En wat als wij nu eens met z’n allen ‘afschakelen’?

25042016_DOEL_KERNCENTRALE_10PIX_5

Het falende Belgische energiebeleid zou de burger wel eens kunnen aanmoedigen om ‘het systeem’ definitief de rug toe te keren en zelf zijn elektro-boontjes te doppen.

België is voor 60% afhankelijk van nucleaire energie. Dat is een optie uit de vorige eeuw waar vandaag wel veel over gepalaverd wordt, zonder dat men ooit tot een sluitende langetermijnvisie komt. De kernuitstap was eigenlijk al in 2003 beslist, voorzien voor 2015, maar zonder ‘hard’ stappenplan. Er worden dus geen nieuwe kerncentrales gebouwd, maar men gaat ook niet voluit voor duurzame energiebronnen (vandaag goed voor amper 10%). Het resultaat is een toenemend chronisch energietekort dat elke herfst als een monster van Loch Ness de kop opsteekt.

Effectief, al decennia lang is ons energiebeleid resultaat van politiek kortetermijndenken en bestuurlijk broddelwerk. Een Duits woord zoals Energiewende, dat een definitieve, groots aangepakte en solidaire omslag suggereert, is bij ons ondenkbaar: wij zijn gewoon geraakt aan politici die zowat altijd campagne voeren en slechts in de marge ook besturen. Dat is de reden waarom de Franse energiereus Engie (voorheen GDF Suez) via Electrabel het feitelijke monopolie heeft op de Belgische stroomvoorziening, fortuinen mag verdienen met verouderde, boekhoudkundig afgeschreven kerncentrales, en schuchtere pogingen van de staat om wat winsten af te romen, zoals de nucleaire taks, gewoon weg lacht. Electrabel, ooit Belgisch energiebedrijf, sinds 2005 dus in Franse handen, met dank aan grootindustrieel  baron Albert Frère, grootofficier in de Leopoldsorde, en een knullige Marten VIII-regering.

Mascotte op krukken

DETIC

Het grenzeloze amateurisme inzake Belgisch energiebeleid heeft vandaag een perfecte belichaming gevonden in de figuur van de éénarmige Marie-Christine Marghem (MR). Ik zet haar handicap in de verf, wat eigenlijk niet mag, zoals ik ook die van Maggie De Block wel eens parafraseer: als Bruegheliaanse symbolen van onkunde en machtsbederf.

Liesbeth Van Impe gaf in Het Nieuwsblad trouwens al een mooie voorzet via de kop ‘Marghem is hard op weg de beste mascotte ooit te worden voor een energiebeleid op krukken’(26/9). Men vraagt zich inderdaad voortdurend af, of onze federale energieminister gewoon de mentale capaciteiten mist om zo’n belangrijke bevoegdheid naar behoren en als een goede huismoeder waar te nemen, dan wel dat er enige opzet achter schuilt om Engie/Electrabel ter wille te zijn. Liberalen op de post van energie en klimaat? Het is deze dagen misschien niet echt een goed idee.

Engie beheert de nucleaire centrales en beslist zelf wanneer het elektriciteit uit het buitenland aankoopt. Meestal komt die peperdure stroom uit… Frankrijk: un train peut en cacher un autre. Via-via wordt die import uiteraard verrekend en komt ze op uw factuur terecht. Maar in de winter geldt in alle energieproducerende landen rondom ons het motto ‘Eigen volk eerst’, en gaat de kraan onherroepelijk dicht. Dan mag mevrouw Marghem wat praat voor de vaak verkopen en dreigen dat ze Engie aansprakelijk gaat stellen. Dat is flauwe kul: de enige aansprakelijke is Marghem zelf en bij uitbreiding de Belgische staat

Nuttige tips

koeltorens van doel, foto: Jmmy Kets

In november zal dus maar 1 van de 7 kernreactoren in ons land functioneren. De overige hebben technische problemen of zijn in onderhoud. Het betonrot knaagt verder, als metafoor voor het malgoverno. Op dat moment treedt een plan in werking dat echt de bestuurlijke onkunde consolideert en bijna als normaal beschouwt: het afschakelplan waardoor in regio’s, steden of gemeenten gefaseerd het licht uitgaat. Bij voorkeur op piekmomenten tussen vijf en acht uur ’s avonds. Deze derdewereldtoestand zal ons niet alleen letterlijk in de kou zetten (geen enkele verwarming werkt dan nog, ook niet uw elektrisch gestuurde mazout- of gasbrander bijvoorbeeld, alleen de houtkachel die we niet mogen aansteken wegens te vervuilend). Treinen zullen evenmin in die afgeschakelde regio’s rijden, beeld u maar eens in wat voor een chaos op de wegen ons te wachten staat, speciaal bij guur weer.

