Subsidieer eens een Afrikaans slachtritueel: de Europese islam moderniseert zienderogen

slachtenVandaag is het Offerfeest, een gebeuren dat volgens de moslimtraditie op de derde dag van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka plaats grijpt, waarbij een schaap, lam of geit dient geslacht. Onverdoofd, het spartelende beest moet levend leegbloeden. De beelden hebben in het verleden zo gechoqueerd –niet minder dan de beelden die in onze eigen “moderne” slachthuizen worden gefilmd- dat vanaf 2019 in Vlaanderen een totaalverbod zal gelden op onverdoofd slachten.

De kwestie heeft lang voor ergernis en gemor gezorgd bij de moslimgemeenschap die de vrijheid van godsdienst inriep, met wisselend succes, en met Michel Van den Bosch (Gaia) en Hermes Sanctorum (eerst Groen, nu politiek dakloos) als grote voorvechters van het dierenwelzijn. Maar nu zijn de geesten blijkbaar rijp voor een alternatief: een financiële gift die een rituele slacht sponsort ergens in een moslimland. Variërend van 60 euro in Niger of Tsjaad (landen waar ook de vrouwelijke besnijdenis nog heel populair is), tot 250 euro in een Syrische offertempel van standing. Onze eigen tijdelijke slachthuizen, speciaal opgetrokken voor dat Offerfeest, mogen dus hun deuren sluiten, er is in de Koran ineens een zinnetje opgedoken dat slachten-vanop-afstand ook als een gelijkwaardig ritueel beschouwt.

Hypocrisie

Daarmee hebben we dat even fijn opgelost. “Geld stinkt niet”, luidt het gezegde, een financiële gift is geurloos en roept geen beelden op van schapen die in hun eigen bloed liggen te stikken. De internationale banktransfer is conform de edicten van Ben Weyts en onze moraal, terwijl ze tegelijk blijkbaar verenigbaar is met de islamvoorschriften,- iets wat eerst jarenlang ontkend werd, maar soit.

Eigen schapen eerst dus, en ach, zo’n beest in een Tsjaadse bloedplas, daar komen geen camera’s op af, en het gebeurt ginder toch, met of zonder Belgisch moslimgeld. Natuurlijk is het allemaal een beetje hypocriet, en moet ik verwijzen naar de uitspraak van Marianne Thieme, oprichtster van de Nederlandse Partij voor de Dieren: “Het moet voor een dier niet uitmaken welk geloof zijn slachter heeft”. Dat klopt als een bus. Zoals een dier in Tsjaad even goed lijdt als in Moerbeke Waas. We hebben er ginder wel niets over te zeggen, maar het gaan subsidiëren?

Eigenlijk is dat hetzelfde als zou men geldtransfers van hieruit naar terreurorganisaties gedogen. Of de executie van een mensenrechtenactiviste in het buitenland steunen omdat het hier not done is. Ik haal dat voorbeeld aan omdat momenteel een filmpje de ronde gaat van een publieke onthoofding in Saudi-Arabië. Het betreft Esra al-Ghamgam, die al een jaar vast zat wegens “staatsvijandige activiteiten”, namelijk het bepleiten van de vrijemeningsuiting. Hamvraag: blijven we, ook ondanks dat “proper” donatiesysteem en het uitbesteden van rituelen aan achterlijke gebieden, niet zitten met een religie die haar middeleeuwse denkpatronen, weliswaar in een 21ste eeuwse versie, niet afbouwt maar verder uitbouwt? En wat te denken van de kanalen waarlangs die gelden worden opgehaald, zoals Diyanet, de religieuze koepel van de Turkse overheid die hier ook de Erdogan-propaganda coördineert?

Spaghettimonster

De elegante afhandeling van het probleem doet niets af aan de fundamentele discrepantie tussen onze cultuur en de al-dan-niet-moderne sharia. Integendeel, net door haar te maskeren laten we de infiltratie verder uitdijen en wordt het multiculturele alsof-denken weer modieus.

