De Notre-Dame en de klokkenluiders

notre-dame

Om en rond het rokend puin van de Parijse Notre-Dame wenen de Fransen om hun monument dat zoveel toeristen lokte, en stromen vanuit alle hoeken van de planeet betuigingen van medeleven toe. Op de sociale media is het dramatische beeld van de neerstortende torenspits, in de Goede Week nog wel, meteen een aanleiding om er een groots en tragisch symbool in te zien van een verdwijnend Avondland. De nagloed van een beschaving, lees ik bij mijn goede vriend Marc Schoeters. Met aansluitend al wat hypotheses over allochtone arbeiders die aan het dak werkten, moslimterroristische complotten, tot en met een weerwraak van de Islamitische Staat.

Helaas voor de romantici: die Notre-Dame verkeerde al decennia in een belabberde staat, de Fransen hadden er blijkbaar geen geld voor over om hem drastisch aan te pakken, c’est tout. De jammerklacht om de teloor gegane Parijse kathedraal is dan ook tamelijk hilarisch én hypocriet. We zetten monumenten op de erfgoedlijst en denken dat daarmee de klus geklaard is. Maar fundamenteler nog, is die wenteling in zelfmedelijden typerend voor een samenleving en een cultuur die niets nog ten gronde doordenkt en aanpakt, en zich dan maar verliest in het sentiment.

Kuddegeest

Europa heeft inderdaad een probleem, maar dat probleem zijn wij zelf, in de eerste plaats, en het is al te makkelijk om daar zondebokken voor te zoeken. De manier bijvoorbeeld waarop wij onze cultuur beschaamd wegmoffelen voor onze kinderen, het onderwijs naar een schrikbarend niveau laten afzakken, de taal laten verloederen en de geschiedenisles gewoon afschaffen, dààr ligt het kalf gebonden. De manier waarop wij christelijke feestdagen herbenoemen om hun betekenis uit te wissen, of alsmaar over verlichting spreken terwijl niemand nog weet wat dat inhoudt en waar het voor staat, dààr schuilt het probleem. En niet bij een kerk die afbrandt, dat maakten ze in de middeleeuwen ook mee. De Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwkathedraal brandde bijvoorbeeld in 1533 grotendeels af, niet door vandalisme of beeldenstormers, maar gewoon omdat houten gewelven nu eenmaal makkelijk vuur vatten. Men deed een collecte, stelde een bouwmeester aan en renoveerde, zelfs met uitbreiding. Case closed, dat was in de 16de eeuw.

Maar in de 21ste eeuw, waar iedereen de mond vol heeft van technologische innovatie en we naar Mars vliegen alsof het niks is, staren Parijzenaars dus naar de verkoolde resten van een kerk alsof de Apocalyptische Ruiters gepasseerd zijn. De emotoestanden die zich nu afspelen nabij de Notre-Dame behoren tot dezelfde goedkope sentimentcultus en kuddegeest als de kaarsjesprocessie na een terreuraanslag. Terwijl we op zo’n momenten vooral gebruik moeten maken van onze grootste troef: de ratio, het nuchter analyseren en durven onthullen, waarbij ook zelfkritiek aan de orde is. Wat doen we fout, waar liep het mis, hoe de fout herstellen? Symboliek anderzijds is een echte valkuil, het behoort tot het bijgeloof dat net belet om de zaken scherp te stellen en oorzakelijke verbanden te zien.

Skaten op een vierkante meter

Toevallig (?) wordt op hetzelfde moment beslist over het lot van klokkenluider (!) Julian Assange, na een zesjarig verblijf op de Ecuadoriaanse ambassade in Londen gearresteerd door de Britse politie. De pers doet nu wat smalend en zelfs vrolijk over de oprichter van WikiLeaks. Er circuleren filmpjes hoe hij op een skateboard probeert rond te rijden in zijn bureau van een paar vierkante meter groot. Er gaan verhalen de ronde dat hij graag met zijn handen eet en zijn favoriete kat heeft overgelaten omdat leven in zo’n ambassadevertrek gewoon geen leven is. De ironie ontgaat de meesten blijkbaar. Dat Assange als niet-journalist eigenlijk het werk heeft gedaan dat perskaartjournalisten zouden moeten doen maar niet kunnen, willen, of durven, die waarheid willen ze ook niet onder ogen zien.

