‘Ik hou van u / Je t’aime, tu sais’, en wie dat niet slikt is crapuul

‘Ik hou van u / Je t’aime, tu sais’ is een liedje dat Stijn Meuris en zijn band Monza uitbrachten naar aanleiding van 175 jaar België. Koning Albert was er zo zot van, dat hij het in zijn kersttoespraak aanhaalde als een gezang dat alle Belgen dichter bij elkaar brengt. Roddeltantes beweren dat hij daarbij meer aan Delphine en haar mama dacht dan aan Paola, maar daar doen we niet aan mee.  Sindsdien is het zowat het officieuze Belgische volkslied geworden, dat ook in 2013 galmde tijdens de troonsopvolging van Filip. Meuris, de man die het land verbindt en positieve emoties oproept, vooral tegen dat zure flamingantisme: de band tussen de koning en het volk wordt vandaag vooral met gitaar en micro bezegeld.

Voor vorst en vaderland

Onze artiesten hebben iets met het koningshuis, dat is bekend. Niet eens ideologisch, het moet vooral met hun marketinglogica te maken hebben, veronderstel ik, waardoor Will Tura zich altijd liever tot de Belgische vrede en de monarchie bekende dan tot de Vlaamse dissidentie, zeker als daar dan nog zo’n besmette partij als het VB aan vast hangt. Dezelfde logica wordt gedeeld door de Vlaamse hoogcultuur, waar rebel Jan Fabre zich wat graag het Ridderschap in de Leopoldsorde laat opspelden, en Anne-Theresa de Keersmaecker met een baronessentitel pronkt.

Vermoedelijk staat ook Meuris op de wachtlijst voor een vorstelijk lintje, al zal de kans nu iets kleiner geworden zijn, want Stijn heeft zich op een schoolvoorstelling compleet laten gaan en begon een leerling te schofferen die een GSM bij zich had (waarmee die voor alle duidelijkheid niet aan het bellen was). Het incident gebeurde op 14 november j.l. met vijfdejaars ASO en TSO van de Provinciale School in Diepenbeek. Meuris kwam op de tiener af, kieperde de GSM door de zaal, verloor totaal zijn zelfbeheersing en begon het voltallige publiek voor crapuul uit te schelden. Waarna de zaal zich tegen hem keerde, voorstelling afgelopen. Tja. Ik hou van u, je ‘t aime, tu sais. Hoe komt het dat zo’n performer niet in staat is om een jeugdig publiek te boeien met een lezing, en dan gefrustreerd compleet uit de bol gaat?

Omdat Meuris denkt dat BV-schap, status, de zegen van de koninklijke familie en een vast zitje in de Canvas-talkshow De Afspraak, volstaan om autoriteit bij een publiek af te dwingen. Een misrekening, want zo werkt dat natuurlijk niet, en al zeker niet bij jongeren van een jaar of zestien. Een publiek boeien is een kunst. Ik heb er dit jaar zo’n 30 lezingen over mei ’68 op zitten. De reacties waren doorgaans enthousiast, een paar keer ging het moeilijker en net dan is het natuurlijk kwestie om de temperatuur te meten en het ijs te breken, zonder flauwe trucjes want ik ben geen stand-up-comedian. Allemaal klein bier echter, vergeleken met de tijd toen ik opera-initiatie gaf in middelbare scholen, soms technische afdelingen: dan leer je echt hoe je een publiek moet meekrijgen, met het ding zelf en niet met de karwats want dat heeft een omgekeerd effect.

Zanger-regent

De context dan. Stijn Meuris mocht van de Provincie Limburg een scholentournee geven met ‘Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog’. Een deal onder vrienden waar vermoedelijk wel wat politieke netwerking tussen het bronsgroen eikenhout bij te pas kwam. Ik heb die voorstelling niet gezien, maar vermoedelijk zat het daar al fout: Man-bijt-hond-achtige small talk over de aaibare Limburgers tegen de boze moffen, terwijl het echte verhaal zich natuurlijk afspeelde honderd kilometer westwaarts, waar ze met honderd duizenden verzopen in het slijk van de IJzer, de Marne en de Somme en,- vermoedelijk ook niet opgenomen in het verhaal van Meuris,- hoe Albert I de verzuchtingen van het Vlaamse kanonnenvlees negeerde omtrent taaltoestanden aan het front en burgerrechten voor de Vlamingen in België. Historica barones Sophie De Schaepdrijver heeft die verhalen naar fabeltjesland verwezen, en Stijn Meuris zal ze niet terughalen: we zijn allemaal Belgen, nietwaar, leve de historische correctie. Et pour les Flamands la même chose. Snapt dat godverdomse crapuul dat niet?!

