Is politiek een wedstrijd onder strategen, of waarover gaat dit eigenlijk?

tenoorlog

‘Briljante zet’, zo beoordelen de media en de politieke koffiedikkijkers unaniem het besluit van N-VA-voorzitter Bart De Wever om te gaan voor het Vlaamse minister-presidentschap, en onder luid getoeter weerom de oorlog te verklaren aan de oervijand, de PS van Elio Di Rupo. Kiezersbedrog in Antwerpen? Ja maar, stelde de verkozen burgemeester met trillende stem, ‘het gaat nu om een hoger doel, we trekken naar de loopgraven, elke soldaat is gemobiliseerd: wie voor ons stemt, stemt tegen de PS !’.

A la guerre comme à la guerre. Daarmee is het marsorder voor elke militant duidelijk, en gelieve niet te pruttelen over leugens en bochten. Het was overigens Elio Di Rupo zelf die regel nr. 1 van het politiek handboek nog eens had bestudeerd: creëer een sterk vijandbeeld. Dat was uiteraard de staatsgevaarlijke N-VA… die de bal dankbaar in ontvangst nam en terug trapte. De rest van politiek België stond er naar te gapen: de twee  antipoden hadden elkaar weer gevonden en zogen elk aan hun kant van de taalgrens alle media-aandacht op.

Regel nummer twee volgt daaruit: gooi als eerste de bom. Die eer komt Di Rupo toe, maar De Wever heeft in Vlaanderen de agenda gezet. Daarbij werd een zekere Erik Saelens van stal gehaald, de blitse marketeer, bedenker van de kaboutercampagne, eigenaar van het reclamebureau Brandhome en liefhebber van exclusieve autorally’s zoals Gumball 3000. Dat is een internationale wedstrijd voor Ferrari’s en Lamborghini’s, op de openbare weg gereden onder het motto ‘alles toegelaten’. Verkeersboetes worden gewoon geïncasseerd, champagne zuipen en sigaren aansteken met briefjes van 500 euro hoort er ook bij. Het verkeersreglement, dat is iets voor sukkels.

De partij als marketingmachine

Erik Saelens

Het motto om als eerste de bom te gooien is Saelens dan ook op het lijf geschreven, en gezien de tot aan het deksel gevulde oorlogskas van de N-VA (met dank aan de partijdotaties) mag daar een stevige factuur tegenover staan. Maar ondertussen is deze verkiezingsstrijd nu al een onderonsje geworden van strategen, communicatiespecialisten en reclamelui. En dat stoort me eigenlijk wel, zoals ook de felicitaties van de mainstreammedia over ‘slimme trucs’ en ‘briljante zetten’ misplaatst zijn. Want het versterkt alleen maar de Machiavellifactor in de politiek (ook voor deze Florentijnse strateeg gold het devies ‘alles is toegelaten’), het belang van sluwheid, niet in zijn kaarten laten kijken, A zeggen en B doen, enzovoort. In de reclame zijn dat gangbare praktijken, de figuur van Noël Slangen heeft bij ons grenzen verlegd. Maar als deze logica in de politiek domineert, zitten we met een probleem, en blijkt macht inderdaad samen te vallen met leugen.

Is het dat wat we willen als burger? Kan de doorsnee militant daarmee leven? De partij als marketingmachine? Ik vraag het me af. Eerlijkheid schijnt zo langzamerhand een belachelijke eigenschap te zijn geworden, iets voor idioten. Van de weeromstuit geeft dit ook aan de ‘gewone’ man en vrouw, aan jongeren, de boodschap dat het er toch op aan komt om de medemens een stap voor te blijven door als een sluwe haai door het leven te gaan, eerder dan als een empathische dolfijn. Anders gezegd: deze politique politicienne bederft niet alleen de Wetstraat en het Martelarenplein, maar tast ook de mentale integriteit aan van de kiezer die steeds maar weer de kaarten mag leggen. Vreselijk overigens, dit cliché-metafoor: wij schudden/verdelen de kaarten, zij zullen ermee spelen. Niemand staat er nog bij stil, maar dat op zich is al een belediging voor de burger als vierde macht waarvoor de drie andere machten überhaupt een dienende reden van bestaan hebben. Men kan dat inzicht ‘populistisch’ noemen, maar men moet vooral de thermometer niet met de ziekte verwarren.

