Het vaste kransje van De Afspraak

kippen_afspraak

In de cultuurstrijd die zich al een paar decennia afspeelt tussen de believers in een Europese leidcultuur en de aanhangers van het multiculturalisme, komt het principe van de vrijemeningsuiting steeds weer om het hoekje kijken. Ja, we zijn, van links tot rechts, als nazaten van de Verlichting voor een open debat. De vrijheid van spreken en schrijven staat tot nader order in onze grondwet ingeschreven.

Maar in dit polyfone koor blijken sommigen voorzien van een megafoon, de meesten doen het op gewoon volume, fluisteren of zwijgen, en sommigen lopen zelfs met een muilkorf rond. Wie over die selectie beslist is niet de politieke wereld, en nog minder de wetgevende of rechterlijke macht, maar de zogenaamde vierde macht: de media. Wie zijn ze, waarom doen ze het?

Goed en kwaad

Tinneke Beeckman: ‘Uniefs worden haarden van conformisme en intellectuele gemakzucht’

Donderdagavond, 8 november, mochten we in het Canvasprogramma De Afspraak filosofe Tinneke Beeckman een uiteenzetting horen geven over hoe de politiek-correcte dictatuur steeds meer oprukt, ook aan de universiteiten die toch het vrije debat zeer genegen zouden moeten zijn. In haar DS-column van 8 november had ze betoogd dat vooral academici uit de humane wetenschappen hun studenten in een soort cocon onderrichten. De teneur is dat binnen deze beschutte omgeving niemand mag ‘gekwetst’ of ‘beledigd’ worden, een pamperlogica die eindigt in een regelrechte censuursituatie. Met de slachtoffercultus als rode draad. De universiteiten worden, ook bij ons, steeds meer oorden van een zelfbevestigend, in hoofdzaak links gedachtegoed dat andere meningen het liefst uitsluit.  Tot zover Voltaire en de Verlichtingsgeest.

In mijn boek ‘De Langste Mars’ analyseer ik dit fenomeen van intellectuele incest vanuit de Mei ’68-beweging en haar erfenis. Het feit dat, volgens de recepten van Antonio Gramsci, links de bovenbouw bezet omdat de massa toch geen oren heeft naar het revolutionaire marsorder, creëert een zwart-wit-logica van de goeden versus de slechten. De eersten zijn met minder, daarom is het een elite, letterlijk een groep van uitverkorenen. Het volk is in se noch goed noch slecht, maar het neigt wel naar het kwaad en is gevoelig voor Satanische invloeden, het geduchte populisme bijvoorbeeld. Dus moet het volk permanent opgevoed en “geherevangeliseerd’ worden. Via cultuur, media en onderwijs. Het woord evangelie betekent letterlijk ‘goede boodschap’, het begrip linkse kerk is méér dan een metafoor: notoire bezielers van de ’68 beweging zoals Rudi Dutschke waren zwaargelovige Christenen, onze eigen Paul Goossens studeerde zelfs voor priester alvorens hij zich tot het boekje van Mao bekende.

Nomenklatura

Kristien Hemmerechts, all round-experte van literatuur tot duivenpoep

Weinig waarschijnlijk dat mevrouw Beeckman mijn boek gelezen heeft of zelfs maar de titel kent: ze verkeert zelf in kringen waar je alleen hoort te zeggen en te schrijven wat niemand ongemakkelijk maakt, verontrust of bruuskeert. En ironisch genoeg is dat VRT-programma Ter Zake zelf een cenakel van de politieke correctheid, waar je zomaar niet in komt zonder geloofsbrieven en het juiste profiel. De ironie is tevens dat Tinneke Beeckman haar stelling kwijt kon in De Standaard, een krant die bulkt van de pococensuur, met opiniechef Anni Van Landeghem, bijgenaamd rooie Anni, als waakhond die alle ingestuurde stukken besnuffelt. Moet Tinneke zich zorgen maken omdat zij net wel binnen de club van intellectuele oligarchen valt? En waarom knipperde Bart Schols zelfs niet met de ogen toen ze dat mechanisme van de politiek-correcte zelfcensuur uitlegde?

Het webmagazine Apache heeft eens uitgeteld wie hoe dikwijls in die talkshow De Afspraak mag komen. Het blijkt om een select clubje ‘opiniemakers’ te gaan die steeds weer hun zeg mogen doen over vanalles en nog wat. De lijst wordt aangevoerd door Rik Torfs, dan volgen vijf lui uit de journalistieke wereld die toch sowieso al hun kanalen hebben (Liesbeth Van Impe, Rik Van Cauwelaert, Mia Doornaert, Wouter Verschelden, Dirk Draulans), en verderop vinden we de vaste klanten als Noël Slangen, Ignaas Devisch, Bert Bultinck en de onvermijdelijke Kristien Hemmerechts.

Om de haverklap zitten ze daar, als opgeroepen orakels bij een treinramp, een gouverneursbenoeming, een missverkiezing, of als het over duivenpoep gaat(met Hemmerechts  als geaccrediteerd experte). Is de mening van deze mensen intrinsiek belangrijk? Neen, natuurlijk niet. Ze behoren gewoon tot de nomenklatura, de fichebak van mensen met een voorspelbare, nette mening, waarmee Bart Schols zijn dagelijks kabbelend keuveluurtje vol maakt. Geeuw.