Gisteren voerden Veerle Wouters en Hendrik Vuye in Doorbraak nog eens de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster op, een parodie op het religieuze denken, waarbij het recht wordt opgeëist om op de pasfoto te staan met een pastavergiet, zoals ook moslima’s met dat met hoofddoek mogen. Wouters en Vuye fileren het fenomeen vakkundig, en besluiten dat, naar onze Verlichtingswaarden, de vrijheid van religie nooit meer kan zijn dan, en eigenlijk ondergeschikt is aan het principe van de vrijemeningsuiting.

Dat klopt, maar tegelijk vraagt dit om een diepere bezinning over grondwaarden, en is hoera-geroep rond sponsoring in het buitenland van iets wat wij als barbaars beschouwen, ongepast. Ook al levert het vandaag enig praktisch gemak op. Dit soort pragmatisme verdoezelt de echte tegenstellingen, en het is de verdienste van de olijke Pastafaristen dat ze ons daar ook met de neus op duwen.

Wat is dan de precieze plaats van religie in ons systeem? Het feit dat we die vraag stellen houdt al in dat we onverkort vasthouden aan een seculiere samenleving. Pluralistisch, maar met een grondlaag die niet zo rekkelijk is, noem het maar een democratische ‘sharia’. Het afschaffen van alle subsidies aan religies en hun mantelorganisaties, inclusief uiteraard sponsoring door Saoedische of Turkse broodheren , is al een goed signaal dat het menens is met die morele grondwet. Wie daar niet mee kan leven, kan dan misschien overwegen om zelf naar Tsjaad of Niger te gaan wonen. Niets gaat boven de authentieke ervaring in het land van herkomst.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

17 reacties op Subsidieer eens een Afrikaans slachtritueel: de Europese islam moderniseert zienderogen

 1. Christel VdM zegt:

  De berichtgeving over de executie van de Saoedische mensenrechtenactiviste Israa al-Ghomgham is vals. Ze leeft nog. Bovendien is de foto hierboven niet van haar maar van de andere activiste Samar Badawi, die ook in de gevangenis zit ( jawel de zus van de blogger Raïf Badawi, die veroordeeld werd tot duizend zweepslagen voor blasfemie)

  A video from 2015 showing the beheading of a Saudi woman spread on social media erroneously identifying the woman in question as Ghomgham, while a photo of Samar Badawi, another imprisoned Saudi activist, was wrongly circulated as being Ghomgham.

  However, relatives and activists have refuted reports that Ghomgham had been executed, adding there were no readily available photographs because she wears the niqab, or face veil.

  The sister of @IsraaAlGhomgham expressed sadness at the FALSE news circulating that her sister has been executed. Spreading such false news doesnt support Israas cause and distresses her family. Israa is currently undergoing a ‘trial’ and at risk of execution #IsraaAlGhomgham

