Thomas speelt, Hanne danst: hoe nieuwsankers zelf nieuws worden

hanne

Het is een nieuwe trend: journalisten die zelf de actualiteit bevolken, en niet zomaar toevallig doch volgens een uitgekiend scenario, breed uitgesmeerd in allerlei reportages, bij wijze van promotiestunt voor het medium in kwestie. In die personencultus doen vooral de TV-zenders aan opbod. VTM pakte groots uit met een tot vrouw verbouwde man (Bo Van Spilbeeck), de VRT opwaardeert reporters tot de status van orakel-vedette (Rudi Vranckx) en ensceneert complete artistieke tweedekans-trajecten voor presentatoren allerhande.

Zere tenen

Zo werd Thomas Vanderveken (foto) in ‘Thomas speelt het hard’ een jaar lang gevolgd bij het moeizaam doorhaspelen van een Grieg-pianoconcerto. Hij heeft namelijk ooit op een blauwe maandag wat muziek gestudeerd maar niet volhard, en dan kan je beter bij de VRT aan de slag gaan. Op een abominabel niveau speelde hij dat concerto, ik schat dat er zo’n duizend pianisten in Vlaanderen zijn die het beter kunnen en nooit die kans zullen krijgen. Niettemin, gecoacht door een toppedagoge (Eliane Rodrigues) en begeleid door de Brussels Philarmonic, struinde Thomas doorheen Grieg, staande ovatie. Heel deze heisa, waarbij we werkelijk op de hoogte werden gehouden van elke wind die de VRT-presentator liet, ook en vooral in zijn privéleven, had een dusdanig Dag Allemaal-gehalte dat alle kranten, ook de zogenaamde kwaliteitsmedia als De Standaard, meegingen in de hype. Verwacht het onverwachte.

Wegens groot succes is daar nu een vervolg aan gebreid met ‘Hanne danst’: nieuwslezeres pardon journaalanker Hanne Decoutere is ook ooit ballet begonnen tot ze afhaakte, maar mag nu alsnog haar droom verwezenlijken door een solo te dansen in Romeo en Julia met het Ballet van Vlaanderen. En weer krijgen we pathetische verhalen over afzien en doorzettingsvermogen, wat ze moet doorstaan, hoe zeer die tenen doen, dat ze haar man en kinderen nauwelijks nog ziet, etc. Waarbij men zich uiteindelijk de bedenking maakt: neen, effectief, mevrouw Decoutere is goed genoeg om het nieuws te lezen maar deugt niet als ballerina. En dat ze misschien wat meer tijd met haar kinderen doorbrengt. De rest is promoshow en narcistische pronkzucht. Ooit lieten ze triatleet Luc Van Lierde bij wijze van stunt na een snelcursus een orkest dirigeren. Tenenkrullende televisie, ik zweer het u.

Niettemin een belangrijk rolmodel, vinden de programmamakers, een voorbeeld voor wie het artistiek wil maken. En het brengt Grote Kunst op een ‘toegankelijke’ en ‘laagdrempelige manier’. Ach, is dat zo? Dat idee leeft vooral in de bubbel van de Reyerstoren, waar het missionarissencomplex snel uitglijdt in verkleutering. Want dit is niét de realiteit, dit is pure fictie. Mevrouw Decoutere geeft naar mijn gevoel helemaal geen duwtje in de rug van jonge aspirant-dansers, maar toont daarentegen dat alle deuren open gaan als je al bekend bent, want normaal is het een lange weg naar een solorol in het Ballet van Vlaanderen.

Wat bewonder ik dan de ‘gewone’ kinderen die, al dan niet met volle instemming van thuis, in alle stilte na schooltijd muziekles of ballet volgen, wat voor de youtube-generatie alles behalve evident is. Niet gesteund door promotiecampagnes van een zender, zonder camera’s erop, zonder straffe krantenartikels. Wijd dààr eens wat aandacht aan.