Maar terwijl ze het uurtje vol leuteren, worden andere, minder conveniente meningen van de tafel geweerd. Op die manier werkt ook de VRT actief mee aan de wit/zwart-logica waar Beeckman op alludeerde. Er is gewoon geen open debat, er is vooral een geruststellende consensus van ‘opiniemakers’ en journalisten die de meningenkoek verdelen. Voor de trollen is er Facebook en Twitter.

Alibi-intellectuelen

De Afspraak

Achter de losse babbel schuilt een strakke meningenregie

Het curieuze woord ‘opiniemaker’ is een nadere reflectie waard. Hoe kan het dat in een universum van vrije meningen sommigen de opinies ‘maken’, zodat anderen ze kunnen consumeren of herkauwen ? De hoofdredacteurs van De Standaard en De Morgen bombarderen zich zelfs tot opiniërend hoofdredacteur, aangevend dat ze letterlijk de wijsheid in pacht hebben.

Ik alludeerde al op het omfloerste cultuurmarxisme dat op de redacties heerst, en de ambitie om het volk te ‘belezen’. Maar het hoger vernoemde clubje van vaste De Afspraak-klanten en reguliere opinieschrijvers bestaat uit leden van het academische- en cultuuruniversum die al een filtering hebben ondergaan.  Ze vertegenwoordigen het cultureel establishment en hebben daar carrière gemaakt, compromissen gesloten, de pensée unique omarmd. Vanuit die intellectuele en materiële comfortpositie hebben ze geen belang in het verkondigen van schokkende meningen, ze doen aan zelfcensuur. Hun functie is duidelijk: het zijn alibi-intellectuelen die een ‘vrijedebatcultuur’ ensceneren binnen een consensus. Daarom kabbelt het Schols-café zo genoeglijk, afgezien van het opvoeren van een clown als Redouane Ahrouch, het kopstuk van de Brusselse Islam-partij die geen vrouw wil aankijken.

Compleet analoog aan wat we bij voorbeeld in China aantreffen, tot nader order een communistische éénpartijstaat, of in de voormalige Sovjet-Unie, moeten intellectuelen opdraven om het regime te legitimeren. In wezen is het bij ons niet anders.  De opiniemaker krijgt juist zijn statuut vanuit de logica dat niet iedereen zomaar opinies moet delen en uitbazuinen. Hij/zij behoort tot het filtermechanisme dat discreet censureert, helemaal buiten de overheid om, dat is opmerkelijk. Behalve dat we hier met een door ons betaalde overheidsomroep te maken hebben.

Ja, er zijn Twitter en Facebook, de zogenaamde sociale media die voor iedereen open staan maar die door de ‘kwaliteitsmedia’ als ranzige beerputten worden weggezet. Tegelijk solliciteren hoger vernoemde opiniemakers via datzelfde Twitter naar media-aandacht. Er ontstaat een hiërarchie die in het Apache-lijstje zichtbaar wordt. Rangverhoging krijgen ze, naarmate ze beter in het plaatje passen, het pocoformat dat bijvoorbeeld een krant wil aanhouden, vooral ook om commerciële redenen. Altijd weer blijken een goede multiculturele gezindheid, nadruk op ‘verbondenheid’ en het wegslijpen van tegenstellingen tot aanbeveling te strekken.

Een reclameman als Noël Slangen beseft dat heel goed, schrijft wat de redacties willen lezen, bouwt zijn gewicht puur op vanuit persoonlijke marketing en netwerking, evenals zijn collega Guillaume Van der Stichelen overigens. Dikwijls komt er ook eerst een krantencolumn, die dan ‘opgepikt wordt’ door de redacties van radio en TV (zoals trouwens bij Beeckman het geval was). Als sluitstuk mogen ze dan een boek schrijven, dat uiteraard ook weer in De Afspraak wordt gepromoot. Enzoverder.

‘Tegenzuil’ of struikgewas?

Sid Lukkassen en Johan Sanctorum op de Boekenbeurs: zich beraden over de strategie…

In heel dit gesloten circuit van mensen die elkaar dikwijls ook persoonlijk kennen, wordt het voor een buitenstaander, iemand die externe kritiek zou kunnen formuleren, heel moeilijk om zijn/haar punt te maken. Zelfs een betrekkelijk bekend iemand als Thierry Baudet moest die logica ondergaan, toen hij in De Afspraak terecht kwam als een rariteit met een foute signatuur. Met een Bart Schols die er duidelijk op uit was om hem te ‘pakken’ zoals dat heet. De geaccrediteerde opiniemakers daarentegen worden met veel égards behandeld en geven mekaar ook feedback. Door de herhaling –het feit dat steeds weer dezelfde namen en gezichten opduiken- ontstaat bij de kijker een gewenningseffect dat deel uitmaakt van de bredere BV-cultuur. Hoe meer we Kristien Hemmerechts zien verschijnen om haar gedacht te zeggen, hoe minder belangrijk het onze wordt. Quod erat demonstrandum.

Dat u zich dood ergert aan de saaiheid van dit poco-kransje, stoort de betrokkenen overigens maar weinig. Ik denk zelfs dat iemand als Kristien Hemmerechts heimelijk geniet van de afkeer die ze opwekt bij het Vlaamse klootjesvolk: des te meer voelt dat soort mensen zich gesterkt in hun morele superioriteit.

