Paniekvoetbal bij Pano

SchildDe VRT heeft nog eens geschiedenis geschreven en de grenzen van de televisiejournalistiek verlegd in de Panoreportage, gisteren, 5 september, over de extreemrechtse jongerenclub Schild en Vrienden. Hun voorman, Dries Van Langenhove, afgestudeerd in de politieke wetenschappen én gediplomeerd loodgieter (wat ik een hele mooie combinatie vind), wordt uitvoerig gevolgd samen met zijn getrouwen, een honderdtal studenten die zijn instructies nauwgezet opvolgen, veelal bij het nuttigen van een pils uit het flesje.

De uitzending doet sterk denken aan de fameuze undercoverreportage in Tremelo (11/10/2016), waar werd bewezen wat moest bewezen worden, namelijk dat de Vlaming ongeneeslijk racistisch is en een moslimkoppel geen winkel in de straat gunt. Caféroddels worden als bewijsmateriaal aangevoerd. Hier de sequel: Vlaanderen staat op het punt om onder de voet gelopen te worden door een horde fanatieke neonazi’s. Een opstootje aan het Gentse Gravensteen, waar Van Langenhove met een handvol Schild en Vrienden een pro-immigratiebetoging wil counteren, zet de toon, waarna er onmiddellijk overgeschakeld wordt op ‘geheime online conversatiegroepen’ in het halfdonkere internet. En ja, er worden wel wat politiek-incorrecte memes gelanceerd over negers, Joden en homo’s zoals die overal op Facebook te vinden zijn.

Dan komt de complottheorie boven water, uitgedragen door de dramatische stem van VRT-journalist Tim Verheyden: naar buiten uit is de groep gematigd-conservatief en salonfähig, voor Europese waarden en Vlaamse identiteit, maar daarachter zit een geheime agenda om fascistisch ideeëngoed te laten insijpelen en dit land te zuiveren van niet-Arisch bloed. Is het echt waar? Een reis naar Hongarije, bekroond met zowaar een handdruk van Victor Orban himself, moet een en ander bevestigen.

Fitnessclub

Wat leren we nu uit deze reportage? Eerst en vooral dat Dries Van Langenhove, ondanks zijn welsprekendheid en diploma’s, er fameus is ingeluisd. Hoe naïef moet je zijn, om zo’n Panoploeg een half jaar (!) achter je aan te slepen, en dan vast te stellen dat ze daaruit zorgvuldig de plaatjes selecteerden die bij hun framing pasten (de stem in de reportage: ‘want ik wilde weten wat hun plannen zijn’)? Dat is slechte journalistiek, maar het is de welbekende huisstijl van de VRT-nieuwsdienst. Er waren blijkbaar ook afspraken gemaakt over het tijdstip van uitzenden en het recht om de reportage op voorhand te mogen bekijken, quod non, en Dries is hevig verbaasd. Helaas: dit soort ‘onderzoeksjournalisten’ houdt zich nooit aan de afspraken en doet maar wat, ik kan erover meespreken.

Ongeacht de studentikoze stijl en het niveau van de humor waarin de Schild en Vrienden onder elkaar conversen, is Van Langenhove geen nieuwe Hitler maar veeleer een rechtse editie van Paul Goossens. Het is niet toevallig dat hij het ook heeft over een ‘lange mars door de instellingen’, een uitdrukking die nota bene is overgenomen van de ’68-beweging en aansluit bij het Gramsciaanse cultuurmarxisme. Vandaar de tamelijk onhandige pogingen om in de Vlaamse Jeugdraad te ‘infiltreren’, wat overigens niet verboden is, daarvoor is die Jeugdraad er.

Daarnaast zie ik de ‘beweging’, wat het paramilitaire aspect en het koketteren met wapentuig betreft, meer als een hobbyclub van en voor studenten die in het NSV of het bravere KVHV blijkbaar niet meer aan hun trekken komen. Opvallend is de nadruk op lichaamscultuur, wat toch weer iets anders is dan de klassieke bierbuiktoestanden. Effectief, S&V houdt niet van zwaarlijvige Vlamingen. Tijl moet sporten en conditie kweken, want een dikke Vlaming is geen echte Vlaming (!). Meteen laat Van Langenhove zich ook laatdunkend uit over mollige Neles, wat mijn enthousiasme om aan te sluiten al aanzienlijk tempert. Porno is des duivels, masturberen zal ook wel niet ok zijn, we moeten weer meer kinderen krijgen, en vrouwen moeten hun plaats kennen.

