Met z’n allen tegen de (r)overheid

High voltage lines at sunriseZe zijn nu ook in Limburg gesignaleerd, of stonden ze gewoon in panne? De gele hesjes mogen dan wel elke partijpolitieke binding ontkennen, het belet niet dat de politieke recuperatie-oefeningen volop aan de gang zijn. Ter linkerzijde zien PvdA en SP.a dit als het protest van mensen, behorend tot de sociale onderklasse, die amper of niet rondkomen. Zelfs Groen-politicus Dirk Holemans betoont ‘enig begrip’ voor de actievoerders, zo lezen we in een Knack-column. Aan de rechterkant beklemtoont men vooral het verzet tegen dieselaccijnzen en het recht op de auto. Een belastingopstand dus. Het zopas opgedoken woord (r)overheid zegt alles: de staat zit in onze zakken, en in ruil voor het overheidsbeslag van 52% krijgen we nauwelijks wat terug.

De ene revolte is de andere niet

Een van de luidst roepende tenoren uit dat koor is de BMW-liberaal Jean-Marie Dedecker, die de gele hesjes herkent als automobilisten die gewoon minder aan de pomp willen betalen. Het is vooral de schuld van de tollenaars, aanhangers van de klimaatreligie die ons met torenhoge taksen opzadelen om het stekkerautootje van de rijken te subsidiëren. Dat is natuurlijk veel te kort door de bocht, en het tekent de ideologische tunnelvisie van de kersverse burgemeester van Middelkerke.

In de plaats daarvan zouden we beter eens nagaan wat de actievoerders precies bezielt, en vooral: waarom het Franse ongenoegen niet zomaar kan doorgekopieerd worden naar de Belgische (en Vlaamse) situatie. In mijn eerder stukje werd de Franse actie van de gillets jaunes gekaderd in een breder verhaal van een aan zijn lot overgelaten plattelandsproletariaat, een slecht openbaar vervoer en een algemeen ressentiment tegen het Parijse grootstedelijke waterhoofd, belichaamd door Emmanuel Macron, president met Louis XIV-allures.

Dat die actie oversloeg naar Wallonië, heeft wellicht vooral te maken met het feit dat de Franse zenders daar druk bekeken worden, een copycat-effect dus. Edoch: zoals ik in mijn boek over mei ’68 ‘De Langste Mars’ betoog: de ene revolte is de andere niet, ook al wordt Frankrijk sinds 1789 graag gezien als het moederland van alle revoluties. Het gaat beslist over een nieuwe anti-establishmentgolf die door Europa waait, maar wij hebben hier andere, dringendere katten te geselen.

Vliegtuigmotoren van het schroot

Het roverschap van onze Belgische overheid ligt namelijk vooral in de peperdure elektriciteit, waarop 21% BTW geheven wordt, en die o.m. via de te ontrollen ‘slimme meters’ nog duurder zal worden. Daarenboven belooft de elektriciteitsbevoorrading voor de nakende winter een chaos te worden die aan derde-wereld-bricolage doet denken. Terwijl elke dieselrijder, die acht jaar geleden nog een premie kreeg voor zijn milieuvriendelijke aankoop, nu als een halve moordenaar door het leven gaat, haalt leverancier Engie/Electrabel een stel super vervuilende oude vliegtuigmotoren van het schroot om het stroomtekort op te vangen, ik kon het eerst met moeite geloven: de beheerder van onze kaduke kerncentrales houdt blijkbaar nog een tiental van die prehistorische stanktuigen achter de hand, zelfs een ontwikkelingsland onwaardig.

De schaamteloosheid van het Belgische energie-wanbeleid kent werkelijk geen grenzen. De uitverkoop van Electrabel aan het Franse energiebedrijf Engie (voordien Suez) die zich in de loop van de jaren ’90 voltrok, mede dankzij onze grootindustrieel Albert Frère, heeft geleid tot een quasi-totale afhankelijkheid van onze elektriciteitsbevoorrading bij een buitenlandse groep die ons land puur als een melkkoe en wingewest ziet. Vorig jaar draineerde Engie 1,6 miljard euro uit de Belgische dochter Electrabel als dividend. Terwijl de nucleaire centrales met spuug worden samengehouden.