Het Crisiscentrum deelt ondertussen nuttige tips uit om de onderbrekingen goed door te komen. Bijvoorbeeld: naar de radio luisteren, het TV-nieuws volgen en de nieuwssites in het oog houden. Vergetende dat bijvoorbeeld al die toestellen, inclusief de internetrouters in de huiskamer, ook op elektriciteit werken, en er dus niks te surfen valt. En dat GSM-antennes ook uitvallen zonder stroom. Dank u voor de tips. Als een bedelaarster gaat Marghem nu doorheen Europa op zoek naar kilowatts, die ze bijeenschraapt als kleingeld en trots toont

In een volgende fase wordt het nog zieliger, en begint het lobbywerk van burgemeesters om vooral hun stad of gemeente te sparen. De Gentse burgemeester Daniel Termont (SP.a) voert de klaagzang aan: not in my backyard, wetende dat als Gent gespaard wordt, Kaggevinne het dubbel zal geweten hebben. Vechten om stroom, zoals men in tijden van hongersnood vecht om een homp brood: het afschakelplan zet ons niet alleen in het donker maar brengt ook het donkerste in de mens naar boven.

Acte van Verlatinghe

Solar heating system

Tijd om de zaak ten gronde te herbekijken: misschien moet het woord zelfredzaamheid terug uit de kast gehaald worden. Want er is energie genoeg, we gaan een klimaat tegemoet met méér zon en méér wind, laten we er misschien ook eens de voordelen van in zien. Het zou goed zijn dat werkelijk iedereen zonnepanelen op zijn dak heeft, op voorwaarde dat die ook werken als er geen stroom is. Want dat is weer zo’n paradox: zonder elektriciteit op het net schakelt zo’n fotovoltaïsche installatie zichzelf uit, dat is wettelijk verplicht, terwijl ze net dan haar volle nut bewijst.

Het enige antwoord van de moegetergde burger (én bedrijven) tegen dit wanbeleid is een doorgedreven vorm van autonomisme. Een Acte van Verlatinghe op energievlak, gewoon uitpluggen uit het hoogspanningsnetwerk en zelf stroom maken, zo simpel is dat.  De Vlaming met de zonnepanelen beseft niet welke politieke macht hij op zijn dak heeft liggen. Niemand heeft een patent op het zonnelicht, de wind waait overal. Niet iedereen beschikt over de plaats en voldoende middelen om zo’n installatie te plaatsen, maar buurtgemeenschappen kunnen bijvoorbeeld in windmolens investeren en een eigen kleine centrale uit de grond stampen. Dit gecombineerd uiteraard met efficiënter isoleren en de verdere ontwikkeling van passiefhuizen. Het macro-netwerk zou zo langzamerhand overbodig worden en vervangen door kleinschalige, onafhankelijke stroomvoorziening, de zogenaamde off-grid-installaties.

Wil het politiek systeem dat wel, zo’n evolutie naar burgerlijke autarkie, op vlak van energieproductie en, wie weet, ook voedselvoorziening? Neen, want dan zou de staat zijn greep op de burger verliezen, ook fiscaal zou het een omwenteling zijn. Het bevoogdende systeem zou zichzelf overbodig maken, de ministers van onze zes Belgische regeringen en evenveel parlementen zouden ander werk mogen zoeken.

Op langere termijn is het nochtans de oplossing: iedereen producent. Individuen, groepen en collectieven die systemen en systeempjes van zelfredzaamheid ontwikkelen, waardoor democratie een andere dimensie krijgt die misschien meer verwant is met de antiek-Griekse betekenis (de polis) en deze van de renaissance (de stadstaat). Of hoe het gestuntel van Marghem en de arrogantie van Engie tot libertarische pistes leiden. Het grootste afschakelplan moet zich in onze hoofden afspelen. Ik heb zo’n idee dat die omslag de komende herfst- en wintermaanden weer aan populariteit zal winnen. Te beginnen misschien al op 14 oktober.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee. 