Dat maakt het opzet van de Pano-reportage des te lachwekkender. Er is geen enkele proportie tussen de alarmerende toon, alsof er een extreem-rechtse staatsgreep op til is, en de reële impact van deze Vlaamsgezinde, ‘metapolitieke’ fitnessclub met conservatieve randjes.

‘Ontzet’ en ‘onthutst’

Niettemin is het nu hoogste alarmfase in weldenkende kringen. Eindelijk openbaart de duivel zich nog eens in al zijne pomperijen. Voorspelbaar zijn dan ook de reacties van politiek-correct Vlaanderen. Woorden als ‘ontzet’ en ‘onthutst’ waaien ons van alle kanten tegemoet. Dat was ook de onderliggende bedoeling van de reportage: verontwaardiging opwekken, die op haar beurt verschillende processen in gang zet, die ook weer niks met objectieve journalistiek te maken hebben:

– Eerst en vooral het discrediteren van de échte politieke rechterzijde, met name N-VA en (voor zover nodig) VB waar de club zou bij aanleunen. Theo Francken, Zuhal Demir en woordvoerder Joachim Pohlmann waren er als de kippen bij om zich te distantiëren, maar de toon is gezet: achter de democratische façade van de N-VA zit een totalitaire agenda.

– Ten tweede wil de VRT zelf daarmee uiteraard haar blazoen oppoetsen en vooral de linksdraaiende duidingsjournalistiek nog eens een boost geven. De democratie is in gevaar, en de nieuwsdienst van de openbare omroep zal de onderste steen omkeren. Met dit soort waakhondretoriek moet dan weer de dreiging van de burgerjournalistiek en het internet bestreden worden, waar iedereen zomaar duiding kan geven.

– Tenslotte, en dat is de essentie, moet deze reportage de aandacht afleiden van de reële dreiging die uitgaat van het islamfundamentalisme, de groeiende Erdoganisering van de Turkse populatie, de rol die de (gesubsidieerde) moskeeën daarin spelen, de rekkelijkheid die betoond wordt tegenover echt antidemocratisch gedachtegoed, het feit dat twee derden van de Belgische moslims voor een invoering van de sharia pleit. En daar heeft, o ironie, S&V net wél een punt.

Ja, ik ben dus ook wel wat onthutst, maar dan vooral door het gebrek aan journalistiek professionalisme dat uit deze Pano-reportage spreekt, gecombineerd met een duidelijke geur van vooringenomenheid en spinning. We waren nog maar net klaar met Bert Bultinck die bij de Vlaming een racisme-gen ontdekte, en daar demonstreert links opnieuw zijn grote gelijk via een karikatuur van een TV-reportage die met Vlaams belastinggeld is betaald. De VRT graaft met dit soort groteske miskleunen haar eigen graf en zal kapot gaan door een totaal gebrek aan credibiliteit bij de doorsnee Vlaming. Voor de rest kon Dries Van Langenhove zich geen betere reclame indenken, onder het motto: ‘Wie gelooft die mensen nog?’

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

25 reacties op Paniekvoetbal bij Pano

 1. walter maes zegt:

  100% akkoord. Een vuige afrekening met alles wat zogenaamd ‘rechts’ is. En goed getimed : 5 weken voor de verkiezingen.

 2. Tomsonn zegt:

  Dat loodgietersdiploma gaat nog van paskomen.

 3. Eric zegt:

  ‘Erdoganisering van de Turkse populatie’. Ik wou net intikken dat de VRT zich ook eens zou kunnen gaan ophouden in Turkse pro-Erdoganmiddens toen ik die zinsnede van Sanctorum las. Er zijn in België ongeveer 100 keer meer Erdoganfanaten dan Schild & Vrienden, maar blijkbaar weet men weer niet goed van waar het echte gevaar komt. Dat de VRT een agenda heeft, en dat die agenda politiek is weten we al langer dan vandaag. Dat NVA niet heeft kunnen zorgen voor meer neutraliteit en objectiviteit in de berichtgeving bewijst dat de kracht van verandering niet heeft gewerkt en dat, om dit land te redden, naar hardere middelen moet gegrepen worden.