Terug dikke vrienden

Zo blijken particratie, strategisch vernuft en ordinaire trukken-van-de-foor tot één universum te behoren, en worden wij als kiezer verzocht te applaudisseren telkens een politicus of een partij een bocht maakt. Dedecker zal scheep gaan met de partij die hem ooit aan de deur zette en waartegen hij jaren fulmineerde, omdat het hem een kamerzetel en wie weet een ministerpost oplevert. Goed gespeeld.

Bart De Wever en Tom Meeuws zijn terug dikke vrienden, onder de vlag van de verzoening, maar spoel de film even terug naar de voorbije zomer, de tranen van de Antwerpse burgemeester (‘Dat men mijn integriteit door het slijk haalt, maakt me bijzonder verdrietig’), en vraag u af: wat was er nu echt en wat niet? En staat het dan ook niet in de sterren geschreven dat Di Rupo en De Wever elkaar zullen vinden na mei 2019, onder het motto ‘het was maar om te lachen’?

Men kan het allemaal wel amusant en spannend vinden, en de media smullen ervan, maar dit theater speelt zich af met ons geld en gaat over ons (samen)leven, wat voor een soort maatschappij wij willen, en wie we daarvoor mandateren als bewindvoerder. In heel de tactisch-strategische speeltuin is vermoedelijk geen tiende van de acteurs nog begaan met waarvoor ze uiteindelijk door ons betaald worden. Daarom zal ik stemmen voor een politicus/a waarvan ik vermoed dat hij/zij niet aangetast is door de logica van ‘het doel heiligt de middelen’. Want dat is een dodelijke logica. De N-VA kan met Erik Saelens wel de verkiezingen winnen, maar op het einde van het verhaal zal de burger zich ontgoocheld verder van de politiek afkeren. En wat er dan in de plaats kan komen, daar durf ik zelfs niet aan denken.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

14 reacties op Is politiek een wedstrijd onder strategen, of waarover gaat dit eigenlijk?

 1. Marc Schoeters zegt:

  Je houdt het niet voor mogelijk dat er nóg een grotere snotpaling kan rondlopen dan Noël Slangen. Maar zo’n walgelijk serpent bestaat inderdaad. Het heet: Erik Saelens. Dit stuk genetisch afval verdient met zijn marketingbureau Brandhome niet alleen tonnen geld door de algemeen gehate Nederlandse liberale slijmballenpartij VVD van hun beerputgeuren te bevrijden. Maar hij rijft ook al vier jaar het door u en mij opgehoeste slijk van de wereld binnen door de Belgische spookpartij N-VA alsnog een schijn van geloofwaardigheid te geven. Het adagium van Erik Saelens luidt in zijn eigen woorden: “Direct knallen is de boodschap. Throw the first bomb in the first day of war.” En dan zijn er dus nog mensen die zich afvragen waar het antipolitieke sentiment van de bevolking vandaan komt. Die Erik Saelens moet met zijn fascistoïde wimperspitsmuisklootjes aan het spatbord van zijn Ferrarietje worden gebonden – en dan vol gas de afgrond van zijn eigen geestelijke zwarte gat in! Samen met zijn broodheren van de Nederlandse VVD en de door hun vette partijkas gespijsde kletskousen van de “Vlaamse” N-VA. Kan het zieliger: Bartje als “King of the North” op zo’n plastieken troontje uit Game of Thrones? Het enige wat ontbreekt is de slogan: “Make Calimero Great Again.” U kotst? Ik ook. Een integere politicus is op deze planeet zeldzamer dan een schoonheidsvlek op de sinaasappelkont van Caroline Gennez. Maar ik ken er alvast één. Theresa May boezemt me het diepste respect in. De politieke mannetjes die een paar jaar geleden voor de Brexit pleitten, haakten kort daarop bijna allemaal af – Boris Johnson op kop. Een ander moest het zootje maar verder oplossen. En die ander is dus een vrouw. En wat een vrouw! Theresa May – die persoonlijk tegen de Brexit was – had de moed om de keuze van het Britse volk te verdedigen. Uit een diepe democratische overtuiging. En zij krijgt alle stront over zich. Maar blijft dapper op post. Niet voor het geld. Niet voor de status. Gewoon – omdat het je verdomde plicht is als gekozen vertegenwoordiger van het volk. Daar kunnen onze Vlaamse vijgen van rechts tot links nog een lesje van leren. Je moet het gvd maar doen – wat de grootste premier van Great Britain sinds Thatcher doet. Wat een wijf! Koppig. Waardig. Ondanks alle tegenwind vanuit alle hoeken. Uit hetzelde hout gesneden als Churchill. Nogmaals: respect voor die vrouw – vanwege deze onverbeterlijke vrijdenker.