Dit bericht werd geplaatst in Anders groen. Bookmark de permalink .

26 reacties op En wat als wij nu eens met z’n allen ‘afschakelen’?

 1. Eric zegt:

  Het probleem van de veroudering van kerncentrales is er één als het probleem van de zeespiegelstijging: we moeten deze gevaren onder controle houden zolang de seculiere bevolking België, en bij uitbreiding West-Europa in handen heeft. Kwestie dan is om een massale emigratie van het overblijvende deel van de ongelovige volkeren naar gebieden buiten het verziekte West-Europa tijdig te plannen en te organiseren, d.w.z. vóórdat de islamgerelateerde volkeren dit continent definitief overnemen. Kortom, de oorspronkelijke West-Europeanen kuisen op tijd hun schup af, zeggen bye bye tegen de vrome nablijvers en roepen die laatsten nog even na: “Tchao, beste baarden en hoofddoeken, dat Allah zich over jullie ontferme !”. Daarna kunnen de massa’s gelovigen zich in een niet-geëlektriseerde, maar wel geïslamiseerde duisternis voorgoed door het stijgende zeewater laten omvademen.

  • Eric zegt:

   Waarom we moslims zichzelf moeten laten verzuipen:

  • Ines zegt:

   Ah zo dus, als het hier te nat wordt moeten we ineens gaan emigreren naar drogere oorden.Ik zou zeggen begin maar al te sparen voor een bootje en trek uw plan..Gelukzoekers moeten thuis blijven en als u toch ergens wanhopig op zee zou dobberen op zoek naar een beter perspectief, hoop ik dat er een push back volgt of dat uw bootje niet mag aanmeren. Ik vraag mij dus echt af of u de onzin die u hier keer op keer uitkraamt werkelijk zelf ook gelooft. En het is trouwens Ciao of Challaz als u echt hip wilt zijn.

   • Eric zegt:

    Ik wil niet hip zijn en gebruik de Franse schrijfwijze. Dat u hip wilt zijn kan me niet schelen, wat ik wel weet is dat u me de spellingregels niet kan bijbrengen.
    En verder: ik ken genoeg mensen die (willen) emigreren omdat er hier wat teveel zijn die, net zoals u, geen probleem hebben met de islamisering. Te dom om te weten waarover het gaat, maar te ijdel om dat toe te geven en dan maar, kop vooruit en ogen toe, als een woeste stier in de aanval gaan. Zonder enig argument, verstand op nul. Leest u maar uw Flair (of is het de Story?), of…o, nee, dat zijn magazines die uw ‘intellectueel’ niveau niet halen, juist. De Standaard of De Morgen, dat is meer uw niveau: de krantjes voor de dommeriken die denken dat ze slim zijn. Slaap zacht.

   • Ines zegt:

    Die mensen die zogezegd willen emigreren, ken ik ook. Mijn eigen internist heeft alles hier verkocht en zit op dit moment te genieten van de zon in Agadir, mijn huisarts zei me ooit dat hij de dag na zijn pensioen de wijk gaat nemen naar het Zuiden omdat de lucht hier te vervuild is met kankerverwekkende stoffen. Dat is niet emigreren maar rentenieren. Voor de gewone mensen is het zal het enige plan zijn: leer uw plan trekken zoals JS betoogt. De mens zal creatieve oplossingen vinden tegen het stijgende water en de haperende energievoorzieningen. Als dat in België betekent dat we in de zomer ons gras niet mogen besproeien en in de winter ons tapijt niet mogen stofzuigen dan is dat maar zo.We zullen het wel overleven. Dat is altijd zo geweest en zal zo in de toekomst niet anders zijn. Geen doemdenken voor mij. En ik denk dat de oplossing wel eens uit de woestijn zal komen. In plaats van olie zal er in de toekomst ook naar daar gekeken worden voor de opwekking van zonne-energie. En u hoeft niet zo uit de hoogte te doen over de reguliere dagbladen. U leest ze evengoed en voor de meeste stukjes die hier verschijnen vindt de auteur inspiratie bij De Standaard en aanverwanten.

    http://m.standaard.be/cnt/dmf20151103_01952914

   • Eric zegt:

    Nee, mevrouw, als ik nog een blad lees is het ’t Pallieterke, met o.m. de bijdragen van Ebru Umar, de door Erdogan vervolgde Turkse feministe die wel weet waarover het in Europa gaat. Maar eerlijk, boeken zijn interessanter, zoals ‘Islam voor ongelovigen’ van Koenraad Elst. In dat boek wordt de islam objectief en tot op de draad ontrafeld. Dat geloof gaat op een extreem-cynische wijze het Europees verstand te boven. Humanisme is zelfvernietiging, daarom is onze pers een leugenpers, een humanistische maskerade die vooral haar eigen domheid, haar onmacht en haar onvermijdelijke zelfmoord onthult.
    U bent het elfje, dartelend door het eeuwig groene bos, omgeven door zingende reetjes en konijntjes, zoals in een leugenfilm van de nazi Walt Disney. U creëert uw eigen sprookjes en gelooft erin. Tot u wakker geslagen wordt door een donkere prins in een brullende BMW en de wereld om u heen op instorten blijkt te staan. Geen oneindig groene bossen of woestijnen vol windmolens en zonnepanelen, wel landen vol no go-zones en moskeeën, zwarte boerka’s en haatbaarden, jonge delinquenten en oude, tandeloze narren, meisjes die besneden en vrouwen die gegeseld en verkracht worden, hun tong vastgespijkerd op een houten tafelblad. La réalité est toujours plus cruelle que vos cauchemars. Maar toch, slaap zacht.

 2. Eric-B.L. zegt:

  Wanneer gaat men nu eens begrijpen dat windmolens onbetaalbaar zijn en alleen winst leveren aan gewetenloze bankiers en enkele bedrijven ?
  Windmolens zijn per definitie contraproductief. Nucleaire installaties zijn duivelswerk.

  Het enige probleem is dat we allen tot in de zoveelste macht over het paard getild werden sedert de industriele revolutie.

  Ik verwarmde al drie winters niet meer! Alleen de badkamer een of twee maal per week. Dit oude huis heeft bovendien geen isolatie en ik ben niet van plan om daar een cent aan uit te geven. Vroeger waste men zich slechts eenmaal per week. De eerste golf van groenen jaren 1970-80 maakten het goed duidelijk : onze levensstandaarden zijn geen vanzelfsprekende of rechtmatige ‘veroveringen’ en hebben al helemaal niets te maken met een onbestaande ‘evolutie’, integendeel zij zijn een absolute verwaandheid en zelfvernietiging ingegeven door torenhoge hoogmoed!

  Er is niets nieuws onder de zon! God de Vader plaatste ons op deze aardkluit met een zeer bepaald doel.
  Wij worden verondersteld nederig God te ontmoeten en het laatste restje eigen hoogmoed medogenloos te overwinnen en te verslaan.

  Boontje komt onherroepelijk om zijn loontje !!!

  • Greta zegt:

   Een evolutie is niet te zien in slechts 1 mensenleven, maar over duizenden jaren.
   Daarin schuilt uw hoogmoed.
   ” de mens” neemt in heel het bestaan van planeet aarde slechts een zeer minieme en nederige plaats in, zelfs niet eens van intelligentste brein.

   Er schuilt meer nederigheid in kunstwerken van Jan Fabre dan in uw voorstellingen met betrekking uw visie en uitdraging “zogenaamde” geloofsovertuiging.

   “De man die de wolken meet” – hij staat wel onder de lat hé.
   Dit in tegenstelling van de torens (symbolen van penis,macht en overheersing) ,van zowel moskeeën als kerken. Ook gewone moslims weten dit heus wel hoor. Hoe meer minaretten des te hoogmoediger de opdrachtgever of geldschieter, niets nieuws onder de zon.

   Waarom moderne kerken ” Visionair”, meer universeel verbindend zijn daar ,mag u eerst eens zelf over bezinnen.