  • willy zegt:

   Dat de NVA een slechte doorlichting heeft m.b.t aanwerving van leden zal ze zuur opbreken binnen de 5 à 6 weken denk ik .Men wist dat NVA leden in die club bezig waren en dus hoeven sommige partijleden niet onthutst te zijn .
   Ze moeten toch weten dat ze geviseerd zijn en dat er in de VRT geen vrienden (of zeer weinig ) hun gaan steunen .
   Dat sommige CD&V’rs ook bij dat decadente clubje zitten zal waarschijnlijk in de decors van de VRT blijven steken zoals andere meer dringende en gevaarlijke situaties.
   Nu dat Mein Kampf ( Mijn Strijd ), in de rekken licht , ben ik eens nieuwsgierig hoe lang het gaat duren vooraleer er de ene of de andere opinie zal verschijnen .

 4. Johan Verleye zegt:

  O, mijn God! De linkse VRT heeft weer eens een Paard van Troje ontdekt en dat zullen we geweten hebben. Reken er maar op dat het nieuws de komende dagen volledig zal beheerst worden door verontwaardiging. Weldenkende Vlamingen zullen over elkaar vallen om die club en alle clubs die er al of niet vermeende bindingen mee hebben te verketteren.

 5. Peter Braet zegt:

  De jongelui van S&V blijken ook zo naïef te geloven dat er zoiets als privé bestaat op het clearweb. Het gewone Internet wordt niet voor niets “clearweb” genoemd. Dat die jongens en meisjes? behalve hun lichaam ook hun geest leren harden en -al is de wiskunde hierachter een echte nachtmerrie voor de leek- met asymmetrische authenticatie leren werken alvorens, behalve aan de toog van een donkerbruine kroeg, ook op Internet hun grollen te delen. Overigens heeft iedereen recht op een jeugdzonde meer of minder. Ooit worden ze wel volwassen en klinkt op een sollicitatiegesprek de vraag: “hoe legt u dit uit aan onze klanten?”.

 6. Eric-B.L. zegt:

  Er zat een spijtige fout in het vroegere “AVV-VVK”.
  “Alles voor Vlaanderen – Vlaanderen voor Kristus.”
  Dat is de allereerste oorzaak dat Vlaanderen nu de mist ingaat.
  Het had moeten zijn:
  “Alles voor Christus – Heel Vlaanderen wordt God’s vrije volk.”
  Daar is het nu te laat voor.
  Het kan niet meer en men wil het niet meer, het mag zelfs niet meer.
  De alles vervalsende ‘gemoderniseerde’ mis heeft de meeste zielen finaal ontgeestelijkt.
  – Weg met dat modernisme! Het moet eindigen, hier en nu!
  – Vlaanderen moet terug een geestelijk krachtig volk worden!
  Helaas, nog slechts politieke spelletjes, heel ver achter de feiten.

 7. jefke zegt:

  Ben nog steeds aan het wachten tot de vrt de volgende reportage zal brengen… ook over Gent en zo… https://www.youtube.com/watch?v=pF3C50fG5iE

  • willy zegt:

   Daar moet je niet op rekenen ; zelfs na de verkiezingen zal het hetzelfde zijn ,afspraken zijn in de maak .

  • Eric-B.L. zegt:

   Vlaamse karakterloosheid totaal.

   – regelrecht gevolg van goed-gevoel-leven en goddeloosheid.