 2. Marc Schoeters zegt:

  Vorige week heeft de Nederlandse Raad van State de klacht afgewezen van de Nijmeegse studente in de rechten en pastafariste Mienke de Wilde tegen de overheid – die haar een rijbewijs weigert omdat zij een pasfoto met vergiet op het hoofd had ingediend. Volgens de rechters is het dragen van een vergiet als hoofdbedekking “niet verplicht” in het pastafarisme – en is het pastafarisme “geen echte godsdienst”. Merkwaardige uitspraken van een rechtscollege dat moet waken over de gelijkwaardige behandeling van alle burgers in een democratische rechtsstaat. Het dragen van een hoofddoek is namelijk ook niet verplicht voorgeschreven door de koran. En toch mag elke moslima in Nederland op haar pasfoto prijken met zo’n hoofdbedekking. Een flagrant geval van meten met twee maten en twee gewichten dus. Bovendien staat nergens in de wet expliciet gedefinieerd wat een “echte” godsdienst is. Sinds wanneer eigenen rechters zich het voorrecht toe om zomaar te stellen dat het geloof in jahweh of allah “echt” is en het geloof in het vliegend spaghettimonster “niet echt”? Maar misschien hebben de rechters van de Raad van State desondanks toch gelijk. Iedereen weet dat een godsdienst pas “echt” is als ze al miljoenen mensen heeft gemarteld en vermoord, toestaat dat vrouwen én mannen genitaal worden verminkt, stelt dat in navolging van de profeet huwen met minderjarige meisjes geen probleem is – en eist dat dieren massaal onverdoofd geslacht moeten worden. Zo’n godsdiensten kunnen natuurlijk niet anders zijn dan “serieuze” godsdienst! Bloedserieus! En het geloof in zo’n vliegend spaghettimonster is onnozel geleuter en pure fantasie. En dat dieren geen ziel hebben en geen pijn lijden – dat weet elke rechtschapen “echte” gelovige. Het is natuurlijk een geniaal idee om – als onverdoofd slachten in democratische landen wettelijk verboden wordt – gewoon mensen in barbaarse landen te betalen om dat in jouw plaats te doen. Als hier iets wettelijk verboden is – dan omzeil je dat gewoon door anderen in gebieden waar het wél mag te betalen om het in jouw naam te doen. Een idee dat zeker navolging en uitbreiding verdient. Denk aan de duizelingwekkende mogelijkheden! Bijvoorbeeld om als criticus van de islam gewapende milities in oorlogsgebieden te betalen om in jouw plaats mohammedanen sneller naar hun paradijs te helpen. Iedereen kan zeker nog vele andere opportuniteiten bedenken – zeker in een wereld waarin meer dan vijftig moslimlanden nog altijd weigeren het VN-verdrag van de Universele Rechten van de Mens te ondertekenen. Het zijn blijven op wereldvlak gouden tijden voor idioten, sadisten, homofoben, vrouwenonderdrukkers en dierenmishandelaars!

  • willy zegt:

   Er lopen nog zeer veel (gevaarlijke) gekken vrij rond in onze gemeenschap en die vrouw met het vergiet op haar hoofd is er één van .
   Tot de jaren 60 droegen vele vrouwen bij ons ook een hoofddoek of iets dergelijks ; ineens na de vrijheid – blijheid periode ( vanaf mei ’69) verdwenen die uit de gemeenschap .
   Ik heb de indruk dat moslima’s geen dolle mina’s willen zijn , zelf schuld dikke bult

  • Tonton d'Amérique zegt:

   Er valt wel iets voor te vinden dat van de UVRM voor bepaalde moslimlanden tot een ‘mensenrechten’-imperialisme maakt? Zolang men in het westen het fossiele kapitalisme verder laat floreren, wat dan wordt geëxporteerd naar islamlanden waar de mensen gedurende het jaar geen of weinig vlees te zien krijgen, moet men ook niet verwachten dat men er vatbaar wordt voor rede en er meer dierenwelzijn komt. Er worden trouwens ook dierenoffers gebracht in andere Afrikaanse religies dan de islam, bij genezingsrituelen in de voodoo bv.

