Marrakesh, of het (traag) voortschrijdend inzicht

Marrakesh - Jemaa el-FnaaJe kunt er naar het schijnt lekker eten op dat Plein des Doods (Djemaa el Fna) waar vroeger de executies werden uitgevoerd en waar in 2011 een terreuraanslag met 15 doden te noteren viel. Marrakesh bleef ook na deze bloedige doortocht van moslimextremisten een toeristische topbestemming, en zo’n beetje het mondaine uithangbord van het koninkrijk Marokko waar de Islam nog altijd de officiële staatsgodsdienst is.

Trojaanse paarden

Maar nu roept de naam bij het grote publiek nog veel meer op. Hectoliters digitale en andere inkt zijn er ondertussen gevloeid, ook in dit magazine, over het naar deze stad genoemde VN-protocol, genaamd Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, kortweg migratiepact. Een initiatief om orde op zaken te stellen wat betreft de wereldwijde migratiestromen. Maar waarbij achteraf bleek dat het de deur openzet voor massamigratie (o.m. via gezinshereniging) en het open-grenzen-principe betonneert, ook al is de tekst zogezegd niet bindend. Het protocol bevat dus wel wat Trojaanse paarden waar juristen zich in lengte van dagen nog het hoofd over kunnen breken. Voor de details verwijs ik naar de verschillende Doorbraak-artikels hierover, sommige heel helder en gedetailleerd.

Het protocol was bedoeld als een drietrapsraket: de tekst is geredigeerd in de besloten VN-cenakels te New-York, daarna zou hij met de nodige luister en praal en vooral veel VIPS bezegeld worden op een conferentie in Marrakesh (volgende week dus), om tenslotte begin 2019 officieel gestemd te worden bij 2/3 meerderheid op de algemene VN-vergadering in New-York, mooie cirkel.

Maar ondertussen heeft er zich een domino-effect ontwikkeld, noem het maar een effect van voortschrijdend inzicht, waarbij eerst de VS afhaakten in december 2017, toen de onderhandelingen nog volop aan de gang waren. Kort na het finaliseren van de tekst, in juli 2018, verklaarden Hongarije en Australië het pact niet te zullen tekenen. In de herfst volgden  Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Bulgarije. En onlangs hielden ook Israël en Estland het voor bekeken. Het lijkt erop dat er nogal wat hotelkamers zullen leeg blijven in Marrakesh op 10 en 11 december, want ook landen als Italië en Zwitserland zullen hun kat sturen, terwijl bijvoorbeeld Kroatië beleefdheidshalve een paar lagere klerken zal afvaardigen.

En dan zitten we in België. Doordat de N-VA als regeringspartij nu dwars ligt over een tekst die in juli van dit jaar al door 192 VN-lidstaten, waaronder uiteraard België, was goedgekeurd, en waarover de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken ook zijn zegen had gegeven, dreigt er een regeringscrisis. En jawel, de andere regeringspartijen hebben een punt: voorbehoud maken doe je tijdens onderhandelingen, niet als die zijn afgerond en men nattigheid begint te voelen bij de publieke opinie. Maar waarom heeft het zolang geduurd voor het openbaar debat hierover startte en het protocol in de media aan bod kwam?

Een aanbeveling tot censuur

Het halfrond van de VN te New-York

Ten eerste is de zaak een schoolvoorbeeld van intransparante onderhandelingsprocedures en semi-geheime cenakelpolitiek op internationaal vlak. Heel de tekst is een product van de VN-bureaucratie, sinds 2015 geassisteerd door topambtenaren van de verschillende landen bevoegd op het vlak van migratie, waaronder ook het Francken-personeel. En onder het toeziend oog van een rist NGO’s. Het is een traag schrijfproces en bevat wollige passages, typerend voor de VN, als ‘Migratie kan een bron van welvaart, innovatie en duurzame ontwikkeling in onze geglobaliseerde wereld betekenen’, maar geleidelijk aan sluipen er ook meer concrete visies in rond bijvoorbeeld gezinshereniging en het recht op migratie.

De VN-administratie legde het sluw aan boord: het was van meet af aan uitdrukkelijk de bedoeling om hier zo min mogelijk ruchtbaarheid aan te geven, en als het ware een strategie van sluipende besluitvorming te ontwikkelen, terwijl anderzijds beleidsfiguren het pad moesten effenen voor een positief onthaal bij de publieke opinie. Op 19 september 2016 geeft onze staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in het halfrond van de Verenigde Naties een speech waarin hij zich achter het protocol en zijn inhoud schaart. Applaus op alle banken.

Het opmerkelijke is alleszins dat de verzamelde pers niks in de gaten heeft, en zich vooral verkijkt op het geruzie binnen de EU over migratie en asiel. Laat staan onze Vlaamse kwaliteitsmedia: die weten helemaal nergens van. Ondanks het gedaas over onderzoeksjournalistiek, verwacht het onverwachte en meer zalm, is de vriendschap tussen Kim Kardashian en Paris Hilton voorlopig belangrijker. Of wisten ze het wel en heerste er een soort omerta, teneinde de VN-strategie van discretie niet te hypothekeren? Want de tekst van het verdrag bevat o.m. een merkwaardige passage over de rol die de media moeten spelen als pro-migratie-hefbomen, en een dwingend advies aan de overheden om ‘racistische en xenofobe’ (lees: migratiekritische) persgeluiden te muilkorven (artikel 33c). Een aanbeveling tot censuur als het ware.