Heel af en toe wordt het wat genant voor de vaste Afspraak-klanten en willen ze een gebaar stellen. In een Knack-column van drie jaar geleden deed een aantal van hen de lichtjes surrealistische oefening om het beladen woord ‘opiniemaker’ te vervangen door meer omfloerste termen als luidopdenker, stellingbouwer, opinionier, gedachtenprikkelaar, enz. Alsof dat wat aan de essentie en het systeem verandert. Het is gewoon een stap in de verdere ontmanteling van een democratisch bestel dat door de regie van de mainstreammedia helemaal niet democratisch is, en het open debat zelfs afremt. Stellingbouwers aller landen, verenigt u.

Laat de externe kritiek dan maar extern blijven, leve de handel onder de toonbank. Het spreekt vanzelf dat bijvoorbeeld een mediakritisch boek als ‘Media en Journalistiek in Vlaanderen’ (Van Halewyck, 2009) door die mainstreammedia niét belicht wordt. Het tegendeel zou onrustwekkend zijn. Hetzelfde geldt voor het vervolg dat op stapel staat, ‘Na het journaal volgt het weerbericht’ (Doorbraak, 2019), waarmee ik volgend jaar weer via een lezingtoernee Vlaanderen onveilig maak.

Tot slot hadden Sid Lukassen en ikzelf vrijdagnamiddag 9 november een boeiend tweegesprek op de Antwerpse Boekenbeurs. De discussie ging o.m. over de vraag of wij een ‘tegenzuil’ zouden moeten oprichten, eigen structuren, eigen media waarbinnen de pococratische censuur niet geldt (de optie van Sid), dan wel een soort postmoderne sluwheid ontwikkelen, een guerilla van individuele rebellen, ‘hackers van het systeem’ die in het struikgewas en in verspreide slagorde speldenprikken toedienen aan de pocobubbel (mijn keuze). Het is misschien ook wel een kwestie van temperament.

Alleszins vormt het mediaverhaal de sleutel tot een onderzoek naar de kwaliteit van onze democratie. Mediakritiek is geen zaak van experten maar iets voor elk van ons, elke dag, elk uur, telkens we de krant openslaan of de TV aanzetten. Alle knoppen dichtdraaien en alle abonnementen opzeggen kan natuurlijk ook, als verzetsdaad. Maar moeten we dan als doven en blinden door het leven gaan? Voor de rest is er Doorbraak, niet op De Afspraak.

‘Na het journaal volgt het weerbericht’nieuwe Doorbraak-publicatie van Johan Sanctorum, voorzien voor 2019. Met begeleidende lezingtoernee door Vlaanderen. Organisatoren, kringen, verenigingen: nu reeds boeken op https://sanctorumblog.wordpress.com/lezingen-2019/

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

44 reacties op Het vaste kransje van De Afspraak

 1. Christel VdM zegt:

  Aangezien de column van Tinneke Beeckman hier achter de betaalmuur van DS zit, ben ik gaan kijken op haar website en zie hier de link : https://tinnekebeeckman.com/2018/11/09/kwetsende-ideeen-zullen-je-heus-niet-beschadigen-ds-8-nov-2018/#more-4663
  Ze mag dan wel in het ‘poco-kransje’ opgenomen zijn, maar haar redeneringen over het zwart-wit denken vind ik anders wel plausibel. Ook rechts maakt zich regelmatig schuldig aan, door systematisch links met de vinger te wijzen, zonder met concrete oplossingen voor de dag te komen.
  Zelf volg ik De Afspraak niet, ik hou niet zo van oeverloos gepalaver en zeker niet van Kristien Hemmerechts. Haar boeken zijn ondermaats geschreven. Liever lees ik Stefan Zweig of recent uitgegeven ‘Riskante relaties’ van Choderlos de Laclos (schitterend vertaald door Martin de Haan, de vaste vertaler van Houellebecq) en de reeks van Giorgio Bassani, de joodse auteur van Ferrara.
  Op het internet vind je immers meer dan genoeg alternatieven zoals dit forum, al regent het hier de laatste tijd minder genuanceerde, humoristische en meer verzuurde reacties van gefrustreerde mensen waardoor goed en ‘normaal’ discussiëren onmogelijk wordt. Jammer.

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Och kom Christel. Iedereen heeft een mening en deze kan verschillen.
   Ik vind dat het er hier nog menselijk aan toe gaat. Als je echte horror van het plebs wil lezen dan neem je beter deel aan het “Forum politics.be”.
   Daar zit het vol van mensen die constant de mening verkondigen die aansluit bij dezen die hun een beter betaald jobke beloven of gegeven hebben.
   Geïndoctrineerde robotten zelfs die krassen als de papegaai met het hoogste IQ.
   Want zij kunnen spreken. Het summum voor een papegaai toch?
   Natuurlijk proberen hier ook debielen hun plaats te veroveren.
   Ze komen klagen dat hun alternatieve God geen geld genoeg heeft.
   Voel je ze niet komen? Geld en God. De heilige tweevuldigheid. De derde “G” laten we best vallen. Anders krijgen we de “Mitoo-beweging” ook nog op onze nek.
   Ik houd het liever rustig.

  • Bob Dezeure zegt:

   Stefan Zweig, die heb ik onlangs ook nog ergens tegengekomen (niet in ’t echt natuurlijk). Nu weet ik ’t weer, bij Frans Masereel, houtsnijder, graficus, kunstschilder, lid van De vijf, heeft nog boeken van hem geïllustreerd. Allemaal humanisten, om niet te zeggen communisten. But what’s in a name? (that which we call a rose/ By any other name would smell as sweet)

   • Christel VdM zegt:

    Lees eens zijn boek ‘de wereld van gisteren’. Zweig was net als Masereel een pacifist, samen deelden ze hun afkeer voor de oorlog, dit lieten ze ook blijken via hun literaire en beeldende bijdragen in de pacifistische tijdschriften. De houtsneden van Masereel zijn subliem, die heb ik eens in een kleine expo mogen aanschouwen. Meestal wilde hij op die manier de sociale wantoestanden en de uitbuiting van de kleine mens aanklagen. Hij een communist, dat denk ik niet. Zweig alleszins niet.

