Wat komt Bart eigenlijk in Bilzen doen?

Afbeelding kan het volgende bevatten: 5 mensen, lachende mensen, staande mensen en pak

Het lijkt een beetje op de verliezers van de Tour de France die nog eens een kermiskoers proberen te winnen: N-VA-tyconen Bart De Wever, Jan Jambon en Zuhal Demir streken neer in Bilzen om de lokale afdeling te steunen in de even lokale kiescampagne. Johan Sauwens was namelijk met zijn lijst Trots op Bilzen op een zucht van de absolute meerderheid gestrand en er waren wat Afrikaanse onregelmatigheden vastgesteld zoals verdwenen stembrieven en mensen die het stemlokaal niet zijn binnen geraakt. Overdoen, besliste de Raad van State. Het gaat dan wel te verstaan over de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar.

Nu vind ik Bilzen een sympathieke gemeente omdat o.m. Annick Ponthier er woont, én omdat de naam naar het schijnt afstamt van Belenos, de Keltische god van de muziek en het boogschieten (de trillende snaar!) waarnaar ook het gebied Belgica zou zijn genoemd. Asterixfans weten dat, carnavalisten ook. Maar de komst van Julius Caesar naar deze nederzetting aan de Demer is uiteraard niet proportioneel. Uiteraard evenmin de verschijning van Caesarion Tom Van Grieken een week eerder. Wellicht hoopt de N-VA-voorzitter dat de VB-kiezers zo geschrokken zijn van het resultaat dat ze weer allemaal terugkeren naar de schaapstal.

Hoe dan ook, naar het schijnt werd de keizer van Antwerpen tijdens zijn triomfantelijke intrede door schoolkinderen en oma’s belaagd voor een selfie, maar hier en daar klonken ook gedempte kreetjes als ‘wat komt ge hier doen?’ en ‘Keer rap terug vanwaar ge gekomen zijt’. 
Meteen denk ik aan de wilden op een Indiaas eiland die een missionaris met speren doorzeefden omdat hij geen gevolg gaf aan de laatst geciteerde aanmaning. Als de N-VA de nadruk legt op grenzen en identiteit, moeten ze ook begrijpen dat een Limburgs-Kempisch (zeg niét Maaslands, dat is vijf kilometer verderop!) ritueel zijn eigen beslag moet krijgen. En dat Beter Bilzen, Bruisend Bilzen en Trots op Bilzen het maar onder elkaar moeten uitvechten.

Ik weet niet of de auteur van het boek ‘Over Identiteit’ zich van die kosmopolitisch-globalistische misser met een lichte toets van kolonialisme bewust is. Teveel Julius Caesar gelezen misschien en te weinig Asterix. Soms kan een mens ook té geleerd zijn en een politicus té zelfingenomen.
Een grote pot populistische toverdrank, geheim streekproduct, kan dan wonderen doen. Sinjoren buiten, Bilzen Alaaf!

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Wat komt Bart eigenlijk in Bilzen doen?

  1. Gie Panis zegt:

    Belenos? …die kennen ze in Bilzen niet. De naam Bilzen is afkomstig van “Blies”, dit was de naam die de Germanen aan de lokale waterloop hebben gegeven. Later kreeg de stee de naam “Belisium”, “Bukoblizen” of “Beukenbilzen”. Vandaar de beukenboom in het wapenschild van Bilzen! In de jaren veertig gingen een groot aantal Bilzenaren nogal amicaal om met “den Duits”, waardoor de Demerstee ook wel eens smalijk Klein Berlijn werd genoemd.

  2. Eric zegt:

    CD&V-sukkeltje Sauwens haalde in oktober 2018 met zijn lijst ‘Trots op Bilzen’ 12 van de 31 zetels. De stelling dat hij daarmee ‘op een zucht van de absolute meerderheid’ gestrand is lijkt me dan ook nogal betwistbaar.

Reacties zijn gesloten.