Ondertussen in de studiedienst

Hendrik Vuye en Veerle Wouters

Politiek bewoog er sinds 2015, het begin van de onderhandelingen in New-York, ook heel weinig. Zelfs op het moment dat, eind 2017, Trump besluit de stekker eruit te trekken, vindt niemand in Europa, ook niet bij de rechtse partijen, dat die tekst eens nader moet bekeken worden en wat de gevolgen kunnen zijn voor de nationale migratiepolitiek. Ook van bijvoorbeeld het Vlaams Belang op dat moment geen nieuws, van de N-VA helemaal niet, zie verder.

Ere wie ere toekomt: op 15 mei 2018 trekken Hendrik Vuye en Veerle Wouters op hun blog aan de alarmbel, dat moet zo ongeveer het eerste kritische Marrakesh-geluid geweest zijn in Vlaanderen en België. Dat was naar aanleiding van een soort opstapje naar de grote conferentie, toen Theo Francken, Jan Jambon en Didier Reynders begin mei present tekenden op een politieke topontmoeting in datzelfde Marrakesh, nota bene onder Belgisch voorzitterschap, waar reeds een beginselverklaring werd goedgekeurd. Toen heette dat nog het proces van RabatTwee parlementsleden zonder partijstructuur en zonder studiedienst, die eindelijk lezen wat er staat, het geeft te denken. Op 22 mei wordt VB-voorzitter Tom Van Grieken wakker en copiëert het Vuye-artikel bijna letterlijk in Doorbraak.

Op VRT-News (22/6/2018) kronkelt Elise Schroons  zich in alle mogelijke bochten om te verklaren waarom de VRT nooit met één woord repte over dat protocol-in-wording. Schroons hield het bij de uitleg dat de tekst ‘te vaag’ was. Tja, dat is ook de uitleg waarmee Theo Francken zich er later probeert uit te praten. En ook voor de VRT geldt dezelfde conclusie: ofwel spreken we hier van grove nonchalance, ofwel van bewust achterhouden van informatie. Kies maar tussen de pest en de cholera.

Maar het duurt nog tot diep in de herfst voor de N-VA voelt dat er een probleem is. De partij met veruit de grootste studiedienst, wat richten al die door ons via dotaties betaalde broekverslijters daar eigenlijk uit? Of mogen we toch stellen dat de partijtop heel goed op de hoogte was, maar pas de noodzaak van een bocht overwoog toen aartsvijand VB dreigde te scoren met de kwestie, een half jaar voor nog maar eens de moeder van alle verkiezingen?

Vandaag is het publiek debat volop aan de gang, beter laat dan nooit, een week voor de Grote Conferentie. Vandaag heeft ongeveer heel het leger van columnisten en opiniemakers, van uiterst links tot uiterst rechts, ondertussen over Marrakesh zijn of haar licht laten schijnen, de ene al wat grondiger en met meer kennis van zaken dan de andere. Maar allen hebben ze één punt gemeen: het is mosterd na de maaltijd, en men had de kat de bel moeten aanbinden tussen 2015 en 2017, toen ze in New-York aan het bedisselen waren, niet eind 2018. Nalatige (of bewust zwijgende) media en luie rechterzijde, zo kan men het samenvatten.

Men kan van Donald Trump veel beweren, maar niet dat hij zit te dutten op zijn presidentiële stoel. Dat het Vlaams Belang uit het warm en koud blazen van de N-VA electoraal winst zal halen, staat buiten kijf. Strategie is als zout in de soep: teveel ervan kan alles verpesten.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

32 reacties op Marrakesh, of het (traag) voortschrijdend inzicht

 1. mdb zegt:

  Wat ik niet kan of wil accepteren is het argument van naïviteit zowel van de politici als van de media.
  Men kan niet terzelfdertijd naïef zijn en super-intellectueel .
  Met dergelijke premisse kan men geen ware redenering maken.
  Er is maar één woord voor “misleiding”.

 2. Marc Schoeters zegt:

  Mijn anale seksleven gaat de laatste jaren in stijgende lijn! Eerst werd ik ingewijd en verwend door de gloryhole deugpiemels van de politiek correcte partijen. Vervolgens werd mijn anus uitgewoond door de halal leuters van hun besneden kiesvee. En ten slotte komt er nu dankzij het Marrakech migratiepact een heuse gangbang/bukkake op mijn shithole af! Gewoon zááálig!

 3. Marc Schoeters zegt:

  Mijn anale seksleven gaat de laatste jaren in stijgende lijn! Eerst werd ik ingewijd en verwend door de gloryhole deugpiemels van de politiek correcte partijen. Vervolgens werd mijn anus uitgewoond door de halal leuters van hun besneden kiesvee. En ten slotte komt er nu dankzij het Marrakesh migratiepact een heuse gangbang/bukkake op mijn shithole af! Gewoon zááálig!

