Waar men in alle talen zedig over zwijgt, is de relatie tussen dit soort ‘verkeersongelukken’ en de allochtone (meer bepaald Marokkaanse) subcultuur van jongeren die ten eerste niet presteren op school en in een diploma niet geïnteresseerd zijn, ten tweede toch de statussymbolen ambiëren verbonden aan sociaal succes, ten derde in een machocultuur zijn grootgebracht waar jongens niks fout kunnen doen, en dit ten vierde gecombineerd met een zwakke vaderfiguur die wel de Koran leest maar verder geen enkele ethische norm uitdraagt waar onze maatschappij belang aan hecht. De thuis- en milieutaal is uiteraard Arabisch, de schotelantennes, steevast gericht naar Marokko, doen de rest.

Schaarbeek is ook de gemeente waar boze ouders onlangs voor een schoolpoort betoogden en stenen gooiden naar de politie omwille van zedenfeiten die er geen waren: het meisje in kwestie had gewoon een infectie opgelopen. Er heerst een irrationele, bijna psychotische haat tegen de overheid en het systeem, waarvan me wel de voordelen benut (uitkeringen, onderwijs, gezondheidszorg) maar dat niettemin als vijandig wordt gepercipieerd. Vijandig tegenover de traditionele moslimcultuur, waarvan de codes als superieur gelden en die -zo gelooft men- uiteindelijk zal triomferen. De multiculturele samenleving dus op haar best: een niet-integreerbare subcultuur die teert op rancune, nota bene bevorderd door westerse welzijnsspecialisten die heel deze situatie vertalen in termen van achterstelling en kansarmoede. En uiteraard een ‘slechte infrastructuur’.

Binnen die vijandige attitude fungeert de allochtone jongerencultuur dan nog eens als een voorhoede die agressie onder allerlei vormen niet alleen als gepermitteerd beschouwt, maar zelfs als onderdeel van een soort legitieme straatoorlog tegen de maatschappij waar ze niet aan willen participeren. Ondertussen passeert heel het zootje van mentale excessen in die straatcultuur de revue: homofobie, jodenhaat, machisme, misogynie en uiteraard weer het anti-westers ressentiment. De rapcultuur maakt er verder een saillante cocktail van. Ach, de jeugd heeft nu eenmaal een uitlaatklep nodig, zegt de straathoekwerker. Het testosteron wordt verbrand via vandalisme (denk aan de opstootjes in de Lemonnierlaan na de WK kwalificatie van Marokko), seksuele delinquentie uitgeoefend op westerse ‘hoertjes’ (meisjes in minirok die ‘het zelf zoeken’), en dus ook alternatieve sporten als het straatracen in dure, meestal gehuurde  of ‘geleende’ klasbakken.

‘De straat is van ons’

In die sfeer is criminaliteit op zich bijna een identitair statement. Meer nog: het diffuus maar zeer ingeworteld haatcomplex tegenover de Europese cultuur maakt van elk delict een verzetsdaad. Het typische ontsnappings- en ontkenningsgedrag (het vluchtmisdrijf) wijst ook op een ander devies, eigen aan die subcultuur: men mag de Belgische wetten aan zijn laars lappen, zolang men maar niet betrapt wordt en ervoor opdraait. Een vergrijp plegen en niét gevat worden is dubbel gewonnen. Dat impliceert ook dat men door de eigen omgeving (familie, vrienden) in bescherming wordt genomen, soms tot en met het aanleveren van onderduikadressen.

Ook dat komt voort uit de traditionele, familiaal doorgegeven cultuurpatronen die volgens psycholoog Timon Dias zelfs onverbrekelijk verbonden zijn met de islam en zijn minachting voor het wereldlijk-seculier gezag, zeker als dat westers van aard is. De imam is de autoriteit, het gerecht en onze veelgeroemde rechtstaat hebben geen enkel gezag, de sharia is de wet van morgen. Ook (en misschien zelfs vooral) jongeren die niet naar de moskee gaan, nemen die minachting voor de niet-religieuze orde over. Ze bevinden zich in vijandig gebied en grensoverschrijdend gedrag is net het middel om zich daarin te affirmeren. De BMW metallisé is hét pronkstuk van westerse decadentie waarmee die gehate westerse samenleving, waarvan men wel graag de sociale voorzieningen benut, wordt geterroriseerd. Het testosteron binnen een cultuur die machogedrag bijna sacraliseert, doet de rest. Psychoanalytisch een stevige kluif.