Rode hesjes

Marie-Christine Marghem

Afschakelplannen, stroomboten, oude vliegtuigmotoren, het pathetisch bijeenscharrelen van kilowatts door een vertwijfelde energieminister Marghem…. straks misschien dan toch maar ons huisvuil opstoken voor wat warmte? Hoe kan een overheid, die zo nalatig is en straks weer tonnen C02 en fijnstof de lucht instuurt via die diesel-noodgeneratoren, van de burger verwachten dat hij zich engageert voor een klimaatplan? Komaan zeg. Toch nog maar even die houtkachel stand by houden, je weet maar nooit.

Waar blijft de volksopstand tegen de stroomboot van de Winterklaas? We hebben de duurste elektriciteit van heel de EU (bij 100.000 Vlaamse gezinnen staat er al een budgetmeter in de kelder), en zij zal nóg duurder worden als we buitenlandse stroom zullen moeten importeren putje winter. Daar bovenop wordt de onveiligheid van het verouderde nucleaire park echt een probleem. Nederland en Duitsland volgen het met Argusogen, want radio-activiteit stopt niet aan de grens.

Dat is het echte Belgische verdriet, en het wordt uitkijken naar een beweging van rode hesjes (zoals in rode kaart) die het energie-wanbeleid van de opeenvolgende Belgische regeringen aan de schandpaal spijkert. Dààrop zou het protest zich moeten richten, meer nog dan op dieselprijzen: de schande van een staat die geen enkele energielevering tegen betaalbare prijzen aan de burger meer kan garanderen, en ons letterlijk in de kou laat staan. De Walen verkijken zich dus een beetje op de actie van hun zuiderburen door ook zomaar wat brandstofdepots te gaan blokkeren. De ironie is, dat zij zich vooral zouden moeten keren tegen de Franse dominantie op onze energiemarkt. Het Engie-dictaat dus. En uiteraard tegen het kwakkelige non-beleid dat zich al decennia voor onze ogen afspeelt.

Dit doet allemaal geen afbreuk aan het hypnotisch talent van accordeoniste Jacline Mouraud die het allemaal in gang stak en de horzel in Macrons achterwerk is geworden. Chapeau. Maar zoals de Fransen zeggen: un train peut en cacher un autre. Of in het Vlaams: hiér brandt de lamp. Even toch nog.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

11 reacties op Met z’n allen tegen de (r)overheid

 1. Danny VdB zegt:

  Toen ik las over het roverschap van onze Belgische overheid, moest ik onmiddellijk denken aan Peter De Roover van de NVA. Een connotatie die niet ter zake doet? De tekstverwerker onderstreept roverschap in het rood. Is dat wel Standaardnederlands? De straalmotor van het schroot die zich in de demontagestand bevindt (foto ernaast) moet gelukkig niet meer vliegen… Bij een revisie worden straalmotoren volledig uit elkaar gehaald, alle onderdelen krijgen een wasbeurt en onder zeer hoge druk de coating eraf gehaald (zie videoclip). Zoals bij een gewone automotor vormen rendements- en olieverliezen als gevolg van slijtage het probleem. Het slijtoppervlak kan wel worden bijgewerkt, ook zijn ervaren monteurs nodig om eraan te sleutelen! Zo’n onderhoudsbeurt is zeker niet goedkoop en kan oplopen tot in de miljoenen.

 2. bertie zegt:

  Voor de moedeloze telkwijtrakendste keer: er is in Vlaanderen geen valabel alternatief voor kernenergie.
  Geen enkel soeverein land, zelfs nergens in de Derde Wereld noch zo’n piepklein ministaatje als Vaticaanstad, zegt vrijwillig zijn eigen energiebevoorrading op het spel en maakt zich volledig afhankelijk van het buitenland. Ongeacht welke nobele doelen er ook maar bestaan en hoe duurzaam(?) ook vriendschappelijke(?) relaties met de buurlanden mogen onderhouden worden. Het zullen binnenkort wel eens hele dure buitenlandse facturen zijn, in slaafse onderdanige liefdadigheid, om in de hoofdstad van Europa en wijde omgeving de lichtjes van de kerstboom en al de rest nog te doen branden. En nobele doelen blijven er ook genoeg over.
  Om te beginnen zullen wij, voor de extra overlast op het milieu dat de Duitse bruinkool van Mutti Merkel en het Frans uranium van zonnekoning Macron ginderachter veroorzaken, ter vanzelfsprekende compensatie nog wel wat schone lucht moeten aankopen in Siberië en Patagonië! We hebben hier toch geld genoeg klaarblijkelijk, wanneer dat zo kwistig over de grensbalk in de wijde wereld kan weggesmeten worden.
  Voor mij nochtans lijkt fictieve schone lucht kopen, met echt geld, verdacht veel op een geïnstitutionaliseerd frauduleus piramidespel.