   U bent vrij om onder het geslacht van apostel Petrus in Rome te gaan staan.
   Zal ik wel onder het geslacht van David in Florence gaan staan met een overduidelijke voorkeur ongelovige Thomassen😁

   Thomas More – More, More Thomas😊

 3. Marc Schoeters zegt:

  Het doemscenario van koude herfstavonden en donkere winternachten zonder elektriciteit bedreigt niet alleen gewone burgers – al dan niet religieus verlicht – maar ook waardevolle mensen die vaak al genoeg te lijden hebben. Op maandag 15 oktober staat er in de Goedehoopstraat in Antwerpen een verhuisbusje met draaiende motor klaar. Daarin zal de heer Kris Peeters – na de smadelijke verkiezingsnederlaag van de vorige dag – de schaarse spulletjes uit zijn huurstudio laden. Zijnde: een koffiezetapparaat gekocht op de Vrijdagmarkt, een veldbedje van de daklozenwerking, een promotiepak papieren zakdoekjes en het ongewassen yogapakje dat zijn vrouw tijdens een van haar zeldzame bezoeken aan de studio had vergeten. De heer Kris Peeters zal dan met dat verhuisbusje naar Puurs rijden – om daar in de riante tuin van zijn villa onder de late herfstzon nog enigszins aangedaan maar toch ook opgelucht na te mijmeren over zijn calvarietocht van de voorbije maanden. Eind goed, al goed? Helaas, nee. Volgens de afschakelplannen van de overheid zijn in de provincie Antwerpen de gemeenten Bornem en Puurs de eerste die bij een stroomtekort van het elekriciteitsnetwerk zullen worden afgesneden. Een kind kan raden wat er gaat gebeuren. Op de avond van Allerheiligen zit de heer Kris Peeters helemaal alleen – zijn vrouw is met medenemen van alle wollen ondergoed tijdig naar haar moeder vertrokken – in zijn onverwarmde en onverlichte villa klappertandend te overwegen of na zijn politieke zelfmoord ook geen fysieke versie gepast zou zijn. Ook een christenmens heeft maar twee wangen. Zelfs voor een goede katholiek zijn er grenzen aan verstervinkjes! Hoe kon hij in godsnaam bevroeden dat niet alleen zijn eigen partij maar ook kerncentrales aan betonrot tenonder gaan? De energiekathedralen van de twintigste eeuw die als een offerkaarsje doven! En dat het dus geen goed idee van hem was geweest om als een Don Quichote te strijden tegen windmolens! Puurs op Allerheiligen zonder stroom! Zijn dure optrekje een donker voorgeborchte van de nieuwe ijstijd! En in Antwerpen blijft het licht eeuwig branden! Daarom dus noemt men die dikkenekkengemeente stad aan de stroom! Als de arme heer Kris Peeters dat allemaal maar eerder had geweten! Dan had hij nu op Allerheiligen met zijn verhuisbusje terug naar de Goedehoopstraat kunnen terugrijden. Maar het verhuurcontract liep slechts tot 31 oktober. Ja, het leven is een hel.

  • Greta zegt:

   Oeps Marc geen twee wangen maar 4 .
   Dat komt ervan als je alle oneven bladen uit een boek scheurt en stiekem 69 onder je kussen stopt. Ook langs boven 2 kaken te zien.😁

   1) via nanotechnologie kan men perfect betonrot vinden en duurzamer herstellen met minder kosten waarschijnlijk dan die gedrochten van windmolens, die allesbehalve milieuvriendelijk noch betrouwbaar zijn,vermits men afhankelijk is van wind, maar het kan een kwinkslag zijn naar de oude windmolens?

   2) De uitleg van een specialist die er gewerkt heeft ,de media circussen rondom dit thema hilarisch vond, omdat de kerncentrales van België veel betrouwbaarder ,duurzamer en degelijker zijn dan die van Frankrijk, voor mij nog steeds geloofwaardiger dan het geleuter hier, al dan niet politiek bangmakerij of bedenkelijke praktijken om geld te kunnen krijgen, onwetendheid?

   3) Alsof de sluiting van Doel ,Anwerpen zoveel veiliger zal maken. Borssele is in vogelvlucht niet echt zo ver weg als er iets mis gaat?
   Laat staan onafhankelijk van de eisen van buurlanden?

 4. Marc Schoeters zegt:

  Ps. We weten nu in elk geval wat de Puurse Ridder van de Arco-wezen bedoelde toen hij enkele weken geleden in Antwerpen zijn nieuwe plannen voorstelde onder de naam “Stroomopwaarts”.