   • Christel VdM zegt:

    Dit beeld (kijk ook eens naar de titel…) van Masereel is veelzeggend. Dit heeft de kunstenaar drie jaar voor de tweede wereldoorlog gemaakt. http://www.lukasweb.be/nl/foto/de-profeet-3

   • Bob Dezeure zegt:

    Natuurlijk deelden ze hun afkeer voor de oorlog. Ze deelden alles, want ’t waren gewoon communisten.

 2. Bob Dezeure zegt:

  Twee artikels voor de prijs van één?
  Het ideaal voor een content page moet tussen de 300 en de 600 woorden liggen! Dat zal ook wel zijn om beginnende bloggers niet te veel af te schrikken… Amai, dat artikel hier is zeker meer dan 1500 woorden, ‘k zou ’t moeten nakijken… Hoe dan ook, boven de limiet!
  https://www.blogtrommel.com/bij-welke-lengte-vind-jij-m-het-lekkerst/

 3. Eric zegt:

  Ook steeds te pas maar vooral te onpas op de Afspraak: Almaci, J.M. Dedecker, K. De Gucht, Zuhal Demir, R. Vranckx en nog een stelletje andere blagen die arrogant genoeg zijn om te denken dat hun meningen erin geramd dienen te worden. Volgens mij is dit rotatiesysteem afgekeken van Humo dat zijn cover ook steeds met dezelfde vervelende koppen en namen ‘siert’. De wereld is klein in die kringen.
  Wat het begrip ‘opiniemaker’ betreft: aan het bestaan ervan zijn we ondertussen wel gewend geraakt. Erger is dat er een begrip in aantocht is dat reeds in landen als Frankrijk en Zweden hoogtij viert en dat erop neerkomt dat sommige meningen misdadig zijn. Dat begrip heet ‘opiniedelict’. Zo werd Eric Zémmour in mei van dit jaar door een Franse rechtbank veroordeeld omdat hij durfde te spreken over een strijd die zich in de banlieues afspeelt om grondgebied te islamiseren. In Zweden werd ook dit jaar de journalist Peter Springare vervolgd omdat hij de opvallende explosie aan groepsverkrachtingen linkte aan de massa-immigratie. Een constante is dat al deze veroordelingen wegens het absurde begrip ‘opiniedelict’ gericht waren tegen meningen die de islam of de islamitische bevolking op de korrel namen. Je kan je niet voorstellen dat kritiek op het kapitalisme, op het boeddhisme of op de milieuvervuiling tot veroordelingen en boetes kan leiden, maar wanneer het om de islam gaat moet men steeds aandachtiger op zijn tellen letten.

  • Greta zegt:

   Door andere prioriteiten niet op de boeken beurs geraakt, maar via you tube het debat “pleidooi voor de waarheid” met Maarten Boudry & Sid Lukkassen gevolgd.
   Vooral Maarten Boudry een aantal hoopvolle en boeiende zaken horen zeggen.
   “The God delusion” van Richard Dawkins, zou in het Arabisch vertaald zijn en reeds circuleren in de Arabische wereld.
   Er reeds meer seculieren zijn dan men vermoedde.

   Waarschijnlijk lijkt hij me íets te optimistisch ivm het stelselmatig verdwijnen of afvlakken religie naar seculieren in tijd.

   Zijn idee voor invoeren nieuw vak lijkt me nuttig en alleszins de moeite om nader te bekijken.

   Nu Eric BL me zover gekregen heeft om”testament van Tyndale” en “de verborgen geschiedenis van de pausen” van Claudio Rendina te lezen, alvast “illussies voor gevorderden” van Maarten Boudry erbij genomen. Kwestie …om in evenwicht te blijven.
   Alhoewel….begin nu net aan Silvester II die een pact met de duivel sloot. Wat voor een bende hoerenlopers,bedriegers en gangsters waren dat zeg OMG. Kerk van kerkers waar ze beter thuis hoorden.

   Wat paus Benedictus XVI betreft.
   De stellingen die hij allemaal naar voren geschoven heeft, totaal wereldvreemd en moordend voor heel wat mensen op deze planeet. Enkel gericht om menselijk leed te vergroten niet op ge lossen.
   Geen enkele stelling gevonden waar ik achter kan staan.

   • Bob Dezeure zegt:

    Zo’n duivels pact kan uit 2 aktes bestaan, waarvan één met de handtekening van de duivel himself. Hier is dat van Urbain Grandier, in Latijn achterstevoren, met onderaan de handtekening van Satan (Satanas) en tevens de handtekening van verscheidene demonen!

    P.S. : Zo slecht is die Ratzinger nu ook weer niet. Hij heeft gezorgd voor zonnepanelen op het dak van de zaal waar de audiënties doorgaan en voor elektrische auto’s voor het Vaticaan. Ook is hij een dierenvriend en had hij 2 pauselijke poezen.

