Asia en Jimmy: een mentor (m/v) in de liefde is niét per se goor

asia_argento_jimmy_bennett_sms_selfie_letto_22122240

De 42-jarige Italiaanse actrice Asia Argento, één van de aanstichters van de #MeToo-beweging, wordt door ene Jimmy Bennet nu zelf beschuldigd van seksueel misbruik. Ze zou hem als 17-jarige in een hotel tot seks gedwongen hebben en later een grote som zwijggeld betaald. Jimmy komt er nu toch mee naar buiten en brengt de tot hiertoe rabiaat feministische toonaard van heel het #MeToo-verhaal in verlegenheid. Bestaat dat, zoiets als een vrouwelijke verkrachter?

Effectief, een oudere vrouw die een jongeman tot de daad dwingt,- dat brengt ons onvermijdelijk bij de technische vraag: kan een vrouw een man dwingen te penetreren, gezien de erectie aangeeft dat hij er zin in heeft? Mijn eigen lijf kennende denk ik: neen. Natuurlijk kan er sprake zijn van manipulatie, verleiding, intimidatie zelfs, maar de penis regeert en verkrachting is een mannelijk fenomeen, verbonden aan een patriarchale samenleving, kijk maar wat men zich in Indië vandaag nog permitteert.

Wiskundeles

heloise-abelard-kus

Abélard en zijn pupil Héloise tijdens de schrijfles

Deze asymmetrie maakt dat wij effectief anders kijken naar een seksuele relatie tussen een oudere vrouw en een minderjarige jongen, en deze tussen een volwassen man en een tienermeisje. Hoewel dat juridisch geen verschil uitmaakt. Het punt is namelijk dat een vrouw door haar kennis en ervaring een jongeman seksueel kan inwijden op een manier die hij nooit zou kunnen met een leeftijdgenote. Zielig is het soms, dat geklungel van twee debuterende tieners. Met name vooral het voorspel vereist nogal wat inzicht in het vrouwelijk lichaam, hoe haar lust bezorgen, waardoor dus eigenlijk ook feministen niet tegen deze inwijding kunnen zijn.

Zelf kreeg ik als zeventienjarige mijn seksuele initiatie van een wiskundelerares na een uitgelopen bijles. Midden de dertig was ze, strikt genomen beging ze een misdrijf. Edoch, alle latere vrouwen waarmee ik iets gehad heb moeten haar dankbaar zijn: niet alleen openbaarden de geheimen van de mathematica zich vanaf dan moeiteloos, Alice (schuilnaam) leerde me ook de kneepjes van de liefdeskunst, het belang van altruïsme tussen de lakens, en het motto dat het niet na vijf minuten moet afgelopen zijn. Misbruik zei u?

Pedagogie dus, en zijn onvermijdelijke grijze zone van macht, vertrouwen, intimiteit, afstand. Er zijn notoire voorbeelden van erotische relaties tussen leraar en leerling(e), we denken bijvoorbeeld aan onze eigen Guido Gezelle die in het gedicht “Dien Avond en die Rooze” zijn liefde bezingt tot zijn leerling Eugène,- een liefde die toch wederkerig bleek. Straffe kost voor het katholieke Vlaanderen van de 19de eeuw, maar Eugène zou het overleven en werd zelf een befaamd letterkundige.

Dé filosoof van de intieme pedagogie is uiteraard J.J. Rousseau en zijn door de censuur verboden briefroman “Julie, ou la nouvelle Héloïse” (1761). Het werd een geweldige bestseller, net door de subversieve grondtoon dat de mens zijn/haar eigen autonomie boven alle wetten en moraal mag handhaven. Het eigen onvervreemdbare lichaam dus, waarbij Rousseau zijn status van man én mentor projecteert in de hoofdfiguur, geïnspireerd op de middeleeuwse theoloog Pierre Abélard die met de piepjonge non Héloïse een relatie had. Ja, ze was echt verliefd op hem, werd zwanger, wat hem de castratie als straf opleverde, dat waren nog eens tijden.