 4. Eric zegt:

  De komende week zal NVA moeten bewijzen wat ze waard is. Zal de partij toelaten dat Michel het verdrag gaat ondertekenen, dan verloochent ze haar bestaansreden. Het gros van de NVA-kiezers is de sinds de jaren ’70 almaar toenemende migratiedruk kotsbeu. Niet voor niks is Theo Francken de populairste politicus, populairder dan goudhaantje De Wever. Je mag er gif op innemen dat ook in socialistische, liberale en christen-democratische kringen dit thema leeft, en dat ook mensen die zich nog tot de traditionele partijen rekenen er stilaan genoeg van hebben. Je dochter moet maar enkele keren op straat door asielzoekers zijn lastig gevallen en alle linkse ideetjes over wereldbroederschap storten als een kaartenhuisje in elkaar.
  Het is nu of nooit voor NVA. Of de partij laat Michel dit verduiveld goed in elkaar gestoken en misleidend pact ondertekenen en verraadt zo de Vlaamse grondstroom, haar eigen machtige achterban. Of ze laat de regering vallen, toont dat het haar niet alleen om macht, maar vooral om de kracht van verandering te doen is. In het eerste geval zal in mei volgend jaar de NVA-aanhang decimeren, in het tweede geval kan de partij sterker en na de verkiezingen incontournable worden. De Wever heeft meer dan ooit de toekomst van zijn partij (en van Vlaanderen) in handen.

  Overigens bestaat er naast het migratiepact nog een tweede pact dat in Marrakesh wacht op ondertekening: het is het Vluchtelingenpact en is op zijn zachtst uitgedrukt even gevaarlijk als het migratiepact. Je moet gaan zoeken om er een artikel over te vinden, voor de main stream media lijkt het éénvoudigweg onbestaand:

  https://www.stopdebankiers.com/waarschuwing-het-vluchtelingenpact-van-de-vn-is-zelfs-slechter-dan-het-migratiepact-en-beide-zullen-in-december-worden-ondertekend/

 5. Marc Schoeters zegt:

  Verwacht in deze oorlogstijden – waarin de elite u en uw kinderen en uw kleinkinderen voor het eigen profijt slachtoffert aan de fascislamitische invasie – geen enkele hulp van uw overheid. Integendeel – de EU-roverheden van West-Europa willen dat u uitgezogen, murw geslagen en vervangen wordt. U moet werken tot u deaud valt. En hou verder uw smoel. Gelooft u nog dat uw roverheid dat zo toch niet bedoeld kan hebben? Ach. Helaas. Uw ondergang en die van uw nageslacht komen die EU-roverheden net goed uit. Laat de massa-immigratie maar komen! Heel dat moeizaam bestreden en vermaledijde sociale stelsel moet om zeep! Of wat had u gedacht dat de elite met u van plan was? Europa moet kapot. Te sociaal, te kritisch, te anti-elitair. Europa moet een incontinent worden van nauwelijks geschoolde immigranten en ontwortelde autochtonen – die allemaal uit nooddruft hun schamele uitkeringen en lonen besteden aan overleven. Kassa voor de globalistische elite! En die enkele onverlaat die dat alles in vraag durft te stellen is natuurlijk “onverdraagzaam”, “niet politiek correct”, “populistisch”, “racistisch” en “extreemrechts”. Slik het maar jongens en meisjes van Europa – dat verdrag van Marrakesh. Gooi die gele hesjes over de haag. Of jullie deugen niet. Racisten! En reken vooral niet op de “onafhankelijke” justitie. Wie op straat wordt gevonden met een Arabisch kromzwaard in de rug zal veroordeeld worden wegens onwettelijke wapendracht. De EU-roverheden hebben Macchiavelli en Orwell veel beter gelezen dan u. Domoren! Live with it. Or die. Prettige eindejaarsfeesten verder!

 6. Eric zegt:

  Frankrijk vandaag:

  – politie loopt over naar gele hesjes

  – Franse brandweerlieden keren rug toe naar hun meerderen:

 7. Marc Schoeters zegt:

  Ach. Als ik al die tweeverdienende snowflakes vol stress de straten van mijn geboortestad zie onveilig maken met hun fietspadversperrende bakfietsen – waarin één of twee overbeschermde Steinerkindjes – dan denk ik: “Goed zo! Er is nog rechtvaardigheid!” Deze snowflakes stemmen in grote meerderheid op politieke partijen die de toekomst van hun kindjes beweren te verzekeren – maar die in werkelijkheid de weg naar de hel plaveien. Vooral de dochtertjes van die deugmenschen staat in dit door patriarchaal denkende immigranten Europese incontinent een gitzwarte toekomst te wachten. Zij zullen op hun zestigste met schrijnend heimwee terugdenken aan hun voorgoed voorbije jeugd – toen hun leven en lijf nog vrij waren. Maar snowflake “mama” of “papa” hebben dat door hun “deugend” stemgedrag helaas kapotgemaakt. Altijd fijn – om door het “deugend” stemgedrag van de ouders in een hell-hole te belanden. Geloof me – ik weet er als geterroriseerde zoon van een communistische huisvadertiran alles van. Mijn klas anderstalige volwassenen zit vol met mensen die weten hoe verschrikkelijk “deugende” ouders zijn. Zo’n ouders die vanuit hun “deugdzame keuzes” het leven en de toekomst van hun kinderen kapotmaken. U weet wel – zo’n absolute schijttoekomst in een communistisch of ecologistisch of islamitisch schijtparadijs. Al die “deugende” ouders moesten zich schamen – om blindelings “politiek correct” kiezen vanuit het eigen grote gelijk. Echt – politiek correcte ouders – ik hoop dat uw kinderen het u nooit of nooit vergeven. Het wordt sowieso oorlog – en dat zeg ik als pacifist zonder enige vreugde of leedvermaak. Maar gvd – draag er uw allerkleinste steentje aan bij dat uw eigen kinderen niet het slachtoffer van worden van uw politiek correcte ideologie. Verzet u daarom godverdomme tégen dat schandalige Marrakesh verdrag. En stem nooit of nooit meer op politieke partijen die een verdrag goedkeuren dat de toekomst van uw kinderen vernietigt. Ben ik duidelijk genoeg? Ach – waar ik mij druk over? Ik heb zelf geen kinderen. En waarom zou ik me bekommeren om u – politiek correcte ouders die hun eigen kinderen opofferen aan de eigen “deugdzaamheid”? U kent ongetwijfeld het groene principe dat “de vervuiler betaalt”. U stemt op partijen die het Marrakesh migratiepact goedkeuren? U misschien – maar uw kinderen zeker zullen de hoge prijs betalen. Met bloed, zweet en tranen. U steunt de modderlawine die u en uw kinderen te wachten staat. U kent ongetwijfeld het “groene” principe: de vervuiler betaalt. En dat u en uw kinderen gaan betalen – lijdt geen enkele twijfel. Zoiets heet: karma.

