Vuye en het VB in Laken niet welkom… et alors?

Hendrik Vuye and Veerle Wouters

Het Vlaams Belang én Vuye/Wouters, plus de Waalse Parti Populaire, zijn de enige politieke fracties die door de koning niet werden uitgenodigd voor een informatieve babbel. De PvdA, die maar schoorvoetend afstand nam van het onmenselijke regime in Noord-Korea, wel, zoals trouwens ook al in 2014.

De smoezen zijn tamelijk onnozel: Vlaams Belang wordt geweerd vanwege het cordon sanitaire. Terwijl dat cordon strikt genomen een overeenkomst tussen partijen is, waar de koning niks mee te maken heeft. Hendrik Vuye mag dan weer niet naar Laken, omdat hij geen partij vertegenwoordigt. Ook dat raakt kant noch wal, want grondwettelijk bestaan partijen niet eens, en zijn politici ten persoonlijke titel afgevaardigden van het volk. En van Vuye/Wouters kan men niet zeggen dat zij hun parlementaire rol niet met verve spelen.

Monarchie en multicul

Dit frappant geval van discriminatie is allicht wel te verklaren door de uitgesproken republikeinse opvattingen van Vuye en het VB. Hendrik Vuye gold reeds in zijn N-VA-tijd als een hardliner inzake partijstatuut nr. 1, een van de redenen waarom men ervan af wilde. Maar het symbolisch aanhalen van extreem-links wijst ook op een verborgen agenda van het Hof om het voortbestaan van België te koppelen aan een multiculturele staatsideologie. Daarin zou de ‘harmonie der gemeenschappen’ (Fr/Nl) overgaan in een bredere absorptie van allochtonen die ook hun cultuur mogen behouden en zelfs in de publieke ruimte uitdragen. Vlamingen, Walen, Turken, Marokkanen, l’union fait la force, België als prettige smeltkroes: dit is een overlevingsstrategie van de Coburgs, niet toevallig zeer bevriend overigens met het Marokkaanse én het Saoedische koningshuis.

Het Vlaamse identitaire verhaal heeft daar geen plaats in, integendeel, het hindert de vlotte afhandeling van de herpositionering van België als soep van nationaliteiten en culturen, met de monarchie als ‘bindteken’. Dat is de reden waarom extreem-links wel op de koffie mag bij Filip, en (extreem)rechts niet: voor de PvdA mogen er gerust boerka’s in het straatbeeld, ook al matcht dat niet met vrouwenrechten enzo.

Kaakslagflamingantisme

Dat onze hoofdredacteur Pieter Bauwens (‘De ongehoorde antipolitiek van koning Philippe’) het een schande vindt, wil ik dan ook graag relativeren: republikeinen hebben in Laken niets te zoeken, en de multiculturalistische agenda van het Hof, waar de islam een dominante rol in vervult als beschermde/erkende religie, is onverenigbaar met de Verlichtingsfilosofie die de seculiere rechtstaat schraagt. Dat links dat niet inziet en rechts wel, maakt dus het verschil in behandeling uit. Zich déplorable voelen omdat men van dat circus wordt uitgesloten, lijkt me iets teveel neigend naar het Vlaamse underdogdenken en het daarmee verwante kaakslagflamingantisme. VB-voorzitter Tom Van Grieken is ook teleurgesteld. Terwijl, ach, hij zich daar belachelijk zou maken, ik zie de foto’s van de handjes schuddende Filip en Tom al voor me.

Ik spreek dan nog niet over de meest genante confusie, namelijk de toenadering, waar Boudewijn I de grote bezieler van was, tussen islam en christelijk fundamentalisme. Dat laatste is met de zogenaamde Charismatische Beweging en Opus Dei nog altijd de rechte leer in Lakense kringen. Zowel Vuye als het VB staan lichtjaren af van die doordringende wierookgeur. Peter Mertens blijkbaar veel minder, het toont aan hoe links en extreem-links zich probleemloos voor de kar laten spannen van een Ancien Régime en zijn obscurantisme.

Was deze politieke demarche van de koning gedekt door de regering? Ik weet dat nog zo niet. De Coburgs hebben de democratie altijd gezien als een noodzakelijk kwaad, ook al zweren ze trouw aan de grondwet. Op gezette tijden wordt de scepter boven gehaald en wil de vorst ook regeren. Het bewijst alleen maar hoe dringend de monarchie als staatsvorm moet worden afgeschaft. Neen, ook niet afgebouwd tot een protocollaire status: gewoon opdoeken, niks Te Deum of colloque singulier.

Soit, de dag dat onze vorst Doorbraak prettige lectuur vindt en zijn hoofdredacteur de baronstitel krijgt, hebben we een probleem. Ik vraag me overigens af of Hendrik Vuye en Veerle Wouters op de uitnodiging zouden zijn ingegaan, ze laten het in het midden. Misschien is het ook wel een erezaak als men persona non grata bevonden wordt door een dynastieke elite die in wezen in de 18de eeuw thuis hoort. Voor een serieus aantal Vlamingen zou dat dan weer een reden kunnen zijn om vóór iemand te kiezen op 26 mei. Beleefd zoals altijd zeggen wij dan: dank u, Sire, voor dit stemadvies.

In 2019 trekt ik met een nieuwe lezing door Vlaanderen, dit keer over de media. Info en boeking: klik hier.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Vuye en het VB in Laken niet welkom… et alors?