Post-Dutroux-taboe

marc_dutroux

Sinds Dutroux mag je niet meer zomaar naar kindjes lachen.

Blijven natuurlijk de machtsverhoudingen, het gepotel, en erger. De degoutante verhalen van groepsverkrachtingen in Indië, moslims met kindbruidjes, de pedofilieschandalen in de Rooms-Katholieke Kerk, en dus ook de MeToo-hysterie, hebben onze perceptie in de richting van een nieuw kuisheidsideaal gedreven dat ik echt ongezond vind. Er kan wel degelijk tederheid zijn tussen een mentor (m/v) en een pupil zonder dat er sprake is van misbruik. Het post-Dutroux-taboe en de heksenjacht op al wie nog maar eens lacht naar een kind, hebben de pedagogie opnieuw tot een kil, mechanisch gebeuren gemaakt waar vooral de bureaucratie en de betutteling triomferen.

Terug naar Asia Argento en haar Jimmy. Niemand weet wat er juist misgelopen is, maar de latere Star-trek-acteur Jimmy Bennet lijkt me niet echt gehavend uit het avontuur gekomen, ook al beweert hij ‘getraumatiseerd’ door het leven te gaan, vermoedelijk om nog eens een fikse schadeclaim te regelen. Heel concreet: als hij als 17-jarige Asia gepenetreerd heeft, zal het niet met de zweep geweest zijn, maar via enig rafinnement van haar kant. Het zijn juist de vrouwen die moeten aangeven dat seksuele initiatie in een jong/oud-perspectief méér geluk en harmonie kan opleveren en minder geweld. De mannen zouden kunnen volgen, geholpen door enige Rousseau-lectuur en wat minder pornogeleide clichés.

Het is dus een kwestie van cultuur en bevrijding. Niet volgens het ’68-motto van “iedereen doet het met iedereen” en de universele prostitutie, maar juist gebaseerd op uniciteit en zelfbeschikking. Van Scientia sexualis naar Ars amatoria, de ouderen moeten de jongeren niet alleen leren tellen maar ook leren beminnen, het zal veel latere psychotherapie schelen.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

15 reacties op Asia en Jimmy: een mentor (m/v) in de liefde is niét per se goor

 1. Eric zegt:

  Weinstein is de kwade genius, dit meisje zou een goede daad gedaan hebben – ze zou zo bijna heilig verklaard kunnen worden – omdat ze, volgens juridische maatstaven; een minderjarige aangerand heeft. Zo wordt alles wat in Hollywood of met Hollywoodacteurs gebeurt via de mainstream media naar buiten gebracht. Voor jonge meisjes of vrouwen is men natuurlijk veel milder dan voor oude mannen want die zijn bij voorbaat al vies en impotent. Kan een impotente oude man als Weinstein een vrouw verkrachten? Wanneer men penetratie als het criterium neemt om te beslissen of een gebeuren een verkrachting was of niet, dan niet natuurlijk. Maar kan er van verkrachting van een jongeman door een vrouw sprake zijn wanneer die jongeman een stijve heeft gekregen? Die vraag is makkelijk beantwoord: natuurlijk. Er zijn vrouwen die klaarkwamen tijdens een verkrachting – is die verkrachting daarom minder strafbaar?
  Waarover men niet spreekt is dat de dame in kwestie zich niet alleen als een Hollywoodiaanse luxehoer heeft gedragen toen ze omwille van haar carrière met een bons naar bed ging (en wie weet heeft ze er toen van genoten) om jaren nadien de Metoo-heksenjacht in te zetten. Deze Italiaanse hoer is er dus mee verantwoordelijk voor dat in gans het westen mannen bang geworden zijn van vrouwen, om hen het hof te maken, om te flirten, om hen onwillekeurig aan te raken, ja, zelfs om hen aan te kijken en aan te spreken. Nu krijgt ze het deksel op de neus en moet ze bij de media gaan uithuilen – en natuurlijk krijgt ze de hitsige mannen, die in de plaats van die jonge acteur hadden willen zijn (simpel geval van identificatie) aan haar kant. Wat mij betreft mag ze het achter de tralies gaan uitzingen. Daar hoort ze thuis, niet omdat ze een jongen aangerand heeft, wel omdat ze als Metoo-aanstookster heel wat ellende teweeg heeft gebracht.
  Overigens, hoe zat het weer met die Pakistaanse grooming gangs, waarover de media weigeren te berichten? Vreemd toch dat die Metoo-heksenjacht zich uitsluitend richt tegen rijke blanke (en soms zwarte) mannen, en niet tegen moslims. Of past een aanval op moslims niet in het kader van de strategie van de Democratische partij om Donald Trump onderuit te halen? Want ten slotte: alles wat in de media verschijnt is politiek gemotiveerd, zelfs de kleur van onderbroek van Vincent Kompany. Letterlijk alles !