   • Greta zegt:

    @ Bob Dezeure boeiende tekst..ken geen Latijns maar laatste zin lijkt me
    “Pact in infinitus 619” mogelijk?
    Satanus staat er zeker niet…want de eerste letter duidelijk een P…het eerste deel lijkt net als de namen Asturath, illimi en Leviathan niet achterstevoren geschreven de achterste letters dan weer wel.
    Volgens mij met grote ??? Duiden de achterste letters op de vrouwen die hem aanklaagden of waarmee hij een relatie had. Belzier Jeanne ( de rechtse tekening met hart en omkransde ster wijzen in haar richting) – de volgende spiegelende BR mogelijk naar Brou Madeleine of andere vrouwen uit het klooster van Jeanne Belzier.

    De eerste letters na de P wijzen dan duidelijk naar zijn folteraars
    l van Laubardement – l van Lactance S van Surin en T van Tranquille

    Asturath en de P kan mogelijk symbool staan voor de drie belangrijke personen van de inquisitie in Frankrijk en heksenjagerij? Paus Paulus IV – Frans I & Hendrik II een woord kan ik er van geen kanten van maken initialen en spiegel mannen – vrouwen wel.

    619 is met betrekking religie belangrijk
    – aanstelling paus Bonifacius V (Juliaanse kalender)
    – Byzantijnse – Perzische oorlog. Arabische leiders van de Hasjim clan beëindigen boycot tegen Mohammed en zijn volgelingen.

    Abdullah II van Jordanië is nog een nazaat van Hasjimieten en nazaat van profeet Mohammed.

   • Bob Dezeure zegt:

    Een van de meest interessante feiten in de memoires van Mme de Belcier (Jeanne de Belcier, dochter van baron Louis de Belcier), de zuster overste van het Ursulineklooster, is volgens docteur Legué een opmerkelijk geval van hysterische zwangerschap. (De non beeldde zich gedurende enkele maanden in dat ze zwanger was en had alle gewaarwordingen daarvan. Een schande zodra ze ging bevallen en dus kwam ze op het idee om het kind dat ze in de schoot droeg te doden. Ze sloot zich op in een kabinet en toen ze een mes nam om daarmee haar buik “open te maken”, verscheen haar bewaarengel die kon beletten haar funeste plannen uit te voeren.)

   • Bob Dezeure zegt:

    Er moeten hier enkele Ursulinenkloosters (deze keer is het goed geschreven) zijn of geweest zijn. Er is ook erfgoed bij (neogotiek). Ik weet niet of er nog veel Ursulinen zijn. Ik betwijfel het. Ze verstrekten ook onderwijs. Jonge vrouwen die zich geroepen voelen tot een religieus leven in het klooster, gaan vandaag bij de Blauwe Zusters (een jonge orde, 30 jaar geleden gesticht in Argentinië door priester Carlos Buela). Er staat op vrtnws een artikel over in een reeks over jongeren en zingeving.

   • Bob Dezeure zegt:

    Van welke paus in de overgang van het Ancien Régime naar de Nieuwste Tijd
    zeiden de schelmen toen ze van hem praatten (had “den pauzelyken troon” nog niet beklommen, maar was verheven tot “de plaets van regter, opperhoofd der apostelyke Kamer te Roomen en schatbewaerrder der zelfde Kamer”) :
    “a denti per mortificare
    e buon nuso per sentire”
    (heeft tanden om te bijten en een goede neus om te rieken)?

    (antwoord op p. 190 van De christene helden, of De martelaers van het priesterdom : verzameling van verhevene daden der geestelykheyd gedurende de Fransche Omwenteling, Henri François Bracq, bisschop van Gent)
    https://books.google.be/books?id=yXFTAAAAcAAJ

   • Greta zegt:

    @Bob
    Wat Jeanne de Belzier betreft lijkt het me belangijker te kunnen achterhalen wat er gebeurd is toen ze naar de Benedictijnen – de abdij Sainte-Marie-des-Dames gestuurd is?.
    Niet onwaarschijnlijk dat de schijnzwangerschap in Loudun een trigger was van de echte gebeurtenis bij de Benedictijnen? Waarvoor een andere man, hier Urbain Grandier het gelag moest betalen?

    En dan zijn we bij Benedictus of Ratzinger die wel degelijk hun namen kiezen met een bedoeling, verwijzend naar voorgangers.

    Eric B.L. verweet de dames ijdelheid.
    Laat nu net deze Benedictus die opviel met zijn rijke gewaden. Z’n rode schoenen en kleurrijke gewaden. De camaura, subtiel verwijzend naar Johannes XXIII en tweede concilie? De blauwe kazuivel en mijter, die niet meer in gebruik was sinds concilie van Trente? Tijd van reformatie en contra reformatie?
    Groene kleur? Uitnodiging en verzoeningsgebaar islam?

    Die zonnepanelen en dierenliefde mogen dan positief zijn.
    Toch heel wat andere standpunten niet of op z’n minst bedenkelijk.

   • Eric-B.L. zegt:

    Beste Greta, maak a.u.b. onderscheid tussen de progressieven – die inderdaad ijdel zijn – en degenen die zich met hart en ziel vast houden aan de onveranderlijkheid van God’s Woord. Wanneer een ziel in de hemel wordt aanvaard krijgt zij een kleding die bij haar innerlijke ingesteldheid past. Dat is wat de Wijsheid doet want daar heeft men zelf geen macht over. Dit wordt verklaard door de niet-geliefde Jakob Lorber en de protestantse Emanuel Swedenborg. Maar het loont de moeite de symboliek van de oorspronkelijke Rooms Katholieke Kerk te onderzoeken.