  Reeds in 2016 heb ik in een bijdrage hier mogen poneren dat we op het Vlaamse land en in de territoriale wateren nog minstens 10 keer meer windmolens nodig hebben dan er toen al stonden, om uiteindelijk (slechts) 20% van de energiebehoefte in Vlaanderen te dekken en ik heb me toen al afgevraagd waar Nimby die in ’s hemelsnaam gaat plaatsen. Eergisteren komt Europa op de proppen dat we tegen 2050 helemaal “klimaatneutraal” moeten zijn en dat dit “haalbaar is met de huidige en opkomende technologieën”. Ik herhaal mijn vraag: Waar gaan we die 50 keer meer windmolens zetten, die voor deze nieuwe doelstelling nodig zijn?
  Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om 50 windmolens meer, het gaat om 50 kéér meer windmolens. Om dat visueel voor te stellen: overal waar je nu één windmolen ziet staan, moeten er eigenlijk vijftig staan om voor Europa energieneutraal te zijn. Tegen 2050.
  Dat is per jaar, overal naast iedere windmolen die er staat, er nog ene bij, en wanneer we daarmee volgend jaar goed op dreef zijn(?), vanaf 2030 dan nog telkens twéé per jaar erbij of we komen er niet. Droom ondertussen maar rustig verder, want de nachtmerrie van onverantwoordelijke beleidsmensen die een afgrijselijk vieze groene wortel achternalopen, wordt nog veel en veel erger.

  Want welke àndere “opkomende technologie” het energietekort gaat oplossen, mag elke groene bietekwiet eens klaar en duidelijk en vooral concreet beginnen maken, met ongelooflijk veel luisterbereidheid van mijn kant. Och ja, volgens Europa zal de overgang naar klimaatneutraliteit “sociaal rechtvaardig” zijn en “kunnen wij emissies terugdringen en tegelijkertijd zorgen voor welvaart, hoogwaardige werkgelegenheid dicht bij huis en een verbetering van de kwaliteit van leven van onze burgers”. Als ik dat goed begrijp, wil dat zeggen dat de nieuwe windmolens bovendien gaan geplaatst en uitgebaat worden zonder een halve eurocent subsidies. Morgen scheert men hoogstwaarschijnlijk gratis in Europa. Elektrisch in plaats van met zeep en een scherpgeslepen scheermes.

  Het aandeel in de wereldwijde emissie van broeikasgassen, waar het tenslotte allemaal om te doen is, bedraagt voor Europa amper 10%. Het overbevolkte Europa van baardaap bertie tezamen met zijn stinkend vervuilende medeburgers wordt daarbij vergeleken met de overige 10 miljard wereldbevolkers, alsof dat stuk voor stuk uiterst milieubewuste propere mensen zijn.
  Die amper 10% gaan we dus met alle loze prietpraat en een onnoemelijk aantal gigantische overgesubsidieerde Don Quichot-achtige windmolens naar 0% herleiden. Waar is het gezond gezond van die waanzinnige groene wereldverbeteraars nu feitelijk gebleven, zeg?

  Heet van de naald. Vooraleer de molenwiekende Bart Tommelein het tijdelijke heilloze ministerschap zo snel mogelijk in een grootscheepse vaandelvlucht als een zinkende rat verruilt voor de eeuwig deftige burgemeesterssjerp, heeft hij nog een splinternieuwe website op de fris geschoren goegemeente losgelaten. Met stroomvoorspeller.be kan iedereen eindelijk daadwerkelijk van dag tot dag vaststellen wat een uiterst minieme dekkingsgraad heel die peperdure alternatieve (zonne- en) windenergie oplevert!
  Mijn eigen stoute voorspelling is dat deze website binnen de kortste keren offline zal gehaald worden, om al het geweldig fantastische fake news rond de zorgeloze milieuverbeterende energietransitie niet als een ver boven de mogelijkheden opgeblazen luchtballon met een luide knal te doorprikken.

 3. Eric zegt:

  Dat Groen, Blauw, Rood, Oranje & Co. via het VN-migratiepact nog enkele honderdduizenden potentiële luchtvervuilers/autochauffeurs en kinderkwekers meer binnen halen. Vooral voor Groen reiken de mogelijkheden tot aan de planeet Jupiter. Compleet vervreemd van de aarde & van de realiteit, die partij. Met missiepater Calvo op kop. En zendtijd dat die kerel krijgt, ’t is niet te geloven.