Dus is de brand van de Notre-Dame een wereldzaak en de dreigende uitlevering aan de VS van de klokkenluider een fait-divers. Nochtans heeft Trump zijn overwinning voor een flink deel aan Assange te danken, via het emailschandaal dat Hillary Clinton trof in volle verkiezingsperiode. Maar de gelekte documenten die aantonen hoe Amerikaanse militairen in Afghanistan en later in Irak burgers en journalisten onder vuur namen om zich te amuseren,- dat wordt Assange nooit vergeven.

Terwijl, en dat is nu net de ironie, het fenomeen Assange hoopgevend is voor onze westerse cultuur en het uitzicht op een nieuwe burgerdemocratie, buiten de lakse mainstream media om. Wie aan de Notre-Dame Marialiederen staat te zingen, moet dat beseffen: er zijn mensen die vandaag écht vechten voor vrijheid, democratie en de basiswaarden van onze westerse cultuur.  Ik heb er ook op gewezen dat in datzelfde Parijs de redacteurs van Charlie Hebdo al sinds de dodelijke aanslag in 2015 in een zwaar beveiligde cel leven (‘Trois ans dans une boîte de conserve’), vergelijkbaar met dat kamertje in de Ecuadoriaanse ambassade. Toen werden er ook tranen vergoten en grootse steunmanifestaties georganiseerd (Je suis Charlie), vandaag betalen de cartoonisten en redacteurs nog altijd de prijs voor hun radicale interpretatie van de vrije meningsuiting.

Niemand spreekt nog over Assange, hij kwam vandaag in het VRT-nieuws niet meer voor. De Notre-Dame wordt vast wel herop gebouwd,- miljardairs smijten nu met geld,- maar als onze vrijheden verdwijnen krijgen we ze misschien nooit meer terug. De kathedraal van de 21ste eeuw heet misschien wel Wikileaks.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

14 reacties op De Notre-Dame en de klokkenluiders

 1. Marc Schoeters zegt:

  Iedereen die op de sociale media nog maar durft te suggereren dat de brand in de Notre Dame – op de eerste dag van de Paasweek en exact op dezelfde dag dat de Titanic zonk (terroristen hebben een onfeilbare instinct voor historiek) – wel eens een jihadistische aanslag zou kunnen zijn, wordt onder een stroom van haatboodschappen van politiek correcte fascisten bedolven. Die zogenaamde “antifascisten” gebruiken in hun verwoede pogingen om kritische andersdenkenden te stoppen steevast beproefde fascistische methoden: framen, beledigen, brandmerken, ontmenselijken en sociaal vermoorden. Of écht vermoorden – denk aan Pim Fortuyn.

  Voor wie tussen alle meninkjes en opinietjes op het internet een absoluut prachtig en diepgravend artikel wil lezen – tegelijk diep persoonlijk als historisch gefundeerd:

  https://fenixx.org/2019/04/

  Echt de moeite waard. Je moet er wel wat tijd voor uittrekken om het grondig te lezen. Iets wat in deze postmoderne tijden – waarin een kathedraal van bijna negen eeuwen in negen uur wordt afgefikt – niet evident is.

  En een tegenstelling proberen te creëren – zoals Johan Sanctorum hier doet – tussen “kuddegeesten” die bij de brandende Notre Dame staan te snotteren en “kritische geesten” die zich om de arrestatie van Assange bekommeren – is infaam. Beide gebeurtenissen hebben namelijk eenzelfde oorzaak. Denk maar eens na over die oorzaak.

 2. Marc Schoeters zegt:

  En laten we Assange eren door zijn pionierswerk verder te zetten: diep graven naar alles wat de powers that be onder de mat proberen te moffelen.

  Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende schokkende documentaire – de volle vijftien minuten lang. Al zijn er zo’n gruwelijke beelden bij dat het soms niet om aan te kijken is. Maar dit is hoe bankierszoontje Macron zijn eigen volk teistert en verraadt. De Franse gele hesjes worden afgeslacht. Dezelfde Macron verklaarde – terwijl de Notre Dame nog in lichterlaaie stond – dat het zéker geen opzettelijke brandstichting is. Hoe kan hij dat godverdomme weten? Het onderzoek naar de oorzaak van de brand zal nog weken duren – en dan nog zullen de grootste brandspecialisten het misschien niet zeker weten. Maar Macron wéét het nu al: geen actie van “de religie van de vrede”. Dat zegt voor mij genoeg om te weten: hier is stront aan de knikker.