 4. Eric-B.L. zegt:

  Ook een gewaarschuwde goddeloze is er twee waard, voor mijn part drie want ze zijn zo trots op hun van goden bevrijde cultuur, en tegen dat alle Belgen gewaarschuwd zijn verblijven we hier met 20 miljoen sarcasten afgezien degenen die de waarschuwing ernstig nemen. De Dag van de Grote Waarschuwing zal aan niemand boven de zes jaar onopgemerkt voorbijgaan. Sommige godsontkenners zullen het op die dag zeer benauwd krijgen, maar geen nood want daarna zullen meer dan voldoende wetenschappers, politici en progressieve priesters klaarstaan om het fenomeen te relativeren en als onbelangrijk voor te stellen.

  Zoals tijdens de dagen van Noach.

  Het zal eindelijk weer stil worden op de aarde nadat God de zogezegd “elitare” zuivere vruchten geplukt heeft en de uitgeselecteerden weggevaagd en daarna zullen nieuwe generaties weer traag maar zeker weeral een vernieuwde goddeloosheid cultiveren.
  Daartoe dient de tijd. Vadertje Tijd is verduldig en de cirkel is altijd oneindig rond. Ik zou hopen voor jullie dat re-incarnatie inderdaad zou bestaan want dan kreeg je weer nieuwe kansen.

 5. Ines zegt:

  JS verwijt de anderen dat ze beter promotie kunnen/mogen maken voor hun boeken dan hijzelf. Tja, hoeveel keer lazen we hier al een sneer richting één of ander medium omdat ze JS niet wou publiceren. Waar gaat dat dit eigenlijk over buiten puur een blog gebruiken om vanuit je eigen(aardige) ideologie de anderen zeggen dat ze vanuit hun ideologie stout zijn. Welk serieus medium zal bv. bovenstaand stuk plaatsen onder de noemer journalistiek. Is toch gewoon mensen afbreken die je gewoon niet mag want behorend tot een ander wereldje. Het is niet omdat je een woord als ‘pococratie’ overal tussen gooit dat het ineens een vaststaand begrip wordt. En wie is Sid Lukassen? Moet ik mij zorgen maken omdat ik van die mens nog nooit gehoord heb?

  • Eric zegt:

   Nee, u moet zich zorgen maken omdat u gewoon dom bent op een kwaadaardige wijze.

   • Bob Dezeure zegt:

    Volgens mij moet Sid Lukkassen zich eerder zorgen maken, omdat hij van Ines nog niet gehoord heeft…

   • Eric zegt:

    Ja, het Licht is hem volledig ontgaan…

   • Bob Dezeure zegt:

    Iedereen heeft zijn tekortkomingen en er zijn geen helden meer! Duo van het jaar van de boekenbeurs is toch ongetwijfeld Johan Sanctorum en Sid Lukkassen! Wapenstilstandsdag is nog eens voorbij. What ever happened to the heroes?

  • Greta zegt:

   @Ines de naam Sid Lukassen hoef je niet noodzakelijk te kennen Maarten Boudry alvast hoopvoller en minder angstaanjagend .
   Sid Lukassen mag je samen met Thiery Baudet redelijk harde rechtse kernen in het Nederlandse landschap noemen.

   Maar vermits de barok, 17e eeuw gevierd en herdacht wordt een citaat van Bertrand Rusell toch een aandachtspunt met wat er zoal gebeurd en/of Sid Lukassen wel degelijk een punt heeft, nu ze daar weer die belachelijke Zwarte piet – Sinterklaas hetze houden met hunne zever en de vraag of er teveel gecensureerd wordt of niet?

   “Het is onmogelijk het belang van Holland in de zeventiende eeuw te overschatten, als het enige land waar vrijheid van meningsuiting was”
   In het boek Nieuw Amsterdam van Rusell Shorto.

   Bertrand Rusell was ook een pacifist tot Hitler opkwam.

   Als je het Amerika van vandaag ziet, waar ze die CNN reporter uitsluiten . Het hele afgrijselijke Metoo gebeuren , hier weer overacten en misbruiken, die CNN reporter , die met zachte hand even die arm van dat lieve kind opzij duwt, terwijl ze zelf wel een harde ruk gaf om de man zijn micro af te pakken.
   Is in Nederland de vrije meningsuiting inderdaad nog wel zo vrij als in de 17e eeuw?

   René Descartes was destijds op tijd weg uit Frankrijk.
   Toch merkwaardig dat ook hij een zoon was van een notaris net als Urbain Grandier, die dan wel op de brandstapel geëindigd is.

   • Bob Dezeure zegt:

    Hitler is ook nog pacifist geweest, misschien nog een grotere dan Rusell, op zijn manier. Hij trok niet alleen naar het parlement om er zittingen bij te wonen en er het gegeeuw en gegaap te aanhoren, maar ook naar bouwwerven om er met de arbeiders te gaan discuteren, lees je in Mein Kampf. In het begin was hij ook niet antisemitisch, het tegendeel is eerder waar.