 8. Christel VdM zegt:

  En te bedenken dat Afrika alleen al even groot is als Europa, India, China en de VS samen…hoe kunnen we ( West – Europa dus) al die migranten allemaal opvangen, als we nu al te kampen hebben met het overbevolkingsprobleem? Alles zit al vol – asielcentra, daklozenopvang, sociale woningen, rusthuizen, kinderopvang, scholen…overal zijn er wachtlijsten voor lange termijn.
  Hoe willen de politici dit oplossen? Of gaan ze zoals aapjes doen: oogjes toe, oortjes dicht, de zwarte piet doorschuiven?

 9. Eric zegt:

  Wat ook te weinig wordt vermeld is dat het pact van Marrakesh en het Vluchtelingenpact (zie hierboven) voor wat migratie betreft meer macht in handen van de rechters leggen en beslissingsmacht afnemen van de door het volk gekozen en zich tegenover het volk te verantwoorden politici. Zo blijkt dat het migratiepact de macht van het volk aantast en de dictatuur van wereldvreemde, voor het leven benoemde rechters versterkt. Hierover had Fernand Keuleneer het uitdrukkelijk in de reportage in Terzake van 19 november jl. Dat bovendien een advocatenpartij als Open VLD de hevigste voorstander van ondertekening is valt uit dat gegeven te verklaren: de liberale partij voorziet haar achterban van voldoende werk en inkomen in de toekomst.

 10. Eric-B.L. zegt:

  Het is allemaal voorzegd. Zodra Poetin met steun van China bommen begint te gooien op West-Europa ontstaat er een stroom vluchtelingen in omgekeerde richting, onderweg alle huizen plunderend voor voedsel. Waarom tijd verspillen aan TV, radio en kranten?

 11. Vanhoovels Paul zegt:

  Europa is niet meer van ons. Europa is een asielcentrum bevolkt met de toekomstige honger van de wereld. En wij…….gaan mee honger lijden.
  Geef Afrika voedsel in Afrika. Maar in mijn bed wil ik geen moslims.
  En bovendien…… de paterkes en de nonnekes gaan het ditmaal niet oplossen.
  En weesgegroetjes nog minder. We hebben ooit de kans gehad om beterschap te brengen maar niet gebruikt. Dringend ingrijpen is dus nodig of samen ten onder gaan.
  Blijvende lafheid gaat ons duur te staan komen.
  De wijnrank draagt teveel druiven ondanks we beschikken over de wetenschap en de middelen om de wereld leefbaar te houden. Maar Godsdienst kweekt en moord.
  Als wij onze plicht niet doen gaat de wereld het zelf het in onze plaats doen.
  De natuur is geen smartlap maar een niets ontziende realiteit.

 12. bertie zegt:

  We moeten wat creatiever omspringen met de bestaande (straf)wetgeving, dunkt me.
  Greenpeace slaagt er bijvoorbeeld moeiteloos in om de Vlaamse regering te dagvaarden voor de rechtbank wegens schuldig verzuim omwille van “ongezonde lucht” die op de bevolking wordt losgelaten.
  Dan moet het toch een klein kunstje zijn om de federale regering eveneens voor het gerecht te brengen wegens hetzelfde misdrijf omwille van “ongezonde vluchtelingen”, die door dit niet-bindend pact vrije toegang krijgen om hun pestbacillen te verspreiden.
  De volgende terreuraanslag zal niet meer met opvallende in het oog springende ontploffingen gebeuren, die alles bij elkaar toch maar weinig slachtoffers maken. Het volstaat om een paar met ongeneeslijke dodelijke ziektes besmette zelfmoordenaars in de vluchtelingenstroom te steken (ebola?) en Europa is gedecimeerd vooraleer de lakse overheid goed en wel beseft wat er aan de hand is.

