En ineens belandde Vlaanderen in het post-Schauvliege-tijdperk

JJoke Schauvliege CD and CD V / V / Minister of Environment / Nature and Agricultureoke Schauvliege is minister af, het is misschien een verlossing, ook voor haar. Haar palmares oogt mager, ze heeft haar imago van Boerenbondminister nooit kunnen counteren, en op een zeker ogenblik moest minister-president Geert Bourgeois zelfs tussenkomen omdat haar beleid echt chaotisch werd, zie het beruchte bosplan. Waarom wordt zo iemand überhaupt minister? Omdat ze veel stemmen haalt in de rurale driehoek Brussel-Oostende-Antwerpen, en omdat ze effectief vooral de landbouwlobby bediende, met milieu als vervelende nevenbevoegdheid. Maar die nevenzaak werd via de klimaatbetogingen opeens hoofdzaak, en dan liep het fout.

Fakenews

De waarheid is dat Schauvliege dit spagaat niet meer aankon en onder druk stond van zowel de landbouwsector als de milieu-organisaties. Om aan die dubbele druk te weerstaan moet je van een andere carrure zijn dan die van ex-schepen van Evergem. Wie heeft trouwens bedacht dat landbouw en milieu onder één ministerschap moeten vallen? De belachelijke complottheorie dat de klimaatbetogingen georkestreerde acties tegen haar beleid én persoon gericht waren, en dat de Staatsveiligheid die piste onderzocht, heeft ze trouwens uit de sociale media geplukt, meer bepaald rechtsblauwe, bruine en klimaatnegationistische stokers uit la Flandre Profonde die met fakenews geen probleem hebben.

Al weken zie ik ze passeren op Facebook en Twitter, de geruchten over een groene staatsgreep en de infiltratie van klimaatactivisten tot in de hoogste regionen van ’s lands beleid. Door die complotgeruchten hebben Schauvliege en haar administratie zich laten opjutten en is die uitschuiver gebeurd. Dat illustreert uiteraard haar zwakte en ongeschiktheid voor die job, maar het wijst ook op de zwaar getroebleerde relatie tussen landbouwsector en milieu-organisaties. De ironie is dan dat uitgerekend de klimaatsceptici (sorry, zeg nu eco-realisten) via de sociale media de afgang van Schauvliege hebben doorgedrukt, door middel van een geruchtenmolen die nergens op sloeg. Dodelijk als je je daarin laat meedrijven. En waarom heeft zo iemand geen privé-GSM om zich wat af te schermen? Kan het dan je een minister bestookt met een bommenregen van politieke boodschappen, tot ze letterlijk wenend in elkaar zakt?

Parmaham

Tijd voor de kern van de zaak. Vlaanderen is een van de dichtst bebouwde regio’s ter wereld, waar elke hectare grond kostbaar is. Mensen willen bouwen, wonen, maar ook natuur om tot rust te komen, én uiteraard voedsel produceren. Dat is misschien wat veel voor een land van een voorschot groot. De landbouwsector moet het moordende spel meespelen van de schaalvergroting, de druk van de Bayers en Monsanto’s om steeds meer meststoffen en pesticiden te gebruiken, de dumpingstrategieën van de grote retailketens waardoor ze niet meer uit de kosten komen.

Maar de Boerenbond heeft altijd de kaart getrokken van de schaalvergroting en de Europese subsidies, waardoor we gewoon met een te grote veestapel zitten (de welbekende Parmaham die van naar Italië getransporteerde varkens afkomstig is) en mestoverschotten die bij tijden radeloos in beken worden gedumpt. Duurzaamheid is bij de Vlaamse boer geen punt, het is knokken om te overleven en de Italianen van Parmavarkens te voorzien.

De eveneens door Europa opgelegde mestverwerkingsnormen en richtlijnen inzake de bescherming van natuurgebieden (de habitatrichtlijn), naast de druk van dierenrechtenorganisaties, verhogen nog de nervositeit en maken van de oorlog tussen boeren en groenen een existentiële kwestie. Auteurs als Chris De Stoop (‘Dit is mijn hof’) hebben de boerenhaat tegen de groenen nog aangewakkerd, vanuit een romantisch-nostalgisch perspectief en via de karikatuur van de bezeten ecofascist die de boer zijn hof en zijn beesten wil afpakken om er de lepelaars en tureluurs te laten broeden. Die fundi’s lopen natuurlijk rond, maar ze trekken niet aan de touwtjes. Natuurpunt is best constructief bezig en heeft op de Antwerpse linkeroever hard gewerkt aan een harmonisch model om landbouw en milieu te verzoenen. Het tsjevenverhaal anderzijds om beide belangen in stilte te laten sudderen, is definitief voorbij. Het Schauvliege-fiasco bewijst het. Laat het ook een opportuniteit zijn.