   • Christel zegt:

    U gooit weer alles op een hoopje, dat we kop noch staart eraan krijgen. Thierry Baudet – dat is die spetter die zijn naaktfoto op Instagram dropte en nadien een hele bak kritiek over zich ofwel lachers op zijn hand kreeg. Maar Jezus, wat een lijf! Ines zal het ook lusten, dunkt me 😇 http://www.welingelichtekringen.nl/politiek/828234/thierry-baudet-nu-poedelnaakt.html

   • Ines zegt:

    Heb ondertussen wat gelezen over die Sid Lukkassen met 2 k’s overigens,zelfs zijn confrater JS vergeet dat) en hij komt heel chaotisch over, vind Ik. De zoveelste denker die zich als erfgenaam van Pim Fortuyn wil profileren. Daar waar PF nog de scherpe kantjes afvijlde en zeer anticlerikaal was, zie je bij SL een enorme hang naar het cultureel christendom en vooral een verharde visie op migratie, multicultuur en de zogenaamde feminisering van de maatschappij. De oorsprong van dit denken ligt wel degelijk in de alt-right beweging in de VS, die opgang maakte binnen de Tea Party beweging onder Obama.Gewoon vertaald naar de Nederlandse situatie. Kritiek op Black lives matter wordt in Nederland de hysterie van voor en tegenstanders van de zwarte pieten discussie enz..
    @ Christel: Thiery Baudet ken ik wel, ken iemand persoonlijk die daar enorm mee dweept en hoe sexy zijn foto ook was, bij politici zijn zulke démarches altijd te interpreteren als een zwaktebod.Poltici die ineens uit het niets proberen sexy over te komen doen dat altijd voor een heel basale reden: de vrouwelijke kiezer aantrekken.Vind het doorzichtig en goedkoop en veroorzaakt meestal het tegenovergestelde. Nu Thierry Baudet is ook een zeer geslepen politicus en duldt binnen zijn beweging geen enkele tegenspraak. Er zijn er al buitengevlogen om niks.Ook zijn voortdurend koketteren met zijn Perzische vriendin met nadruk op Perzisch is electoraal ingegeven. HIj wil tonen dat hij geen racist is maar de nadruk op het Perzisch kun je niet anders dan ziekelijk gedrag noemen. Alles is berekend bij dat soort politici, zelfs van wie ze “houden”.

   • Eric zegt:

    Sid Lukkassen is niet voor één gat te vangen, hoezeer jullie dat proberen. Het plaatsen van etiketten op mensen, dat kan je een zwaktebod noemen. Lukkassen is een VVD-politicus (de partij van Mark Rutte, niet bepaald rechts dus), naar eigen zeggen radicaal humanist en in de eerste plaats een onafhankelijk denker (jawel, dat bestaat nog !). Hij schrijft zowel voor rechtse websites als Doorbraak en Sceptr als voor linkse als Novini. Wie zich wenst te informeren kan naar Café Weltschmertz of op één van de vernoemde sites kijken. Lukkassen heeft zich niet onbetuigd gelaten, heeft een grote invloed op het intellectuele debat in Nederland (minder in Vlaanderen, waar nauwelijks een intellectueel debat bestaat, zoals steeds), heeft het fenomeen ‘cultuurmarxisme’ hoog op het agenda geplaatst en is zeker geen anti-feminist, zoals sommigen doen uitschijnen. Zijn kritiek is wél radicaal en terecht, wat natuurlijk bij tal van starre, politiek-correcte schone zieltjes op paranoïde weerstand stuit. Het zij zo.

   • Ines zegt:

    Bedankt Eric voor je evenwichtige reactie, deze keer. En inderdaad als je SL googelt komt ie op Doorbraak tevoorschijn met een artikel dat hij er vandaag op heeft geplaatst.
    Lezenswaardige stukken soms.Vaak gewoon schaamteloze partijpropaganda. Doorbraak, de opiniesite die je zelfs maanden kan negeren zonder niet mee te zijn. Een beetje zoals Thuis of Familie. De lijnen zijn al uitgetekend, de hoofdrolspelers zijn vastbenoemd, alleen de figuranten komen en gaan…en Sceptr dinges, aub serieus blijven, ik ga mijn kostbare tijd echt niet steken in een trollsite van “schild en vriendjes”….

   • Bob Dezeure zegt:

    Vrouwen hebben ook hun zwakheden, maar hoort een voorstander van de wereldvrede niet tegen personencultus te zijn? Men is dan verwonderd dat een Führer uit de massa opstaat… Voor Hitler moest een beginnend politicus minstens de leeftijd van 30 jaar bereikt hebben, wat ook bij hem het geval was. Hij moest van geen foto’s weten en wilde liever anoniem blijven. De revolutie hing in de lucht. Men vroeg zich af hoe hij eruit zag. Een van de eerste foto’s werden genomen in de gevangenis, waar hij Mein Kampf schreef.
    https://bildarchiv.bsb-muenchen.de/metaopac/search?View=bildarchiv&id=hoff-6638

   • Christel VdM zegt:

    Ines, blijkbaar ben je beter op de hoogte van ‘roddels’ omtrent de knappe politicus van het Noorden. Natuurlijk is hij zo’n alfa-mannetje, dat graag pronkt met zijn uiterlijk en heel goed beseft dat vrouwen daar niet ongevoelig voor zijn. Why not, het oog wil ook wat, er lopen al teveel van die oude naar mottenballen geurende lelijkerds rond in het politieke circus. Thierry is net een frisse lentewind die het muffe geur en de toupets doet verwaaien. Trouwens hij zou momenteel verloofd zijn met een Hollandse studente psychologie. Ach een Trudeau zal jou wel meer genegen zijn. Ook hij loopt graag rond met een blote bast in de kijker.