  • Johan Verleye zegt:

   Inderdaad een topwijf: zoveel tegenwind krijgen en toch doorgaan. En dan te bedenken dat zij evengoed de handdoek in de ring zou kunnen werpen en zeggen: “Zoek het zelf maar allemaal uit! Ik ga met mijn man lekker even uitwaaien op de Bahama’s en dan zet ik mijn eigen leven verder.” Maar dat doet ze dus niet. Zelden in de politiek iemand met zoveel doorzettingsvermogen meegemaakt de laatste decennia.

  • Yvo Gijsbers zegt:

   GB is dan ook nog steeds een natie.

   • Greta zegt:

    En gij gelooft dat?

    De belangrijkste nadelen van zowel Amerika als GB is dat er slechts 2 partijen zijn.
    En zo’ n middeleeuwse bende oude sokken en dassen daar zitten.
    Als ge daar de nieuwe vtm hype 30 jaar geleden foto toepast mag je 300 jaar terug gaan en het enige verschil er geen vrouwen zaten.

    Eye eye …order order…
    ..

  • Greta zegt:

   Mayday mayday give me till may.

   Het volk was wel niet goed geïnformeerd wat de gevolgen zouden zijn.

   Daar hebben ze geen Rob Heirbaut & Hendrik Vos op pad gestuurd om enige uitleg te geven.

 2. Eric-B.L. zegt:

  Politieker worden, hoe en waarom?
  Om zichzelf te verheffen, eer te voelen en/of te krijgen, macht te voelen en/of te krijgen, en dan ook nog geld . . . heel veel geld.

  Terwijl het smalle paadje naar de hemel ook nog leidt naar een heel klein poortje. Degene die zichzelf niet kan nederig maken en losmaken van wereldse verlangens blijft slecht de tijdelijke genoegens, eender welke, die na korte tijd vergaan en vergeten worden.
  — Nutteloos.

  Politiek, mainstream-media en geheime genootschappen. Vieze heksensoep met een afschuwelijke geur.

  Psalm 110(111).
  Ik zal de Heer loven van ganser harte;
  In de raad en vergadering der oprechten.

  De werken des Heeren zijn groot;
  zij worden gezocht van allen, die er lust in hebben.

  Zijn doen is majesteit en heerlijkheid;
  en Zijn gerechtigheid bestaat in der eeuwigheid.

  Hij heeft Zijn wonderen een gedachtenis gemaakt;
  de Heer is genadig en barmhartig.

  Hij heeft degenen, die Hem vrezen, spijs gegeven;
  Hij gedenkt in der eeuwigheid aan Zijn verbond.

  Hij heeft de kracht Zijner werken Zijn volk bekend gemaakt;
  hun gevende de erve der heidenen.