Zo hebben de Brusselse gemeenten elk hun accent in het allochtone haatcomplex. Terwijl Molenbeek de broeihaard is van het jihadisme, is Schaarbeek het centrum van de BMW-piraterij. Al kwam het in maart 2016 ook in Schaarbeek tot een confrontatie tussen terreurverdachten en de politie, de wereld is klein. Dat men mensen uit de eigen gemeenschap doodrijdt, zelfs kinderen op het zebrapad, is geen bezwaar maar pure collateral damage: het gaat om het joyriden als ludieke verzetsdaad en het idee dat men zo de publieke ruimte usurpeert. Want dat is nog een aspect van de straatrace-traditie in Schaarbeek en omstreken: door zo brutaal mogelijk alle verkeersregels aan zijn laars te lappen creëert men ook no-go-zones voor ordediensten, althans dat is de intuïtieve strategie.

Soit, het blijft een waarheid achter initialen, de genaamde M.Y., terwijl het voor de media toch een koud kunstje moet zijn om te achterhalen wie en van welke afkomst die recidivieke doodrijder is, nu weer veilig ondergedoken in zijn milieu. Dat is relevant en nodig om een diepte-analyse te maken van het probleem, in plaats van het te bagatelliseren. Ik zeg niet dat alle allochtonen criminelen zijn of dat alle mannelijke moslims dromen van een BMW om ermee langs en over het voetpad te driften. Maar vijf keer in drie weken tijd met hetzelfde type daders en dezelfde flashy vehikels, komaan zeg. Wie denkt dat een likje verf aan de zebrapaden of een extra bloembak het verschil zal maken, is onnozel of kwaadwillig. Het comité 1030/0 hangt hier en daar knuffelbeesten op om chauffeurs tot kalmte aan te zetten. M.Y. was vast onder de indruk.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

15 reacties op Dolle races in Schaarbeek: wat er niét over wordt gezegd

 1. Eric zegt:

  Nog absurder: een moslimterrorist geeft toe 30 doden te hebben gemaakt in Somalië, toch wordt hij vrijgesproken en kan hij gaan en staan waar hij wilt. Oorzaken: absurde wetten (bekentenissen zonder bewijs zijn niet rechtsgeldig), gluiperige, islamistische advocaten die de westerse moraal aan hun laars lappen en wie het erom te doen is opnieuw zoveel mogelijk moslimterroristen in onze straten te krijgen en een strikte interpretatie van de scheiding der machten waarachter gehaaide politici als Koen Geens zich te allen tijde kunnen verschuilen. Vreemd dat het schandaal omtrent Rachid Benomari, deze dertigvoudige moordenaar, en dat omtrent Steven Bakelmans wél. Naast justitie en de PS is de pers het rotste segment binnen de Belgische samenleving. Een grote kuis dringt zich ook dààr op !

  https://sceptr.net/2019/06/gerecht-seponeert-klacht-tegen-terrorist-die-30-moorden-bekende/

  • Eric zegt:

   ‘Vreemd dat het schandaal omtrent Rachid Benomari, deze dertigvoudige moordenaar, geen weerklank in de poco-pers en bij de domme massa krijgt en dat omtrent Steven Bakelmans wél.’

 2. Peter Braet zegt:

  Vermoedelijk zal de thuis- en milieutaal dan wel Tamazight zijn. Altijd een beetje verbazend dat mensen die zoveel weten over Basken, Catalanen, Lombarden en andere Europese min of meer miskende volkeren geen enkel besef hebben van het feit dat de Tamazigh (hier ten land beter bekend als ‘Berbers’) eigenlijk de Vlamingen van Noord Afrika zijn, en in een vergelijkbare situatie leven als de Vlaming eind negentiende, begin twintigste eeuw.