New deal

Poldergebied in Cadzand (Zeeuws-Vlaanderen)

Vlaanderen moet die afgang aangrijpen om een masterplan op te stellen dat de open ruimte duurzaam beheert. Een langetermijnvisie (dat is in ons politiek universum een groot probleem) met begrip voor de noden van de landbouweconomie, met aandacht voor natuur en open ruimte, en last but not least het welzijn van de Vlaming zelf. Daar zullen een aantal heilige huisjes voor moeten sneuvelen. De Boerenbondfilosofie is volstrekt gedateerd, de naïeve groene utopie evenzeer. Wel moet er nagedacht worden over eerlijke prijzen, verkorting van de keten tussen producent en consument, en de bereidheid om gebieden te bestemmen die tegelijk een betekenis hebben als natuurgebied én een functie als landbouwzone.

Bekijk eens het totale plaatje, niet dat vanuit de verschillende lobby’s. In deze new deal kan Vlaanderen echt tonen wat het waard is, waar mogelijk zelfs buiten het toekijkend oog van de EU-schoonmoeder om. Kijk misschien ook eens naar onze Noorderburen, hoe die natuur en landbouw combineren via overstromingszones, schapenteelt in buffergebieden, enzovoort. De komende verkiezingen zijn een gouden kans, hopelijk eindigt het weer niet met een politieke koehandel –om in beestentermen te blijven- over postjes en bevoegdheden, waardoor je dus miscasts à la Joke krijgt. Daarvoor is deze kwestie echt te belangrijk.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

32 reacties op En ineens belandde Vlaanderen in het post-Schauvliege-tijdperk

 1. walter maes zegt:

  NATUURLIJK worden de gebrainwashte en spijbelende bakvissen van 16/17 jaar gemanipuleerd door groene fascisten à la Calvo en consorten. Het opwekken van een nooit geziene klimaathysterie (opmerkelijk hoofdzakelijk in Vlaanderen), is DE kans voor de groenen om de macht te grijpen en van Vlaanderen één groot groen museum te maken. En mocht de consument in de supermarkt kiezen voor een kwalitatieve uitloopkip van 15 euro ipv van een plastieken van 6 euro, zouden we al een hele stap vooruit zijn in kleinschaliger landbouw…

 2. eddy zegt:

  Er zullen meer dan heilige huisjes sneuvelen, nu de ecofascisten (Groen!) samen met de industrielobby (zie hun oproep, wat een gelijkenis met ’33 zeg, toen de industrie zich ook aan de nazi’s vastklampten voor het geldgewin) aan de kar trekken. Huizen worden bij overdracht (erfenis, koop) veel minder waard door de isolatie-eisen en verwarmingseisen waar binnen de vijf jaar moet aan voldaan worden. Bijvoorbeeld : minimum dak en ramen moeten vervangen worden of voldoen aan de isolatienormen + de verwarming. Tel maar uit die kost. Dit is puur ecofascisme, geen realisme. En dan nog zeggen die bakvissen dat er te weinig gedaan wordt, maar ze gaan zoals die Anuna, wel 10 keer per jaar op reis met het vliegtuig !

 3. Bruno zegt:

  @Johan
  Geloof je zelf dat er geen georchestreerde actie achter zit? Dan heb je wel weinig vertrouwen in de mensen die voor “sociale en klimaatrechtvaardigheid” zijn (citaat van website van Climate Justice). De volgorde van de woorden is de volgorde van belangrijkheid: ze willen het kapitalisme onder de knoet krijgen. Dus ja, er zitten organisaties achter. Geloof je echt dat Anuna en co dit wékelijks kunnen organiseren.
  Ik spreek hier niet over staatsgrepen e.d. , maar goed georganiseerd zullen ze wel zijn. En dat zal de staatsveiligheid ongetwijfeld informeel aan De Crem of Geens hebben laten weten. Joke zou beter doorspreken over haar bron.

  • Ines zegt:

   Ja, tuurlijk zal iemand die bv. vrijwilliger is bij Greenpeace of Natuurpunt of zo en de drang voelt om de acties Anuna te versterken met logistieke steun(plakkaten en flyeren koffiekoeken uitdelen enz…) ineens van staatsgevaarlijke handelingen verdacht worden, in de wereld van dat Joke. Tja…dat kalf is al 10 jaar minister en weet nog steeds niet dat ze geen info van de Staatsveiligheid mag communiceren tijdens publieke optredens.