  Overigens meen ik ook dat het Handvest van de VN niet voorziet in eigen dwingende wetgeving via pacten, alleen via resoluties van de Veiligheidsraad. Dus de expliciete vermelding “niet bindend” bij dit pact is compleet overbodig.
  Tenzij men inderdaad het tegenovergestelde bedoelt, en dit vele paragrafen bevattend maar niettemin eenzijdig document zogezegd impliciet vooraf toch reeds “moreel bindend” wil maken voor de landen die het tekenen. Om er achteraf via een resolutie van de Veiligheidsraad dan wellicht een ander karakter aan te geven voor de ondertekenende landen.
  De discussie tussen de politieke partijen zou daarover moeten gaan, en de toelichting van de experten morgen in het parlement zou dat aspect moeten uitvlooien, en niet zozeer lamenteren over de inhoud van het pact, want daar is toch niets meer aan te veranderen.
  Activistische rechters in het Europees Hof voor de Mensenrechten zijn er volgens de zelfverklaarde kwaliteitskrant De Standaard niet meer sinds gisteren, dus da’s dan al een zorg minder en een voortschrijdend inzicht meer.
  Maar dwingende resoluties van de Veiligheidsraad zijn er nog altijd wel.

 13. Eric-B.L. zegt:

  Paterkes en nonnekes zijn er al lang niet meer, en degenen die zich zo nog voordoen zijn modernistisch gebrainwashed en kunnen zich niet meer Katholiek noemen. Hoeveel mensen bidden nog? Nog slechts een kleine minderheid, meestal ouderlingen. Het kleine aantal priesters dat ondanks de alles verpletterende tegenstroom toch nog de heilige Traditie getrouw blijft heeft totaal geen impact meer op de samenleving. Zij werden een soort levende museumbeelden. Maar die weinige getrouwen weten wel nog waar het Leven vandaan komt. De wijnranken zijn grotendeels verschrompeld maar er zijn desondanks nog enkele bloeiend en vol leven en zij zijn de enigen die in aanmerking komen voor een heropleving … na de oorlog! Zo ging het al meer dan tweeduizend jaren en zo zal het ook nu weer gaan.

 14. Johan Verleye zegt:

  De Verklaring van Marrakesh is niet-bindend. Allemaal goed en wel, maar wat gaat een Belgisch rechter doen als hij een beslissing moet nemen over een zaak waar in België nog geen wetteksten voor bestaan of waar verdeeldheid over bestaat?

  Het gevaar bestaat er dan volgens mij in dat de beslissing van die rechter gekleurd zal zijn. Ofwel hebben we te maken met een rechtse rechter ofwel met een linkse rechter. De beslissing zal afhangen van de kleur van die rechter (zie de uitspraak indertijd over de slogan ‘Eigen Volk Eerst’ of over de naam van het Vlaams Blok). Correct me if I’m wrong, maar dit is geen goede rechtsspraak.

  Stel nu dat die rechter in eer en geweten wil handelen en zijn beslissing NIET wil laten afhangen van zijn eigen politieke kleur. Waar gaat hij zich dan op baseren? Misschien wel op een tekst die door vele landen is goedgekeurd. Waarom zou hij dat niet doen? De Verklaring van Marrakesh is wel niet-bindend, maar hij heeft tenminste toch iets om zich op te baseren: “De Verklaring van Marrakesh is niet-bindend, maar in dit specifieke geval lijkt het mij een eerlijke en faire oplossing.” In zijn oprechte zoektocht naar een houvast gaat hij desnoods misschien wel op zoek naar een Amerikaanse wet die uiteraard niet-bindend is in België, maar toch een leidraad kan zijn.

  Stel, naar aanleiding van een af te sluiten lening duwt de bank u een document onder de neus waarbij fijntjes wordt gezegd dat het document juridisch niet-bindend is, “maar of u dat toch wel even wil tekenen” … Nou dan gaan er toch alarmbellen bij u af? U zult ongetwijfeld de bedenking maken, als het document dan toch niet-bindend is, waarom zou ik het dan tekenen? Die handtekening die ik onder een document zet, dat is toch niet niks? Dat is toch een statement van mijnentwege dat ik ergens mee akkoord ga? Als het document geen waarde heeft, waarom zou ik het dan tekenen?

  Er is iets aan de hand met die Verklaring van Marrakesh, laat dat voor iedereen duidelijk zijn. Ze is niet algemeen aanvaard, er schuilen gevaren in, ze is voor verbetering vatbaar, ze is niet af, er is discussie over … om een lang verhaal kort te maken … AFBLIJVEN!!! Mag een natie misschien ook eens zeggen dat zij het met iets niet eens is?

 15. mdb zegt:

  Ik ben er ondertussen van overtuigd dat bijna alles is gezegd i.v.b.met het Migratiepact van Marrakech.
  De goedkeuring van dit verdrag is zo “allesbepalend”dat ik toch nog eens de mening van een hedendaagse filosoof wil vermelden,met 2 alineas uit een intervieuw met Habermas dat verschenen is op 27-04-2013 in knack;”

  “De filosoof is altijd een grote voorstander geweest van de machtsvrije dialoog.Goede argumenten moeten het halen van de macht.
  Habermas is de man van de overlegdemocratie”

  “De Europese Raad moet een stap terugzetten,stelt Habermas.Het Europees Parlement,waarin volksvertegenwoordigers meer hun ideologie dan hun natiestaat vertegenwoordigen,moet zwaarder wegen”

  Alhoewel dit artikel plaatshad,ver voor Marrakech,blijken zijn opmerkingen hier zeker van toepassing.
  In de tweede alinea kan gerust “De Europese Raad” vervangen worden door “De Verenigde Naties”

 16. Eric zegt:

  Zoals in Polen zou het gros van de huidige rechters in functie ook in België op pensioen gesteld moeten worden. Dan zou er een batterij rechters met NVA-sympathie moeten aangesteld worden, zodat het met de politiek-correcte waanzin waardoor de meeste rechters gedreven worden voorgoed afgelopen is.
  Ik weet het: het is niet democratisch, maar beter een dictatuur die rekening houdt met de wens van het volk dan een dictatuur die dat niet doet !