  De traditionele partijen in West-Europa en de EU brengen ons elke dag een stapje dichter bij het nieuwe fascisme. En dit filmpje zal je nooit of nooit in de officiële media zien – die tonen alleen maar fakenews en propaganda. Dat deden ze in de vorige oorlog ook al. Na deze beelden dacht ik maar één ding: ik hoop dat de guillotine nog werkt.

  • Eric-B.L. zegt:

   Het verlangen om de zogenaamde “democratie” te redden is nutteloos. Daar gaat het niet om. Dit leidt slechts tot burgeroorlog en dat is niets anders dan zelfvernietiging en overgave aan haat. De Profeten van de Traditionele RestKerk heben een (zoveelste) Monarch aangekondigd die eens te meer de noodzakelijke klus zal klaren. Dat zal echter niet gebeuren vooraleer ieder mens op aarde duidelijk partij koos, voor of tegen de Waarheid. Dit betekent dat eerst de grote wereldoorlog moet ontbranden als uiting van de zeer breed verspreide haat die duidelijk vele malen groter is geworden dan de natuurlijke liefde. Stel u er op in om de dag van de Waarschuwing te beleven met een zuivere ziel –dat is u zeer sterk aangeraden– en om de chip-inplant te weigeren. Dat is het geestelijk werk dat iedereen nu te doen heeft. Draal niet meer want dan is het te laat.

 3. Christel zegt:

  « Tous les yeux s’étaient levés vers le haut de l’église. Ce qu’ils voyaient était extraordinaire. Sur le sommet de la galerie la plus élevée, plus haut que la rosace centrale, il y avait une grande flamme qui montait entre les deux clochers avec des tourbillons d’étincelles, une grande flamme désordonnée et furieuse dont le vent emportait par moments un lambeau dans la fumée. Au-dessous de cette flamme, au-dessous de la sombre balustrade à trèfles de braise, deux gouttières en gueules de monstres vomissaient sans relâche cette pluie ardente qui détachait son ruissellement argenté sur les ténèbres de la façade inférieure. À mesure qu’ils approchaient du sol, les deux jets de plomb liquide s’élargissaient en gerbes, comme l’eau qui jaillit des mille trous de l’arrosoir. Au-dessus de la flamme, les énormes tours, de chacune desquelles on voyait deux faces crues et tranchées, l’une toute noire, l’autre toute rouge, semblaient plus grandes encore de toute l’immensité de l’ombre qu’elles projetaient jusque dans le ciel. Leurs innombrables sculptures de diables et de dragons prenaient un aspect lugubre. La clarté inquiète de la flamme les faisait remuer à l’œil. Il y avait des guivres qui avaient l’air de rire, des gargouilles qu’on croyait entendre japper, des salamandres qui soufflaient dans le feu, des tarasques qui éternuaient dans la fumée. Et parmi ces monstres ainsi réveillés de leur sommeil de pierre par cette flamme, par ce bruit, il y en avait un qui marchait et qu’on voyait de temps en temps passer sur le front ardent du bûcher comme une chauve-souris devant une chandelle »
  -uit de roman “Notre-Dame de Paris” van Victor Hugo.

  Door de brand in Notre-Dame is de beroemde roman van Victor Hugo ineens in de top tien van bestsellers geraakt:
  https://www.hln.be/nieuws/buitenland/drie-uitgaven-van-victor-hugo-s-klassieker-opnieuw-in-top-10-van-best-verkochte-boeken-op-amazon~a4e4248d/

  Hoe het verkeren kan. De ene klokkenluider ingeruild voor de andere : Quasimodo is nu hot.

  En wat is er mis met romantisch zijn en oprecht treuren om de teloorgang van de Parijse kathedraal? Notre Dame was niet alleen een symbool voor het Christendom, maar ook een gigantisch gotisch kunstwerk, een icoon van de Europese beschaving en sterk verweven met de geschiedenis van Parijs, kortom de ziel van de stad. Zelfs Victor Hugo, die zich verzette tegen de alleenheerschappij van Napoleon Bonaparte en in ballingschap ging in Brussel, ijverde voor de renovatie van de eeuwenoude kathedraal – door dat boek te schrijven. En hij stond bekend om zijn felle kritiek op de regering. Je kan dus zowel romanticus als criticus zijn ;-).