 8. Ines zegt:

  Zo jong en zo bedreven in liegen en met gespleten tong te kunnen spreken. Duidelijk ook geïnstrueerd en gesteund door een netwerk of organisatie.Mij ga je niet wijsmaken dat een doorsnee student Rechten de tijd of de middelen heeft om reisjes op en neer naar de Balkan te doen, onderweg schietoefeningen neemt, tussendoor overal gaat speechen, ook constant de online aanwezigheid van een studentenclub kan leiden en tussendoor nog twee andere diplmoma’s binnenrijft. De jongen is blijkbaar zelfs al gehuwd en vader.Dat is dus een Super man. Ik ken veel studenten maar die zijn doorgaans met heel andere zaken bezig. Straf ook dat zijn ouders niet politiek actief zijn en bijgevolg heeft die jongeman zich een ideologie eigen gemaakt die hij heeft opgepikt op het internet, meer bepaald de uit
  de V.S overgewaaide alt-right beweging: het jargon in hun chatgroep is doorspekt met het nieuw-rechtse vocabularium dat sinds 2016 opgang maakt.De memes zijn ook bewerkt naar de Vlaamse actualiteit.Voor de doorsnee Vlaamse jeugd (en zelfs de meeste volwassenen) is dat taaltje even bekend als Chinees. Daarom denk ik dat er een doelbewust indoctrineren vanuit het buitenland achter zit. Hij heeft iets van de jonge De Winter. Welbespraakt en zeer consistent in zijn retoriek maar door de jeugdige overmoed en zijn mediageilheid een beetje denken dat alles gepermitteerd is en was naïef er van uit gaan dat de moederpartijen hem wel zouden dekken als het te gortig ging worden. Eerste dure les geleerd. Ik heb ooit ergens gelezen dat de hersenen van jongvolwassenen bliijven groeien en veranderen tot de leeftijd van 26 jaar ongeveer, de huidige juridische meerderjarigheid op 18 is daarom problematisch, en laat mij vermoeden dat deze jongens niet goed beseffen en kunnen inschatten wat de gevolgen zijn van hun stommiteiten of jeugdzonden, als u wil, op het net. En tenslotte de hypocriete houding van N-VA waar ik echt onpasselijk van word: zeker twitter Theo en de wederhelft van de “onthutste” Zulma Demir, die het N-VA trollenleger leidt, mogen zich samen met de jongens van S& V ook eens gaan bezinnen.

  • willy zegt:

   Blijkbaar geen NVA fan ; studies rechten , psychologie zijn nu niet de moeilijkste en ja de ene kan meer dan de andere
   Wat de all-right beweging in de USA betreft de meesten weten nog niet eens wat het is ,
   daar zijn andere belangen die het nieuws halen ( oud leerling schiet hele klas overhoop of dergelijke )
   Ik heb al ergere dingen gezien en gehoord op het net dan er in de ganse panoreportage te zien was en het kleef en plakwerk kon veel beter

  • Eric zegt:

   En Ines, conformist als ze is, springt natuurlijk op de door de VRT klaargezette trein. Ze doet wat de VRT-bonzen en de politici erachter van haar verwachten: deze zaak serieus nemen. Alsof een 900-tal heethoofden de Belgische democratie – of wat daar na vijfenveertig jaar islamisering nog van over is – zouden kunnen destabiliseren. Ze vraagt zich niet af waarom door onze ‘opiniemakers’ (en dat begrip komt niet zomaar uit de lucht gevallen) 100.000 Erdogan-aanhangers niet als een gevaar gezien moeten worden. waarom het feit dat minstens de helft tot 70% van de moslims vóór de invoering van de sharia zijn geen alarmbellen op de Reyerslaan en in de Brusselse cenakels doet afgaan. Nee, Ines en kritisch denken: het zijn twee verschillende dingen die duidelijk niet samen gaan.