 3. Y zegt:

  @JS
  Op jouw artikel kan ik alleen met Amen beantwoorden. Zo’n doorzicht en woordenkunstenaar, daar kan niemand tegenop.
  Wat ik eraan toevoeg is alleen niet veel meer dan wat reeds is gezegd.

  Naar de analyse van de Americaanse islamkenner prof dr Bill Warner van de poco-situatie in zijn land, zou ik eveneens zeggen dat eigenlijk die gast M.Y. niet het echte probleem is, maar de overheden die zo’n toestanden duldden en laten begaan, onder een valse en verkeerde vorm van verdraagzaamheid en goedheid.
  Onze cultuur en maatschappij heeft alles in huis om orde, vrede en recht te doen handhaven; het probleem is de Schaarbeekse overheid en de Justitie zelf, die zelf doodziek is, zo zwak, zo ontregeld en verdwaasd zijn, dat misdaden door allochtonen en islamieten, niet bestraft worden en steeds erger worden.

  @Eric
  Ook jij bevestigt de zieke toestanden van wetgeving en justitie in dit land.
  Geens, met zijn lange CV, slaagde er niet in dit te verbeteren, maar slaagde er wel in om de IS-vrouwen en kinderen naar ons land terug te halen. Binnenkort misschien ook nog de IS-terroristen… Pff, wat een blammage voor ons land en vooral haar inwoners (die ermee te maken gaan krijgen in hun straat of gemeente) !

 4. Anja Eckert zegt:

  Zou kunnen dat het rijgedrag in Brussel nog erger is maar ik vond het in de Vlaamse Rand al erg genoeg. En daar – lieve Johan – rijden nauwelijks allochtone rond maar meestal autochtone of expats met hun SUVs die evenmin de verkeersregels respecteren. Er zijn nog veel Vlaamse bestuurders op de weg die nooit een rijexamen moesten afleggen (zover ik het weet was er geen tot 1976). Dat roekeloze rijgedrag kan men vooral voor de music school zien waar veel ouders de kroost het liefst in het klaslokaal met de auto willen afzetten in plaatse van eens 200 m van de centrale parking te stappen. En beste Johan, dat zijn meestal ook geen allochtone wiens kinderen buitenschoolse les volgen.

  En wat integratie betreft: ik vond het als Duitse in een Vlaamse gemeente moeilijk want bijna niemand respecteerde de wegcode. Ik kon mijn kinderen daar niet alleen naar school laten stappen want ten eerste kon men niet zeker zijn dat zelfs zelf politie-agenten aan een zebrapad stoppen laat staan de SUV rijdende papa of soms die nog roekelozer rijdende gehaaste mama en ten tweede wisten veel bestuurders niet dat aan een kruispunt met dubbelgroen de afslaande bestuurder voorrang aan de voetganger moest verlenen.
  Maar dergelijke inzichten wint men pas door eens zelf als voetganger onderweg te zijn. Maar dat zijn de meesten van de autochtonen toch ook niet!!!
  Mijn dochters gaan nu in een Duitse grootstad weer vanzelfsprekend alleen naar school. Absolute veiligheid bestaat daar ook niet en regels worden daar ook niet altijd gerespecteerd maar toch in grotere mate dan in Vlaanderen. En hier leven trouwens meer allochtone dan in de Vlaamse Rand.

  Kan men daaruit afleiden dat men zich het best in Vlaanderen integreert door de regels niet te respecteren en even roekeloos door de gemeente te razen?

  Is er een statistiek over de afkomst van de veroorzakers van ongevallen?

  • Mr Montenegro zegt:

   ik kan me vergissen maar ik heb nog niet gehoord van racende blanke middenklassers (m of v) die zonder rijbewijs en in vliegende vaart door de straten van een stad scheuren. Foutparkeren omdat de kinderen naar de muziekschool worden gebracht lijkt me toch van een andere orde.

   • Ines zegt:

    https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180911_03736148
    Beste meneer uit de Balkan: wie zoekt, die vindt. Geen dank.