 2. aghasee zegt:

  Heel dat metoo-gelul is in hun gezicht aan het ontploffen.
  Mooi zo.

 3. Christel VdM zegt:

  Inderdaad. Ik had een zes jaar jongere vriend. Een van mijn beste minnaars. De kneepjes van de liefdeskunst had hij heel goed onder de knie, want hij werd als jongeman ingewijd door een …oudere reisleidster, die hem werkelijk had verleid. Anderzijds kan je ook als jongere vrouw de ars amatoria verder verfijnen. Hoe ik ooit een oudere minnaar tot tranen toe bewogen had tijdens een liefdesnacht. Net als Abélard en Héloise correspondeerden we nog een tijdje. Een mooie tijd die ik koester, want ik heb ook heel wat van hem geleerd.

 4. Eric-B.L. zegt:

  Kan erotiek ooit iets met liefde te maken hebben?

  Is een computerfanaat een liefdevol mens omdat hij zijn laatste nieuwe peperdure gamecomputer streelt, een voetbalfanaat omdat hij al zijn bezittingen siert met voetbalemblemen, een politicus omdat hij meer aandacht kreeg???

  Liefde voor vlees is banale eigenliefde in samenspel, al of niet verheven tot wereldse kunst.
  Met als gevolg het degenereren van de ziel en het verdwijnen van de laatste restjes moraal.

  Zonder het absoluut noodzakelijke geestelijke element van de zuiverste ingesteldheid van de ziel om zichzelf weg te cijferen ten voordele van het zieleheil van de medemens kan er onmogelijk sprake zijn van liefde.

  Geile liefde voor erotiek heeft tenslotte gemiddeld wereldwijd DRIEDUIZEND abortussen PER DAG tot gevolg.
  Erotiek of eender welke wereldse liefde voor eender wat is geen liefde maar hoogmoed.

  • Christel VdM zegt:

   Dan mist u heel wat, monsieur. Erotiek kan degelijk wel te maken hebben met liefde. Niet elke seks is gericht op zelfbevrediging, narcisme of machtsmisbruik. Seks verinnigt de relatie tussen een man en een vrouw, houdt het liefdesvuur brandend. Het is ook gezond voor het lichaam en de geest, verbetert het immuunsysteem, versterkt het hart, maakt oxytocine vrij (geluksgevoel en anti-stress) en mannen hebben aanzienlijk minder kans op prostaatkanker als ze regelmatig klaarkomen.

  • Eric zegt:

   ‘Erotiek of eender welke wereldse liefde voor eender wat is geen liefde maar hoogmoed.’
   Ik beklaag uw ouders, ze worden door u aangevallen éénvoudigweg omdat u bestaat (en u dus een emanatie bent van hun onverkwikkelijke hoogmoed).
   Enfin, ik kan u geen ongelijk geven, u zou beter niet bestaan.