 17. Christel VdM zegt:

  ‘rechters met NVA-sympathie moeten aangesteld worden’ – tja…
  https://www.hetbelegvanantwerpen.com/2018/12/04/n-va-verdedigt-bocht-over-migratiepact-altijd-consequent-gezegd-wat-ons-goed-uitkomt/
  (voor ’n goed verstaander, het is maar satire)

 18. Johan Verleye zegt:

  “De filosoof is altijd een grote voorstander geweest van de machtsvrije dialoog.Goede argumenten moeten het halen van de macht.
  Habermas is de man van de overlegdemocratie”

  Uiteraard moeten goede argumenten het halen van de macht, maar wat zijn goede argumenten? De goede argumenten van rechts staan lijnrecht tegenover de goede argumenten van links.

  “De Europese Raad moet een stap terugzetten,stelt Habermas.Het Europees Parlement,waarin volksvertegenwoordigers meer hun ideologie dan hun natiestaat vertegenwoordigen,moet zwaarder wegen”

  Europese volksvertegenwoordigers moeten hun ideologie zwaarder laten wegen dan die van hun natiestaat. Welke idiologie? Die van links of die van rechts? En als wij Belgen het nu eens niet eens zijn met de argumenten van Nederland, hoe moet dat dan? Zijn er overkoepelende, algemeen geldende argumenten die alle andere ‘onzin’ plat slaan? Is een Belg = een Fransman, zoals in de wiskunde a = b?

  Wat hebt u nu eigenlijk willen zeggen?

 19. Eric zegt:

  Eigenlijk is het ideale moment om een staatsgreep te plegen aangebroken. NVA beschikt momenteel nog over de ministeries van Landsverdediging (leger) en van Binnenlandse Zaken (politie). Nadat de regering naar huis gestuurd wordt, de eerste minister onder huisarrest wordt geplaatst en de dictatuur wordt uitgeroepen dienen de gevaarlijkste tegenkrachten aangepakt en uitgeschakeld te worden: de communisten en de moslims. Zij kunnen zich immers vanuit hun gewelddadige en dominante veroverings- en oorlogszuchtige ideologieën gewapenderhand verzetten. De andere politieke stromingen zijn decadent. Een ‘groene’ met een ijzeren vuist tegen de neus loopt het dun in de broek. Het resterend aantal socialisten valt niet te vrezen, ook de katholieken of wat daarvan overblijft zijn mietjes. Voor dat soort groepen volstaat intimidatie. De liberalen koop je gewoonweg om. Blijft over: het VB dat hand- en spandiensten kan leveren.
  Het buitenland? Duitsland heeft geen leger en zal zich er wel voor hoeden België een derde keer te bezetten. Frankrijk (gele hesjes) en Engeland (Brexit) zitten tot over de oren in problemen en zullen evenmin ingrijpen. Nederland? Hahaha: daar raadde in 2015 de minister van Landsverdediging zijn leger aan ‘Pang Pang Pang’ te roepen wanneer het een vijand zag. Verder: de VS van Trump zullen het nalaten in te grijpen, Italië en Oostenrijk houden zich belangstellend afzijdig en de katholieke erfgenamen van Filips II en Franco schamen zich nog over hun duister Spaans verleden. Werkelijk, als er één tegenmacht gevaar betekent is het de PS. Daarom: di Rupo aan het spit, Magnette levenslang opgesloten in een bordeel waar hij zijn te hoog libido en zijn teveel aan agressie kwijt kan en Onkelinkx voor het executiepeloton. Het wordt tijd dat NVA eens écht toont wat de kracht van verandering betekent !

 20. Christel VdM zegt:

  Een fraaie vurige uiteenzetting, maar Eric, je weet toch dat ons Bartje scheep wilt gaan met die vermaledijde sossen in ons koekenstad?
  Raad eens wie vorige week plots naast mij kwam staan toen ik in de inkomhal van het ziekenhuis de namen van de specialisten aan het lezen was? Tommeke! Wat had ik spijt dat ik niks bij had om hem een acute buikloop te bezorgen.
  En och arme de hoertjes waarnaartoe je Magnette zou sturen, wat hebben ze jou misdaan?

 21. Ines zegt:

  Kan het zijn dat het simpele deel van extreemrechts zich blindstaart op dat de naam MarrakeCh. Heb zo de indruk dat die mensen denken dat België een akkoord gaat tekenen om mensen uit Marrakech naar hier te halen of zo. Had de VN geen andere wereldstad kunnen uitkiezen om haar zaakjes te regelen? Vind het onderhand spijtig dat een stad die wereldwijd voor veel mensen een toeristische topbestemming is met zoveel heisa wordt overladen.

 22. Christel VdM zegt:

  Oeps, *scheep wil (zonder t) gaan* en *ocharme*. De spreektaal speelt me wel eens parten. Ik zou eens meer dat sappige Vlaams van Boon moeten lezen ;-).
  En ge kunt content zijn, N-VA gaat VB achterna:
  https://www.hln.be/nieuws/binnenland/n-va-geeft-extra-gas-bij-in-volle-crisis-kritiek-op-degoutante-campagne-tegen-migratiepact~aaa48f3d/

 23. Marc Schoeters zegt:

  Pyongyang?