 4. Eric-B.L. zegt:

  Het blijkt dat het hele dakgebinte uit eikenhout bestond en dus nooit zo snel kon verbranden, laat staan ontbranden. Het gaat dus om een vooropgezette planning. Het is zo goed als zeker dat met de zeer grote sommen geld die plots tevoorschijn komen men een extreem modern symbool van de vrijmetselarij zal bouwen bovenop de oude Kathedraal, vermoedelijk een hoge smalle glanzende pyramide. De vijand verbeeldt zich de Traditionele Katholieke Kerk overwonnen te hebben maar over enkele jaren zal de kop van de draak eens te meer geplet worden door de voet van onze Notre Dame, onze Allerheiligste Maagd Maria, zoals reeds tweeduizend jaren lang herhaaldelijk gebeurde en nog dikwijls zal moeten gebeuren. Waarna weer eens een tijd van vrede aanbreekt en de volgende generaties in vernieuwde zuivere geestelijke beleving weer ontelbare zieltjes zullen kunnen redden. Wie is als God? Niemand is als God! Amen.

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Wat in Parijs stond was en is een reusachtige constructie vol met menselijke kunst. Alleen het gouden kalf ontbrak waarrond het uitverkoren volk destijds begon te dansen. Sommigen zelfs halfnaakt. Van enig Goddelijk aspect vertoonde dat gebouw in Parijs geen enkel teken.
   Rond het tijdstip van de brand was er op TV een uitzending van een dierentuin in Engeland. Het ging voornamelijk over de Chimpanzees. Kreten; lawaai en agressiviteit waren hilarisch. Niet de genen alleen maar wel het gedrag tonen aan dat deze soort onze voorouders zijn. Hoe kan God dan de mens hebben geschapen? Hij is er dus wel maar of hij ooit zo geschapen werd kan worden betwijfeld. Men kan eveneens dus stellen dat Darwin de mens heeft geschapen. Bovendien is de eerlijkheid van de Christelijke mens onbestaande want in Amerika zijn er vele christelijke scholen waar de evolutietheorie niet mag ter sprake komen. Fake nieuws of bewuste indoctrinatie?
   Het gaat hem dus niet over een afgebrand monument in Parijs.
   Het gaat hem wel over het eeuwenlang misbruik door het monument mens van zijn eigen Godsdienst. Eeuwen wordt de heiligheid gepredikt en eeuwen is er niks verbeterd met de menselijke eerlijkheid en of met zijn maatschappij. Het gedrocht zal dus verder blijven bestaan. Vertel dat maar verder aan uw Heilige Maagd. Ze zal uw gebed hopelijk aanhoren. Ofwel zal ze stellen dat ze er haar kloten aan veegt en zelfs die heeft ze ook niet. Maar wat heeft een leugen meer of minder nog belang als het Godsdienst betreft?
   Ze zal niet opvallen. Ooit zal er misschien een nieuwe Bijbel worden geschreven waarin staat dat God zo kwaad werd dat hij de mens veranderde in een hoop krijsende Chimpanzees. Darwin zal nooit gelijk krijgen. Chimpanzees weten alles beter.

   • kukeluku! zegt:

    Pjotr Kropotkin wees de 19e-eeuwse darwinisten op de samenwerking tussen dieren van dezelfde soort als evolutionaire factor. Hij liep op dat gebied vooruit op het moderne darwinisme en gaf voorbeelden van samenwerking bij verschillende diersoorten bij het jagen, vissen, rondtrekken en het beschermen van zichzelf en hun nakomelingen. Mensen zouden van nature uit coöperatief zijn en geen regeringen nodig hebben. Zonder regeringen zouden ze beter samenwerken.

  • Eric-B.L. zegt:

   Ik weet best hoe dwaas christendom lijkt in de ogen van goddelozen. Tijdens de zeer nabije dag van de Waarschuwing zal u echter uw ziel getoond worden en het is te hopen dat u dan niet behoort tot degenen die van benauwdheid moet sterven zoals voorzegd werd. Ik schrijf dit omdat ik ook jarenlang goddeloos leefde en dus zeer goed het verschil ken en begrijp.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Ge zit verkeerd vriend. Mogelijk sterf ik van benauwdheid en ben ik totaal dood voor ik onder de grond beland. Kan mij geen fluit schelen. Want als ik de hemelpoort levend bereik heb ik een serieus appeltje te schillen met die fruitboer die daar huist.
    Alle goed dingen komen van dat ventje en alle slechte komen van de mens. Toch simpel nietwaar? Ik ken nochtans geen enkele mens die niet goedaardig geboren werd.
    Een paar uitzonderingen bevestigen die regel. Maar dat zijn ook schepselen van die voornoemde fruitboer.
    Maar de rest van alle mensen worden verdorven door hun gemeenschap en aan die vaststelling verandert noch God noch zijn aanbidders totaal niks. Ze feesten mee en denken zelfs op het eind dat de hemel hen voorbehouden is. De bijbel is dus een leugenboek waarin zelfs beweerd wordt dat de eenvoudigen van geest de hemel zullen verwerven. En die soort is dus al eeuwen eenvoudig van geest gebleven in de hoop door het net van de spinnekop te glippen? Dat zal ik hem dan zeggen dan.
    En meteen weet hij dan ook dat ik geen behoefte heb om eeuwigdurend samen te huizen
    met mensen of geesten die pretenderen van dom te zijn of het ook echt zijn.
    Tot die laatste categorie behoor jij ook. Maak je zorgen over je eigen gezondheid en bemoei je niet andere mensen. En als het eerste niet lukt zal het tweede zeker geen baat brengen.
    Morgen is het Palmzondag. De kerk maakte er wel Buxuszondag van.
    En maar op TV komen met gelovigen (?) die fier zijn dat ze dank zij gespoten gif nog Buxus bezitten die nog maagdelijk is.
    En dan vind je wel een idioot-pastoor die daar prat op gaat maar glansrijk niet weet dat zovele koolmeesjes zijn gespoten buxus betaalden met hun leven.
    En binnenkort zal hij de Kruisweg leiden en bidden dat de fruitboer een wonder doet om een eind te maken aan de insectenplaag. En lukt dat natuurlijk niet dan zal de dag des oordeels weer aangekondigd worden.
    Pastoors zijn daar goed in. Onheil mee veroorzaken en nadien voorspellen.
    En ondertussen zullen we morgen af en toe een idioot met een takje Buxus naar huis zien terugkeren. Voor het leed van medemensen zal hij weer een volledig jaar geen oog hebben. Als zijn have en goed maar goed rendeert dank zij een takje Buxus aan een kruisbeeld. Heb je nog iets toe te voegen zielepoot? Het is de moment. Buxuszondag is een feestdag waarop de gebeden worden verhoord.

 5. willy zegt:

  Was deze brand van een mastodont van de kerk een toeval ?Juist geteld in een week waar die heel wat te herdenken hebben zoals de lijdensweg van jezus Christus .
  Idem dito voor de Titanic , die men onzinkbaar bestempelde .
  Een Kathedraal die gebouwd werd in een tijd waar je de hemel kon kopen ,je moest Hem niet verdienen en het was uiteraard alleen voorzien voor leenheren en koningen .
  Een Franse trots die nu door (ineens) een kortsluiting in de fik zou zijn gegaan en op een haartje na nog allen een hoop verbrande balken en stenen achterlatend.
  Het is waarschijnlijk ook een toeval dat een paar multimiljardairs (van Franse herkomst) en er zullen nog anderen volgen plots honderden miljoenen in de schaal werpen om deze tempel opnieuw een of ander uitzicht te geven .
  Misschien als een soort aflaten voor de decadente handelswijze die ze al altijd hebben gevoerd , of een manier om zwart geld wit te wassen , want de Franse staat is gul met zulke praktijken schijnbaar.
  Nog te zwijgen van de wereldse medeleven dat ook te verwachten was , zelfs Poetin heeft zijn steun uitgesproken (sic)
  Dezer dagen wordt door dezelfde club de lijdensweek herdacht van hun God die in armoede en in erbarmelijke omstandigheden vermoord werd .Het contrast kan niet groter zijn , maar het besef om zich te bezinnen is niet van deze tijd .Ik hoop dat men in Rome de boodschap heeft begrepen dat men al een hele tijd boven zijn stand leeft en als dit niet snel veranderd nog andere rampen kunnen gebeuren die niet terug te draaien zijn , daarbij is een brandje zoals deze maar een voorspelletje .

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Putin geeft ook?
   Als hij het doet uit onbaatzuchtigheid dab vraag ik mij af wat verkeerd is met de Belgische peren. Per vergissing bespoten soms met de sproeistof tegen de Buxusmot?
   Onze Belgische boeren zullen van nu graag op bedevaart naar de “Notre dame” als ze vernemen dat ook Putin mee heeft geschonken om de katholieken te paaien.
   Alles is mogelijk. Ooit was er de eerste duif en die kwam niet uit een ei.

 6. willy zegt:

  goed zo

Reacties zijn gesloten.