 9. Marc Schoeters zegt:

  Laten we wel wezen – de “ideale Vlaamse schoonzoontjes” van Schild & Vrienden zijn een stelletje achterlijke, amateuristische, puberale idioten met de hersenen van een gelobotomiseerde wimperspitsmuis en het empathisch vermogen van een in zelfgestookte vodka verzopen amoebe. Volgens deze bende “echte Vlamingen” kon Lamme Goedzak geen Vlaming zijn (wegens te dik), kon mijn leermeester Leopold Flam geen Vlaming zijn (wegens te Joods en te atheïstisch), kan Zuhal Demir geen Vlaamse zijn (wegens te gepigmenteerd en te ver van de haard), en kan ik geen Vlaming zijn (wegens te Boergondisch en te liederlijk). Ik zou zeggen aan deze geprivilegieerde en netjes geföhnde salonjongetjes: “Wij zijn geen vrienden en zullen dat ook nooit worden. Oprotten en wegwezen. En neem jullie plastiek speelgoedschildje maar mee!” Meer woorden hoef je aan die bende fils à papa niet vuil te maken. Erger is echter de propagandistische macht van de VRT. Deze staatszender probeert voor de zoveelste keer op een slinkse manier de politieke verkiezingen te beïnvloeden en naar de hand van de pococratische elite te zetten. En dat met alle vuile trucjes van de foor: eenzijdig framen, gewiekst knippen en plakken, plat inspelen op angstgevoelens, en focussen op sensatie om zo de aandacht af te leiden van de echte wortels van de huidige samenlevingscrisis. En de staatszender is met deze poging tot manipulatie van de politieke verkiezingen inderdaad niet aan zijn proefstuk. In 1988 maakte de “grote journalist” Paul Muys een ophefmakende reportage over de opkomst van het Vlaams Blok in de Antwerpse volkswijk Seefhoek. De “onderzoeksjournalist” stapte toen Café Den Bonten Os binnen en vroeg aan enkele ladderzatte tooghangers wat ze vonden van Marokkanen. Hij kreeg natuurlijk de verwachte antwoorden. Racisme in Antwerpen! Het Vierde Rijk stond voor de stadswallen! QED. Over de echte oorzaken van de onvrede en woede bij de “ondervraagde” Antwerpenaren kwam de tv-kijker niets te weten. Je hoeft die oorzaken ook niet te kennen – “racisten” hebben sowieso ongelijk. De VRT bedrijft al decennia een soort “onderzoeksjournalistiek” waarvoor zelfs een kleuter met een micro in het polletje zich zou schamen. Een soort “onderzoeksjournalistiek” dat niets maar dan ook niets “onthult” – behalve het feit dat de staatszender bevolkt wordt door hoernalisten die niet meer zijn dan de slippendragers van de pococratische elite. De tv-reportage van Paul Muys over “het racisme in een Antwerpse volkswijk” deed in 1988 heel wat stof opwaaien en leidde uiteindelijk tot het beruchte antidemoratische “cordon sanitaire”. Dertig jaar later kennen we het eindresultaat. In de Antwerpse volkswijk Seefhoek zijn bijna alle oorspronkelijke bewoners verdwenen. Uitgestorven of verdreven. Who cares? Dat waren toch allemaal smerige racisten. Opgeruimd staat netjes. De Seefhoek is nu stevig in handen van de Mocromaffia en van jihadistische moskeeën. Om daarover onderzoeksjournalistiek te doen zal je wel wat betere methoden moeten verzinnen dan met een micro een vzw-café of theehuis binnen te stappen of een chat-groep van gamers te infiltreren. Benieuwd hoe over dertig jaar een groot deel van België er zal uitzien. O ja – de “onkreukbare journalist” Paul Muys is enkele jaren na zijn “onafhankelijke” en “heldhaftige” reportage over het klootjesvolk in Café Den Bonten Os vetbetaalde woordvoerder geworden van het Belgische industrieconglomeraat Solvay. Schol!

 10. bertie zegt:

  In het verleden heb ik hier en elders reeds bijdragen mogen leveren dat de toepassing van de antidiscriminatiewetgeving momenteel van geen kanten deugt. Ik huldig het verstandige principe gehanteerd door professor Matthias Storme dat de overheid niet en nooit mag discrimineren in haar relatie tot de burgers, maar dat de burgers onderling tussen elkaar onderscheid mogen blijven maken en elkaar mogen discrimineren zoveel ze willen. Wie dat ontkent, gaat in tegen een natuurwet, die wel degelijk in het menselijke DNA zit!

  Anders verbiedt men elke supportersclub.
  Een voorspellende stelling die toen nog misprijzend werd weggezet als te belachelijk voor woorden.