 4. Peter Braet zegt:

  Ik kan niet begrijpen dat een minister geen SIM kaart van de regering heeft, met een ander telefoonnummer. De meeste mobiele telefoons kunnen dual Sim werken. Hoeft zelfs niet twee telefoons te hebben, je kan gewoon van het ene naar het andere nummer schakelen en ook één van de SIM’s uitschakelen als dat nodig is. Het is ook mogelijk om voor één telefoonnummer meerdere SIM-kaarten aan te maken en dus tijdens een crisisje met tienduizenden SMS’en deze naar een kabinetsmedewerker door te schakelen. Die kan die dan zelfs een beleefd standaardantwoord sturen en filteren wat nog wel bij de minister terecht moet komen. Dat is technisch allemaal perfect mogelijk. Ongelofelijk in dit land dat een digitale voorloper beweert te zijn dat ministers hun privé nummer gebruiken. Onbegrijpelijk dat de parlementsleden en regeringsleden niet allemaal een @vlaanderen.be e-mailadres hebben en dat ministers geen regeringstelefoonnumer hebben. Dat opent zelfs mogelijkheden voor economische spionnage. Alle fractieleden in het Europarlement hebben een @europa.eu e-mailadres, of de commissieleden een commissaristelefoonnumer hebben weet ik niet maar vermoedelijk wel. Gisteren zat de jonge kerel die de SMS actie organiseerde in De Afspraak en die was er als digital native duidelijk stomverbaasd over dat Vlaamse ministers hun privé telefoonnummer gebruiken. België en Vlaanderen zijn digitale rode lantaarndragers.
  Ondertussen zijn de klimaatrealisten dan toch in actie geschoten: https://signformyfuture.be/nl Je kan hun website eens lezen, daarom hoef je nog niet te tekenen. Opvallend dat op websites van de linkse klimaatkerk dit hele initiatief afgeschoten wordt. Het zal een complot zijn; de realisten hebben er in Davos over vergaderd.

  • Bruno zegt:

   Dat laatste toont dat het klimaat de vacht is waar ze onder schuilen. Doel is het kapitalisme aan te pakken. Sociale rechtvaardigheid… En dan pas klimaat 😉.
   Vandaar dat de staatsveiligheid het heel goed in het oog houdt. Nog even wachten tot de cdenv pionnetjes in de pers gericht gaan schrijven over de organisaties. Die wachten nog even met wraak te nemen. Even de hype laten overwaaien.

 5. Eric zegt:

  De dag dat Sanctorum mij uitlegt hoe zijn geliefde partij Groen een open grenzenbeleid, dat miljoenen extra consumenten annex potentiële autorijders wilt binnenhalen, verzoent met een vooruitstrevend natuur- en milieubeleid – die dag ontkurk ik een fles champagne !

  • Koenraad zegt:

   Plus die miljoenen inwijkelingen in West-Europa moeten gehuisvest worden, naar extra schoolgebouwen (getransporteerd worden met meer bussen, trams, treinen) en moeten later werken in fabriekspanden, kantoorruimten of in gebouwen van de overheid.
   Probeer dan maar eens een baksteen- en betonstop te organiseren. Hoe meer mensen per km², hoe minder open ruimte en bos. En alle alleenstaande senioren en nieuwkomers op elkaar stapelen in appartementsblokken: we weten hoe leuk het is op Linkeroever, het Rabot, in Brusselse torenwijken, in de Bijlmer, enz.

   • pief-paf-poef! zegt:

    De migratiedynamiek is veranderd, meer Zuid-Zuid i.p.v. Noord-Zuid (38% en respectievelijk 34% van de totale migratie in 2016) . Het succes van een restrictief migratiebeleid hangt ook af van de verbetering van de economische situatie in de landen van oorsprong, aanpak van de zogenaamde “root causes” van migratie. Had men vroeger alleen de G9, zijn er nu 2 nieuwe economische blokken : de BRICS (Brazilië, India, China en Zuid-Afrika) en de CIVETS (Colombia, Indonesië, Vietnam, Egypte, Turkije en Zuid-Afrika). Bij een grote financiële crisis zoals die van 2008 blijven de armste landen van Afrika en Azië toch nog altijd zeer kwetsbaar. Naast de klimaatproblematiek een reden waarom moet worden gesleuteld aan de economie!

   • Eric zegt:

    In De Morgen van dit weekend stond een zeer goed opiniestuk van de hand van Mark Elchardus. Hij heeft het over het grote taboeprobleem van de laatste decennia: dat van de groei van de wereldbevolking. In 1980 waren we met 4,4 miljard, bijna veertig jaar later met 7,7 miljard. Deze toename van het aantal mensen is de belangrijkste oorzaak van de mondiale verhoging van CO2-uitstoot. Mensen zonder kinderen sparen per jaar 58,6 ton CO2 emissie uit. Een kind krijgen is het equivalent van drie transatlantische heen- en weervluchten per maand, een gans leven lang. En dat kind kan zelf kinderen, dus CO2-uitstoters krijgen, waardoor de beslissing van een koppel om een kind te maken op termijn oneindig drastisch kan zijn.
    Hoor je de groenen of al die hypocriete betweters hierover een mond opendoen? Natuurlijk niet, evenmin als over het rechtstreekse en onrechtstreekse verband tussen migratie en de toename van luchtvervuiling, de vermindering van open ruimtes, het surplus aan energieverbruik etc. Geen moment zullen ze het erover hebben. De tv-programma’s zijn gevuld met allerlei debatten over het klimaat, maar nooit wordt er wat gezegd. Bijvoorbeeld dat één van de voorwaarden om genaturaliseerd te kunnen worden verplichte sterilisatie zou moeten zijn. De groenen en alle klimaathysterici zijn engelen die geloven dat we in een wereld leven waarin je door lief en positief te handelen en te denken de wereld verbetert. Terwijl net het omgekeerde het geval is.