  De werken Zijner handen zijn waarheid en oordeel;
  al Zijn bevelen zijn getrouw.

  Zij zijn ondersteund voor altoos en in eeuwigheid;
  zijnde gedaan in waarheid en oprechtigheid.

  Hij heeft Zijn volk verlossing gezonden;
  Hij heeft Zijn verbond in eeuwigheid geboden;
  Zijn Naam is heilig en vreselijk.
  De vreze des Heeren is het beginsel der wijsheid;
  allen, die ze doen, hebben goed verstand;
  Zijn lof bestaat tot in der eeuwigheid.

  — “de raad en vergadering der oprechten”,
  — “Hij gedenkt in der eeuwigheid aan Zijn verbond.”
  — dat mis ik in politiek, in mainstream-media, in gemoderniseerde godsdienst, in modern onderwijs, in de (progressieve) samenleving.

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Och zeveraar! Speel wat minder komedie. Voor een paar dagen wist je hier te vertellen dat ik zoveel haat bezat. Is dat een verbetering gebracht door volgelingen van een restkerk? Dergelijke katholieken (klootzakken dus)zoals U hebben we reeds in massa.
   Jullie stellen vast dat er mensen zijn die hat dragen. En dan stopt het.
   Zich afvragen wat de redenen van een haat kunnen zijn is teveel gevraagd echter.
   De menselijke kerk stopt dan met een aantal eieren te klutsen; er een pannenkoek mee te bakken; en natuurlijk deze zelf op te vreten. Wat dacht je?
   Och ja! Ze hebben de barmhartige Samaritaan om hun gezicht te redden.
   U bent geen gelovige vent. U bent gewoon een wauwelaar zonder hersens. Een buikspreker die zich bedient van een totentrekker-pop.
   Het zou mij welkom zijn mocht je zelf conclusies trekken en aanvaarden dat er hier over wereldse zaken wordt gesproken. Ga desnoods uw goddelijke roeping maar verkondigen in een lege kerk. Of die kerk schilderen. Dan doe je nog iets prijzenswaardig.
   Want anderen komen uitmaken dat ze verkeerd zitten wordt alleen door dezen aanvaard als die woorden komen van iemand die zelf juist zit.
   Een schijnkatholiek heeft dienaangaande dus geen waarde.
   De bokkepoten van de duivel worden niet verstopt door een engelengewaad.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Een ruilhandel tussen de Rest-kerk en de Islam kan veel problematiek oplossen.
    De ene soort kan een nikab gebruiken om hun slagtanden te verbergen en de andere soort kan langere engelengewaden maken en ruilen om de bokkenpoten van de andere soort ook aan het zicht te onttrekken.
    Misschien wordt het dan in dit apenland terug wat rustiger?
    Want mij bekruipt de lust om naar de “Congo Belge” te trekken om in de brousse met een of andere medicijnman een mogelijk verstandig gesprek te voeren.
    Want hier wordt zoiets van dag tot dag meer een utopie.

  • Yvo Gijsbers zegt:

   Wat is dat voor gewauwel? Man, ga het veld op en verkondig dat luidkeels aan de kraaien, want geen zinnig mens heeft daar een boodschap aan.

  • Yvo Gijsbers zegt:

   Wat is dat voor gewauwel? Paul, ga het veld op en verkondig dat luidkeels aan de kraaien, want geen zinnig mens heeft daar een boodschap aan.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Verdomd die kruisvaarders zie je steeds dubbel in hun maliënkolder!