   • Mr Montenegro zegt:

    Beste Mevrouw Ines, naar ik meen uit – ach ik gok maar voor de vuist weg hé – ZURENborg of “BoHo” ?
    Hier heeft u lang naar moeten zoeken zeker ? Een link naar een krantenartikel van 9 maanden geleden maar ochgot, u heeft ondertussen blijkbaar niks beters te doen – ieder zijn broodwinning nietwaar. Het artikel over deze garagist gaat niet bepaald over de gegoede foutparkerende blanke middenklasser (m/v/x) uit de Brusselse rand die met de SUV de kindjes die naar de vioolles brengt, dacht ik. En voor de goede orde, wàt wou u juist aantonen met uw link ?

   • Anja zegt:

    Mr. Montenegro, ik stel voor dat u zelf eens de moeite doet om te voet door brave Vlaamse dorpen onderweg te zijn. Uw mening hier baseert op clichés niet het commentaar van Ines. Laat me daar heel duidelijk over zijn: het gaat niet over foutparkeren. En trouwens kan ook foutparkeren heel gevaarlijk zijn voor zwakke weggebruikers vooral voor kinderen. Ook u ziet alleen maar datgene dat u wilt zien. Heeft u kinderen? Zo ja, laat u die dan alleen naar school stappen? Ik veronderstel van niet.

 5. Yvo Gijsbers zegt:

  Misschien is er wel een statistiek, maar dat wil niet zeggen dat u die ook te zien zult krijgen. Waarschijnlijk zelfs niet. Ikzelf gok op het leeuwendeel: GSM & C°. U toch ook?

  • Eric zegt:

   Ik wil de snuivers natuurlijk niet stigmatiseren (met stigmatiseren, wat een synoniem van ‘benoemen’ is, moet je opletten, zoals de goegemeente al weet) maar volgens mij heeft het eerder iets met cocaïne te maken. Je kan handsfree bellen, maar ersatz-cocaïne waarvan je niet wild wordt bestaat nog niet.

 6. Depuydt Marc zegt:

  Ja, maar wie leest er nog De Standaard?

 7. Ines zegt:

  @Mr Montenegro: Wat ik wou aantonen? Uw stuitende wereldvreemdheid. Waar het racen gebeurt doet niets terzake. Dat er deze keer misschien een patser is betrokken kan zijn. JS gebruikt de onderzoeksmethode gebaseerd op de initialen; die met de wichelroede was ook toegestaan. Toch weten we allemaal wie het leeuwendeel uitmaakt dat gelinkt is aan het daderprofiel beschreven in het artikel hierboven, desondanks dat JS met handige retorische trucs om de hete brij heen danst. Tikt u de woorden ‘dronken’, ‘man’ en ‘vluchtmisdrijf’ maar eens in uw zoekbalk en u krijgt talloze artikels over tragedies in de meest afgelegen gehuchten.

  • Mr Montenegro zegt:

   Madam Ines. Zou het kunnen dat er onder élk artikel van JS een reactie van u opduikt van het type “NEEJE DAT IS NIET WAAR” ?
   Ocharme toch. Blijkbaar heeft u niets beters te doen. Of geen leven. Of beide.

 8. Christel zegt:

  Hola, dat belooft een geanimeerde dag te worden. Bezorgde moeders versus Balkanmannen. Linkse Waalse politica die weigeren een eed af te leggen omdat Driesje naast de Kamervoorzitter staat. Lol.
  Niet gaan vechten, hé, jongens en meisjes. U hebt elk een punt. Er zijn inderdaad dronken autochtone chauffeurs die door het rood rijden ( zelf meegemaakt in de zomer van 1999) en allochtone macho’s die de straten onveilig maken. Denk maar aan Turkse/Marokkaanse trouwstoeten. En aan de doodrijder van Merel de Prins…
  Om het onveilige verkeer aan te klagen had het reclamebureau Mortierbrigade heel ludiek een groot bord met prostituees in vitrine geplaatst. Slim bekeken, want zo reden de mannen trager natuurlijk. Schepen van Ecolo Sihame Haddioui kon echter niet erom lachen :-D. Dan had ze maar iets aan die onveilige situatie moeten doen in plaats van te mekkeren.

Reacties zijn gesloten.