 5. Vanhoovels Paul zegt:

  Sanctorum ziet het ditmaal verkeerd. Hij denkt dat de gewone man zich kan redden door gezamenlijk windmolens te bouwen. En hij zou op die manier uit de handen kunnen blijven van de vraatzuchtige overheid. (lees Frankrijk) Maar ditmaal heeft Sanctorum het mis. Uit de handen van de overheid blijven en zelfbedruipend worden mag zelfs niet. Ik herinner aan onze hete droge zomer van dit jaar. Er mag geen water meer worden gebruikt voor dit en voor dat.
  Maar dat water is van iedereen. Wie zelf een put heeft en voldoende grond met water in de bodem mag er dus niet aankomen! Je moet betalen voor uw eigen water dat je oppompt!
  Stroomtekort dus? Oei! Je mag geen stroom meer verbruiken die je opwekt met windmolens of zonnepanelen. Dus zelfbedruipend? Vergeet het! De kosten zijn wel voor jou om zelfbedruipend te worden. Maar een pennetrek van onze verkozenen volstaat en je mag uw eigen investeringen niet meer gebruiken.

  • Eric zegt:

   Alle problemen hebben we te danken aan massa-immigratie. Denk alle migranten weg en problemen als elektriciteitsgebrek in de winter, watertekorten in de zomer, te hoge concentraties fijn stof verdwijnen als sneeuw onder de zon. De economie zou eindelijk kunnen krimpen, wat de natuur meer kansen zou geven (nietwaar, partij Groen?). Ook de armoede zou afnemen, want vooral migranten dragen tot dat probleem bij, al zorgt hun aanwezigheid ervoor dat ook de gewone Vlamingen armer worden en het aantal Vlaamse armen stijgt. Aan één enkele voorwaarde echter moet voldaan worden voordat dit land grondig opgekuist kan worden: Vlamingen moeten ophouden neer te kijken op arbeidersbanen, ze moeten zelf weer de handen uit de mouwen leren steken, de post bedelen, wegen herstellen, het vuilnis ophalen, loodgieter worden, groenten en fruit verkopen. Zolang ze op dat soort jobs spuwen moeten ze niet zeiken over immigratie. Je maakt migranten overbodig door hun jobs weer in te palmen. Dan kan het aantal Belgen terug zakken onder de tien miljoen, misschien later onder de acht miljoen. Dan wordt België misschien weer een leefbaar land.

   • Eric zegt:

    En dan vergat ik het nog te hebben over problemen als de overbelasting van justitie, het gebrek aan gevangeniscellen, aan politie-agenten, het teveel aan overwerkte, gestresseerde cipiers en leerkrachten, aan angstige treinconducteurs die extra bescherming eisen, het overschot aan angst en verzuring bij de autochtone bevolking vanwege de islam die, bewust of onbewust, de zorgeloosheid die kinderen eigen is geheel ondermijnt en vernietigt. De schade – moreel, economisch, ecologisch, sociaal, fysiek, psychologisch en cultureel – die immigratie, vooral uit islamitische landen, op ons continent veroorzaakt is onoverzichtelijk. West-Europa is in dertig jaar van de zevende hemel in de beerput beland. Dieper vallen kan niets of niemand.

  • Greta zegt:

   Contradictie in uw uiteenzetting lijkt me?
   ” water is van iedereen”
   ” water oppompen uit grond zou uw eigendom zijn?

   Als u een bassin of regenton plaatst, lijkt me het logisch dat u kan beweren dat het regenwater dat erin valt uw eigendom is.

   Anders, genuanceerder, ligt het wel met oppompen van grondwater lijkt me?

   Naargelang kracht pomp en hoeveelheid water u oppompt zit u niet meer noodzakelijk water te onttrekken op uw eigendom maar van uw buren.
   Los van de kwaliteit van het water en waarvoor u het dan nog gaat gebruiken ?

   Een en ander zal dan toch waarschijnlijk in riool belanden en gezuiverd dienen te worden door het gemeenschappelijk systeem van waterzuiveringsinstallaties?
   – gebruik doorspoelen toilet
   – auto wassen op oprit (water in riool belandt)
   ???