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Luister vriend; ik ga eens even tijd aan U besteden.
    Ik ben een democraat in hart en nieren. Dat betekent dat voor mij iedereen gelijk is voor de wet. Ik kom hier om te lezen wat Sanctorum schrijft en lees ook sommige bemerkingen van anderen. Als beide partijen hun visie ondersteunen door gestaafde valabele argumenten dan heb ik iets bijgeleerd. Nog nooit heb ik mijzelf toegelaten om hier iemand gewauwel te aan te wrijven. Dus ik zwijg i.p.v. onnozel te doen

    Maar als hier iemand komt die denkt dat iedereen die hier komt lezen behandeld moet worden als kleine kinderen en opnieuw de cathecismus komt opdissen dan vind ik dat ongelovigen hier ook mogen komen wauwelen. En dan is het spel compleet.
    Ik heb verdomd zovele jaren les in Godsdienst gekregen. Als ik er nu nog niets van opgestoken heb dan zijn al wat er hier opgediend wordt vijgen na Pasen.
    Dat die vent dat zelf niet doorkrijgt is niet flatterend voor zijn IQ.
    Maar goed. En nu mijn mening over jou.
    Uw reactie is verre van hoogstaand. Mensen die ruzie willen uitlokken met nietszeggende one-liners horen tussen volwassenen hier nog minder thuis. Er zijn voldoende mogelijkheden om te zeveren op internet. Daar vindt je honderden reacties waar je via stupiede one-liners anderen kan overbluffen.
    Mij overtuig je echter niet. Normaal reageer ik niet op blaaskaken.
    Dit gezegd zijnde sluit ik hierbij af.
    Geen dank. Graag gedaan hoor. Hopelijk kom je terug met uw poten op de grond terecht.
    Ik ben wel oud maar peuters geef ik graag levenslessen.
    En ik put mijn wetenschap uit het heden en niet uit een of ander Oud-Testament.
    Wat ik mij wel afvraag is het feit waarom je niet reageerde als anderen hier wauwelen.
    Dat…..en vooral dat is verdacht. Van geïndoctrineerde apen ontvang ik niet graag lessen.
    Steek ze op een plaats waar de zon nooit schijnt.
    En als je nog behoefte hebt om verder te balken krijg je geen antwoord meer.
    Vanzelfsprekend zelfs. Mijn vader zei steeds: “Alleen een aap kan ruzie maken met een andere aap”. Die levensles volstaat voor mij want het is de waarheid.

 3. Björn D'Hooghe zegt:

  Joy Donné en zijn blitse makker Erik Saelens draaien lustig het rad van fortuin voor het plebs dat zij zo’n kil hart toedragen… How much can you take ?

 4. Eric zegt:

  Ik begin het systeem-De Wever met de dag beter te begrijpen: je zegt iets, maar de dag nadien constateer je dat de omstandigheden gewijzigd zijn en zeg je het tegenovergestelde. Eerst is links in Antwerpen de grote boeman, nadien moet de strijdbijl begraven worden want je hebt de socialisten nodig om burgemeester te worden (je wordt dus ‘De Grote Verbinder’), daarna word je weer Mars, de Oorlogsgod en gooi de burgemeesterssjerp in ’t Scheldt, want het spelletje catch-in-de-modder met Elio komt eraan en daar heb je al je krachten voor nodig. Er is niemand zo flexibel (pragmatisch? hoerig? machtsbelust?) dan Bart De Wever. Hij weet dat deze in al zijn verhevenheid walgelijke catch het publiek aan de beeldbuis kluistert, wat zowel hem als Elio ten goede komt. Ondertussen houdt hij het ezelspubliek de wortel van het confederalisme voor: nooit wordt dat confederalisme werkelijkheid, maar zolang de Vlaamse ezels denken dat de wortel ooit de hunne wordt krijgt Bartje de nodige stemmen. Nodig waarvoor? Om zijn behoefte aan macht blijvend te bevredigen? Om het forum waarop hij zijn geniale strapatsen kan vertonen te behouden? Om zijn binnenpretjes steeds nieuw voedsel te geven? De Wever is een slang die pirouettes draait, steeds hoger. Spijtig genoeg zal hij nergens uitmonden, want boven hem is er niks. Maar zolang de domme Vlamingen van zijn holle kunstjes kunnen genieten is het goed en gaat de onzin door.

Reacties zijn gesloten.