 24. Johan Verleye zegt:

  Schuiferskapelle?

 25. Ines zegt:

  Bruinbeke?

 26. Marc Schoeters zegt:

  Eric. Ik heb met verontrusting en met toenemende ergernis uw laatste bijdrage gelezen – waarin u onomwonden een openlijke oproep tot staatsgreep doet. Ik distantieer mij daar volkomen van en zal de redenen daarvoor in drie punten uiteenzetten. (1) Een staatsgreep zou in één fatale klap een einde maken aan heel het maatschappelijk en politiek bestel waarvoor onze voorouders sinds enkele eeuwen hebben gestreden. Ja, de democratie als staatsbestel is verre van ideaal. Zoals Churchill het verwoordde: “Democracy is a bad system, but it is the best we have.” Door te pleiten voor een staatsgreep doe jij precies waar moslimfundamentalisten van dromen. Ook zij wensen de democratie kapot. Met mensen als jij hoeven zij daarvoor zelfs zelf geen inspanning meer te doen. En heb je er al eens bij stilgestaan dat er bij de heersende elite – ik bedoel de échte elite en niet hun politieke trekpoppen – óók mensen zijn die dromen van de vernietiging van de democratie? Ik ben net als jij tegen de islamisering van Europa en tegenstander van het MarrakeSh Migratiepact – maar om die te bestrijden hoef je de democratie niet af te schaffen. Dat is het kind met het badwater weggooien. In landen als Oostenrijk, Tsjechië, Slovakije, Italië, Denemarken en Zwitserland slaagt men er perfect in om de dreiging van de islam en de uitwassen van de massa-immigratie op een democratische manier aan banden te leggen. In ons land gaat het wat trager – zoals meestal – maar het inzicht groeit. Dat merk ik ook bij mijn linkse kennissen. Gaat het jou te langzaam – dan staat het je als EU-burger vrij naar Boedapest te verhuizen. Een mooie stad overigens. (2) Het is blijkbaar niet tot je doorgedrongen dat een openlijke oproep tot staatsgreep een ernstig juridisch vergrijp is – en terecht. Je brallerige oproep tot staatsgreep en je verzuurde poujadisme herinneren me aan de donkerste dagen van onze geschiedenis. Laat die nooit meer terugkomen. De problemen rond islamisering en massa-immigratie lossen we democratisch op – of het hoeft voor mij niet meer. (3) Het is je blijkbaar ook ontgaan dat je je oproep tot staatsgreep doet met alleen vermelding van je voornaam en als gast op de webblog van iemand anders. Johan Sanctorum laat de mensen die op deze webblog reageren volkomen vrij – zonder enige censuur. Dat is vrij uniek. En jij maakt daar nu eens lekker misbruik van om anoniem een juridisch strafbare oproep tot staatsgreep te plempen. Moedig is anders! Wat ga jij doen als Johan Sanctorum of anderen hier medeverantwoordelijk worden gesteld voor jouw incivisme? Als je dan toch droomt van een staatsgreep, richt dan zelf een webblog op – en ga gerust je gang. Veel lezers – buiten de staatsveiligheid – zal die niet hebben. Een goede raad: drink eens een goed glas wijn, doe iets aan je niet zo sterk ontwikkeld gevoel voor humor, en wees niet bang voor het geluk – want dat bestaat niet.

 27. Eric zegt:

  Ach, Hollanders hebben geluk: als ze hun Hollandse ‘identiteit’ willen beleven kunnen ze naar Japan. Daar vind je tenminste nog het typisch Hollandse sfeertje van molens, grachten, bollen kaas, knusse huisjes en misschien zelfs van gezellige meiden. Ik weet niet of je ergens in het verre Oosten de Marollen in de jaren ’50 kan herbeleven.

 28. Marc Schoeters zegt:

  Ps. De MR – is dat niet de partij van Didier Reynders? Je weet wel – die kronkelende paling en sluwe vos die al decennialang alle loontrekkenden in dit land uitzuigt ten voordele van zijn geprivilegieerde vriendjes uit de “haai society” van industrie en banken. Of vergis ik me? Dat mannetje dat verjaart op dezelfde dag van de bom op Hiroshima. Wie gelooft nog in toeval? En deze Reynders komt samen met zijn kompaan Michel en heel hun MR-partijtje nu plots op voor “arme migranten”? Is het bijna Sinterklaas? Hoe komt het dat ik dat MR-praatje niet geloof? Waarschijnlijk vanwege mijn door de belastingen verdoofde brein. En mijn slechte karakter natuurlijk. Schande eigenlijk – dat ik de idealistische MR-vrienden en MR-beschermers van al die arme migranten niet vertrouw. En twijfel aan hun goede bedoelingen. Gelukkig doen de politici die zich “socialist” of “groen” noemen dat wel – die arme en verguisde MR-idealisten vertrouwen. Dat zijn ongetwijfeld slimmeriken. De vraag blijft – wie ben ik? Niemand blijkbaar. Net zoals al degenen die twijfelen over de goede bedoelingen van onze “liberale” weldoeners. Leve de democratie!