Soap en simulacres

Jean Baudrillard: profetische geest…

Die fijngevoeligheid hebben nieuwsankers –of de bedenkers van dit soort BV-soap- duidelijk niet, in hun tomeloos egocentrisme. Wel onthouden we de boodschap dat de publieke omroep een vangnet is voor mensen die net niet goed genoeg zijn en doorzettingsvermogen missen, en dat ze alsnog kunnen gloriëren in een tweedekanstraject, opgefokt als BV-verhaal met alle mogelijke emo-toeters en bellen.

Och, zult u zeggen, waarom zich druk maken over dit non-nieuws? Wel, de exploten van Vanderveken en Decoutere zijn symptomatisch voor de manier waarop ook ‘serieuze’ media steeds meer verslaggeving inruilen voor eigen fabricage in Hollywoodstijl. Framing en inkleuring is niet genoeg: het liefst creëert zo’n nieuwszender zelf de feiten (faction), over eigen personeel, in eigen verhalen waarvan men de regie helemaal in handen heeft. In haar eindejaarsoverzicht vermeldde de VRT doodserieus het overlijden van Thuis-personage Luc Bomans.

Dat is een tendens die door de Franse filosoof Jean Baudrillard (1929-2007) al werd gesignaleerd, waarvoor hij het woord simulacre bedacht: we denken dat we via de televisie een venster op de wereld hebben, terwijl we eigenlijk naar een geconstrueerde sur-realiteit zitten te kijken, bedacht in strategische vergaderingen, redactielokalen en montagekamers. Of waarom er wel degelijk een relatie is tussen de ‘constructieve’ Pano-journalistiek en de exploten van Thomas en Hanne.

De manier waarop non-nieuws nieuws wordt en via alle papieren media wordt geëchood, toont hoe zo’n simulacre een eigen leven gaat leiden en zich voortplant, omdat journalisten werkelijk het instinct missen om door de illusie heen te kijken. Of erger: zijn ze er zich van bewust? Finaal is het de bedoeling dat wij, lezers en kijkers, afgesneden geraken van de realiteit, de echte dan, en het universum van de soap omarmen. Waarmee dit thema ook politiek wordt, anders had ik er helemaal geen column aan besteed, ziet u.

Dit jaar fileert Johan Sanctorum kritisch de Vlaamse media in een nieuwe lezingtournee. Daarbij wordt ook zijn boek hierover gepresenteerd. Meer info: klik hier.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

13 reacties op Thomas speelt, Hanne danst: hoe nieuwsankers zelf nieuws worden

 1. Koenraad zegt:

  En Annelies Beck mocht vanavond haar Braziliaans boekje promoten bij Phara op De Afspraak. Mocht ik Dries van Langenhove zijn, ik schreef in de rapte nog een verkiezingsboekje Fake News om er over te babbelen met Kathleen Cools in Terzake.

 2. Eric zegt:

  De dag dat Kathleen Cools in het Schipperskwartier gaat tippelen haak ik definitief af. Teveel is teveel !

  • Christel zegt:

   haha, ik lag ook plat van het lachen toen ik de satirische compilatie van het beruchte (non-) interview tussen Cools en DVL in Terzake van Gunther D zag op FB. Legde madame Cools Driesje het vuur aan de schenen of was er een vonk tussen beiden :-D?

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Tedju! Dat is meer dan een vonk. De romantiek en de gloed in de oogjes van madame spreken boekdelen. Ooit heeft een vrouw mij ook zo bekeken maar ze was dertig jaar ouder dan ik. Ik ben onmiddellijk op zoek gegaan naar een lotion-huidcreme maar bij nader inzien ben ik toch niet teruggekeerd. Mijn koffie was toch koud geworden in de bar.
    Maar zo bekeken worden is toch een belevenis hoor! Ik mis dat dagelijks meer en meer.
    Ik zal die huidcreme dus dringend moeten gaan gebruiken bij mezelf wang er is toch iets dat niet meer normaal is.