Uiteraard heeft de dictatoriale oprisping van Meuris tot grapjes aanleiding gegeven: het leek wel het gebulder van een Franstalige officier aan de IJzerlinies; of moesten we veeleer denken aan de manier hoe sommige Belgische rockgroepen van het genre Front 242 (!) ooit hun publiek terroriseerden, met brandblussers bewerkten, enz (zie de magistrale clip van De Ideale Wereld).  Is het regentaatsdiploma dat Meuris in 1986 te Hasselt behaalde, het bewijs dat we nog werk hebben aan het opleiden van leerkrachten? Ging Meuris in de showbizz omdat hij een klas met tieners gewoon niet aankon?

Laten we maar vaststellen dat Stijn gewoon niet deugt als verteller. En dat ik best wel begrijp dat de jeugd zich niet meer laat paaien met flauwe verhaaltjes waar een politiek-correcte ondertoon aan vast zit.  En dat met een GSM gaan smijten en het publiek uitkafferen, kan tellen als het over oorlog en conflictbeheersing gaat.

Het is overigens niet de eerste keer dat Stijn Meuris het gepeupel tot de orde roept. Drie jaar geleden kreeg hij het in Maaseik al aan de stok met leerlingen die niet warm genoeg liepen voor zijn vertoning. In 2014 schold hij eens een vrouw op de trein uit die een huilende baby bij zich had. De Publikumsbeschimpfung die zich nu afspeelde, is overigens symptomatisch voor de nervositeit van het cultureel establishment dat zijn voeling gaandeweg verliest met de Vlaamse onderbuik. Ja, zult u zeggen, jongeren moeten zich leren gedragen en niet met hun GSM spelen als iemand op het podium staat. Waarop ik zeg: als een performer met zoveel dienstjaren niet kan begeesteren en alleen verveling opwekt, is er wat mis met vorm en inhoud. Of met de persoon in kwestie zelf. Waarbij ik dan genereus een bloemetje toewerp naar die leerkracht geschiedenis die wél kan boeien en het pedagogisch talent heeft om zijn verhaal te brengen.

Conclusie: alles waar Stijn Meuris voor staat, is tot op de draad versleten. Het Vlaamse showbizz-podium, de BV-cultuur, het liedjesuniversum, de patriottistische praatjes, het intellectueel suprematisme dat vooral door de linkerzijde nog steeds wordt gecultiveerd, en last but not least, de Limburgse connectie die ooit samen met Steve Stevaert in het Albertkanaal is gesukkeld.

Dit laatste is erover, hoor ik u denken. OK, dan stop ik. Men moet weten wanneer het genoeg is, en het besluit van Stijn Meuris om de rest van zijn scholentoernee te annuleren, is waarschijnlijk een van de beste ideeën die hem ooit zijn overkomen.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is  een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

33 reacties op ‘Ik hou van u / Je t’aime, tu sais’, en wie dat niet slikt is crapuul

 1. Eric De Bie zegt:

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

 2. Eric zegt:

  Sanctorum gaat hier weer totaal uit de bocht. Het is niet omdat Meuris politiek een verachtelijke pro-Belgicistische stelling inneemt dat hij ongelijk heeft wanneer hij een gsm van een onverschillige, uitdagende leerling door de ruimte keilt. Blijkbaar heeft Sanctorum geen enkele binding met het huidige onderwijsgedoe, waarin overigens voor onderwijs geen enkele plaats meer is (want het gaat uitsluitend nog over opvoeding en het verhinderen van crimineel gedrag in de klas). Misschien kan men J.S. eens voor een klas van hedendaagse pubers zetten, eens kijken of hij erin zal slagen ‘te boeien’. Lesgeven voor minderjarigen is wel even wat anders dan een spreekbeurtje over mei ’68 voor een volwassen en vrijwillig gearriveerd publiek te geven, meneer Sanctorum. Ik kan u als ex-leraar verzekeren: Meuris had groot gelijk. Wie in de fout is gegaan was de schooldirecteur die het nagelaten heeft het bezit van smartphones en ander puberaal speelgoed in zijn school te verbieden.