 5. willy zegt:

  Het moet voor velen ME TOO volgelingen een ferme ontgoocheling zijn te moeten vaststellen dat de dolle mina’s hun tijd hebben gehad ..Vrijheid , blijheid , baas in eigen buik enz.
  In die tijd was het een publiek geheim dat in elk toneel of filmomgeving bepaalde diensten werden verleend om een goede rol te kunnen bemachtigen , ten andere vandaag stel ik mij soms de vraag hoe sommige actrices hun rolletje hebben bemachtigd als ik hun acteerprestatie zie .(bij sommige mannen is het zeker niet beter.)
  Ik wil al die Mee Too wijven niet te eten geven die zelf hun diensten hebben verleend en nu gefrustreerd rondlopen .Dit ritueel is ook in andere takken van onze decadente samenleving ook gangbaar , politiek , Multi Nationals en noem maar op .
  Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus staat ergens geschreven ; hij is er multimillionair mee geworden niet vergetende dat gaat en vermenigvuldig U de zin van het leven is . Alleen wij als “mens” weten dat op een enigszins andere manier in te vullen .
  En nu we stilaan de hoofddoeken en andere folkloristische islamstreken gaan aanvaarden in onze levensstijl ; zal dat alles niet verbeteren , integendeel
  Ik kan er alleen maar eens goed mee lachen

  • Eric zegt:

   Het klopt, seks in ruil voor diensten is van alle tijden – dat wist Choderlos de Laclos in de achttiende eeuw al.
   Maar geen van die hoeren, ook niet die van de jaren ’70 die dankzij hun bedprestaties actrice werden, bleek zo schaamteloos dat ze hun carrièremaker decennia later durfde aanklagen voor seksuele intimidatie en verkrachting. Geen enkele hoer met een beetje eergevoel doet dat. Maar deze Argento (‘What’s in a name?’) heeft dat wel gekund. In plaats van zich ermee in bed zien liggen zouden de hitsige mannen van deze wereld zich beter afvragen of ze ongecastreerd uit dat avontuurtje zouden kunnen komen.

 6. Marc Schoeters zegt:

  Johan Sanctorum slaat hier de bal(len) totaal mis. De kern van het verhaal van Asia Argento draait niet om seks maar om hypocrisie. Asia Argento is de filmwereld ingerold dankzij haar acterende papa. Zelf is zij van elk acteertalent verstoken – tenminste op het witte doek, niet op de vuile lakens. Dus neukt ze zich via machtige filmbonzen omhoog – en krijgt zij de door haar zo fel begeerde filmrollen. Maar die carrièretaktiek – die overigens zo oud als de straat is – heeft natuurlijk zijn houdbaarheidsdatum. Uiteindelijk weegt het gebrek aan talent zwaarder door – net als de tieten – en is het met de loopse baan van Asia Argento in Hollywood afgelopen. Voor niemand een ramp – behalve voor haar eigen ego. En vermits er niets zo gevaarlijk is als “a woman’s scorn” zint Asia Argento op wraak. Zij nagelt een van de machtige filmbonzen aan de schandpaal als een vieze oude aanrander – wat hij natuurlijk ook is, maar dat wist zij al van in het begin. Daarmee heeft Asia Argenta de MeToo-beweging in het leven geroepen – een hysterische tsunami van gestoord narcisme die wereldwijd de verhoudingen tussen mannen en vrouwen heeft verziekt. En die heeft geleid tot het publiek veroordelen en kapotmaken van mensen zonder vorm van proces. En nu blijkt – als pussy op de koord – dat Asia Argento zelf een vieze oude aanrandster is. Zij heeft een jongeman – naar de Californische wet onder “the age of consent” – in een hotelkamer tot seks gedwongen. Verzwarende omstandigheid is dat zij de jongeman al vanaf zijn 7de kende en tegenover hem al jaren een “moederrol” aannam. De jongeman bevond zich tegenover haar bovendien in een afhankelijke positie – want hij ambieerde een belangrijke filmrol. Dus geen twijfel mogelijk – Asia Argento is een criminele en hypocriete aanrandster die zelf doet wat zij anderen verwijt. Verbazing hoeft dat niet te wekken. We kennen allen de brandweerman die zelf pyromaan blijkt, de homobasher die zelf homo is, de witte ridder die het met kindjes doet en de politieagent die drugs dealt. De MeToo-hysterie heeft wereldwijd vanuit politiek correcte hoek veel steun gekregen. En die hoek zwijgt nu bij de onthullingen over de aanstichtster van de hysterie als vermoord – of praat het monkelend een beetje goed. Jammer dat ook Johan Sanctorum daaraan meedoet. Het is toch lekker om als 17-jarige jongen seks te hebben met je meer dan dubbel zo oude surrogaatmoeder? Dat moet je toch gewoon zien als een inwijdingsritueel of een leermoment? Nee dus. Oscar Wilde heeft ooit gezegd dat alles in de wereld draait om seks – behalve seks: dat draait om macht. Het gaat dus in het geval van Asia Argento om puur machtsmisbruik. En de hele MeToo-hysterie is een machtsmiddel om in de westerse wereld de politiek correcte agenda door te drukken. Deze vaak verborgen agenda maakt onze beschaving steeds waanzinniger. Een recent voorbeeld. Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst Healthline is het gebruik van het woord “vagina” beledigend voor transgenders – want te “vrouwelijk”. Voortaan moeten artsen en ziekenhuizen de “genderneutrale” term “voorgat” gebruiken “hole in the front”. Hoe verzin je zo’n waanzin? Hypocriete mensen als Asia Argento die mee hebben geholpen aan deze waanzin moeten bestreden en veroordeeld worden. Asia Argento heeft trouwens al schuld bekend door de door haar aangerande jongeman 380000 dollar zwijggeld te geven. Pecunia non olet. Maar de pussy – pardon “fronthole” – van Asia des meer. Het stinkt naar hypocrisie. En schijnheiligheid is in mijn ogen de ergste gesel op aarde. En de grootste schijnheiligaards vind je bij strenge gelovigen, zedenpredikers en politiek correct canaille. Tijd om me eens goed af te trekken. YouToo?

