File op de Mount Everest: de afwezigen hebben niet altijd ongelijk

file

Vandaag op Hemelvaartsdag wil ik dit politiek tranendal graag even verlaten en het wat hogerop zoeken, dorstend naar verlichting, spiritualiteit, sereniteit.

Het is een foto waarop ik niet uitgekeken geraak: een lange rij klimmers die hun beurt afwachten om even een selfie te maken op de top van de Mount Everest, de hoogste berg van deze planeet. Dichter kan je bij God niet geraken. Drummend staan ze daar in een rootje naar adem te snakken, een aantal vriest gewoon dood van de kou. Soms moet je over lijken klauteren, en sowieso tussen de achtergelaten rommel want de Mount Everest is een stort geworden, een afvalberg die straks de originele top zal overtreffen. Zouden er ook stiekemerds durven voorkruipen? Of voorgangers een voetje lichten? Een ongeval is gauw gebeurd in zo’n hooggebergte. Ik probeer me voor te stellen hoe het er dicht tegen de top aan toe gaat, en de op-een-na-hoogste nerveus naar boven brult: ‘Kom af van die top, man,er staan hier nog honderden mensen te wachten!’

Wat er ook van zij, dit is is een welverdiende bron van inkomsten voor de Nepalese economie (een toegangsticket kost zowat 10000 euro). Daarnaast verdient deze foto een ereplaats in de galerij der menselijke domheid. In tijden van krapte moet je voor veel dingen aanschuiven, te beginnen met eten en drinken. Vluchtrijen om ergens weg te geraken, een brandladder bijvoorbeeld, of het allerlaatste vliegtuig voor de hel losbreekt, daar ontstaat ook wel wat gedrum. Als het wat beter gaat moet je aanschuiven voor diensten: de post, de bib, het gemeentehuis, alle mogelijke contacten met de bureaucratie, neem een ticket en wacht uw beurt af. Vandaag betekent aanschuiven vooral in de file staan, het is een deel van ons leven, ook aan de supermarktkassa of de voedselbank, het kieshokje, bij de dokter, voor bepaalde pretparkattracties, of, aaaghrrr…. de hulplijn van Telenet met de tergende wachtmuziekjes. Zelfs het internet biedt geen soelaas, daar ontstaan ook opstoppingen. De wachtrij is hét symbool van de georganiseerde massa, met als meest macabere voorbeeld de file voor de gaskamers.

Maar op de Mount Everest ga je letterlijk dood van verdwazing, vrijwillig en à 25.000 euro totaal, in blijde verwachting van het topmoment en de ultieme Facebookfoto. In dat perspectief moet men er ook de grap van inzien, domheid verwekt nu eenmaal hilariteit. De geciviliseerde mens uit de rijkste regio’s op deze planeet is mentaal zo uitgeblust, heeft nog zo weinig overlevingsinstinct in zich, dat hij de goden van de Nepalese armoezaaier moet uitdagen om nog een kick te krijgen. Want ginder geloven ze echt nog dat een berg een hoger wezen behuist, terwijl ze zich tegelijk een kriek lachen met die kamikazetoeristen. Zelden gingen religie en commerce beter hand in hand, het lijkt bijna het katholicisme in betere dagen.

Mozes op de berg

MozesWat heeft dit nu met de Vlaamse en Belgische politieke situatie te maken, zult u denken? Dat de thuisblijver een punt heeft en de afwezigen niét altijd ongelijk hebben. De kuddegeest en de vanzelfsprekendheid waarmee we dingen doen, of net niét doen, heeft geleid tot het woord ‘kiesvee’ maar ook naar metaforen als ‘de schapen naar de slachtbank’, mensen die allemaal hetzelfde doen en desnoods de afgrond inwandelen omdat het trendy is, hetgeen de filosoof René Girard mimese noemde, gewoon het algemene na-apen. Dat brengt ons op het fenomeen mainstream: mensen denken niet na, ze absorberen opinies en sluiten zich op in echokamers van gelijkgezinden, ook en vooral op de sociale media.