   • Eric zegt:

    “De lijnen zijn al uitgetekend, de hoofdrolspelers zijn vastbenoemd, alleen de figuranten komen en gaan…” Dat is dan zoals in De Afspraak, Terzake, het Nieuws, Humo, Knack, DS, DM, GvA en alle andere snertmedia via dewelke opgeblazen would be intellectuelen menen ‘informatie’ te kunnen vergaren…

   • Eric zegt:

    @ Christel: Ines kent zelfs het verschil niet tussen Sam van Rooy en Baudet. Maar goed, ze heeft geen alternatieve media nodig, de gewone officiële pulp volstaat voor haar.

   • Ines zegt:

    @Eric https://www.story.nl/artikel/showbizz/relatiemysterie-rond-thierry-baudet-niet-met-vriendin-maar-met-vriend-naar-thailand
    Thierry Baudet heeft een hele tijd gehad over zijn Iraanse dus Perzische vriendin.Blijkbaar heeft niemand haar ooit gezien in het openbaar. Maar Christel is meer up to date: die relatie is gestrand en nu Baudet met een fotografe verloofd.

   • Ines zegt:

    Wat Sam Van Root betreft: als het regent in Nederlands deel van complotengekkenland, druppelt het in Antwerpen. Die loopt ook blijkbaar met een Perzische vriendin te showen in de hoop dat een Story of Dag Allemaal het oppikt. Waarschijnlijk weet het meisje niet eens wat haar vriend politiek voor staat. Ik denk er het mijne van, maar sommige dingen zeg je beter niet luidop.

   • Ines zegt:

    Sam Van Rooy (sorry zit met een hardnekkige autocorrect op mijn gsm)

   • inspecteur Columbo zegt:

    @Ines
    weggooien, die gsm!

   • Ines zegt:

    Voor wie interesse heeft in het fenomeen van blanke rechtse politici die een boontje hebben voor Perzische deernen: https://www.hln.be/nieuws/buitenland/reis-naar-iran-met-vriendin-doet-noorse-minister-de-das-om~a662ba2b/

 6. Bob Dezeure zegt:

  ’t Zijn geen politici meer gelijk vroeger!
  Hitler (35 jaar) verlaat het prison : https://worldwartwodaily.filminspector.com/2015/11/december-20-1924-hitler-leaves-prison.html?m=0&ezpage=22

  • Greta zegt:

   Ik zag Hitler nog deze week in films
   “Anne Frank” & “Hannah Ahrend” (hier onrechtstreeks weliswaar, met het proces Eichmann).
   Het begrip en boek “De banaliteit van het kwaad “wordt hierdoor begrijpelijker.

   Dus neen nog geen stockholmsyndroom met extreem rechtse gedachten verkondigers, enige kritische vooroordelen om te starten wel degelijk op z’n plaats.

   @Eric bedankt voor de toelichting Sid Lukkassen , een aantal juiste visies, maar meer tegenstrijdigheden en gevaarlijke projecties. Gebrek aan hisorische waarheid in perspectief.

   1) Hij haalt een voorval aan, vrouw beledigt Mohammed van pedofiel ivm huwelijk Aisha.

   Inplaats van dat zo te misbruiken om mensen op te ruien, eerder gepast om het in die tijd te plaatsen – ook hier heel normaal geregelde kindhuwelijken bestonden onder edellieden.

   Pas dus maar de “oikofobie” van Thiery Baudet aan en 1-0 voor Maarten Baudry …eigen volk eerst😁

   • Bob Dezeure zegt:

    Het tv-programma “Alleen Elvis blijft bestaan” op Canvas zouden ze beter “Alleen Adolf blijft bestaan” noemen. ‘k Durf wedden dat ze al meer geld verdiend hebben aan Adolf Hitler dan aan Elvis Presley, zoals met de reeksen over de collaboratie van Maurice De Wilde indertijd. Zeg nu zelf, zonder Hitler had u uw uitleg over het stockholmsyndroom niet kunnen doen! In Duitsland zegt men: “Ohne den Adolf läuft nichts!”

    Neem de biografie over Albert Speer door Magnus Brechtken, Duits historicus. Zonder Hitler had hij met zijn vingers kunnen draaien en moest hij niet de Duitse archieven gaan uitpluizen. De biografie werd vertaald in het Nederlands, waardoor men zich in het kunstprogramma Pompidou op Klara ook nog eens wat kon komen interessant maken (Nederlandse vertaling niet zo goed, gezien een turf van 900 bladzijden in moeilijk te vertalen academisch Duits). Albert Speer (hoofdarchitect van het naziregime) kwam bij Hitler thuis op de Berghof, waar alle intimi’s kwamen en maakte dus deel uit van de harde kern van de nazi’s. Al die Churchill-adepten hebben er zich in Nürnberg goed laten inluizen!

    Propaganda? Susanne Freytag en Claudia Brücken (met kraalsnoer), Duitse avant-garde uit de jaren 80 (vroeger Die Krupps, genoemd naar een Duitse familie van industriëlen, actief in de wapenproductie), nu op een festival te Leipzig/Deutzen. Na 33 jaar : back in Germany (geen angst meer voor het eigene)! Ze brengen een nummer in het Engels (zongen vroeger ook in het Duits), Duel, een hit uit 1985, ook vaak gedraaid in het stadion van de Schotse voetbalclub Hearts op de thuiswedstrijden. You start bleeding, I start screaming… Statige, bijna middeleeuwse jurk, sexy. Verleiding!!

   • Bob Dezeure zegt:

    Discipline!

Reacties zijn gesloten.