  • willy zegt:

   Sanctorium gaat regelmatig uit de bocht en dwaalt regelmatig af van de essentie van de onderwerpen . Ik vind dat deze commentaar nog te zachtaardig is voor opiniemakers die dikwijls van hun groot gelijk uit gaan

 3. Marc Schoeters zegt:

  Stijn Meuris behoort niet meteen tot mijn favoriete artiesten. En zijn politiek correcte salonfähigkeit is ook niet my cup of tea. Maar het past niet om – zoals Johan Sanctorum hier doet – naar aanleiding van het smartphone-incident van 14 november karaktermoord op de man te plegen. Dat is zoals hierboven reeds opgemerkt inderdaad totaal naast de kwestie. Wat is dan de kwestie? Het hufterige, schofterige en zelfs criminele gedrag van hedendaagse leerlingen – die geen greintje respect meer kunnen opbrengen voor mensen die hen verder willen laten kijken dan de rubberen muurtegeltjes en flikkerende schermpjes van hun eigen verwende safe space. De reactie van Stijn Meuris kwam niet uit het luchtledige – zoals Johan Sanctorum in zijn verblinde haat tegen de belgicist laat uitschijnen. Die leerling in Diepenbeek was wel degelijk aan het tokkelen op zijn smartphone – en werd al een keer verzocht om daarmee op te houden. Door Stijn Meuris zelf – en niet door de aanwezige leerkrachten van de leerling. Want die doen het in hun broek tegenover hun leerlingen – die elk moment het fascistoïde groepsgedrag van een wolvenroedel kunnen vertonen. Eén impopulaire vraag of tuchtmaatregel van een leerkracht en deze haalt zich voor de rest van het schooljaar de pesterijen van de jeugdige schatjes op de hals. En natuurlijk de woedende reacties van hun al even scrupuleloze ouders: “Mijn kind, schoon kind!” Dus besluit de leerkracht laffelijk te zwijgen in plaats van een beetje orde proberen te handhaven. De hysterische reacties achteraf van sommige leerlingen – die “geschokt” in tranen waren uitgebarsten – spreekt ook boekdelen. We zijn een generatie watjes, doetjes en sneeuwvlokjes aan het kweken die totaal niet opgewassen zijn tegen de werelwijde ellende en conflicten die hen deze eeuw nog te wachten staan. De Eerste Wereldoorlog zal daarmee vergeleken klein bier schijnen. De kwestie draait dus niet om Stijn Meuris maar om de malaise van het onderwijs. Steeds minder mensen voelen zich geroepen om als leerkracht voor een klas te staan met op smartphones tokkelende nulliteitjes die hem of haar in groep het bloed vanonder de nagels pesten. Uit de lucht gegrepen? Overdreven? De cijfers spreken voor zich. Nu reeds is er in bijna alle centrumsteden een nijpend tekort aan leerkrachten. De komende jaren gaat dat tekort tot de duizenden oplopen. Rara – hoe zou dat toch komen? Even stage lopen in zo’n school – en je bent voor de rest van je leven verlost van je “roeping” om les te geven. Persoonlijk had ik de smartphone van die tokkelende leerling in Diepenbeek niet door het zaaltje gekeild. Ik had het vermaledijde ding rustig afgenomen en het dan even rustig door de muil van dat ventje geduwd. Met de complimenten van de miljoenen smartphone-lozen die honderd jaar geleden gesneuveld zijn. Een smartphone op de grond gooien is pampergedrag. Soms moet je harde feiten er ook onzacht inrammen.

  • Greta zegt:

   Hoog tijd leerkrachten vervangen worden door robots, die op termijn beter zullen kunnen werken op het niveau van elk kind apart volgens de noden en aanpak het nodig heeft.

   Geen enkele leerkracht hoe goed ook, zal in staat zijn dit te kunnen, zeker niet met de steeds hogere eisen ouders en verscheidenheid kinderen .Niet enkel culturele verscheidenheid maar ook op vlak beperkingen die speciale zorgen vereisen.

   Een leerkracht is geen GOD , waarvan men kan verwachten ,zowel zeer snel veranderende materie te blijven opvolgen, bestuderen , psycholoog, ziekenzorger, analist, advokaat, voedingsdeskundige enz kan zijn.

   De mensen hier beginnen wel veel teveel noten op hun zang te krijgen.