   • pief-paf-poef! zegt:

    De wereldbevolking groeit vooral aan in de armste landen van het Globale Zuiden. Een strategie is stimuleren van de terugkeer van de gekwalificeerde inwoners van de genoemde landen nodig voor de sociale transformatie.
    “Si les riches détruisent la planète, les pauvres pourront-ils la sauver?”

   • pief-paf-poef! zegt:

    Paul Ariès is voorstander van een “socialisme gourmand”. Afkomstig van Lyon, de eerste Franse stad die op grote schaal een commercieel wittefietsenplan (Vélo’v) invoerde, is deze criticus van de mondialisering ook een specialist van de voeding, meer bepaald de politieke geschiedenis ervan (van paleolithicum tot heden), met aandacht voor de band met de agricultuur. Interview daarover op Le Grand Soir, Franse webstek van alternatieve informatie : https://www.legrandsoir.info/une-histoire-politique-de-l-alimentation.html

 6. bertie zegt:

  Volgens deze laatste column van heer JS mag het gedaan zijn met “de groene utopie”. Van voortschrijdend inzicht gesproken!
  Hier twee recente knipsels uit de overgesubsidieerde poco-MSM :
  1. “Om onze klimaatdoelen te halen, moeten er tussen 2020 en 2030 nog een 200-tal windmolens bijkomen. De Vlaamse energieminister is ervan overtuigd dat dit kan, mits een aantal maatregelen. Zo zal het feit dat grond staat ingekleurd als natuurgebied straks geen reden meer zijn om de bouw van een windmolen bij voorbaat te weigeren. Nu is dat wel het geval. Aangezien de gemakkelijkste plaatsen al zijn ingenomen, begint de uitdaging nu pas echt.”
  2. “Volgens het windplan moesten er in vier jaar 280 windmolens bijkomen om de doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie enigszins te benaderen. Het eerste jaar zag het er goed uit, met liefst 80 nieuwe turbines, goed voor 226 megawatt. Dit jaar loopt het plan een flinke achterstand op. Volgens gegevens van de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA) komen er dit jaar 36 windturbines bij, net iets meer dan de helft van de 70 molens die volgens het plan jaarlijks nodig zijn om op het uitgestippelde pad te blijven. Het gaat in 2018 wel om turbines met een groter vermogen (3 megawatt) zodat 59 windmolens volstaan zouden hebben. Maar dan nog blijft het resultaat dit jaar ver onder de verwachtingen. Er werd een bijkomend vermogen van 107 megawatt gecreëerd terwijl er 150 nodig was. Er staan nu 531 operationele windturbines in Vlaanderen, goed voor een vermogen van bijna 1.240 megawatt. ‘Er zit inderdaad een knik in de evolutie’, zegt de directeur van de VWEA. ‘Er zijn wel nog minstens 20 windmolens in constructie en ook qua vergunningen zitten we nog goed tot 2020. Maar het is de vraag wanneer die windmolens echt gebouwd zullen worden. Op langere termijn zitten we wel goed. 100 megawatt extra vermogen per jaar is een realistisch streefdoel. Maar of we daarmee de doelstelling uit het Vlaamse windplan zullen halen, is onzeker.’”

  Wat onthouden wij nu uit deze meegedeelde naakte cijfers?
  “100 megawatt per jaar met bijkomende windmolens is een realistisch streefdoel.” Ter vergelijking: één kerncentrale (in een ingekleurd industriegebied) levert ongeveer 1.000 megawatt op. Dat komt dus ongeveer overeen met 300 (driehonderd!) windmolens van het nieuwste type… die elk 140 meter hoog zijn, want dat is de geïnterviewde directeur-van-ik-weet-niet-wat er nog vergeten bij te vertellen. Dat is driehonderdmaal bijna anderhalve keer zo hoog als de kathedraal van Antwerpen of het belfort in Brugge, of nog anders voorgesteld het Atomium bovenop de Sint-Baafs in Gent of de Sint-Romboutstoren van Mechelen in de bovenste bak van het hellend vlak van Ronquières. Geen wonder dat Nimby zulke grootheidswaanzin, die tot zero in het kwadraat leidt, niet in zijn voor- noch achtertuintje wil. Binnenkort zullen deze wervelende constructies dan maar dienen om Het Zwin, de Kalmthoutse Heide en andere schaarse Vlaamse natuurgebieden die alsmaar moeilijker te vinden zullen zijn, van kilometers afstand te herkennen, wanneer de fonkelnieuwste stratosfeerwind-vangers daar in voldoende(?) groot aantal zullen zijn neergepoot. Voor zover het van de groene betweters en hun andersgekleurde meelopers van politici afhangt: “Want de uitdaging begint nu pas echt.”