  Maar wat is de huidige hetze tegen Schild en Vrienden anders?
  Het zooitje ongeregeld zijn niemands beste vrienden, ook de mijne niet, maar, oeps…. waarom eigenlijk niet? “Beste vriend” valt volgens de wetgeving immers niet te verantwoorden, dus het antwoord op die vraag schuldig blijven is al een strafbaar(!) feit van jewelste. Daarentegen is fatsoen of een gebrek eraan, dat nog altijd niet!
  Het huidige staatsmisbruik van de antidiscriminatiewetgeving hakt ingrijpend in op eender welke overtuiging van (verenigde) burgers die het actuele overheidsapparaat in zeer algemene zin niet netjes vindt en wil verbieden. Dat vind ik eerlijk gezegd een antidemocratische evolutie, die niet neigt naar totalitarisme, maar doodgewoon totalitarisme ís! Er dreigt bovendien een reuzegroot conflict tussen de antidiscriminatie- en de privacywetgeving, maar dat is weer een andere discussie.

  Ik hou mijn hart vast wanneer de eerste vrouw premier zou worden van dit land. Zullen we haar politieke beleid dan nog in vraag mogen stellen en bekritiseren? Of zal dat door de dienstdoende overheid onmiddellijk beschouwd worden als misogynie en een overtreding van de antidiscriminatiewetgeving? Stel je voor dat deze dame daarbij nog lesbisch is ook en van allochtone afkomst…
  … Allé vooruit, jammer voor Bart De Wever, maar Jinnih Beels wordt de volgende burgemeester van Antwerpen. Want waarom zijn er nog verkiezingen nodig in een land waar er van overheidswege geen enkele vorm van discriminatie mag bestaan tussen de burgers onderling?

  PS. Voortbordurend op het feit dat bertie in het kader van de antidiscriminatiewetgeving ooit postuleerde voor de functie, moet kroonprinses Elisabeth trouwens binnenkort een gedwongen geslachtsoperatie ondergaan. Toch wanneer zij ooit tot Belgisch Staatshoofd gekroond zou willen worden. Onze Grondwet heeft het namelijk 86 keer over “Koning”, en geen enkele keer over “Koningin”.

  • willy zegt:

   Jinnih mag me altijd eens bellen , spijtig dat ze aan de verkeerde kant staat .
   Ons kroonprinsesje kan heel gemakkelijk van geslacht veranderen , dat is in de mode en tegen dan een dagelijkse ceremonie

 11. Marc zegt:

  Ik denk dat Johan de ernst van de zaak toch wat onderschat – anderzijds is de heisa in de media op dit moment toch ook weer overdreven. Ze zal wel even snel weer gaan liggen als ze gekomen is. Ik vermoed overigens dat Über-narcistje Dries Van Langenhove enorm geniet van de huidige aandacht (de grote ideale-schoonzoon-foto op pg. 2 van De Standaard van vandaag al gezien?), ook al is die grotendeels negatief. Maar het is wél zo – inderdaad – dat er met twee maten en gewichten gewerkt wordt. Een aantal jaren geleden mocht een extremistische moslim-haatprediker ongestoord zijn gang gaan, er was een moordende aanslag nodig voor hij het land uit moest.
  Overigens zijn ze allemaal in hetzelfde bedje ziek, die extremisten. Over een aantal onderwerpen (gendergelijkheid om er maar één te noemen) hebben ze trouwens gewoon dezelfde ideeën. Misschien kunnen ze nog vriendjes worden.