 4. Ines zegt:

  De gele hesjes opstand wordt opeens geclaimd vanuit alle politieke hoeken. Zelfs Voor post die in het verleden dit soort van betoger zelf ging bekogelen wil zich nu bij dit anarchistisch geluid voegen. Iedereen voelt aan dat dit protest persistent gaat zijn en voorlopig een brede basis in de samenleving heeft. Sowieso kunnen de partijen die deel uitmaken van de regering het protest niet recupereren want ze zijn deel van het probleem. Tijd genoeg gehad om er iets aan te doen maar blijkbaar andere prioriteiten( F-35’s) Blijft over de oppositie. VB en PvdA hebben geen enkel realistisch programmapunt omtrent klimaat en energie. De meeste VB’ers denken nog steeds dat klimaatverandering een hoax is. Groen maakt de juiste analyses maar gaat ons veel geld kosten. Is ook genetisch geen bestuurspartij. Dus blijft voor mij alleen Sp.a over. Als ze het een beetje handig aanpakken kunnen ze dit vurig protest als een katalysator gebruiken in de aanloop naar mei ’19. Ook al omdat het ongenoegen niet alleen gaat over hoge brandstofprijzen maar ook tegen de falende NMBS, te dure elektriciteitsfactuur, de zwendel met allerhande medische implantaten, wachtlijsten in de zorg en kinderopvang enz…Een uitgelezen kans om een glasheldere analyse en een haalbare strategie uit te dokteren boven en buiten het gekrakeel van de Wetstraat en hun bestaansreden terug op het voorplan te zetten. Lukt Sp.a het niet om uit de huidige kaduke politieke constellaties te herrijzen als de enige optie voor de misnoegde consument/arbeider/patiënt dan kunnen ze beter de winkel sluiten.

  • Eric zegt:

   Sp.a heeft in het verleden, samen met Groen en de andere traditionele partijen, een funest migratiebeleid gevoerd. Gevolg: nog steeds veel te veel mensen (steeds maar meer) op een vierkante lap grond als Vlaanderen. Dus veel te veel luchtverontreiniging. Groen is in dit opzicht de grootste luchtvervuiler, het wil nog honderdduizenden autochauffeurs uit het zuiden erbij. Open VLD en NVA willen er nog meer gedrogeerde consumenten bij, want dat doet de fabrieken draaien en maakt de kapitalisten nog rijker. De CD&V wilt gewoon nog veel meer zieltjes in Vlaanderen, want in hun Vlaamse Bijbel staat ‘hoe meer zieltjes, hoe meer vreugd’. De socialisten zijn in alle bedjes tegelijk ziek, ook zij zijn voorstander van een groeieconomie, waardoor de ecologische ellende zal toenemen. PvdA is de slippendrager van de islam, anders dan in het Chinese moederland waar moslims terecht in strafkampen ondergebracht en gedesislamiseerd worden . De enige realistische partij is VB (vooral dan de extreem-rechtse zijde van die partij): gooi alle moslims buiten en het bevolkingsaantal daalt zienderogen waardoor de luchtkwaliteit eindelijk kan verbeteren, er meer open ruimte gecreëerd kan worden, kinderen en volwassenen zich veiliger zullen voelen en de desastreuze sociale en interculturele spanningen zullen verdwijnen. Dan kan Vlaanderen weer leefbaar worden. Maar blijkbaar is dat een doel dat slechts door 10% van de bevolking nagestreefd wordt. De rest veroorzaakt zijn eigen problemen.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    10 % !!!!! Van optimisme gesproken. Slechts één voorbeeldje van hetgeen uw bevolking echt waard is. Destijds waren de mensen van de VU de smerige zwarten. Nu is 40 % NVA en niet meer zwart. Verschil ? De N-VA verdeelt nu ook jobkes allerhande. Zwijg mij dus maar van de bevolking. En dan nog verschieten dat er zoveel aan de staat werken om te mogen zwijgen. De grondvoorwaarde om een degelijke loopbaan uit te bouwen.