Dat politiek in wezen een massafenomeen is, moet ons een blijvende gezonde argwaan doen koesteren tegen al dat opgepept gedoe waar de kranten en televisie dagenlang hun gading in vinden. De blancostem is geen ‘neutrale’ geheelonthouding maar een statement dat men niet in de rij wil gaan staan. Ik pleit er niet voor of tegen, maar het is ook een stem, een echte tegenstem. Men heeft de mond vol van diversiteit, maar het anders-zijn als levenshouding, als welbegrepen individualisme, is en blijft een hachelijke afwijking. Die positie van de niet-deelnemende buitenstaander levert fascinerende beelden op zoals deze van de Mount Everest-file: verwondering is voor mij de hoogste vorm van spiritualiteit, en ze bevindt zich niet op de berg maar eronder, beneden, of ergens op een molshoop opzij. De echte held van deze foto is dan ook de fotograaf zelf, die zijn leven riskeert om te tonen hoe gek je mensen wel krijgt.

In die zin vind ik zelfs het woord Verlichting afgezaagd, evenals ‘hoogstaand’ of ‘panoramisch’ of ‘subliem’. Als iedereen naar de top wil, ligt de waarheid aan de voet, onder een kiezel. Nietzsche’s Zarathustra, Mozes en andere profeten, ze zagen het licht en vonden inzicht op de berg, maar misschien was het wel een hallucinatie ingevolge zuurstoftekort.

Wat de foto in kwestie tenslotte niet toont is de weg terug naar beneden. Er blijven vragen. Is er geen? Of bevindt zich achter de top een frituur/snackbar met bussen, brede parkeergelegenheid en speeltuin? Een MacDonalds? Ja, dat moet het zijn, de fotograaf had ons liggen, het verhaal is fake, en deze column al achterhaald voor Hemelvaartsdag halfweg is en de stoet uitgaat. De ontluisterende kracht van humor en satire, andermaal: de Mohammedcartoons zijn voor breder gebruik dan men zou denken.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

11 reacties op File op de Mount Everest: de afwezigen hebben niet altijd ongelijk

 1. Bulcke zegt:

  Wat een heerlijke beschouwing, meteen ook een commentaar op de verkiezingen.
  Niemand wil verliezen, op de eerste plaats niet de 50 plussers die het nog nooit zo goed hadden.
  (aangevuurd door de sociale media en slimme politieke spin doctors die hameren op het feit dat “migranten het gemakkelijker hebben”, Trump achterna)
  Niemand wil zijn groot gelijk opgeven (zolang de portemonnee regelmatig wordt gevuld) en “ZE” moeten meer doen voor de natuur.

 2. Yvo Gijsbers zegt:

  Heel goed stuk! Maar ik twijfel heel hard aan de echtheid van de foto, Het is photoshop, en wel een goeie.

 3. Greta zegt:

  Het is wel goedkoper dan één jaar rusthuis en de begrafenis is gratis.

  Als ze er uiteindelijk toch zullen in slagen ingevroren mensen terug levend te maken nog een herrijzenis in het vooruitzicht.

  De processierupsen zwermen uit de ene groep naar beneden, de andere naar boven.

  De fotograaf dient z’n leven niet te riskeren, ofwel zit hij in een helikopter of het is een drone , of het zou me zelfs niet verwonderen de techniek zo ver gevorderd het een foto genomen van één van die vele satelieten Amerika net gelanceerd heeft.

  • willy zegt:

   gefotoshopt (zeer slecht resultaat )

   • Christel zegt:

    Geen fotoshop helaas. 11.000 kilo afval hebben ze achtergelaten. Tienduizend euro voor een dodentocht op de grootste afvalberg ter wereld. Je moet er goed zot voor zijn en de arme Nepalezen mogen achteraf die enorme shit opruimen.
    https://www.hln.be/nieuws/buitenland/-kuisploeg-keert-terug-van-mount-everest-met-11-000-kilogram-afval-en-4-lijken~aa7d8869/

   • Greta zegt:

    Niet overdrijven hé Christel…arme Nepalezen!!!