  Wie raaskalt dat hernieuwbare energie en windkracht in het bijzonder in Vlaanderen oplossing nummer één is om het energieprobleem aan te pakken én tegelijkertijd het Vlaams milieu te sparen, heeft een keiharde klap van de molen gekregen.
  Of heeft veel te lang op een zonnepaneel gelegen, dat zou ook kunnen. Maar heeft ze zeker niet alle vijf op een rij en moet in elk geval na de verkiezingen héél ver weggehouden worden van zelfs maar de geringste beleidsverantwoordelijkheid.

  • pief-paf-poef! zegt:

   Het kapitalisme met veel geaccumuleerde schuld en een enorme speculatiebubbel, is dat geen utopie? Na een decarbonisatie van de Europese economie krijgt men af te rekenen met grondstoffenproblematiek en wat dan? Gedaan met het groen kapitalisme! Er bestaan trouwens ook heel wat verticaleaswindturbines (VAWT), die bij lagere windsnelheden gemakkelijker aanlopen en dan relatief meer opbrengen. In Japan heeft men er zelfs die volle bak bij tyfoons draaien! VAWT’s zijn interessant voor in een stedelijke omgeving, overal waar men platte daken aantreft. Ook niet zo moeilijk om zelf te maken met gerecycleerd verpakkingsmateriaal. Bv. vaten uit de chemie in twee gezaagd kunnen dienen als onderdelen voor een rotor.
   Het is toch wijs om eens na te denken over een kapitalisme met een ander besturingssysteem, een kapitalisme 3.0, zoals managementwetenschapper Otto Scharmer dat noemt.
   Nog wijzer is met technologische kennis van op school of op het werk gaan experimenteren met alternatieve energie in combinatie met een soberder levensstijl, 100% autonoom! Denk aan de vorige generaties die één of twee wereldoorlogen hebben meegemaakt, verspilling was toen ook ‘pas permis’!

 7. Eric-B.L. zegt:

  De verwarring groeit met stevige stappen. Het hoogtepunt is nog niet bereikt. We weten welke stappen nog zullen volgen dank zij de Traditonele Katholieke profeten. Stap na stap van God’s plan wordt afgehandeld! Onontkoombaar. Maar iedere ziel heeft de vrije keuze. Welke kleuren politici en pausen ook mogen hebben, het leven van een Christen verandert niet! Jezus blijft Zijn Bloed vergieten en wij straks ook, tot voordeel van de moedige standvastige zachthartigen en tot oordeel van de overmoedige sterke koppigaards. Het Woord van God is eeuwig stabiel en onaantastbaar. De aarde is slechts een kortstondige kleuterschool. Leer dus de innerlijke lessen en laat de wereldse schimmigheid los!

 8. Tin Vankerkom zegt:

  12000 Jaar geleden eindigde de jongste ijstijd, naar ze zeggen. De Aarde warmde op.
  Maar van 10000 tot 8500 koelde het weer dramatisch af.
  Tussen 5000 en 3000 BC was het dan weer een stuk warmer dan vandaag.
  Tussen 3000 en 2000 koelde het weer af.
  Van 2000 tot 1500 werd het dan weer warmer.
  Waarna er opnieuw een koelere periode intrad. (Het Romeinse Rijk (150 BC – 300 AD) kwam op en ging onder in een relatief koude periode die duurde tot zowat 900 AD.)
  Van 900 tot 1200 (sommigen zeggen 1250/1300) klommen de temperaturen dan weer op zo’n manier dat Bluetooth the Viking Groenland kon aanbevelen als een land van melk en honing.
  Tegen 1550 was de pret voorbij en nam de temperatuur een enorme duik.
  Herstel kwam er vanaf de tweede helft van de 17de eeuw, maar om en rond de Napoleontische oorlogen zakte de gemiddelde temperatuur in Europa met zowat 0,7*C.
  Vanaf 1850 is de algemene trend stijgend, maar tussen de twee wereldoorlogen was er weer een dipje van gemiddeld 0,5°C.
  Van 1945 tot 1998 warmde de Aarde op (gemiddeld 0,6*C).
  Sinds 1998 bleef de gemiddelde temperatuur op Aarde constant…