 5. Marc Schoeters zegt:

  Mevrouw Ines wil de Sp.a terug tot leven wekken. Ieder diertje zijn pleziertje. Ik raad haar aan om onverwijld lid te worden van de Vereniging der Necrofielen “Niets is wat het lijkt” (hoofdzetel op de Maagdeneilanden). Dóén Ines!

  • Ines zegt:

   Hebt u een geloofwaardig alternatief voor mij? Ik vind dat ik te veel betaal voor alle basisvoorzieningen, hoger onderwijs voor de koters, autotaksen enz..Ben één en al oor.

   • Christel VdM zegt:

    Wij allemaal betalen veel te veel, vooral de alleenstaanden worden hier het zwaarst belast (fiscale druk van liefst 56 procent!). We krijgen wellicht politici die we verdienen, consumeren volop als makke schapen, spuwen gal op fora en op sociale media maar doen verder niks. Op politici moeten we niet rekenen, protesteren/betogen zal weinig uithalen, we kunnen enkel onze levensstijl in deze wegwerpmaatschappij veranderen, door milieubewuster om te gaan met onze materie. Minder kopen/consumeren, dan wel eerder bij de lokale winkelier/ markt -dus boycotten van grote ketens en van online bestellingen bij zalando en amazon, meer creatief zijn (zelf kleren maken, herstellen, recupereren van materiaal en voeding), spaarzame lampen gebruiken, minder lichten laten branden, energievretende apparaten vervangen, de auto laten staan door meer de fiets of openbaar vervoer te gebruiken, kerst-/wintermarkten links laten liggen.

    Jonathan Holslag, professor economie denkt er ook zo over en schreef een opiniestuk over consumptiepopulisme:
    ‘Toen de liberalen nog echt liberaal waren en de patriotten patriot, durfde men zeggen waar het op stond: “Als je je als worm gedraagt, moet je achteraf niet komen klagen dat je wordt vertrappeld.” Het zijn de woorden van Immanuel Kant. Als je je waardigheid en vrijheid wil behouden, met andere woorden, dan moet je ervoor vechten. Vandaag maken de zelfverklaarde liberalen en patriotten van hun land nog liever een economisch bordeel dan voor vrijheid en waardigheid te vechten, trekken ze met de broek op de enkels naar Peking of waar dan ook om de bevolking hier nog even in de bedwelmende roes van materialisme te houden – of toch minstens tot na de volgende verkiezingen.

    Dat de industrie in België blijft krimpen, winkels niet meer kunnen overleven, onze handelsbalans al jarenlang negatief is, kritische sectoren zoals energie een puinhoop zijn, daar hoeven we allemaal niet wakker van te liggen zolang Antwerpen maar zijn dosis containers binnenkrijgt en Luik zijn pakjes van Alibaba. Arm België. We krijgen natuurlijk slechts de politici die we verdienen. Willen we wel échte leiders? Staatsmannen die durven dromen van een betere toekomst, maar het ook hebben over de offers die daarvoor moeten worden gebracht, over de verantwoordelijkheid die elk van ons draagt.

    Zo gewoon zijn de mensen het geworden om hun ketens te dragen dat je ze niet meer in beweging kunt krijgen. Je hebt te doen met slaven, niet met mannen en vrouwen. Hoe kun je er nog maar aan denken de strijdlust aan te wakkeren? De keren dat er een beroep op ze wordt gedaan, richten ze hun vermoeide hoofden even op om zich dan terug te storten in versuftheid. Ze beseffen goed dat we de strijd verliezen, maar willen niet inzien dat ze er ook hun waardigheid mee verliezen. Ze zijn bezeten door materialisme en angst die hen dwingt tot stilstand. Vaak denk ik aan deze woorden van de liberale patriot Giuseppe Mazzini als ik kijk naar onze samenleving vandaag.

    En toch. Ik weiger te geloven dat deze samenleving zich laat vertrappelen. We hebben alles in huis om onze welvaart en waardigheid overeind te houden, om weerwerk te bieden tegen het soort van consumptiepopulisme dat ons ketent aan landen die van dictatuur een voordeel maken. Ik weiger te geloven dat mensen niet begrijpen dat we zullen verarmen als we onze lokale industrie vervangen door de bestelwagens van Alibaba, Amazon en bol.com. En als ze zich daar nog niet bewust van zijn, hebben we media om ze te informeren, leerkrachten om ze te emanciperen en hopelijk ouders die hun kinderen bewust maken.