  • Christel VdM zegt:

   Ook waar. Die hele #MeToo-hetze hangt me de strot uit. Het verziekt de normale man-vrouwverhoudingen. Straks durven mannen de vrouwen niet meer aankijken, laat staan het hof te maken. Het verleidingsspel, het begeren én beminnen meteen in de verdomhoek kegelen. En de heren moeten voortaan in de steriele ziekenhuisruimtes hun sperma doneren om de eicellen in vitro te bevruchten.
   En hoe gaan ze de clitoris noemen? A little (wo)man in the fronthole?

 7. Marc Schoeters zegt:

  @ Eric-B.L. U zal het misschien niet geloven – maar ik stel uw reacties op deze blog echt op prijs. U en ik hebben natuurlijk een heel verschillende kijk op het leven – dat zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn. Maar ik heb met mensen die een totaal ander wereldbeeld koesteren absoluut geen probleen. In tegenstelling tot de politiek correcte onverdraagzamen – die zich weliswaar “links” en “openminded” noemen, maar het liefst iedereen die niet hetzelfde als zij denken aan een nieuwe Spaanse Inquisitie zouden willen onderwerpen. Ik hoef u geen concrete namen van dat regressief “links” canaille te noemen. Wat mij betreft – doe voort met reageren op deze blog. Ik vind uw wereldbeeld confronterend – en daarom leerzaam. Mensen zoals ik zijn niet bang van andersdenkenden – en grijpen nooit naar het wapen van ostracisme, ‘ontvrienden’ op faecesboek, sociaal doodzwijgen, achter de rug belasteren, of een aanklacht indienen bij de denkpolitie van Unia. Maar wat u ook denkt of schrijft – het moet liefst toch een beetje consequent blijven hé. Zo gebruikt u te pas en te onpas het woord “hoogmoed” tegenover mensen en levenswijzen die niet stroken met uw geloofsovertuiging. U bent blijkbaar iemand die absoluut zeker is van uw zaak. Twijfel is niet aan u besteed. U weet niet alleen zeker dat de god van uw geloof echt bestaat – maar u weet ook even zeker wat die god denkt en hoe die god oordeelt. Is dat van uwentwege geen… hoogmoed? Ik vraag het maar, hoor. Wij worden de laatste decennia in Europa overspoeld door ongenode ‘gasten’ die net even zeker zijn als u over wat hun god denkt en hoe hun god oordeelt. Best vervelend, hoor. En zoiets zet – u kan het niet ontkennen – een domper op het vreedzaam samenleven. Ik wil noch deze ‘gasten’ noch u beledigen door te wijzen op het imaginaire karakter van al uw hemelse fantasievriendjes. John Lennon zong al: “Whatever gets you through the night – it’s allright!” De enen overleven de nacht met god of jahweh of allah – de anderen met het vliegend spaghettimonster en met het zalige feest van de liefdeslust. Er is geen reden om elkaar over die verschillen de duivel aan te doen. U – en al die andere gelovigen – gaan na de dood ongetwijfeld naar de hemel of het paradijs. Ik wens u van harte dat eeuwige geluk toe. Ik – en mensen