  • pief-paf-poef! zegt:

   Secretaris-generaal van de WMO (Wereld Meteorologische Organisatie) Petteri Taalas : “… and that trend is an upward one, The 20 warmest years on record have been in the past 22 years. The degree of warming during the past four years has been exceptional, both on land and in the ocean. (… en de trend gaat naar omhoog. De 20 warmste jaren sinds het begin van de metingen behoren tot de laatste 22 jaar. De mate van opwarming van de aarde van de afgelopen 4 jaar zowel was buitengewoon, zowel op land als in de oceaan.)”
   https://www.theguardian.com/environment/2019/feb/06/global-temperatures-2018-record-climate-change-global-warming

   • Eric zegt:

    En? Zelfs als dat bericht van de opwarming van de aarde klopt, is dat dan een probleem? Wellicht wel voor de moslims in Bangla Desh, helemaal niet voor de Russen in Siberië. U begrijpt al aan wie ik de voorkeur geef. Laat de aarde maar wat opwarmen, zomers zoals de voorgaande zijn hopelijk voor herhaling vatbaar. Ik zie echt geen reden voor hysterie, integendeel.

 9. Marc Schoeters zegt:

  Het belangrijkste nieuws van vandaag – natuurlijk niet te horen of te zien op de vrt en andere mainstream media – is dat Youth for Climate (de organisatie achter Anuna De Wever & co) met miljoenen euro belastinggeld gefinancierd en gepromoot wordt door de EU. Why am I not surprised? Junckers, Verhofstadt & hun Meesters willen blijkbaar de aandacht afleiden van hun Europees omvolkingsprogramma via massale immigratie – door kost wat kost de nadruk te leggen op het thema “klimaat”. Is dat niet al jarenlang een topic? Waarom is het dan nu plots een heet hangijzer? Hebben de nakende EU-verkiezingen in mei er misschien iets mee te maken? Mogen die verkiezingen absoluut niet draaien om het grootste probleem waarmee gewone Europeanen mee te maken hebben: de invasie en verstoring van hun leefwereld door mohammedaanse horden? Maar de omvolkingsplannetjes van de EU dreigden in gevaar te komen. Dus moest er snel uit een ander vaatje worden getapt. Als hoge heren in het nauw worden gedreven, beginnen ze een praatje over het weer. En voor dat afleidingsmanoeuvre hebben de EU-oligarchen blijkbaar veel over. Heel veel. Miljoenen vers gedrukte euro’s – en de grootschalige manipulatie van jonge zieltjes. Kan het cynischer? De huidige klimaatspijbelaars – voor het merendeel verwende en verblinde jongeren uit de bedreigde Europese middenklasse – vormen de gemakkelijk manipuleerbare deelnemers van de kinderkruistocht 2.0. Zogenaamd tégen de klimaatopwarming maar feitelijk vóór The Powers That Be – de cynische en sinistre machthebbers die dromen van een Europa bevolkt door ontwortelde en geatomiseerde consumenten zonder eigen identiteit. En om hun Orwelliaanse nachtmerrie te verwezenlijken gaan de EU-bonzen ver – héél ver. Desnoods aanpappen met “linkse” stalinisten en “groene” systeembeffers. Is dit waanzinnig “complotdenken”? Vergezocht? Vergeet het maar! Wat te denken van het volgende? Vlaanderen heeft er een klimaatfascistje bij: Arno Kempynck. Jodenhater, Palestinavriendje, PvdA-lid en enig bezoldigd bestuurslid van “Hart boven Hard”. Grootvader Paul Verdonck was van Brugge en ere-lid van het IJzerbedevaartcomité. Vader Benjamin Verdonck (Arno draagt de familienaam van zijn moeder!) is een mislukte acteur – verbonden aan het Toneelhuis en goede vriendjes van Patrick Janssens. Ons kent ons. En nu hun giftige vrucht: Arno Kempynck. Klimaatsalafist en sms-terrorist. Pro-islamist. Tijdens zijn tv-interview in De Afspraak werd het meteen duidelijk: deze gevaarlijke fanaticus deinst voor niets terug. Een nieuw Volkertje is in de maak. Een “groen” Vlaams Volkertje! Bereid om elke tegenstander van het omvolkingsplan kalt te stellen. Met massale sms’jes als het kan – en met groter geweld als het moet. Arno Kempynck is niet voor niets gepokt en gemazeld door de stalinistische “links”-fascisten die het Cambodja van Pol Pot, het Albanië van Hoxha en het huidige Noord-Korea verdedigen. Hart boven Hard? Vergeet het maar. Of je moet van mening zijn dat het van hart getuigt om iemand via harde sms-spam te beroven van haar of zijn communicatie met de eigen kinderen. Misschien toch een goed idee voor de staatsveiligheid om dit enge mannetje door te lichten. Je kan het hem trouwens zelf allemaal vragen op arno.kempynck@gmail.com Dóén!