 1. Peter Braet zegt:

  Ik begrijp ook niet dat Vuye niet werd gehoord, tenslotte heeft PTB ook slechts twee zetels in het parlement.
  Overigens zou een communist als Mertens slechts bij een monarch op de koffie mogen gaan om hem af te zetten, het paleis en de van het volk gestolen bezittingen te confisqueren, en zijne voormalige majesteit een appartementje toe te wijzen (standrechtelijke executies zijn zó twintigste-eeuws, behalve in Noord-Korea dan).
  https://pvda.be/persberichten/peter-mertens-om-10u45-ontvangen-bij-de-koning

 2. Eric zegt:

  Kan je je voorstellen dat Julien Lahaut als communist op de koffie bij de koning was gegaan? Nee, dus. Wat is er veranderd? De koning? Het is een andere koning, inderdaad, maar de koninklijke instelling of ingesteldheid is niet veranderd. Wat is er wel veranderd? De communisten. Ze zijn compleet onschadelijk voor het Belgische systeem, voor het establishment en de monarchie. De koning is niet bang van hen, zolang ze zich maar inschrijven in het multiculverhaal en niet vervelend doen over immigratie en islam. De communisten van Mertens & Hedebouw zijn volledig gerecupereerd, dit o.m. in tegenstelling tot de beweging van de gele hesjes in Frankrijk. Ook de economische elite moet niet bang zijn voor de PTB. Kortom, de PTB dient de koning tot salonmeubilair en de kapitalisten tot schaamlapje. Wat een afgang !
  Mertens werd het waarschijnlijk ook zeer gemakkelijk gemaakt. Ik denk niet dat Philippe hem de vraag heeft gesteld waarom in één van de moederlanden van het communisme, China, moslims in strafkampen opgesloten en door middel van foltering geontislamiseerd worden. Dat zou geen diplomatieke vraag zijn, en zoals we hem ondertussen kennen kan Philippe vooral diplomatisch zijn mond houden. Om dat te doen worden hijzelf en zijn adviseurs royaal met belastinggeld vergoed. Het meubilair is mooi en zwijgt, en de koning is sprakeloos. Gezellige bende daar in het paleis.

 3. Marc Schoeters zegt:

  De pinguïn bestudeerde met stijgende verbazing de brief die hem daarnet door de pijlstormvogel was bezorgd. Hij begreep hem niet helemaal. Wie was bijvoorbeeld de afzender van de brief? Onder een gouden kroontje bovenaan stond: “Koning der Belgen”. De voornaam “Koning” herkende de pinguïn direct – want hij had een schoonbroer die Konings heette. Dat was die gekke Koningspinguïn die het voortdurend met meerdere wijfjespinguïns aanlegde – en hen dan met de ongebakken eieren liet zitten. Maar wat een rare familienaam – “der Belgen”! De pinguïn had ooit al eens van de Belgica gehoord. Volgens zijn grootvader was dat een plezierboot met vakantiegangers die liever op het ijs van Antarctica overwinterden dan bruin te bakken op het overbevolkte zomerstrand van Oostende. De pinguïn las verder dat die onbekende Koning der Belgen hem uitnodigde in zijn paleis voor een persoonlijk onderhoud – samen met “de andere gestelde lichamen”. Dat “paleis” zou natuurlijk wel een schrijffout zijn voor “poolijs”. Maar de andere woorden in de uitnodiging baarden de pinguïn meer kopbrekens. Een”persoonlijk onderhoud”? Hij was toch geen auto of warmwaterketel? En hoe zou dat onderhoud dan in zijn werk gaan? Met een oliespuit in zijn vogelbek? Of – god verhoede! – een schroevendraaier in zijn vogelend gaatje? En wat te denken van die “gestelde lichamen”. De pinguïn had zich al genoeg problemen op de hals gehaald met het ongestelde lichaam van zijn vrouw. Toen die op een kwade dag niet meer ongesteld werd – zou men dat soms met “gesteld” bedoelen? – en een ei legde, waren de problemen voor de pinguïn pas goed begonnen. Sindsdien zat – of beter stond – hij met een ei tussen de poten in de ijzige poolwind te wachten tot er wat nieuw leven zou verschijnen. Nee – de pinguïn had wel wat anders aan zijn kop dan een persoonlijk onderhoud te ondergaan bij die K. der Belgen. Maar hij wist gelukkig al een mooie naam voor het geval er uit zijn ei een meisjespinguïn zou tevoorschijn kruipen: Dolfijntje. Mooie naam voor een keizerpinguïn!

  • INSAISISSABLE FANTÔME zegt:

   Na gekeuvel over kutjes en kalfjes, een verbijsterend verhaal over de lotgevallen van een pinguïn! Zijn tegenhanger op het noordelijk halfrond (de reuzenalk) werd lang geleden doodgeknuppeld en is ondertussen uitgestorven… Hopelijk had deze zeevogel afkomstig uit het Zuidpoolgebied niet gedroomd van een witte Kerst in Vlaanderen, anders komt hij nu toch wel bedrogen uit. Het moet zeker wel interessant zijn om zo’n gemeenschap pinguïns eens van dichterbij mee te maken. Een idee voor Z.M. de Koning? Een jaartje er tussenuit met verlof zonder wedde? Om wat af te kicken van de verplichtingen op het paleis? Er is zeker wel een stichting met wat petroleumdollars op overschot om de reis te sponsoren? Vervoer op openbare drijvende ijsschotsen is gratis! Al bij al goed voor de schatkist en vindt zeker nog navolging in politieke kringen! Jeter un pavé dans la mare?

Reacties zijn gesloten.