 12. Marc Schoeters zegt:

  Ik heb de foto’s van die Schild & Vriendjes nog eens aandachtig onder de loep genomen. Mijn God! Wat een jonge en gezond ogende prachtkerels! Daar zitten meer (al dan niet verdoken) homoseksuofielen bij dan in de heroïsche jaren van de Sturm Abteilung – de privélijfwacht van je weet godwin wel wie. Onze grootste volksschrijver Gerard Kornelis van het Reve had ongetwijfeld geweten wat hij met al dat echt-Vlaamsche prachtvlees had moeten ondernemen! Laten bukken, studentenbroek naar beneden en dan manhaftig in de geheime opening nemen als God in Griekenland! AVV-VVK! Echt schoon toch – zo’n gezond blozende en fijn geföhnde jongens van eigen bloed en bodem! En Reve had tijdens zijn heilig ontmaagdingswerk ter lering en vermaak uit zijn eigen prachtboek “De taal der liefde” luidkeels kunnen citeren: “Nu moeten we nog van die Surinaamse en Antillaanse troep af. Ik ben er erg voor dat die prachtvolken zo gauw mogelijk geheel onafhankelijk worden, en ons niks meer kosten, zodat we ze allemaal met een zak vol spiegeltjes en kralen op de tjoeki jtoeki stoomboot kunnen zetten, enkele reis Takki Takki Oerwoud, meneer! Zo denk ik erover, zet U dat maar gerust in Uw krant. Hoewel, voorlopig nog maar niet. Eerst moet mijn boek af. Zoals je weet, is door de beschuldiging van ‘racisme’, enkele jaren geleden aan mijn adres geuit, de verkoop van mijn boeken verveelvoudigd. Ik ben niet enkelvoudig genoeg van geest, en ook veel te intelligent, om een racist te zijn, maar die beschuldiging, en het lucratieve effect ervan, hebben mij aan het denken gezet. Ik behoef maar een of andere persoon sprekend in te voeren, die zich laatdunkend over allerlei inferieure kokosnotenplukkers uitlaat en voor de eer van ‘onze meisjes en jonge vrouwen’ opkomt, en het Geld vloeit mij toe. Het zwarte goud. Ik geloof, dat die hetsers zelf racisten zijn, maar het niet kwijt kunnen.” Tot zover Reve (in een brief aan Simon Carmiggelt). De grote Reve – net als ik door en door communistisch opgevoed. Niemand hier bij al die katholiek opgevoede “groenlinksen” heeft ook maar enig idee wat dat met een arme jongen doet! De hel van Dante is klein bier vergeleken met de geestelijke foltering door een stalinistische vader. Daarom begrijp ik Reve heel goed. O wat waren dat toch gouden tijden tijden toen schrijvers nog niet rond de pot draaiden! Toen de literatuur vrij en vrank het ware en poco-foute woord belijdde! In elk geval – ik hoop dat jullie allemaal voordeel halen uit “De Taal der Liefde”. Met “allemaal” bedoel ik: al die “deugende” antiracisten, “onthutste” politici, “onafhankelijke onderzoeksjoernalisten”, “verontwaardigde” huismoeders met een Spaanse voornaam en – last but not least – Driesje & zijn Schildvriendjes. Laat allemaal uw broekje zakken en bekijk uzelve voorover gebukt in de spiegel. Denk nu even mee. Hoe kan het gaatje dat zo veel smerigheid uitwerpt tegelijk zo aanlokkelijk zijn? Het is een heilig mysterie! Maar hoed u als er op de deur wordt geklopt en als u luidkeels “allahu akbar” hoort schreeuwen. Tegen dat gerampetamp is geen matrozenpakje, corpsbalbroek of roze tuinbroek opgewassen! Geen Vlaamsch vendel. Geen plastieken kalasjnikov of schild op het world wide web gepost. Zelfs geen partijkaart van PVDA of Groen – moet je niet vragen! Zowel Driesje & zijn dappere jongelingen als zijn “verontwaardigde” tegenstanders moeten er dan aan geloven. Schone tijden staan ons te wachten! Daarom één advies: hou het achteronderaan altijd proper. Je weet nooit wie er aanbelt. Wees op alles voorbereid! Is dat niet zaaaaalig spannend?!!

 13. Klokske zegt:

  Ik zie bijna geen tv meer, mijn ouders hebben mij in mijn jeugdjaren uitgelegd dat dit in belgie een overgesupsideerde rotinstelling is die op kosten van de burger leugens en haat mag zaaien,
  Met kranten overigens hetzelfde, Voor diegene die zo heerlijk inkapt op eerlijke Vlaamse jeugd geloof maar eerlijk en vooral onze rotte pers die overigens overbetaalde leugenaars zijn, speciaal voor Marc en Ines

 14. Ines zegt:

  Aan Klokske: misschien eerst dan toch de docu bekijken, anders heeft het weinig zin om er iets over te zeggen. En wat Marc betreft: die mens is een humoroloog.