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Troost u mevrouw. Van het water dat ik opvang gaat geen druppel in de riolering.
    Dat wordt uitsluitend gebruikt voor mijn tuintje. En wat niet verdampt kan insijpelen in de bodem. Mijn hobby is bloemen veredelen. En die hebben soms water nodig als er een langdurige hittegolf is. Dus maak U niet ongerust. Het huizen van mijn buren zullen niet barsten omdat er te weinig water in hun bodem zou zitten.
    Uiteraard gaat er ook afvalwater van mij in de riolering. Maar dat is gespoeld met drinkwater. Water in de bodem is van iedereen. Akkoord hoor. Maar gaat dat eens vertellen waar het zijn nut heeft. Feitelijk is het de overheid die de bodem drooglegt.
    Zuiver opvangwater dat in de riolering geraakt is onherroepelijk verloren.
    U woont waarschijnlijk in de stad?
    Goddank niet in mijn buurt. Want dan kwam U zeker constant vragen als ik mijn bloemen water geef of ik wel een regenput heb.
    Moet kunnen natuurlijk. En als ik een tuiltje van mijn bloemen schenk aan mijn buurvrouw en die stelt zich te veel vragen of verdenkt mij van alles en nog wat; dan zal die buurvrouw lang wachten op een tweede boeketje. Moet ook kunnen natuurlijk.
    Vragen of ze hun auto kuisen met leidingwater vind ik meer gepast.
    En dat water gaat ook niet steeds in de riolering! Goddank!

 6. Eric-B.L. zegt:

  De leugens van :
  abortus, NASA, klimaat, evolutie, ‘wetenschap’, globalisme, OneWorldReligion, enz.. enz..
  Nog enkele maanden resten ons vooraleer de verrotte scifi-leugen volledig instort.
  Er zal geen tijd meer zijn om zich te bekeren . . .

  • Vanhoovels Paul zegt:

   De druiventak draagt teveel druiven.
   Ga best in Rome emmeren over uw problemen of beter nog; grijp uw eigen juwelen vast en speel er zelf mee. Maar laat dit dagboek met verstoken van uw onnozele praat.
   U bent ziek vent. Ofwel zitten er vleesmaden in uw hersens.
   Nu ja; hersens? Uw warrige gedachten kunnen moeilijk ontspruiten uit hersens.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Sorry! Tikfoutje in vorige commentaar.
    Een mens krijgt stuiptrekkingen in zijn vingers van zoveel braaksels.

 7. Gysels A E zegt:

  Spijtig genoeg heb ik jaren geleden geleden mijn huis moeten verkopen wegens zware ziekte toen ik juist aan het verbouwen was. Ik was toen al van plan om zoveel mogelijk contacten op 12v te plaatsen omdat zowat minstens 50% van de apparaten in huis op 12v werken. Met zonnepanelen zou dit een makkie zijn. Voor 300 € kan je zelfs een 12/24 v windmolentje kopen dat 400watt kan produceren, genoeg om al uw ledlampen + tv en radio te laten werken enz… En waarom ieder huis geen energieproducent laten worden met brandstofcellen zoals ene Jeremy Rifkin beschreef in zijn boek ‘de waterstofeconomie’ uit 2004 maar tja…wij zijn een land zonder leiders met een visie maar eerlijk gezegd..in héél het westen is er ofwel een gebrek aan visie of daadkracht..meestal beide!

  • Eric-B.L. zegt:

   @ Gysels A E
   Gelijk hebt u.
   Maar de globalistische overheid zal u dat blijven weigeren omdat HUN visie en HUN daadkracht is van letterlijk ALLES in het werk te stellen om u tot in de kleinste details onder controle te krijgen. Uw vrijheid zal VOLLEDIG onbestaande worden.

   Deze winter dreigt er stroomtekort.
   Laat niets aan het toeval over.

 8. Peter Braet zegt:

  Over zelfredzaamheid en kleinschaligheid: dat is professioneel afgeblokt door de wetgever. U zou een batterij, of meerdere batterijen, zoals die in een elektrische auto in uw garage kunnen zetten om de stroom van uw zonnedak op te slaan maar dat is verboden.
  En grootschalig: over de allang geplande rechtstreekse hoogspanningsverbinding met Duitsland, dwars door het beschermde landschap in de Oostkantons, wordt weer niet gesproken. Dat, en een tiental gascentrales om de gaten in duurzame stroomproductie op te vangen, en de oubollige krakkemikkige kerncentrales kunnen meteen afgeschakeld worden.
  Alles samen maakt het ons onafhankelijker van Frankrijk, dat zal het probleem van de Belgische politiek zijn.

Reacties zijn gesloten.