als ik – verdwijnen in het beste geval voor altijd in het niets en in het slechtste geval in de door uw heilige boeken zo plastisch beschreven hel. Misschien vind ik het betreurenswaardig voor u dat u niet voluit geniet van dit al te korte leven. En misschien vindt u het even betreurenswaardig dat ik tot in de eeuwigheid verdoemd zal zijn. Even verdoemd als de prachtmens en meedogende schrijver Oscar Wilde. Deze wees erop dat mensen die een onderscheid maken tussen lichaam en ziel geen van beide hebben. Maar dat hoeft u niet al te ernstig te nemen. Wat weet zo’n man – die zijn ‘zizi’ niet alleen in het juiste met hem gehuwde ‘voorgat’ stak – maar ook in allerlei door god en gebod verboden ‘achtergaten’? Ik hoop van harte dat uw dagen even mooi zijn als mijn nachten. En blijf a.u.b. mijn diep-zinnigheid verbazen met uw volzinnen. Vergeet bovenal niet: “Whatever gets you through the night – it’s allright!”

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Marc; ik moei mij er niet meer mee.
   Ik weet vanaf heden dat ik ook een hoogmoedig mens ben. Maar toch geen moeial.
   Ik ga niet onder de lakens kijken en bekritiseren wat anderen er uitrichten.
   Ik ben tevreden met wat ik heb. En als God alles ziet en meekijkt is hij een smerige gluurder. Ik gebruik alleen wat hij mij meegaf.
   Maar daarom moet er een narcist hier nog niet komen beweren dat mijn verstand tussen mijn benen hangt. Dat pik ik van niemand. Daar ben ik te hoogmoedig voor.
   En had ik een beetje meer verstand meegekregen zou ik hem meer dankbaar geweest zijn. De ene kreeg meer IQ en de andere kreeg een langere penis.
   Dewelke behoort nu tot het uitverkoren volk?

 8. Eric-B.L. zegt:

  Toen ca.1963 de Latijns Tridentijnse heilige Mis werd vervangen door een soort verdovende ‘viering’ was ik nog net geen puber. Net dan begonnen de media luid schreeuwend iedereen ervan te overtuigen dat men eigenlijk de plicht had om van alles wat men maar kon bedenken volkomen te genieten zonder frustraties. Zolang men niemand pijn deed. Bijgevolg heb ik me daar ook volledig aan overgegeven.

  Ik bereikte binnen de dertien jaren een dieptepunt dat in zelfmoord had kunnen eindigen. Ik werd geholpen door Amerikaanse protestanten in Amsterdem.

  Het weerkeren naar de Katholieke Kerk nam zeer veel jaren in beslag want dat is niet vanzelfsprekend.
  Het is een strijd, vooral tegen zichzelf, waarbij heden het vernietigende modernisme binnen in de Katholieke Kerk allen haat die nog naar oorspronkelijke waarheid en zuivere liefde verlangen!!!

  God komt eerst, zelfs voor uw gezin, nog voor uw intiemste partner.
  Indien u de Tien Geboden niet aanvaardt en u daar niet naar streeft dan wandelt u door het leven met een strop om de hals.

  De tijdelijke vrijheid van keuze werd u geschonken.

Reacties zijn gesloten.