 29. Marc Schoeters zegt:

  Coolsaet – de “prof” die in het verleden nog nooit één juiste politieke analyse of voorspelling heeft gemaakt – noemt 5 van de 6 slogans in de fotocampagne van N-VA “onjuist”. Hij geeft wel toe dat het juist is dat volgens het Mocro Migratiepact de “migrant” volledig zijn cultuur mag behouden. Dit betekent concreet: samen met de miljoenen moslims wordt ook de islam verder onverkort in Europa geïmporteerd. En daar draait alles om natuurlijk. Voor wie nog altijd de witte olifant in het Mocro Migratiepact niet ziet: it’s the islam, stupid!

 30. Marc Schoeters zegt:

  Onder alle landen in de wereld die inmiddels reeds hebben aangegeven het Mocro Migratiepact niet te zullen ondertekenen is er niet één moslimland. Vreemd hé?

  Laat ik alvast een aantal in het parlement zetelende partijen gelukwensen met hun stem pro dit “compact”.

  * Proficiat aan de “volksvertegenwoordigers” van de Open VLD: zij hebben zonet de instroom vergemakkelijkt van mensen die hun eigen “goddelijke” wet boven de politieke wetten stellen en die daarmee de liberale scheiding van kerk (godsdienst) en staat ongedaan zullen maken.
  * Proficiat aan de” “volksvertegenwoordigers” van de CD&V: zij hebben zonet de definitieve ondergang ingeluid van hun tweeduizend jaar oude waarden en tradities.
  * Proficiat aan de “volksvertegenwoordigers” van de Sp.a: zij hebben zonet het systeem van sociale zekerheid ten grave gedragen – en zo bijgedragen tot de verdere sociale afbraak in dit land.
  * Proficiat aan de “volksvertegenwoordigers” van Groen: zij hebben zonet de bevolkingsexplosie in Afrika een flinke steun in de rug gegeven – en zo meegeholpen aan het verdere afdrijven van dat continent en van de gehele planeet naar de onvermijdelijke ecologische afgrond.

  Ten slotte een dikke proficiat aan alle bovengenoemde “volksvertegenwoordigers” om zonder volksraadpleging hun goedkeuring te geven voor een verdrag dat door meer dan 80 procent van de kiezers wordt afgewezen – en zo het vertrouwen in de democratie tot onder het nulpunt te laten zakken. Dit land is verloren.

 31. Vanhoovels Paul zegt:

  Ik neem uitsluitend nog kennis van al hetgeen hier nog geschreven wordt.
  Ze hebben dit land reeds verkocht aan de buitenlanden. Binnen kort zit ik met een dikke skiejas aan; en dan nog bibberend van de kou; op mijn dagelijkse portie wellness-nieuws op TV te kijken. De tijden zijn niet meer wat er destijds ons voorgehouden werd.
  Wij gingen toch maar een paar uurtjes per week gaan controleren of onze robots nog werkten zoals het hoorde? En alleen nog; indien er luiaards tussen zaten; deze een spuit olie in hun anus geven? En wat zien we? De beloofde robots trekken gele hesjes aan en steken zichzelf in brand. Weg mooie dromen dus.
  Gedaan met de 40-urenweek! De overblijvende zee van tijd zou voor de familie gebruikt worden. Ik vreesde al voor moeder de vrouw. De dreumissen naar school en tussen 10 en twaalf uur in de voormiddag was het fok-time. En na het middageten opnieuw herhaling van het vorige programma. Tweemaal per dag minimum zou Eva met een appel klaar staan om het rijk der hemelen binnen te treden.
  Gelukkig is het er niet gekomen. Want de rest van de tijd was bestemd voor de mini- drollenleggers. Ook toen werd er niks voorzien voor de echte werkslaaf. Zelfs niet in gedane beloftes!
  En nu hebben we het beloofde heelal gekregen. De wereldhandel. Het beste fruit van overal vreten we nu overal op. We gaan er zelfs voor op vakantie. En nog is het niet genoeg!
  Onze nieuwe te veel vrije tijd besteden we aan betogen. Aan alles in brand steken en mekaar op de kop te timmeren of te laten timmeren.
  Ik hoor de elite reeds regelmatig verkondigen dat dit niet kan blijven duren.
  Zelfs dit gaat de globalisatie ons dus nog afpakken!
  Spijtig voor de elite is wel dat er nog moeilijk iets in meer af te pakken is.
  Als wij; de lammerlingen; (sic) verzopen zijn in zee zal de wereld zich kunnen herstellen.
  Ze zijn nu wel bezig met ons te leren hoe we mekaars staart moeten vastgrijpen als we ons zelf; en masse; willen verzuipen.
  En binnenkort mogen we; ook en masse en voor het verzuipen uiteraard; eerst naar Marrakech gaan. Op bedevaart. En op onze dressoirs zullen we een aantal duivelsverzen moeten zetten. Gedaan met de bidprentjes voor de maagd die niet wist wie haar bevruchte. Van sloef Jozef mocht ze wel op de ezel zitten. Hij ging wel zelf te voet.
  Ge hebt zo van die te goeie mensen. Uitzonderlijk, dat wel!
  Zo gaf de Samaritaan ook zijn jas weg. De dag nadien hebben ze hem gevonden. Doodgevroren nog wel. En dat was het mirakel! Want in Egypte vroor het nooit! En in Palestina nog minder.

 32. Eric zegt:

  Ben je als Oostenrijker de Arabische invasie moe, wil je weg en wil je toch in Oostenrijk blijven wonen: ga naar China, meer bepaald naar Oostenrijks China. Hallstat, Oostenrijkser kan je het nergens vinden:

Reacties zijn gesloten.