    De komende maanden zullen we weer voor ongeveer twee miljard uitgeven aan pakjes. Tijdens deze eindejaarsperiode gaat het er niet alleen om dat we onze dierbaren pakjes geven, maar middels die pakjes ook bouwen aan hun economische toekomst, aan hun kansen zich weerbaar te blijven in een grillige wereld. Elke euro kan een bijdrage zijn aan een sterke lokale economie en dus ook een sterker land. En vooral de mensen met geld hebben een grote verantwoordelijkheid.

    We zouden drie dingen met elkaar kunnen afspreken. Eén: het mag af en toe wel wat minder zijn. Het gaat om de tijd die we met elkaar doorbrengen, om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Twee: laten we minstens de helft “Made in Europe” kopen en minstens een geschenk “Made in België”. Drie: laten we Amazon, Bol.com, Alibaba en anderen vermijden. Ook al betaal je soms wat meer in de winkel en is niet alles in België gemaakt, die winkelier betaalt minstens zijn belastingen hier en besteedt ongetwijfeld ook een groot deel van zijn inkomen hier.

    Niets is gemakkelijk. Maar je schiet niets op met een tsunami aan ingevoerde producten als er binnenkort geen werk meer is. Alle gevechten eisen offers en het is nog steeds een kleine prijs die we betalen: iets minder geïmporteerde wegwerpproducten opdat onze kinderen in de wereldeconomie later zelf niet als wegwerpmensen behandeld worden.’

 6. bertie zegt:

  Een ijzeren dame in het buitenland merkte ooit op voor haar koningin dat de socialisten heel goed waren, buitengewoon goed zelfs, in het uitdelen van andermans geld.
  Ten bewijze waarvan bij ons een zekere Freya VdB, een licht(ge)wicht dat ooit campagne voerde met haar fraaie benen, daarin wijdopen de kroon de spande.
  Met bijvoorbeeld groenestroomsubsidies te verzinnen die bedrijfsleiders à la blauwe Fernand Huts slapend rijk maken en waar een gemiddelde rode Seefhoekbewoner zich… pimpelpaars aan mag betalen, ha ja. Goed bezig!
  (Heerlijk toch, zulke dubbelzinnige ongerijmdheden omroeren tot ontroerende geestigheden.)

  Nu het geld op is, is het finaal over en uit voor, met, door en vooral zonder de socialisten. En dat is nu eens geen woordspelletje, maar (h)eerlijke realiteit.

  Omdat het een socialistisch waanidee was dat “De Staat” voor iedereen moest zorgen en iedereen moest verzorgen van de wieg tot het graf, moesten de staatsinkomsten natuurlijk navenant hoog zijn. Veel hoger dan wanneer “De Gemeenschap” dat zelf op zijn eigen zou organiseren, natuurlijk. En steeds maar hoger, want er moeten ongelooflijk veel “staatsambtenaren” pree krijgen, steeds meer en meer, om heel de werking van die alsmaar uitbreidende verzorgingsstaat te betalen. In tegenstelling tot de gemeenschap, lijken de werkingsmiddelen op het eerste gezicht onuitputtelijk. De Staat kan zijn inkomsten naar believen verhogen; de gemeenschap kan dat per definitie niet.
  In het verleden heb ik al volkomen terecht beweerd dat de socialistische heilstaat verwezenlijkt zal zijn bij een algemeen belastingpercentage van 100%. Daar moet je heus geen hogere wiskunde voor gestudeerd hebben.

  Luid kwakende gele hesjes (onder wie hoogstwaarschijnlijk talloze socialistenstemmers) protesteren nu vooral tegen hoge belastingdruk, onder andere op de dieselprijs. Tja.
  Bij ons vindt die zijn oorzaak in het beruchte cliquetsysteem, via een programmawet door het parlement gejaagd sinds 2003 tijdens de paarse regering Verhofstadt. Sprekend voorbeeld hoe je een kikker op het kookpunt brengt: slinks!

  (In het Engels is de bijnaam voor de Fransen “frogs”, en wanneer het brandt in Parijs, wordt het waterkanon ingezet in Brussel, ter verduidelijking.)

 7. Eric-B.L. zegt:

  Ieder volk krijgt de gepaste leiders, en gezien materialisme en goddeloosheid hoogtij vieren . . . heeft het ook geen zin om daarover nog te klagen. Eigen schuld. God de Vader laat niet met zich spotten. Hij bepaalde de platte aarde maar wij maakten het dol-bol en nog steeds kan het feest niet op?

Reacties zijn gesloten.