 3. Marc Schoeters zegt:

  Madame Cools ziet eruit als een Koreaanse bunker waarin al jaren geen Rode Gardist heeft gezeten. De grote hamvraag is dus: is zij vies van Dries?

 4. Marc Schoeters zegt:

  Walter Zinzen droomde er als jonge koorknaap van om priester te worden. Helaas werd hij journalist. Is dat misschien geen goed idee voor een interessant tv-programma? Na veertig jaar ‘Walter doet het mis’ eindelijk: ‘Walter doet de mis’!

  • Greta zegt:

   Hé pinguin als je (een) Job zoekt, dien je sinds gisteren een wasmiddel op bezoek te vragen, die weet er alles van.

 5. Marc Schoeters zegt:

  Langs deze weg zou ik de verantwoordelijke beleidsmensen van onze nationale omroep willen verblijden met enkele suggesties voor een waarlijk vernieuwend tv-programma. Waarom zouden wij ons in godsnaam beperken tot de verloren gegane talenten van journalisten? Hoe vaak moeten wij niet vaststellen dat ook onze politici zich slecht in hun vel voelen – omdat die fel geplaagde dutsen hun jongens- of meisjesdromen niet hebben kunnen waarmaken en zich halsoverkop in de ondankbare modderpoel van de politiek hebben gegooid? Zou het niet van oprechte menslievendheid getuigen om via een populaire tv-reeks deze mensen alsnog de kans te gunnen hun verloren levensdroom te laten hervinden? Een retorische vraag. Deze reeks zou waarlijk hoge kijkcijfers kunnen scoren onder de naam: “Populaire politici en hun verborgen achterkant”. De verborgen achterkant is – zoals iedere programmamaker weet – altijd een bron van volks vermaak. Ik stel daarom voor om de volgende slachtoffers van het ongenadige politieke systeem – samen met hun verborgen talenten – in het zonnetje te zetten. De titels van de tv-programma’s zijn natuurlijk louter indicatief bedoeld. De verantwoordelijke beleidsmensen van onze nationale omroep kunnen uit eigen ervaring ongetwijfeld vele alternatieven bedenken.

  Van Besien: “Wouter triatlont”
  De Wever: “Bartje pokert”
  Crombez: “John windsurft”
  Michel: “Charles koorddanst”
  De Croo: “Alexander bankiert”
  Mertens: “Peter zweefvliegt”
  Peeters: “Kris scoort”
  Almaci: “Meyrem swingt”
  Meeuws: “Tom klootschiet”
  Dewinter: “Filip gaat vreemd”
  Di Rupo: “Elio hoepelt”
  De Gucht: “Karel monopolyt”
  Zijn zoon: “Jean-Jacques menstrueert”
  Francken: “Theo kogelslingert”
  Verhofstadt: “Guy kills”
  En als uitsmijter – Beke:“Wouter wipt”

  Beste programmamakers – doe hier een goede zaak mee. Laat uw schone schijnwerpers over die arme politici schijnen. Stop het populisme! Zonder dank.

  • pief-paf-poef! zegt:

   Wekelijks programma? Je zal er nog enkele moeten verzinnen… Postfordisme bij de VRT!

  • Marc zegt:

   Of De Block: Maggie eet een everzwijntje.

  • Greta zegt:

   Maak dan maar van Lange Dries – Korte Dries en mag hij/zij als castraat een aria voor ghostwriter JS en Petra De Sutter zingen…