 3. Marc Schoeters zegt:

  Hoe meer ik erover nadenk, hoe enthousiaster ik word over het idee van Belgische moslims om bij een wettelijk verbod op onverdoofd slachten in ons land iemand in een land waar dat wél is toegelaten te betalen om het in hun plaats te doen. Geniaal gewoon! En bevrijdend! Zo droom ik er al jaren van om ongestraft poedelnaakt over straat te lopen. Helaas wordt dat in België als openbare zedenschennis bestraft. En moet ik niet alleen zelf de concrete uitvoering van een zalige persoonlijke fantasie ten node missen – maar blijven ook ontelbare vrouwen (en mannen) verstoken van de glansrijke aanblik van mijn blote prachtlijf. Maar er is – dankzij het creatieve voorbeeld van de Belgische moslims – eindelijk een oplossing in zicht! Sinds augustus 2004 is het namelijk in Barcelona wettelijk toegestaan zich volledig naakt op de openbare weg te begeven. Dat heeft me jarenlang vervuld van chagrijn en afgunst. Maar nu is er redding! Ik betaal een werkloze Catalaan – en die zijn tegenwoordig rijkelijk gezaaid – een niet onnozel bedrag om in mijn plaats elke zondag in adamskostuum in de straten en parken van Barcelona te paraderen. Deze Catalaan moet vanzelfsprekend wel hetzelfde Adonisgehalte hebben als ik. Tijens die wandelingen op de Dag des Heren zal mijn dubbelganger op regelmatige tijdstippen foto’s maken van zichzelf én van de ongetwijfeld verrukt toekijkende voorbijgangers. Alle beelden worden ook nog eens op de Internetten geplaatst. Mijn door mij bezoldigde naaktloper zal tevens een bord dragen met daarop prijkend mijn naam en mijn privételefoonnummer. In het Catalaans uiteraard! Aldus wachten er mij voortaan mooie en opwindende tijden. Daarom – voor uw schitterend idee om als inwoner van België alsnog belachelijke binnenlandse wetten te omzeilen: nogmaals bedankt, mohammedaanse medelanders! Heavenly bliss!

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Deze week nog een ellenlang artikel gelezen van een professor op een Nederlands politiek forum waar hij aantoont de mens een God en Godsdienst nodig heeft en ze dus ook schept of verzint. Steekhoudende argumentaties bijgeleverd!

   Hmmmm! De mens dus. Evolutie bestaat niet.
   Neem nu de brousse Gorilla-familie. Al gemerkt dat het mannelijk exemplaar ruim twee maal zo groot is als de wijfjes? Wel die tendens is hier ook al lang bezig.
   Een kleine man naast een slanke vrouw hoort niet. Dat is automatisch een rijke stinkerd.
   Dat wij een uitverkoren apen-ras zijn leidt geen twijfel.
   Uitverkoren zijn we natuurlijk wel want we hebben onszelf uitverkoren.
   Op die manier is het natuurlijk niet moeilijk.
   En onze politiekers kiezen ook zichzelf. Verontschuldig mij. Ze maken ons wijs dat wij hen verkiezen. En de meerderheid onder ons geloven dat ook nog.
   Meteen weten we waarom de meerderheid van de mens God en Godsdienst nodig hebben. De vele onbegrijpbare dingen die op hem afkomen kunnen juist daardoor verklaard worden. Desnoods maakt hij er mirakels van.

  • Christel VdM zegt:

   @Marc S. : laat een tattoo van Clooney zijn kop op het adoniskontje van je ‘dubbelganger’ plaatsen en de Catalaanse schonen zwermen als bijen naar een honingpotje (u dus) en betalen graag uit eigen zak een vliegticket richting Antuerpia. Deze gouden tip is gratis voor niks 😉

  • willy zegt:

   Mogelijke oplossing : verhuis naar Barcelona ; dan kan je als je er zin in hebt de ganse dag met je blote flikker rondlopen

 4. Eric zegt:

  Momenteel bestaat er natuurlijk al een vorm van legale subsidiëring voor het seksueel verminken van meisjes in het thuisland. In ons eigen land mag het niet, dus gaan de criminele (meestal moslim)families tijdens vakantieperiodes het vliegtuig op om in het land van herkomst hun dochters te pijnigen en te verminken. En met welk geld nemen ze die vliegtuigen heen én terug? Juist: met het geld dat ze krijgen van de Belgische staat omdat ze werkloos zijn (lees: ‘liever niet werken’), omdat ze dom en dus kinderrijk zijn, omdat ze ziek zijn, omdat ze zelfs geen werkloosheidsuitkering (dus wel OCMW-steun) ontvangen en om nog allerlei redenen (huursubsidies bijv.). Iedere Belgische belastingbetaler betaalt dus mee voor de vliegtuigtickets die deze meisjes ongehinderd naar de hel vliegen.
  Oplossing: aan elk meisje waarvan ontdekt wordt dat ze besneden is wordt gevraagd of ze in een gastgezin in België wilt blijven, of ze met haar ganse familie teruggestuurd wilt worden naar haar thuisland. Zij heeft een keuze, de familie (tenminste de medeplichtigen) worden definitief uitgewezen. Zolang de Belgische staat blijft aanmodderen zullen deze criminele praktijken blijven voortduren en zitten de meisjes in een uitzichtloze situatie.