 15. Ines zegt:

  Niet persoonlijk worden, Eric.
  Ik heb toch al verschillende reportages op canvas zien passeren die wel degelijk ingingen op het moslimradicalisme, seksisme(Femme de la reu, toen zwaar gerecupereerd door u weet wel wie) onder allochtone jongeren en het fenomeen van hoge populariteit van Erdogan onder Belgische Turken. De Sp.a heeft al verschillende Turkse mensen uit de partij gezet die strafbare dingen hadden gezegd of gedaan. En op zich hoeft een politieke voorkeur voor Erdogan geen probleem te zijn, u bent toch een bewonderaar van Trump en Poetin, zelfs zonder dat u een band heeft met de V.S of Rusland. “100 000 duizend Erdogan-aanhangers” en “70% shariavoorstanders” zijn ook staaltjes van framing want u hebt geen objectieve bronnen voor uw beweringen. Dat de VRT hiermee het Vlaams-nationalisme wil schaden, geloof ik niet. Die Dries dacht zelf de media slim te kunnen gebruiken om zijn beweging te boosten maar is door zijn jeugdige overmoed door de mand gevallen. De journalist wist niet van de geheime chat-groep en kon enkel meelezen doordat iemand binnen S&V hem die toegang verleende .Blijkbaar heeft Dries ook interne vijanden. Dat scenario kon de journalist noch DVL op voorhand
  voorspellen. Natuurlijk gaan de media zoiets dan niet laten liggen en in dit geval was het hun plicht. Controle op politieke bewegingen is tot nader order een kerntaak van de pers.Dat de VRT in het verleden uw geliefde VB niet genoeg aan bod liet komen zal wel waar zijn. Heeft het VB voor een groot deel aan zichzelf te danken door een brulboei als De Winter een prominente plaats binnen die partij te laten opeisen.

  • Eric zegt:

   1. ik ben nergens persoonlijk geworden, ik geef enkel kritiek op uw geestelijke gemakzucht. Vermits dit hier een discussieforum is lijkt kritiek geven me dan ook aangewezen.
   2. U heeft gelijk waar u stelt dat er reportages zijn gepasseerd in verband met seksisme bij moslims (een probleem dat het VB reeds in de jaren ’90 aankaartte, waar niet naar werd geluisterd omdat op de boodschapper moest geschoten worden en dus werd de boodschap door Sofie Peeters veel later opnieuw vanonder het stof gevist. Zij heeft de boodschap dus gerecupereerd, niet het VB), met Erdoganisering en met moslimradicalisme (whatever that may be – het is de islam die in de bronnen radicaal is). Maar nooit werd er over deze onderwerpen zo hysterisch gedaan als m.b.t. Schild & Vriend, en nooit werden die onderwerpen politiek uitgespeeld tijdens een verkiezingscampagne. Ik zou graag eens net voor de verkiezingen een uitzending zien over de islamisering van dit land waarin de partijen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt ter verantwoording worden geroepen.
   3. Erdogan vergelijken met Trump of Poetin lijkt me erg verregaand. Vooral in de VS, maar ook in Rusland, wordt het grootste deel van de oppositie niet van straat geplukt en opgesloten, werden niet-regeringsgezinde rechters, leraars, journalisten, officieren etc. niet massaal uit dienst ontslagen en blijft er een verregaande (VS) of beperktere (Rusland) vrijheid van meningsuiting bestaan. Deze werd in het huidige Turkije van Erdogan volledig afgeschaft. Dus: mensen die heden achter Erdogan staan kan men beter vergelijken met Hitleraanhangers in de jaren ’30 dan met de huidige supporters van Trump. Op straat in landen als België en Duitsland en masse gaan schreeuwen wat een geweldig leider Erdogan wel is mag blijkbaar, er wordt niet paniekerig over gedaan, maar als er wat snotneuzen slogans skanderen die de politiek-correcte meute niet echt zinnen is het kot te klein en moet men zich inhouden om geen openlijke heksenjachten te organiseren.

Reacties zijn gesloten.