   Er zijn niet te weinig leerkrachten, maar middelen om van één centraal punt een gespecialiseerde persoon (later zelfs robot ) in een bepaald domein, verschillende scholen, leerlingen te bereiken, mee te begeleiden.
   Zelfs geen verplaatsingen meer nodig – ook geen vervoersvervuiling.
   Scholen kunnen net als kerken dan nieuwe bestemmingsmogelijkheden krijgen.

   Mag een kind a.u.b. nog even een kind kunnen zijn.in de mate van het mogelijke..
   de druk reeds hoog genoeg… prestatiedrang à la Amerikaanse wijze.
   Elke week weer zien we de bewijzen..
   Familiedrama’s , zelfmoorden, moord en vechtpartijen .

   Wapenstilstandsdag is voorbij…dus STOP STOP STOP ermee met die angstaanjagerij.

   NOOIT vergeten…valsaards waar heeft het ons gebracht….echte aanslagen, nog meer burn-outs, gezinsdrama’s, zelfmoorden.

   4 jaar lang reeds bestoken ze iedereen constant met allerhande oorlogsprogramma’s , lezingen, boeken, evenementen , exposities e.a. Niet alleen ’14- ’18 maar tegelijkjertijd ook nog eens ’40-’45… om nog niet te spreken over de constante echte oorlogen.

   Kots kots kots beu zijn we het…die leerling had groot gelijk..en wie zegt dat hij niet even iets wilde checken.

   Nog eens een apart oorlogsmuseum waar geld ingepompt moet worden!!!
   Antwerpen heeft musea genoeg , waar tijdelijke tentoonstellingen kunnen geïntegreerd worden. MAS & RED STAR LINE o.a.

   Dit geld kan betere doelen dienen.

   • Greta zegt:

    Trouwens de oudjes vergeten hun eigen tijd en toen was er nog geen sprake van de huidige technologiën.

    Ik zal nooit een eerste les Nederlands vergeten als puber jaren ’60 – ’70
    De boekentassen vlogen door de lucht..leerlingen praatten met elkaar, gooiden papierproppen🤤🤤🤤
    Heel die tijd riep die leraar de namen…A BC zoveel bladzijden straf…zonder enig resultaat. Dacht in een gekkenhuis belandt te zijn en wilde er weer onmiddellijk weg…gelukkig de tweede les, met andere leerkracht een totale metamorfose….doodstil werd het en niet dat die streng noch onaangenaam was. Oef herademing.
    Als een leerkracht niet een zeker gezag kan uitstralen op een positieve manier is hij een vogel voor de kat.

    Lijfstraffen absoluut niet nodig.

   • Greta zegt:

    Oeps…😋 ik beland zonder t uiteraard voor de dt fanaten

   • Christel VdM zegt:

    Robots…tja, neem in ieder geval zo eentje om jou correct Nederlands te leren schrijven. Natuurlijk hebben leerkrachten het zwaar. Ik verneem dat van vrienden die in het onderwijs werken. Niet alleen door de hoge werkdruk, maar ook door de waanzin van de bureaucratie en door de managers (en ministers) die totaal geen voeling hebben met het onderwijs. En op de koop toe het stijgend aantal anderstaligen dat het Nederlands niet (voldoende) onder de knie heeft en het niveau van het onderwijs naar de afgrond katapulteert. En nog maar te zwijgen van de smartphonegeneratie, die thuis onvoldoende aandacht krijgt omdat mama en papa gescheiden leven en te druk hebben met hun eigen bekommernissen. Ik krijg op mijn werk te maken met het onvoorstelbaar stijgend aantal voorschriften voor methylfenidaat (beter bekend als Rilatine) en D-amfetamines voor jongeren met ‘concentratieproblemen’. Waar gaat het naartoe met deze wereld?

   • Greta zegt:

    De administratieve druk niet enkel bij leerkrachten, maar in praktisch alle domeinen.
    Laat ik die druk vooral bij huisartsen en andere zorgberoepen toch net iets erger vinden. Scholen hebben nog steeds een sekretariaat van waaruit centralisatie mogelijk is.
    Het probleem “medicatie” zit in de noemer “ziekenzorg” die ik vermeld heb.
    Feit is dat alle kinderen samen zetten en op eenzelfde wijze trachten te benaderen faalt.
    Problematieken verhogen. Geen enkel kind is hetzelfde noch gebaat zelfde aanpak.
    Net weer een geval gehoord waar kind plots slechtere resultaten begint te halen onder stressdruk en cijfers en letters verkeerd, omgedraaid begint te zien onder druk gekleurde symbolen of cijfers nog steeds vanuit die westerse en eigen vergelijkingsdrang.
    Dat smartphonekinderen minder aandacht krijgen dan vorige generaties ook een fabeltje om U tegen te zeggen.
    Daar hadden de mensen tijd noch middelen voor.
    De kloof volwassenen- kinderen immens groter dan nu.
    In al de jaren ik reeds observeer, vergelijkingen maak kan je van heel veel bemerkingen vaststellen , hetzelfde gebeurde zonder smartphone in de hand, het enkel minder opvallend /storend gebeurde.
    Met het filmpje van paus Franciscus het best te illustreren.

    Hij heeft geen smartphone in de hand maar er is geen verschil mocht het wel zo zijn.😊

   • Bob Dezeure zegt:

    @Greta
    Wat die oorlog gerelateerde schoolse activiteiten betreft, is dat ook niet een beetje de invloed van de Dossinkazerne van Mechelen, met hun workshops, lezingen, e.d..? De een zijn dood is de ander zijn brood. Vandaag moet ge zelfs niet dood zijn opdat ze goed aan u verdienen (dokters, apothekers, psychotherapeuten, enz). Toen men indertijd aan het betogen was voor meer democratisering n.a.v. de verhoging van de inschrijvingsgelden (de wet van de straat tegen de Wetstraat) dacht men er niet aan wat men later moest aanvangen met zulk leger van academisch geschoolden, waaronder veel menswetenschappers zoals pedagogen. Men dacht er misschien wel aan op kleine schaal (bv. wetenschapswinkels), maar hoe dat op grote schaal zou uitdraaien? Ook gevolgen voor het klimaat (door economische groei meer auto’s op de baan). Kinderen uit een arbeidersmilieu kunnen vandaag nog altijd wel een bijkomend steuntje in de rug gebruiken, denk ik. Wanneer vroeger een leerkracht in de klas (of iemand anders van de school zoals een onderdirecteur) bij zulke kinderen een talent opmerkte, dan kregen ze extra stimuli voor buitenschoolse activiteiten zoals toneel en voordracht of ze kregen een beloning. Vandaag is dat niet meer het geval want men wil niks meer weten van straffen en belonen. Wat doen deze leerlingen daarnaast nog in hun vrije tijd buiten de computerspelletjes?

   • Bob Dezeure zegt:

    @Christel VdM
    Nog te verkrijgen bij de apotheek?
    Pervitin : drug gebruikt door Duitse soldaten (en vechtpiloten) tijdens W.O.II. Op knack.be staat er een artikel over (in totaal 200 miljoen pillen, op het einde van de oorlog werkte men aan een nieuwe drug die nog in de testfase was). Otto Ranke introduceerde Pervitin nog voor de oorlog begon. Hij moet dan ook bij de Duitse Wehrmacht gegaan zijn. Na de oorlog door de Amerikaanse militaire regering te zijn vrijgelaten, was hij tot aan zijn dood professor en directeur van het Physiologische Institut aan de universiteit van Erlangen. Zijn onderzoeksveld was zintuiglijke en nutritionele fysiologie en fysiologie van het metabolisme. Hij stierf in 1959 onverwacht aan een arteriële trombose in zijn slaap (60 jaar).

  • Bob Dezeure zegt:

   Ik ben het ermee eens dat de aanwezige leerkrachten de leerling moesten terecht gewezen hebben. Waarom begeleidden ze anders die leerlingen?

   • Greta zegt:

    Nooit een lezing noch workshop gevolgd in Dossin. Wel één keer bezocht en gruwelijk genoeg om niet terug te gaan.
    Musea met slechts één thema OORLOG weinig kans om veel bezoekers te trekken. Dossin trouwens redenen genoeg Antwerpen niet ook nog eens geld moet weggooien aan een oorlogsmuseum. Zij hebben de landverhuizers reeds met Red Star Line.