 5. Eric-B.L. zegt:

  — Een van de uiterst zeldzame voordelen van het ‘modernisme’ is dat men niet meer tracht van God gunsten te kopen door schenkingen aan geestelijken en kloosters en dus anderen te laten bidden tegen betaling. Betaalde gebeden kunnen nooit gebeden genoemd worden omdat de inzet van eigen hart en ziel achterwege blijft.

  — Een groot voordeel van de afschuwelijke besnijdenis van meisjes is dat men daardoor de door velen onbegrepen hekserij tot stilstand zou kunnen brengen maar uiteraard is dat niet de juiste manier om iets te bereiken. Degenen die hekserij blijven goedkeuren meten zichzelf een oordeel aan en dat zou een afdoende argument moeten zijn vermits de zeer geringe wetgeving hieromtrent nutteloos is.

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Geringe wetgeving is dus nutteloos?
   Daar zit he probleem niet vriend. Dezelfde zot die in een God gelooft zal ook in heksen kunnen geloven. Welke ook de wetten zijn; ze zullen steeds met de voeten worden getreden. Zelfs door dezen die ze maken.
   Over wat zeurt U hier feitelijk? Dat er mensen zijn die andere benaderingen hebben over dezelfde wetten? Wie veroorzaakt dit verschil in visie? Toch uw verzonnen God en godsdiensten! Draai dus niet verder rond de pot.
   Gedraag U als humanist en erken een wereld met dezelfde waarden voor iedereen.
   En kom niet klagen als er morgen een waterstofbom op uw kop wordt gegooid.
   De mens verdient dat. Iedereen onder ons maakt straffeloos zijn eigen wetten.
   En het eindresultaat is en blijft nefast. Uw Bijbels proza zal dus nooit resultaat brengen.
   De mens heeft zichzelf gepromoveerd tot het uitverkoren beest dat in feite geen roofdier is om zijn honger te stillen maar dat zelfs doodt als hobby. En dat zullen godsdiensten nooit inperken.
   Wetten ontstaan uit moraliteit en geldend voor iedereen; met dwangmatig toezicht; zullen de enige mogelijkheid zijn om uit de impasse te geraken. Geloven mag. Zelfs in heksen. Alleen moet geloof ingeperkt worden tot een zelfbeleving en nooit tot een daad of indoctrinatie.

 6. Eric-B.L. zegt:

  Publieke geheimen zijn voor velen dan toch nog steeds echte geheimen. Door het ook nog te ontkennen wordt de dreiging steeds groter.

  In homo middens wordt hekserij openlijk bedreven.
  Zij bezitten een handboek waarin verklaard wordt hoe het een en het ander werkt. Een van hen wordt als een geestelijke koning beschouwd en anderen die voor het eerst mochten genieten van zijn verheven kunst en zelf niet dat geestelijk talent bezitten willen daarna maar al te graag slaaf zijn van hun moraalloze heer.

  Ooit was ik taxichauffeur in het Antwerpse en kreeg op die wijze heel wat hoeren van diverse soort als klant. De groten onder hen zijn machtige dames met uiterst verfijnde listigheid en helderziendheid. O.a. grote heks Mellie Uyldert heeft daar in de jaren tachtig over geschreven in haar toenmalig Aquarius tijdschriftje. Blijf ver weg van heksen m/v, maar hoe kan je hen herkennen als je niets weet? Mensen met een ernstig gebedsleven kunnen dat tijdig inschatten en zo zich een hoop miserie besparen. Gebedsleven noemt men ook geestelijke beleving en dit staat lijnrecht tegenover hekserij.