  • Maanprinses zegt:

   Wat EU betreft, het klopt : https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/european-youth-climate-action_en.pdf

   Iemand opperde net hetzelfde als jij op FB namelijk de mailbox / gsm van die Arno bombarderen met mails / sms’jes en prompt werd hij voor 30 dagen geblokkeerd.

   Een vader van het klasgenootje van Anuna schrijft : ‘Beste meneer. Ik zie dat u ook een uitgesproken mening hebt over Anuna De Wever. Wel dat wicht zit bij mijn dochter in de klas. Er wordt daar op school amper nog normaal onderwijs gegeven. Iedere les draait keer op keer om Anuna. Zij hoeft ook geen testen te doen of taken te maken. Zij krijgt haar punten cadeau. Er is in de klas een enorme verdeeldheid en ontevredenheid maar iedereen houdt angstvallig zijn / haar mond uit angst voor represailles van moederlief met haar bedrijf Nesma consulting (adviesbureau voor Groen). Op 2 mei gaat de hele klas met de bus richting kust om te gaan surfen en op 5 mei gaat het richting Berlijn met de bus. Wat gaat ze doen, kiezen voor het plezier of voor betogen in Brussel. En nog even vermelden dat het een non-profit is maar ze wel vraagt om gesponsord te worden. Zo haalde Anuna al meer dan 3900 euro op. Wat gaat ze daar mee doen? Nog een vliegreisje? We zijn wel bang om openbaar te reageren voor represailles van haar moeder.’

   Blijkbaar permitteert GroenLinks zich heel wat terwijl mensen die daarop commentaar leveren zonder pardon buiten- of tegengewerkt worden. Ecofascisme inderdaad.

   • Eric zegt:

    Spijtig dat dat bericht van die vader niet wat méér openbaar kan verschijnen. In de mainstream media zal je het niet terugvinden, natuurlijk niet. Iedereen die de van hogerhand (EU?) georganiseerde klilmaathysterie kan ontmaskeren wordt gesaboteerd. Dus ook de ouders van klasgenoten van de heilige Anuna.

   • Eric zegt:

    ‘klimaathysterie’

   • Ines zegt:

    Wat voor represailles kan die moeder d.m.v. een consulting bureau doen? Ik begrijp dat toch niet zo goed. De vader van Anuna daarentegen wordt overal eufemistisch een “stadsplanner” genoemd en volledig genegeerd in het hele verhaal terwijl zijn architectenbureau heel veel van de prestigeprojecten zoals de renovatie van de Antwerpse kathedraal en talrijke stedelijke vergroeningsprojecten in heel Vlaanderen voor zijn rekening nam. De man is niet zomaar een stadsplanner maar een Award-winnend bouwmeester/UA docent en heel nauw
    verbonden met het Antwerps stadsbestuur en de politieke elite. Sorry, open brieven, al dan niet op FB, doe je maar onder je eigen naam. Anonieme open brieven deponeren = cafépraat.

   • Maanprinses zegt:

    Hoe verklaar je dan de voorkeursbehandeling van A. De Wever? Waarom laten ze het op haar school toe, dat ze week na week de lessen mag missen en geen testen moet afleggen? Ik heb zopas vernomen dat ze na de betoging van vorige donderdag naar Ibiza vloog om “uit te rusten van de betogingen”. Enkele Belgen die daar waren, hebben haar herkend. Dit Klimaatkipje kan zich blijkbaar veel veroorloven en dan nog zo hypocriet met een vermanend vingertje wijzen naar politici, terwijl papa en mama net dankzij politieke en mediaconnecties zich laven aan de melk van de subsidiekoe en honing van de (belasting)werkbijen.
    PS. Dat bericht van die vader werd door iemand anders op de sociale media gegooid en diens naam met een zwarte balk gezet.

   • Eric zegt:

    Ik hoop dat de heilige Anuna – geilig kan je haar niet noemen, ze is zelfverklaard aseksueel – later niet op het idee komt om samen met haar frigide genderfluïde transgendervriendin via kunstmatige bevruchting kindertjes te creëren. Die zullen niks anders zijn dan gedegenereerde vogeltjes voor de islamkat. Tegenwoordig is het verplicht gewone katten te laten steriliseren. Die hebben immers een ecologische pootafdruk en dat is slecht voor het Miljeu. Maar islamkaters moeten zich wél blijven voortplanten. Zo heeft Allah het toch gewild. En Allah staat boven het Miljeu, Hij heeft het Miljeu zelf(s) gecreëerd. Vandaar geen marokkaanse of turkse klimaatpredikers. Die gaan niet brossen voor de bossen maar om blanke hoeren te vossen én af te rossen. En zo heeft ieder zijn obsessie. Of zijn amusement. Of zijn belangrijke taak. Schoollopen hoort daar – vanzelfsprekend – niet meer bij. Dat is iets voor fasciesten (Hitler liep ook school, en zie wat ervan gekomen is).