   • Greta zegt:

    Correctie …voor een klein land als België toch… Nederland heeft Anne Frank huis waar je nog steeds niet binnengeraakt wegens stratenlange files en Westerbork…
    Met niets te overtreffen noch vervangen Auschwitz.
    De Westhoek is reeds één groot oorlogsmuseum. De dikke nekken van Antwerpen geen recht om apart museum te maken om voor de hand liggende redenen te vinden in Dossin

  • Bob Dezeure zegt:

   @Greta
   Nog interessant was dat bezoek van Martin McGuiness (Noord-Ierse vicepremier, vroeger lid van de IRA) aan het Irish Peace Park, die met onze eerste minister-president een grote krans ging neerleggen aan de Vredestoren te Mesen (nabij Ieper), zo’n goeie twee jaar geleden. De Ieren uit Noord- en Zuid-Ierland hebben er nog tijdens W.O. I zij aan zij gestreden. Door onenigheid in zijn regering begin vorig jaar trad hij af. Het ging blijkbaar niet zo goed met zijn gezondheid en de gewezen onderhandelaar voor Sinn Féin (politieke vleugel van de IRA), die een belangrijk vredesakkoord voor Noord-Ierland uit de brand sleepte, kwam enkele maanden later te overlijden. De hongerstaking van Bobby Sands en andere IRA-gevangenen hebben een Vlaamse geschiedenisstudent nog op het idee gebracht van een spontane hongerstaking met de bedoeling om medestudenten te sensibiliseren voor een nationale betoging tegen besparingsmaatregelen, die er toen waren aan de uniefs. De hongerstaking heeft hij 8 dagen volgehouden. De IRA-gevangenen wilden behandeld worden als politieke gevangenen. Uit protest omdat hun eisen niet werden ingewilligd, zijn ze enorm te keer gegaan in de gevangeniscellen waar ze verbleven (de beruchte H-blocks). Er was ook een vrouwengevangenis waar de vrouwelijke politieke gevangenen werden opgesloten. Het ging zo ver dat ze weigerden hun nachtemmers te laten ledigen en ze hun uitwerpselen op de muren van hun cel uitsmeerden (dirty protest). Bobby Sands heeft het 66 dagen volgehouden en is dan gestorven. Wanneer de hongerstaking werd beëindigd waren er 10 man dood. Als reactie daarop werden een aantal dingen veranderd in de gevangenis en moesten IRA-gevangenen geen gevangeniskleren meer dragen. De slogan van Sinn Féin was “Tiocfaidh ár lá!”, wat betekent : onze dag zal komen. Leuke titel voor een videoclip van de educatieve dienst van het Flanders Fields Museum?
   http://www.inflandersfields.be/nl/vlogs

 4. Eric-B.L. zegt:

  Wanneer de jeugd verloren is is er geen toekomst meer.
  Stijn Meuris leverde zich over aan de vrijmetselaars van het koninklijk hof. Het lijkt me dan ook logisch dat er nog slechts totale afgang mogelijk is. Eerst de jeugd hartsgrondig misleiden onder het goedkeurend oog van onwettig benoemde kardinaal Danneels en vervolgens die verwaand geworden jeugd in haat vernietigen. Er wordt sedert 1960 meer en meer sarcastisch-hatelijk gefeest in de hel. Maar niet lang meer. Het moment van omkeer nadert. Eerst komt nog de grote wereld-dictator er aan want de onwettig verkozen Bergoglio bereidt hem sarcastisch de weg, zoals iedereen kan bemerken in dit afschuwelijkste aller filmpjes :

  Wie laat zich hierdoor nog misleiden ?

  ?

  Papa Francesco recita insieme ai poveri il Padre Nostro

  De ultieme en totaal gwetenloze schande.

  • Bob Dezeure zegt:

   YouTube-video geplaatst eind 2016. De nieuwe vertaling van het Note Père was nog niet in voege : “Ne nous soumets pas à la tentation” i.p.v.”Ne nous laisse pas entrer en tentation”. Fransen op bezoek? Eigen aan ‘Papa Francesco’, die ontmoetingen met armen en daklozen in Italië. Iets dat niet iedereen gegeven is. Hier doet iemand (Latino?) op het onverwachts hem een Peruaanse muts aan, waarna hij ze cadeau krijgt. Ieder opgesteld langs een zeer lange gedekte tafel krijgt er een handdruk van de paus onder applaus gedurende het onophoudelijk klikken van de fotocamera’s.