    Dank zij die gekken krijgt die Nepalese staat bedragen binnen om U tegen te zeggen voor een armenstaat. Waarmee ze net die arme Nepalezen een tijd werk kunnen bezorgen.
    Het aantal dagen per jaar dat zich dit fenomeen voordoet slechts zeer beperkt, als ik me niet vergis dit jaar slechts 4 dagen qua weersomstandigheden wat aan de oorzaak lag van de lange files.
    378 vergunningen dit jaar uitgereikt = 3,780,000 euro enkel en alleen van de vergunningen om nog niet te spreken van al de nevenactiviteiten aan inkomsten voor dit land.

    Minstens één iemand heeft de berg beklommen via de noordkant en de vlag van “artsen zonder grenzen” op de top geplaatst.
    – Er zijn mensen nodig die grenzen verleggen om medische wetenschap vooruit te helpen, – Sommige van die deelnemers willen misschien mee naar Mars en dergelijke zware oefeningen zijn dan noodzakelijk.
    – Geologisch en biologisch onderzoek…. enz..

    Er gaan inderdaad stemmen op om minder vergunningen te geven en strikt aan voorwaarden verbonden. Maar of de republiek Nepal daar oren naar heeft maar de vraag?

    Mensen die naar boven gedragen dienen te worden is sinds 2017 verboden.

    Nepal ligt, als één van de landen mee in de corridor om de tijger te beschermen, samen met Bhutan waar de tijger op onwaarschijnlijke hoogte gespot werd. Terug hoop voor de tijgers, die met uitsterven bedreigd zijn.

    Van die 11.000 kg kan enorm veel gerecupereerd worden. Zuurstofflessen terug gevuld enz… of gratis bruikbaar materiaal voor de Nepalezen zelf.

    Net als India heerst er het kastensysteem een héél andere cultuur dan wij kennen en ze in hotels eerder alles op de grond smijten om werk te bezorgen aan de lagere kasten, hun redenering om een economie en het kastensysteem in gang te houden.

    Ook wat die dodentocht betreft zou ik niet zo een Drama Queen houding aannemen grosso modo 7,33% (dit jaar wel een aantal door de files) in functie eerste gegevens 11 doden van 150 personen. Strikt genomen waren er veel meer die deelnamen en ook via de noordkant werd geklommen
    Als men de eerste pogingen in acht neemt waar soms een héél team stierf lijkt dit nog een enorme vooruitgang.

    Deze foto laat je wel in de tijd steken van het moment, er even menselijke overvloed aanwezig was, ondertussen heersen er terug de andere goden zoals .zon, wind, sneeuw, water, stilte …

    Een berg die zich NOOIT op dezelfde plaats bevind,NOCH dezelfde hoogte heeft, vermits de tektonische plaat eronder beweegt met de snelheid vergelijkbaar met de groei van onze vingernagels.

    Tektonische platen die steeds in beweging zijn en ooit de continenten terug tegen elkaar zullen laten botsen. Het doemscenario van onze doemdenker hier van dienst met zijn vuurscenario en zijn illusie één GOD dit in handen heeft en in gang steekt als die er zin in heeft…OMG

   • Christel zegt:

    Er is degelijk wel veel armoede in dat land, minstens een kwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het is enkel de overheid die vergunningen verleent en het geld ontvangt. Maar wie mag die rommel opruimen? Juist ja. En ik geloof niet dat Nepalezen ‘lege zuurstofflessen’ of plastic spullen van de decadente toeristen gaan recupereren.
    11 doden (naar het schijnt zijn het nu 15 doden) is wel veel voor zo’n korte klimseizoen. Maar dat lag eerder aan de ‘overbevolking’ op de berg, door langer in de file te staan wachten zijn ze dus bezweken aan de kou, uitputting en zuurstoftekort.
    Zo’n massatoerisme is alleen maar nefast voor het milieu en de leefbaarheid van de omgeving.