  Zeer veel gehuwde mannen begrijpen in de verste verte niet waar sommige echtgenotes toe in staat zijn.

  Het ontkennen van geestelijke macht en vervolgens het vrije misbruik daarvan heeft desastreuze gevolgen voor de hele samenleving. Niet voor niets is hetgeen nog overblijft van de Traditionele Katholieke Kerk de ware apostolische opvolging. De wijding van de apostelen door Jezus wordt voortgezet van bisschop op bisschop. Dit is niet meer geldig voor de huidige Belgische bisschoppen!!! Een belangrijke reden om moslimleiders buiten het land te houden, liefst buiten heel Europa.
  Degene die ogen heeft gelieve goed te kijken.

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Tja, als mannen de geestelijke macht ontkennen zullen ze dus nooit beseffen waartoe vrouwen in staat zijn. Weeral een reden te meer om de pastors hun hielen te likken.
   Of bedoel je met die geestelijke macht iets anders?
   Ik hou niet van indoctrinatie. Ik besef hoe dit kan leiden tot een totaal verkeerde levensvisie. Geestelijke macht; in welke vorm ook; is even verderfelijk als andere machten.
   Het enige voordeel aan godsdienst is dat je bij tegenslag tegen de lucht kan duvelen en er zelfs bijzeggen dat de lucht uw kl…n kan kussen.
   Want anders zou je wel eens de veroorzaker van uw tegenslag ook eens een ferme kl..t aftrekken. Biedt uw andere wang aan en alles is opgelost.
   Als ze aan de linkerkant op uw smoel kloppen doet de rechterkant minder pijn natuurlijk.

   Feitelijk is dit geen geloven maar een vanzelfsprekende natuurwet.
   Probeer het zelf maar eens uit vriend.
   Ge kunt het mirakel van “De Heer” dan zelf vaststellen.

 7. Tonton d'Amérique zegt:

  Een uitspraak van Profeet Mohammed moet geweest zijn “Melk de uiers van de koe niet helemaal leeg.” Daarom is het nogal wiedes dat groene initiatieven die op de islam zijn geïnspireerd meer steun behoeven. Een radicale omschakeling naar biologische landbouw zal immers moeten gebeuren. Nu kan de politiek de landbouw nog wel een handje helpen, maar op lange termijn zal de landbouwer zijn conclusies moeten trekken : kwaliteit i.p.v. kwantiteit, d.w.z. minder dieren in de stallen en op de weides en minder vlees op het bord van de consument die er te veel eet. Tevens zal de subsidiepolitiek van de EU moeten worden herdacht ten voordele van de biologische landbouw. Per slot van rekening is de landbouw verantwoordelijk voor 15% van de broeikasgassen (ook de burgerluchtvaart moet worden aangepakt, bv. door de invoering van een fikse brandstoftaks!). Dit zal zijn gevolgen hebben voor het consumptiepatroon, meer bepaald aangaande de voeding van de Vlamingen, die grotendeels vleeseters zijn. Daaronder bevinden zich ook moslims die telkens bij halalslagers grote hoeveelheden vlees (grote stukken rood vlees van schaap en rund en wit vlees van kippen) gaan inkopen. Meer aandacht voor milieuproblemen dus onder onze islamitische denkers, want men kan het uiterste van de natuur niet blijven nemen, zoveel is duidelijk!
  Een interessant artikel over de groene islam : http://www.michielbussink.nl/artikelen.php?id=1&aid=60

 8. Tonton d'Amérique zegt:

  Respect voor natuur (en dieren) veronderstelt schoner transport. Vroeger waren er zeilschepen die aanmeerden in het centrum van de stad. Daar was dan een soort aanlegsteiger (bv. de Korenlei in de Oost-Vlaamse stad Gent) om goederen naar aanpalende pakhuizen te brengen of om goederen af te halen. Veel van deze vroegere pakhuizen zijn nu restaurants. Direct delivery?

Reacties zijn gesloten.