   • Eric-B.L. zegt:

    Het moderne OnzeVader is nog steeds niet in voege, Bergoglio is geen wettige paus, zijn schrijvelarijen hebben geen kerkelijke en geestelijke waarde, en het hele optreden is een media-stunt waarin niets toevallig gebeurt. Handjes geven … komaan, een paus onwaardig, personencultus! Misleiding!
    Het moderne OnzeVader, een vrijmetselaars-product, is wel zeer geschikt om God de Vader te beledigen. “leid ons niet in beproeving” is zoveel als zeggen dat men met God niet akkoord gaat vermits God ons altijd zal beproeven op velerlei manieren. Ook ouders zouden hun kinderen voortdurend op liefdevolle wijze zacht en onderrichtend moeten beproeven, heden worden zij in volle tegenspraak met de Goddelijke Leer over het paard getild! De vrijmetselaars-paus heeft de zonden afgeschaft!

   • Greta zegt:

    dat is een dubbelganger verkleed als paus, helemaal niet gelijkend op de paus…

   • Eric-B.L. zegt:

    Inderdaad, de ware paus is Benedictus XVI, en lijkt niet op hem.

 5. Christel VdM zegt:

  Ik ben geen leerkracht, maar een ‘verbindend’ lied ‘ik hou van u’ zingen, over de grote oorlog komen vertellen en tegelijkertijd een niet mis te verstane eindejaarswens in Humo posten : “De toekomstige lone shooter die Donald Trump te grazen zal nemen (ik schat tijdens het triomfantelijk afdalen van een vliegtuigtrap): een vaste hand. Met een beetje geluk komt-ie vrij wegens ‘begrijpelijke redenen”. Een grotere contradictie is er niet.

  • Johan Verleye zegt:

   Die zit!

  • Eric zegt:

   Ha, ja. Maar Trump met stront overladen doet in West-Europa zowat de voltallige pers zonder ophouden; Het is gewoon trendy en Meuris, als oude rocker die om commerciële redenen een jong publiek aan wilt boren (hij leeft in de waan dat jongeren tegenwoordig nog Humo lezen) springt dan graag op dIe trein. Dat valt hem kwalijk te nemen. net zoals zijn carrière-Belgicisme hem kwalijk valt te nemen.
   Overigens hoe komt het dat aanzetten tot geweld tegen de president van de VS niet tot een nationaal schandaal leidt en het afpakken en wegsmijten van een smartphonetje wel? Hoe komt het dat er zoveel over de Brexit wordt gezeverd maar dat de oorzaken van die Brexit, nl. de EU-migratiemaffia en het in onze nationale pers onbesproken grooming gangschandaal, nooit worden aangeraakt? Eén oorzaak: de LEUGENPERS die niet alleen fake news verspreidt maar in alle talen over de belangrijke feiten en ontwikkelingen zwijgt.

   • Christel VdM zegt:

    Natuurlijk, het is de schuld van de media, dat Stijn Meuris een kort lontje heeft. Een onuitstaanbaar, arrogant ventje dat tegen een moeder met een huilende baby schreeuwt maar zelf al meer dan een kwart eeuw met zijn luide decibels het jeugdig publiek voor de rest van hun leven tinnitus bezorgt. Ik heb dit zelf mogen meemaken, toen een vriendin me meesleurde naar het podium toen Stijntje met Noordkaap optrad. Mijn oren tuiten nog, als ik eraan denk en ik ben ook nog doof!

   • Eric zegt:

    Ik heb niet gezegd, mevr. Christel, dat het de schuld van de media is dat Stijn Meuris die smartphone heeft weggegooid. U moet beter leren lezen en uw op niks gebaseerde emoties onder controle houden. Ik heb u gevraagd waarom de pers, die zich onder andere op deze wijze als leugenpers onthult, een open podium geeft aan mensen die oproepen om de president van de VS te vermoorden (die info komt van u, waarvoor dank) terwijl ze van een weggegooid smartphonetje een gigantisch schandaal maken. Waarom? Omdat de pers erop uit is de mensen dom en onwetend te houden over de steeds meer in de straten van de kleine en grote steden zichtbare islamisering. U gaat natuurlijk ook niet in op de Brexit en de oorzaken ervan, welke ik aanhaalde. Even inademen, kop in het zand en hopen dat we hem er binnen twintig jaar weer kunnen uittrekken en dan mogen zien wat een waar lustoord, wat een heerlijk paradijs West-Europa geworden is, nietwaar? Kop in kas, het zal wel overwaaien…. Maar het zal niet overwaaien, mevr. Christel, het zal almaar erger worden.