 4. Christel zegt:

  Zalige tekst. Er rest de Vlaming weinig keuze : braafjes in de rij staan om een blanco- of ‘foert’ stem uit te brengen en blijven ploeteren tot je doodvalt. Het brengt uiteindelijk weinig soelaas. Als je sneller wilt doodgaan, is Mount Everest beklimmen blijkbaar een goeie remedie. 11 doden op een week tijd, vanwege in de file te staan bevriezen of letterlijk naar adem happen.
  Ach, het leven is voor paljaskes met beide voeten op de grond 😉
  http://www.saltooo.be/Cartoon.aspx?Id=MountEverest

 5. Greta zegt:

  Het maakt niet uit waar je je bevindt, overal sta je even ver of even dicht bij God en dit zowel voor de atheïst als de gelovige.

 6. eric-b-l zegt:

  @ YJoris.
  Ziehier het antwoord op uw reactie van https://sanctorumblog.wordpress.com/2019/05/27/26-mei-2019-de-val-van-icarus/ — 3 juni 2019 om 00:15

  Het kan ook kort, en dat doe ik nu omdat het nu ook heel zeker is geworden dat er voor de meesten geen hoop meer is: Binnen weinige jaren zal een nieuwe zondvloed over de wereld neerdalen, niet met water zoals ten tijde van Noach maar met vuur.

  Meer dan vermoedelijk dit jaar nog zal de dag van “De Waarschuwing” plaatsvinden. Dan zal iedereen boven de zes jaren de eigen ziel helemaal moeten in ogenschouw nemen, MOETEN, onder geestelijke dwang, onontkoombaar. Enerzijds is dat een van de talrijke tekens waarmee God Zijn almacht toont, anderzijds verschaft dit aan sommigen de gelegenheid om a.h.w. met de hielen over de sloot zich alsnog te bekeren.

  En ja, dit is absoluut en het kan me niet meer raken hoe andersdenkenden dat met skepsis of andere vormen van ongeloof trachten te relativeren.

  Dit keer heeft de Ark de vorm van een Huis dat a.h.w. beschermd wordt door een soort geestelijke mist. Technische details daarover zijn verloren moeite en tijdverspillend want Bekering is geestelijk werk. (lees daartoe de waarschuwingen van MDM, Mother Of Divine Mercy)

  Indien de Waarschuwing niet deze zomer plaatsvindt dan zal het wel voor volgende zomer zijn want meermaals werd voorzegd dat het midden een zeer geslaagde oogsttijd zal gebeuren. Een week vooraf zullen twee kleine kometen hoog boven de aarde in botsing komen waardoor zich een hele week lang een lichtend kruis zal aftekenen in de lucht.

  Talrijke voorzeggingen, waarvan vele reeds dateren van 1846, kwamen de voorbije jaren tot vervulling. God’s almacht is gemakkelijk herkenbaar. Open uw ogen. Talrijke Katholieke websites wereldwijd hebben dit onderwerp in alle talen uitputtend beschreven en houden u dagelijks op de hoogte.
  — De Waarschuwing (MDM — Mother Of Divine Mercy)
  — De Drie Duistere dagen (o.a. Pater Pio)

  Deze websites zullen binnenkort verdwijnen want het aantal aanvallen via Google en Facebook verveelvoudigen.

 7. Christel zegt:

  Roodverbrand sonnet
  waarin het toerisme toeneemt

  Een lange wachtrij op Mount Everest
  heeft meer dan klimmen klimmers afgemat.
  Een cruiseschip ramt de oude binnenstad,
  waarvan niets dan ontzield decor nog rest.

  Een rillend middeleeuws angstvisioen
  van jongste dag en hel ziet er zo uit
  als kiekjes van de roodverbrande huid
  van recreanten die hun tijd verdoen.

  Men amuseert zich rood uit lijfsbehoud
  en consumeert wanhopig lege dagen
  omdat er te veel tijd is tot de dood.

  Venetië wordt niet door ons gebouwd.
  De stilte van de berg stelt ons geen vragen.
  Ons leven blubbert met de buik ontbloot.

  Ilja Leonard Pfeijffer

Reacties zijn gesloten.