 6. Eric zegt:

  Ja, en Beels speelt badminton zonder beha. De elite heeft niet liever dan dat het volk zich met die onzin bezighoudt. Ondertussen denkt het niet aan de steeds erger knagende maag. De kapitalisten kunnen dan, in samenspraak met Groen, de armere klasse tot op het merg uitzuigen, alles ter meerdere eer en glorie van het Nieuwe Spook van de éénentwintigste eeuw, zijnde het Klimaat. De communisten hoor je er niet over, zij leven nog met hun verstand bij Marx en het proletariaat in de negentiende eeuw. Als ze slim waren zouden ze nu een beweging van het cultuurmarxisme richting anti-Groencommunisme inzetten en meteen ook komaf maken met hun beschamende islamofilie: dan pas zouden ze het volk overtuigen. Maar tot dat gebeurt bestaat er slechts één linkse partij, dat is het Vlaams Belang: die partij is niet door de macht aangetast en loopt geen gevaar erdoor aangetast te zullen worden. Dus spreekt het VB de taal van de kleine, verpletterde vrouw en man. De vrouw en de man die hun wereld zien krimpen, die verplicht worden hun kleine autootje weg te doen om een duur nieuw model te kopen, wat ze, – dat is wiedes – nooit zullen kunnen. De deplorable van heden en toekomst woont en leeft tussen macabere haatbaarden en hoofddoeken, wordt op allerlei ‘ecologische’ manieren door de progressieve elites getreiterd en moet steeds dieper in zijn zakken tasten om daar nog een euro aan te treffen. In Frankrijk zijn deze deplorables in opstand gekomen, en ze zullen niet ophouden voordat het beleid herzien wordt. In Vlaanderen daarentegen houden wat achterlijke trutten uit het middelbaar onderwijs zich onder het goedkeurend oog van hun directies en door de massamedia aangemaand bezig met het grootschalig verspreiden van pertinente leugens. Ik hoop dat hun examens erdoor faliekant aflopen, dat ze binnen enkele jaartjes rekken kunnen gaan vullen bij de Aldi en dat ze dan zullen leren hoe de échte wereld in elkaar zit.

 7. Greta zegt:

  Als ik er die simulacrumtheorie op na lees was het eerste dat bij mij opkwam voor 99% kan men nooit in de werkelijkheid zitten…zelfs die 1% zeer twijfelachtig… verwijs naar 4 kenmerken nihilisme
  De allergrootste fout is dat u er het woord sur realiteit (denk ik aan Magritte, Salvador Dali)op kleeft en het beperkt of wilt laten slaan op denkpiste – onderzoek media?
  Jean Brai
  Hij geeft het voorbeeld vliegtuig …maar ook zelfs als je reëel aanwezig bent kun je nooit echt in de totale werkelijkheid zijn noch kennen.

  Ook de ervaring in een simulatie zal voor niemand dezelfde zijn en steeds anders.

  Dus ongeacht welke “waarheid” u vaststelt zal ook onmiddellijk een onwaarheid zijn.

  Maar ik ga niet zeggen dat u liegt.
  6x notabene , waarmee Dries zichzelf meer beschadigd heeft dan wat VRT “zogezegd” zou gedaan hebben.

  Anderzijds heeft hij vandaag wel gescoord met zijn bord “kernenergie” 1 tegen 12000 .
  12000 die duidelijk niet gekeken hebben toen de Amerikaanse klimaatonderzoekster komen zeggen is het nooit kan gaan zonder kernenergie.

  Nu dat de jongeren dit niet weten geen probleem, wij werden nog dommer gehouden.

  Dat ze voor iets opkomen tot daar toe, maar lijkt me weer door scholen trachten aan partijpolitiek te doen – niet neutraal?
  Hun tekort aan leerkrachten op die wijze op te lossen?

  Totaal geen voorstander dit onder vorm “spijbelen” te doen …want het kan niet anders dan dat dit op termijn zwaar uit de hand gaat lopen en navolging voor andere doeleinden.
  Misplaatst ook dat je in Antwerpen dan enkel Ginnie Beels & Tom Meeuws ziet evenzeer subtiele beïnvloeding om jongeren in de richting die éne partij te laten kiezen in de toekomst. Of een delegatie van verschillende partijen en zeker niet één enkele.

Reacties zijn gesloten.