  • Maanprinses zegt:

   uit het artikel van De Tijd – 7 februari :
   ‘Nu duidelijk wordt dat donkerrode organisaties met een eigen agenda de groene beweging proberen te kapen, en daarbij zelfs al de scalp van een minister aan hun gordel hebben bengelen, dreigt dat alle spontaniteit van Anuna en co. weg te spoelen. Dan zal snel blijken dat heel de klimaatbeweging een watermeloen is, een groene schil waaronder een dieprode kern schuilgaat. Dat maakt de beweging iets minder spontaan en onschuldig dan ze op het eerste gezicht lijkt.’

   https://www.tijd.be/content/tijd/nl/mme-articles/10/09/51/16/10095116

 10. Eric-B.L. zegt:

  Blijven zeuren over wrange politiek helpt niet en draagt niet bij tot een betere samenleving. Omdat goddeloosheid de voorbije decennia uitbreidde tot in de kleinste hoekjes, zelfs in de kerk, daarom laat God toe dat wij nu geregeerd worden door leugenaars en moordenaars. Abortus en euthanasie zijn uitvindsels van moordenaars die nu ‘wettig’ te werk gaan. Eigen schuld. Neem afstand van de media en van de politieke misleiders, zoek God in gebed en diepe innerlijke bezinning. De Tien Geboden zijn onaantastbaar en eeuwig standvastig. Uw ziele-leven is uw enige schat, en de zielen van uw naasten zijn het enige waardevolle in dit leven, al de rest is bechoogeling.

 11. Marc Schoeters zegt:

  Jihadmoeders misbruiken hun kroost om vanuit hun zelfgekozen hellegat terug te kunnen keren naar Europa. De Europese Commissie misbruikt spijbelende welvaartskinderen om hun klimaatbelastingen te kunnen doordrukken. NGO’s (= Niet Gekozen Organisaties) als 11.11.11 misbruiken hongerende kinderen om hun eigen honingpotten te vullen. Trendy modeketens misbruiken arme kinderen om spotgoedkope kleren te maken voor rotverwende rijke kinderen. Fabrikanten van smartphones en internetgiganten misbruiken kinderen om de levensechte wereld te vervangen door hun tweedimensionale beeldschermwereld. Extreemlinkse organisaties als “Hart boven Hard” misbruiken kinderen om via sms-terrorisme politieke tegenstanders ten val te brengen. Extreemrechtse organisaties als “Schild & Vrienden” misbruiken kinderen om hun nationalistische Jugend-dromen te verwezenlijken. “Groene” partijen misbruiken ecologisch idealistische kinderen om hun antikapitalistische en pro-islamitische agenda door te drukken. Palestijnse ouders misbruiken hun kinderen als levend schild tijdens hun bestorming van grensposten. Mexicaanse ouders misbruiken hun zieke kinderen als toegangsticket van vlees en bloed tot een ander land. Advocaten misbruiken migrantenkinderen om zich via pro-deo-subsidies van een levenslang ereloon te verzekeren. Westerse organisaties pro-Palestina misbruiken Gaza-kinderen om onbestraft hun Jodenhaat bot te vieren. Koerdische ouders misbruiken hun dode kind om een verblijfsvergunning op te eisen. Leerkrachten misbruiken kinderen om hun verblinde politiek-correcte wereldbeeld op te dringen. CD&V-politici misbruiken schoolgaande kinderen om hun tanende kiescijfers proberen op te krikken. Tweeverdienende ouders misbruiken hun kinderen om de zware werklast, de vele overuren en de slechtste vakantiedagen in hun bedrijf af te schuiven op kinderloze collega’s. Ben ik iemand vergeten. Ach ja! De enigen die voor kindermisbruik worden bestraft zijn blijkbaar de pedofielen. En dan nog!

 12. Marc Schoeters zegt:

  O – ik was nog een geval van kindermisbruik vergeten. Misschien wel het schrijnendste van allemaal. Dat zieke Zweedse kind – dat in alle rust therapeutische zorg voor haar mutisme en suïcidaal gedrag zou moet krijgen maar in plaats daarvan moet/mag opdraven op een wereldforum in Davos waar de globalistische Puppetmasters haar openlijk toejuichen om daarna in besloten cenakels verder te werken aan hun niet zo kind- en diervriendelijke plannetjes. De Nobelprijs voor de vrede wenkt. De niet zo vredevolle ondergang van de wereld ook. En niet door “de klimaatopwarming”.

Reacties zijn gesloten.