   • Christel VdM zegt:

    Nee, meneer Eric, dat had u niet gezegd, dat was m’n sarcastisch bedoelde opmerking. Het feit is wel dat Stijn Meuris een kort lontje heeft, er waren al meer incidenten met hem.En de blogtekst ging dan ook over hem. Ik had wel begrepen waar naar toe u wou leiden, alleen had ik geen zin in gezeik over de islam(isering). Uw blinde haat tegenover moslims, is dat ook niet gebaseerd op emoties? Ik ga verder lezen en me terug laten voeren naar het 17de eeuwse Venetië. Goedenavond.

   • Eric zegt:

    Dat u blijkbaar ‘blinde haat tegen moslims’ niet kunt onderscheiden van haat tegen de islam spreekt niet in uw voordeel. U weet natuurlijk dat ik gelijk heb, maar blijkbaar moet u eerst de islam zelf aan den lijve ondervinden voordat u uit uw doffe berusting zal verrijzen. En ja, droomt u maar lekker verder over een Venetië dat al lang niet meer bestaat.

   • Christel VdM zegt:

    @Eric, ik ben me heus wel bewust van de veranderingen in onze wereld, die zie en voel ik ook in de straten en op het werk. U hebt hier al zo vaak erover gehad. In de mainstreammedia idem, ook al is dat vanuit hun politiek-correcte perspectief. Ik ben dat gewoon zo beu gelezen, de islam hier, de islam daar, de eeuwige onverdoofde slachtings-, hoofddoek- en boerkadebatten, het beheerst en verzuurt al onze dagelijkse leven. Begrijpt u dan waarom ik me daarvan afkeer en liever verfijnde Europese lectuur lees, een opgestoken vinger zette tegen de lokale, polariserende verkiezingen door bewust een reis naar Italië te boeken en mijn laatste dag als veertiger doorbracht in mijn favoriete stad? Noem het maar escapisme of struisvogelgedrag, mij niet gelaten. Ik weiger gewoon mee te doen aan het doemdenkerij zoals u en de andere Eric.

   • Eric zegt:

    Ik begrijp u volledig, ik heb ook soms zin om aan een zeker bewustzijn te ontsnappen, en vaak doe ik dat ook. Maar ik zal nooit anderen verwijten dat ze zich voortdurend willen confronteren met de onmiskenbare werkelijkheid, namelijk dat onze beschaving tot ondergang gedoemd is (zie wat heden in het Frankrijk van een escapistische president gebeurt, zie het verraderlijke VN-migratieverdrag van Marrakesh). Als u zich ergert aan mijn bijdragen kan u dus beter niet reageren, want gegarandeerd krijgt u een tegenreactie. Ik schrijf hier wat op mijn lever ligt en zo u mijn comments beu bent: u hoeft ze écht niet te lezen.

   • Christel zegt:

    Wat dat migratieverdrag betreft hier een opiniestuk van Vuye en Wouters. N-VA wist dat al twee jaar en deed er niks aan. Pas na protest van Oostenrijk pruttelde Francken wat ertegen. En BDW gaat scheep met de sossen. Wat zijn onze politici geweldig en betrouwbaar! *not*
    https://www.knack.be/nieuws/belgie/migratieverdrag-marrakesh-alleen-een-collectief-mea-culpa-van-de-regering-michel-is-hier-op-zijn-plaats/article-opinion-1395049.html

 6. José-Anne zegt:

  Zelf heb ik les gegeven in een hoge school op verzoek van een directeur in afwachting dat men een geschikt kandidaat zou vinden. Na twee jaar heb ik er voor bedankt. Ik ben verbijsterd dat er nog normale mensen voor een klas willen staan. Het publiek dat tegenwoordig voor een diploma komt bestaat grotendeels uit ontspoorden. Tot groot verdriet van de “goede” leerlingen en de “echte leraars”. Nee, Als SM al uit de bocht ging was het omdat hij niet eerder de zaal verlaten had. En neen, ik heb helemaal niets met SM zelf, zijn muziek of anderszins.

  • Eric zegt:

   Ik ben blij af en toe het commentaar van een ervaringsdeskundige te mogen lezen. Het lege gekwebbel van allerlei stuurmannen – en vrouwen aan (lager?) wal loopt hier vaak de spuigaten uit.

 7. Bob Dezeure zegt:

  Een ‘doorslaggevend’ argument? Al gehoord van de truc met de stropop, een argument ad hominem, tu quoque, petitio principii? Uitleggen en … peten tekenen!

Reacties zijn gesloten.